Veikko Huuska

Mies, susi ja ase

Mies, susi ja ase

Isojoen sutta jahtasi noin 500 miestä tammikuussa 1967.

*

Motto:

”Tuhat miestä kun yhtä sutta surmaa,
Sata jäljittää kahta oravaa.”

- Juha Watt Vaino

http://lyrics.wikia.com/wiki/Juha_Vainio:Turistit_Tuppukyl%C3%A4n

*

400 miestä sutta jahtaa..

Tänään tämä ei enää ole mahdollista.  -  Mitä miehet ovatkaan menettäneet?

Sisäsiisti Suomi ei enää salli miehen toteuttavan atavistisia, alkuluontoisia, tarpeitaan.

Mies epäviihtyy.  Revi siitä sitten.

All unshot wolves..

*

Helsingin Sanomat:

HS 50 vuotta sitten maanantaina 16.1.1967:

”Sata autokuormaa miehiä Pohjanmaan sutta ajamassa

Kauhajoki, 15.1.1967 (HS – Ritva Latola)

POHJANMAAN kuulu susi selvisi vielä sunnuntaisestakin ajojahdista hengissä, vaikka saikin väistellä tulitusta tosissaan Isojoella.

Kolme miestä ampui autojen eteen metsätiellä ilmestynyttä hukkaa kiväärein ja konepistoolein, mutta ovela otus paineli Karkukankaan suojaaviin metsikköihin, jossa se saa viettää vain yönsä rauhassa.

Metsämiehiä oli sunnuntaina Isojoella yli sata autokuormaa.  Innokkaita sudenkaatajaehdokkaita oli aina Poria ja Tamperetta myöten paikalla.

Kaikkiaan osanottajia oli yli 400.

Takaa-ajettu saatiin tähtäimiin iltapäivällä Uuron ja Rajamäen välisellä metsätietaipaleella.

Konstaapelit Reijo Mäenpää ja Joel Kangas ampuivat petoa ja tulittajien joukkoon liittyi vielä paikalle autoineen osunut nurmolainen metsämieskin, mutta saamatta naarmuakaan susi juoksi käpälämäkeen.”

*

https://photos.google.com/share/AF1QipOGFyKBC3aYE0iuIjJUl5MbY3DerYpK-mWpj7cKWuucdfg6CemEtrzD5VXEUlZ3Ag?key=bjZtajE2VU1pU1FlT0xlNzlTQllyQ0xyTDJLX09R

Mielenkiintoisesti kirjoitettu uutinen 50 vuoden takaa!

*

Muistan tämän tapauksen 

Isojoen susi” – siitä tuli ihan valtakunnallinen ”julkkis”.  Vähän samaan tapaan kuin Ruokolahden leijonasta tai ”Liekki-sonnista” sitten myöhemmin.

Nimeltä tuttuja ukkoja Ikaalisistakin oli mukana jahdissa, joka jatkui useamman vuorokauden.

Lopputulosta en muista, mutta uumoilen sen olleen sudelle elinkaarta lyhentävä.

*

Isojoen susi

Se pääsi radioon asti.  Silloiset nuoret reportterit olivat asialla: Jukka Häyrisen ja Juha Virkkusen ohjelma vuodelta 1967 on kuultavissa YLE Areenassa.  Kesto 9 minuuttia.  Ajettu reaaliaikaisen lähetyksen lisäksi Ajankohtaisessa ykkösessä 23.2.2013. 

Kuuntele Areenassa: http://areena.yle.fi/1-1840686

*

YLEn Elävä arkisto kertoo:

Susijahdeista tuli kansanhuvia, kunnes sudet olivat loppua.  Susijahti Kiteellä, kesto 8 minuuttia: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2013/03/12/susijahdeista-tuli-kansanhuvia-kunnes-sudet-olivat-loppua

"Vuonna 1961 Kiteellä kuvatussa jutussa ilmenee hyvin asenteet susijahtia kohtaan. Kyseessä oli tuolloin suurin koskaan järjestetty susijahti. Jahtiin osallistui lähes 400 miestä, rajavartiostosta, poliisista sekä metsämiehiä Pohjois-Karjalasta ja kauempaakin.

Toimittaja selostaa jahtia kuin suurta urheilutapahtumaa:

"Puolentoista tunnin kuluttua alkaa täällä vuosisadan suurin susijahti, jota käydään lähes sadan kilometrin mittaisella rintamalla Tohmajärven ja Kesälahden välisessä maastossa.

Tämä susijahdin päämaja sijaitsee Kiteen poliisilaitoksella ja kaikki suunnitelmat ovat valmiina, hyökkäyskäsky on jo annettu ja me odottelemme parhaillaan h-hetkeä.

Vuonna 1949 kuvatussa Topo Leistelän värikkäästi selostamassa lyhytfilmissä seurataan sudenajoa Lapissa. Ilma enteilee lumimyrskyä, mutta karskeja lapinkävijöitä ei pelota, vaan heitä kiihottaa metsästäjän into. Susia saadaan kaadettua, mutta ne ammutaan loppujen lopuksi konepistoolilla lentokoneesta."

*

Tunturisusi kertoo:

Pitkäkestoisin ja -matkaisin susijahti - Hämeen susi 1953

"Sekä ajallisesti mutta varmaankin kilometreinä mitaten mittavin yhtäjaksoinen susijahti Suomessa, ilman taukoja, käytiin alkutalvesta vuonna 1953. Tämä suurjahti alkoi ennen tammikuun puoliväliä eteläiseltä Pohjanmaalta silloisesta Vaasan läänistä Alajärven pitäjästä.

Sutta ajettiin takaa useiden läänien läpi ja se kaadettiin Hämeessä, Hattulassa jonkin verran Hämeenlinnasta lounaaseen helmikuun 8. päivänä. Kaikki mahdolliset, tuon ajan parhaat voimat oli valjastettu tämän yhden ainoan suden takaa-ajoon. Parhaat hiihtäjät - myös ajan suurimmat kilpahiihtäjät, viestintäkalusto jopa Yleisradiota myöten ja heti alkuvaiheissaan yli 100 miehen jäljitysosasto, sekä lentokoneet.

Tähän väliin voi todeta, että ei kai missään päin muualla maailmassa ole tunnettu koskaan niin raivoisaa vihaa sutta kohtaan ja suoranaista sudentappokiimaa, kuin meidän maassamme. Mitkään ponnistukset eivät näytä olleen ylivoimaisia, jos vain yksikin susi on voitu saada hengiltä.

Ja vapaaehtoisia suden perään lähtijöitä on ollut useinkin niin paljon, että he ovat varmaankin jo polkeneet kiihkossaan toisiaan jalkoihinsa. Tätä takaa-ajoa seurattiin ajan lehdissä laajasti ja eräs pakinoitsija puhui sattuvasti susipsykoosista ja kuumeesta, joka oli vallannut mielet.

Hämeen sutta ajettiin takaa melkeinpä keskeytyksettä "vanhan ajan tyyliin" eli sudenhiihtona. Tosin tämä sudenhiihto oli tuettu lentokonein ja aseistuksen osalta mm. konepistoolein, joten ihan vanhan ajan tyylistä ei ollut kysymys. Myös lentokoneet osallistuivat tähänkin jahtiin. Mukana ajossa oli heti alkuvaiheissaan kaksi Karhumäen veljesten lentokonetta. Ainakin Längelmäen Itäjärven jäällä sutta tulitettiinkin lentokoneista, mutta ilman osumia. Pakeneva susi taittoi taivalta vuorokaudessa enimmillään noin 60 km.

Suden tappopaikan nimi oli osuva, sillä tappokiimassa sutta ajaneet miehet tappoivat suden lopulta Kiimasuolle. Kansankarnevaalien tunnelmissa päättyi tämä jahti, jolla linnuntietä mitaten oli matkaa noin 250 km, mutta kaikkine mutkineen luonnossa huomattavasti enemmän. Tämä susi jäi historian kirjoihin elämään nimellä "Hämeen susi vuosimallia 1953"."

Lähde: http://www.tunturisusi.com/susijahdit.htm

*

Tunturisusi-sivusto tietää myös Isojoen suden kohtalon:

Suurin jahtijoukko yhden suden perässä - Isojoen susi

"Pohjois-Satakunnassa ja Etelä-Pohjanmaalla jäljitettiin vuonna 1967 sutta miesjoukolla, jossa oli enimmillään noin 500 osallista. Tämäkin susijahti sai täydet, hysteeriset ja kiihkoiset kansanjuhlatunnelmat.

Mitä onnekkaammin onnistui susi vainoojiltaan pakenemaan, sitä sokeammassa vimmassa tulivat perässä sadat jäljittäjät, lentokoneiden tukemina. Autokalustoa oli takaa-ajossa myös sadoittain. 20.1.1967 päättyi tämän 34-kiloisen urossuden tuhoon tuomittu pako Isojoella ja "hukan onnellinen kaataja" oli ilmajokelainen sähköasentaja Arvo Saha.

Isojoen suden kaadon jälkeen alkoi lehdistössä ensimmäisen kerran viritä pienoista, arkaa kritiikkiä tämänlaatuista, järjetöntä tointa kohtaan. Pesivänä ei sutta Suomessa tuolloin 60-luvun lopulla esiintynyt ollenkaan. Muutamat sutemme olivat kaikki itärajan takaa tänne tulleita."

http://www.tunturisusi.com/susijahdit.htm

*

Hannu Karpon "Susivaara Ilomantsissa" vuodelta 1962 kertoo, miten koulupojat koulumatkallaan kohtasivat suden. http://yle.fi/aihe/artikkeli/2006/09/08/susivaara-ilomantsissa

*

Huuska on selvitellyt susi-ilmiötä Ikaalisten-Hämeenkyrön seutuvilla menneinä aikoina:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/133436-hameenkyron-susisurmat-1877-vuoden-tienoilla-9-tahi-10-lasta-menehtyi

*

Lisää susi-juttuja Taajamasusi.ry –sivustolla;

http://www.taajamasusi.com/videot

*

Eikä unohdeta, että juuri ”Isojoen suden” kotipaikoilla, naapurissa Karijoella sijaitsee muinainen susiluola:

http://www.susiluola.fi/fin/susiluola.php

Susiluola sijaitsee Kristiinankaupungin alueella, mutta pääosin Karijoen kunnan omistamalla maalla. Luola on saanut nimensä sijaintipaikkansa Susivuoren mukaan.

http://retkipaikka.fi/vapaa/karijoen-susiluola/

https://fi.wikipedia.org/wiki/Susiluola

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/susiluola_neandertaleja_vai_ei_

*

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset