Veikko Huuska

Katuväkivallan lyhyt historia Tampereen osalta – ”Tamperelainen” kartoitti

Katuväkivallan lyhyt historia Tampereen osalta – ”Tamperelainen” kartoitti

*

Helsingissä tehtyä väkivaltaista tekoa on nyt runsaan viikon ajan käsitelty monipuolisesti julkisuudessa.  Nyt ehkä aletaan odottaa aikanaan tulevia virallisten tutkimusten tuloksia.

Mielenkiintoisen perspektiivin yhteiskunnassamme esiintyvään väkivaltaan antaa viikonvaihteessa ilmestyneen Tamperelainen –lehden juttu, jossa Pekka Ruissalo tarkastelee Tampereen katuväkivaltaa viimeisten 25 vuoden ajalta, otsikolla ”Tampereen skinheadsurma täyttää 25 vuotta”.

*

Toimittaja Ruissalo listaa Tampereella tapahtuneita häiriöitä seuraavasti:

”Ääriryhmät ja päivämäärät:

5.10.1991:

Joukko Tampereen keskustaan kokoontuneita skinheadnuoria pahoinpitelee ja puukottaa kuoliaaksi 17-vuotiaan tamperelaispojan.  Tapauksen päätekijä on 15-vuotias.

25.1.1998:

Ekoanarkisteiksi itseään kutsuva 200 nuoren joukko ottaa yhteen poliisin kanssa Tampereen Keskustorilla Vanhan kirkon edessä.  Poliisi pidättää 60 organisoinnista epäiltynä ja syyte odottaa 23 nuorta.  Myös poliisin toiminta herättää julkista arvostelua.

6.12.2013:

Anarkistit järjestävät Tampereella Kiakkovierasjuhlat Linnan juhlien yhteyteen (Linnan juhlat remontin takia Tampere-talossa, vh).  Tilauus riistäytyy käsistä ja Sorsapuistossa nähdään kahakka, jonka seurauksena yli 20 ihmistä otetaan kiinni.  Poliiseja ja poliisihevosia loukkaantuu yhteenotossa.

14.5.2015:

HIFK:n jalkapalloryhmän Stadin Kingien väkivaltainen siipi hyökkää Tampereella Tammelan pallokentän järjestysmiesten kimppuun.  Mukana nujakassa on nyt kuolemantuottamuksesta epäiltynä vangittu Jesse Eppu Torniainen.  HIFK antaa pukareille porttikiellon seuran toimintaan ja otteluihin.”

*

Ensinmainitusta tapauksesta Ruissalo kertoo murhenäytelmästä tähän tapaan:

”Surmansa saanut oli tamperelainen 17-vuotias nuorukainen, joka tunnettiin hyvin urheilupiireissä.  Asiaa muisteleva kertoo ryhmän aiheuttaneen pelkoa jo tätä tapahtumaa ennen.

-Keskustorin Mäkkärin kohdalla niitä parveili sen verran, että 16-vuotiaana kiersin sen kohdan viikonloppuiltana.

9. lokakuuta [1991] ilmestynyt Tamperelainen huomioi tapahtuneen kokonaisella aukeamalla ja pääkirjoituksella [otsikolla "Tälläinen ei saa toistua"].

-Skindeadien pahasti kieroutuneet elämänarvot nojautuvat väkivaltaan, alkoholiin, liimaan, rikollisuuteen, natsipitoiseen vouhkaamiseen ja rasismiin, kirjoittaa Petri Ahoniemi pääkirjoituksessa.

-Väkivallan ihannointia pitäisi kaikkien vastustaa määrätietoisesti, kommentoi komisario Tauno Pollari lehdessä.

*

Ainakin minulle täysin uutta oli se, mitä toimittaja Ruissalo seuraavaksi kertoo 26.1.1998 tapahtumista:

”Kuusi ja puoli vuotta myöhemmin samalla maaperällä kohtasivat poliisi ja ekoanarkistit.  Tuolloin apulaispoliisimestarina työskennellyt Ari Sarjanen muistaa episodin elävästi. 

Ryhmälle oli tullut riitaa täkäläisessä kasvisravintolassa asiakkaan kanssa, joka oli alkanut provosoida värikkään näköistä ryhmää suullisesti.  Sarjanen lähetti paikalle partion.

-Ryhmä tulikin sieltä samantien myös poliisin silmille.  Komensin paikalle lisäpartioita.

Seuraavana iltana tilanne eskaloitui äärimmilleen.  200 mielenosoittajan ryhmä oli poliisia vastassa Tampereen Keskustorilla.

-Ryhmä huusi poliisille Missä on Palo, missä on Holsti, aina löytyy joku Steen Christensen.

Lopputuloksena oli hurja mellakka Vanhan kirkon edustalla.”

*

Lisätietona todettakoon, että ryhmä viittasi tanskalaisen vartioimattomalla vankilomalla olleen miehen Helsingissä vuotta aikaisemmin eli 1997 tekemään poliisisurmaan. 

http://www.mtv.fi/uutiset/rikos/artikkeli/tata-rikosta-suomalaiset-eivat-unohda-missa-poliisimurhaaja-on-nyt/2051706

*

Tamperelaisen yhteenveto antaa tarpeellista perspektiiviä, sekä ajallista että paikallista, viime viikkojen tapahtumiin Suomessa. 

Melko rajuja tapauksia.

Osassa on nähtävissä poliittisia ulottuuvuksia, osa on enemmänkin ryhmä- ja yksilökohtaisia toimia, joskin sosiologisesti niidenkin taustalla voidaan nähdä yhteiskunnan olosuhteiden heijastusvaikutusta.

*

Lähde: Näin siis toimittaja Pekka Ruissalo; Tamperelainen  viikonvaihde 24.-25. syyskuuta 2016, sivut 12-13.; http://www2.lehtiluukku.fi/esp/espview?p=eyJmaWQiOiIxMjI0MjVfNDQwYzVlNTI4MDk1MjlmMDBjMjY3OWY2N2RhOWI4NzMiLCJ0aSI6IlRhbXBlcmVsYWluZW4gMjQuMDkuMjAxNiIsImUiOjE0NzQ4OTA3NjAsInAiOiIxMjI0MjUiLCJhIjoiciIsInBwIjoxLCJ0byI6IjRlM2Y3MGIxODhjNDEyMGJmMWI3MDJmZDE0NWY4OTEwIiwiYXMiOjAsImNzIjoyfQ%3D%3D

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Pieni lisä taustaksi;
Tampereen kaikkovieraat 6.12.2013;
YLE Arkisto;

https://www.youtube.com/watch?v=XBPMdSZY_8E&list=P...

Hieman laajemmin:

"Kuokkavieraat ja kiakkovieraat - rettelöitsijöitä vai yhteiskunnan herättelijöitä?"
YLEn katsaus joulukuussa 2013;

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/02/21/kuokkavier...

*

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Ja lisää perspektiiviä aiheeseen. Mummoni kertoi, että 1918 Tampereen kaduilla oli niin paljon ruumiita, että niitä ei edes viitsinyt kiertää, piti vain hypätä yli. Hän oli tuolloin 10 v pikkutyttö.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yritykseksi jäi, huhuiluksi meni - vastamielenosoitus:

"Erään vastamielenosoituksen järjestelyt menivät hieman ennakkosuunnitelmien vastaisesti. Tapahtuman pääjärjestäjä päätyi poliisin kiinniottamaksi ja se sai osallistujat hämmennyksiin. Ismo Kähkönen on julkaissut Facebookissa kuvan, jossa viisi nuorukaista istuvat hämmentyneen näköisinä Helsingin Postitalon kulmilla.

- Poliisi siirsi sitten meidän mielenosoituksen pois Kolmen sepän patsaalta. Pekka Kemppainen päätyi maijaan viiden poliisin seurueessa. Nyt Narinkkatorilla uusi yritys.

Ilmoitukseen on tullut jatkokysymys.

- Missä te ootte? Kaveri tuli just sieltä (Narinkkatorilta), sielläkään kuulemma ketään oo?"
Lähde: Tamperelainen, 24.9.2016; http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/437578-missa...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tamperelainen/toimittaja Pekka Ruissalo kertoi Tamperelaisen verkkoversiossa 23.9.2016 hieman enemmän noista tapahtumista Tampereella 1998:

"En ollut koskaan kuullutkaan ekoanarkisteista" – Näin muistelee poliisi rähinäksi menneitä Mustavihreitä päiviä.
Jutun viitekuvassa aihe tiivistetään toteamukseen:
”Ideologisesti virittyneet mielenosoitukset ja niiden eskaloituminen ovat tuttuja Tampereelta jo 1990-luvulta. Mustavihreät Päivät tammikuussa 1998 eskaloituivat isoksi mellakaksi asti.”
*
Tapahtumien kulusta jutussa kerrotaan näin:
”Eletään tammikuun loppupuolta vuonna 1998. Tampereella poliisi varustautuu viikonlopun viettoon tavalliseen tapaan. Huomiota ennakkotiedoissa herättää ryhmä, joka luonnehtii itseään nimikkeellä ekoanarkistinen.
– Se oli varmasti ensimmäinen kerta kun minulle tuli tällainen termi edes vastaan, muistelee tuolloin Tampereella apulaispoliisimestarina työskennellyt Ari Sarjanen. Sarjanen työskentelee yhä Sisä-Suomen poliisin palveluksessa.
Sarjanen muistelee, että kaikki sai alkunsa pienestä. Ekoanarkistinen ryhmä oli kokoontunut viettämään perjantai-iltaa Tampereen keskustassa sijainneeseen kasvisravintolaan. Humalainen asiakas alkoi haastaa riitaa ryhmän kanssa. Sellainen saatiin aikaan ja tilanne eskaloitui nopeasti väkivaltaiseksi. Sen huomasi pian poliisikin, joka lähetti paikalle partion.”
*
Jatko olikin sitten jo melko vahvaa menoa:
”TILANNE RAVINTOLASSA saatiin hallintaan, mutta isompaa oli luvassa. Ryhmä siirtyi seuraavana iltana, lauantaina, Tampereen Keskustorille. Sarjanen muistelee, että tuossa vaiheessa paikalla oli jo parisataa ihmistä. Poliisia koitettiin provosoida kovimman kautta.
– Ryhmä huusi poliisille Missä on Palo, missä on Holsti, aina löytyy joku Steen Christensen.
Aiempana syksynä Steen Christensen oli teloittanut kaksi poliisia Helsingin keskustassa. Palo ja Holsti olivat surmansa saaneita poliiseja. Huutelulla viitattiin siis suoraan siihen, että poliiseja vastaan oli valmius tehdä mitä tahansa.
– Provosoivalla huutelulla lähdettiin ja sitten sen jälkeen ryhmä lähti marssimaan. Me teimme päätöksen, että marssi pysäytetään.
Tästä seurasi hurja mellakka Tampereen ydinkeskustassa. Lopputuloksena kymmeniä otettiin kiinni, poliisiautoja vahingoittui eivätkä tilanteessa työskennelleet poliisitkaan vammoitta säilyneet.
– Jokunen sai rangaistuksen väkivaltaisesta mellakasta, Sarjanen muistelee.
Kokenut poliisi kuvaa koko tapahtumasarjaa ilmaisulla sattumankauppa.
– Yksi asia johti toiseen ja seurauksena oli melkoinen soppa. Jos tuosta jotain hyvää voi hakea, niin poliisi oppi tuntemaan ryhmittymän tavat ja päinvastoin. Jatkossa vastaavat tilaisuudet menivät paremmin.”
Lähde: http://www.tamperelainen.fi/artikkeli/437237-en-ol...
*
Kommentti;

Mustavihreät Päivät tammikuussa 1998 toki muistankin, ja aika monet samoin: en vain ensin osannut yhdistää tuota ”kasvisravintolan” kiehahdusta niihin.. Selkisi tämäkin.

*

"Ekoanarkistit" oli silloin poliisille uusi tuttavuus.

Mitähän heille nykyisin kuuluu?

Googlasin hakusanat:

Ekoanarkisti - googlaus toi 402 vastetta;
Ekonarkismi - goolaus toi 922 vastetta;
Viheranarkismi - googlaus toi jo enemmän vasteita: 36.600 kpl

*

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Opiskelijakämpästäni Näsilinnankadulta johdettiin aikanaan virastotalon valtausta, mutta me olimme täysin väkivallattomia, myös anarkistit. Minä olin niihin aikohin SKDL:n mies.

Harjoittelimme mm. kahliutumista Komsin opastuksella sekuntikellon kanssa, huh, sotilaallista meininkiä...kaupungin palolaitos ei sitten antanutkaan poliisille virka-apua, ja kahleiden purkamiseen meni runsaasti aikaa.

Kukaan ei vahingoittunut, talo säilyi.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tampereen_kauppahall...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mielenkiintoista!

Tämä oli kaiketikin - kaikesta "sotilaallsisesta" meningistä huolimatta - täysin väkivallaton kampanja.

Ja arvokas: "Virastotalokiistan jälkeen Tampereen keskustasta ei ole purettu yhtään vanhaa kivitaloa"!

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Kaiken varalta iskuryhmä oli valmiina tunkeutuakseen poliisitalon kellariin katkaisemaan sähköt ja viestiliikenteen...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Noin yleisemmältä tasolta tarkastellen...

YLE julkaisi viime talvena (7.2.2016) laajan retrospektiivisen artikkelin

”Taistolaislauluista terrorismiin – Missä vaiheessa ääriliike tarttuu aseisiin?”

Toimittaja Jenni Stammeierin artikkeli on lukemisen arvoinen tänäänkin, ja ehkä juuri nyt;
http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/02/07/taistolais...

Introssa Jenni kirjoittaa:

”Länsi-saksalainen terroristiryhmä Punainen armeijakunta (Rote Armee Fraktion, RAF) teki pommi-iskuja ja panttivankikaappauksia 70- ja 80-luvuilla. Se tavoitteli iskuillaan kommunistista vallankumousta, ja uskotteli voivansa herättää tavaratalojen pommittamisella Saksan liittotasavallan työläiset kansannousuun. Pankit ja suurkonsernit - kapitalismin syntipukit olivat vasemmistoterrorin kohteita.

Samaa riistoa vastaan taisteltiin myös Suomessa.

Oliko vain sattumaa, että Suomessa ei menty taistelulauluja pidemmälle?”

Minkälaisia vastauksia hän laajassa katsauksessaan saa kokoon, näet lukemalla koko jutun!

*

”Se alkoi nyt. Liikkumatta, kaikki. Paskanjauhanta loppuu tähän." ― Nils Torvalds provosoi RKP:n nuorisoseminaarilaisia

Torvalds oli ilmeisen tietoinen antamastaan mediakuvasta, kun hän oli poseerannut shownsa jälkeen Hufvudstadsbladetin toimittajalle. Ase oli feikki, mutta näytelmä osoittaa, että muutamat flirttailivat myös Suomessa väkivallalla ja provosoivalla medianäkyvyydellä.”

(Ote artikkelista)

*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset