Veikko Huuska

Ihmiset oikeasti tuntevat, miten maa järkkyy jalkojen alla

*

Johdanto

Suomessa on yleisesti ihmetelty ja kauhisteltu – ja oltu yllättyneitä – miten Yhdysvaltain politiikka on sekaisin, ja D. Trumpin tapainen poikkeuksellinen (kirjaimellisesti "tavaton") poliitikko on voinut ”lyödä itsensä läpi” ja kammoittelee nyt aivan vakavissaan valtakunnan tärkeimmästä virasta, Valkoisen talon isännyydestä.

Meillä on hyvistä vinkeistä huolimatta jatkuvasti jääty ymmälle sen suhteen, että Yhdysvalloissa on oikeasti paljon ihmisiä, jotka ovat nähneet ja kokeneet nykymenon nurjat puolet ja haluavat muutosta, - melkein minkälaista tahansa, kunhan muutos vain tulee.

*

Uuttera kirjeenvaihturini lähetti Yhdysvalloista tuoreenpuoleisen katsauksen maan yrityselämän tilaan.  Hyvältä ei näytä.

Olen menettänyt kärsivällisyyteni tyhmyyttä kohtaan. En kunnioita pätkääkään valtavirran mediaa. Minua inhottaa ns. ”eliitti”, joka tuhoaa maamme.  Minulle pahinta on poliittinen korrektius, se tappaa Amerikan, koska se estää ihmisiä puhumasta totta”, hän vuodatteli.

*

Tuli sieltä asiaakin.

Lukuisa numeroin ryyditetty esitys yrityksistä, jotka ovat pompahtaneet näkyviin ja kurssit ovat nousseet, mutta sitten yhtäpitävä lopputulos: kupla puhjennut.

En ala tässä enempää esittelemään noita karuja tarinoita, vaan pitäydyn yleisemmällä tasolla.

Siteeraan Michaelin messagea:

”Olen kyllästynyt tähän massamanipulointiin, jota meidän ”johtajamme” harjoittavat, ja siihen krooniseen epäpätevyyteen, jota FED ja sen hobbiti-johtaja Janet Yellen osoittavat, ja ahneuteen, joka tihkuu jokaisen välittäjän ja rahoitusjohtajan kaikista huokosista…”

*

Numeroita

Vuonna 2015 noin 65 % kaikista pörssinoteeratuista yhtiöistä osoitti NOLLA-tulosta

Q1/2016 noin 93 % sijoittajista menettivät rahaa osakkeista, jotka ne oli huiputettu ostamaan.

Ja tähän mennessä tätä vuotta 2016, peräti 2.263 yritystä hoippuu konkurssin partaalla, joka on noin 25 % kaikista julkisesti noteeratuista pörssiyhtiöistä.

Asiallisesti ottaen tämä tarkoittaa vain yhtä asiaa:

Hyvältä tämä ei näytä.

Joka ikinen päivä 67 yhdysvaltalaista yritystä päätyy konkurssiin.

Useimmat niistä ansaitsevat epäonnistumisensa, koska niitä on johdettu taitamattomasti, älyttömästi, harkitsemattomasti ja oikeudellisesti kyseenalaisin keinoin. 

Vielä vuoden 2009 lopulla, kun markkinat alkoivat elpyä Lehman-Brothers-kabbalasta, pörssissä tuntui korkeaoktaanisen opioidien lemu, ja kenellä oli taju tallella, kyllä ymmärsi, että monet siellä silloin kukkoilleista firmoista oli menossa suoraan ”six feet under” (tarkoittaa: mullan alle…).

*

Varkaat

Seuranneina niukan kasvun vuosina peli pörssissä on vain jatkunut, ja avokätinen QE on sitä vain kiihdyttänyt, ja tärkeän tuotannontekijän, rahan, nimellishinnan nollaaminen on sekoittanut loput markkinoiden järjestä.

On nähty, miten Wall Streetin eliitti varastaa satoja miljardeja dollareita pienten lasten äideiltä ja palveluyrityksiltä ja työteliäiltä ihmisiltä, kuten sinä.

Se on kuvottavaa, kaveri määrittelee tilannetta.

Moni kieltäytyy olemasta osa sitä.

*

Korko - tuo ikuinen

Tänään, kun kahdeksan vuotta on kulunut finanssiromahduksesta, olemme taantuman ja uuden kriisin partaalla.

Emme pysty maksamaan velkojamme takaisin: eivät he Yhdysvalloissa, emme me Euroopassa ja Suomessa.

Meille ovat ”viisaat” tolkuttaneet, ottakaa nyt rahaa kun se on halpaa.  Ei kukaan tiedä nyt otetun lainarahan hintaa. 

Rahan hinta tiedetään vasta sitten kun se on lunastettu omaksi, maksamalla korko ja velkapääoma pois, niin että ei enää tarvitse maksaa korkoja eikä lyhennyksiä.

Lyhennysvapaata rahaa ei ole.  Lyhennyt maksetaan nyt ja jatkossa korkona. 

Matala korko on Troijan puuhevonen, jota innolla kaikki työnnämme oma kaupunkimme muurien sisään, keskelle toria, jonka se hirnahtaen valtaa.

Laina on ikuinen sopimus, jota ei voi murtaa Hovioikeudessakaan.  Se pysyy, ja korko.  Kuka on sanonut, että olemme muuttaneet pysyvästi matalien korkojen aikaan?  Joka sellaista puhuu on asiantuntematon toiveajattelija. 

Lopulta meillä ei ole enää lainarahaa, on vain korko, joka on ikuinen.

Rahan hinnan tiedämme vasta historian myötä, 50 tai 200 vuoden kuluttua. 

Sitten kun velkakirjat revitään tai poltetaan.  Sitä tapahtuu vain unissa ja sodassa.  Unia haluamme nähdä, mutta sotaa emme halua kokea. Siksi nyt otettava velka on ikuinen.  Ikuisempi kuin tuo puu ikkunan takana, ikuisempi kuin järvi puun takana, ikuisempi kuin taivas järven takana.

Vain Kiinassa ne osaavat ajatella näin pitkiä ajatuksia.

*

Yhdysvalloissa yhtiöiden velka on kaikkien aikojen ennätyslukemissa, 6.600 miljardia dollaria.  Se on kolminkertainen siihen nähden, mitä yhtiöiden velka oli 10 vuotta sitten.

Yhdysvaltain yrityksillä on nyt 40 % enemmän velkarahaa kuin niillä oli vuonna 2007, juuri ennen talouden ja markkinoiden romahdusta.

Toisin sanoen yritysten rahoitustilanne näyttäytyy nyt huonompana, kuin miltä se näytti juuri ennen suurinta taloudellista kriisiä viimeisten 50 vuoden aikana.

Kaikki ne tekevät kasaamalla velkaa…

Ja tätä rahaa ne käyttävät ostaakseen pörssissä omia osakkeitaan ennätyksellisen korkeaan hintaan, kun niiden pitäisi harkiten käyttää raha liiketoimintansa kasvattamiseen.  Käärme syö omaa häntäänsä.

Itseasiassa, keskimääräisen yhdysvaltalaisen yhtiön hallussa on vain 0,15 $ jokaista sen ottamaa velkadollaria kohden.  Siis 15 senttiä kassassa versus 1 dollari velkaa.

Tuhannet Yhdysvaltain firmat ovat teknisesti kuolleita.  Mutta ne vain kummittelevat autioituvassa maisemassa kuin zombiet.

Niitä pidetään elossa keinotekoisesti katkeralla rohdolla, jonka nimi on 0-korko (nollakorko).

Nämä yritykset eivät ole valekuolleita, ne ovat vale-eläviä.  Tosiasiassa kliinisesti kuolleita, letkut voisi – ja pitäisi irrottaa – mutta Janet Yellen ja muu ”eliitti” katsoo, ettei se voi katsoa totuutta silmiin, siksi letkut.

*

Se mitä sanotaan Yhdysvalloista pätee Eurooppaan ja – Suomeen.

Rahoituslaitokset työskentelevät ylikierroksilla vääntääkseen kuolleet hevoset jalkeille ja – ylös.

Ne pettävät luulemaan, että Yhdysvaltain/Euroopan/Suomen talous on aivan juuri kohta ”nousussa ja kasvuvaiheessa”…

Ihmiset ansaitsevat tietää totuuden.

Osakemarkkinat ovat pahasti rikki.

Yhdysvalloissa osakkeiden hinnat on ajettu jopa 27-kertaisiksi niiden takana olevan yrityksen liiketaloudelliseen tulokseen nähden.  Tämä on yli 50 % suurempi kuin historiallinen keskimääräinen 16-kertainen hinta tulokseen nähden.

Michael päättää vuodatuksensa ”ontuva Eerikson” –tyyppiseen kuvaan:

”En ole pitkän urani aikana koskaan nähnyt niin paljon ”ontuvia” yrityksiä menossa liimatehtaalle”.

Huokaus.

*

Epilogi

Varmasti vuoden 2016 tärkein mediatapahtuma oli Saska ja Laura Saarikosken Yhdysvaltain keikka: he ovat nähneet paikanpäällä, läheltä ja iholta, sen mitä Yhdysvalloissa tapahtuu, ja heillä on rohkeutta kertoa se.

Voisin lainata heidän raporteistaan montakin kohtaa, mutta kenties tiivistetyin tapauskuvaus on tässä Laura Saarikosken ja Marja Salomaan uutisessa presidenttiehdokkaiden ensimmäisen tv-tentin jälkeen (HS 28.9.2016), johon liittyy myös Saska Saarikosken haastattelu;

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1474954712690

”Trumpin kannattajat sen sijaan haluavat radikaalia muutosta. He eivät siirry kannattamaan pitkän linjan poliitikkoa siksi, että tämä perustelee näkemyksiään asiallisesti. Juuri nykypolitiikka on tehnyt heidän mielestään Yhdysvalloista sisäisesti ja ulkoisesti heikon, mitä Trump toisteli.

Trump tarjosi omilleen hyviä hetkiä tenttaamalla Clintonia siitä, että tämä on ollut politiikassa 30 vuotta, mutta ei ole saanut esittämiään muutoksia aikaiseksi.

”Hänellä on kokemusta, mutta se on huonoa kokemusta”, Trump sanoi Clintonista.”

*

Ihmiset oikeasti tuntevat, miten maa järkkyy jalkojen alla

He tuntevat sen sydämessään, korvansa tasapainoelimessä, näkevät silmissään, kokevat lihassaan ja jalkapohjissaan.  Maa kallistuu ja kupruilee.  Sitä on vaikea kuvata nasevasti, sen vain tuntee – ja tietää.  Se ei ole luuloa, kaukana siitä, ja vaikka ahdistus ja kuristava pelko onkin päällimmäinen tunnekerrostuma tässä kohdassa, se ei ole harhaa eikä mutua, takana on elävä omakohtainen havainto. 

Kaikki ei ole OK.

Pikemminkin päinvastoin, yhä harvempi asia on kohdallaan, horisontti taipuu ja kallistuu; pelottaa, varmuus – niin kaikista elämän hyvistä puolista ja turvallisuustekijöistä  juuri varmuus on pahiten niukentunut, miltei jo kadonnut.  On vain epävarma ja levoton olo: tämä ei voi jatkua.  Tämä ei jatku – jos se vain minusta on kiinni.  Niinpä minä työnnän ja temmon, että jotain muuta tulisi, uutta tai vanhaa, lainattua tai varastettua, sinistä tai vaikka punaista, mutta jotain muuta. Muuta, sitä tahdon minä, ja moni muu. Näin se ehkä menee.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aivan sama tilanne Euroopassa;

Seurannassa DB;

Deutsche Bank on enää alle puolet Nordean arvosta – Mitä Euroopan pankkijätille oikein tapahtuu?
Deutsche Bank taistelee aikaa vastaan
HS, 4.10.2016;
”SAKSAN pankkimaailman entinen tähti Deutsche Bank (DB) on polvillaan.
Pankin ympärillä koko vuoden vellonut huhumylly paisui jälleen kaksi viikkoa sitten, kun tuli ilmi, että Yhdysvaltain viranomaiset vaativat pankilta 14 miljardin dollarin eli noin 13 miljardin euron korvauksia. Ne liittyvät huijauksiin asuntolainoihin perustuvien arvopaperien kaupassa ennen finanssikriisiä.
Epävarmuus kärjistyi jälleen viime viikon lopulla huhuista, että jotkut asiakkaat jo karttavat pankkia.
Pankin pörssiarvosta on hävinnyt vuodessa yli puolet. Romahdusta kuvaa se, että Nordean markkina-arvo oli maanantaina yli kaksinkertainen DB:hen verrattuna, vaikka Nordean taseen koko on alle puolet DB:stä.”
http://www.hs.fi/talous/a1475472497197

*

Kun DB:n käy huonosti ja hoitorahaa aletaan kammeta EKP:ltä vaivaiselle, niin silloin siinä on Mestari ja Oppipoika asialla.

Deutsche Bank ja muut eurooppalaiset pankit ovat olleet nimenomaan EKP:n valvonnan alla. EKP:n kyky valvoa on osoittautunut jo aikaisemmin heppoiseksi. Mikä on EKP:n asema ja rooli jatkossa?

Voimmeko elää ilman EKP:n "valvontaa"?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ei Deutsche Bankin ongelmat ole viime päivinä syntyneet; takana on sarja ”rilluvuosia”, jotka ovat kuluneet ilman että konsulit tai kansleri olisi mitenkään puuttunut asiaan.

Päinvastoin nuo ”valvojat” ovat antaneet täyden poliittisen ja toiminnallisen tuen EKP:n toiminnalle.

*

Itse panin Deutsche Bankin seurantaan jo helmikuussa 2016, jolloin sen kohtalo osoittautui kiveen kirjoitetuksi:

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/21159...
*

Kesäkuussa 2015 Warren Buffet määritteli – samoin kuin 15 vuotta jo aiemminkin, että hänen näkemyksensä mukaan ”johdannaiset ovat massatuhon välineitä”.
Taidanpa sanoa havainneeni perin samaa.

Viimeistään helmikuussa 2016 oli nähtävissä, mihin Deutsche Bankin tie käy: tuhoon.

Viimeistään nyt, syksyllä 2016, on nähtävissä, miksi liittokansleri rva Merkel on ollut viimeiset kuukaudet niin vaisu:

Deutsche Bankin nähtävissä oleva tuho.

Deutche Bank tulee olemaan liittokansleri Merkelin Stalingrad.

- "Mutter Europa"n - Stalingrad.

*
Kysyin ylempänä tässä DB-jeremiadissa: Miksi kukaan ei puhu johdannaisista - noista joukkotuhonnan välineistä?

Sillä:

Deutsche Bank on maailman suurin yksittäinen johdannaispankki.

Vuoden 2015 Q3 (heinä-syyskuu) Deutsche Bank sisällytti kirjanpitoonsa OTC-johdannaissopimuksia yhteensä 54 miljardin dollarin edestä (yli 60.000 miljardin valuuttavarantosaamisia).

Tämä kaikki voi hyvinkin aiheuttaa suurimman yksittäisen systeemiriskin maailmassa!

Itseasiassa:

Tämän pankin, Deutsche Bankin, johdannaispositio on suurempi kuin koko Euroopan yhteenlaskettu Bruttokansantuote.

Kaikki kun puhuvat ja hikoilevat sen iänikuisen BKT:n kimpussa, miten sitä saisi jonkin desimaalin hiottua ylemmäs.

Mutta
miksi kukaan ei puhu derivaatoista, johdannassitoumuksista ja niihin liittyvistä miljardeista, tuotoista, uhkista, riskeistä, puljaamisesta, pelistä ja - syyttömien riskiyttämisestä?
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset