Veikko Huuska

Putinin peruuntuneeseen Pariisin vierailuun 19.10.2016 liittyviä taustakuvioita

 

Putinin peruuntuneeseen Pariisin vierailuun 19.10.2016 liittyviä taustakuvioita

Venäjän Ortodoksisen hengellisen kulttuurikeskuksen ”The Russian Spiritual Center in Paris" avajaisista Pariisissa 19.10.2016

*

Presidentti Vladimir Putin perui tiistaina (11.10) Pariisin-vierailunsa, jonka nyt saadun tiedon mukaan oli määrä toteutua ensi keskiviikkona 19.10.2016.

Ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun presidentti Francois Hollande oli sanonut Syyrian armeijan syyllistyvän Aleppossa sotarikoksiin Venäjän tuella.

Putin oli tulossa ortodoksikirkon yhteydessä olevan hengellisen keskuksen avajaisiin, Hollande taas halusi keskustella hänen kanssaan Syyriasta.

*

Tämän venäläisen ortodoksisen katedraalin vihkiäisiin Putin mieli

Hyvällä paikalla keskellä Pariisia, Branly Enbankmentilla, Eiffeltornin näköpiirissä, on kohonnut Venäjän ainakin osittain rakentama ortodoksinen katedraali.  Sen kullattu 12-metrinen kupoli nostettiin korkeuksiin 19.3.2016 viime keväänä: https://

https://www.follownews.com/france-golden-dome-mounted-on-russian-orthodox-cathedral-in-paris-z3uk

Voidaan myöskin olettaa, että valtiollista Ranskaa ei suuremmin hivellyt se, että jännitteisessä kansainvälisessä tilanteessa Venäjän päämies tulisi heidän ”olohuoneeseensa” vihkimään venäläisen ortodoksisen kirkon?  Oliko Ranskan tiukan diplomatian takana tämä ulottuvuus, vai ajatteliko presidentti Holland yksinomaan Aleppoa?

Presidentti Putinille tämä pariisilainen visiitti olisi ollut +.

*

Venäjän hengellinen ja kulttuurinen keskus (Pariisissa)

InterFax kertoi 22.12.2014:

Venäjä panostaa 75 miljoonaa euroa rakentaakseen hengellisen keskuksen Pariisiin.

Tontin ostaminen maksaa € 75 miljoonaa Pariisin Branly Enbankmentilla Venäjän henkinen ja kulttuurinen keskus rakentamiseksi, Kommersant kertoi raportissaan maanantaina.

Kommersant jatkaa toteamalla, että hankesopimuksen ehtoja ei ole aiemmin kerrottu.  Mitä tulee itse rakennuksen hintaan, se säilyy edelleen arvoituksena.  Ranskalaisen arkkitehdin Jean-Michel Wilmotten mukaan projektin hinta voi nousta 100 miljoonaan euroon.

 Vuotta aikaisemmin, jouluaattona 24.12.2013 Pariisin prefekti ja Ile-de-France allekirjoittivat rakennuslupaa koskevat paperit kyseisen Venäjän ortodoksisen hengellisen ja kulttuurisen keskuksen rakentamiseksi Pariisiin Branly Enbankmentille. 

Näkyvällä paikalla kaupunkia sijaitsevan keskuksen tontin osti maaliskuussa 2011 the Russian Presidential Property Management Department ( – kääntyisiköhän tuo viraston nimi jotenkin, että Venäjän Presidentillisen Omaisuuden Hallinto-osasto?)

Lähde: http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=11724

Hankeen rakennustyöt käynnistyivät kesäkuussa 2015 sen jälkeen kun Meteo Francen rakennukset purettiin alta pois.
*

Politiikka sotkeutui avajaisiin

11.10.2016 Interfax kertoi; http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=13322

Tänään 12.10. iltapäivällä 13:49 toimisto kertoi:

“Russian Spiritual Center in Paris will open on October 19, Moscow will be represented at ceremony on high level

Moscow, October 12, Interfax - The Russian Spiritual Center in Paris will open, as was planned, on October 19, Russian presidential press officer Dmitry Peskov told reporters on Wednesday.

"We are hoping that the cultural and spiritual center will open as planned. No doubt, the Russian side will be represented at a high level at this opening," Peskov said.

Moscow is hoping that this "center will begin working actively from the very start," Peskov said.”

Eli Putinin lehdistöpäällikkö Dmitry Peskov kertoi tänään iltapäivällä, että Keskus avataan keskiviikkona 19.10.2015 ja Moskovaa edustaa seremoniassa “korkea taso”.  Peskov korosti, että he toivovat Keskuksen avautuvan suunnitelman mukaisesti. http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=13323

Mutta sitten,  kello 16:19 kerrottiin:

Ortodoksinen Keskus alkaa toimia ilman virallisia avajaisia.

Näin kertoi Mikhail Shvydkoy, Venäjän presidentin kansainvälisen kulttuuriyhteistyön erityisedustaja.

 "Se alkaa toimia normaalisti, viralliset avajaiset pidetään kun paikalla on virallinen valtuuskunta. On normaalia, tällaisia ​​asioita tapahtuu. Keskus alkaa työskentelyn, vain viralliset avajaiset lykätään", Shvydkov sanoi.

Shvydkov ei määritellyt tarkkaa päivämäärää, milloin viralliset avajaiset toteutuvat – se jääkin nyt nähtäväksi. 

Lähde: http://www.interfax-religion.com/?act=news&div=13324

Kaikesta voidaan päätellä, että presidentti Putin on päättänyt olla Keskuksen avajaisissa läsnä!

*

Tätä erikoisia piirteitä saanutta soppaa edelsi näytös YK:n turvaneuvostossa, jossa esitettiin tiukkaa julkilausumaa Aleppon tilanteesta.  Perjantaina 7.10. Venäjän edustaja turvaneuvostossa Vitali Tsurkin ilmoitti, että Venäjä tulisi käyttämään veto-oikeuttaan:

”Venäjä uhkaa käyttää veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa ja estää Ranskan laatiman Aleppo-päätöslauselmaluonnoksen hyväksymisen. Luonnoksen tavoitteena on saada uusi tulitauko Syyrian Aleppoon ja kieltää kaikkien sotilaskoneiden käyttö kaupungin yllä.” http://www.ess.fi/uutiset/ulkomaat/art2308386

*

Miten käy Minskin jatkon?

Nyt on kysymyksen alaisena, saapuuko Putin tai Venäjän edustaja lainkaan seuraavaan merkittävään sodan ja rauhan kysymyksiä pohtivaan meetingiin, nimittäin Neljän vallan (Normandian kvartetti) Minskin rauhansopimuksen voimassaolon jatkamista vuoden 2016 jälkeen koskevaan kokoukseen.

Eilen 11.10. ABC-News tiedusteli asiasta presidentti Putinin tiedottajalta:

“Kysyttäessä mahdollisesta kokouksesta Venäjän, Ranskan, Saksan ja Ukrainan johtajien kesken Berliinissä 19. lokakuuta, jossa oli tarkoitus jatkaa korkeantason keskusteluja Ukrainan kriisistä, Peskov sanoi, että "alustava valmistelu tällaiselle kokoukselle on ollut käynnissä", mutta lopetti lyhyeen vastauksensa aiheesta.” (trasl. VH)
http://abcnews.go.com/International/wireStory/putin-postpones-visit-france-amid-diplomatic-tensions-42719175

Ei olisi mikään ihme, jos Putin jättäytyisi viime vaiheiden jälkeen pois Berliinistä tai eri syihin vedoten esittäisi tapaamisen siirtämistä hamaan tulevaisuuteen.

*

19.10.2016

Edellä olevasta saatamme huomata, että Putinin piti olla 19.10.2016 Pariisissa Venäjän Keskuksen juhlallisissa avajaisissa Eiffeltornin juurella.

Sitten hänen piti olla korkeantason päämiestapaamisessa ”Normandian Kvartetin” Minsk-neuvonpidossa 19.10.2016 Berliiniissä.

Esitän arvauksen: Nähdäänkö Putin Berliinissä 19.10.2016. 

Väärin vastanneille tarjoan pullakahvit!

*

Minskin sopimus helmikuussa 2015 ja sen jatkaminen 30.12.2015

Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat ovat sopineet Minskin rauhansopimuksen jatkamisesta vuodelle 2016. Sopu syntyi johtajien välisessä puhelinkeskustelussa keskiviikkona, Venäjän presidentinkansliasta kerrotaan.

Itä-Ukrainaan solmittua tulitaukoa on pääosin noudatettu syyskuusta lähtien. Siksi rauhansopimuksen jatkamiselle oli laaja tuki. Minskin rauhansopimus solmittiin Valko-Venäjällä helmikuussa 2015.

Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan johtajat keskustelevat Itä-Ukrainan tilanteesta säännöllisesti keskenään. Maat allekirjoittivat Minskin rauhansopimuksen yhdessä.”

Lähde: YLE 30.12.2016.  http://yle.fi/uutiset/3-8562434

*

Kyseinen neljän maan koplan – usein sitä on kutsuttu nimellä ”Normandian kvartetti” alkuperäisen sopimuksen neuvottelupaikan mukaa, on ollut tarkoitus jatkaa keskinäisitä neuvonpitoa Minskin sopimuksen jatkosta huipputasolla Berliinissä 19.10.

Jälleen viime aikoina monilla lohkoilla ennen kokemattomasti kiristynyt kansainvälinen tilanne panee epäilemään, tokko Putin viitsii nousta lentokoneeseen ensi keskiviikkona lentääkseen Berliiniin. 

Ellei sitten isäntämaan liittokansleri, rouva Merkel, katso aiheelliseksi edistää kontaktien ylläpitoa soittamalla Putinille ja tekemällä omasta puolestaan joitain myönnytyksiä Venäjän suuntaan.

Juuri olemme saaneet todeta, että Moskova on ottanut mm. budjetin 2017-2019 lusikan niin sanotusti ”kauniiseen käteen” ja lähtee mm. siitä, että öljyn hinnan kohoamishaikailut on lopetettu, ja toimet budjettivajeen kiinnikuromiseksi viimeistään vuoden 2020 budjetinlaadintaan mennessä käynnistetty.  Ne merkitsevät kahden keskeisen suuren menoryhmän asettamista valinkauhaan: joko sosiaalimenojen radikaali kohdennettu leikkaus tai sotilasmenojen supistaminen. 

Tämä on varmasti pantu Lännen pääkaupungeissa merkille; oliko Hollanden näyttävä esiintyminen heijastusta tuon seikan noteeraamisesta, nyt ei Venäjää haluta pelätä enää?  Mutta muiden olisi syytä muistaa sekin mahdollisuus, että Putin pelaa omaa peliään kaiken aikaa.

*

Nyt ainakin Putinilla on jälleen takataskussaan argumentti: Ranska käynnisti Yhdysvaltain tukemana Venäjän vastaisen kampanjan, vaatimalla Venäjää tutkintaa kansainvälisten sotarikosten tutkintaelimen syynissä Aleppon pommitusten johdosta.

Alempana viitataan Raqqan ja muiden kaupunkien pommitukseen; niissä Ranska oli raskaalla hanskalla mukana.

*

Kansainvälisen oikeuden emeritus professori Lauri Hannikainen kysyi, mielestäni aiheellisesti, eilisessä Helsingin Sanomissa (HS 11.10.2016):

Miksi Aleppon kaupunkia pommitetaan?

Me lukijat tarvitsemme tietoa siitä, millainen Aleppossa majaileva vastapuoli on ja millä keinoilla se taistelee”, Hannikainen kirjoitti ja jatkoi:

Mediassa on ollut näinä viikkoina järkyttäviä raportteja siviilien hädästä Aleppossa Syyriassa. Syyrian hallituksen ja Venäjän ilmavoimat pommittavat massiivisesti Aleppoa.

Sen sijaan meille lukijoille on epäselvää, mitä sodan vastapuoli tekee Aleppossa.

Heikki Aittokoski kirjoitti (HS Ulkomaat 9.10.), että kaupungissa on ehkä tuhat ääri-islamilaista taistelijaa. Jos näin on, miksi Syyrian maavoimat eivät ryhdy valtaamaan Aleppoa? Onhan tyhmää pommittaa oman maan tärkeä kaupunki maan tasalle, jos sen voisi vallata melko kivuttomasti (tämä vahvennos VH:n).

Nykyajan sisällissodissa on ollut melko tavallista, että kapinalliset piiloutuvat siviiliväestön sekaan ja käyttävät siviilejä ihmiskilpinä taisteluissa. Jos näin on Aleppossa, se vaikuttaa vääjäämättömästi sodankäynnin keinoihin – muun muassa siihen, mitä kohteita Syyrian armeija pitää sotilaskohteina. Puolin ja toisin humanitaarisen oikeuden loukkausten mahdollisuus lisääntyy.

Me lukijat tarvitsemme tietoa siitä, millainen Aleppossa majaileva vastapuoli on ja millä keinoilla se taistelee. No, taistelipa millä keinoilla tahansa, avustussaattueiden ja sairaaloiden pommittaminen on joka tapauksessa räikeä sotarikos.”

Linkki: http://www.hs.fi/mielipide/a1476073209625

Näin siis Lauri Hannikainen. 

Tästä voi jatkaa selkokielisesti: Mitkä maat tai voimat tukevat Aleppon vastarintaa ja miksi? 

Media ei ole tähän juuri kiinnittänyt huomiota, pikemminkin se on melko visusti karttanut tämän itsestäänselvän kysymyksen esittämistä – vastauksien etsimisestä nyt puhumattakaan.

*

Putin jatkaa tiuhaa tapaamisrumbaansa:

Perjantaina 7.10. Venezuelan presidentti Nicholas Maduro ilmoitti Venezuelan perustaneen Hugo Chávez –rauhanpalkinnon, jonka ensimmäinen pokaali meni… goes to… president Putin! https://www.theguardian.com/world/2016/oct/08/venezuela-peace-prize-vladimir-putin-hugo-chavez

Samalla puhuttiin tietysti öljystä, tapaaminen tapahtui World Energy Kongressin yhteydessä Istanbulissa maanantaina 10.10.  http://en.kremlin.ru/events/president/trips/53074

Samalla Putin tapasi myös isäntämaa Turkin päämiehen Racept Erdoganin 10.10.  http://en.kremlin.ru/events/president/news/53065

Ensi perjantaina 14.10. presidentti Putin vierailee Armeniassa ja tapaa epäilemättä maan presidentin osallistuessaan   ”session of the Collective Security Council of the Collective Security Treaty Organisation (CSTO)”. – Näistä Venäjän lähialueiden kerhoista ja kumppanuusorganisaatioista olen kertonut aiemminkin: tässä kyseessä siis Kollektiivisen Turvallisuuden Sopimusjärjestön kollektiivisen turvallisuuden neuvoston palaveri.

*

Mutta matka jatkuu, ja presidentti Putin vierailee Intiassa, Goalla, 15.-16.10.2016.

Hän tapaa Intian pääministerin Narenda Modin. Pääaiheena on BRICS-maiden 8. huippukokous, ym. talousasioita.  Matkalla hän tapaa kahdenvälisesti muitakin BRICS-maiden valtionpäämiehiä.  https://en.wikipedia.org/wiki/8th_BRICS_summit

*

Ranska itse pommitti Syyriaa ja kovaa:

”Iskujen jälkeen: Ranska moukaroi Isisiä Syyriassa raskaammin kuin koskaan”

Ranska pommitti mm. Raqqan kaupunkia:

”Ranska on pommittanut raskaasti äärijärjestö Isisin asemia Syyrian pohjoisosassa.

Ranskan puolustusministeriön mukaan isku kohdistui Raqqan kaupunkiin, joka on merkittävin Isisin Syyriassa hallitsemista kaupungeista.

Ministeriön mukaan iskussa tuhoutui Isisin komentopaikka, rekrytointikeskus, koulutusleiri ja asevarikko. Pommitusten vaatimista uhreista ei ole vielä tietoa.”  - Eikä tietoa uhrien määrästä (siviiliuhrien) pahemmin julkaistu myöhemminkään.  Vähät heistä.

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/ranska-moukaroi-isisin-tukikohtia-syyriassa-10-havittajaa-ja-20-pommia/5561386

Näin siis vielä loppuvuodesta 2015.  Vuodenvaihteen pommi-iskut Pariississa saivat muutoksen aikaan.  Nyt Ranska soittelee aivan toisenlaisia säveliä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Presidentti Putin lähetti Kremlin presidentin hallinnon sivujen pari tuntia sitten julkaiseman tiedotteen mukaan onnittelutervehdyksensä Venäjän hengellis-kulttuuriselle keskukselle Pariisin sen avajaistilaisuuden 19.10.2016 johdosta:

Teksti:

Greetings to participants in ceremony to inaugurate Russian Orthodox Spiritual and Cultural Centre in Paris

Vladimir Putin sent his greetings to all taking part in a ceremony inaugurating the Russian Orthodox Spiritual and Cultural Centre in Paris.

October 19, 2016

13:10

The message reads, in part:

“I congratulate you sincerely on the official opening of the Russian Orthodox Spiritual and Cultural Centre in the French capital.

The creation of this unique centre is visible evidence of the strength of Russian-French cultural and humanitarian ties and our peoples’ mutual desire for constructive dialogue and cooperation.

This project’s approval and implementation stages were far from straightforward, but the French government’s constant support made it possible to overcome successfully all the obstacles on the way and to complete the work by the planned deadline. I would like to express my sincere thanks to all those who helped in word and deed to see this undertaking through to its conclusion.

The Centre opens its doors to all with an interest in Russia and its scientific and cultural achievements or who wish to study the Russian language. As for the Orthodox Cathedral of the Holy Trinity, it will most certainly play an important role in the spiritual life of our compatriots living in France”.

Mr Putin also said he is certain the Centre will take a worthy place among the cultural sights of Paris and its activity will help to preserve and strengthen the fine traditions of friendship and mutual respect that have long since bound the Russian and French peoples.

Lähde: http://en.kremlin.ru/events/president/news/53118

*

Esitettyjen uutisten mukaan Putinin pitäisi tänään osallistua edellä blogissa mainittuun Neljän vallan huippukokoukseen Minskin sopimuksen jatkamiseksi - liittyy siis Ukrainan tilanteeseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset