Veikko Huuska

Euroopan Unionin yritysverokäytäntö - tapaus Apple Irlannissa

Euroopan Unionin yritysverokäytäntö

*

Euroopan Unionin pitäisi sopia verotuksen harmonisoimisesta, katsoo Espanjan johtava vasemmistomielinen päivälehti El Pais.  Lehti vertasi äskeisessä pääkirjoituksessaan (28.12.2016) EU:n yritysverokiistoja ajelehtivaan merimiinaan, joka uhkaa räjähtää jäsenmaiden silmille.  Etenkin suurten teknologiayritysten verotuksesta voi tulla pysyvä konflikti näiden yritysten ja EU:n Komission ja jatkuva valtioiden välinen riidanaihe, El Pais varoitti.

El Pais käsitteli aihetta jo aiemmin, 19.12.2016, täällä; “Bruselas invita a los socios europeos a reclamar impuestos a Apple. - Irlanda acusa a la Comisión Europea de orquestar un ataque político contra todo su sistema fiscal” http://economia.elpais.com/economia/2016/12/19/actualidad/1482167735_847572.html

Se viittasi yhdysvaltalaisen tietotekniikkayhtymä Applen ja Irlannin valtion väliseen verosopimukseen, jota EU:n Komissio pitää laittomana yritystukena ja vaatii siksi Applea maksamaan 13 miljardia euroa perimättömiä veroja Irlannin valtion kassaan.  Apple-yhtiö tietysti valittaa Komission päätöksestä, El Pais totesi.

Mutta merkittävintä asiassa lehden mukaan on se voimakas ärtymys, jolla Irlannin hallitus on reagoinut Komission vaatimukseen.  Irlanti ei hyväksy vaatimusta ja hakee EU:n Tuomioistuimelta sen mitätöintiä

On ennenkuulumatonta, että joku hallitus kieltäytyy saamasta palautuksena 13 miljardia euroa perimättömiä veroja, El Pais hämmästelee, mutta totesi samalla, että Irlanti vetoaa kiistassa myös suvereeniin oikeuteensa päättää itse veropolitiikastaan. 

Juuri tässä on El Paisin mielestä asian ydin.  Monikansalliset suuryhtiöt kykenevät verosuunnitteluun, jonka avulla ne maksavat mitättömän vähän veroja.  Menettelyyn kuuluu voittojen tulouttaminen maihin, joissa yritysveroaste on hyvin matala.  Tällaista laillisuutta ei lehden mukaan voi hyväksyä. 

Soveliain tapa lopettaa Euroalueen epäoikeudenmukaiset verotuksen vääristymät on kiirehtiä sopimusta verotuksen harmonisoinnista.  Nykyisen kaltaisia jyrkkiä eroja verotusasteissa ei voi eikä saa olla, linjasi espanjalainen päivälehti El Pais keskiviikon pääkirjoituksessaan.”

Lähde, litteroitu radiojuttu: Jyrki Palo: Euroopan Unionin yritysverokäytäntö/YLE R1, to 29.12.2016 ajassa 43:10-45:30); http://areena.yle.fi/1-3802277

*

Omana kommenttina täydennän:

El Pais´in 19.12.2016 mukaan taistoa käydään siten, että Bryssel taistelee Irlantia ja Applea vastaan.

Toisaalta Irlanti ja Apple käyvät yhteisrintamassa Brysseliä vastaan.

Euroopan Komissio esitteli 19.12. yksityiskohtaisia meheviä tietoja tapaus Applesta.  Tämä yhdysvaltalainen monikansallinen konglomeraatti maksaa Irlannissa veroa ainoastaan 0,005 %:n taksan mukaan. 

Bryssel pakotti Irlannin taipumaan 13.000 miljoonan euron maksamattomia veroja koskevaan prosessiin aikaisemmin tänä vuonna. 

Tämäkin luku on kyseenalainen, mutta pitkässä 130-sivuisessa vaadekirjauksessaan Bryssel toteaa, että se noudattaa valtiotukisääntöjä, jotka ovat olemassa, koska dècadas – ja korostaa, että Irlanti on antanut suosituimmuusaseman Aplelle, jollaista muut yhtiöt eivät ole saaneet, ja jopa osoittaa, että eurooppalaiset kumppanit voivat vaatia maksamattomien verojen perintää.  Italia on sen jo tehnytkin.

Eli, tämä keissi tavallaan (mutatis mutandis) tavallaan rinnastuu Suomessa KHO:n äskeiseen Valio-tuomioon, jossa yhtiö tuomittiin määräävän kilpailuasetelman väärinkäytöstä ja yrityksestä savustaa kilpailijoita kentältä, ylialhaista maidon hintapolitiikkaa hyödyntäen.  Nyt Suomen valtio rankaisi Valiota 70 miljoonan hyvitysmaksulla, ja julkisuudessa todettiin, että Arla ja muut kilpailijat voivat ja todennäköisesti tulevatkin haastamaan Valion oikeuteen vahingonkorvausten merkeissä.  Nyt Italia Applen tapauksessa on tällainen ”Arla”.

*

Lehti toteaa edelleen, Brysselin lähteisiin tukeutuen, että kun Komission lopullinen julkaisu on käytettävissä, alkaa selkiytyä se, kuinka paljon Applen vajeet kunkin maan suhteen ovat vuosien 2003-2013 välillä olleet.  El Pais tiedusteli asiaa Espanjan valtiovarainministeriöltä, mutta ministeriö vastasi vältellen lehden kysymyksiin.  Valtiovarainministeri Luis de Guindos Ecofin johti syyskuussa niiden maiden ryhmää, joka pyrki selvittämään kyseisten varojen suuruutta.  Italia oli osa tätä ryhmää, on nyt siis yksin edennyt vaadetoimenpiteisiin.  Espanja, Itävalta ja muut ko. ryhmän maat eivät ole vielä edenneet.

*

Reaktiot sekä Irlannissa että Applen piirissä ovat olleet ”raivoisia” (furibunda). Irlannin hallitus esitti murskaavan lausuman, jossa todettiin, että Euroopan Komissio on ylittänyt toimivaltansa asiassa, joka koskee yksinomaan jäsenvaltion omaa toimivaltaa.  Dyblin syyttää Brysseliä omalaatuisen poliittisen hyökkäyksen käynnistämisestä sen kansallista verotusjärjestelmää vastaan, joka perustuu 12,5 %:n yhtiöverolle (joka on puolet Espanjan verokannasta) ja sopimuksiin, nimenomaan alemmasta verotasosta suurten yhtiöiden suhteen, joita ovat tehneet eräät valtiot, kuten Luxemburg, Hollanti ym., ja joita pidetään eräänlaisena verolimbona. 

Irlanti ei hyväksy Komission analyysia ja on viemässä asian Euroopan Unionin tuomioistuimeen.  Epätavallista on sävy, jolla vastineessa arvostellaan Brysseliä puolueettomuuden hylkäämisestä ja asianmukaisen huolellisuuden laiminlyönnistä asiassa. 

Apple, joka näyttää systemaattisesti toteuttaneen kahdenkeskistä sopimuskäytäntöä Irlannin kanssa, ilmoitti myös, että se tulee puolustamaan itseään EU:n tuomioistuimessa, ja että Euroopan Komissio on sen mielestä valinnut asiassa maksimaalisen verokäsityksen.

Sekä monikansallisen yhtiön Applen johto että Irlannin hallitus ovat äänekkäästi protestoineet lähes yhteen ääneen Brysselin ratkaisua vastaan, kiristäen samalla poliittista jännitettä EU:n suuntaa, malttamatta odottaa uuden presidentin Donald Trumpin (ja hänen ”Amerikka ensin” -linjansa) saapumista Valkoiseen taloon.

Tästä voisikin päätellä pitkiäkin ajolinjoja.  Euroopan Unionin kannalta ja muutenkin Komission ratkaisu on luonnollisesti tervetullut, mutta miten pahasti vai ollenkaan, se tulee kuormittamaan Valkoisen talon ja Euroopan talous- ja kauppasuhteita?

*

Komission hallussa olevien asiakirjojen mukaan Yhdysvaltalainen monikansallinen yhtiö Apple sai erittäin edullisen verokohtelun ja jopa käytännössä ilman sen omaa pyyntöä (Dublin tarjosi, VH), mikä rikkoo Euroopan valtiontukilainsäädäntöä.  Bryssel katsoo, että tehdyt kaksi sopimusta Applen ja Irlannin välillä (vuodelta 1997 ja uudempi 2007) ja niiden yhtiölle tarjoamat edut perusteineen määriteltiin lähelle nollaa, ja niillä siirrettiin Manner-Euroopan etuja (Applen) irlantilaiselle tytäryhtiölle, mikä päätös ”ei vastaa taloudellista todellisuutta”. 

Eikä tässä kaikki.  Tapauksia on jonoon asti.  Washington (Obaman ollessa edelleen virassa) vaati Euroopan Komissiota jatkamaan muidenkin Yhdysvaltalaisten yhtiöiden erityiskohtelua.  Starbucks, Amazon ja McDonalds ovat valokeilassa.  Mutta lisää transatlanttisia selvittelyjä voi viritä myös mantereella: Italia on jo tehnyt sopimuksen Applen veroista alueellaan.  Bryssel uskoo, että jos muut osallismaat pääsevät vastaaviin sopimuksiin, sakon määrää (13 mrd €) voitaisiin sovitella.

Komissio tiedotti fanfaarien kera viime elokuussa (30.8.2016), että se vaatii Irlantia perimään Applelta 13.000 miljoonan euroa maksamattomista veroista 2003-2013 välisenä aikana.  Kuluneiden 4 kuukauden aikana Irlanti, Apple ja Komissio ovat neuvotelleet maksujen toimeenpanosta sekä siitä, mitä tapaukseen liittyviä liiketoimintatietoja voidaan ja mitä ei julkaista Brysselin toimesta.  Tuloksena on nyt julkaistu 130 sivuinen epistola, täynnä yksityiskohtia, mutta olennaisen suhteen siinä on ”monumentaalinen reikä”.  Jälkeäkään niistä 13.000 miljoonasta ei opuksesta näy. 

Nähtäväksi jääkin, mikä tämä luku prosessin päättyessä onkaan.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mielenkiintoista taistelua uusliberalismissa verotuksessa, mutta ehkä lisäämällä sosiaaliturvan verotusta voidaan kompensoida vuotoja veroparatiiseihin. Mitä jos verotettaisiin ruokajonoja?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset