Veikko Huuska

HBL:n päätoimittaja sai kenkää - syynä väärä mielipide

HBL antoi kenkää päätoimittajalle – seurasi… korvia huumaava hiljaisuus

Voiko väärä mielipide viedä Suomessa lehden päätoimittajalta pallin alta?

*

”Hufvudstadsbladetin päätoimittaja Jens Berg siirrettiin toisiin tehtäviin keväällä 2015, kun hän oli hyväksynyt pääkirjoitustekstin, jossa oli kustantajan mielestä väärä mielipide.  Kirjoittaja oli rohjennut olla sitä mieltä, että Itä-Suomeen kaavailtu kokeilu pakollisen ruotsin korvaamisesta venäjän opinnoilla ei uhkaa ruotsin kielen asemaa Suomessa.”

Näin kertoo tuore Journalisti-lehti (22.9.2016, s. 3).

Tämä tieto tuli julki tämän kuun alussa julkaistusta Amos arv –reportaasilehdestä, joka nimensä mukaisesti liittyy taiteita ja kaiketi liberaaleja arvoja tukeneen liikemies-mesenaatti Amos Andersonin perintöön ja ”sistemaan”. 

Amos arv –lehti kertoo olevansa (Nya finlansvenska) ”Grävgruppens reportagemagasin” – ehkä jonkinlaisen kaivuuryhmän raporttimakasiini(?).  Sen syysnumerossa 4/2016 ilmestyi ruotsinkielisen rahan voimatekijän Konstsamfundetin - KSF:n vahvan miehen, toimitusjohtaja Kaj-Gustaf Berghin haastattelu, jossa hän arvioi muun muassa Amos Anderssonin perintöä.  https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/05/k-g-bergh-i-amos-arv-jag-har-ingen-vision-om-tidningsverksamheten

KSF: https://fi.wikipedia.org/wiki/Konstsamfundet   &  http://www.konstsamfundet.fi/?id=1

*

Journalistien ammattilehti Journalisti varustaa alapääkirjoituksensa otsikolla ”Väärä mielipide” ja kertoo taustoista:

”Liikemies-mesenaatti Amos Andersonin perintöä vaalitaan hyvin yksinvaltaisesti.  Keskeisten ratkaisujen takana ovat Konstsamfundetin hallituksen puheenjohtaja Christoffer Taxell sekä KSF:n toimitusjohtaja ja muun muassa Hbl:ää julkaisevan KSF Median hallituksen puheenjohtaja Kaj-Gustaf Bergh.  Tarpeen tullen he puuttuvat myös journalistisiin asioihin.”

*

YLEn svenska.yle.fi –artikkeli kertoi 10.9.2016, miten puheenjohtaja Bergh uhkasi marssia ulos suorasta televisiolähetyksestä epämukavien kysymysten vuoksi:

Konstsamfundetin puheenjohtaja Kaj-Gustaf Bergh uhkasi mennä kotiin FST:n suorasta OBS-keskustelusta torstaina (8.9.2016).  Bergh raivostui kun keskustelussa häneltä haluttiin kysyä, miten hän kommentoi tuoreen Amos arv –lehden haastattelua koskien Suomen ja Ruotsin sanomalehtiä.” 

Ohjelman tuottaja Bettina Sågbom pahoitteli samassa yhteydessä, ettei ollut esittänyt aikomiaan kysymyksiä Berghin reagoinnin jälkeen; Bergh olisi pitänyt rohkeasti haastaa.  – Minun olisi pitänyt kysyä aikomani kysymykset ohjelman mittaan, ja kysyä myös sitä, miksi hän uhkasi lähteä kotiin.  … Mutta on helppoa olla jälkiviisas.

Linkki;
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/10/kaj-gustaf-bergh-hotade-med-att-ga-ut-fran-direktsandningen

*

Kommentit vähissä

Mitä tulee alkuperäisiin Hufvudstadsbladetin päätoimittajan Jens Bergin potkuihin, sellaisistahan on faktisesti kyse, ”toisiin tehtäviin” siirtoineen ja mahdollisine hiljaistamisrahoineen, niin kovinpa on hiljaa Suomen mediakenttä tällaisen teon vastaanottanut. 

Onko liian yksioikoista sanoa, että minkä tahansa, kuin Hbl:n kohdalla tällainen päätoimittajan leppäkeihäslähtö olisi nostanut melkoisen säpinän ja sanavapausdebatin?

*

Double Standards?

Kysymys kuuluu:

Voiko Suomessa päivälehden päätoimittajan tänään potkia pois  väärän mielipiteen vuoksi? 

Vastaus on kokemusperäisesti: Voi.  Näin on tapahtunut.

Vuodesta 2011 lähtien HBL:n päätoimittajana toiminut Jens Berg suvaitsi ”väärää mielipidettä” tai suorastaan edusti ”väärää ajattelua” – tulos oli: Ulos, muihin tehtäviin.

 http://gamla.hbl.fi/nyheter/2011-06-29/jens-berg-blir-ny-chefredaktor-pa-hbl-i-host

Miten tämä on mahdollista?

Kaikenlaisesta muusta, toisarvoisestakin ja erilaisin motiivein kohotetusta, meillä kyllä puhutaan, jopa meuhkataan, mutta miksi ei näin keskeisestä kysymyksestä, johon kytkeytyy elimellisesti monia suuria arvoja?

Jatkokysymys voisi kuulua: Onko Suomessa kaksoisnormit?  Kaksois-standardit? Erilaiset ehdot ja menettelyt – esimerkiksi sen mukaan miten paljon rahaa on takana?  Dubbelmoral?

Double Standards? – Kaksinaismoraali..

*

Kriitikot hiljaa

Sananvapauden herkkää kukkaa vartioitsevat vartijat yleensä havahtuvat ja pitävät ääntä, kun jonkun henkilön tai ryhmän tai välineen liikkumatilaa sananvapauden pariin liittyvissä asioissa rajoitetaan tai muuten loukataan.

Miksi nyt konsulit torkkuvat? 

Miksei esimerkiksi RKP:n usein niin nopeastireagoivat liberaalit tahot, poliitikot ja vaikuttajat, älähtäneet tai muutoin ilmaisseet näkemystään asiasta. 

Jokin tähän on syynä!  Onko se ruotsinsuomalainen solidaritet ja systerhet, yhtyneenä sikäläiseen rahan ja vallan linnakkeeseen.  Mikä on KSF:n hallituksen ynnä muiden monien yhteisöjen puheenjohtajan, luberaalin rahavallan voimamiehen, Christoffer Taxellin rooli ja panos asiassa?  Kysyä sopii, mutta voisiko joku paremmin - mieluiten vierestä ellei peräti sisältä - asiaa tunteva kertoa ja analysoida!  Ihan sananvapauden nimissä, joistakin sinänsä arvokkaista solidaarisuusvelvoitteista huolimatta.

*

Pääomana tyhmyys

"Onneksi Berghin keskustelukumppanina (em. OBS-ohjelmassa, vh) oli kuitenkin Jörn Donner.  Hän ei pelännyt käyttää lehtikentällä tehdyistä päätöksistä temriä "kapitala dumheten".  - Näin kirjoitti Journalistin Takasivun mielipiteessään Marja Honkonen.

Donner konfronterar Bergh: "Varför har ni gjort den här kapitala dumheten?"

Eli vanha Jörkkä kohtasi Berghin: "Miksi te teitte tämän pääoman tyhmyyden?"

https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/09/donner-konfronterar-bergh-varfor-har-ni-gjort-den-har-kapitala-dumheten

Onko Donner Suomen viimeinen sananvapauden soturi, viiminen lukko, riippumaton ja tinkimätön, joka ei pelkää "vastavaikutusta", - kostoa?

*

P.S.

”Korvia huumaava hiljaisuus”

Helsingin Sanomat puhui viime maanantaina 19.9.2016 ”korvia huumaavasta hiljaisuudesta”.

 http://www.hs.fi/kotimaa/a1474256201375

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

15Suosittele

15 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Eli vanha Jörkkä kohtasi Berghin: "Miksi te teitte tämän pääoman tyhmyyden?""

Tuo "kapitalt" tai siis tässä kohden "kapitala dumheten" olisi lähinnä käännettävissä "onnettomaksi tyhmyydeksi" tai "surkeaksi tyhmyydeksi" tai jotain sinne päin. Vaikka ruotsinkielisistä onkin kyse, niin ei tässä pääomalla ole mitään tekemistä. ;)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tack,
niin olin kääntävinäni, mutta kun sanakirja väitti muuta..

Ehkä tuon kuitenkin voisi myös kääntää "pääoman tyhmänteoksi", kun tässä on myös nimittäin kysymys juuri siitä, miten fiksua tuollainen menettely on.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei voi. Tässä yhteydessä sana ei viittaa mitenkään pääomaan. Esim. Han gjorde ett kapitalt misstag, när han släppte greppet och gled av taket.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kääntäisin "kapitala" tässä yhteydessä suunnatomaksi, äärettömäksi tai mittaamattomaksi, pääomalla ei ole tässä mitään roolia.

Eikös Hesarissakin ovi käynyt ihan mielipiteen vuoksi jokunen vuosi sitten. En minä tekisi päätoimittajalle ja toimitusjohtajalle suurta eroa. Omistaja voi pistää päävastuunkantajan ulos väärän värisen solmion vuoksi jos huvittaa.

Olen toki Donnerin kanssa samaa mieltä toimenpiteen järkevyydestä. Ei sillä, että olisin pitänyt Bergiä erityisen etevänä päätoimittajana, mutta tuollainen yhdestä mitättömästä asiasta ylireagointi on aivan järjetöntä. HBL:n pääkirjoitustoimittajissa kun löytyy mielipiteitä muuten aika laidasta laitaan, johtavat tämän päätöksen jäljet kyllä sylttytehtaalle, säätiön puheenjohtajaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Just så. Näkisin asian pitkälti juuri noin.

JOhtajasopimuksethan näillä kaikilla on, joten miehen siirto muihin tehtäviin pehmenee yksilötasolla kummasti, etenkin... kun katso alla seuraava kommentti, jonka katsoin aiheelliseksi vielä lisätä tähän kokonaisuuteen.

Kun tulee tuota FSTtä katsotuksi, niin aika hyvin pysynyt kärryillä, missä mennään, ja tosiaan yleinen median murros ja kurimus puree kyllä kovin hampain myös tuolla sektorilla, joten helppoa ei ole, ja kaikkien mieleen ei operatiivisella tasolla tässä suhteessakaan olla. Oletankin että myös tähän ratkaisuun liittyi lukuisia muitakin ulottuvuuksia, kuin kouluruotsi. En silti aio vetää pohjaa pois blogilta.

Siis hämmentäväähän on se, että päätoimittajan potkut menevät näin hissuksiin, ilman debattia kommentteja keskustelua, ei niinkään se, että pt saa jättää tehtävänsä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
Itseasiassa siis
Jens Berg toimii nyt - yllätys? - KSF Median toimitusjohtajana ja joutuu painimaan mediamaailmassa niin tutuksikäyneen mediamaailmamurroksen turbulentissa kentässä:
YLE svenska.yle.fi –sivusto kertoo 2.9.2016;
”KSF Medias ledning har varit tyst sedan det blev klart att omkring femtio anställda får gå. Nu berättar Jens Berg att KSF vill ha en mer operativ redaktionsstruktur och planerar samarbeta med mediehus i Sverige för nordiskt och globalt material.
KSF Medias vd Jens Berg berättar för Svenska Yles nyhetsmagasin Aktuellt 17 att målet med bolagets kritiserade uppsägningar är att förenkla redaktionsstrukturen.
Sammanlagt tvingas 50 personer, närmare 20 journalister, lämna bolaget. Däribland finns kända journalistprofiler, kulturredaktörer och utrikesredaktörer.
- Vi har haft ett jättekomplicerat system på redaktionerna med fyra lager av utgivare. Det har lett till en osäkerhet och otydlighet i utgivningen och det har återspeglat sig internt och i läsarnas ögon, delvis, säger Berg.”
Lähde: 2.9.2016; https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/02/berg-ksf...
*
YLE svenska.yle.fi –sivusto nosti 5.9.2016 framille Amos arv –julkaisun kautta julkitulleen tiedon HBL:n päätoimittajan tehtävistäpoistamisen taustoista:
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/09/05/amos-arv...
Amos arv: Ledare med fel åsikt om skolsvenska fick Jens Berg att avgå som chefredaktör
eli:
Pääkirjoituksen väärät näkökannat kouluruotsista toivat Jens Bergille potkut päätoimittajan tehtävistä.
”Stöd till en ledarartikel om frivillig skolsvenska kostade Jens Berg chefredaktörsposten vid Hufvudstadsbladet, skriver en ny finlandssvensk tidskrift för grävande journalistik, Amos arv.”
KSF luonnollisesti kiisti puuttumisensa median sisältökysymyksiin;
”Konstsamfundet: Vi lägger oss ej i journalistiken
Konstsamfundet äger fem tidningar i södra Finland, bland annat Hufvudstadsbladet, Västra Nyland och Östnyland.
Konstsamfundets mediebolag KSF Media säger att man inte blandar sig i enskilda publicistiska beslut. Grävgruppens granskning visar ändå att alla åsikter inte verkar vara tillåtna.”
Jens Berg sade upp sig från posten som chefredaktör för Hufvudstadsbladet 2015. Orsaken var att han hade stött en ledare som skrivits av Jan-Erik Andelin. Andelin var kritisk till SFP:s linje i fråga om skolsvenskan.
Enligt Andelin skulle ett experiment med frivillig skolsvenska i östra Finland inte försvaga svenskans ställning. Andelins slutkläm beskriver andemeningen i ledaren:
”SFP:s högstämda oro om att det i några kommuner uppstår en skara människor som om 20–30 år saknar sin förlorade ungdom på svenska känns då mera som pedanten som inte kan sova för att några bitar saknas i tusenbitarspusslet.” (Jan-Erik Andelin på KSF Medias ledarsida 27.2.2015)
Andelin skriver också att "service på svenska är mycket viktig - ibland".
*
Tämä tapahtui muutamia viikkoja ennen eduskunnan asiassa suorittamaa äänestystä:
”Några veckor innan riksdagens omröstning
Andelin hade tidigare publicerat liknande åsikter i tidningen Östnyland. I och med en sammanslagning av KSF:s ledarredaktioner i början av 2015 publicerades Andelins ledare den här gången också i Hufvudstadsbladet och Västra Nyland.
Upplägget för ledaren hade diskuterats inom KSF:s ledarredaktion och var godkänd av Jens Berg.
Texten kom bara några veckor innan riksdagen skulle ta ställning till förslaget om att tillåta regionala experiment med frivillig skolsvenska.”
*
Konstsamfundetin hallituksen kaikkien jäsenten taustalla on RKP.
”Hela styrelsen har bakgrund i SFP
Konstsamfundet har kopplingar till Svenska Folkpartiet sedan grundaren Amos Andersons tider. Anderson var själv riksdagsledamot för SFP.
Magasinet påtalar också att hela den nuvarande styrelsen för Konstsamfundet har bakgrund inom Svenska folkpartiet. Styrelsen har fyra medlemmar.
Christoffer Taxell har varit partiordförande och undervisningsminister. Max Arhippainen har varit hans specialmedarbetare. Gunvor Kronman har ställt upp för SFP i kommunalval medan Niklas Geust har varit medlem i partistyrelsen.”

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Toki omistajat voivat antaa kenkää halutessaan, ei siinä mitään. Ongelma on sitten, että esitetään jotain ihan muuta.

Aina sieltä kaavion yläpäästä löytyy joku, joka päättää, oli kuinka puolueettomaksi mainostettua tahansa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Edellä olevaan mainintaan liittyen:

KSF Media tiedotti nimityskierroksesta 21.4.2016;

"KSF Media byter ledning - Jens Berg blir ny vd.
KSF Media byter verkställande direktör. Jens Berg tar över vd-posten medan nuvarande vd:n Barbro Teir slutar som mediechef vid KSF Media.

Susanna Ilmoni blir ansvarig utgivare, ett uppdrag som hon redan skött i praktiken.

Teir lämnar sin post

Enligt uppgifter i Hbl har Barbro Teir inte längre styrelsens stöd.

Styrelseordförande Kaj-Gustaf Bergh vill inte gå in på detaljer hur de olika synsätten skiljer sig. Nu ska vi blicka framåt säger han i Hufvudstadsbladet. Han konstaterar att Teir har gjort en kraftfull insats under en svår period.

Barbro Teir säger för sin del att hon vill ta time-out. Hon säger att KSF Media står inför stora utmaningar, och arbetet med strategierna fortsätter. "

Lähde:
https://svenska.yle.fi/artikel/2016/04/21/ksf-medi...

*

ota tästä sitten selvää..

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Tämä on nykyisin ollut aivan tyypillistä käyttäytymistä Rkp:ltä. Ja juuri tämä kaikkien hallitusten ja johtokuntien suuri nimi Taxel on ollut vahva vaikuttaja siihen, ettei kukaan saa antaa tuumaakaan periksi joustavammalle kielipolitiikalle.
Mielumin ajetaan vaikka täydellä vauhdilla päin seinään, mutta eripuraisuutta ei juuri tässä asiassa siedetä. Suurin pelko heillä on, että jos vähän joustetaan, vaikkakin kansallisenkin edun puolesta, niin peli on sen jälkeen vähitellen menetetty kokonaan.

Pakkoruotsi tulee olemaan ikuinen pakko Suomessa, jos se näistä nykyisistä vanhoista parroista on kiinni. Ja se on!

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Riikinruotsalaiseen materiaaliin panostaminen on oikeansuuntainen toimenpide.

Säästyneillä rahoilla voi vaikka lahjoa Kokoomuksen pakkoruotsia kannattamaan myös tulevaisuudessa!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Vuodesta 2011 lähtien HBL:n päätoimittajana toiminut Jens Berg suvaitsi ”väärää mielipidettä” tai suorastaan edusti ”väärää ajattelua”"

Tämähän on tyypillistä kaikille suvakeille, suvaitaan kaikkea paitsi eri mieltä olevia. Ruotsinkielisethän ovat aina olleet mitä suurimmassa määrin suvakkeja.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Minua kiinnostaa tämä väärä mielipide.
Itä-Suomessa asustaa niin vähän ruotsia äidinkielenään puhuvia, ettei heitä palvelemaan tarvita kaikkia peruskoulun ikäluokkia. Virkamiesruotsikin on tarpeetonta.
Ihmiset voivat tietysti muuttaa Itä-Suomesta vaikka länsirannikolle, mutta silloin kysymyksessä voi olla jokin muukin kuin ruotsin kielen taito.

Ruotsi on kieli siinä missä muutkin kielet, ei siinä mitään, mutta venäjän kielen taito on täällä itärajan läheisyydessä huomattavasti tarpeellisempaa kuin ruotsin. Kanssakäymistä kun on molempiin suuntiin.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Väärä mielipide on aiheuttanut potkuja ennenkin RKP:n joukoissa ja suurin niistä on juuri tuo vapaamman kielipolitiikan ehdottaminen. Sulkee myös tehokkaasti muidenkin suut.

Nykyisin eroparlamentissa työskentelevä meppi Nils Tornvalds oli aikoinaan RKP:n varapuheenjohtaja vuodet 2007-2011, mutta sai potkut ehdottaessaan luopumista ns. pakkoruotsista ja vielä ihan julkisesti.

Hänen mielestään olisi tärkeämpää taata ruotsinkielisille palvelun turvaaminen, kuin yrittää huonoin tuloksin pakkoruotsittaa koko kansaa.
Järkevä ehdotus, jota ei oikeastaan muuta voi odottaakaan Linux-käyttöjärjestelmän-luojan isältä!

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari

Ennen tätä Veikko Huuskan blogia en tiennytkään, että RKP:n sisällä olisi ristivetoa. He ovat esiintyneet hyvin yhtenäisinä.

Ruotsin kielen asemasta käydyssä A2-ohjelmassa oli aika koomista, kun Päivi Storgård, o.s. Saharinen, vaati palveluja ruotsinkielisille ympäri Suomen. Ikään kuin hän olisi unohtanut suomen kielen taidon kokonaan mentyään naimisiin Storgårdin kanssa.

Mutta se on hyvä, jos RKP:ssä on muitakin kuin omaan napaansa tuijottajia.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #14

Miksi ihmettelet yhden RKP:n jäsenen puolueensa agendan mukaista kannanottoa vain hänen oman taustansa pohjalta? Eikös tällainen kannanotto pikemminkin kuvasta sitä, että kyse ei ole tietyn vähemmistön intresseistä, vaan harkitummasta mielipiteestä?

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #16

Jos kysymys on osoitettu minulle, en oikein ymmärrä.

"Eikös tällainen kannanotto pikemminkin kuvasta sitä, että kyse ei ole tietyn vähemmistön intresseistä, vaan harkitummasta mielipiteestä?"

Intressit/harkitumpi mielipide?
Selittäisitkö tarkemmin.

Minusta tässä pääasia on suomalaisten kielitaito.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #17

"Ruotsin kielen asemasta käydyssä A2-ohjelmassa oli aika koomista, kun Päivi Storgård, o.s. Saharinen, vaati palveluja ruotsinkielisille ympäri Suomen. Ikään kuin hän olisi unohtanut suomen kielen taidon kokonaan mentyään naimisiin Storgårdin kanssa.!"

Annoit implisiittisesti ymmärtää, että ymmärtäisit tällaisen kannanoton umpiruotisinkielisen henkilön sanomana, mutta et äidinkieleltään suomalaisen mielipiteenä. Minä puolestani toin julki käsitykseni, jonka mukaan ruotsin kielen opiskelun tarpeellisuuden korostaminen ei ole riippuvainen opiskelijan omasta taustasta.

Käyttäjän saraskari kuva
Marja Saraskari Vastaus kommenttiin #18

Kyllähän minä tällaisen kannanoton ymmärrän tulipa se keneltä tahansa.

Ajatuksena oli vain se, miten Päivistä tulee jotenkin hienompi ihminen kun sukunimi vaihtuu Saharisesta Storgårdiksi. Bättre folk.
Tahtomatta loukata itse Päiviä ollenkaan.

Ihmisen oma identiteetti muuttuu, kun hän vaihtaa kieltä. Itse olen ihan eri persoona kun puhun venäjää tai kun puhun suomea tai englantia. Tai muita.

Kielitaidon tarpeellisuus käy ilmi elämän käytännöissä. Ei siinä kenenkään taustoja kysellä.
"Ruotsin kielen opiskelun tarpeellisuus ei ole riippuvainen opiskelijan omasta taustasta."
- Ei varmasti olekaan. Hullu ajatuskin.

Sen sijaan, vaikka ruotsi onkin hyvä kieli suomalaiselle muidenkin kielten oppimisen kannalta,- portti, niin kuin suomenruotsalaiset sanovat, - se vie peruskoulun opetusohjelmasta liikaa tilaa suhteesssa oppimisesta saatuihin tuloksiin. Jotkut eivät ole kiinnostuneita mistään kielestä.

Seppo Hildén

Hesari tekei saman jo aiemmin Pentikäiselle. Pentikäinen sai lähteä kun HS:ssä oli oikein etusivulla lehden linjan vastaisesti EU-kriittinen juttu.

Meinasi mennä kahvi väärään kurkkuun hämmästyksestä kun näin sen jutun. No pari kuukautta siitä ja Pentikäinen oli entinen päätoimittaja. Syy taisi olla ympäripyöreä luottamuspula.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset