Veikko Huuska

Petroskoin paperikonetehdas ryhtyi tuottamaan ydinvoimalan suojakilpiä

*

Rosatom

Venäläinen Rosatom –konserni on yksi maailman kahdeksasta merkittävästä yhtiöstä, jotka pystyvät toimittamaan tilaajalle ydinvoimalan, ja Wikipedian mukaan Rosatom on ainut niistä, joka kykenee rakentamaan sellaisen avaimet käteen –periaatteella.  

Kuten tunnettua, on päätetty, että Rosatom rakentaa Suomeen, Pyhäjoelle Hanhikivi-1 ydinvoimalan.  Sopimus AES-2006 -reaktorista allekirjoitettiin joulukuussa 2013.  Se on oleva Suomen viides ydinvoimaa hyödyntävä voimalayksikkö.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Rosatom

Rosatomin toimitusjohtajana on vuodesta 2005 lähtien toiminut Sergei Kirijenko .  Nuori Kirijenko toimi Jeltsinin presidenttikauden finaalivaiheessa huhtikuusta 1998 – marraskuuhun 1998 pääministerinä, mutta erotettiin kun rupla päästettiin kellumaan.

Kun Venäjän-matkani yhteydessä tulin tarkasti seuranneeksi Venäjän eliitin syyskohtaamista ValdaiKlubin tämän vuotista pääohjelmaa, ei voinut olla panematta merkille Kirijenkon keskeistä asemaa kokoontumisessa.  http://valdaiclub.com/

Kytkennät presidentinhallintoon (Unionpedia); http://en.unionpedia.org/i/Sergey_Kiriyenko

Kremlin presidenttihallinnon sivut; http://en.kremlin.ru/catalog/persons/175 & http://en.kremlin.ru/catalog/persons/175/events

Rosatom; http://www.rosatom.ru/en/rosatom-group/ & http://www.rosatom.ru/en/about-us/

*

Kremlin presidentinhallinto

ilmoitti 5.10.2016, että presidentti Putin oli tuolloin määrännyt presidentinkanslian esikuntapäällikön Vjatsheslav Volodinin vapauttamisesta tehtävistään, määräys astui voimaan välittömästi.

Toisella määräyskirjalla vladimir Putin nimitti Sergei Kirijenkon presidentinkanslian ensimmäiseksi sijaiseksi, vapauttaen hänet samalla aiemmista tehtävistään.

Kirijenko on selvästi nosteessa, mutta mitä muuta tästä on ajateltavissa?

*

AEM-teknologiat (AtomEnergyMash)

Rosatom-konsernin AEM-teknologiat –yhtiöön kuuluva Petroskoin paperikonetehdas valmistaa metallirakenteita Intian Kudankulamin ydinvoimalan kolmanteen ja neljänteen ydinreaktoriin.  Petroskoin paperikonetehdas valmistaa ja toimittaa tilatut metallirakenteet ydinvoimalakohteisiin vuosien 2016-2018 aikana. 

Näin kertoi Karjalan Sanomat (ke 16.11.2016/Sergei Karpov).

Rakenteiden valmistus Intian Kudankulamin ydinvoimalan toiseen rakennusvaiheeseen alkoi viime viikolla (vko 45/2016) Petroskoin paperikonetehtaassa. 

Tuotannon käynnistymisen johdosta tehtaalla vietettiin juhlahetki, joka huipentui siihen, että Karjalan tasavallan päämies Aleksandr Hudilainen ja Venäjän turvallisuusneuvoston varasihteeri Mihail Popov käynnistivät tuotannon painamalla symbolista käynnistysnappulaa.

*

Karjalasta kajahtaa

Olemme iloisia, että suuri osa ydinvoimalan rakenteista tuotetaan Petroskoin paperikonetehtaassa, päämies Hudilainen kertoi ja jatko:  Tehtaassa valmistetaan tuotteita eri teollisuudenaloille, ja sen kapasiteetti kasvaa.  Nyt käsittelemme mahdollisuutta valmistaa tuotteita laivanrakennusalalle.

Varasihteeri Popovin mielestä Petroskoin paperikonetehdas tekee ansiokasta työtä Venäjän talouden kehittämiseksi. 

Tämä tilaus on erittäin tärkeä meille.  Se takaa Kudankulamin ydinvoimalan rakenteiden valmistuksen tehtaassa kahdeksi vuodeksi.  Nyt valmistamme eri tuotteita kaikkiin Venäjän ydinvoimaloihin sekä Valko-Venäjän ensimmäisen ydinvoimalaan, sanoi AEM-teknologiat –yhtiön pääjohtaja Igor Kotov.

Karjalan Sanomat/Sergei Karpov, 16.11.2016; http://karjalansanomat.ru/uutinen/karjalasta-tuotteita-intian-ydinvoimalaan

Iltalehti kertoi 5.12.2014, että Kudankulamin I-vaiheen rakennustöissä ja reaktorin toiminnassa on ollut ongelmia: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014120518894209_uu.shtml

*

AEM-teknologiat

AEM ilmoitti lokakuun 2016 lopussa, että se on valmistanut ja toimittaa jo toisen ydinvoimalareaktorin Valko-Venäjälle.  http://www.aem-group.ru/en/mediacenter/news/atomenergomash-has-manufactured-and-dispatched-a-reactor-vessel-for-the-second-nuclear-unit-of-the-belorussian-npp.html

Kotisivuillaan AEM-teknologiat kertoi 15.11.2016, miten se toimittaa reaktoreja nopeaan tahtiin maailmalle:  http://www.aem-group.ru/en/mediacenter/news/atomenergomash-proceeds-to-fast-reactor-equipment.html

Samassa yhteydessä se kertoi AEM-teknologiat –yhtiön Petroskoin tuotantolaitoksen toiminnoista hieman tarkempia yksityiskohtia:

Petrozavodskmash, a branch of AEM-Technology, has started to make rough pieces for the external containment, the reactor's thermal shield. The first 580 mm thick and 780 mm high high-strength cast iron loop with a 5 metre outside diameter has been made. It weights 45 tonnes. Totally, eight loops of different sizes with a total weight of 265 tonnes will be cast, which, after machine work at the facilities of Petrozavodsk branch of AEM-Technology, will be used to assemble the reactor's thermal shield. When ready, the thermal shield will be 5,575 mm high and 5,240 mm in diameter. In addition to the cast iron loops, the shield includes 68 unique parts also to be manufactured by Petrozavodskmash.”

Kyseessä on Petroskoin paperikonetehtaan (Petrozavodskmash) tuotannosta, jossa se valmistaa ydinvoimalan suojarakennuksen suojapinnoituksia, siis reaktorin lämpökilpirakenteita.  Kilvet ovat 580 mm x 780 mm kokoisia valurautarakenteita, joka 5 metrin halkaijakoossa painaa 45 tonnia.  Kahdeksasta tällaisesta erikokoisesta elementistä rakentuva kilpirakenne painaa 265 tonnia valmistetaan Petroskoin AEM-teknologiayksikön tuotantolinjoilla: valmiina lämpökilvet ovat runsaat viisi metriä kanttiinsa halkaisijaltaan olevia peitteitä.  Valurautasilmukoiden lisäksi kilpi sisältää 68 erilaista originaaliosaa, jotka samoin valmistetaan Petroskoin (paperikone)tehtaalla.

*

Kudankulamin ydinvoimalakompleksi

Voimala sijaitsee Tamil Nadunosavaltiossa Intian eteläosassa.

Sopimus ydinvoimalan rakentamisesta tehtiin alkunperin vuonna 1988.  Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen hanketta lykättiin kymmenellä vuodella.

Uusi sopimus tehtiin 1998, mutta hankkeen toteutus pitkittyi jälleen.  Vuonna 2001 hanke käynnistyi vihdoinkin.  Katso myös; https://fi.wikipedia.org/wiki/Rosatom

Kudankulamin ydinvoimalan I-reaktori otettiin käyttöön tämän vuoden 2016 helmikuussa, ja II-reaktori viime elokuussa.

Vuosina 2016-2018 sopimuksen mukaan Rosatom-konserni rakentaa ydinvoimalan III- ja IV-reaktorin.

Näin kertoo Karjalan Sanomat. https://photos.google.com/share/AF1QipPOk4c6pmqcC3mnp0Wk2C2DnQh8BYYcum5IrmaR8_BuRGz5cR5NQPQUuOj3w8D7gQ?key=RFJGOV83ck1EbXlJQVVKTmVjQXdLeDRWMXR1cU5R

*

The Hindu-lehti puolestaan raportoi 11.8.2016;

“The story of Kudankulam: From 1988 to 2016”  http://www.thehindu.com/news/national/the-story-of-kudankulam-from-1988-to-2016/article8969290.ece

Hankkeen I-vaihe viipyi tunnetuista syistä, ja 2011 Fukushiman ydinonnettomuus toi omat tarkastus ja varmistuskierroksensa.

Kaikkien vaiheiden jälkeen Kudankulamin voimalan ensimmäinen yksikkö savutti täyden kapasiteettinsa (1000 MW) vuonna 2014, jolloin kyseisen Tamil Nadun osuus oli 450 MW.  Reaktorin käynnistymisestä riippumatta ydinvoiman osuus Intian energialähteiden kirjossa pysytteli varsin alhaisena, noin 4 %:ssa vuoden 2015 aikana, kuten Kansainvälisen atomienergiajärjestön (IAEA) tilastosta voidaan havaita.  Intiassa on tällä hetkellä 21 toimivaa ydinvoimalaa.

The Hindu päättää elokuisen raporttinsa toteamalla paljonpuhuvasti, että Kudankulamin reaktori on kapasiteetiltaan suurin voimala Intiassa.  Välittömän sähköntuotannon taustalla hankkeessa nähdään symboliteko, jolla vahvistetaan Intian ja Venäjän välisiä suhteita, samoin kuin päämiesten Mr. Modi ja Mr. Putin kesken.
*

Jatkossa kenties saamme kuulla, tuotetaanko Petroskoin paperikonetehtaalla joitain osia tai rakenteita myöskin Hankikiven hankkeeseen?  Tehdäänhän Petroskoissa jo ydinvoimaloiden rakenteita, ja nyt ”käsitellään mahdollisuuksia valmistaa tuotteita laivanrakennusalalle”, kuten tasavallan päämies Hudilainen pari viikkoa sitten totesi. 

Mutta tehdäänkö siellä enää paperikoneita lainkaan.  Loppuuko paperi Karjalasta ja maailmalta?

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kudankulamin ydinvoimalahanke (Intia) pähkinäkuoressa englanninkielisen
Wikipedian esittämänä:

https://en.wikipedia.org/wiki/Kudankulam_Nuclear_P...

Käyttäjän MikaPietil kuva
Mika Pietilä

Kiitos perusteellisesta selvitystyöstä blogistille. Kävi hiljattain mielessä, että miksi meilläkin on pakko rakentaa atomivoimala maihin, kun venäläisillä on suunnitelmat ja piirustukset uivalle ydinvoimalalle. Sen voisi käyttöiän päätyttyä romuttaa ja hävittää, eikä jäisi arvotonta ja raiskattua ympäristöä.

En ole ydinvoiman ystävä, mutta mielestäni sellainen laitos olisi monin tavoin käytännöllisempi, mikäli turvallisuuspuoli olisi kunnossa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Paperin tarpeen vähetessä on tietenkin paperikonetehtaan haettava uusia tuotteita.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset