Veikko Huuska

Make China Great Again! – Kiina ottaa paikkansa maailman johtajana

Make China Great Again! – Kiina ottaa paikkansa maailman johtajana

– Kiina puhuu vähän mutta tekee paljon

*

Pentagon on luonut 1.743 miljardin US Dollarin suunnitelman, jolla se aikoo (tarvittaessa) pysäyttää Kiinan yllätyshyökkäys jo lähtötelineisiin. 

How the U.S. Navy is Trying to Make China's 'Carrier-Killer' Missiles Obsolete” – miten US. Navy pyrkii todistelemaan Kiinan ”Carrier-Killerin” ikälopuksi? http://nationalinterest.org/blog/the-buzz/how-the-us-navy-trying-make-chinas-carrier-killer-missiles-18766

Kiinan DF-21D, ”Carrier Killer” (”Kantokykyinen Tappaja”) –ohjus sisältää niin tehokkaita uusia ominaisuuksia, että Peking uskoo jo nyt voivansa kallistaa voimasuhteet ”etupihallaan”, Etelä-Kiinan merellä hyväkseen.  https://en.wikipedia.org/wiki/DF-21

Mikä tekee tästä superaseesta niin tappavan, että se voi iskeä kohteeseensa jopa 1242 kilometrin päähän?  Vastaus kuuluu: Mach 10.

China Carrier Killer : DF-21D The Fastest Missile in the World – Maailman nopein ohjus; https://

Kuvia Kiinan CarrierKilleristä; https://www.google.fi/search?q=carrier+killer+missile&biw=1536&bih=720&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwi8jsTOl-LRAhXMHJoKHfshAocQsAQIMw&dpr=1.25

*

The National Ground Intelligence Center (NGIC) https://en.wikipedia.org/wiki/National_Ground_Intelligence_Center

Keskus on huolissaan Kiinan uusimmasta ohjusveriosta, sillä se toteaa omissa salaisiksi määritellyissä skenarioissaan, että Yhdysvaltain Länsi-Tyynenmeren laivaston yksiköt ovat suojattomia ohjusten suhteen, joiden lentonopeus on yli 5 Machin, ja niin tähän superaseeseen,  jonka iskunopeus on tuplasti tuohon nopeuteen nähden, edustaa laitoksen pahimpia uhkia.  Amerikkalaisittain mitoitettuna DF-21D:n ohjukset ”pystyvät iskemään New Yorkista lähetettyinä Miamiin alle 12 minuutissa”.

National Ground Intelligence Centerin salauksesta vapautettujen asiakirjojen mukaan amerikkalainen näkemys on, että Kiina ei vain ”isännöi sotaleikkejä pelotellakseen meitä”, vaan skenario on, että Kiinalla on valmius ja kyky panna ”Assassins Mace” –suunnitelma täytäntöön.  Suunnitelman nimi kuvastaa US sotilasviranomaisten tunnetiloja: ”Salamurhaajan Nuija”.  NGIC:in mukaan tämä iskuvoima on tekijä, joka ”antaa Kiinalle kyvyn tuhota US –sotavoiman ”turpeen alle”.”

*

Kiinalla on jo käytössä DF-21D –ohjuksia strategisissa sotilaallisissa tehtävissä Liaoningin, Jiangxin, Yunnna, Fujian ja Qinghain ohjustukikohdissa.  Kaikki ne ovat ”kivenheiton” päässä Etelä-Koreasta, Guamista, Taiwanista, Vietnamista ja Filippiineiltä, jotka järjestään oat Yhdysvaltain voimapoliittisissa laskelmissa omikseen katsoman reviirin piirissä.

Joten edelläesitetty ei ole tulevaisuuden skenario, eikä suunnitteluhuoneen kauhuversio, vaan se on tätä päivää, nyt juuri, ”hätä” tässä ja nyt. 

Pentagonin omien arvioiden mukaan Kiinalla on tarpeeksi ohjuksia pyyhkäisemään pois kaikki US Carrier Strike –Ryhmittymät tältä planeetalta.  (US Carrier Strike Group – CSG)

Ja jotta tilanne ei vain näyttäisi mitenkään vähemmän huolestuttavalta, poimikaamme tähän muutamia huomioita decassifioiduista yhdysvaltalaisista asiakirjasarjoista:

Kiina on varustanut eräät ”Carrier Killer” –ohjusjärjestelmistä elektromagneettisilla pommeilla (Electromagnetic Bomb), jotka kykenevät torppaamaan pitkälle kehitellyt Yhdysvaltain CSG-järjestelmät sekunneissa.

Jos näin kävisi, jäisi Yhdysvaltain laivasto – Mao Zedongin ilmaisua lainataksemme – kuin ”sokea mies yrittämään kalastaa paljain käsin”.

Kiinan Kansanarmeijan salaisiksi julistettujen sotilaspoliittisten suunnitelmien mukaan Kiina ajattelee, että he voivat lyödä Yhdysvaltain merivoimien yhtymät nopeasti, lujasti ja vaivatta.

*

Yhdysvaltain vastaisku

Tällä kertaa tarinan ”paha poika” on Kiina, sen kiinnittyminen Kylmän sodan ajoilta tuttuun ennaltaehkäisevän ensi-iskun doktriinin, nopeaan ja tuhoisaan todellisuuskokeeseen.  Ja se on melkein kuin huomaamatta johtanut – Rauhan-Nobelistin istuessa Valkoisessa talossa – siihen että Pentagon on käynnistänyt massiivisen ”Pasific Pivot” –säädön, jolla se siirtää paukkujaan ja resurssoi 60 % kaikesta rahoituksestaan tuolle alueelle. 

Pelkästään viiden seuraavan vuoden (2017-2021) U.S. sotilashallinto suuntaa mammuttimaiset 1.743 miljardia dollaria Kiinan muodostaman sotilaallisen uhan torjuntaan.  Kulissien takana Pentagon on järjestelemässä uuden sukupolven puolustusteollisuuden ja sen aliurakoitsijoiden kanssa jättisopimuksia.  Näiden keskeisiin tavoitteisiin kuuluu kehittää ja valmistaa huippusalainen ase, ”metsästäjä”, joka pystyy nujertamaan Carrier Killerin.  Väittämän mukaan teho-projektin puitteissa on jo kehitetty jotain, joka tulee näyttäytymään kuin suoraan tieteisromaanin sivuilta karanneelta.  Tavanomaiseen tapaan julkisuuteen on karannut tai vuodatettu simuloitua kuvamateriaalia sen toiminnasta, tavaraa jota ei koskaan ennen ole nähty.  Osa aineistoista on salaukselta vapautettuja, ja rajanveto ei aina ole asiaan vihkiytyneillekään järin helppo tehtävä. 

Pentagonin 45 miljardin dollarin salainen uusi ase on kehitelty pienen ja ketterän sopimusvalmistajan pajassa, sen koko on prosenttiluokkaa klassisiin suurvalmistajiin, General Dynamics, Lockheed Martins, Boeing and so on, verrattuna.  Sen ohjus on täysin tutkassaerottumaton, ja sen teknologia ja teho ”luovat 45 miljardin edestä uutta vaurautta Yhdysvaltain patriooteille”, kuten sanonta näyttää kuuluvan.

Niinpä, jos Kiina tekee jotain ajattelematonta, …ja laukaisee ”Assassin´s Mace” –systeeminsä valloilleen?  Se väistämättä aloittaa WW III:n.  Kiinan loppupeli on kuin paluu vanhaan.  Pelin henki on tuttu:

Se on sama syy kuin se, jonka nojalla Japani iski Pearl Harboriin.

*

Öljy

Maailman tunnettujen öljyvarojen määräksi arvioitiin pari vuotta sitten noin 1700 miljardia tynnyriä.  Näistä noin 33 – 44 miljardia tynnyriä sijaitsee Yhdysvalloissa, - eri asiantuntijoiden näkemyksissä on varsin suuria vaihteluja.  http://www.iltasanomat.fi/taloussanomat/art-2000001841835.html

Etelä-Kiinan meren öljyvaroiksi arvioidaan tuoreimpien yhdysvaltalaistan laskelmien mukaan jopa 130 miljardia tynnyriä (eli noin 3 x USA:n varannot).  Lisäksi maakaasua alueella lasketaan olevan noin 900 miljardia kuutiojalkaa.

Nämä käyttämättömät varannot ovat niin suuria, että aluetta kutsutaan jo ”Toiseksi Persianlahdeksi” (Second Persian Gulf).

Kyseessä on massiivinen aarre – arvoltaan mahdollisesti jopa 9,2 triljoonaa dollaria – sijoittuu väitetysti Taiwanin, Vietnamin, Filippiinien, Malesian, Brunein, Japanin – ja tietenkin Kiinan alueelle. 

Ongelmana on se, että Kiina ajattelee, että lähes kaikki tuo kuuluu heille.

Ei siis ihme, että kaikki osapuolet ovat täpinöissään ja reviröivät Alueen paikkoja kuin kiimaiset kissat huhtikuussa. 

Yhdysvalloilla on keskinäiset puolustussopimuksensa, kahdenkeskiset puolustussopiomuksensa, tai liikeherkät liittosuhteensa kaikkien alueen maiden kanssa.  Kiina tietää sen, ja siksi se nikkaroi tekosaaria (construct artificial islands) strategisiin paikkoihin kaikkialla Itä- ja Etelä-Kiinan merellä.

Samalla se muuntaa nopeasti kaikki nämä ”territoriot” sotilastukikohdikseen.  Suurin niistä on asumaton paikka jota kutsutaan nimellä ”Tulinen ristiriutta” (Fiery Cross Reef).  Kuten tiedustelun valokuva osoittaa, Kiina on toteuttanut yli 3200 metrisen kiitoradan, jolta heidän hävittäjänsä, pommikoneensa ja ohjuskoneet voivat uhata koko aluetta. 

*

Aegis torjuntajärjestelmä

Yhdysvaltain suojana alueella on kehittynein ohjustentorjuntajärjestelmä minkä maailma on koskaan nähnyt . The AEGIS Combat System.  Mutta, niin amerikkalainen asiantuntijani, sanoo: AEGIS torjuntajärjestelmässä on fatal flaw – kohtalokas virhe.  Sitä on kutsuttu nimellä saturaatioraja.  Tässä – yhtä vähän kuin yleensä fysiikassa ja tähtitieteessä kyllästyminen ei tarkoita ikävystymistä, vaan pikemminkin aivan ”täyteen tulemista”. Varsinkin tiettyjen havaintomenetelmien yhteydessä kyllästyminen voi aiheuttaa informaation hukkumista.  AEGISin pulma on informaation mättö, joka tukkii tulkinnan.

Ohjustorjunnan tarkoitus on määrä ampua alas vihollisen merivoimien ampumat ohjukset; merellä operaattoriryhmän kyllästysraja (saturaatio) on noin 240.  Kiinan Kansanarmeijan joukot pystyvät ampumaan ”ohjuksia niin paljon että ne pimittävät taivaan”, suuren ohjusiskun ristitulessa ohjuksia voi olla ilmassa niin paljon ettei sitä ole maailmassa koskaan nähty.  Amerikkalaisten pelihuoneessaan kehittämän ”Assassins Mace” skenariossa on kehitetty tällainen uhkakuva: Kiinan joukkojen ryhmityksessä 24 H-6G –pommikonetta hyökkää maatukikohdista käsin.  Ne lähestyvät kohdetta kahdessa ryhmässä; yksi Manner-Kiinan itäosissa sijaitsevalta tukikohdalta ja toinen Fiery Cross riutalta etelästä.  Jokainen YJ-12 -kone on aseistettu neljällä Supersonic Anti-Shit Missiles” –lastilla.  Keskinäisen koordinaation avulla laivue pystyy suorittamaan laukaisun täsmälleen samalla hetkellä.  Eivätkä ne ole yksin.  Hyökkääjän nyrkkiin kuuluu 25 Houbei-luokan katamariineja jotka ryhmityksessään iskevät pääsaarilla olevista tukikohdistaan.  Nämä alukset ovat nopeita ja ketteriä kyetäkseen saartamaan kohteensa.  Jokainen alus voi pystyy laukaisemaan 8 anti-ship risteilyohjusta tarkasti hyökkäyskohteeseen. Kun tähän vielä lisätään YJ-12:n oma kiinteä aseistus, tulen massa saavuttaa ja ylittää The Reagan Strike Group –tason, ja torjuntajärjestelmien informaation vastaanottokyky lakkaa.  Ks.; https://en.wikipedia.org/wiki/Carrier_Strike_Group_7  &  https://fi.wikipedia.org/wiki/USS_Ronald_Reagan_(CVN-76)

”Meidän aluksemme ovat helppoja maaleja”, yhdysvaltalainen asiantuntija toteaa.  Silloin on Kiinan mahdollisuus antaa tappava isku.

*

Yhdysvallat otti käyttöön U.S: S: Ronald Reaganin keväällä 2001 – hieman ennen 11/9 – ja  presidentti G.W. Bushin johdolla käynnisti salaisen shakki-matti –liikekehittelyn vuonna 2002.  Se oli vuosi, jona kenraaliluutnantti Paul Van Riper johti muuatta suurimmista sotapeleistä ikinä.  Katso selostuksia harjoituksista, joita ”Rip” tuolloin veti;

https://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_Challenge_2002

https://warontherocks.com/2015/11/millennium-challenge-the-real-story-of-a-corrupted-military-exercise-and-its-legacy/

Virallinen selvitys MC 02 –harjoituksesta (huomaa 752 sivua); http://www.dod.mil/pubs/foi/Reading_Room/Joint_Staff/12-F-0344-Millennium-Challenge-2002-Experiment-Report.pdf

*

Millennium Challenge 2002 - Navy Prepares for Largest Joint Experiment Ever Conducted

http://www.navy.mil/submit/display.asp?story_id=1945

*

Kiinan ydinpelote on suunnattu Yhdysvaltoihin

Stratfor julkaisi pari päivää sitten (25.1.2017) artikkelin otsikolla ”A Chinese Nuclear Deterrent Aimed at the U.S.”

Siinä todetaan, että Kiina on lisännyt pitkänmatkan dongfeng-41:n sen ydinohjuslaivastonsa vahvuuteen.  Kiina on esitellyt Dongfeng-21 –version sotilasparaatissa Pekingissä.  Katso kuva:

https://www.stratfor.com/geopolitical-diary/chinese-nuclear-deterrent-aimed-us

https://en.wikipedia.org/wiki/Dongfeng_(missile)

*

Eilen to 26.1.2017 YLE Tv-1 esitti dokumentin:

Ulkolinja; Kiinalainen maailmanvalloitus.

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/01/23/ulkolinja-kiinalainen-maailmanvalloitus  Kesto 46 min.

Areena; http://areena.yle.fi/1-3861361

”Kiina on perustanut Maailmanpankille ja Kansainväliselle valuuttarahastolle, IMF:lle, kilpailijan.  Infrastruktuuri- ja investointipankin AIIB:n avulla Kiina pyrkii ostamaan länsimaisia yrityksiä ja rahoittamaan suuria hankkeita Aasiassa ja Euroopassa.  

Suomikin mukana  Aasian infrastruktuuri-investointipankkia on pidetty Maailmanpankin kilpailijana ja Yhdysvallat on suhtautunut siihen penseästi.   Kansainväliseen investointipankkiin kuuluu tällä hetkellä 57 jäsenmaata. Kiinan tarjoukseen ovat tarttuneet muun muassa Britannia ja Alankomaat. Suomi liittyi AIIB:n jäseneksi vuoden 2016 alussa.   Brittiläisen journalistin Martin Jacquesin mukaan odotettavissa on uusi kiinalainen maailmanjärjestys.

Dokumentti kysyy, mitä muuta kiinalaiset sijoitukset kansainväliselle taloudelle merkitsevät? - Backlight: The Chinese World Order. Tuotanto: Netherlands Public Broadcasting, Hollanti, 2016 “

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Se on sama syy kuin se, jonka nojalla Japani iski Pearl Harboriin.''

Eihän USA jättänyt Japanille muuta vaihtoehtoa. Tyriikö USA jälleen, mutta Kiinan kanssa?

Minä en Moskovassa olisi kovin vakuuttunut Kiinan ystävällisyydestä. Kiinalla on hyvä muisti ja vuosi 1949 oli sikamainen temppu Kiinalle.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Eiköhän se Mandsuurian ryöstö ole Kiinanmuistissa vieläkin ?

Pekka Iiskonmaki

#13

Hyvä Aimo, mutta vuosi 1949 oli liian suuri nöyryytys unohtaa. Kiinalaiset menettivät kasvonsa ja sitä ei anneta koskaan anteeksi edes sukulaiselle.

Vuodesta 1949 kuulen vaimoni sukulaisten kotona päivittäin.

Tankki upposi jäihin 1949 niin sopivasti ja Kiinan puolelle. Sitä voi pitää Kiinan aseteollisuuden lähtölaukaukseksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Paradoksaalisesti juuri nyt näyttää siltä, että Maailman voimaryhmittymistä juuri Kiina - tuo kommunistisen puolueen valvoma unikratia - on maailman johtava ja ainoa vakauttava tekijä.

Kaikki muut, taloutensa ja politiikkansa hukannut Eurooppa horjuu hämärän poluilla, aatteensa ja tavoitteensa hukannut Venäjä leipoo omia savikakkujaan - ja nyt sitten presidenttinsä vaihtanut Yhdysvallat onkin oikukkaan narsistin panttivankina..

Mutta - paha kyllä - Kiinakaan ei ole kallio, sekin voi päätyä ankaraan kierteeseen.

Pekka Iiskonmaki

#2
''Kiinakaan ei ole kallio''

Heidän kulttuurinsa perustuu pirulliseen ylimieliseen ja ylhäältä alaspäin katsovaan asenteeseen.

Mistäkö teidän? Olen sellaisen suvun jäsen avioliiton kautta.

Suku ja suvun sidosryhmät muodostavat erillisen saarekkeen yhteiskunnasta. Miten suvut saadaan mukaan johonkin asiaan on vallassa pysymisen avain.

Kulttuurivallankumouksen tarkoitus oli rikkoa sukujen autonomia yhteiskunnassa.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Blogisti Huuska on aikaansa edellä. Ei ole ensimmäinen kerta.
Hyvä blogi!

Pekka Iiskonmaki

Hieman teeman ulkopuolelta.

Kiinalaiset kaverini tulivat HK:sta minulle kylään Tallinnaan. Vuosi taisi olla 1994.

He ihmettelivät miksi virolaiset pelkäävät venäläisiä, kun niitä on niin vähän ja asuvat laajalla alueella.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Kiinan kuristusote kiristyy niin sotilaallisesti kuin taloudellisestikin. Aurinko nousee idässä ja laskee lännessä. Kiina on tulevaisuuden supervalta ja Yhdysvallat tulevat vajoamaan. Tähän realiteettiin meidän on nyt sopeuduttava mahdollisimman nopeasti.

Suurelta osin tästä syystä olen varoitellut useaan otteeseen liittymästä Yhdysvaltojen intressien asianajajaksi. Me tulisimme vajoamaan mukana. Jokaisella valtiolla on oikeus tai tarkemmin sanoen velvollisuus ajaa omaa etuaan.

Pekka Iiskonmaki

Ensimmäisiä uhreja ovat heikot Aasian pikkuvaltiot. Laos tulee mieleen ensimmäisenä.

Venäjä on Kiinalle maareservi.

Yhden lapsen politiikasta on käytännössä luovuttu jo aikoja sitten ja virallisti jokin aika sitten.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Varmasti lähialueillaankin Kiina pyrkii lujittamaan asemiaan, mutta Kiinalla on projekteja poikimassa ympäri maailman Afrikkaa ja Etelä-Amerikkaa myöten. Jos ja kun sen mahti nousee, tarttuu se varmasti tiukemmin kiinni näihin projekteihinsa. Venäjäkin saattaa joutua Siperian kanssa neuvotteluasemiin.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #9

#9
Kiinassa Zenin kulta-ajan oli 700-luvusta 1200-lukuun, eli Tang-dynastiasta Song-dynastiaan asti.

Nyt on vallalla melko laajasti ns. itsetutkiskelun ja mahdollisuuksien rajaamisen aika. Zenin renesanssi ja sen päivittäminen ilman mitään konfliktia.

Tang-dynastian taloudelliset tavoitteet on saavutettu jo aikoja sitten ja ylitetty.

Vanha kiinalainen sanonta: ''Tavaran käteen ottaminen herättää omistamisen halua.''

Kiinassa saat kauppiaalta nopeasti tavaran käsiisi.

Song dynastia kaatui ahneuteen, kuten Roomakin. Talonpojista tehtiin orjia.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka Vastaus kommenttiin #10

Kerroit sukulaissuhteistasi Kiinaan, mutta osaatko yhtään kiinan kieltä?

Vinkkinä nuorille: opiskelkaa kiinaa. Voi olla suuri valtti tulevaisuuden työmarkkinoilla.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #16

#16
On olemassa kaksi kiinan kieltä. Kanton ja mandariini. Minä osaan auttavasti kanttonia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #10

Mutta kommunistinen Kiina ei ole ole pannut maataloutta kolhooseihin, eikä Sovhooseihin ja maan on katsottu kuuluvan sen kyntäjälle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Ei Kiina nyt sentään USA ole. Kiina ei lähde sotilaallisesti valloittamaan joka maata joka on sen kanssa eri mieltä ja perustamaan sotilastukikohtia näihin maihin että pysyvät kuuliaisia vasalleina.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Kiinan ei tarvitse valloittaa sotilaallisesti, se valloittaa taloudellisesti. Sotilaallinen voima on takataskussa siltä varalta, että tarvittaisiin kättä pidempää. Sillä ei tarvitse edes uhkata, riittää että sen olemassaolo tulee tiedostetuksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

EU uhkaa Suomea talouden haltuunototolla eli sama mikä Kreikassa tapahtui. Omaa tyhmyyttä jos mennään antamaan talous toisten käskytettäväksi, oma valuutta ja itsenäinen keskuspankki olisi antanut keinoja pitää talous omissa käsissä.

Pekka Iiskonmaki

Jarmo haukkuu väärää puuta.

Suomen suurin uhka on Helsinki.

Käyttäjän karikilpio kuva
Kari Kilpiö

" SUOMEN suurin uhka on Helsinki...kautta Arkadianmäki "hyvinvoinnin seppineen"!

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Linkeissä ollut Ulkolinjan dokumentti sisälsi mielenkiintoisen näkökulman. "Kiina ei syötä pakolla maailmaansa muille, vaan luo maailmastaan sellaisen, että muut tahtovat liittyä siihen vapaaehtoisesti."

Tälläinen markkinontiajatus on uusi länsimaissa, jossa vastapuoli on saatava jolllain keinoin "pakotuksi" hyväksymään ehdot. Tämä on ollut jonkinlainen itsestäänselvyys kulttuurissamme. Emme ajattele että mikään muu voisi edes olla mahdollista.

Esimerkkinä esitettiin länsimainen näkemys, jossa Kiina "pakottaa" liittymään AIIB:hen, vaikka kyseiset länsimaat olivat liittynyt siihen omasta tahdostaan sen tarjoamien etujen vuoksi. Tämä halu liittyä oli ollut jopa kiinalaisille yllätys.

Ehkä kiinalaisilla on liian korkea käsitys ihmisen ylevyydestä, mutta tälle ajatukselle on ainakin tilaus nykymaailmassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Kiina ei syötä pakolla maailmaansa muille, vaan luo maailmastaan sellaisen, että muut tahtovat liittyä siihen vapaaehtoisesti." - Hyvä huomio; panin merkille tv-dokumentista saman.

Merkillisen vähälle huomiolle on jäänyt Suomen oma rooli tuossa; Suomi liittyi pankin jäseneksi melko vähäisin värinöin kesällä 2015. http://vm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/suomi-all...

Kiinan nousu maailmanvallaksi ja hegemonistiseksi toimijaksi on tosiaan tapahtunut nopeutetussa aikataulussa, tuskin he itsekään skenarioissaan ovat tällaista odottaneet. Olen toistanut monesti kiinalaista näkemystä, jonka mukaan aikataulu tai aika sinänsä ei ole olennainen; olennaista ovat kehityssuunnat, kyllä aika hoitaa "kehityksen", kun suunta vain on mieleinen.

Kirjoitan myöhemmin tänään Koiviston & Bushin suhteesta, siinä satun siteeraamaan USA:n entisen Kiinan-suurlähetilään Bushin mainintaa Koivistolle: Kävin Kiinassa enkä ollut tuntea maata, niin paljon oli muuttunut 3 vuodessa edellisestä käynnistäni. Ja huom. tämä tapahtui 1983 tai about: eli Kiina oli jo silloin liikkeessä.

Kiina tekee aluevaltauksia sektori sektorilta, maa maalta, ruohonjuuritasolla, yritystasolla, kaupunkitasolla, sukujen tasolla, perheiden tasolla; maailmassa - myös Euroopassa - on jo nyt luvuton määrä "kiinalaiskaupunginosia" tai suoranaisia kiinalaiskaupunkeja tai seutuja, China Towneja, joissa kiinalaiset hoitavat jo käytännössä koko all round toiminnot; tämä on hiljaista hivustusta, uudenlaista kolonisaatiota. Toinen taso, jossa Kiina toimii, - innokkaan Venäjän tavoin - ovat kansainväliset järjestelmät, organisaatiot, vanhat ja etenkin uudet: Ei-Yhdysvaltalaisen maailman luonti tapahtuu silmiemme edessä.
Tumpelo presidentti Trump vain katalysoi ja kiihdyttää tätä menoa.

Käyttäjän ErkkaRuotsalainen kuva
Erkka Ruotsalainen

Supersonic Anti-shit missile aiheutti yllättävän paljon hymyilyä. Kiitos.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset