Veikko Huuska

Kanadan arvot – jaammeko ne?

Kanadan arvot – ja EU:n sekä Suomen

*

Euroopan Unionin ja Kanadan välisestä vapaakauppasopimuksesta on käyty neuvotteluja 7 vuoden ajan.  Viime perjantain Kanadan pääneuvottelija ilmoitti että neuvottelut ovat keskeytyneet, koska sopimukseen ei ole päästy.  Viimekädessä sopimus kompastui Belgian Valloonien alueparlamentin vastustukseen.

Ilmeisen turhautunut Kanadan kauppaministeri Chrystia Freeland totesi television uutisissa: Kanadalla on samat arvot kuin Euroopan Unionilla, siksi olisin toivonut sopimuksen syntyvät.  http://yle.fi/uutiset/3-9245570

Jäin miettimään:

Minkälaiset ”arvot” Kanadalla on?

Ennen kuin kiireiltäni ehdin paneutumaan sen syvemmin Kanadan arvoihin, huomasin pytyllä istuessani, että vaimoni oli kiinnittänyt saniteettieriömme seinälle Meeri Koutaniemen puhuttelevin ja loistavin kuvin varustetun suomalaisen kalenterin yläpuolelle lapsuudenystävättäreltään Kanadasta saamansa vuosikalenterin ”First Nations 2016” –kalenterin

*

Kanadalaisessa seinäkalenterissa on mielenkiintoisia – ja osin loistavia – kuvia kanadalaisesta alkuperäiskansan taiteesta Hudson Baysta sekä Brittiläisestä Kolumbiasta (Victoria ja Vancouver). Kuville on ominaista omaperäisyys ja tiukka symmetria.  Edelleen niistä on nähtävissä luonnon muotojen varioiva tyylittely sekä kaiken kaikkiaan valtavan hieno muodon hallinta ja värien vahva, tyylikäs käyttö.  Pitäisi tietää sikäläisen taideilmaisun historiasta ja muotokielestä enemmän jotta pystyisi lausumaan enemmän, mutta kaikkiaan erinomainen kalenterikuvasto.

*

Kanadan juhlapäivät

Katselin kanadalaisen seinäkalenterin juhla- ja pyhäpäiviä, ne herättivät joitain kommentteja ja kysymyksiä.

*

Luettelo:

Tammikuu

1.1.; New Year`s Day:  Uudenvuodenpäivä aivan kuin meillä ja muualla.

6.1.: Epiphany: loppiainen.

18.1.: Martin Luther King Day (USA): Kanadassa vietetään Martin Luther Kingin muistopäivää, hänen syntymäpäivänään 18. päivä tammikuuta.  Meillä Suomessa MLK:n työ ja muisto eivät ole luonnollisestikaan nousseet läheskään niin merkittäviksi seikoiksi, kuin Pohjois-Amerikassa.  Huomattava on, että meillä Suomessa arjesta juhla- ja pyhäpäivät on merkitty kalenteriin joko ilmaisemaan paitsi muistopäivää, myöskin merkinnöin onko kyseessä vapaapäivä; erikseen on vielä (yleensä Suomen lipulla) ilmaistu että kyseessä on virallinen liputuspäivä.

Helmikuu

2.2.: Groundhog Day: kynttilänpäivä (meillä se oli su 31.1.2016)

8.2.: Family Day (BC): tämä on Brittiläisessä Kolumbiassa vietettävä perheelle omistettu päivä.

8.2.: Chinese New Year: Kiinalainen uudenvuoden päivä

10.2.: Ash Wednesday: Tuhkakeskiviikko, laskiaisviikon keskiviikko

14.2.: Valentine`s Day: Valentiinuksen päivä, ystävänpäivä, 14. helmikuuta

15.2.: Family Day (AB, Sas, Ont): kolmessa mainitussa osavaltiossa vietettävä perheelle omistettu päivä.

15.2.: National Flag Day (Can): Kansallinen liputuspäivä, Vaahteranlehtilipun päivä.

15.2.: Presidents` Day (USA): Yhdysvalloissa vietettävä presidenttien päivä

Maaliskuu

13.3.: Daylight Saving Times Starts: kesäaika alkaa (Suomessa kesäaika alkaa 2 vk myöhemmin eli maaliskuun viimeisenä sunnuntaina; 27.3.2016).

14.3.: Commonwealth Day: (Brittiläisen) Kansainyhteisön päivä (vert. Britanniassa Commonwealth Day on kuningattaren virallinen syntymäpäivä 24. toukokuuta).

17.3.: St Patrick`s Day: huhtikuun 17.

20.3.: First Day of Spring: kevätpäiväntasaus

25.3.: Good Friday (2016): pitkäperjantai

27.3.: Easter: pääsiäinen

28.3.: Easter Monday: toinen pääsiäispäivä

Huhtikuu

1.4.: April Fool`s Day: aprillipäivä

Toukokuu

8.5.: Mother`s Day: äidinpäivä

23.5.: Victoria Day: Voiton päivä

30.5.: Memorial Day (USA): kaatuneiden muistopäivä.

Kesäkuu

19.6.: Father`s Day: isänpäivä (Suomessa isänpäivä on 13.11. sotakirjojen luvattu viikonloppu)

20.6.: First Day of Summer: kesäpäivän seisaus

21.6: National Aboriginal Day (Canada): kanallinen alkuperäiskansan päivä

24.6.: St. Jean-Baptiste Day (Quebeck): juhannusaatto

Heinäkuu

1.7.: Canada Day: Kanadan kansallispäivä

1.7.: Memorial Day (Newfoundland & Labrador): mainituissa osavaltioissa vietettävä kaatuneiden muistopäivä

4.7.: Independence Day (USA): Yhdysvaltain itsenäisyyspäivä 4.7. (the Fourth of July)

Elokuu

Civic Holidays (most Provinces): kansalaisloma

Syyskuu

5.9.: Labour Day: (Labor Day); syyskuu 1. maanantai: kansallinen vapaapäivä

11.9.: Grandparents Day: isovanhempien päivä

11.9.: Patriot Day (USA): isänmaan päivä

22.9.: First Day of Autumn: syyspäivän tasaus

Lokakuu

10.10.: Columbus Day (USA): Kolumbuksen muistopäivä,

10.10.: Thanksgiving: Kiitospäivä (vertaa Thanksgiving-päivä USA:ssa)

31.10.: Halloween: pyhäinpäivän aatto

Marraskuu

1.11.: All Saints Day(USA): pyhäinpäivä (Suomessa pyhäinpäivä on la 5.11.)

6.11.: Daylight Saving Time Ends: kesäaika päättyy (Suomessa jo lokakuun viimeisenä sunnuntaina eli tänä vuonna 30.10.)

8.11.: Electon Day (USA): Yhdysvaltain presidentinvaalien äänestyspäivä

11.11.: Remembrance Day: kaatuneiden muistopäivä (ensimmäisen maailmansodan päättymispäivä)

11.11.: Veteran`s Day USA): kansallinen veteraanipäivä Yhdysvalloissa

24.11.: Thanksgiving (USA): Yhdysvalloissa kiitospäivä; marraskuun viimeinen torstai.

Joulukuu

7.12.: Pearl Harbour Remembrance Day (USA): Pearl Harborin yllätyshyökkäyksen muistopäivä Yhdysvalloissa

17.12.: Wright Brother`s Day (USA): Whrightin lentäjäveljesten muistopäivä Yhdysvalloissa

21.12.: First Day of Winter: talvipäivän seisaus

24.12.: Christmas Eve: jouluaatto

25.12.: Christmas Day: joulupäivä

26.12.: Boxing Day: tapaninpäivä

31.12.: New Year`s Eve: uudenvuodenpäivän aatto

*

Huomioita:

27.1. Euroopassa (ja Suomessa) vietämme Vainojen uhrien muistopäivää: tuona päivänä 27.1.1945 länsiliittoutuneet vapauttivat Auschwitzin keskitysleiri n: voisi täydellä syyllä olettaa, että päivä noteerattaisiin myös Kanadassa?

8.3. Me vietämme kansainvälistä Naistenpäivää: Kanadan kalenteri ei jostain syystä tunne sitä, vaikka historiankirjat kertovat, että naistenpäivä tavallaan alkoi Amerikasta, josta Neuvostoliitto omi sen ensin itselleen.

Vappu 1.5. puuttuu Kanadan kalenterista, sitä on vaikea Suomessa hyväksyä!  Lienemme jopa valmiita pieneen vappukapinaan, jos joku uhkaisi edes ottaa meiltä Vapun pois.

8.5. on Alantin molemmin puolin äitienpäivä.  Kuten tekstistä havaitaan, vietetään Kanadassa äitien- ja isänpäivän lisäksi Perheen päivää (8.2./15.2., sekä aivan mielenkiintoisesti Isovanhempien päivää 11.9.  Voisi kuvitella, että Suomessakin aika monet isovanhemmat tekevät siinä määrin merkittävää huolto- ja hoivatyötä lastenlastensa parissa, että oman nimikkopäivän määrittämistä voisi pitää täysin ansaittuna!?  Onkohan joku ehdottanut?: kyllä kai..

Eurooppa-päivä 9.5. ei ymmärrettävästikään ole kalenterissa.  Itse asiassa pidän ”Eurooppapäivää”, 9.5.:ttä eurooppalaisen imperialismin ja II maailmansodan läntisten voittajavaltioiden törkeänä provokaationa, tuolloin Punainen Tori Moskovassa juhlii: toinen puoli Euroopasta oli sodassa, osin täysin tahtomattaan, ”häviäjien” puolella: miksi ”yhteisen” ”Eurooppalaisen kodin” nimikkopäiväksi on häpäisevästi valittu ”voittajien päivä”, päivä jolloin enemmän tai vähemmän kyseenalaista yhteistyötä Stalinin kanssa tehnyt Länsi nujersi ”muun Euroopan”? 

5.9. Yrittäjän päivä puuttuu yllättäen Kanadan kalenterista

YK:n päivä, 24.10. ei esiinny kanadalaisessa kuvakalenterissani, jonka orientaatio on suuntautunut yhteiskunnallis-ympäristöllisiin ja alkuperäiskansaa koskeviin kohteisiin.

20.11. Suomessa vietetään Lapsen oikeuksien päivää: Kanadassa ei

7.12. on Yhdysvalloissa samankaltainen yllätyshyökkäyksen kohteeksi ja sotaan joutumisen päivä kuin Suomessa on 30.11. – Antinpäivä, jolloin Talvisota alkoi: samankaltaisella normistolla 30.11. olisi Suomessa kansallinen muistopäivä kuten 7.12. on Yhdysvalloissa!  Historiallisista – ”yleisistä syistä” – johtuen meillä se ei ole muuta kuin harmaa loppusyksyn valoton ja iloton päivä.

17.12. Wright-veljesten päivä: he kehittelivät 1900-luvun alkuvuosina lentävää laitetta, lentokonetta, ja saivatkin siipialusensa lentämää, tosin vaivaisen jaardimatkan, mutta kuitenkin, ja ovat säilyttäneet asemansa lentävien objektien kehittäjinä: perustellusti sanotaan että he keksivät lentokoneen.  Meillä ei ole kuin taitavia koe- ja taistelulentäjiä, ja joitakin eksentrisiä omatekemillä koneilla lentäneitä kuten fantastikko S. ja muuan taitava Haanpää (ei se kirjailija).

28.12. Suomessa vietetään viattomien lasten päivää: Kanadassa kalenterin mukaan ei.

*

Summa

Jos kalenteria katsotaan, niin yhteistä löytyy, mutta erojakin on: Kanadassa – Amerikassa laajemmin – on tiettyjä juhla- ja merkkipäiviä, jotka eivät meillä ole esillä tai joiden painoarvo ei tänne asti kanna.  Toisaalta meillä on – niin paljon yhteistä kuin vanhan kristillisen perinteen ja vuodenkierron juhliin liittyen onkin – eräitä juhlapäiviä, joita Kanadassa ei noteerata.

Kenties huomionarvoisimpina puuttuina elementteinä Kanadalaisessa vuosikalenterissa pitäisin ”meidän kaikkien yhteisen” YK:n päivän puuttumista, samoin noteeraan Vainojen uhrien päivän 27.1. sekä Lapsen oikeuksien päivän poissaolon Kanadan kalenterista.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Itse asiassa juuri tuo Yhdistyneiden Kansakuntien YK:n päivän puuttuminen Kanadalaisesta kalenterista sai minut hieman tarkemmin silmäilemään sitä verrattuna suomalaiseen kalenteriin.

Tänään muuten on juuri tuo YK:n päivä, 24.10. - kai kaikki liputamme tälle yhteiselle organisaatiollemme ja sen tärkeälle työlle ja vielä tärkeämmille tavoitteille!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Vaikka edellä totesinkin, että Kanadassa ei näköjään kalenterissa noteerata 17.1. Vainojen uhrien muistopäivää, olen sitä mieltä, että siihenkin liittyy tiettyä epäsymmetriaa, voittajavaltojen pukinsorkkaa etc.

Ehkäpä tasapuolisempaa olisi yleisemminkin viettää "Stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalainen muistopäivää", jollaisen Euroopan Parlamentti on vuonna 2008 tunnustanut huomionarvoiseksi päiväksi:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Stalinismin_ja_natsi...

”Stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalainen muistopäivä on Euroopan parlamentin vuodesta 2009 tunnustama, vuosittain 23. elokuuta vietettävä muistopäivä Euroopan totalitarististen maiden uhrien muistoksi. Päivämäärä on allekirjoittamispäivä 1939 Molotov–Ribbentrop -sopimuksesta, jota parlamentin puhemies Jerzy Buzek luonnehti vuonna 2010 "ihmiskunnan historian kahden pahimman totalitarismin muodon yhteenliittymäksi".
Kannanotto pitää Neuvostoliiton kommunistisen stalinismin ja Saksan/Suur-Saksan kansallissosialismin, natsismin aikaisia joukkokarkotuksia, murhia ja orjuuttamisia sotarikoksina ja rikoksina ihmisyyttä vastaan sekä pyrkii vahvistamaan Euroopassa demokraattisia arvoja ja rauhaa.”

Lue tarkemmin:

"Euroopan parlamentin kannanotto elokuun 23. päivän julistamiseen stalinismin ja natsismin uhrien eurooppalaiseksi muistopäiväksi"

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubR...

*

EU:n Parlamentin tiistaina 23.8.2008 hyväksymän tekstin argumentit:

A. ottaa huomioon, että Neuvostoliiton ja Saksan 23. elokuuta 1939 tekemän Molotovin-Ribbentropin sopimuksen salaisissa lisäpöytäkirjoissa Eurooppa jaettiin kahteen etupiiriin,

B. katsoo, että stalinismin ja natsismin aikaisten hyökkäysten yhteydessä toimeenpantuja joukkokarkotuksia, murhia ja orjuuttamisia on pidettävä sotarikoksina ja rikoksina ihmisyyttä vastaan,

C. ottaa huomioon, että kansainvälisen oikeuden mukaan sotarikokset ja rikokset ihmisyyttä vastaan eivät vanhennu,

D. katsoo, että neuvostoajan ja Neuvostoliiton miehityksen vaikutus ja merkitys entisten kommunistivaltioiden kansalaisille tunnetaan Euroopassa huonosti,

E. ottaa huomioon, että aktiivisen Euroopan kansalaisuuden edistämiseksi vuosina 2007‐2013 toteutettavasta Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta 12. joulukuuta 2006 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen
N:o 1904/2006/EY(1) 3 artikla
edellyttää tuen antamista toimelle nimeltä "Euroopan aktiivinen muistiperintö",
jonka tarkoituksena on estää natsismin ja stalinismin aikaisten rikosten toistuminen,

*

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Maha kovana kun tuon kerkesit kirjottamaan?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mielenkiintoista tehdä tällaisia poikkitaiteellisia kulttuuristen ilmiöiden rinnakkaisvertailuja.
Eikös se kuitenkin ole jotenkin niin, että vaikka kalentereissa olevat merkkipäivät ovat suurelta osin perinteen sanelema juttu, ne kuitenkin samalla kantavat ja esittävät juuri sitä kulttuurista perintöä, jolle valtion ja ehkä kansakunnankin itseymmärrys on rakennettu tai ainakin yritetty rakentaa. Ja sitten se uudempi aines kalenterissa kuvannee melo osuvasti, joskin sattumanvaraisemmin, sitä mihin "kansakunta uskoo". Näin voisi ainakin olettaa johonkin mittaan asti; tunnistan tässä jonkin verran käsitteellisiä pintavirtauksia, mikä on muodikasta tai trendikästä, hyväksi koettua.
Pitäisi varmaan istua uudelleen työpöydän ääreen ja vähän luodata jonkinlaista kootumpaa yhteenvetoa blogin kalenterin selailusta? Nyt vain olennaisemmat asiat painavat päälle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset