Veikko Huuska

Ranskan Mistraalit, Venäjän Kuznetsov, Euroopan militarisointi

Ranskan Mistraalit, Venäjän Kuznetsov, Euroopan militarisointi

Ruotsalainen lähde väittää että Venäjä ostaa Mistral-aluksen Egyptiltä

Sotavoima ja aseidenkalistelu lisääntyy pelottavaan tahtiin Euroopassa ja lähialueilla

*

Ensin

Venäjä päätti tilata Ranskalta maihinnousu- ja helikopteritukialukseksi tarkoitetun suuren komento- ja hyökkäysaluksen, Mistral-luokan sotavälineen (Landing Helicopter Dock – LHD).  Itseasiassa 2011 allekirjoitettu aiesopimus koski neljää Mistral-alusta: Ranska tekisi kaksi ensimmäistä ja kaksi muuta valmistettaisiin Pietarin telakalla Venäjällä.

Ensimmäinen Mistral oli valmis luovutettavaksi keväällä 2014, mutta Ukrainan tapahtumien seurauksena Ranska perui kaupat, maksoi tiettävästi 1,2 miljardia hankerahoitusta takaisin Venäjälle ja myi valmistuneen Mistralin useiden havittelijoiden joukosta syyskuussa 2015 Egyptille.  Viimemainitun kaupan yksityiskohdat on melko tarkkaan salattu.

http://www.ulkopolitiikka.fi/artikkeli/1311/ranska_rakensi_venajalle_modernin_sotalaivan/

*

Sitten

Egypti joutui 2011 alkaneen ns. Arabikevään tuoksinoihin ja koki verisen kumousvaiheen, josta se ei ole täysin tokeentunut normaaliin päiväjärjestykseen.  Sen talous sakkasi pahoin, tuotantojärjestelmä ei ole palautunut ennalleen, ja maalle niin tärkeä turismiteollisuus on kokenut vakavia vastoinkäymisiä.  Turkin ja Tunisian ohella Egyptin turismi on heikentynyt eikä sen toipumisesta ole näköpiirissäkään toivoa; turistivirrat ovat melko pysyvältä näyttävällä tavalla ohjautuneet Espanjaa, Portugaliin, Italiaan ja Kreikkaan, jotka koetaan tässä suhteessa turvallisempina kohteina.

Egyptin johto on joutunut miettimään, mitä tehdä.

*

Nyt

Tänään ruotsalaisesta informaation runsaudensarvesta saamani tuoreen tiedon mukaan on käymässä näin:

Entistä vakavampiin talousongelmiin ja niistä aiheutuneisiin yhteiskunnallisiin paineisiin joutunut Egyptin hallitus on päättänyt myydä Ranskan Venäjälle valmistaman mutta Egyptille myymän Mistralin sen alkuperäiselle tilaajalle, eli Venäjälle.

Venäjä siis ostaa Mistralin. Egyptiltä. (?)

Herääkin kysymys, miten Venäjän, Ranskan ja Egyptin Mistralin myyntiin liittyvät neuvonpidot ovat toteutettu; pääosapuolien, Venäjän ja Ranskan, intresseihin tämän(kin) bisneksen loppuunsaattaminen on kaiken aikaa ilmiselvästi kuulunut.  Mikäli kauppa todella menee näin, siihen liittynee hankeoption vahvistaminen alkuperäisen suunnitelman laajuudessa? 

*

Kuznetsov

Venäjän laivaston ainoa lentotukialus Amiraali Kuznetsov on nyt jo hyvän aikaa puurtanut Jäämereltä kohden Välimeren itäistä pohjukkaa.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Admiral_Kuznetsov

Kuznetsov lähti Severomorskin satamasta lauantaina 15.10.2016 kello 15:00 Moskovan aikaa, saattajanaan taisteluristeilijä Pietari Suuri, sukellusvenetorjuja Severomorsk sekä viisi muuta alusta Venäjän pohjoisesta laivastosta.

Erityisen huomionarvoista on se, että Kirov-luokan taisteluristeilijä RFS Pjotr Velikiy, maailman suurimpiin pinta-aluksiin kuuluva alus, lähti merelle toukokuussa 2016 ensimmäisen kerran kahteen vuoteen Pohjois-Venäjän rannikolla.  Nyt sitten 15. lokakuuta 2016 Pjotr Velikiy (alkukuperäiseltä nimeltään Juri Andropov) lähti Severomorskin satamasta saattamaan Amiraali Kuznetsovia, edellämainttujen, sekä kahden Udalov-luokan hävittäjäaluksen (em. Severomorsk) ja vara-amiraali Kulakovin kanssa.  https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_battlecruiser_Pyotr_Velikiy & https://

Koko tämä armorikas saattue muun Venäjän Pohjoisen laivaston saattueen kera myllersi läpi Englannin kanaalin viime perjantaina 21.10.2016; erityistä huomiota on matkan aikana kiinnitetty Amiraali Kuznetsovin hirmuisen mustaan savuun.  Tavallaan onkin ymmärrettävää erään kilpailevan sotilasvallan edustajan ironinen lausunto: ”Amiraali Kuznetsov, kuka uskoo, että se voisi olla uhka kenellekään muulle kuin itselleen?” – Vakavasti ottaen tulisi kiinnittää enemmänkin huomiota siirto-operaation tulivoiman ja taistelukyvyn arviointiin.

*

Kuznetsovin ja sen saattueen lähtö ei ollut yllätys, sillä ainakin jo heinäkuun alussa tämä trippi oli tiedossa.

Sen jälkeen kun Yhdysvaltain armeijan virkamiehet (korkea-arvoisimpana tiettävästi amiraali Bret Batchelder, vh) myönsivät kesäkuun 2016 lopussa, että Yhdysvaltain kahden lentotukialuksen, USS Trumanin ja USS Eisenhowerin suuntaaminen Yhdysvaltain käyttöön Välimerellä oli ”selvä signaali Venäjälle” ja osoitus US Laivaston toiminnan joustavuudesta ja tavoitteellisuudesta, ja operaation on tarkoitus ”lisätä läsnäoloa Välimerellä”, ja tällä ”arvaamattomuudella panna ne ajattelemaan kahdesti”.  Samoin lentotukialusiskuryhmän väitetään tukevan ”Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden etuja Euroopassa”.  Kaiken tämän jälkeen oli selvää, että Putin suorittaa vastavedon.

Kreml piti tätä tointa ”uutena provokaationa Moskovaa vastaan”.  Ja kohta kesä-heinäkuun taitteessa ”salainen” sotilaallinen ja diplomaattinen lähde kertoi uutistoimisto TASS:ille, että lentotukialus Admiral Kuznetsov saapuisi Välimeren itäosaan syksyllä 2016.  Alus oli tuolloin parhaillaan laivanrakentajien tukikohdassa Barentsinmerellä suoritettujen kunnostustöiden jälkeen. – Aiemmin kerrotun perusteella tiedettiin, että Kuznetsovin ehostamiseksi oli laadittu laaja rahabilitointi ohjelma, jonka oli tarkoitus palauttaa aluksen toimintakyky nykyisten vaatimusten tasolle, ja että telakkahuolto-korjausohjelma jatkuisi peräti vuoden 2017 puolelle.

Kuznetsov on aikaisemminkin operoinut Välimerellä, mutta tällä kertaa, näin kerrottiin sotilasalan palstoilla jo 4.7.2016 ”Yleisesikunta on laatinut suunnitelman osallistumisesta ilma-iskujen suorittamiseen terroristiryhmiä vastaan Syyriassa, jossa miehistö harjoittaa hävittäjähyökkäysten iskuja maakohteisiin”.

Eikä tässä kaikki: Kuznetsovin oli tarkoitus ko. venäläisen lähteen mukaan vastedes johtaa Venäjän laivaston ”pysyvää ryhmittymää” Välimerellä, mikä tarkoittaa, että paikalla tulee olemaan koko ajan yksi tai useampi sekä venäläinen että yhdysvaltalainen laivasto-osasto.  Lähteen mukaan syksyn 2016 – talven 2017 aikana suoritettavat (Syyrian) iskut suorittava sotilashenkilöstö on sijoitettu Hmeymim sotilastukikohtaan, sekä hävittäjälentoyksiköiden miehistöt useimmissa tiiviissä sijoituksissa.

Amiraali Kuznetsov, joka tulee johtamaan Venäjän pysyvää laivastoryhmitystä Välimerellä, tulee sijoittumaan lähelle Syyrian rannikkoa, niin että sen kannelta operoivilla koneilla riittää polttoainetta edestakaiseen matkaan iskupaikalle ja takaisin tukialuksen kannelle.

Amiraali Kuznetsovilla on mukanaan lähteen mukaan noin 15 taisteluhävittäjää Su-33 ja MiG-29K/KUB sekä toistakymmentä helikopteria Ka-5aK, Ka-27 ja Ka-31.  https://

Tuolloin, heinäkuussa 2016, arvio oli, että Amiraali Kuznetsov restaurointiensa jälkeen saapuisi asemapaikkaansa Välimerelle aikahaarukassa tammikuu-helmikuun alku 2017, minkä jälkeen se palaisi takaisin lähtöasemaansa Severomorskiin tai mahdollisesti Sevmashiin, jossa se saisi huoltoa ja ”modernisointia”.  Heinäkuun 4. päivän aikaan TASS tähdensi, ettei se vahvista näitä korkean sotilaslähteen antamia tietoja, vaikka tuolloin oli yleisesti odotettavissa Kremlin kuitti US Navyn:lle edellä mainituista ”Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden” intressien mukaisista toimista, ja odotettavissa olleet vastatoimet olivat aivan presidentti Putinin ohjelman mukaisia, hänen toistuvasti ilmoitettua välittömistä vastauksista ”Nato-joukkojen kasvavaan uhkaan Venäjän rajoilla ja lähialueilla”.

*

Mitä Venäjä tekee?

Ruotsalaisen lähteen (24.10.2016) mukaan Venäjän toimet Välimerellä ovat:

  1. Venäjä vahvistaa otettaan Syyriassa, ja lentotukialus ja Venäjän laivaston lippulaiva Amiral Kuznetsovin käyttö Syyrian ilmapommituksiin edellä kuvatulla tavalla on osa sitä.

  2. Toisena vaihtoehtona ruotsalainen lähde mainitsee Amiraali Kuznetsovin ja sen saattuealusten jatkamisen Mustallemerelle valmistamaan ja mahdollisesti tukemaan täysimittaista hyökkäystä Ukrainaan.

  3. Kolmas toimenpide on Mistral –hyökkäysaluksen osto Egyptiltä.  Mistral jäisi Venäjän Välimerelle ja/tai Mustallemerelle (tilanteen mukaan) sijoitetun merisotavoiman tuki- ja komentoalukseksi (Syyria/Ukraina).  Lentotukialus Amiraali Kuznetsov ja sen saattue-alus, maailman suurimpiin pinta-aluksiin kuuluva, Kirov-luokan taistelualus Pjotr Velikiy, palaisivat aikanaan Severomorskiin – edellyttäen tietysti, että sen onnistuu saavuttaa määränpää Välimeren alueella, suorittaa tehtävänsä ja edelleen palata (sille erityisen) pitkä merimatka Pohjoiseen.

*

Euroopan ja sen lähialueiden militarisointi etenee pelottavalla vauhdilla.

YK:n päivänä 2016.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän AriPesonen1 kuva
Ari Pesonen

Venäjän laivaston lippulaiva, lentotukialus Amiraali Kuznetsov oli Välimerellä aikaisemmin vuoden 2008 lopulla, läksi purjehtimaan pohjoisesta joulukuussa.

Todelliset pommitukset Kuznetsovilta ei onnistu. Hävittäjät eivät pommita kuten pommittajat, ja Kuznetsovilla ei ole katapulttia, joten edes hävittäjät ei voi lähteä alukselta täydessä aselastissa. Hävittäjäiskut tuolta matolaatikolta ovat puoliksi venäläistä komiikkaa.

Ilman katapulttia alus ei ole todellinen lentotukialus, ja sinänsä siis sillä on pääsyoikeus Mustallemerelle.

Vuonna 2015 tuon aluksen arvioitiin olevan kaatopaikkakamaa, eikä mikään ole tainnut muuttua. Korjaukset ovat tainneet olla "nimellisiä".

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Näin on. Tosin venäläiset sanovat, että lyhyiltä lentomatkoilta pystyvät pommituslentoja tekemään "kevennetyin lastein", mikä tarkoittaa sekä vajaita siipiä, eli puolittaista pommilastia ja puolittaista tankkia.

Selvästikin on tämä "etelänpurjehdus" nähtävä V.V. Putinin demonstraationa, jota korostavat aluksen kannelle lastatut hävittäjäkoneet: kolonnan matka on melko tarkasti ajoitettu tänään alkavan Valdan Klubin kokoontumisen alle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Aika lailla jotkut Venäjää pelkäävät vaikka sillä on pelkkiä romuja aseinaan.

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Venäjä on ilmoittanut uusien lentotukialusten valmistamisesta, jotka olisivat sitten samaa koko luokkaa kuin Usa:lla, ehkä vähän isompiakin. Saa nähdä saadaanko näihin nuke poweria tuottamaan tarvittava liikkumisvoima ... Perusteita ydinkäyttöisyydelle olisi, onhan se vähän noloa jos pitäisi lähteä kesken reissun tankkaamaan lähimpään satamaan.

Nuo Mistralit on asia on aika mielenkiintoinen tapaus koska ainakin jälkimmäinen on rakennettu osittain Venäjällä. Venäjän Mistral-kauppaan kuului myös kaksi täysin venäjällä rakennettua Mistral-luokan alusta, näiden kohtalosta ei ole paljon kuulunut. Mutta joo, Egypti voisi hyvinkin olla bulvaani tuossa kaupassa, silloin Ranska säilyttäisi kasvot vaikka protestoisikin myyntiä kuuluvasti.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Puolan puolustusministeri torjui Mistralin myynnin Egyptistä Venäjälle 1 dollarin symboliseen hintaan – tällainenkin viesti ehti maailmalle viikonlopun seutuun:

https://sputniknews.com/military/20161021104659002...

*

RFERL; http://www.rferl.org/a/russia-mistral-egypt-warshi...

Russia says a report that Egypt has agreed to sell two French-made Mistral warships to Russia for $1 is "utter nonsense."
Kremlin spokesman Dmitry Peskov said on October 21 that the comment about such a deal made by Polish Defense Minister Antoni Macierewicz the previous day is based on unreliable sources.

Peskov said the comment -- made by Macierewicz during a parliamentary debate -- can be explained by a "background of heightened commotion [currently] reigning in Warsaw."

Macierewicz told reporters on October 21 that he got the information "from good sources." He added that "if Egypt would now withdraw from this operation it would be a gain for world peace."
France originally built the two Mistrals -- which are amphibious assault ships that carry helicopters -- for Russia.

But Paris canceled the sale to Moscow after Russia's annexation of Ukraine's Crimean Peninsula.

France had to refund the 950 million euros ($1 billion) that Russia had prepaid for the ships. French officials then sold the ships to Egypt.

Russian Defense Ministry spokesman Igor Konashenkov also dismissed Macierewicz's statement, calling it "silliness" and "nothing but TGIF (Thank God it's Friday) nonsense."
*

Veikkaan, että tässä asiassa ei ole vielä viimeistä sanaa sanottu.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aamulehden lentävä reportteri Matti Kuusela,tuo Nokian lahja lukevalle Suomen kansalle, yhdessä kuvaajansa Emil Bobyrvin kanssa "käväisi" Muurmanskissa, katsomassa mm. Admiral Kuznetsovia.

Kuznetsovin he tapasivatkin, tosin vain lelukaupan vitriinissä:

http://www.aamulehti.fi/kotimaa/karjala-ethan-kato...

Matkan varrella asustaa myös Santtu Karhu, mies suoraan Kalevalan kankailta nykypäivään "palanneena";

https://www.youtube.com/watch?v=789LTIw4aGo

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset