Veikko Huuska

Britannia sanoi KYLLÄ ydinvoimalle

Britannia sanoi KYLLÄ ydinvoimalle

 – uusi voimala rakenteille

*

Maa valtameren ympäröimä ja tuulten sylissä, Britannia, sanoi Kyllä ydinvoiman lisärakentamiselle. 

Britannia teki eilen torstaina (15.9.2016) päätöksen Hinkley Pointin uuden ydinvoimalan rakentamisesta.  Päätös on periaatteellisuudessaan merkittävä.  Sillä on kauaskantoiset vaikutukset koko Euroopan energiapolitiikkaan.  Kesäkuisen Brexit-ratkaisun ohella tämä on ”yksi kivi” lisää Euroopan suunnitelmille rakentaa yhteistä politiikkaa unionipolitiikan eri lohkoilla.  Päätös saa entistä vakavammin pohtimaan, mikä on Britannian suunta, onko se päättäväisesti erkanemassa ”eurooppalaisen perheen” pöydistä, ja jos on, mitä se pidemmän päälle merkitsee. 

http://www.politico.eu/article/theresa-mays-nuclear-power-play-short-circuits-hinkley/

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/hinkley-nuclear-power-plant-theresa-may-announcement-a7307221.html

*

Uuden ydinvoimalayksikön rakentaa ranskalainen EDF-yhtiö.  Tämä puolestaan vahvistaa Ranskan asemaa Euroopan ydinvoiman rakentajana – ja osaajana..

EDF:n pääjohtaja Jean-Bernard Lévy julisti:

”Britannian päätös merkitsee ydinvoiman uutta tulemista Euroopassa”.

*

Päätyessään Ranskan EDF-yhtiöön, pääministeri Mayn kabinetti löi kättä Kiinan ydinjätti China General Nuclear Power Group - CGN:n kanssa.  Nämä giantit toimivat tiiviissä yhteistyössä tämän hankkeen toteuttamiseksi, ja muutenkin.

Ydinvoiman rakentaminen on paitsi energiapolitiikkaa, myöskin suurvaltapolitiikkaa, raakaa ja kypsentämätöntä vallankäyttöä.

Nyt Kiina pääsee pelaamaan isoa roolia Britannian ydinvoimateollisuudessa.  Sen suurempaa "joululahjaa" se ei ole voinut kuvitellakaan.  -  Eikä kukaan voi sanoa historialle, kun sitä kirjoitetaan, etteikö virkaiältään ylen nuorta pääministeriä, Mayta, olisi varoitettu sikä ulkoa, että sisäpiirin ytimestä, että tällä ratkaisulla Kiina saa ja tulee ottamaan niin keskeisen roolin Britannian ydinvoimateollisuudessa, että se väistämättä saatta muodostaa kansallisen turvallisuusuhkan.

Britanniassa mm. Mayn läheinen neuvonantaja Home Officessa, Nick Timothy, varoitti uhkasta, jonka Kiinan osallistuminen kriittisen infrastruktuurin rakentamiseen muodostaa.  Hän julkaisi taannoin verkkosivuilla varoituksen siitä, miten Kiina voisi "rakentaa heikennyksiä tietokonejärjestelmiin, joiden avulla se kykenisi halutessaan sammuttamaan koko Britannian energiantuotannon".  Artikkelissa huomautettiin myöskin siitä, että on "hämmentävää, että Britannian hallitus on näin tyytyväinen Kiinan valtion omistamien yhtiöiden osallisuudesta herkillä aloilla".  Niin tärkeää kuin kaupallinen yhteistyö onkin, se ei "oikeuta avaamaan ovia potentiaalisesti vihamielisen maan tunkeutumiseen valtakunnan kriittisen kansallisen infrastruktuurin ytimeen".  Nämä kommentit aiheuttivat myrskyn vesilasissa, pienimuotoisen diplomaattisen insidentin, joka nyt sitten kuitattiin yhteisten maljojen kohotuksella.  - Avaimena nyt nähtyyn ratkaisuun pidetään Kiinan presidentin Xi Jinpingin viime lokakuussa suoritettamaa valtiovierailua, jolloin periaatteessa sovittiin CGN:n osallistumisesta kolmen voimalaitoksen parissa, Hinkleyssä, Bradwell Essexissä ja SizeWall Suffolkissa.  Tämä kaikki siis jo pääministeri David Cameronin isännöidessä Downing Street 10:ppiä.  Cameronin pehmeäkätisyyttä kiinalaisia kohtaan protestoinet äänet Konservatiivipuolueen riveissä on nyt vaiennetty ja "rivit ammuttu suoriksi", - ainakin hetkeksi.

Brexitin vaikutukset heijastuvat Britanniaan, Eurooppaan ja koko maailmaan melko odottamattomalla rekyylillä.

*

Britannian ratkaisu syntyi sen jälkeen, kun Theresa Mayn oikeistokonservatiivinen hallitus oli asettanut uusia ehtoja projektin turvallisuudelle ja omistusjärjestelyjen pysyvyydelle.  Hallitus voi puuttua peliin, jos EDF on aikeissa myydä osuutensa voimalasta jollekin muulle.

Kaikki tietävät, että se ”joku muu” on  tietenkin kiinalainen CGN – eikä muita vaihtoehtoja "joksikin muuksi" olekaan, ellei sitten lukuun lasketa väärän koivun takaa yhtä, joka on, - ei enempää eikä vähempää kuin… venäläinen Rosatom.

Tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että pitkähköksi käyneen eurooppalaisen ydinvoima-selibaatin aikana kaikki muut varteenotettavat ydinvoimarakentajat, osaajat, ovat pudonneet pelistä pois.  Muualla ei yksinkertaisesti ole nykyisenkaltaiset eurooppalaiset toiminta- ja turvallisuusnormit hallitsevaa osaaja-toimijaa, kuin Putinin Venäjällä, - ellei sitten ankaraa atomirakentajaa, Kiinaa, oteta lukuun. 

Britannian voimalaratkaisun hintalappu on järkyttävät 30 miljardi £, siis laskettu kustannus brittiläisille kuluttajille. (ks. Politico, linkki yllä).

*

Uuden voimalan on määrä tuottaa noin 7 % Britannian sähköntarpeesta ja korvata sulkeutuvia hiilivoimaloita sekä auttaa kasvihuonekaasujen päästöjen hillitsemisessä.

Uusien energiantuottomuotojen puolestapuhujat ovat aiheellisesti huolissaan.  Miten nyt käy tärkeän eurooppalaisen toimijan, Britannian, tulevaisuuden energiamuotojen?  Jäävätkö ne väistämättä lapsipuolen asemaan?  Britannia on Saksan jälkeen Euroopan toiseksi suurin kansantalous, ja ydinasevaltana ja entisenä suurvaltana se on eräs keskeinen toimija myös koko maailman energiapolitiikassa.  Britannian ratkaisu koetaan voimakkaana takaiskuna monilla tahoilla tänään.

*

Sähköä Hinkley Pointin kahden reaktorin voimala jauhaa ”aikaisintaan vuonna 2015”.  -  Tämä tietenkin sillä edellytyksellä, että ”kaikki menee niin kuin on suunniteltu”.

*

Uutta ydinvoimaa rakennetaan Länsi-Euroopassa tällä hetkellä vain kolmessa ”ydinsuurvallassa”, nimittäin

Ranskassa ja Suomessa.

Suomi on ”hyvässä seurassa”.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Brexitin alla ja päällä meillä pahoiteltiin Britannian ratkaisua muun muassa siksi, että se niin monessa meille tärkeässä asiassa on ollut "samalla puolella kuin me".

Myös ydinvoiman hyödyntämisessä Britannia näyttää olevan "samalla puolella kuin me"! Kansallisesti keskeisen ja herkistä herkimmän infran rakentajana molemmissa maissa toimii yksinvaltaisesti johdetun valtion omistama yhtiö, jonka luotettavuuteen ja lojaalisuuteen kohdistuu... vähintäinkin lieviä epäilyksiä.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Fennovoiman olisi kannattanut valita voimala -ehdokkaakseen japanilaisen Toshiban, koska näyttäisi valtio-omisteinen Fortum toimintoineen jo olevan liiaksi kytköksissä itäiseen naapuriin, ja prototyyppi -toimittaja Areva sulkeutui ulkopuolelle kun ei ymmärrettävistä syistä haluttu lähteä enää seikkailemaan.

Britannian oli käytännön syistä lähdettävä turvaamaan maan energiantuotantoa. Epäluotettavaan ja ajoittaiseen tuulivoimaan ei voinut enää luottaa, lisätä sitä ei ainakaan enää voinut. Ja kansalaisten vastustus tuulivoimaa kohtaan on äärimmäisen kovaa ja äänekästä.

Nyt Kiina on samoilla linjoilla, tuulivoimaa ei enää lisätä, verkon rakentaminen tuulisilta alueilta tulisi liian kalliiksi!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eräs kiintoisimpia kysymyksiä, mitä Britanniassa nyt - ja jo ainakin toukokuusta lähtien - kysytään, on:
Toimiiko ranskalainen EDF tässä hankkeessa vain välttämättömänä "esiliinana" tai suorastaan "viikunanlehtenä".
Keväällä kun, ilmeisen aiheellisesti, puhuttiin siitä, miten ranskalaisfirma olisi jäämässä/jättäytymässä pois koko hankkeesta, ja kun Kiina sitten varsin innokkaasti ilmoitti halulla rakentavana koko projektin vaikka sitten yksin.

Arevan kokemukset eivät kannusta ranskalaisia, mutta eivät myöskään uusia ostajia, sinällään...

https://www.theguardian.com/business/2016/may/13/h...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
The Guardian näyttää tänään ”historiallisen kädenlyönnin” Britannian ja Kiinan välillä;
https://www.theguardian.com/uk-news/2016/sep/16/uk...
Pääministeri May ja presidentti Xi tapasivat viimeksi aivan äskettäin G20-tapaamisessa.
Guardian otsikoi, että Britannian ”Kiina-fobia” loihtii esiin ongelmia myönteisestä Hinkley-päätöksestä (huolimatta).
Kiinan reaktiot ovat itsetuntoisia, niissä todetaan, että Mayn torstainen Hinkley Point C-reaktoria koskeva päätös pelasti UK-China –suhteet joutumasta ”epävakaaseen häilyntätilaan”, mutta Lontoon Kiina-pelko loihtii ilmoille yhteistyösuhteeseen kohdistuvia epäilyksiä, joista Pekingin virallinen uutistoimisto varoitteli tuoreeltaan.
Virallisissa julkilausumissa Kiina ilmaisi tyytyväisyyttä suunnitellun 18 miljardin punnan hankkeen etenemisestä, joka toukokuussa joutui vaakalaudalle Brittien kontrollikomission nostettua pöydälle ”joitakin kuviteltuja” kansallisen turvallisuuden elementtejä ja huolen kiinalaisten investointiosallisuutta kohtaan.
Uutistoimisto Xinhua kertoi, että Hinkley C –reaktorin hankintasopimuksen hyväksyminen merkitsee 25.000 työpaikan syntyä ja auttaa ”tarjoamaan elintärkeän ratkaisun Britannian sähköntarpeisiin2.
*
Britanniassa on torstaisen ratkaisun jälkeen taitettu peistä asian tiimoilta.
Ydinvoima kyllä – Hinkley Pointi ei kiitos! on yksi näkökulma asiaan.
”Hinkley on kallis valkoinen elefantti” – kuului eräs kommentti.
*
Kiinassa Guanming Daily, joka on Kiinan kommunistisen puolueen johtava sanomalehti, totesi että vihreä valo Hinkleylle oli ”suuri merkityksinen” ensiaskel Kiinan ydinteknologialle Eruoopassa ”ja jopa koko maailmassa”, - aivan kuten varsinaisessa blogissani jo edellä totesinkin.
Samalla se kuitenkin jo varoitteli, että pinnalle nousseet uudet (tiukennetut) säännökset ulkomaisille investoinneille niiden kohdistuessa ”kriittiseen infrastruktuuriin”, tarkoittavat sitä, että nyt todennäköisesti on seuraavia Britti-kohteita, kuten Bradwellin reaktoria, koskevat sopimukset on neuvoteltava uudelleen.
China Daily –lehti toteaa englanninkielisessä perjantai-numerossaan tänään (16.9.2016), että Hinkley-päätös on voitto pääministeri Theresa Maylle.
”May on onnistunut paljossa – hän on onnistunut nujertamaan kotimaiset kriitikot, tyydyttämään oman varovaisen luonteensa, ja pitämään Kiinan puolellaan”, eräs nimettömänä esiintyvä kiinalainen valtion virkamies kertoi Peking-run –sanomalehdelle. http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...
*
PS.:
Nyt ne jo tekevät sen!
Kiinan-Venäjän yhteiset merijalkaväen sotaharjoitukset Etelä-Kiinanmerellä, rannikolla (ke 14.9.2016):

HUIPPUKOHDAT KIINAN JA VENÄJÄN YHTEISISTÄ SOTAHARJOITUKSISTA 14.9.2016;
Kiinan ja Venäjän merijalkaväen edustajat halaavat lämpimästi toisiaan maiden yhteisten merijalkaväen sotaharjoitusten aikana Zhanjiang´issa, Etelä-Kiinan Guangdongin maakunnassa.
Linkki: http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...

Viime keskiviikkona, 14. päivä syyskuuta 2016 Kiina ja Venäjä aloittivat "Yhteinen Meri 2016" (JOINT SEA 2016) sotaharjoituksen Guangdongin alueella, Etelä-Kiinan merellä. Sotaharjoitus ensi viikon maanantaihin19. syyskuuta sakka, ja siihen osallistuu laivaston pinta-aluksia, sukellusveneitä, kiinteäsiipilentokoneita, helikoptereiden, merijalkaväkeä ja panssaroituja amfibiolaitteita.
Chinese and Russian marines hug during a joint naval drill in Zhanjiang, South China's Guangdong province, Sept 14, 2016. China and Russia started "Joint Sea 2016" drill off Guangdong Province in the South China Sea on Tuesday. The drill will run until Sept. 19, featuring navy surface ships, submarines, fixed-wing aircraft, helicopters, marines and amphibious armored equipment. [Photo/Xinhua]
http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...
*
Chinese and Russian marines take part in a joint naval drill in Zhanjiang, south China's Guangdong Province, Sept 14, 2016.[Photo/Xinhua]
http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...
*

*
Russian marines stand during a joint naval drill in Zhanjiang, south China's Guangdong Province, Sept 14, 2016. [Photo/Xinhua]
http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...
*
Wang Hai, Chinese chief director of the exercise and deputy commander of the Chinese Navy, shakes hands with Russian marines during a joint naval drill in Zhanjiang. [Photo/Xinhua]
http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...
*
Chinese and Russian marines take part in a joint naval drill in Zhanjiang. [Photo/Xinhua]
http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämä on pakko nostaa aivan erillisenä uutisena:

Nyt ne jo tekevät sen!

Kiinan-Venäjän yhteiset merijalkaväen sotaharjoitukset Etelä-Kiinanmerellä, rannikolla (ke 14.9.2016):

HUIPPUKOHDAT KIINAN JA VENÄJÄN YHTEISISTÄ SOTAHARJOITUKSISTA 14.9.-19.9.2016;
Kiinan ja Venäjän merijalkaväen edustajat halaavat lämpimästi toisiaan maiden yhteisten merijalkaväen sotaharjoitusten aikana Zhanjiang´issa, Etelä-Kiinan Guangdongin maakunnassa.
Linkki; http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...

Viime keskiviikkona, 14. päivä syyskuuta 2016 Kiina ja Venäjä aloittivat "Yhteinen Meri 2016" (JOINT SEA 2016) sotaharjoituksen Guangdongin alueella, Etelä-Kiinan merellä. Sotaharjoitus ensi viikon maanantaihin 19. syyskuuta sAakka, ja siihen osallistuu laivaston pinta-aluksia, sukellusveneitä, kiinteäsiipilentokoneita, helikoptereiden, merijalkaväkeä ja panssaroituja amfibiolaitteita.

Chinese and Russian marines hug during a joint naval drill in Zhanjiang, South China's Guangdong province, Sept 14, 2016. China and Russia started "Joint Sea 2016" drill off Guangdong Province in the South China Sea on Tuesday. The drill will run until Sept. 19, featuring navy surface ships, submarines, fixed-wing aircraft, helicopters, marines and amphibious armored equipment. [Photo/Xinhua]

http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...

*

Chinese and Russian marines take part in a joint naval drill in Zhanjiang, south China's Guangdong Province, Sept 14, 2016.[Photo/Xinhua]

http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...

*

Russian marines stand during a joint naval drill in Zhanjiang, south China's Guangdong Province, Sept 14, 2016. [Photo/Xinhua]

http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...

*

Wang Hai, Chinese chief director of the exercise and deputy commander of the Chinese Navy, shakes hands with Russian marines during a joint naval drill in Zhanjiang. [Photo/Xinhua]

http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...

*

Chinese and Russian marines take part in a joint naval drill in Zhanjiang. [Photo/Xinhua]
http://www.chinadaily.com.cn/world/2016-09/15/cont...

*

TÄMÄ ON kovaa kalkkia Lännelle.
Mutta tämä - Venäjän-Kiinan yhteistyön eteneminen - sen kaikissa muodoissa, ei ole mikään yllätys. Näilläkin palstoilla tästä on puhuttu jo pitkään, varoittaenkin.¨

Mutta mitä Länsi on tehnyt?
Länsi on vain aktiivisesti sysinyt Venäjää yhä läheisempään yhteistyöhön Kiinan kanssa.

*

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Veikko Huuska

Minä pitäisin nyt Kiinan ja Venäjän keskenään pitämiä sotaharjoitukset kaukana globaalin talouden merkityksestä lännen ja Kiinan kauppasuhteiden välillä. Venäjälle suuntautuminen itään, ensisijaisesti Kiinaan, on lähinnä pakon sanelemaa, koska Venäjä on toimillaan eristänyt itsensä lännestä.

Kiinan vienti Yhdysvaltoihin on lähes 400 miljardia dollaria, EU maihin jokseenkin saman verran. Venäjän merkitys Kiinan viennille on marginaalinen. Kiinalle kelpaa Venäjän energia, mutta Kiina ei vaaranna kauppasuhteitaan länteen Venäjän takia. Sotaharjoitukset sinällään eivät Kiinan ja lännen kauppasuhteita vaaranna. Se tietävät kiinalaisetkin.

Näiden sotaharjoitusten merkitys on lähinnä teatraalinen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

En usko, että JOINT SEA 2016 -harjoitus on vain teatraalinen, ja jäisi sellaiseksi. Se on jo itsessään melkomoinen harppaus näiden maiden välisissä suhteissa, ja ilmentää oman näkemykseni mukaan sitä laajempaa strategiaa, jota molemmat suurvallat, Kiina ja Venäjä, ilmentävät toiminnassaan: ne viestivät kolmansille mahdeille, ennenkaikkea Lännelle, että niillä on yhteisiä nimittäjiä, ja ne ovat valmiita poimimaan marjankin maasta, luodakseen ja esittääkseen ei-Länsikeskeisen maailmanjärjestyksen kasvavaa merkitystä.

Aivan omana kysymyksenä kysyn:
Kuka olisi uskonut vuonna 2011, kun Saksa teki historiallisen päätöksensä luopua ydinvoiman käytöstä vuoteen 2022 mennessä, että vuonna 2016 Iso-Britannia tekee ydinvoimalan hankintasopimuksen Kiinan kanssa?
Nyt heti tuoreeltaan näyttää tosiaan, kommenttienkin ja uutistietojen valossa siltä, että ranskalainen EDF on enemmän tai vähemmän löyhästi Britannian atomivoimalahankesopimuspaketin kyljessä, ja koko iso homma on neuvoteltu, suunniteltu ja tullaan toteuttamaan varsin suuressa määrin Kiina-projektina. Ranska on tosiaan enemmänkin esiliina tai viikunanlehti, kuin varsinainen actori, siltä näyttää.
Melkoinen tapaus, niin teollisuushistoriallisesti, energiapoliittisesti, kuin valtapoliittisestikin. Ranskan rooli on mielenkiintoinen tässä liikussa! Ja - tietysti Brexitit tehneen Britannian, jonka ex-pääministeri Cameronin valmisteluin tätä hanketta on vedetty.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #10

Veikko Huuska

Jos sotaharjoitus ei ole teatraalinen, niin se on sitten provokatiivinen.

Vuosittainen Venäjän ja Kiinan laivastosotaharjoitus on pidetty Itä Kiinan Merellä ja Keltaisella Merellä.

Nyt sotaharjoitus pidetään kaukana perinteisestä alueesta Etelä Kiinan Merellä noin 1 200 kilometrin päässä Kiinan rannikolta.

Kiina väittää merialueen kuuluvan heille, vaikka Haagin pysyvän kansainvälisen tuomioistuimen päätös toteaa, että Kiinalla ei ole mitään perustetta merialueeseen. Nyt siis on aihetta näyttää, Venäjän myötäilemänä, kansainvälisen oikeuden merkitys valloituspolitiikassa. Tämä sopii hyvin Venäjälle.

Merialue kuuluu merenkukun vapaaseen liikkuvuuteen (Freedom of navigation) sekä Etelä Kiinan Meren rantavaltioiden Filippiinien, Malesian, Brunein ja Vietnamin talous- ja elinkeinoalueeseen (kalastus).

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #11

Tältä osin allekirjoitan, provokatiivinen, hyvinkin.
Uudenlaisen maailmanjärjestyksen laatijoille on aina olennaista toimia provokatiivisesti ja demonstratiivisesti; tuoda julki uusi malli, sen "saavutukset" ja existenssi.

Olen aikaisemmin toistuvasti kirjoittanut Itäisten valtojen unioneista ja muista liittoumista, - joista osa on selvästikin tilannekohtaisia, ja siten osaltaan esittäytymiskeskeisiä uurtoja, joihin tosin siis sisältyy tuo serendipity-elementti, ymmärrys siitä, että aina ei löydy vain sitä mitä lähdetään etsimään tai hakemaan, vaan sen matkan varrelta löytyy lähes varmasti myös sellaista, jota lähtiessä ei tiennyt etsivänsä tai edes olevan olemassa!
Läntinen logiikka ja tietynlainen rationaliteetti vierastaa tällaista toimintaa, siis muutoinkin kuin ideologis-voimapoliittisista syistä. Mutta en nyt jatka tästä sivu-ulottuvuudesta tällä kertaa enempää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Taisivat DailyChina-linkit umpeutua...

tämä ehkä toimii ja näyttää kuvat:
http://defence-blog.com/army/chinese-and-russian-m...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Venäjä-Kiina yhteisharjoitusta kommentoitiin 15.9.2016;
Confusunyatsen wrote 2016-9-15 22:22
It is good to see China and Russia are working together. It doesn't look good when the US and their allies are doing maneuvers around the same area. What would the US think if military maneuvers were close to their borders (like Hawaii).
More
Confusunyatsen wrote 2016-9-15 22:18
The solidarity is great, the only problem is that the US is in this region, where they clearly don't belong. I'm curious about whether the US would like foreign military maneuvers near Hawaii.
*
Eli;

”On hyvä nähdä Kiinan ja Venäjän tekevät yhteistyötä. Sensijaan se ei näytä hyvältä, kun Yhdysvallat ja sen liittolaiset liikehtivät ympäriinsä samalla alueella. Mitä Yhdysvallat ajattelisi, jos (nämä Kiinan ja Venäjän) sotaharjoitukset olisivat lähellä sen omia rajoja (kuten Hawaiilla)?
*

Käyttäjän KaleviOnnela kuva
Kalevi Onnela

"Miten nyt käy tärkeän eurooppalaisen toimijan, Britannian, tulevaisuuden energiamuotojen?"
Hyvin näkyy käyvän, ydinenergia on juuri se "tulevaisuuden energiamuoto", kasvavan energiatarpeen pääasiallinen turvaamismuoto tulevaisuudessa. Tuulimyllyt jäävät aikanaan historiaan kivoina erikoisuuksina, taas kerran.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset