Veikko Huuska

Ketkä olivat rikkaimmat miehet Valkoisessa talossa? Presidenttien vauraus

*

24/7 Wall Street –sivusto rankkeerasi taannoin kaikki Yhdysvaltain presidentit Washingtonista Obamaan – heidän varallisuutensa perusteella.

Tässä lista presidenttien istumajärjestyksessä ensimmäisestä viimeisimpään eli Obamaan asti.  Mies ja miljoonat.

*

Rikkain

Ehdottomat pohjat löi Georg Washington, Yhdysvaltain järjestyksessä ensimmäinen presidentti.  Hänen varallisuudekseen WS247-sivusto laskee 525 miljoonaa dollaria, peräti.

Hänen emäpätäkkänsä muodostui Virginian plantaasista (”Mount Vernon”), joka koostui viidestä erillisestä maatilasta, yhteispinta-alaltaan 8.000 hehtaaria ensisijassa viljelysmaata, joita sarkoja hoiteli yli 300 orjaa.  Yrjö W:n omaisuudesta osan muodosti hänen vaimonsa Martha Washingtonin hallitsema, isältään peritty huomattava omaisuus (joka silloisen lainsäädännön mukaan kuului Yrjö-isännän ”peukalon alle”). Presidentinpalkkaakin Washington sai huomattavasti enemmän kuin myöhemmät kollegansa – ainakin suhteellisesti katsoen.  Hänen pressan-liksansa muodosti peräti 2 % koko Yhdysvaltain budjetista vuonna 1789.

*

Huomattavan suuria omaisuuksia oli myös presidenteillä numero 3 ja 4.

Kolmos-pressa oli tunnettu fiksuilija, Thomas Jeffersson, rahanarvon muuntimen mukaan nykyrahassa 212 miljoonan taalan mies. Maallinen hyvä hänen osaltaan koostui 3.000 eekkerin ja kymmenien orjien isännyydestä.  Kotitilansa ”Monticello”-plantaasi Virginiassa käsitti 5000 hehtaaria, ja sen päärakennus oli yksi oman aikakautensa arkkitehtoonisia ihmeitä.  Hän teki uransa aikana merkittävässä määrin rahaa, jo ennen presidentiksi tuloaan, mutta ajautui velkoihin elämänsä ehtoossa – syitä moiseen WallStreet ei kerro, vaikka se kiintoisaa olisikin.

*

Presidentti numero 4. oli James Madison ja hänellä mammonaa 101 miljoonan dollarin edestä – siis hieman enemmän kuin kourallinen dollareita hänelläkin.  Madisonista sivusto toteaa, että hän oli suurin maanomistaja Virginiassa, ”Orange County” –plantaaseineen, jossa pintaa 5.000 hehtaaria ja lisäksi ”Montpelier”-kiinteistöt.  Hän teki merkittävästi mania valtiosihteerinä ja sittemmin siis presidenttinä.  Mutta Madisoninkin onni kääntyi ja elonsa lopulla hän menetti rahaa johtuen hänen plantaasejaan kohdanneesta tasaisesta talouden romahduksesta (due to the steady financial collapse of his plantation).

*

Andrew Jackson, pressa numero 7., omisti 119 miljoonaa.  Hänestä sanotaan: Vaikka hän säilyttikin kosketuksen tavalliseen keskiluokkaiseen amerikkalaiseen, Jacksonista tuli hiljalleen yksi rikkaimista presidenteista 1800-luvulla. ”Old Hickory” – kuten häntä kutsuttiin, meni rikkaisiin naimisiin ja teki rahaa sotilashankintojen parissa.  Hänen maatilansa ”The Hermitage” käsitti 1050 eekkeriä ja ensiluokkaisia kiinteistöjä.  Elämänsä aikana hän omisti peräti 300 orjaa.  Mutta ennen hautaa hänkin onnistui hankkimaan ”merkittävästi velkaa”.

*

Sitten kuluikin pitkästi aikaa ja vettä virtasi Potomac-joessa viljalti, ennen kuin presidenttitasolla päästiin tuon kaltaisiin milintantteihin lukuihin.  Presidenttisarjassa seurasi pitkä sarja ”persaukisia” päämiehiä, - eli valtionpäämiehiä, joiden omaisuus asettui ”alle miljoonan dollarin”.  Sen tarkemmin ei WS247 –sivusto heidän taalojaan määritä.

Kunnes sitten 1900-luvulla jälleen palattiin isojen omaisuuksien miehiin:

Theodor Roosevelt, oli vakaata yläluokkaista sukua ja nai rikkaasti ja hankki lisää monilla mukanaoloilla rahastoissa ja muissa finanssikentissä, niinpä hänen omistuksensa rankataan tasolle 125 miljoona, joka on omaa luokkaansa modernin Yhdysvaltain elämässä.

Muita raharikkaita olivat:

Herbert Hoover, lamakauden mies, hänen omaisuutensa ylsi 75 miljoonaan sekä samoin lama-ajan presidentti ja maailmansodan voittajiin lukeutuva FDR, jolla lasketaan olleen 60 miljoonaa dollaria.

*

Nykypäivän aikuisten elinaikana vaikuttaneiden presidenttien omaisuudet:

Eisenhower, kenraali ja herrasmies: 8 miljoonaa.

Kennedy, hurmuri ja yksi surmatuista presidenteistä.  Hänestä WallSreet –sivusto toteaa: ”Vaikkei Kennedy perinytkään isänsä onnea, hänen perheensä omaisuuden määräksi lasketaan yli ”biljoona dollaria” eli suomennettuna yli 1.000 miljoonaa eli enempi kuin yksi miljardi taalaa!  Ja niinpä voittajaksi julistetaan: JFK! Hän on ollut Yhdysvaltain rikkain presidentti, ja sillä saletti. Vaikkei siis onnekkain.

Johnson, varapresidentin pallilta ykköseksi noussut LBJ omisti 98 miljoonaa, hänellä kun oli vaimonsa kanssa erilaisia afäärejä, mm. radiokanava etc.

Nixon 15 miljoonaa.

Ford, varapresidentistä ykköseksi noussut, omisti 7 miljoonaa, kuten

Carter, joka oli entinen maapähkinäfarmari, hänelläkin siis 7 M $.

Reagan 13 miljoonaa;

Bush vanhempi ja fiksumpi 23 milliä,

Clinton B. eli se miespuolinen, 70 miljoonaa $,

Bush W, dabljuu, 35 miljoonaa ja

Barack Obama, 7 miljoonaa.  Näitä seven miljon men näyttäisi olevan paljon!

*

Artikkeli on julkaistu alun perin 2010, mutta toimittaja on päivittänyt sen 11.2.2016;

http://247wallst.com/banking-finance/2010/05/17/the-net-worth-of-the-american-presidents-washington-to-obama/

*

Viimeisimmät eli Eisenhowerista Obamaan (vuodet 1953-2016)  http://247wallst.com/banking-finance/2010/05/17/the-net-worth-of-the-american-presidents-washington-to-obama/5/

Pääset aikajaalla taaksepäin sivuston alaosan nuolilla, tai  suoraan linkeillä:

http://247wallst.com/banking-finance/2010/05/17/the-net-worth-of-the-american-presidents-washington-to-obama/4/

http://247wallst.com/banking-finance/2010/05/17/the-net-worth-of-the-american-presidents-washington-to-obama/3/

http://247wallst.com/banking-finance/2010/05/17/the-net-worth-of-the-american-presidents-washington-to-obama/2/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sellaista journalistia ei ole, joka kykenisi selvittämään Vladimir Putinin varallisuuden, mutta Venäjän tämänhetkinen presidentti saattaisi hyvinkin lukeutua Kennedyn sarjaan.

USA:ssa on oltava rikas päästäkseen valtaan, mutta Venäjällä raha seuraa asemaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Näin näyttää olevan.

Nythän emme edes tiedä, onko Yhdysvaltain presidentinvaalikisan voittaja edes järin varakas.
Intimiteettisuoja.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Yhdysvaltain BKT on noin 18 BILJOONAA (12 nollaa), ja presidentit näyttävät olevan viimeisen 50 vuoden ajalta "keskivarakkaita".

Toista se on Afrikassa!

Angolan presidentin omaisuus on n. 20 MILJARDIA (miljardissa on yhdeksän nollaa), ja BKT 184,4, miljardia.

Marokon kunigas on siinä parin MILJARDIN luokan ukko, bruttokansantuote 273,5 biljoonaa.

Päiväntasaajan Guinean presidentti arvioidaan 600 miljoonan omaisuudellaan Afrikan 7. rikkaimmaksi presidentiksi, maan BKT van 25,3 miljardia.

Kenian presidentilläkin näyttäisi olevan riittävästi rahaa, n. 500 miljoonaa, BKT 141,6 miljardia.

Hyvin on onnistuttu ryöstämään luonnonvaroista, kansalta suoraan ja akaikki avustusjärjestöjen tuella.

Mainittakoon tässä nyt vielä se, että edesmenneen Jasser Arafatin omaisuus oli n. 2 miljardia dollaria, ja vaimon kuukausiraha USD 200 000.

Heikosti ei mene nykyisellä Palestiinan johdollakaan, Abbas on n. 200 miljoonan dollarin omaisuuden haltija, kaksi poikaa molemmat ainakin n. 100 miljoonan taalan omaisuuden haltijoita.

Ryöstöäminen ja terrorismi, ja tietysti kehitysapu kasvattavat kassaa mukavasti!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset