Veikko Huuska

Norja aikoo kaataa valtaosan susistaan

Norja aikoo kaataa valtaosan susistaan.

Näin kertoo brittiläinen laatulehti The Guardian artikkelissaan viime perjantaina (16.9.2016); https://www.theguardian.com/environment/2016/sep/16/norway-wolf-cull-government-wwf-friends-earth-environment-protest

*

68:stä sudesta ”poistetaan” 47 yksilöä

Valtion susi-suunnitelman mukaan Norja on myöntämässä luvan 47 suden kaatamiseen.  Se merkitsee leijonanosaa maan muutoinkin suhteellisesti ottaen suppeasta susikannasta, jonka määräksi lasketaan 68 luonnonvaraista sutta.

Tarkkaan ottaen kyseessä on 69,12 %:n ”poisto”.

*

The Guardian kirjoittaa:

”Norja suunnittelee teurastaa yli kaksi kolmasosaa jäljellä olevasta susikannastaan, tilanteessa josta ympäristönsuojelijat katsovat että maan luonnonvarainen susikanta on kokonaan vaarassa tuhoutua.”

(Guardian käyttää sanamuotoa ”cull”, joka sanakirjan mukaan tarkoittaa: ”teurastaa, vähentää jnkn lajin kantaa, poimia, valita”. VH]

*

Norja on ulkoilmaihmisten luvattu maa.  Ja metsästys on siellä suosittu urheilumuoto.  Viime vuonna yli 11.000 metsästäjää haki kaatolupaa 16 suden ampumiseen.  Suhdeluku on huima: yli 700 hakemusta kutakin kaatoluvan sutta kohden.  https://www.theguardian.com/world/2015/nov/30/norwegian-hunters-line-up-for-licences-to-shoot-wolves

*

Norjan keskustaoikeistolainen hallitus on tänä vuonna lisännyt kaatolupia – suurimmaksi yli 100 vuoteen (viimeksi näissä lukemissa oltiin vuonna 1911) – sillä perusteella, että sudet aiheuttavat vahinkoja, muun muassa ne verottavat poro- ja lammaskatraita.  Hallitus myös haluaa rajoittaa salametsästystä.  https://www.theguardian.com/world/2015/apr/19/norwegian-court-to-rule-on-six-men-accused-of-illegal-wolf-hunt

Monet katsovat että sudet voivat päinvastoin vetää turisteja maahan.  https://www.theguardian.com/travel/2016/mar/12/wolves-norway-arctic-narvik-polar-park-zoo-wildlife

Ympäristöjärjestöjen edustajat kiistävät nämä argumentit, ilmoittaen että todelliset vahingot ovat minimaalisia, eikä hallituksen linjaus ole missään suhteessa niihin nähden.

Norjan hallitus pidättyi kommentoimasta asiaa Guardianille.

*

Suunnitelman mukaan suurin osa, 24 sutta, ammutaan maan luontaiselta susialueelta, Kaakkois-Norjassa, ja 13 yksilöä lähialueilta ja loput 10 yksittäisesti muilta alueilta.

*

Tämä on massateurastusta.  Emme ole nähneet mitään tähän verrattavaa yli sataan vuoteen, mutta nyt hallitus toteuttaa politiikkaa, jonka tarkoitus on hävittää suurpedot”

Näin toteaa Norjan WWF:n puheenjohtaja Nina Jensen, ja jatkaa:

”Se että ammumme 70 % susistamme ei todellakaan ole sen mukaista, mitä edustamme kun ilmoitamme olevamme kansakunta joka kunnioittaa luonnonarvoja.  Ihmiset kaikkialla Norjassa ja maan ulkopuolella ovat reagoineet tähän suunnitelmaan.”  https://www.theguardian.com/environment/georgemonbiot/2012/nov/20/norway-predators-wolves

Hänen mukaansa maataloudenharjoittajien menetykset ovat minimaalisia, mikä ilmenee tilojen tekemiin susivahinkohakemuksiin vuosina 2004-2011.

*

”Hallituksen suunnitelma on torjuttava”, ilmoittaa Silje Ask Lundberg, Norjan Maan ystävien puheenjohtaja.  "Tällä päätöksellä kolme kuudesta Norjan susiperheestä voidaan ampua.  Kehotamme ympäristöministeriä lopettamaan teurastuksen.  Norjan pitäisi hävetä tätä.”

*

Guardianin artikkelista kirjoitti ensimmäisenä Aamulehden aluetoimittaja Aulis Alatalo.  AL ke 21.9.2016;

Norja aikoo kaataa valtaosan susistaan. 

Maan 68 vilistä sudesta aiotaan kaataa 47.  Kaatoja perustellaan lammasvahingoilla.” 

AL/Auliksen Verkkouutinen;  http://www.aamulehti.fi/maailma/68-sutta-ja-47-tappolupaa-norja-perustelee-tayskaatoa-salametsastyksen-karsimisella/

*

Kun Puola kielsi sudenmetsästyksen, sen susikanta tuplaantui nopeaan tahtiin.  https://www.theguardian.com/environment/2016/jan/02/wolf-maligned-predator-poland-carpathians

Euroopan susi-maa on Espanja, jossa kannan laajuus on yli 2.000 yksilöä.

*

Entä Suomi?

Suomen katomäärät ovat olleet välillä noin 20 % susikannasta – ja tämäkin taso on saanut osakseen vahvaa kritiikkiä, vaikka on vain murto-osa Norjan suunnitelmista.  https://www.theguardian.com/world/2016/jan/21/finland-approves-wolf-hunt-trial-cull-illegal-poaching

Guardianin kolumnisti Patrick Barkhan arvosteli talvella 2016 jyrkästi Suomen kannanhoidollista sudenmetsästystä ja nimitti sitä massamurhaksi.

”Ainako ne vain pelkää isoa pahaa sutta Suomessa?”, kysyi mr. Barkham täällä;

“There’s been a massacre in Finland. The country, which from afar looks to epitomise sustainable living, has slaughtered a third of its wolves this winter. Seventy-five wolves have been killed since the end of August: 43 in a government-sanctioned cull, and most of the rest under a licence system that allows “problem” wolves – those repeatedly found in villages or menacing farm livestock – to be shot dead.”

Lue juttu kokonaisuudessaan; https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/feb/29/afraid-big-bad-wolf-finland-hunters

Maaseudun Tulevaisuus poimi artikkelista tärpit;

The Guardian: Eurooppalaiset susien kanssa sovussa, suomalaismetsästäjät eivät luovu vallasta”

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C3%B6/the-guardian-eurooppalaiset-susien-kanssa-sovussa-suomalaismets%C3%A4st%C3%A4j%C3%A4t-eiv%C3%A4t-luovu-vallasta-1.140862

Patrick kuittasi twitterissä; https://twitter.com/patrick_barkham/status/704605858223820800   

Wolf slaughter in Finland, eating pigeon and a happy beached whale… “  Sudenteurastusta Suomessa, kyyhkysten syöntiä ja yks onnellinen rantaanajatunut valas…”Wolf slaughter in Finland, eating pigeon and a happy beached whale: http://gu.com/p/4h6g3/stw  my @guardian Notebook today. Wolf slaughter in Finland, eating pigeon and a happy beached whale Wolf slaughter in Finland, eating pigeon and a happy beached whale

Suomessa on jo pitempään ollut noin 220-250 yksilön susikanta.

*

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*

EcoWatch uutisoi 19.9.2016;

Norway to Kill 47 of Its Remaining 68 Wolves

http://www.ecowatch.com/norway-wolves-2009388798.html

EcoWatchin artikkeliin sisältyy asiatietoa:

“Norjassa viljelijät päästävät vuosittain noin 2 miljoonaa lammasta avoimille laidunmaille. Näistä arvioiden mukaan noin 120.000 päätä katoaa vuosittain. Lampaita menehtyy luonnononnettomuuksissa, törmäyksissä autojen ja junien kanssa, sekä petoeläimien kuten susien ja ahmojen suihin. Arvioit susien osuudesta hävikkiin vaihtelevat välillä 380 -1800, mikä voi vaikuttaa Norjan korvauspolitiikkaa. Monien muiden Euroopan maiden tapaan, Norjan kompensoi viljelijöille hävikit, jotka johtuvat susista, - mikä voi luoda pontta paisutella numeroita.

Euroopassa on arvioitu olevan kaikkiaan noin 13.000 sutta, joista noin 400 elää Skandinaviassa. Susien suojelusäädökset vaihtelevat Euroopan eri maissa. Ruotsi ja Norja ovat usein olleet ristiriidassa niiden periaatteiden kanssa, joilla ne ilmoittavat lähestyvänsä susikysymystä.

Norjan entinen ympäristöministeri, Erik Solheim, sanoi vuonna 2011: "Kaikki tietävät, että susi ei kiinnitä huomiota rajoista. Ruotsista voi tulla Norjaan susia ja tehdä suurta vahinkoa, ja siksi asiassa auttaisi, jos voisimme tehdä yhteistyötä tässä suhteessa." Solheim on tällä hetkellä Yhdistyneiden kansakuntien ympäristöohjelman pääjohtaja.

*

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ruotsalaiset ovat valittaneet susikantansa olevan sisäsiittoinen, mitä sitten Norjassa onkaan kun siellä oli kymmenisen vuotta sitten arviolta 8-10 sutta. Norjahan ei kuulu EU:hun, joten niitä kaadettiin muistaakseni pari niistäkin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund
Käyttäjän RikuReinikka kuva
Riku Reinikka

No eikö sama 68 sutta ole Norjassa myös muiden lähteiden mukaan?

En ymmärrä tätä kommenttia.

Ja RT:n kommenteissakaan ei mun silmään osu mitään merkittävää. Yleisesti tuomitaan Norjan susien hävitys tavoitteet..

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ei ole norjalaisia susia. Sudet tulleet Norjaan valtakuntien rajoja kunnioittamatta, aina tuolta Argangelista lähtien. Ihminen(eläin itsekin) nänä Euroopan alueet itselleen vallannut ja sudelle jää vielä kosolti tilaa Pietarista itään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja lisää arvioidaan tulevan:

Venäjä on talousahdingossaan lopettanut sudenkaatopalkkiot. Tämä tuo paineita aluksi Itä-Suomeen. Jos ei pikaisesti muuteta Suomen susipolitiikkaa, parin vuoden päästä ylitetään 1800-luvun lopun ongelmaksi kasvanut susitiheys.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ymp%C3%A4rist%C...

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Meillä oli 60-luvulla susien ja muiden petoeläinten kanssa sopimus että jos ne tuli pihapiiriin tai lähelle asutusta ne ammuttiin.
Sudet oli siellä missä ne saivat olla rauhassa, eikä ihmisten tarvinnut pelätä marjassa eikä muutenkaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Muistaakseni Eestissä pakkastalvena 1976 kaadettiin 500 sutta, nyt saa laillisesti kaataa 50 vuodessa, tosin jalkojenmäärää eivät rohelliset ole laskemassa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiitos kommenteista!

*

Norjan SUSIkannan suuruudesta:

Viime talvena – eli 2015-2016 – Norjassa susikannan tarkkailussa rekisteröitin 65 – 68 sutta, jotka elävät Norjan rajojen sisäpuolella. Lisäksi rekisteröitiin (kirjattiin havaintoina) vähintään 25 sutta, jotka asuvat Norjan ja Ruotsin raja-alueella, vaeltaen molemmin puolin rajaa.

Kaikkiaan siis susihavaintoja oli yhteensä noin 90 – 93 sutta, jotka kokonaan tai osittain oleskelevat Norjan alueella viime talven aikana.

Lähde; http://www.rovdata.no/Ulv/Bestandsstatus.aspx

*

Norjan parlamentti on vuosittain hyväksynyt kansallisen susikantaa koskevan suunnitelman siitä, montako pentuetta tavoitellaan syntyväksi Norjassa.

Tavoitteena olevaa susitiheyttä muutettiin 20.56.2016 tehdyllä päätöksellä. Siihen saakka kannanhoidollinen tavoite oli että vuosittain Norjassa syntyisi kolme (3) susipentuetta.

Uusi tavoite on, että Norjassa ja lähialueella vuosittain syntyisi 4 – 6 pentuetta, joita vähintään kolme pentuetta syntyisi täysnorjalaisina eli Norjan alueella. Norjalaiseen susikantaan lasketaan kuuluvaksi Ruotsin puolella syntyneitä, mutta Norjaan asettuneita tai rajaseudulla vaeltavia susia.

Vuonna 2015 todettiin Norjassa syntyneen seitsemän pentuetta ja neljä raja-alueella, sekä yhteensä 32 pentuetta täysin Ruotsin puoleisina pesueina. Kun valtioiden raja-alueilla syntyneistä (4 pesuetta) puolet eli 0,5 lasketaan norjalaiseen susikantaan kuuluviksi, Norjassa lasketaan heille syntyneen 7 + 4 = 9 pentuetta/2015.

Tällä hetkellä on vielä epäselvää, kuinka monta pentuetta syntyi Skandinaviassa (Ruotsi+Norja) vuonna 2016. Vuositilasto kirjataan myöhemmin loppuvuodesta, kun lumi tulee ja havaintotarkkuus sen myötä kasvaa.
*

Susikanta Skandinaviassa (Ruotsi+Norja)

Skandinavian susimäärää koskevat laskennat osoittavat, että kanta on vähentynyt talven 2014-2015 määrästä 460 kpl, viime talveen 2015-2016 noin 420 suteen (vähennystä 30). On kuitenkin otettava huomioon, että vuosittaisten kantojen vertailuun liittyy epävarmuustekijöitä, ja suurempaan relevanttiuteen päästään vertailemalla laskentatuloksia pidemmällä aikavälillä.

Viimeisten 18 vuoden aikana, eli 1998 – 2016, Skandinavian susikannan keskimääräinen vuotuinen kasvu on ollut tarkastelujakson aikana 12 %. Susikanta on kasvanut yhteensä 70 perheeseen tai pariin, ja dokumentoitujen pentueiden määrä on noussut samana aikana kuudesta 43:een pentueeseen.

Susi melkein katosi

Susi oli käytännössä kuolemaisillaan sukupuuttoon Skandinavian niemimaalla vuonna 1960 -luvulla. Nykyinen Skandinavian susikanta Norjassa ja Ruotsissa on Suomen ja Venäjän susikannasta alkunsa saanutta, ja se perustettiin eteläiseen osaan Skandinaviaa 1980-luvulla. 1980-luvulla kannan muodosti yksi perhekunta, eikä kannan pääluku koskaan kohonnut yli 10 yksilön. 1991-luvulla alueelle kuitenkin saatiin uusi uros suomalais-venäläisestä kannasta. Syntyi uusia perheryhmiä ja pareja, ja kanta kasvoi nopeasti koko 1990-luvun ajan, pentueita syntyi ja vuotuinen kannan kasvu oli jopa 25-30 %.
Ominaista sisäsiitos

Geneettiset analyysit ovat osoittaneet, että Norjan ja Ruotsin susille on ominaista sukusiitos.

Vuoteen 2008 saakka koko Skandinavian susikantaan lasketaan liittyneen vain kolme (3) eläintä ulkopuolelta kannan. Tiedot viittaavat siihen, että matala geneettiinen vaihtelu on johtanut pulmiin: alentunut lisääntymiskyky, poikasten alentunut eloonjäämmisprosentti tai näitä molempia.

Aivan viime vuosina on kuitenkin rekisteröity jälleen uusia maahanmuuttajia Suomen ja Venäjän susikannoista. Tulokkaita on havaittu sekä Norjan että Ruotsin puolella.
Skandinavian susikannasta voidaan nyt jäljittää seitsemän (7) maahanmuuttaja-sutta, jotka ovat tulleet Suomen ja Venäjän susikannasta, ja näiden saamat pennut ovat auttaneet vähentämään sissiitos-astetta.

Norjan ja Ruotsin susikannan asuma-alue

Skandinavian susikannan vakiintunut asuma-alue on varsin kompakti alue eteläisessä Keski-Ruotisissa ja siihen maarajalla liittyvässä Kaakkois-Norjassa. Alueen halkaisija on noin 300 kilometriä.
Tällä alueella on viime talvena 2015-2016 susia koskevassa kannantarkkailussa todettu yhteensä 40 perheryhmää ja 30 paria. Yhteensä kannan suuruus on kuten edellä mainittiin 420 sutta. Se on kutakuinkin tarkalleen tuplasti Suomen havaittu susimäärä samana ajankohtana.
Huomattavaa on, että Ruotsin ja Norjan sudet ovat suhteellisen etelässä ja suppeahkolla, vakiintuneella alueella.

Kommentoijat totesivat edellä, että ”Ei ole norjalaisia susia. Sudet tulleet Norjaan valtakuntien rajoja kunnioittamatta, aina tuolta Argangelista lähtien”. Tämä pitää siis osittain paikkansa: ilman ulkopuolista ”siementä” Ruotsin ja Norjan susikanta olisi ilmeisesti – viimeistään sisäsiittoisuuden degeneroimana – hävinnyt 1990-luvulla, mutta kanta tosiaan pelastui ulkoisen ”avun” turvin.

Tässä hyödyntämässäni artikkelissa ei mainita, tapahtuiko siirtoja ihmisten toimin, vai tapahtuiko vaellussiirtymiä: muistelen vuosia sitten nähneeni erään susi-dokumentin, jossa kerrottiin että itä-Suomesta siirrettiin ainakin yksi alfa-uros Ruotsiin.

Olisi myös mielenkiintoista tietää, miten edellä mainitut seitsemän maahanmuuttajaa ovat alueelle tulleet. Uskoisin ainakin osittaisiin siirtoihin.

Mutta mitään järin suurta vaellusta ei Suomen-Venäjän alueelta tosiaan tähän saakka ole havaittu tapahtuneen. Itsekin myönnän jossain määrin yllättyneeni siirtymäin vähäisyydestä.

Tässä esitettyjen kannatarkkailu-tietojen mukaan siis Pohjois-Norjassa – samoin kuin ei Pohjois-Ruotsissa – ei olisi tehty lainkaan susihavaintoja! Tätä pidän yllättävänä: Nimenomaan Venäjän susien vaelluksen kun uskoisi kohdistuvan nimenomaan Länsipohjaan ja siitä edelleen eri tahoille Skandinaviaan.

Mutta kaipa näitä virallisia rätinkejä on uskominen; toisin tietävät Ruotsissa ja Norjassa varmastikin olisivat ne haastaneet, jos poikkeavia havaintoja olisi esiintynyt.

KARTTA Norjan ja Ruotsin SUSIKANNASTA täällä;

http://www.rovdata.no/Ulv/Bestandsstatus.aspx
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset