Veikko Huuska

Hitlerin syntymäkoti aiotaan purkaa

Hitlerin syntymäkoti aiotaan purkaa

*

Saksan valtakunnankanslerina 1933-1945 toimineen Adolf Hitlerin syntymäkoti Branaussa, Itävallassa puretaanAsiasta maanantaina (17.10.2016) kertoneen Itävallan sisäministeri Wolfgang Sobotkan mukaan aiheesta on keskusteltu jo vuosikausia.

Talo on kuulunut sen nykyisen omistajan Gerlinde Pommerin suvulle Braunau am Innin kaupungissa maan pohjoisosassa yli 100 vuoden ajan.  Talon pakkolunastus on jo hyväksytty, mutta Itävallan parlamentti ei ole vielä antanut virallista purkulupaa.  Kaupungin keskustassa oleva rakennus on suojelukohde.

Talon purkamista on vaadittu, jottei talosta muodostuisi uusnatsien pyhiinvaelluskohdetta.  Sellaiseksi se jossain määrin on jo muuttunutkin, lukuisat selfieiden ja muiden merkkikohdekuvaajien määrän on todettu lisääntyneen viime vuosien aikana.

*

Suomessa päätöksestä kertoi ensimmäisenä MTV3; http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/pelattiin-muuttuvan-natsien-pyhiinvaelluskohteeksi-hitlerin-syntymakoti-sai-purkutuomion/6122748

”Hänen (Sobotkan) mukaansa minkäänlaisia yhtymäkohtia entiseen natsijohtajaan ei jää jäljelle, jotka tähän saakka ovat jollakin tavalla liittyneet symbolisesti Hitlerin syntymäkotiin.

Sisäministeri Wolfgang Sobotka teki päätöksensä asettamansa työryhmän ehdotusten mukaisesti. Asia viedään vielä Itävallan parlamentin päätettäväksi. Hallituksessa jo kesällä tehty päätös vaatii historiallisen ja suojellun rakennuksen osalta parlamentin siunauksen.

Kysymykseen, tuhoaako Itävallaan päätös purkaa Hitlerin kotitalo samalla myös tutkijoiden mahdollisuuksia natsien historian tutkimiseen, vastasi sisäministeri Sobotka Die Pressen haastattelussa.

– Meillä on toimivaa historiallista kulttuuria tähän liittyen Mauthausenissa, sekä St. Pöltenin ja Wienin museoissa”, Maikkari kertoi.

*

Purku on ollut otsikoissa vuosia, mm täällä:

YLE 29.9.2012; Hitlerin synnyinkodista päänsärky Braunaun kaupunginjohdolle; http://yle.fi/uutiset/3-6314912

Ilta-Sanomat 9.4.2016: Itävalta haluaa ostaa Hitlerin synnyinkodin väkisin – omistaja ei halua myydä http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001155361.html

HS 12.7.2016: Itävalta aikoo pakkolunastaa Hitlerin varhaislapsuuden kotitalon http://www.hs.fi/ulkomaat/a1468300325515

*

Ei edes ole synnyinkoti - sellainen purettiin jo "kauan sitten"

Artikkelissaan Helsingin Sanomat (12.7.2016) tiesi kertoa, että itse asiassa kyseessä ei edes ole Hitlerin synnyinkoti:

”Jo vuosien ajan Itävallan hallitus on yrittänyt ostaa rakennuksen itselleen, mutta sen omistaja, paikallinen eläkeläisnainen, ei ole halunnut myydä sitä.

Rakennus on nyt tyhjillään, ja sisäministeriö maksaa siitä 4 800 euron kuukausivuokraa.

Hallitus ilmoitti huhtikuussa aikeestaan pakkolunastaa rakennus. Nyt 12-jäseninen työryhmä pohtii rakennuksen tulevaa käyttöä.

Pikkukaupungin hiljaisen torin laidalla sijaitseva rakennus edustaa tyypillistä paikallista arkkitehtuuria. Se on kolmikerroksinen ja ulkomaalaukseltaan vaaleankeltainen.

Hitler syntyi Braunaussa vuonna 1889. Paikallisten historioitsijoiden mukaan hän ei kuitenkaan syntynyt nyt huomion kohteena olevassa rakennuksessa vaan erillisessä piharakennuksessa, joka on purettu kauan sitten. Hitlerin perhe muutti Braunausta, kun hän oli kolmen vuoden ikäinen.”

Että se siitä.

Mutta niin kuin lähes aina: jos valittavana on legenda tai tosiasia, otamme halulla legendan. 

*

Antti Rokan talo

Legendoista puhuen, tähän ei voi jatkaa muutoin kuin kertomalla Antti Rokan kotitalon tarinan.

Eli suomalainen legenda nimeltä Antti Rokka on tietysti – pääosin – Väinö Linnan ase- ja joukkuetoveri jatkosodan päiviltä, Viljam Pylkäs, maanviljelijä Kannakselta.

Satuin olemaan paikalla, Sakkolassa, juuri niinä päivinä, kun Suomen lehdistö hehkutti, että Antti Rokan talo on palanut, ja palanut kivijalkaa myöten.

Menin paikalle ja tunnustelin maisemaa puskien suojassa: olihan kirjoitettu, että venäläinen omistaja oli saanut tarpeekseen suomalaisista turistibusseista ja kivijalkaturisteista, jotka parveilevat hänen datsansa tienoilla, mitta vain kertakaikkiaan oli kuulemma tullut täyteen.  Hänen ilmoitettiin polttaneen suutuspäin tai muuten vain talon, tai ainakin se oli palanut kivijalkaa myöten.

No, kävelin paikalle, mitään vastaanottoa ei ilmaantunut, mutta Rokan kotitalon kivijalka oli paikallaan, mutta kotitalo oli poissa. Tarkka paikkatutkinta kertoi välittömästi, että tässä ei ole tulipalosta tietoakaan, talo yksinkertaisti on vain purettu.  Sanottiin, että omistaja vei seinähirret johonkin rauhallisempaan paikkaan, jonne rakennutti niistä piilopirtin, jonne suomalaiset ampiaiset eivät löydä tietä.

Kihniön lastu

Tästä tulee elävästi mieleen suomalainen legenda metsälän asukista, joka kotinsa lähellä virtaavasta joesta tai purosta löytää tuoreen lastun, joku peijoona on astunut hänen riistamailleen ja rakentaa piilopirttiä lähistölle!  Siitä kirves käteen ja selkoa ottamaan. 

Juuri luin vanhan kansantarinan Pohjoisen Satakunnan pienen pitäjän Kihniön nimen syntyhistoriasta: oli ollut tuonniminen talo tai mökki, jonka isäntä teki tuon lastu-havainnon ja läksi ylävirtaan tutkimaan ja hutkimaan – häätämään törkeää tunkeilijaa pois pyyntimaisemistaan.  Mutta päätyi matkallaan kohta pienelle järvelle, josta lähtikin maanselän suuntiin yhteensä kolme laskujokea tai puroa.  Siihen jäi tuumailemaan, mistä oikein oli kysymys.  Jatkon ehdinkin unohtaa, mutta legendan logiikan mukaisesti tämä on se toinen vaihtoehto: tappaa tunkeutuja tai jähmettyä mietintään ihmeen edessä.  Mutta tuon Kihniän talon isännän mukaan sai nimensä kokonainen pitäjä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hitlerin varhaislapsuuden kotitalon edustalla Pohjois-Itävallassa on muistokivi fasismin uhreille:

Für frieden freiheit
und demokratie
nie wieder faschismus
millionen tote mahnen

Rauhan, vapauden
ja demokratian puolesta
ei koskaan enää fasismia
muistutuksena miljoonistaa kuolleista

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1460166342088

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Ehkä nykytutkijat voisivat alkaa jäljittää rakennusta, jossa Adolf Hitler kuoli toisen maailmansodan jälkeen.

On hyvinkin mahdollista, ettei rakennus tai sen jäännökset ole löydettävissä Saksasta.

Tosin saman projektin myötä saattaisi löytyä hautapaikkakin, joten lienee järkevintä pidättäytyä virallisessa historiantutkimuksessa, vaikka ruumis jäikin puuttumaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Paikka tunnetaan.
Päällä vain on maamassoja tarkoituksella, mutta turisteja varten on kuitenkin asialliset opastetaulut.
Otin joitain kuvia;
https://get.google.com/albumarchive/11367980146712...

Fuhrerbunker, Wilhelmstrassella;
https://fi.wikipedia.org/wiki/F%C3%BChrerbunker

Kuvia aiheesta; https://www.google.fi/search?q=fuhrerbunker&biw=15...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Viittaan kirjaan Hitlerin pako ( Minerva kustannus 2012).

Miljoona-armeijat ja erikoisjoukot jäljittivät Hitleriä. Mitään todisteita kehnojen valokuvien lisäksi ei jäänyt todisteeksi kuolleesta Hitleristä.

Kokonaisuus huomioonottaen erittäin epäuskottavaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #6

Niin viittaat ehkä esim. näihin toteamuksiin:
”Various versions of Hitler's fate were presented by the Soviet Union according to its political desires. In the years immediately following 1945, the Soviets maintained Hitler was not dead, but had fled and was being shielded by the former western allies. This worked for a time to create doubt among western authorities. The chief of the U.S. trial counsel at Nuremberg, Thomas J. Dodd, said: "No one can say he is dead." When President Harry S. Truman asked Stalin at the Potsdam Conference in August 1945 whether or not Hitler was dead, Stalin replied bluntly, "No". But by 11 May 1945, the Soviets had already confirmed through Hitler's dentist, Hugo Blaschke, dental assistant Käthe Heusermann and dental technician Fritz Echtmann that the dental remains found were Hitler's and Braun's. In November 1945, Dick White, then head of counter-intelligence in the British sector of Berlin (and later head of MI5 and MI6 in succession), had their agent Hugh Trevor-Roper investigate the matter to counter the Soviet claims. His findings were written in a report and published in book form in 1947.
In May 1946, SMERSH agents recovered from the crater where Hitler was buried two burned skull fragments with gunshot damage. These remains were apparently forgotten in the Russian State Archives until 1993, when they were re-found. In 2009 DNA and forensic tests were performed on the skull fragment, which Soviet officials had long believed to be Hitler's. According to the American researchers, the tests revealed that the skull was actually that of a woman and the examination of the sutures where the skull plates come together placed her age at less than 40 years old. The jaw fragments which had been recovered in May 1945 were not tested.
In 1969, Soviet journalist Lev Bezymensky's book on the death of Hitler was published in the West. It included the SMERSH autopsy report, but because of the earlier disinformation attempts, western historians thought it untrustworthy.
In 1970, the SMERSH facility, by then controlled by the KGB, was scheduled to be handed over to the East German government. Fearing that a known Hitler burial site might become a Neo-Nazi shrine, KGB director Yuri Andropov authorised an operation to destroy the remains that had been buried in Magdeburg on 21 February 1946. A Soviet KGB team was given detailed burial charts. On 4 April 1970 they secretly exhumed five wooden boxes containing the remains of "10 or 11 bodies ... in an advanced state of decay". The remains were thoroughly burned and crushed, after which the ashes were thrown into the Biederitz river, a tributary of the nearby Elbe.
According to Ian Kershaw the corpses of Braun and Hitler were already thoroughly burned when the Red Army found them, and only a lower jaw with dental work could be identified as Hitler's remains.”
Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Adolf_Hitler
*
Tests on skull fragment cast doubt on Adolf Hitler suicide story
Bone with bullet hole found by Russians in 1946 came from an unknown woman, not the German leader
The Guardian, 27.9.2009;
https://www.theguardian.com/world/2009/sep/27/adol...
*
Daily Meil, 28.9.2009; Fresh doubts over Hitler's death after tests on bullet hole skull reveal it belonged to a woman
http://www.dailymail.co.uk/news/article-1216455/Hi...
*
Monimuotoisia versioita liikkuu, esim.;
Hitler’s suicide was faked, recently released FBI documents show
Submitted by IWB, on July 22nd, 2015

On April 30 1945, Adolf Hitler committed suicide in his underground bunker. His body was later discovered and identified by the Soviets before being rushed back to Russia. Or was it?
Recently released FBI documents are beginning to show that not only was Hitler and Eva Braun’s suicide faked, the infamous pair might have had help from the Swiss Director of the United States OSS himself, Allen Dulles.
In one FBI document from Los Angles, it is revealed that the agency was well aware of a mysterious submarine making its way up the Argentinian coast dropping off high level Nazi officials. What is even more astonishing is the fact that the FBI knew he was in fact living in the foothills of the Andes.
In a Los Angeles letter to the Bureau in August of 1945, an unidentified informant agreed to exchange information for political asylum. What he told agents was stunning.
The informant not only knew Hitler was in Argentina, he was one of the confirmed four men who had met the German submarine. Apparently, two submarines had landed on the Argentinian coast, and Hitler with Eva Braun was on board the second.
http://investmentwatchblog.com/hitlers-suicide-was...
*

Did Hitler Really Commit Suicide? Kesto: 5:17 min.
Julkaistu 9.7.2016
Hitler committed suicide alongside Eva Braun in a bunker on the 30th April 1945 right? Well maybe not. Alltime Conspiracies looks at the facts.

https://www.youtube.com/watch?v=CZau0M0xKoM

*

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Itävaltalaiset ovat maailman fiksuimpia ihmisiä - he ovat tehneet Hitleristä saksalaisen, ja Bethovenista itävaltalaisen.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Ja itsestään natsismin uhrin, joka on mennyt läpi aivan heittämällä. Natseja Itävallassa riitti, Heinrich Heydrichista Ernst Kaltenbrunneriin. "Schindlerin lista" -elokuvasta tuttu Amon Goeth oli itävaltalainen, samoin Adolf Eicmannin apulainen Alois Brunner. Prosentuaalisesti useampi itävaltalainen oli NSDAP:n jäsen kuin saksalainen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#8.
Niin:

Wien 12.3.1938;
http://www.thirdreichruins.com/vienna.htm

Täältä, Imperial Palacen parvekkeelta Oopperan vierestä H. julisti Itävallan “päässeen” Saksan yhteyteen: kokoontunut väki hurrasi. Iloisia huiskuttajia oli satojatuhansia, kenties 250.000 tai puoli miljoonaa, niinkin on sanottu.
https://www.tripadvisor.fi/LocationPhotoDirectLink...

Itseasiassa kyseessä oli Hofburgin linna, ja sen uusin osa, Neue Burg.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Hofburg

*

Tämä kertoo yhden totuuden Itävallan suhteutumisesta miehitykseen 1938: osatotuuden:

Adolf Hitler announces the Anschluss (annexation of Austria) in Vienna, Austria. HD Stock Footage Kesto 1:44 min.

https://www.youtube.com/watch?v=v2iCc-Go9DY
*

Hitler In Vienna (1938) Kesto 3:17 min.

https://www.youtube.com/watch?v=hRSwWuVtHF4

*

Adolf Hitler Unifies Austria & Germany Speech 1938 Kesto 9:51

https://www.youtube.com/watch?v=m1b9D4V3eMA

*

Voisi todeta, että taivaan tähden meidän onnemme on, että meillä ei ole filmimateriaalia esimerkiksi vuodelta 1939 tai 1944 tai 1948, jolloin vieras saapas olisi tallannut Senaatintorin kiveystä ja vieras mies pitänyt puhetta Nikolainkirkon rappusilla..
... ja kansa (osa) hurrannut. Osa mutta osa kuitenkin.

*

Anschlussista tuli kuluneeksi 75 vuotta maaliskuussa 2013;
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/13511...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Omatoimimatkaajat kyllä löytävät Berliinissä paikalle halutessaan, mutta ihan muistisääntönä; Unter den Lindeniltä tai Brandenburg Torilta joko Eberstrassea tai Wilhelmstrassea etelään, löytyy: Vosstrasse takarajana..

http://www.thirdreichruins.com/berlin2.htm

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ihmisen on kieltämättä vaikea ajatella itsenäisesti ja toimia ihan omien järkeilyjensä mukaisesti, etenkin aikana jona ympäristön paine muodostuu erityisen voimakkaaksi.

Mitä tapahtui miehelle, joka kieltäytyi nostamasta lapaansa?
Penalttia tuli.

https://www.youtube.com/watch?v=OyHvAiG0GtY

Tämä mies oli telakkatyöläinen August Landmesser.

Landmessen joutui keskitysleirille ja myöhemmin rangaistuspataljoonaan.
Lue lisää hänen kohtalostaan täältä;
https://fi.wikipedia.org/wiki/August_Landmesser

Jotenkin hänen tarinansa kuitenkin antaa lohtua meille; vaikka kuinka monet ympärillä huitoisivat historian kärpästen perässä, tietty jääräpäisyys kannattaa sittenkin, ainakin siinä on moraalista voimaa, joka säilyy ja jota jälkipolvetkin voivat ihailla - vaikka sitten oma elämä ei niin herkkua olisikaan.

'
Heidän tyttärensä Irene Ecklerin kokoama perhehistoria;
http://www.fasena.de/courage/english/index.htm

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset