Veikko Huuska

Ketkä olivat älykkäimmät miehet Valkoisessa talossa?

*

Eilen listasimme Yhdysvaltain presidentit varakkuuden mukaan.  Varoista - ja veloistahan on puhuttu poikkeuksellisen paljon tämän presidentinvaalikamppailun aikana.  Jos ei  muista niin kalaveloista...

*

Älykkyys

Entä älykkäimmät presidentit?

Sellainenkin lista on listojen maassa, Yhdysvalloissa, tehty:

http://us-presidents.insidegov.com/stories/5315/most-intelligent-presidents#1-George-H-W-Bush

Kaikkein tylpin pää, eli sijat 28-43 on jätetty pois.. , joten aloitetaanpa sijalta 27.

27. älykkäin Georg H.W. Bush (sr) 130,1 mitattu Yalen yliopistossa

26. William McKinley 130,2 Allegheny College

25. James K. Polk 130,2

24. Crover Cleeveland, 130,9 ei suorittanut ylemmän tason opintoja, mikä ei estänyt uraa

23. Richard M. Nixon, 131

22. Dwight D. Eisenhower, 131,9 http://us-presidents.insidegov.com/stories/5315/most-intelligent-presidents#6-Dwight-D-Eisenhower

21. Benjamin Harrison, 132,2

20.  George Washington, 132,5 ei suorittanut ylempiä opintoja

19. Martin Van Buren, 133,4 Van Buren began reading law at the age of 14 and was admitted to the bar just seven years later.

18. Rutherford B. Hayes, 133,9

17. William Henry Harrison, 133.9

16. Franklin Pierce, 134,8

15. Millard Fillmore, 136,0

14. John Tyler, 136,2

13. Franklin D. Roosevelt, 136,9 Rooseveltin todetaan olleen yksi älyllisimmistä presidenteistä, jotka ovat Valkoista taloa asuttaneet.

12. Abraham Lincoln, 140 Korkeakoulutuksen puutteesta huolimatta Lincoln oli huippu-asianajaja ja loistava puhuja.

11. James Madison, 141,3 Yhdysvaltain ”perustuslain isä”; James Madison was certainly one of the most intelligent and influential U.S. presidents.

10. Chester A. Arthur, 141,5 Vaikka Chester A. Arthur olikin yksi kaikkein älykkäimmistä presidenteistä, hänen on yleensä katsottu olleen johtajana vähäpätöinen.  Tästä huolimatta Arthur ansaitsee kunnioitusta ponnisteluistaan uudistaa hallintoa ja poistaa siinä (noinakin aikoina, vh) rehottanutta poliittista korruptiota.

9. James Garfield, 141,5  Garfield oli niin älykäs, että hänen sanottiin pystyvän kirjoittamaan latinaa toisella kädellä ja samanaikaisesti toisella kreikkaa.

8. Theodor Roosevelt, 142,3  Teddy Roosevelt oli epäilemättä Valkoisen talon älykköjä, kirjoitti 32 kirjaa jotka käsittelivät vuoden 1812 sodasta Afrikan raiteille.

7. John Adams, 142,5  Adams oli korkeasti älykäs poliittinen teoreetikko, historioitsija, lakimies ja poliitikko.  Kirjoittautui Harwardin yliopistoon 15-vuotiaana.

6. Jimmy Carter, 145,1 Jimmy Carter on oiva esimerkki siitä, miten huippuälykkyys ei takaa menestyksellistä uraa presidenttinä. Hän suoritti ensin kandidaatin tutkinnon Sotakorkeakoulussa ja opiskeli myöhemmin ydinfysiikkaa.

5. Woodrow Wilson, 145,1 tulee vain mieleen, miten jyrkästi Matti Klinge uusimmassa teoksessaan murskaa Wilsonin politiikan IWW:n aikakaudella.

4. Bill Clinton, 148,8 Opiskeli filosofiaa, politiikkaa ja taloutta, lisäksi suoritti lakimiestutkinnon. Älyn lisäksi viettien jättiläinen.

3. John F. Kennedy, 150,7 Nuorin vaaleilla valittu US presidentti, tyyliniekka.

2. Thomas Jefferson, 153,8 Jefferson oli varsinainen renessanssihahmo, opiskellut kaikenlaista maatalouden kehittämisestä arkkitehtuuriin.

1. John Quincy Adams, 168,8 Harwardin neropatteja, arvostettu lakimies, loistava valtiomies, neuvotteli useita keskeisiä kansainvälisiä valtiosopimuksia, puhui sujuvasti neljää kieltä.  Toimi US presidenttinä vuosina 1825-1829; normisuomalainen ei tunne hänen elämäntyötään, eikä tunnista yleensä edes nimeä.  Miten merkittävä presidentti hän historiallisesti mahtoi olla?

*

Lähde: http://us-presidents.insidegov.com/stories/5315/most-intelligent-presidents#27-John-Quincy-Adams

*

PS:

Viime vuosikymmenten presidenteistä listalta puuttuvat FDR:n jälkeisistä presidenteistä:

Harry S. Truman,

Lyndon B. Johnson,

Gerald Ford,

Ronald Regan ja

George W. Bush,

siitä syystä, että heidän IQ ei listan laatijoiden tietämyksen mukaan ylittänyt 130,o.

1900-luvun aikana US presidenttinä toimineista 17:stä miehistä (he ovat kaikki olleet miehiä)  listalla on 8 ja puuttuu 9.  Tämän mukaan jako alle ja yli 130 IQ on melko tasan.  Vuosisadan ”suurista” presidenteistä ehkä Eisenhower ja Reagan puuttuvat, näkyvimpinä.

Nykyinen presidentti Obama on US 44:s presidentti: on siis todettava, että 44:stä presidentinvirassa toimineesta 27 valittua on päässyt tälle nimistölle mukaan.

Oma kysymyksensä on aina mittauksen ongelma, kysymys testien tai arvioiden relevanttiudesta: mitä on äly?

Ainakin se on jotain hieman muuta kuin viisaus.

Nykyisen presidentin Barack Obaman nimi puolestaan puuttuu sen vuoksi, että häntä ei huomioitu listaa laadittaessa, ilmeisesti korrektius syistä, istuvana valtionpäämiehenä.  Epäilemättä hän kuuluisi listalle.

Tulevasta presidentistä voisi kuvitella, että valitaan ehdolla olevista kumpi tahansa, kumpikaan ei mahdu tälle sivulle.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

"Ketkä olivat älykkäimmät miehet Valkoisessa talossa?"

Onko tämä vitsi? Vastausta tuohon kysymykseen ei olekkaan. Ainoa älykäs asia valkoisessa talossa on sen "the Demon cat" niminen haamukissa joka on kokonasn urbaanilegendaa. Yksin sentään kissan ei tarvitse olla sillä seuranaan tällä on kaikkien Yhdysvaltain murhattujen presidenttien haamut kuten Abraham Lincoln ja John F. Kennedy. Sama on kuin kysyisi onko maapolla älylistä elämää, vaikka vastaus tiedetään ettei elämä maapallolla ole kovinkaan jäejellistä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Äly on kovin vaikeasti mitattavaksi taipuva hyve, mutta erilaisia listoja siitä silti voi tehdä.
Joku varmaan kaivaa tähän rinnalle amerikkalaisen sotilaslääkärin Nurnbergissa 1945-46 tekemien natsijohtajien äo-listan?

Itseasiassa lähde ei kertonut, miten esimerkiksi 1700- ja 1800-lukujen presidenttien IQ on "mitattu". Keinoja on varmasti monia. Mutta enpä osaa sanoa, onko tässä listassa mitään ihan fataalia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

En paljoa nyt välitä natsien älykkyydestä saati listoista, mutta tiedän kuitenkin että politiikkaa pyörittää keskivertoihmiset ja keskivertoa huonommat, varsinkin ne joilla on psykopaattisia ja narsistisia piirteitä. Nykyisin poliitikon täytyy olla hyvä valehtelija, maanläheinen ja polpulisti vaikka sellaisen ihmisen tähdelento katkeaa nopeasti usein kohuihin ja valheiden paljastumiseen. Älykkäät ihmiset päätyvät harvemmin johtavaan asemaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kuinka älykkäitä natsit olivat?
Kuinka korkea natsien älykkyysosamäärä oli? Vastauksen siihen paljastaa toisen maailmansodan jälkeinen raportti.
http://historianet.fi/sota/toinen-maailmansota/kui...
Tieteenkuvalehti Historia käsitteli asiaa viimeksi 1.10.2015.
*
Natsijohtajat olivatkin neroja
Turun Sanomat, 11.11.2010; http://www.ts.fi/uutiset/maailma/173355/Natsijohta...
Suuri osa natsi-Saksan johtajista oli merkittävästi keskimääräistä älykkäämpiä ja jotkut suorastaan neroja. Tämä yllätti vuonna 1945 natseja Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä testanneet psykiatrit. He olivat valmistautuneet todistamaan, että hirvittäviin rikoksiin syyllistyneiden natsijohtajien joukossa olisi vajaaälyisiä idiootteja, jotka olivat sattuman oikusta päässeet valtaan.
– Kaksi psykiatria olivat ajatelleet rakentaa uransa näiden testien pohjalle, kertoo artikkelin kirjoittanut Turun yliopiston tutkija Markku Jokisipilä.
Testaajat kyllä tajusivat, että minkä tahansa järjestelmän johtamisessa vaaditaan älyä. Silti he odottivat löytävänsä melkein koko Euroopan miehittäneiden natsien joukosta enemmän poikkeavuutta ja rajoittuneisuutta.
Tulokset yllättivät heidät täysin: 21:stä natsijohtajasta 12 oli älykkyydeltään "erittäin erinomaisia" ja yhdeksän olisi yltänyt väestön älykkäimmän kahden prosentin joukkoon.
He olisivat siis päässeet Mensa-järjestön jäseniksi.
Keskimääräinen älykkyysosamäärä on 100. Neroiksi luokiteltiin testissä yli 140 pistettä saaneet valtionpankin pääjohtaja Hjalmar Schacht sekä valtakunnankomissaari Arthur Seyss-Inquart.
Lapsellisen pöyhkeilevä ja huumausaineita väärinkäyttänyt valtakunnanmarsalkka Hermann Göring sekä Adolf Hitlerin lyhytaikainen seuraaja, suuramiraali Karl Dönitz ylsivät lähelle rajaa.
Jopa ”tyhmin” oli älykäs
Vangitsijoiden yllätykseksi moni natsi suorastaan nautti testeihin osallistumisesta. Myös yhtenä tyhmimmistä natsijohtajista pidetty Julius Streicher suostui testiin mukisematta, vaikka piti sitä turhana.
Itseään ”juutalaistenpyydystäjä numero yhdeksi” kutsunut Streicher ylitti väestön keskiarvon ja sai testissä 106 pistettä.
Streicher oli tullut tunnetuksi raivokkaan juutalaisvastaisen der Stürmer -lehden julkaisijana.
– Lehti oli aikakautensa pahinta saastaa, Jokisipilä kuvaa.
Jopa moni muu natsirikollinen vältteli Streicheria tämän typeryyden takia. Hän muun muassa ilmoitti vankilassa, että ainoa oikea keino testata hänen fyysinen kuntonsa oli tuoda hänelle nuori nainen. Aamunsa hän aloitti kaatamalla sellissään niskaansa ämpärillisen kylmää vettä.
Tämä tapa loppui vuonna 1946, kun rikoksistaan tuomittu Streicher hirtettiin monen muun natsijohtajan tavoin.
Poliittisesti käyttökelvottomiksi osoittautuneet testitulokset lakaistiin maton alle. Ne julkistettiin vasta 1960-luvulla.
Tieto natsien älykkyysosamääristä ei ole uusi Suomessakaan. Jokisipilän mukaan tutkimuskirjallisuudessa siitä on kuitenkin kirjoitettu vähän. Hänen artikkelinsa aiheesta ilmestyy Valittujen Palojen kustantamassa Salaiset kansiot -kirjassa.
TUOMAS RIMPILÄINEN

*
Prof. Markku JOkisipilä, 12.11.2010; http://jokisipila.blogspot.fi/2010/11/alykkaat-nat...
*
TIEDOTE 11.11.2010

Valitut Palat

Tutkimukset paljastavat:

Natsijohtajat olivatkin älykkäitä

Hirmutekoihin syyllistyneet toisen maailmansodan natsijohtajat eivät olleetkaan
heikkolahjaisia psykopaatteja, vaan uusimman historiantutkimuksen mukaan
keskimääräistä älykkäämpiä. Yllättävä tieto käy ilmi Valittujen Palojen
kustamasta Salaiset kansiot –kirjasta, josta ilmestyy toinen painos.

Natsijohtajia on pidetty yleisesti mieleltään yksinkertaisina ja suorastaan
mielenvikaisina psykopaatteina, jotka vain historiallisen sattuman oikusta
onnistuivat nousemaan päättävään asemaan. Tutkija Markku Jokisipilän mukaan
toisen maailmansodan jälkeen Nürnbergin oikeudenkäynnissä syytetyille
natsijohtajille tehdyt älykkyystestit osoittavat kuitenkin useimpien heistä
olleen erittäin älykkäitä.

Testin mukaan kaksitoista kahdestakymmenestäyhdestä natsijohtajasta oli
älykkyydeltään ”erittäin erinoimaisia” ja yhdeksän olisi yltänyt jopa väestön
älykkäimmälle kahdelle prosentille tarkoitetun Mensa-järjestön jäseneksi.
Valtionpankin pääjohtaja ja talousministeri Hjalmar Schacht ja miehitetyn
Hollannin valtakunnankomissaari Arthur Seyss-Inquart ylittivät ns.
Wechsler-Bellevue –testin tuloksellaan nerouden rajapyykin (140 pistettä).
Valtakunnanmarsalkka Hermann Göring ja suuramiraali Karl Dönitz ylsivät lähelle
sitä. Kolmea lukuunottamatta kaikki testatut edustivat väestön älykkäintä
yhdeksää prosenttia.

Amerikkalaisten testaajien yllätykseksi valtaosa Nürnbergissä syytetyistä näki
todella vaivaa saadakseen mahdollisimman hyvän tuloksen älykkyystestistä. He
halusivat päihittää muut ja osoittaa amerikkalaisille, ettei natsi-ideologia
ollut väärässä painottaessaan germaanien rodullista ylivertaisuutta. Korkeimman
tuloksen saanut finanssivelho Hjalmar Schacht muisteli myöhemmin todella
nauttineensa testeistä, vaikka epäilikin niiden luotettavuutta.

Testaajille tulokset olivat pettymys. Vaikka he tiesivät korkean aseman
edellyttävän älykkyyttä lähes missä tahansa järjestelmässä, he olivat odottaneet
näkevänsä enemmän poikkeavuutta ja rajoittuneisuutta. Poliittisesti tulokset
olivat käyttökelvottomia, minkä vuoksi Yhdysvaltain armeija päätti lakaista ne
maton alle.

Nürnbergin sotarikosoikeudenkäynnissä syytettyjen natsijohtajien älykkyysosamäärät.

Hjalmar Schacht valtionpankin pääjohtaja, talousministeri 143
Arthur Seyss-Inquart miehitetyn Hollannin valtakunnankomissaari 141
Herman Göring valtakunnanmarsalkka, Hitlerin varamies 138
Karl Dönitz suuramiraali, merivoimien komentaja 138
Franz von Papen valtakunnankansleri 1932 134
Eric Raeder suuramiraali 134
Hans Frank miehitetyn Puolan kenraalikuvernööri 130
Hans Fritzsche propagandaministeriön virkamies 130
Baldur von Schirach Hitler-jugendin johtaja 130
Joacim v. Ribbentrop ulkoministeri 129
Wilhelm Keitel sotamarsalkka, yleisesikuntapäällikkö 129
Albert Speer varusteluministeri, valtakunnanarkkitehti 128
Alfred Jodl kenraalieversti, operaatiopäällikkö 127
Alfred Rosenberg NSDAP:n pääideologi 127
Constantin v. Neurath ulkoministeri 125
Walter Funk valtionpankin pääjohtaja, talousministeri 124
Wilhelm Frick sisäministeri 124
Rudolf Hess Hitlerin varamies 1933-1941 120
Fritz Sauckel NSDAP:n aluejohtaja, työvoimajohtaja 118
Ernst Kaltenbrunner turvallisuusvirasto RSHA:n johtaja 113
Julius Streicher Der Stürmer –lehden julkaisija 106
http://www.kauppalehti.fi/5/i/yritykset/lehdisto/h...
*

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Streicherin julkaisu olikin sentasoinen, että tuskin oli mikään neropatti itsekään. Näitä arvoja on luultavasti mitattu WAIS:lla, mikä korkeammissa älykkyysluokissa muuttuu suuntaa antavaksi.Yleistä älykkyyttä, siis lähinnä päättelykykyä ja formaalisia operaatioita, olisi parempi mitata kuviotesteillä, esim. Ravenin matriiseilla, jotka eivät anna suoraan älykkyysosamäärää, joskin se voidaan niistä tilastomatemaattisesti vääntää vähän väkisin. JOku psykologi osaisi kommentoida tarkemmin.

130:n ÄO on yleisesti ottaen riittävä älykkyys kaikkiin johtotehtäviin.

Käyttäjän pekuchka kuva
Pekka Karttunen

Minulla on kunnia tuntea eräs henkilö, joka palveli Secret Serviceä ja oli Valkoisessa talossa 5:n presidentin alaisena. Hän arvosti kovasti Clintonia ja piti Nixonia vähiten arvostettavana. Viimeinen oli nimenomaan Clinton jonka alaisena hän toimi.Kaverini on demokraatti suuntaukseltaan, joten se voi tietysti vaikuttaa asiaan.
Clinton tietysti töppäili naisten kanssa ja siitä kävin hänen kanssaan Whiskin ääressä debattia, mutta kovasti hän arvosti Bill Clintonia.

Käyttäjän FreeThinking kuva
Jukka Heikkinen

Hillary Clinton ei voisi kuulua tälle listalle, koska listassa lukee ’älykkäimmät miehet’.
Miten kävisi, jos hän olisi mahdollisesti ensimmäinen Yhdysvaltain naispresidentti. Eihän se sukupuoli sitä älykkyyttä lisää, jollei vähennäkään. En tutki, kummasta sukupuolesta löytyy sitä älykkyyttä, tai viisautta enemmän. Tämän päivän trendihän on, kunhan löytyisi sopiva.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jos on valittava nykyisten presidentti ehdokkaiden väliltä niin Hillary Clinton on kolmeketaa älykkäämpi, järkevämpi ja tolkumpi kuin vastaehdokkaansa Donald Trumpp. Suorastaan toivon että paljon maltillisempi ja asiallisempi Hillary voittaa eikä öykkäri Trump joka uhkailee pommittavansa Lähi-Idän ja Euroopan ydinpommeilla päästäkseen eroon pakolaisosta ja terroristeista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset