Veikko Huuska

Vakoilija joka palasi takaisin – KGB-vakoilija Vitali Jurshenkon tarina

Vakoilija joka palasi takaisin – KGB-vakoilija Vitali Jurshenkon tarina

KGB-kenraali Vitali Sergejevits Jurshenko (Vitaly Yurchenko) – mies joka loikkasi kahdesti

*

Marraskuu 1985

Kaksi miestä istuu lounaalla Au Pied de Cochon –ravintolassa, Georgetownin alueella, Washington DC.  Vakoilija Jurshenko ja hänen CIA-saattajansa.  Saattaja seuraa häntä kuin varjo, kaikkialle.

Äkkiä Jurshenko kysyy valvojaltaan: ”Mitä tekisit, jos ottaisin ja kävelisin ulos?  Voisitko ampua minut?”

CIA-agentti naurahtaa hieman hämillisenä, mutta sanoo: ”Ei, emme kohtele loikkaria sillä tavalla”.

Jurshenko: ”Hyvä.  Minä menen ulos.  Tulen viidentoista tai kahdenkymmenen minuutin kuluttua.  Jos en palaa, se ei ole sinun syysi”.

Jurshenko ei palaa.

On marraskuun 2. päivä 1985 Washingtonissa.

*

Elokuu 1985

Kolme kuukautta aikaisemmin Vitali Jurshenko, 49 v., KGB:n ulkomaanosaston salaisen palvelun toimiston upseeri on komennuksella Roomassa. 

On elokuun 1. päivä 1985.  Seitsemälle kukkulalle rakennettu kaupunki hehkuu lämpöä helteen kourissa. 

Jurshenko kävelee kaupungilla.  Hän suuntaa Yhdysvaltain Rooman suurlähetystöön.  Lähetystössä on viileää, ilmastointi pelaa.  Jurshenko kaivaa passinsa takin taskusta ja kertoo haluavansa loikata.

Syntyy hetkellinen hämminki.

Sitten hänet lennätetään Yhdysvaltoihin ja alkaa sitkeä selvittely.

Jurshenko läpäisee CIA:n tiukkaotteiset kuulustelut, valhepaljastustestit.  Niitä on monta, ja niistä selviää vain ”puhumalla totta, kaiken aikaa vain totta”, kuten CIA:n kohdepäällikkö jaksaa toistaa.

Jurshenkon loikka onnistuu.  Hänet siirretään Yhdysvaltoihin, CIA ottaa hänet valvottuun yhteistyöhön.  Iso voitto CIA:lle.  Etenkin kun Jurshenko paljastaa yhdysvaltalaista agenttia, jotka ovat antautuneet KGB:n palvelukseen (Pelton ja Howard). 

CIA pääsee myös kurkistamaan KGB:n ulkomaantoimiston erityisosaston ulkomaanoperaatioiden käytäntöihin.  Sen asiakirjat (jotka on sittemmin salausajan kuluttua umpeen, julkaistu) tarjoavat useita mielenkiintoisia välähdyksiä Kremlin kaikkein salatuimman organisaation töistä.  Ne tarjoavat myös kryptisiä mainintoja eräistä Jurshenkon uran piireistä, hän nimittäin oli vastuussa ”erikoishuumeiden” (special drugs) käytöstä.  CIA:n ”Jurtshenko kansio” paljastaa , miten KGB:n ulkomaanosasto hänen johdollaan toimi Yhdysvalloissa ja Kanadassa tuolloin, ja pyrki rekrytoimaan näiden maiden kansalaisia Neuvostoliiton agenteiksi, ja miten hän koordinoi KGB:n toimet muiden itäblokin tiedustelupalvelujen operaatioihin.  Käy myös ilmi, että Jurshenkon 28-vuotias avioliitto Moskovan suunnitteluinstituutissa toimivan insinööri-vaimon kanssa on ”käynyt kovin kireäksi jo ennen hänen loikkaustaan”.  Muiden uratietojen ohella paljastuu, että hän on toiminut Neuvostoliittoon loikanneiden agenttien, kuten Britannian tiedustelupalvelun vanhemman virkamiehen, Kim Philbyn, kanssa.  Philbyn toiminta, paljastuminen ja loikkaus vaurioitti vakavasti Lännen tiedustelupalveluja ja niiden toimijoita 1950-luvulla.

Jurshenko on Neuvostoliiton tuon hetken viidenneksi korkein vakoiluekspertti.

Kreml on kankeana ja kauhuissaan, mitä kaikkea hän voikaan paljastaa amerikkalaisille?

*

CIA:n palveluksessa

KGB-upseeri Jurshenko on ”iso kala”.  Hänet pannaan heti käsittelyyn, tutkitaan mikä mies on miehiään.  Hänen kuulustelijanaan ja raportoijanaan toimii agentti Aldrich Ames, mies, joka jo muutaman kuukauden ajan on vakoillut CIA:n sisällä Neuvostoliiton lukuun.

Jursenko ei tiedä, että Ames on myyrä.  On mahdollista, että hän kohta alkoi epäillä tätä.  Tai sitten syntyi ”yhteys”.  Oletetaan, että hän tunsi jotain Amesin kuulustelun, debriefingin aikana, koska hän muutti mielensä.

Ja niin Jurshenko loikkasi takaisin Neuvostoliittoon.

*

Jurshenko loikkaa kotiin

Eversti Jurshenko kävelee lounassalista ja laskeutuu aulaan.  Hän menee miestenhuoneeseen, sulkee oven ja avaa ikkunan.  Hän kiipeää ulos ikkunasta.  Kujalla hän vetää takin ylleen ja nappaa sivukadulta taksin ja ajaa suorinta tietä Neuvostoliiton Washingtonin suurlähetystöön.

KGB:n ulkomaanlegio menee sekaisin kun loikkari-Jurshenko astuu sisään lähetystön portista. 

Hän väittää, että CIA huumasi hänet, sieppasi ja kuljetti Amerikkaan ja piti eristettynä yksinäisessä CIA-turvatalossa Fredricksburgissa, Virginiassa, ja pumppasi häntä tyhjiin.

Hänet lähetetään tarkoin vartioituna, ensimmäisellä lennolla Moskovaan, lähetystön pyykkipussien joukossa.

Lubjankassa häneen käytetään koko selvitysrepertuaari, rankimman jälkeen.  Miestä kuulustellaan kovimman jälkeen, häntä valvotetaan, häneen pumpataan vahvoja huumeita ja kuulustellaan kuulustelemasta päästyä.  Vodkaa kuluu.  Mistä pirusta on kyse?  Onko tämä amerikkalaisten uusi saastainen juoni, panna mies kävelemään takaisin, kuin ei mitään olisi tapahtunut.

Pakko selvittää onko Jurshenko kaksoisagentti.

Tiukan prässin ja kaulinnan jälkeen KGB:n keskus päätyy toteamukseen: mies ei ole kaksoisagentti.

Mies on ensimmäinen takaisin loikannut merkittävä agentti koko kylmän sodan aikana.

Neuvostoliitto pitää lehdistötilaisuuden, jossa ilakoidaan ja pidetään hauskaa Yhdysvaltain kustannuksella.  Vodkanhuuruisessa infossa kaikki haluavat painaa pimentoihin sen, miksi mies alun perin halusi jättää Äiti-Venäjän.  Kreml myöntää Punaisen tähden kunniamerkin hänelle.

*

Miksi?

On monia teorioita, miksi kaikista ulkomaanpalvelun henkilökunnan jäsenistä juuri hän, eversti Jurshenko, loikkasi Roomassa.  Ehkä hän on hullu?  Ehkä kyseessä oli intohimoinen rakkaussuhde, joka meni pieleen.  Ehkä mies vain kyllästyi kyttäämään CIA:n ja vaikka minkä agentteja, apureita ja kavaltajia.

Mistä näistä aina tietää.

Selvää on, että Jurshenkon tapaus on yllättävin, ristiriitaisin ja saippuaoopperamaisin temppu kylmän sodan historiassa.  Vain kolme kuukautta ja hän on ensin loikannut vihollisen leiriin ja sitten palannut ”kotiin”.

*

Ura

Eversti Vitali Jurshenko on palvellut Neuvostoliiton turvallisuusjärjestelmässä neljännesvuosisadan, 25 vuotta, ja toimii loikkauksen aikaan KGB:n ulkomaanpalvelun kakkosmiehenä Yhdysvalloissa (asemassa, jossa hän teoreettisesti ottaen tuntee jokaisen maassa olevan Neuvostoliiton salaisen agentin).  Niinpä Jurshenko oli todella iso saalis Yhdysvalloille, monessakin mielessä.

Koska hän työnsä vuoksi oli yksi KGB:n parhaiten informoiduista herroista, hänen on täytynyt vuotaa todella paljon arkaluontoisia tietoja CIA:lle, oletettavasti.  Tiedetään hänen saattaneen vaaraan, tai jopa auttaneen CIA:a tunnistamaan Ronald Pelton, joka oli Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden virastossa NSA:ssa toimiva neuvosto-vakooja.  Varmaa on että hän paljasti amerikkalaisille, että CIA-agentti Edward Lee Howard myi luokiteltuja tietoja KGB:lle.  Howard pakeni Yhdysvalloista sen jälkeen kun Jurshenko oli paljastanut hänet.  Seuraavana vuonna Howard loikkaa Neuvostoliittoon.  Pelton tuomitaan pitkään vankeusrangaistukseen.

Koska kummatkaan suurvallat eivät onnistuneet vakuuttavasti selvittämään Jurshenkon motiiveita, ne jäivät hämärään hyväksi aikaa, ja niinpä molemmat loikkaukset, mutta etenkin jälkimmäinen, loikkaa Yhdysvalloista takaisin Neuvostoliittoon, poiki monia teorioita. 

Jotkut uskovat että kyseessä oli alun perin KGB:n juoni, jonka avulla hänen tehtävänään oli tunkeutua CIA:n ytimeen ja tonkia sieltä esiin mahdollisimman suuria salaisuuksia. 

Toinen, maanläheisempi teoria on, yhäkin, että koska hän oli rakastunut erään neuvostodiplomaatin vaimoon, joka asusti Ottawassa Kanadassa, Jurshenko pakeni Yhdysvaltoihin voidakseen jatkaa suhdetta ja aloittaakseen uuden elämän siellä.  Jotkin lähteet mainitsevat nimenkin, Svetlana Dedkov.

Kolmas, kenties uskottavin skenrario on tämä: On mahdollista, että hänen takaisinloikkauksensa oli lavastus, jonka tarkoitus oli johtaa CIA:n huomio väärille poluille, ja siten suojella Aldrich Ames´ia, CIA-agenttia, joka oli silloin yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä myyristä CIA:n sisällä.

Mutta asiat eivät vain menneet niin kuin hän oli toivonut.

Tärkeintä oli, että hänen salarakkaansa hylkäsi hänen ehdotuksensa jättää miehensä, ja kun CIA ei suonut hänelle sellaista tervetulokokemusta kuin hän oli odottanut, ja piti häntä tosiasiallisesti vankinaan. 

Siinä vaiheessa Jurshenko pettyi, masentui ja sairastui koti-ikävään.

*

Loppu

Tapahtumat etenivät nopeasti kuin pikakelauksella.

Niinpä 2. päivä marraskuuta 1985 Jurshenko livahti CIA:n saattajaltaan ja palasi oikopäätä takaisin Neuvostoliittoon.

Normaalisti siellä olisi odottanut kovat kuulustelut ja tyhjiin pumpattuna – niskalaukaus.  Nytkin tämä ketju eteni toiseksi viimeiselle askelmalle, - mutta ei viimeiselle.  Häntä ei ammuttu maanpetoksesta.  Eikä häntä pantu edes vankilaan. 

Sen sijaan Vitali Jurshenko sai Neuvostoliiton Punaisen tähden kunniamerkin ja sankarin arvonimien (”menestyksellisestä soluttautumisesta”), nimityksen kenraaliksi, asunnon Moskovassa ja runsaasti haastatteluja, joissa hän väitti, että hän ei tiennyt mitään Ronald Peltonista ja Edward Lee Howardista, eikä muistaakaan KGB:n rekrytoimista agenteista.

Nykyään entinen vakoilijamestari Jurshenko toimii erään pankin vartijana Moskovassa.  Neuvostoliittoa ei enää ole.  On viisitoista itsenäistä valtiota. 

Washingtonin Georgetownin kaupunginosassa, osoitteessa 1335 Wisconsin Avenue NW, sijainnut ratkaiseva ravintola, Au Pied de Cochon on sekin poissa.  Sen paikalla toimii Fice Guys –niminen hampurilaispaikka.  Hieman taustalla, eräässä looshissa on nahkainen, miellyttävä tuoli.  Sen selustaan on kiinnitetty messinkinen laatta, jossa kerrotaan, että agentti Vitali Jurshenko istui tässä ranskalaista lounasta nauttien juuri ennen kuin loikkasi takaisin Neukkulaan.

Mikään ei ole niin kuin ennen.

*

Jälkikirjoitus

Vuonna 1999 Texasissa järjestettyyn A&M-konferenssiin osallistui joukko CIA:n johtavia ammattilaisia sekä kenraali Oleg Davidovits Kalugin, jolta kysyttiin hänen näkemystään Jurshenkon tapauksesta.

Kenraali Kalugin totesi, että Jurshenko todennäköisesti aloitti todellisena loikkarina, mutta muutti sitten mielensä ja redefected (paluuloikkasi).  Kalugin esitti pointtinsa:

 

KGB ei yleensä käytä ”valeloikkareita”, koska loikkaus olisi propaganda-mielessä ongelmallinen neuvostohallitukselle (”Ihmiset eivät lähtökohtaisesti pakene paratiisista”).;

Jurshenko oli rakastunut naiseen, joka oli naimisissa venäläisen virkamiehen kanssa, ja kuvitteli, että Yhdysvalloissa he voisivat olla yhdessä.  Tämä ei toiminut suunnitellulla tavalla.;

Jurshenkolla oli vatsahaava, joka huolestutti häntä suuresti, ja hän ajatteli, että voisi Yhdysvalloissa saada parhainta ajateltavissa olevaa lääketieteellistä apua.  Näin ei tapahtunut.;

Jurshenkon loikkaus Amerikkaan vuoti tiedotusvälineille, vaikka hänelle oli luvattu että näin ei tapahtuisi.;

Jurshenko ”tunsi, että hänen vapautensa liikkua oli tavallaan rajattu CIA:n toimesta”.;

Jurshenko ilmeisesti ajatteli, että KGB tulisi suhtautumaan häneen hyvin, kuten äskettäin takaisin loikanneiden Betovin ja Chebatriovin tapauksissa.

 

Eräs toinen panelisti uskoi myös, että Jurshenko oli aito takaisinpalaaja.  James Olson (Geoge Bush –tiedustelukoulusta) sanoi: ”Minusta hän oli hyvin häiriintynyt yksilö ja hän suoritti takaisinloikkauksensa paetakseen ankaria psyykkisiä ongelmiaan”.  Paul Redmond puolestaan totesi, että Sandra Grimes ja Jeanen Vertefeuille (jotka liittyivät Alfrich Ames´in keisiin) uskoivat Jurshenkon toiminnan aitouteen.  Redmond toisaalta pohti, että on mahdollista, että Jurshenko oli saatettu lähettää KGB:n toimesta, ”tähtipakona”.

*

On myös selvityslinja, jonka mukaan yhtä hyvin Jurshenko, kuin Nosenko ja eräät muut, vakoilijat, jotka olivat kääntäneet takkinsa, antoivat CIA:lle tietoja vain jo aiemmin palaneista agenteista, tai sellaisia tietoja, jotka eivät olleet merkitseviä.  Niinpä väitetään, että – kylänä sateisena iltapäivänä, 2.11.1985, kun Jurshenko tapasi erään CIA-upseerin, joka vei hänet edellä useasti mainittuun ravintolaan, joka sijaitsi vain muutaman korttelin päässä Neuvostoliiton Yhdysvaltain-lähetystöstä Washingtonissa.

Aterioituaan, miehet hyvästelivät toisensa, ja aivan vapaasti, ilman dramatiikaa, ja paon merkkejä, saattaja katsoi, miten Jurshenko laittoi ylleen takkinsa ja hattunsa, ja lähti. 

Kun Jurshenko oli lähtenyt, hänen CIA-kollegansa ei soittanut FBI:lle eikä Washingtonin poliisille, jotka olisivat vaivatta voineet pidättää kadulla kävelleen Jurshenkon matkalla lähetystöön.  Myöhemmin Jurshenko soitti CIA:n numeroon, joka hänelle oli annettu ja ilmoitti, että hän oli turvallisesti saapunut määränpäähänsä. 

”Mitä tahansa se sitten olikin, pako se ei ollut”, toteaa Edward Jay Epstein syyskuussa 1986 päivätyssä artikkelissaan, jonka nimi on ”The Spy Who Came Back From the Dead”. 

Vakoilija joka palasi takaisin kuoleman takaa.

*

Lisää kierroksia

Torstaina 7.11.1985 uutistoimistot kertoivat, että Kanadan poliisi vahvisti huhut, joiden mukaan Neuvostoliiton Kanadassa olevan kaupallisen edustajan vaimo on kuollut tiistaina 5.11. Torontossa.  Pian saatiin myös vahvistus, että nainen oli edellä mainittu, Jurshenkon rakastajattareksi väitetty Svetlana Dedkov.  Jursenko oli ottanut livohkat CIA:n hoteista lauantaina 2.11., ja lensi erikoisjetillä Moskovaan keskiviikkona 6.11.

Kanadan poliisi ei tuolloin vahvistanut kuolinsyytä.  Kanadan hallituksen edustajat kiistivät oletukset, että naisen kuolemalla olisi yhteyksiä siihen, että agentti Jurshenko oli päättänyt lähteä Yhdysvalloista sen jälkeen kun nainen katkaisi heidän rakkausseikkailunsa, ja pakotti hänet lähtemään takaisin kotiin.

Kuumana vellovat tapahtumat saivat lisäkierroksia kun ilmeni, että nainen oli tehnyt itsemurhan hyppäämällä pilvenpiirtäjän 27. kerroksen parvekkeelta.  Poliisilähteiden mukaan hän oli niin ruhjoutunut, etteivät viranomaiset kyenneet välittömästi tunnistamaan uhrin henkilöllisyyttä, vaan sen teki ABC New`in toimittaja.  Hänen ei tiedetä jättäneen jälkeensä mitään viestiä. 

Eräät lähteet kertoivat Jurshenkon lentäneen lokakuussa Ottawaan ja tavanneen naisen, jonka jälkeen ilmeni että yhteistä tulevaisuutta ei tule.

http://articles.orlandosentinel.com/1985-11-07/news/0340250169_1_yurchenko-toronto-love-affair

*

Jälkipuintia

Jursenko-keissin oppitunti;

http://articles.orlandosentinel.com/1985-11-17/news/0340380067_1_vitaly-yurchenko-kgb-soviet-intelligence

*

Muut lähteet: yleisesti verkosta saatavat asialähteet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset