Veikko Huuska

Yritys analysoida, miksi Yhdysvallat voi valita mr. Trumpin presidentikseen

Yritys analysoida, miksi Yhdysvallat voi valita mr. Trumpin presidentikseen

 - kansanvallan kumoutuminen vapaan talousjärjestelmän keinoin on Euroopalle sen suurin sosiaalis-taloudellinen ja systeeminen katastrofi tuhanteen vuoteen

*

Velanotto on kuin imusolmukesyöpä joka on levinnyt kautta markkinoiden, ja kun markkinat ovat ainakin teoriassa avoimet, globaalit, on velanotosta samalla muodostunut yleismaailmallinen pandemia, tauti, josta on mahdoton päästä eroon.  Velkaa ei ole tarkoituskaan maksaa takaisin, systeemi vain edellyttää, että velkaa otetaan lisää; nollakorkoa on mahdoton hilata ylös, koska kaikki rakenteissa on syntynyt rahan vapauden periaatteelle, joista suurin on painovoiman lakkaaminen, rahalla ei ole hintaa, on vain lisävelanottokyky, ja siihen tähdätään. 

Juuri velkaantumisella ja siihen olennaisesti liittyvällä nollakorkopolitiikalla on maailman talousjärjestys ajettu tärviölle: markkinat eivät ole markkinat, koska markkinat eivät hinnoittele oikein tuottavaa toimintaa ja tuottamatonta tai matalatuottoista toimintaa.  Viimekädessä rahan, ja sen hinnan (koron) pitäisi tehdä se, minkä markkinoiden pitää tehdä: ajaa alas huono tuotanto ja nostaa hyvä esiin, niin että sitä jatketaan muun kuihtuessa.

Mutta kaikki meni petäjään siinä vaiheessa, kun irroitettiin rahan kytkös jostain pysyvästä, oli se sitten kulta tai korko, erilaiset sampaimet, mutta välttämättömät; nyt ei ole mitään.  EKP ajoi (ja Saksa, mikä on pitkälti sama asia) kauan matalan koron politiikkaa: ohjelmallisesti pyrittiin hybrikseen, alle 2 %:n korkoon, vakauden ja turvallisuuden nimissä.  Mutta kun ajetaan markkinoiden happi noin kireälle, käykin niin että happi loppuu: markkinat eivät toimi. 

Seurauksena on täysin järjetön tila: markkinat eivät toimi siellä, missä markkinat ovat alastomimmillaan, nimittäin pankeissa ja rahoituslaitoksissa.

Nämä mani-keskukset ovat nykykapitalismin näkyvin ilmentymä, mutta ne eivät toimi kapitalismin ehdoilla.  Romahtavat pankit pelastetaan kansalaisten verorahoilla, kun tavallinen tallaaja, yksityinen ihminen, saa selviytyä omin nokkinsa, epäonnistua ja tuhoutua, eikä koira perään hauku.

Tämä huijaus, jossa meidät ihmiset on saatu uskomaan, että elämme markkinataloudessa, ja vieläpä vapaassa sellaisessa, jossa villin toiminnan rajoittimena ja puhtaanapito-tiikerinä toimii konkurssi- ja lopettamisen pakko, on suuri puhallus, josta harhasta meidän tulisi vapautua.  Musiikki jatkuu, vain ihminen puetaan markkinoiden haarniskaan, puristu siellä.

Mutta systeemi onkin valjastettu rahalle, ihminen on sysätty syrjään.

Ihmisten tarpeet ja toiveet eivät suodatu päätöksentekoon.  Päinvastoin ne – ihmisten viestit – on erityisen huolellisesti kosteuseristetty päätöksentekohuoneiden ulkopuolelle.

Siinä suurin Läntinen arvomme.

Sen nimiin me vannomme.  Systeemi vannoo.  Noi vannoo  … en minä.  Minä, sivullinen.

*

Mekanismiin kuuluu olennaisena osana vallankaappaus, jolla kansalaisilta viedään poliittisen vaikuttamisen keinot.

Jää vain sumutus, jossa uskotellaan että äänestämällä voit vaikuttaa.  Se on kuitenkin mahdotonta, koska poliittinen järjestelmä on ulkoistanut vallankäytön pankeille ja sielläkin kaiken rahanluomisen isälle, EKP:lle.  (Amerikassa: FED).  Euroopan asioista päättää ja niihin vaikuttavat pankkimiehet, joita ei ole koskaan valittu kansalaisten luottamuksella ja mandaatilla.  (Amerikassa: pankkimiehet)

Jos jokin ulkoinen valta olisi tällä tavalla riistänyt kansalaisilta ja kokonaisilta kansakunnilta vaikutusvallan ja keinot itseään koskeviin asioihin vaikuttamiseen, olisi jo aikaa sitten syntynyt kapina.  Nyt ihmiset, kansat ja maanosat vain katsovat katastrofin etenemistä. 

Jos Neuvostoliiton romahtaminen oli Venäjälle vuosisadan suurin geopoliittinen katastrofi, niin kansanvallan kumoutuminen vapaan talousjärjestelmän keinoin on Euroopalle sen suurin sosiaalis-taloudellinen ja systeeminen katastrofi tuhanteen vuoteen.  (Sama Amerikassa)

-  Miksi me istumme yhä vain tässä, emmekä tee tälle ryöstölle mitään?

Me, uskovaiset, kannatamme ja puolustamme ”vapaata markkinataloutta”.

*

Yhä useammat näkevät tämän.  Tämän länsidemokratian muotopuolisen vääristymän ja petoksen, joka siihen sisältyy.  Oivallus vauhdittaa ihmisten vieraantumista.  Siksi äänestäminen ei kiinnosta, pelleilyyn ja näennäistihverrykseen osallistuminen vain suututtaa. 

Lievimmilläänkin äänestäminen on protestia, ja protestin kovuus, voima ja painoarvo syntyy siitä, miten paljon se onnistuu tekemään kipeää niille, jotka olettavat, että vaalikarja vain kävelee karjakujaa pitkin altaille ja tekee käsketyt temppunsa.

Kaikille tämä ei riitä protestiksi.  Ihmiset kääntävät selkänsä systeemille ja mikä pahinta – alkavat vihata omaa järjestelmäänsä. 

Viha tuo peliin valmiuden äkkinäisiin raivoihin, ja halun repiä alas pelle-järjestelmä.  Siinä menee viemäriin paljon hyvää, mutta sumein silmin touhutessa erottelukyky heikkenee. 

Alkaa tuntua, että mikä tahansa on parempi kuin tämä, nykyinen, kaaoskin.

*

Kirjoitin joskus viisi vuotta sitten:

”Valtio kääntää tylysti selkänsä ihmisille.  Valtiolla ei ole mitään sanottavaa ihmisille.” 

Valtio jättää ihmiset heitteille, on jo jättänyt.  Valtio palvoo vain markkinoita, ja markkinat on katettu pääomapiireille, suurille.

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92981-uudenvuoden-puhe-oli-vino

*

”Jo vuonna 2011 kirjoitin:

Valtio, jonka tehtävänä perinteisesti on ollut toimia kansalaisten tukena ja turvana, on paitsi käytännön toimin myös sanallisella ja sanattomalla viestinnällä ilmoittanut tavattoman monille kansalaisille: te olette kuluerä, te olette saamattomia ja kelvottomia, teistä ei ole tähän kilpailukyky-yhteiskuntaan: menkää matkoihinne, ja olkaa edes hiljaa!

Kirjoitin silloin jatkoksi:

”Tämä on väärin, tämä voi johtaa vain onnettomiin tuloksiin. 

Mutta yhden sanon jo nyt teille, jotka tätä teette:

Älkää sitten, kun nämä ihmiset kääntyvät tätä yhteiskuntaa vastaan, tulko ja vaivatko käsiänne: Emme me tienneet, emme me ymmärtäneet.  Miksi te ihmiset olette noin äkäisiä, ja miksi te käännätte selkänne yhteiskunnalle?

- Älkää tulko ja kysykö tätä, sillä te – juuri te – olitte niitä, jotka ensin käänsitte selkänne ihmisille. 

Tämä mikä nyt seuraa, on vain johdonmukaista seurausta siitä, mitä täällä on tehty julkisesti ja keskellä päivää kaiken aikaa:

ajettu ihmiset pois, hyljitty heitä, ja tehty heistä hylkiöitä.”

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/203615-mina-seison-hennalan-%E2%80%9Dsankarien%E2%80%9D-puolella

*

8.11.2016

Viimekädessä ylläoleva on vaatimaton yritys pyrkiä ymmärtämään tai kuvaamaan sitä, minkä edessä olemme nyt kaikki niin sekaisin ja hämmennyksissämme.

Miksi Yhdysvallat on siinä tilassa, jossa se on?

En paremmin pysty lyhyen, pariliuskaisen tekstin puitteissa kuvaamaan aavistuksiani siitä, mikä tämän takana on. 

Eivät nuo ihmiset ole pahoja, vaan päinvastoin hyviä, omia itsejään, ja he pyrkivät hyvään.  Mutta jokin tässä ajassa on käsitellyt heitä niin kaltoin, että heidän luonnonmukainen reaktionsa on tämä. 

Yhdysvallat voi saada melko epämiellyttävän henkilön valtakunnan päämieheksi.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Trumpin etenemistä ei mielestäni ole syytä ylianalysoida. Uskon vaihtoehtojen olevan "systeemiä" edustava Clinton ja samalle "systeemille" haistatteleva Trump. Jos Trumpin lailla keskisormea hallinnolle näyttävät kansalaiset innostuvat riittävässä määrin äänestämään, eivät hallinnollista sisäsiisteyttä, poliittista perinnettä ja yleisesti tyylipisteitä arvostavat clintonilaiset mahda mitään.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Kun näköalasta on toivo mennyt, ääniä saadaan nostattamalla viha.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Oikeassa olet. Tuon hyödyntämistä on ollut meidänkin poliittisessa keskustelussa jo jonkin aikaa.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Veikolta erinomainen blogi, jota on pakko suositella.

Minusta tämä on tavallisen tallaajan eli äänestäjän kannalta oleellisin kohta:

"Lievimmilläänkin äänestäminen on protestia, ja protestin kovuus, voima ja painoarvo syntyy siitä, miten paljon se onnistuu tekemään kipeää niille, jotka olettavat, että vaalikarja vain kävelee karjakujaa pitkin altaille ja tekee käsketyt temppunsa.

Kaikille tämä ei riitä protestiksi. Ihmiset kääntävät selkänsä systeemille ja mikä pahinta – alkavat vihata omaa järjestelmäänsä."

Tosin usalaisilla on nyt mahdollisuus vaihtoehtoon, en tiedä millainen, eurooppalaisilla ja siinä mukana suomalaisilla ei ole tietoakaan - ei ainakaan minulla - paremmasta. Mutta muun vaalikarjan mukaan en aio survoutua näille " ohjauskujosille". Jään vaikka mieluummin nukkuviin, mikä sekin on surkea vaihtoehto.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Trump purkaa omia traumojaankin, ei aikanaan kelvannut New Yorkin hienostolle ja haukkuu nyt eliittiä.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Seija, voi olla, että purkaa.

Edustaako New Yorkin hienolisto keskiverto amerikkalaista?

Mitä Clinton edustaa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #9

"Heartland excursion" tekisi hyvää suomalaisille journalisteille, jotta he voisivat kertoa ns. ymmärtävänsä amerikkalaisia. Muuten tekstistä tulee omien uskomusten yksinkertaistettua, ylikomplisoitua tai väärin ymmärrettyä höttöä...

Jytkyjen ymmärtäminen eri kulttuureissa edellyttää ylimielisyydestä luopumista - se taas ei tarkoita samaa mieltä olemista, vaan eri mieltä olemisen arvon ymmärtämistä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #9

Vastakysymys: Edustaako Trump keskivertoamerikkalaista?

Kansan silmissä Clinton edustaa USA:n poliittista systeemiä siinä missä Trump tulee politiikan ulkopuolelta.

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #16

Seija, ei edusta. Mutta siinä se vitsi piileekin, mitä Clinton edustaa. Hän on viimeiset 30 vuotta edustanut USA: n poliittista siipeä ja kansa ei pidä siitä politiikasta, joten he etsivät nyt vaihtoehtoa tälle politiikalle ja valinnevat Trumpin.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Erittäin hieno blogi. Kiitos siitä.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on tullut julkisuuteen jo jonkun aikaa näissä presidentinvaaleissa ja ruvennut tukemaan voimakkaasti Hillary Clintonia. Syy tähän on hyvin yksiselitteinen. Hän, jos joku ymmärtää ne vaarat, jotka Trumpin valinta toisi tullessaan. MTV-uutisissa presidentti Obama kuvasi Trumpin mahdollista valintaa osuvasti tilanteeksi, jossa hulluudesta olisi tulossa normaalia.
Me elämme nyt sellaisessa globaalissa maailmassa, jossa Yhdysvaltain presidentinvaalituloksella on merkitystä. Sitä on täällä Euroopassa, ennen kaikkea Baltiassa ja myös Suomessa aikana, jossa rajan takana on arvaamaton naapuri. Tähän yhtälöön ei sopisi arvaamaton presidentti Yhdysvalloissa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Me elämme nyt sellaisessa globaalissa maailmassa, jossa Yhdysvaltain presidentinvaalituloksella on merkitystä."

Entäs jos monet näkevätkin ongelmaksi juuri tämän globalisaation?

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen

Jukka, olisihan se varsin outoa jos Obama demokraattina tukisi republikaanien Trumpia ja haukkuisi demokraattien Clintonia.

Trumpista meillä on vain median luomia mielikuvia, Clintonista myös käytännön kokemuksia, jotka eivät ainakaan minusta ole kovinkaan houkuttelevia.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Kyllähän Trumpin esiintyminen vaalikamppailussa on ollut seurattavissa sellaisenaan ilman mitään "median luomia mielikuvia". Monelle tämä riittää osoittamaan, että ainakaan tuosta miehestä ei ole presidentiksi.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

Mitä silmät näkevät ja korvat kuulevat ei perustu mielikuviin. Trumpin esiintymiset tv:ssä ovat riittäneet arvioimaan hänen kyvykkyyttään presidentiksi. Presidentti ei voi olla henkilö, mikä tuo esille sen mitä ”sylki suuhun tuo.” Tässä tuntuu olevan mukana myös niin sanottua ”selkäydinajattelua”, jossa aivot eivät tunnu ehtivän aina mukaan.
Barack Obama totesi tv:ssä, että Trump on epäpätevä Yhdysvaltain presidentiksi ja asevoimien ylipäälliköksi. Tämä pitäisi riittää, kun sen on sanonut mies, joka on hoitanut tätä erittäin vastuullista virkaa nyt lähes kahdeksan vuotta. Puoluepolitiikalla tässä ei ole käsitykseni mukaan mitään tekemistä. Obama on siihen liian rehellinen mies.

A-talkissa oli eilen mielenkiintoinen keskustelu Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Samassa yhteydessä näytettiin Yhdysvaltain entisen Suomen suurlähettilään Bruce Oreckin haastattelu. Hän totesi, että Trump on vaarallinen mies.
Trumpin valinta toisi Valkoisen talon esikuntaan ”onnenonkijoita ja myötäkarvaan kulkijoita”, joille moraali ei ole ensimmäisenä mielessä. Korkean etiikan ja moraalin omaavat virkamiehet tuskin olisivat kovin helposti lähtemässä hänen kelkkaansa. Poikkipuolinen sana voisi tuoda joka tapauksessa äkkiä ”kenkää.”

Tavallinen amerikkalainen saattaa nyt olla vaa’an kielenä näissä vaaleissa. Hän vähät välittää siitä, mitä maan rajojen ulkopuolella tapahtuu. Häntä kiinnostavat maan sisäiset asiat oma toimeentulo mukaan lukien. Tähän Trump on tarrannut sloganillaan ”Make America Great Again” ja se menee kuin "voi kuumaan puuroon". Todellisuudessa hän vähät välittää tavallisen ihmisen arjesta. Yläluokkaan syntyneenä ja kasvaneena hän ei ole kokenut koskaan tavallisen ihmisen arkea toisin kuin esimerkiksi presidentti Barack Obama.
En ole mikään Hillary Clintonin ihannoija. Hänen valintansa presidentiksi olisi ehdottomasti parempi kuin Trumpin valinta yleisen turvallisuuspolitiikan kannalta, joka koskee myös Suomea.
Tuntemattoman sotilaan luutnantti Koskelaa toisesta yhteydestä lainaten ”se on pienemmän riesan tie.”

Käyttäjän ReinoToivanen kuva
Reino Toivanen Vastaus kommenttiin #15

Jukka:
"Mitä silmät näkevät ja korvat kuulevat ei perustu mielikuviin."

Juuri sen mediassavälitetyn ja silmin nähdyn perusteella muodostamme mielikuvamme nähdystä ja kuullusta.

Ja mielikuvamme perusteella arvioimme esim. sopivuutta presidentiksi.

Tuskin sinäkään hlökohtaisesti tunnet Trumpia???

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Blockchain voi alkaa nakertaa finanssisektorin valtaa korvaamalla keskuspankkivaluuttoja.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Varmaan monet katsoivat eilisen (to 3.11.2016) YLE Tv-1:n US-vaali-illan ohjelmapaketin:
A-studion;Tutkijat: Trump saattaa voittaa. Yhdysvaltojen ja Britannian historian dosentti Markku Ruotsila ja populismin tutkija Emilia Palonen kehottivat A-talkissa varautumaan Donald Trumpin voittoon Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. http://yle.fi/uutiset/3-9271944

ja
2/2-osan dokumentista Clinton vastaan Trump: Areenassa http://areena.yle.fi/1-3491403

Ketkä eivät nähneet, suosittelen. Antavat hieman taustaa viimehetkien jännitykseen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aivan yleisellä tasolla sanoisin, että Yhdysvaltain kansalaisyhteiskunta on - kaikista yhtäläisyyksistä ja "amerikanismeista" huolimatta - perustavasti erilainen, kuin Suomessa koettu yhteiskunta ja valtio.

Yhdysvalloissa on vallalla laajasti koettu historiallinen perinne ja jopa vakaumus, että valtio (Liittovaltio) on viholliseni, tai ainakin jotenkin potentiaalinen vastustaja, jonka kanssa on syytä olla varovainen, ja mitä vähemmän sen kanssa on tekemisissä, sen parempi. Tämä karkeana pelkistyksenä.
Suomessa taas valtio, Suomi, on koettu tukena ja turvana, hyvinvointiyhteiskunnan selkärankana, kansalaisen laillisten ja inhimillisten oikeuksien suojana. Sodilla on tässä oma pohjavirtainen vaikutuksena. Mutta nykyisin tämä kytkentä ja taustakuva on ohentunut ja hämärtynyt: jos se tapahtuu Suomessa, niin miten paljon herkemmin Yhdysvalloissa!
Tämä suhde valtiorakenteeseen ja vallan virallisiin, formaaleihin, järjestelmiin siis yhtenä efektiivisenä tekijänä tässä "amerikkalaisessa salto mortalessa", jota nyt joudumme seuraamaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Katsoin eilen YLEn femmalta dokumentin jossa Noam Chomsky analysoi USAn uusliberalismia ja hän katsoi ettei Obamalla ollut tarkoituskaan tehdä mitään tavallisen kansan etujen eteen ja samaa linjaa tulee ajamaan Clintonkin mikäli hänet valitaan. Obama ja Clinton ovat liian sitoutuneita eliitin ja siis pankkien ja liike-elämän etujen ajamisen ettei muutoksia ole luvassa. Suosittelen Noam Chomnskyn dokumentin katsomista YLEn Areenasta.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Yritys analysoida, miksi Yhdysvallat voi valita mr. Trumpin presidentikseen"

Lyhyempi analyysi olisi se, että kansalaiset tykkäävät Trumpista ja haluavat hänet presidentikseen. Hyvin monihan haluaa Hillary Clintonin poseen, mieluummin kuin pressaksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä mielenkiintoinen analyysi:

Saksalaissosiologi maalaa synkkää tulevaisuuden kuvaa: "Edessä on monia kriisejä"

Kauppalehti, pe 4.11.2016:

http://app.kauppalehti.fi/uutiset/saksalaissosiolo...

”Saksalaisen sosiologin Wolfgang Streeckin mielestä valtiojärjestelmät ja niiden suhde kapitalismiin on perustavanlaatuisessa kriisissä.

Miljardööriliikemiehen Donald Trumpin menestys on esimerkki siitä, että politiikot ovat epäonnistuneet ja eri puoluesiipien maltilliset voimat murenevat. Näin sanoo saksalainen sosiologi Wolfgang Streeck .

Hänen mukaansa amerikkalaiset ovat pettyneet siihen, mitä viimeisen 30 vuoden aikana on tapahtunut ja siksi yhtyvät Trumpin sanomaan.

"Elämme aikana, jolloin hallitseva järjestelmä on murentumassa ja edessä on monia kriisejä. Historiasta hyvin tunnetut syy–seuraussuhteet eivät enää toimi, esimerkkinä rahapolitiikka." ”

*

KL jatkaa:

Kirjassaan Ostettua aikaa. Demokraattisen kapitalismin lykätty kriisi Streeck käsittelee nykyjärjestelmien ongelmia.
Streeckin mukaan ihmiset muuttuvat epävarmuuden tilanteissa defensiivisiksi.

"Et voi ennustaa, mitä tapahtuu, joten yrität löytää paikkoja, jossa olet edes suurin piirtein turvassa."

Streeck huomauttaa, että taloudellisessa kriisissä olevissa Välimeren maissa nuoret ihmiset asuvat kotona vanhempien kanssa eikä heillä ei ole lapsia, koska ei ole töitä eikä rahaa.

"Tällainen poliittinen ja sosiaalinen taantumus on tyypillistä korkean epävarmuuden, ennalta-arvaamattomuuden ja yleisen taloudellisen laskusuhdanteen aikana. Tämä johtaa ihmisten vaellukseen pois politiikasta."

*

Professori uskoo, että epävarmuuden sietämisellä on rajansa.

"Viimeisen 20 vuoden aikana ihmisille on toistettu, että saamasi koulutus ei riitä ruokkimaan sinut koko elämäsi, vaan pitää olla muuntautumiskykyinen, joustava, kouluttautua uudelleen ja niin edespäin. Ihminen on hämmästyttävän hyvä mukautumaan asioihin ja vielä pitämään siitä. Luulen kuitenkin, että tällä on rajansa."

Velkaelvytys ei toimi

Euroopassa viime vuosina on kritisoitu kiristävää talouspolitiikkaa, jossa julkisia menoja on leikattu. Arvostelijoiden mukaan Eurooppa voisi nousta suosta, jos maat löysäisivät velkarajoituksia ja investoisivat talouden elvyttämiseksi ja työllisyyden parantamiseksi.
Streeckin mielestä tämä tie ei toimi.

"Viimeisten 40 vuoden ajan on nähty jatkuvaa velan kasvua kaikkialla yhteiskunnassa, niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Varmasti on velkaantumisen taso, jonka jälkeen lisävelka ei enää vaikuta eikä elvytä talouskasvua."

Hän muistuttaa, että velka on sitoumus, jonka täyttämiseksi pitää tehdä työtä.

"Mitä enemmän velkaa, sitä enemmän täytyy tehdä töitä. Missä on raja? Sen kattamiseksi tarvitaan paljon tuottavuuden nousua, talouskasvua ja inflaatiota. Mitään näistä ei ole."

Hän muistuttaa, että EU-maat ovat itse lukittaneet itsensä asemaan kasvu- ja vakaussopimuksella, joka asettaa valtioiden budjeteille ja veloille rajat.

Professorin mielestä ongelma on ennen kaikkea riittämätön kulutus. Sitä voisi parantaa kasvattamalla alimman tuloluokan palkkoja, ei budjettia kasvattamalla.

"Mutta sitten hinnat nousevat omassa maassa eikä eurojärjestelmässä omaa valuuttaa ei voi devaluoida tilanteen tasapainottamiseksi suhteessa ulkomaihin."

Kansalaisten aktivoituminen on tie eteenpäin

Professorin mukaan toistaiseksi Euroopan poliitikot ja Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghin kaltaiset virkamiehet ovat palvelleet kapitalisteja eli sijoittajia kuten pankkeja. Sijoittajilla on selvä tapa ilmaista tyytymättömyyttään tiettyyn valtioon: maahan ei investoida.

"Tyytymättömyyden osoitus pitää tasapainottaa ja myös kansalaisten pitää ilmaista huolensa ja kulkea mielenosoituskylttien kanssa. Vain silloin byrokraatit ja teknokraatit alkavat oppia jotain."

Toistaiseksi kuitenkin ihmisten tyytymättömyys on näkynyt lähinnä äänestysaktiivisuuden hiipumisena ja paikoin ääriliikkeiden nousuna.

"Tämä ei ole helppo tehtävä."

Toimittaja Soili Semkina/KL
soili.semkina@kauppalehti.fi

Lue koko juttu:
http://app.kauppalehti.fi/uutiset/saksalaissosiolo...
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset