Veikko Huuska

Voiko Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaa vaalikoneita manipuloimalla?

Voiko Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaa vaalikoneita manipuloimalla?

 - Tämä juttu alkaa konspiraatio-aatoksin, ja päättyy palikkaketjuun..

*

Yhdysvaltain presidentinvaalit 2016 ovat erikoisuuksien näyteikkuna, joka aiheuttaa kenties enemmän torjuntaa kuin attraktiota.

Aika monet ovat jo saaneet tarpeeksi ja liikaakin ehdokas Donald Trumpin heitoista ja iskuista, joilla ei välillä näytä olevan mitään holttia.  Eräs hänen lausuntonsa on kuitenkin jäänyt, ainakin meillä, ansaitsemattoman vähälle huomiolle.  En onnistunut googlaamaan siitä ainuttakaan vastetta Suomessa, joten kenties kerron siitä tässä.

*

The Washington Postin haastattelussa 2.8.2016 Trump sanoi:

En olisi lainkaan yllättynyt, jos marrasvaalien tulos osoittautuu peukaloiduksi, sillä äänestäjien ID-tilanne (tunnistautuminen) on osoittanut erittäin epäreilua kehitystä.  Meillä ihmiset voivat äänestää vaikka 10 kertaa”.

“If the election is rigged, I would not be surprised, the voter ID situation has turned out to be a very unfair development. We may have people vote 10 times.”

*

Sanotaan Trumpista mitä tahansa, tässä hän lienee oikeassa.  Eräiden asiantuntijoiden mukaan tilanne Yhdysvalloissa on jopa huonompi kuin hänen kuvaamansa.

Mutta vaalien todellinen uhka ei liity äänestäjien ID-tunnistukseen.

*

Trump siis varoittaa, että 2016 vaaleja voitaisiin manipuloida äänestäjien tunnistautumista säätelevien löperöiden lakien vuoksi, jotka mahdollistavat osalle äänestäjistä äänestää ilman tunnistautumista – eli he teoriassa voisivat äänestää toistuvasti eri paikoissa – on itseasiassa pikkujuttu verrattuna siihen, mitä muuta ennennäkemätöntä vaalisysteemissä voisi tapahtua.

Systeeminen sumpliminen – riski siitä – koskee äänestysjärjestelmää, koneellista äänestämistä, joka on riskialtis.

*

Vaikka useimmat Yhdysvaltain osavaltiot ovat korvanneet vanhat reikäkortti- ja vipukoneet elektronisilla kosketusnäytöillä ja hienoilla optisilla skanneri-äänestyskoneilla jo vuoden 2006 loppuun mennessä, näitä viimeksi asennettuja koneita ei ole kunnolla seulottu ja niin on päässyt syntymään uusia, entistä monimutkaisempia ongelmia, kuten epäluotettava ohjelmakoodisto ja suunnitteluun liittyvät erilaiset puutteet. –

Surullisenkuuluisista vuoden 2000 vaaleista Wikipedia kertoo mm. näin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_presidentinvaalit_2000

Kysymys vaalien rehellisyydestä ja virheettömyydestä on traumaattinen Yhdysvalloissa. 

 

NPR:n artikkelissa toimittaja Danielle Kurtsleben toteaa 7.8.2016: ”Kysymys siitä, voidaanko vaaleja peukaloida iskee demokratian sydämeen”.

http://www.npr.org/2016/08/07/488893858/questioning-if-an-election-will-be-rigged-strikes-at-the-heart-of-democracy

*

Mutta nyt elämme vuotta 2016, joten alun perin ongelmallinen elektroninen kosketusnäyttö ja optinen skannaus –äänestysjärjestelmä ovat yli 10 vuotta vanhoja, joten ne, teknologisesti tarkasteltuina, - ovat jo antiikkia.

Ne osavaltiot, jotka käyttävät vanhoja koneita, raportoivat jatkuvista ongelmista ala-arvoisten kosketusnäyttöjen, kulahtaneiden modeemien etc. pulmista, sekä muista ongelmista emolevyjen ja muistikorttien suhteen.

Jotkut valtiot, kuten Massachusetts, Texas, Virginia – ja Florida – käyttävät vaalikoneita, jotka ovat vähintään 15 vuotta vanhoja.  Markkinoilta ei enää edes löydy komponentteja, joilla niiden toiminnasta pudonneita koneita voitaisiin korjata.

*

Brennan Center for Justice –keskuksen erityisasiantuntijat Larry Norden ja Christopher Fammighetti, jotka ovat laatineet raportin nimeltä ”America`s Voting Machines at Risk” (Yhdysvaltain äänestyskoneisiin liittyvät riskit), huomauttavat, että ”useimmat nykyisin käytössä olevat järjestelmät ovat joko vaarallisen lähellä - tai aiemmin jo ylittäneet - niiden odotettavissa olevan elinkaaren päätepisteen”.  

Koko raportti (68 s.) luettavissa täällä;  https://www.brennancenter.org/sites/default/files/publications/Americas_Voting_Machines_At_Risk.pdf

Brennan Centerin raportti tiivistää ongelman todeten: ”Kukaan ei odota, että kannettava tietokone kestää 10 vuotta.  Kuinka voimme olettaa näiltä koneilta, joista monet on suunniteltu ja tehty jo 1990-luvulla, että ne toimisivat edelleen?”.

”Itse asiassa, tuntematon määrältä vaalikoneita jotka ovat toimineet Windows XP –käyttöjärjestelmällä, loppui ohjelmistotuki, kun Microsoft lopetti sen 8. huhtikuuta 2014.  Tämä tarkoittaa sitä, että Microsoft ei enää tuota mitään ”laastaria” niihin tietoturva-aukkoihin, joita näiden koneiden ohjelmistoissa ilmenee.  esimerkiksi kaikki Kalifornian vaalikoneet käyttävät XP:tä, ja jotkut jopa Windows 2000:tta”, Brennan Center kertoo.

*

Eikä tässä kaikki.  Neljäkymmentä kolme osavaltiota käyttää järjestelmiä, joita ei enää valmisteta, koska myyjät ovat menneet konkurssiin.

Sen lisäksi vaalikoneiden ikääntymisen seurauksena ne ovat alttiita kaatumaan ja näytöt ”jäätymään”, ja edelleen ne ovat epäluotettavia ja sitä paitsi koneet voivat epäonnistua annettujen äänien tallennuksessa, - tai ne voivat tallentaa äänet väärin.

Esiäänestyspaikat ympäri Yhdysvaltoja ovat raportoineet äänestyskoneiden sähköisen kosketusnäytön kalibroinnissa ilmenneistä ongelmista, jonka seurauksena todella päädytään ”flipperi-äänestykseen” (“flipping” votes ) , tilanteeseen, jossa äänestyskone rekisteröi äänestäjän äänen jollekin muulle ehdokkaalle, kuin mitä äänestäjä näytöltä valitsi (recording a vote for a different candidate ).

*

Yhdysvaltain valtion tilintarkastajat (State Auditors) ovat luonnollisesti tutkineet näppäilyyn liittyneitä pulmia.  Se, mitä he tarkastuksissaan löysivät, oli vielä pelottavampaa. 

Yhdysvaltain julkisen palvelun radion, National Public Radio – NPR:n tutkivan toimituksen ohjelman mukaan, ”käyttäessään älypuhelimiaan, he pystyivät luomaan yhteyden äänestyskoneisiin langattomassa verkossa, jossa käytetään samoja aallonpituuksia”:

 Ja ”eräissä osavaltioissa tilintarkastajat pystyivät helposti arvaamaan järjestelmän salasanat – eräässäkin tapauksessa se oli ”abcde”, - ja saattoivat muuttaa etätoimintoina äänten jakautumaa ilman että heidän toimintansa paljastui”.

Joten, on täysin mahdollista, että marraskuun presidentinvaaleista itse asiassa muodostuu helposti epärehelliset.

*

Politico.com –sivusto kertoi äskettäin ”Miten hakkeroida vaalit 7 minuutissa”;

http://www.politico.com/magazine/story/2016/08/2016-elections-russia-hack-how-to-hack-an-election-in-seven-minutes-214144

Demokraattisen puolueen kansallisen konvention (Democratic National Committee) tietojärjestelmien vakava hakkerointi heinäkuussa lisäsi spekulaatioita vaalien tärvelemisen riskeistä.  Silloin epäiltiin ja ilmoitusten mukaan melko pitkälle elektorinisten jalanjälkien perusteella myös syytettiin iskusta venäläisiä, tai ainakin venäläisillä alustoilla operoivia tahoja.  Mitkään pikkutekijät ja aataminomenoitaan sinisen valon hämärissä kurppailevia nörttejä ei tässä tapauksessa epäilty; asialla olivat isot massiivikoneet ja viljalti poweria omaavat actorit.

OFF-Guardian´in palstoilla Eric Draitser totesi 7.8.2016: ”Venäläisten ei tarvitse hakkeroida presidentinvaaleja, se on ihan USA:laisten oma jopi”; https://off-guardian.org/2016/08/07/russia-wont-hack-us-voting-machines-thats-americas-job/

“But the corporate media, whose job it is to run interference for the establishment thereby providing invaluable service to its elite patrons, has now gone even further by planting in the public consciousness the narrative that the Kremlin intends to hack US voting machines in a further indication of the depravity of the Mephistopheles of Moscow, Vladimir Putin.  Indeed, it seems that the Russians are the real threat to democracy as we know it. At least, that’s what we’re told to think.

But I wonder whether the amnesiac media even bothers to consider that their own newspapers and websites, as well as major non-governmental institutions, have proven a thousand times over that the very infrastructure of US elections is entirely compromised, untrustworthy, and controlled by the same corporate interests that rule over every facet of American life. OK, I guess I don’t really wonder, I know they don’t think about it.  No, the corporate media is doing what it does best: misinforming in the service of the one percent.”

*

Onko mitään tehtävissä?

*

Blockchain pelastaa

Blockchain eli lohkoketju (palikkaketju)

Blockchain´ia – eli samaa tekniikkaa, joka antoi meille Bitcoinin ja hajautetut autonomiset järjestelmät, voitaisiin käyttää rekisteröimään turvallisesti ja avoimesti jokainen annettu ääni.

Blockchain on ”jaettu pääkirja/apuviiva” (distributed ledger). 

Se ”elää” avoimessa verkossa, johon kuka tahansa voi toimivan ohjelmiston avulla liittyä.  Jokaiselta verkoston jäseneltä joka tallentaa sinne jotain, tallentuu pääkirjaan tehokkaasti jäljitettävissä olevat tiedot kymmenien, satojen tuhansien tai miljoonien tietokoneiden osalta, millä eliminoidaan mahdollisuuskin yhdenkään äänen virheisiin.  https://en.wikipedia.org/wiki/Blockchain_(database)

 

Sen sijaan, että jokin yksi henkilö, yksi yritys, yksi toimija, tai edes yksi hallitus olisi monoliittisesti vastuussa keskustietokannasta, jokainen , joka synnyttää ”solmun” avoimeen Blockchain-verkkoon saa kopion tallenteesta joka pääkirjaan syntyy.  Tämä tarkoittaa sitä, että kaikilla äänestäjillä, jotka vilkaisevat pääkirjaa, voivat tarkistaa merkinnän oikeellisuuden.

Samoin kuin digivaluutta Bitcoin toimii.

Kaikki tiedot jaetussa pääkirjassa ovat määritelmällisesti julkisia.  On jopa sivustoja (kuten blochchain.info ) joita kutsutaan ”block explorers”, joiden avulla voidaan etsiä tietoja lataamatta itse ohjelmaa. https://blockchain.info/

Kun tiedot on lähetetty blockchainiin se on siellä ikuisesti.  Sitä ei voi poistaa tai muuttaa, ei kukaan, eikä mikään.

*

Ikuinen kirja

Jaetun pääkirjan tiedot ovat myös aikaleimattuja ja allekirjoitettuja, joten on mahdollista todistaa tiedon lähde, päivämäärä sekä aika, jolloin tiedot on ladattu.  Aivan kuten itse tietoja ei voi poistaa tai muuttaa, aikaleimaa ei myöskään voi väärentää.  Ja koska jaetun pääkirjan luonne on olla jaettu, kaikki talletettu tieto on toistettu kymmeniä tuhansia kertoja; se jaetaan tietokoneverkkoihin kaikkialle maailmaan, mikä takaa 100 %:sesti tietojen katoamattomuuden.

*

Miten on?

Miten sitten äänestyksen tulisi tapahtua, ja miten se todellisuudessa tulee tapahtumaan?

Blockchain Technologies ja muut vastaavat alan yhtiöt ovat tuottamassa jaettuun pääkirjaan perustuvia vaalikoneita/äänestyskoneita.

Ne eivät tule käyttöön tulevissa marraskuun 2016 presidentinvaaleissa, vielä.  Mutta, ei-niin-kaukaisessa-tulevaisuudessa, se varsin suurella todennäköisyydellä tulee toteutumaan.  Siihen ainakin on hyvä mahdollisuus.

Ehkä.

*

Miten Suomessa?

Taloussanomat/Aleksi Moisio päivitteli 3.10.2015, miten Suomi junnaa peränpitäjänä:

”Suomalaiset pankit kuin Nokia takavuosina” – eli meillä ei oikein ymmärretä, mitä maailmalla ja Euroopassa tapahtuu juuri nyt.

http://www.taloussanomat.fi/porssi/2015/10/03/suomalaiset-pankit-kuin-nokia-takavuosina/201512833/170

Aleksi Moisio kirjoittaa;

”– Tähän tekniikkaan pitää suhtautua yhtä vakavasti kuin internetin kehitykseen olisi pitänyt suhtautua 1990-luvun alussa.

Näin vakuuttaa Bloomberg Markets -lehdelle Blythe Masters. Pankkijätti JPMorganissa näyttävän uran luonut Masters tunnetaan roolistaan luottoriskijohdannaisten eli CDS-papereiden markkinoiden synnyttäjänä.

Nyt Masters on kuitenkin tohkeissaan aivan muusta. Tekniikka, johon hän viittaa, on nimeltään blockchain eli lohkoketju. Eikä Wall Street -legenda intoile yksin.

Syyskuussa monet suuret pankit, kuten Goldman Sachs, Deutsche Bank, Credit Suisse ja Citi, ilmoittivat tuestaan R3-yhtiölle. Ohjelmistoyhtiö kehittää pankkiireille, meklareille ja muille rahoitusalan ammattilaisille tarkoitettuja teknologioita lohkoketjun pohjalta.

Maailman talousfoorumi WEF puolestaan nosti hiljattain lohkoketjuteknologian yhdeksi digitalisaation megatrendeistä.

– Lohkoketju tulee vaikuttamaan yritysten ja kuluttajien jokapäiväiseen elämään – ennemmin tai myöhemmin, sanovat finanssialan asiantuntijat Kirsi Larkiala ja Johannes Asuja.

Nykyään finanssialan muutosprojektien kanssa työskentelevillä Larkialalla ja Asujalla on pitkä historia alalla. Ennen nykyisiä tehtäviään he ovat työskennelleet eri johtotehtävissä Danske Bankissa ja SEB:ssä.

– Veikkaamme, että joku Suomessa toimiva pankki perustaa tai lähtee mukaan lohkoteknologiaa kehittävään startupiin ennen ensi juhannusta. Muuten olemme pettyneitä.”

Voimme siis kysyä:

Lohkoketju (Blockchain) tunkeutuu aina vain uusille toimikentille, pysymmekö perässä?

*

Tähän päätteeksi vielä pari linkkijuttua, aiheesta kiinnostuneille;

 

http://www.tivi.fi/Kaikki_uutiset/lohkoketju-on-yhta-iso-asia-kuin-internet-6391648

 

http://www.bittipaja.com/t/blockchain-teknologia-aiheuttamassa-tyopaikkakadon/174

 

http://www.alykassuomi.fi/2015/03/mullistaako-palikkaketju-liiketoimintasi/

 

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Voiko Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaa vaalikoneita manipuloimalla?"

Toivottavasti ei , mutta en epäile hetkeäkään, etteikö Clintonin porukka pyrkisi vilunkipelillä toimimaan. Niin ovat kieroja kuin Siilinjärven korkkiruuvi. Hillary on valehteluillaan näyttänyt, ettei hänellä ja Billillä ole häpyä lainkaan. Ei ole ihme, että niin moni haluaa hänet mieluummin poseen, kuin presidentiksi.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tekstistä ehkä on luettavissa, että vaalijärjestelmän mahdolliset puutteet ja vajavuudet tarjoavat omat mahdollisuudet ainakin neljälle taholle:

Molempien pääpuolueiden ehdokkaiden taustaryhmille tai symppaajille;
kolmansien puolueiden ehdokkaiden taustaryhmille ja symppaajille,
sekä vielä neljäntenä:
vaaleihin aktiivisesti osallistuvien puolueiden tai ryhmittymien ulkopuolisille, niin Yhdysvalloissa kuin globaalisti maailmalla!

Vielä ehkä voisi jaotella potentiaalisten toimijoiden tarkoituksia siten, että voidaan "nostaa" jotain, tai "painaa" jotain, - tai sitten vain yleisesti pyrkiä sekoittamaan pakkaa ja asettamaan vaalien tulos kyseenalaiseksi ja kenties koko poliittinen järjestelmäkin legitimiteettinsä suhteen huonoon valoon.

Seuranta päällä.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aiheeseen liittyen, ulkoisen asiattoman vaikuttamisen näkökulma:

Clinton ilmaisi huolensa Venäjän mahdollisesta puuttumisesta USA:n vaaleihin eilisillan puheessaan.

Satakunnan Kansa kertoi äsken: http://www.satakunnankansa.fi/maailma/clinton-ilma...

"Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton on ilmaissut syvän huolensa siitä, että Venäjä olisi puuttunut Yhdysvaltojen vaaleihin demokraatteihin kohdistuvilla kyberhyökkäyksillä.

Mahdollisuus Venäjän puuttumisesta Yhdysvaltojen presidenttipeliin nousi esiin heinäkuussa, kun demokraattien sähköposteja vuoti julkisuuteen. Clintonin kampanjakoneiston mukaan vuodon jäljet johtivat Venäjälle. Yhdysvaltalaislehdet kuten New York Times ja Washington Post kirjoittivat tuolloin, että osa kyberturvallisuuden asiantuntijoista on samaa mieltä.

– Se, että tiedusteluasiantuntijamme tutkivat asiaa ja ottavat asian vakavasti, nostaa esiin vakavia kysymyksiä Venäjän mahdollisesta puuttumisesta vaaliprosessiimme, Clinton sanoi kampanjakoneessa pitämässään lehdistötilaisuudessa uutistoimisto Reutersin mukaan.

Clinton myös syytti kilpailijaansa, republikaanien Donald Trumpia Venäjän yllyttämisestä vakoilla häntä."

*

Ne keinot, joista edellä blogissa puhuin ovat potentiaalisia välineitä myös ulkoisille toimijoille, ei ainoastaan yhdysvaltalaisille hakkereille.

Seuranta päällä..

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Verkkouutiset/Sami Miettinen,
16.12.2016;
"Tuliko tietovuoto Venäjältä vai demokraattien sisältä? Yhdysvalloissa puhutaan jo vallankaappauksesta

Politiikan kommentaattorit puhuvat Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin liittyen jo vallankaappauksesta oli se sitten Venäjän tai nykyisen hallinnon tekemä"

"Tietovuoto sittenkin "sisäpiiriläiseltä"?

Sean Hannityn ohjelmassa puhunut Wikileaksin perustaja Julian Assange vakuutti, että tietovuoto ei tullut Venäjältä.

Wikileaksille nykyisin työskentelevä Ison-Britannian entinen Uzbekistanin-suurlähettiläs Graig Murray kertoi että hän vastaanotti DNC:tä koskevat vuodot Washingtonissa "sisäpuolelta" henkilöltä. Murray mukaan henkilö oli kyllästynyt Clintonin säätiön korruptioon ja DNC:n toimintaan Clintonin vastaehdokkaan Bernie Sandersin presidenttiehdokasvalinnan estämiseksi."
Lähde:
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/vallankaappau...

Seuraamme tikkana tiedon tarkentumisa!

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Voiko Yhdysvaltain presidentinvaalit voittaa vaalikoneita manipuloimalla?"

Suomalaisessa kielenkäytössä vaalikoneella ymmärretään eri medioiden ehdokkaille tekemiä kyselyitä, joita äänestäjät voivat sitten netissä tarkastella päätöksenteon tueksi.

"Tein vaalikoneen", kehuu moni, vaikka tekniset kyvyt eivät vaativaan ohjelmointiin riittäisikään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset