Veikko Huuska

Vuokraako Ruotsi satamiaan Nord Stream 2 -hankkeelle - ja miksi ei vuokraisi?

Vuokraako Ruotsi satamiaan Nord Stream 2 -hankkeelle - ja miksi ei vuokraisi?

Helsingin Sanomat uutisoi;

Ruotsin hallitus: Satamien vuokraaminen Nord Stream 2:n asentamiseen vaikuttaisi kielteisesti puolustuspoliittisiin intresseihin

http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005005900.html

”Hallitus katsoo, että kyseisten satamien käyttäminen vaikuttaisi kielteisesti ruotsalaisiin puolustuspoliittisiin intresseihin. Mutta samaan aikaan koottu arviomme on, että projektia on vaikea pysäyttää”, ulkoministeri Wallström sanoi lehdistötilaisuudessa.

Turvallisuus- ja puolustuspoliittisista vaikutuksista on Hultqvistin mukaan tehty laaja ja perusteellinen analyysi, jonka yksityiskohtia hän ei halunnut avata turvallisuussyistä.

Venäjältä Saksaan kulkevaa putkea suunnittelee Nord Stream -yhtiö, jonka suurin omistaja on Venäjän valtion Gazprom. Ruotsissa hanke on herättänyt kipakkaa keskustelua myös turvallisuuspoliittisista lähtökohdista.

Ennen muuta juuri ruotsalaisten satamien mahdollinen vuokraaminen http://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000002909616.htmlon kiinnostanut sekä poliitikkoja että muita puolustuskeskustelijoita.

Ruotsin puolustusvoimilla on toimintaa tätä nykyä sekä strategisesti tärkeällä Gotlannin-saarella lähellä Sliteä että Karlshamnissa, Hultqvist muistutti tiistaina.

Lähde: HS/Elina Kervinen

*

Katselin illalla Ruotsin tv:n textiuutisia, siellä avattiin tiedotustilaisuuden antia näin:

”Hallitus: Vaikea pysäyttää venäläistä kaasua
Hallituksen mielestä on vastenmielistä vuokrata Ruotsin satamia Venäjän Nord Stream 2 –kaasuputkihankkeelle, mutta se, ei aio estää sitä.

 - Emme puutu kunnalliseen itsemääräämisoikeuteen, sanoo ulkoministeri Margot Wallström (S).
Wallström ja puolustusministeri Peter Hultqvist (S) tapasivat tänään (tiistaina) Gotlannin alueen ja Karlshamnin kaupunginhallituksen edustajia.  Hallituksen viesti kunnille oli selvä:
Valtiovalta näkee että satamien vuokraaminen vaikuttaa Ruotsin puolustuspoliittisiin etuihin kielteisesti, sanoi Wallström lehdistötilaisuudessa.
Mutta yleisarviomme on, että hanketta on vaikea pysäyttää, sanoi Wallström.
Puolustusministeri Peter Hultqvist huomautti, että sekä Karlsham että Slite sijaitsevat alueella, jolla Ruotsi harjoittaa laajaa sotilaallista operaatiotoimintaa.
Satamien käyttö vaikuttaa puolustusjärjestelmään negatiivisesti, sanoo Peter Hultqvist (S).
Selvää on että sillä on myös vaikutuksia kunnallispolitiikassa, toteaa Gotlannin aluehallituksen puheenjohtaja Björn Jansson (S).
Tämän perusteella, on vaikea sanoa kyllä, hän sanoo. Karlshamnin kaupunginjohtaja Per-Ola Mattsson (S) korosti, että päätöstä ei ollut vielä tehty.

*

Huom:

Demarien ”jäsentenvälinen” siis, ainakin uutisessa esiintyneiden suhteen.

Mutta hallituksen tulee olemaan varsin vaikea puuttua kunta- ja aluetason hallinnon päätöksiin, mikäli ne lopulta ovat vuokraamisen sallimisen puolella.

Mielenkiintoista seurata, miten käsittely etenee.

*

”Turvallisuus- ja puolustuspoliittisista vaikutuksista on Hultqvistin mukaan tehty laaja ja perusteellinen analyysi, jonka yksityiskohtia hän ei halunnut avata turvallisuussyistä.”

”Ruotsin puolustusvoimien komentaja Michael Bydèn on jo aiemmin ilmaissut huolensa asiasta.  Hän totesi hiljattain SVT:lle, ettei hän mielellään näkisi minkään vieraan valtion pääsevän käsiksi sellaiseen infrastruktuuriin, joka on tärkeää puolustusvoimille.”  HS/EK.

http://www.svt.se/nyheter/utrikes/ob-mot-att-slappa-svensk-hamn-till-ryska-intressen

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eikös se kuitenkin edistä rauhaa, jotta valtiot ovat taloudellisesti pakkoavioliitossa, kuten Kiina ja USA?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

EU:n johtava ajatus "rauhanprojektina" on ollut edistää keskinäisriippuvuutta erityisesti taloudellisen kanssakäymisen myötä, niin että "kenenkään mieleen ei tulisi hyökätä naapurimaahan".

Nythän EU - tässäkin - toimii täysin perusperiaatteidensa vastaisesti määrittämällä ja ylläpitämällä ja jatkamalla taloudellisia rajoitteita, pakotteita (sanctions).

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei taida vuokrata:

Svenska hamnar kommer inte att kunna användas av Nord Stream. Gotland och Karlshamns kommun kommer att få oerhört svårt att säga ja till det ryskägda företaget efter regeringens besked ikväll, säger DN:s politiska kommentator Ewa Stenberg efter mötet mellan kommunerna, försvarsministern och utrikesministern.

http://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-sven...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kyllä;
Ewa Stenberg muuten twiittasi 36 minsaa sitten:

Gotlands kommun säger nej till att hyra ut hamnen i Slite till Nord Stream 2, uppger tekniska nämndens ordförande för TT. https://twitter.com/aewastenberg?lang=fi

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Itse asiassa tunti sitten/Ewa Stenberg;

Karlshamns kommun bromsar planerna för ryska gasledningen, skriver @MatsJLarssonDN - DN.SE
https://twitter.com/aewastenberg/status/8090011177...

Ewa on muuten palkittu journalisti:

”Ewa Stenberg är politisk kommentator på Dagens Nyheter. Hon har arbetat på tidningen sedan 1987, som arbetsmarknadsreporter, politisk reporter och med undersökande journalistik. Innan hon kom till DN arbetade hon som reporter på Svenska Dagbladet och LO-tidningen.
Ewa Stenberg har examen från Journalisthögskolan i Stockholm. Hon har också studerat nationalekonomi och juridik på Stockholms universitet.
1997 tilldelades hon Grävande Journalisters pris Guldspaden tillsammans med Gunnat Örn för en granskning av spelet bakom den svenska kronans fall "Kronan hade inte skuggan av en chans".”
https://sv.wikipedia.org/wiki/Ewa_Stenberg

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Siis eilinen ministeripuhuttelu - ulkoministeri Wallströmin ja puolustusministeri Hulqvistin - meni perille. Ja pani vauhtia rattaisiin. Tai hiekkaa.. miten päin asiaa katsotaankin.

Kuntapolitiikkaa tuntien Ruotsin valtio luultavimmin antoi jonkin sortin option korvaavista hyvistä?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vielä tämä;
Ewa Stenberg kirjoitti jo eilen; http://www.dn.se/nyheter/sverige/ewa-stenberg-sven...

Eli NS2 toteutuu, mutta Ruotsin satamia ei ole pelissä mukana.

Ehkäpä ainoa, joka hankkeen voisi vielä kepittää on EU:n Komissio, joka voi - ainakin periaatteessa - haastaa hankkeen oikeuteen, mutta kun Saksa on siinä niin kovin vahvana keskeistoimijana mukana, niin kuka uskoo, että siitä juttua nousee.

"– Nej, den kommer tvärtom troligen att byggas. Utrikesminister Margot Wallström (S) sade på pressträffen att möjligheterna är små att EU- kommissionen kommer att agera rättsligt mot gasledningen. Hon sade också att FN:s havsrättskonvention tillåter Nord Stream att dra ledningen genom svensk ekonomisk zon."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset