Veikko Huuska

”Herään joka aamu talossa, jonka rakensivat orjat..”

”Herään joka aamu talossa, jonka rakensivat orjat..”

Yhdysvaltain presidentinvaalien 2016 kenties parhaan puheen piti demokraattisen puolueen nimeämiskonventissa heinäkuussa Philadelphiassa Valkoisen talon nykyinen emäntä, presidentin puoliso Michelle Obama. Hän lausui vaikuttavassa ja retoris-tyylilliseti hienossa puheessaan muun muassa näin:

”Herään joka aamu talossa, jonka rakensivat orjat”.

"I wake up every morning in a house that was built by slaves," she said. "And I watch my daughters, two beautiful, intelligent, black young women, playing with their dogs on the White House lawn. And because of Hillary Clinton, my daughters and all our sons and daughters now take for granted that a woman can be president of the United States. So, don't let anyone ever tell you that this country isn't great, that somehow we need to make it great again, because this right now is the greatest country on Earth."

http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2016/jul/25/michelle-obama/michelle-obama-correct-white-house-was-built-slave/

*

Rakentaminen

Alunperin Valkoinen talo oli kuin karu maatalo

Tulevan suurvallan presidentit joutuivat tyytymään vaatimattomaan ja ahtaaseen virka-asuntoon, sillä kongressi ei halunnut maksaa ylellisyyksistä.

Kongressi ei halunnut törsätä valtion rahoja, ja päättäjät myönsivät vastahakoisesti 232 371,83 dollaria eli nykyrahassa noin kolme miljoonaa euroa presidentin virka-asunnon rakentamiseen.

Sillä rahalla presidentti saisi asunnon, joka olisi nuoressa Yhdysvalloissa näyttävä mutta eurooppalaisessa mittakaavassa vaatimaton.

Säästösyistä rakennus rakennettiin lähistöltä louhitusta harmaasta hiekkakivestä, joka kuitenkin loppui kesken, joten talosta rakennettiin yksi kerros suunniteltua matalampi.

Hiekkakivi oli niin huokoista, että talon ulkoseinät suojattiin kalkin, riisiliiman, kaseiinin ja lyijyn seoksella. Näin Valkoisesta talosta tuli valkoinen.

Lähde: Historia -aikakauslehti, 26.9.2012;   http://historianet.fi/tekniikka/rakennushankkeet/valkoinen-talo-oli-kuin-karu-maatalo

*

Vaatimatonta, perin vaatimatonta

Kun presidentin virka-asunto sai vuonna 1800 ensimmäiset asukkaansa, presidenttinä oli John Adams, joka hänkin joutui muuttamaan keskeneräiseen rakennukseen.

”Kysyttäessä on vastattava, että kaikki on oikein kaunista... tosiasiassa asuintilat eivät ole vielä valmiit”, kirjoitti presidentin vaimo Abigail Adams sisarelleen.

”Käytän suurta, vielä keskeneräistä vastaanottosalia [nykyinen itäinen huone] pyykin kuivaamiseen.” Presidentin vaimolla oli myös vaikeuksia saada miehensä vaatimaton palkka riittämään talon lämmityskuluihin koko talveksi.

Vasta kun James Monroe muutti Valkoiseen taloon vuonna 1817, se sai kasvojenkohotuksen, kun kongressi myönsi 10 000 dollaria talon ympäristön ja puutarhan kunnostamiseen.

Ranskassa lähettiläänä toiminut Monroe teki sisustushankintoja Ranskasta, josta tuotiin komeita huonekaluja, maljakoita ja roomalaistyylisiä kelloja.

Lasku ylitti budjetin huimasti. Presidentti järjesti myös ylenpalttisia illalliskutsuja, joilla ateriat syötiin laivastoministeri Crowninshildin vaimon mukaan ”niin painavilla hopeahaarukoilla, että niitä oli vaikea nostaa suuhun asti”.

Ylellinen sisustus koki kovia, kun Andrew Jacksonista tuli presidentti vuonna 1829. Jackson oli entinen kenraali ja uudisraivaajien suosikki, ja tuhansia ihmisiä saapui Mississippijoen varren rajaseuduilta pääkaupunkiin juhlimaan sankariaan.

”Näimme miten rahvas, joukko poikia, neekereitä, naisia ja lapsia, tungeksi sisään toisiaan tuuppien ja tönien”, kirjoitti seurapiirirouva Margaret Smith Valkoisen talon valtauksesta.

Väki talloi damastipäällysteisiä huonekaluja mutaisilla saappaillaan, lasin- ja posliininsirpaleet täyttivät lattiat ja henkilökunta yritti houkutella ihmisiä ulos punssitynnyrien avulla. Yleensä niin kylmähermoinen Jackson oli paennut hotelliin.

Lähde: Historia –lehti, em linkki.

*

Tutustu White Housen pohjapiirrokseen:

http://historianet.fi/tekniikka/rakennushankkeet/napsautettava-piirros-tutki-valkoista-taloa

Etsi Ovaalihuone talon Länsisiivestä!

Lähde: Historia –lehti, 22.1.2016.

*

Valkoinen talo rakennettiin uudelleen..

Harva yhdysvaltalainen rakennus voi nauttia Valkoisen talon kaltaisesta historiasta ja arvostuksesta. Presidentti George Washington valitsi James Hobanin suunnitelman 16. heinäkuuta 1792 kuuden arvostetun arkkitehdin lähettämän kilpailutyön joukosta. Kuusikerroksinen hiekkakivirakennus edustaa liittovaltioiden uusklassista tyyliä, ja mukana on myös irlantilaista palladianismia. Valkoinen talo suunniteltiin herättämään kansalaisissa ja ulkomaalaisissa vierailijoissa kunnioitusta valtiota kohtaan. Valkoinen talo rakennettiin vuosina 1792–1800, ja Hoban rakennutti sen uudelleen vuoden 1814 tulipalon jälkeen.

Lähde: http://www.lego.com/fi-fi/architecture/products/white-house-21006

*

Britit polttivat Valkoisen talon 1814

Yhdysvaltain ja Ison-Britannian välillä käydyn niin sanotun ”1812 sodan” aikana (virallisesti sodittiin 1812-1814) kenraali Robert Rossin komentamat brittiläiset joukot löivät yhdysvaltalaiset sotilaat elokuussa 1812 Blandesburgin taistelussa, Marylandissa, ja marssivat vastarintaa kohtaamatta Washingtoniin D.C.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Vuoden_1812_sota

Useimmat kongressin jäsenet ja virkailijat jättivät pääkaupungin pian sen jälkeen kun viesti Yhdysvaltain joukkojen tappiosta oli tullut, mutta presidentti James Madison yhdessä puolisonsa Dolleyn kanssa pakeni vasta viime hetkellä ennen kuin valloittajat saapuivat kaupunkiin. 

Tämä tapahtui 202 vuotta sitten, 24. päivänä elokuuta 1814.

Varhemmin samana päivänä presidentti Madison oli ollut paikanpäällä Blandesburgin taistelukentällä ja ottanut eräässä kohteessa komennon ja johtanut miesluvultaan harvennutta tykistöpatteria.  Siten James Madisonista tuli ensimmäinen – ja edelleenkin anoa, istuva presidentti, jolla on kokemusta taistelukentällä raivoavan taistelun johtamisesta ylipäällikön ominaisuudessa.

Presidentin kenttävierailun aikana Valkoiseen taloon jäänyt Dolley Madison sai lähetin tuomana viestin, että britit jo lähestyvät ja käynnisti sen vuoksi evakuointitoimet, vaikka presidentti oli pyytänyt ”rohkeasti ja tyynesti” odottamaan hänen paluutaan.  Dolley ja muutama palvelija päättivät viedä turvaan tärkeimmän, nimittäin seinään ruuvatun suurikokoisen presidentti George Washingtonin muotokuvan.  Rouva määräsi särkemään kehyksen ja leikkaamaan taulukankaan ja rullaamaan sen kuljetuskuntoon.  Kaksi tunnistamatonta ”gentlemen from New York” toimittivat sen turvaan (Dolleyn ollessa tietämätön siitä, että Washingtonin salin seinään kiinnitetty kuva itseasiassa oli jäljennös arvokkaasta Giolbert Sturtin maalaamasta originaalista.) 

Ennen lähtöään Dolley kirjoitti sisarelleen yöllä 23.8.1814: ”Ja nyt, rakas sisko, minun täytyy lähteä tästä talosta, tai vihollisarmeija ottaa minut vangiksi ja tekee minulle mahdottomaksi täyttää velvollisuuteni”.  Niin Dolley väkineen jätti Valkoisen talon ja löysi aviomiehensä ennalta määrätystä kohtaamispaikasta keskellä ukkosmyrskyä.

*

Valkoinen talo palaa!

Britannian armeija saapui Washingtoniin myöhemmin illansuussa 24.8.1814, ja kenraali Ross sekä joukko johtavia brittiläisiä esikuntaupseereita viettivät yön autioituneessa Valkoisessa talossa.  Kerrotaan, että sotilaat istuivat syömään ruokasalin pöytään ja nauttivat presidentin esikunnan kesken jääneen päivällisen, käyttäen talon hopeisia aterimia, joiden sanottiin olleen niin raskastekoisia että niiden pelkkä nostaminen vaati voimaa.

Samaan aikaan brittijoukot juhlivat ikivanhaan tapaan valloitetun kaupungin hämärillä kaduilla ja toreilla.  Eräät sotilaat päättivät kostaa yhdysvaltalaisten aikaisemmin polttaman Kanadan hallintorakennuksen tuhoamisen Ontariossa heinäkuussa.  Valkoinen talo, useita liittovaltion hallintorakennuksia sekä lukuisia yksityisiä koteja sytytettiin palamaan ja tuhoutui.  Rakennusvaiheessa oleva Capitoleumkin tuikattiin tuleen, ja edustajainhuoneen sekä kongressinkirjaston rakennukset kärsivät vaurioita, ennen kuin kaatosade sammutti liekit.

Pari päivää myöhemmin, 26.8.1814 kenraali Ross käsittäen että hänen oli mahdoton hallita tilannetta miehitetyssä kaupungissa käski brittijoukkojen marssia Washingtonista. 

Seuraavana päivänä presidentti Madison palasi savuavaan  ja hiiltyneeseen Washingtoniin, ja lupasi rakentaa kaupungin entiseen kukoistukseensa.  Valkoisen talon alkuperäinen arkkitehti James Hoban suunnitteli ja ohjasi jälleenrakennustyön, ja Valkoinen talo otettiin uudelleen viralliseen presidentilliseen käyttöön vuonna 1817.  Presidentti Madison ei itse enää koskaan päässyt asumaan Valkoiseen taloon, vaan palveli loppuelämänsä ajan kotipaikassaan Octagon House´ssa. 

Kun Valkoinen talo taas remontin jälkeen 1817 sen isännäksi astui vastavalittu presidentti James Monroe.

Lähde: http://www.history.com/this-day-in-history/british-capture-and-burn-washington & http://www.history.com/this-day-in-history/british-troops-set-fire-to-the-white-house

*

Rakensivatko orjat Valkoisen talon?

Kohta Michelle Obaman puoluekokouspuheen 25.7.2016 jälkeen heräsi kysymys: pitikö väite paikkansa.  Rakensivatko orjat todellakin Valkoisen talon?  Oliko Yhdysvaltain hallituksella orjia?

Yhdysvaltalainen poliittisen puheen faktantarkastaja, PolitiFackt, tarkisti oitis 25.7. asian laidan; puhuiko maan First Lady totta vai palturia.  http://www.politifact.com/

http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2016/jul/25/michelle-obama/michelle-obama-correct-white-house-was-built-slave/

*

PolitiFact kertoo:

The White House Historical Association – presidentin virkatalon vaalintaan keskittynyt yhdistys on paneutunut asiaan ja toteaa:

”Valkoisen talon rakentaminen alkoi vuonna 1792 Washington D.C.:ssä, keskellä harvaan asuttua uudisasutusaluetta.  Päätöksen luovuttaa rakennuksen tarvitsema maa-alue tekivät kaksi orjavaltiota - Virginia ja Maryland - mikä lopulta – vaikutti valtion julkisten rakennusten käyttämän työvoiman valintaan.

Tarkoituksena oli hankkia hallintokeskuksen rakennustöihin työntekijöitä Euroopasta, mutta ilmoituksiin tuli huonosti vastauksia ja rekrytointiyritykset saivat kolkon päätöksen, ja pian käännyttiinkin amerikan-afrikkalaisten – sekä orjien että vapaiden – puoleen.  Ja näin heistä muodostui suurin työntekijäryhmä, joka rakensi Valkoisen talon, Yhdysvaltain Capitolin ja muut varhaiset hallintorakennukset.

Kivenhakkaa Collen Williamson ”harjoitutti orjuutettuja ihmisiä  paikan päällä hallituksen kivilouhoksilla Aquiassa, Virginiassa”, todetaan WHHA:n lausunnossa.  ”Orjat louhivat ja leikkasivat karkeita kivenlohkareita, jotka skotlantilaiset muurarit myöhemmin muotoiltuina muurasivat presidentillisen talon seiniin.  Orjat liittyivät työntekijäryhmään, joka käsitti paikallisia valkoisia työläisiä sekä ammattitaitoisia käsityöläisiä Marylandista ja Virginiasta, sekä Yhdysvaltoihin maahanmuuttajina tulleita työntekijöitä Irlannista, Skotlannista ja muista Euroopan maista.”

Valkoisen Talon rakennustyömaan palkkakirjanpito osoittaa, että hallitus ei omistanut orjia, mutta että se palkkasi heitä työmaalle.  Niinpä asiakirjoista ilmenee, että orja-puusepät Ben, Daniel ja Peter kuuluivat James Hobanin omistukseen  - siis talon suunnittelijan orjaisännyyteen. (National Archives ja Records Administration/White House Historical Association).

Katso palkkakirjanpidon sivu; http://www.politifact.com/truth-o-meter/statements/2016/jul/25/michelle-obama/michelle-obama-correct-white-house-was-built-slave/

*

Toimittaja Jesse J. Holland kertoo orjien roolista Valkoisen talon rakennustyössä hänen tänä vuonna (2016) ilmestyneessä kirjassaan The Invisibles: Untold Story of African American Slaves in the White House:

”Kun höyrykoneella toimivat Hullu-Jussit odottivat keksimistään vielä vuosien päässä, nämä orjat kaivoivat savea paikan päällä käsivoimin lapiolla.  Pitkää päivää ja yötäkin he ahersivat, jotta ammattitaitoisille tiilentekijöille saatiin raaka-ainetta, samaan aikaan kun maata sivustoilla kaivettiin, jotta saataisiin Valkoisen talon perustuksille ja kellareille tilat.” 

Hollandin mukaan Michelle Obaman lausunto on ”true”. 

Tarkkaan ottaen:

Valkoista taloa ei rakennettu yksinomaisesti orjien työllä: se on rakennettu yhdistämällä orjien sekä vapaiden – niin valkoisten kuin mustien – voima.  Mutta orjat olivat merkittävästi mukana rakentamassa Valkoista taloa, joten ei ole vähintäkään kiistaa siitä, miten mrs Obaman muotoiluun on vastattava.

Me (PolitiFact) arvioimme: Se on totta.

*

Loppulause

Brittiläisten valloittajien 24.8.1814 polttaman Valkoisen Talon uudestirakennettu versio, se jonka me tunnemme tänään, on kaiken ymmärryksen mukaan rakennettu samoin, kuin alkuperäinenkin: osin orjien, osin vapaien työllä ja hiellä.

*

Epäilijöitä

Kuten asiaan kuuluu, tuokin kyseenalaistettiin.

Lue lisää: PolitiFact 27.7.2016;

http://www.politifact.com/truth-o-meter/article/2016/jul/27/some-readers-unconvinced-our-true-rating-white-hou/

Puutteelliset asiakirjat estävät laskemasta mikä osuus rakennustöistä toteutui orjien käsien ja muun voiman avulla, ja mikä osuus ”vapaiden” toimesta.  Tähän joutunemme tyytymään.  Mutta taloa, jossa rouva Obama joka aamu herää, rakensi siis merkittävä joukko orjia.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä. Vieraalla halpatyövoimalla on pitkät perinteet.

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kiitos mielenkiintoisesta historiapläjäyksestä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset