Veikko Huuska

Miksi öljyn hinta pysyy edelleen matalana? Salainen ”öljysota”

Miksi öljyn hinta pysyy edelleen matalana? Salainen ”öljysota”

Öljymarkkinoiden Big Game

*

Olen toistuvasti näillä palstoilla palannut pohtimaan aihetta, miksi öljyn maailmanmarkkinahinta on juuri nyt se, mikä se on.  Siis alhainen. 

Eräin osin hintaan on kohtalaisen selkeitä vastauksia, mutta joltain osin hintatasoa on hieman vaikeampi selittää tai perustella, - ainakaan konventionaalisin öljymarkkinoiden hintaperustein. 

Sain juuri Yhdysvalloista vinkin eräistä taustatekijöistä öljyn hinta-asiassa.  Seuraavassa kerron niistä.

*

Casus Belli

Syy öljyn hinnan taustalla on jäänyt kieltämättä melko lailla katveeseen median silmiltä.  Silti se saattaa olla ratkaiseva, tärkein, tekijä öljyn halpenemiseen.

Saudi Aramco, Saudi-Arabian kansallinen öljy-yhtiö, - samalla suurin öljymagnaatti maailmassa – on kellokas, se voima, joka kertoo, mitä öljyntuottajamaiden järjestö OPEC seuraavaksi sanoo tai tekee.

Kuluvan vuoden 31. päivä heinäkuuta Saudi Aramco laski hintojaan Aasian markkinoilla, ja teki sen kohtalaisen merkittävällä tavalla.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-07-31/saudis-lower-oil-price-to-asia-most-in-10-months-in-sign-of-glut

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-06-30/saudi-aramco-cuts-all-august-oil-prices-for-u-s-asian-clients

Tässä syy maailmanmarkkinahintaan.  Ja tämä liike ratkaisee öljyn hintatason maailmanlaajuisesti erittäin pitkään.

Mutta – suuntautuuko Saudien isku Yhdysvaltoja ja sen öljyntuotantoa vastaan?  Seuraavassa pohditaan mikä on ”todellinen” Casus Belli – eli se oikea syy tähän öljysotaan.

*

Öljysota Aasiassa jatkuu

Saudi-Arabian Saudi Aramcon Aasian hinnanalennukset signaloivat seuraavan kierroksen kaupankäynnille yhä katkeraa vientisotaa, joka samalla sanelee maailmanlaajuisten hintojen tason lähitulevaisuudessa.

Tämä johtuu kahdesta syystä.

Ensinnäkin, koska, - kuten olemme saaneet huomata, useaan otteeseen, - Aasian kysyntä sanelee asteittain sitä, mitä tulee tapahtumaan energiamarkkinoilla ainakin kahden seuraavan vuosikymmenen aikana (ja luultavasti pidemmäksikin aikaa, mutta luotettavanoloisia ennusteita ei ole vielä olemassa ajasta, joka tulee vuoden 2040 jälkeen).

Kaikki öljytuotteiden loppukäyttöä koskeva lisäys, kysyntätarve, nimittäin keskittyy sinne; Aasia ja Tyynenmeren alue sanelee maailmanlaajuisen öljynkäytön suuntauksen vastedes.

Kansainvälinen öljyn hinta vertautuu Brentin mukaan (hinta asettuu päivittäin Lontoon noteerausten mukaan ja WTI:n (West Intermediate) hinta määritetään New Yorkissa), mutta hintaohjurina toimii Aasian kasvava energian ruokahalu.

Energiamuotojen joukossa raakaöljy ja sen hinta on kärjessä sen suhteen, miten energian hintakirjo kaikkiaan muotoutuu.

Saudien öljystrategia toimii kaikkialla muualla, mutta ei Aasiassa

*

Niinpä…

Toiseksi Saudi-strategia on ollut rakentaa lisävientiä nykyisille öljyä tulviville markkinoille, mistä on seurannut looginen ylitarjonnan tulos, hinta on väsynyt.  Tämä linja on palvellut Saudien aikomuksia riittävän kiitettävästi muualla maailmassa.

Mutta Saudi-Arabia on edelleenkin menettänyt asemiaan ensisijaisessa kohteessaan, Aasiassa.

*

Aasiassa kilpailu öljymarkkinasta jatkuu.  Primääri kilpailija tulee Venäjältä, ja vähäisemmässä määrin tilanteeseen vaikuttavat sekä Irakin että Iranin nyt nousussa oleva tuotanto.  Itseasiassa tämä kilpailu Aasiassa on yksi tärkeimmistä syistä, joka on muuttanut OPECin perinteisen, vastaavassa tilanteessa tiuhaan käytetyn tuotannonleikkaus-linjan.

Olennainen etappi tässä suhteessa oli OPECin ”Kiitospäivän Yllätys” vuonna 2014 (Thanksgiving Day Surprise).  Silloinhan Saudi-Arabia painoi läpi, useiden kiipelissä olevien öljymaiden vastustuksesta piittaamatta, kannan, että järjestä ilmoitti ”ei” tuotannonsupistusaikeille.

Nyt Aasia perinteisesti maksaa  premium-öljyn tuontitoimitukset, kun taas muut ostajat maksavat puhtaan nimellishinnan ”Gulf Coast price”).  Tärkeimmät Aasian jalostamokompleksti on myös viritetty käyttämään raakaöljyä, jonka rikkipitoisuus on korkeampi  (tunnetaan myös nimellä ”Sour Crude”).

Niinpä Saudi-Arabian, Venäjän, Irakin ja Iranin ensisijainen öljyntuotanto on ”hapan”, ja muodostaa taistelunäyttömän Aasian markkinoilla.

*

Mutta vuonna 2012, Moskova sai rakennetuksi Itä-Siperian-Tyynenmeren ESPO – East-Siberia-Pacific Ocean –putkiston Siperiasta Kiinan koillisosaan.  ESPO –putkilinja kuljettaa uutta, vähärikkisempää raakaöljyä (jonka hinnoittelun Venäjä on ehdottanut noudattamaan ESPO-laatuluokitusta).

Tämä öljy on ”makeampaa” (lue: vähemmän rikkipitoista) kuin tavanomainen Urals Blend Export, jota Venäjä tuo maailmanmarkkinoille, jonka laatusäätelyä hoidellaan Bashkortostanin ja Tatarstanin öljyn määrää leikkaamalla.

Tämä saavutettiin antamalla kotimaisten yhtiöille Basneftille ja Tatneftille subventiot siitä että ne suuntaavat öljytuotantonsa Venäjän omille jalostamoille.  Venäjän sisäinen öljysota on – kirjaimellisesti – raakaa ja veristä, siinä kongojen pomot taistelevat markkinaosuuksista ja ”kaikesta”, myös presidentinhallinnon ja päämiehen suosiosta, ja aina välillä jopa omasta kaulastaan ja hengestäänkin.

*

ESPO tähtää Aasiaan

Kaiken alku ja juuri on se, että lähtökohtaisesti ESPO-putki on kohdistettu Aasian öljymarkkinoille, jossa jalansijaa onkin hieman saatu, eikä vähiten sen vuoksi, että Siber-laatu on parempaa kuin öljysheikkien toimittama, mutta myös hinta on ollut kuvassa.  Venäjän kylmänkolkan mustaa kultaa myytiin hintaan, joka vertautuu saudien toimitushintaiseen öljyyn, tai jopa alittaa sen!

Saudi-Arabian tarkoitus oli OPECin marraskuun 2014 politiikan muutoksella ajaa Aasian öljyn hinta tasolle, jolla Venäjällä oli varaa käydä kauppaa ESPO-öljystään Aasian mantereella (putkitoimitus, vh).  Siksi OPEC pysytti tuotantomääränsä, ja kohottikin niitä viennin kasvattamiseksi.  Välitön tavoite oli kilpailla tehokkaasti (lue: nujertaa) sekä Venäjän öljy-invaasiota vastaan Aasiassa, eikä – kuten yleisesti luulimme – kamppailla Yhdysvaltoja ja Yhdysvaltain liuskeöljytuotantoa vastaan.

Saudi-Arabian casus belli (sodan syy – ja kohde)

Tämä kysymys, miksi ja miten Saudi-Arabia lähti öljysotaan liittolaistaan ja kumppaniaan Lähi-Idässä, Yhdysvaltoja, vastaan, on askarruttanut monia. 

Tämä uusi käsitys öljymarkkinoiden sodan asetelmista (joka ei ole aivan niin totaalisen uusi, vh) helpottaa päänkivistystä tältä osin. 

Saudi-Arabia ei ole kauppasodassa Yhdysvaltain kanssa, sen öljysota tähtää Aasiaan, ja – kauas katsoessamme, koko maapallon jäljellä olevien öljyvarantojen arvon säilyttämiseen. 

Uusien energiamuotojen esiinmarssi ja voittokulku kun pahimmillaan saattaisi romahduttaa koko globaalin öljyteollisuuden taloudellisen pohjan: vaikka öljyä vielä pitkään pumpattaisiin ja jalostettaisiin ja poltettaisiin, Oil-Industry´n finanssiperusta vääjäämättä romahtaisi, iltaruskon alalta katoaisivat sijoittajat ja yhtiöt taapertaisivat ”kuin peto kuoleva” rotkonsa rauhaan kuolemaan..  Siksi kauppasota.

Saudit ajattelevat, näkyvimmin, kuin kukaan muu, mutta taistellen eturintamassa koko öljyringin puolesta, että parempi myydä öljyä vaikka sitten ”ALE-hintaan” nyt, kuin nopeuttaa periksiantamattomuudellaan kilpailuetua uusille energiamuodoilla, ja siten tahtomattakin buustata niiden esiinmarssia, ja uuden voiman astumista energiakentän johtoon!

*

OPECin strategia toimi – hetkisen…

Mutta palatkaamme päivän epistolaan.

Aluksi Venäjä veti hihnoja kiinni Aasian viennin suhteen.  Mutta kun sitten seurasi sekä Venäjän talouden että ruplan romahdus…  Vaurioita täydensivät vielä Lännen sanktiot ja Venäjän niiden seurauksena asettamat vastapakotteet, ja alkusyisesti Ukraina konflikti ja sen aiheuttamat sotilasmenot ja tuotannon sekä kaupan tappiot.  Venäjän federaation talous ja budjetti menivät kuralle (ja jatkavat alamäkeään), ja aina muistettava öljyn maailmanmarkkinahinnan syvä niiaus.

Niinpä sen jälkeen kun öljyn hinta markkinoilla romahti – Kremlin budjetti oli laadittu tuossa vaiheessa 80 taalan tynnyrihinnan varaan – ja kun myyntiä käytiin 30 taalan tasolla, valtakeskus joutui paniikkiin.

Tämä on tuttua tarinaa.  Venäjä on jossain määrin onnistunut vakiinnuttamaan talouttaan, vaikkakin viime viikkojen öljyn hinnan paluu alas on tuottanut jälleen angstia.  Mutta eniten kaikista, mikä on muuttunut – eikä paljon ole muuttunut – on kuitenkin asenne.

Kun maito on jo kaatunut, ja paljon vahinkoa tapahtunut Venäjälle ja sen taloudelle, Moskova on nyt päättänyt urheasti jälleen jatkaa taistelua Aasian öljynkuluttajien sieluista.

*

Kremlin vastaisku

Huomattuaan, että Saudi/OPEC –päätös jatkaa öljyn tulvittamista öljymarkkinoille, ja ikävänä tarkoituksena tehostaa tulvintaa ja kertakaikkisesti ajaa Venäjän ulos Aasian öljymarkkinoilta, Kreml on nyt päättänyt vastata tähän arabien taisteluhansikkaan heittoon täydellä ponnella. 

Niinpä Venäjä on päättänyt (lue: Kreml: > lue: Putin) jatkaa katkeraa, mutta välttämättömäksi nähtyä taistelua.  On päätetty lisätä vientiä, huolimatta siitä, että joka kannu öljyä ulos tuottaa tappiota.  Karvasta tappiota, jota nykyinen hinta tuottaa!

*

Moskova tietää

Tietenkin Venäjän johto – Putin – on tasan tietoinen riskeistä, jotka tähän vientipäätökseen sisältyvät.

Moskova kykenee ylläpitämään tuotantomääränsä ja jopa ylittämään nykyiset määrät, käydäkseen öljysotaa Aasiassa. 

Mutta Venäjä tietää, että vastatessaan saudien sotahuutoon ja lisätessään öljynvientiään se itse on kärsii kolminkertaisen vahingon:

Ensinnäkin: taloudelliset menetykset tästä viennistä Aasiaan,

Toiseksi: monet Länsi-Siperian öljykentät alkavat olla (ainakin nykyisellään) ehtyviä kaivoja ja koska ne ovat Venäjän ulkomaanviennin varsinaisia ”aittoja”, niiden kuivuminen tietää tupen rapinoita,

Kolmanneksi: Venäjän öljyteollisuutta läpi kentän vaivaa yhä epätoivoisemmaksi käyvä puute sekä käyttöpääomasta että teknisestä asiantuntemuksesta.  Heikkenevä öljytalous ei pysty pitämään palikoita hallussaan, huippuinsinöörit häipyvät sottaisilta öljykentiltä, pumput ja jalostamot natisevat liitoksissaan..

*

Chicken-Game

Mutta Saudi-Arabia ei ole luopumassa linjastaan, se ei hellitä puolinelsonia joka sillä on kilpailijatalouksistaan.

Riad laskee, että sillä on etu puolellaan tässä sodassa.  Sen erittäin alhaiset tuotantokustannukset (maailman alhaisimmat, vh) ja (ainakin näennäisesti) lähes rajattomat öljyvarannot vievät sen väistämättä voittajaksi, siinä missä yhä epätoivoisemmaksi käyvä Venäjä tekee omia kontrasiirtojaan omalla tahollaan.

Venäjä ei voi muuta kuin hävitä tämän sodan.

*

Samaan aikaan Aasian kuluttajat nauttivat öljysodan hyödyistä – alempina bensiinin ja energian hintoina. 

Tämä raju ”oil chicken”.

(PS. Chicken Game = pelkuripeli; Peli, jossa pelataan isoin panoksin, ja voittaja on se, joka jää kun heikompi, ”pelkuri”, ensiksi hellittää ja jättää kentän voittajalle.  Klassinen ”chicken game” käytiin Nicholas Rayn ohjaamassa elokuvassa ”Nuori kapinallinen”, joka teki kuuluisaksi mm. James Deanin. 

Pätkä elokuvan muistettavasta pelkuri-pelistä; https://

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siinä nyt on niin monta monessa ettei tavallinen tallaaja pysy kärryillä. Sekin kuinka paljon USA:n ja muiden varastoissa on, paljonko Kiina täydentää, millä hinnalla kukin öljyntuottajamaa myy pitääkseen markkinaosuuksiaan ja siinä saudien hintakilpailu on ollut tiedossa, mutta mm. Venäjän ei, jne. Ja kun öljyn hinta on nyt muutaman päivän sisällä noussut niin lisätäänkö jossain tuotantoa.

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Erinomaisen valaiseva kirjoitus, kiitos!

Käyttäjän AmosAhola kuva
Amos Ahola

Itse olin kuvitellut että polkemalla hintaa saadaan shale oil firmat lopulta nurin, mutta uusiutuvien uhka on myös validi syy.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Shale oilin tekniikka on kehittynyt, ja toisaalta tuottajatkin usein niin velkaantuneita että pakko jatkaa pienelläkin katteella jotta saisi velkojen korot maksettua.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Jos noin paljon kykenee asiasta kirjoittamaan ihan järkeväntuntuisesti, pitää minun, taatelintallaajan imaista asian ydin itseeni ja tulkata se selkokielelleni.

Siis asialla ovat pelurit, jotka käyttävät hyväkseen pörssiä sen kadotettua aikoja sitten alkuperäisen tarkoituksensa.

Ei edes yleisesti hyväksytty kysynnän ja tarjonnan laki pysty tuohon sairaaseen pörssipeluuseen puuttumaan.

Toisaalta tilanne on myös öljyn hyödyntämisaen perusominaisuus. Kun kerran olet lähteen avannut, niin sitä ei enään suljeta. Se pumppaa niin kauan, kunne pelkkä hiekka rohisee putkessa. Jos omat säiliöt täyttyvät ennen sitä, niin jotain pitää tehdä. Ei sitä öljyä saada samasta reijästä takaisin.
Pakkorako laittaa öljyä markkinoille, kun ei ne saudit halua mustaa mörjää omalle hasiendalleen.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Tämän rinnalla käydään vielä 'öljyputkipeli', eli Syyrian sota on pitkälle sitä, ettei Iranin öljyä saataisi Välimeren satamiin, niinkuin sopimuksessa sanotaan.
Ja tietenkin Turkilla on suuret intressit/mahdollisuudet mitä tulee Kaukasuksen-Välimeren putkiin jne.

Eli tässä on useampi rinnakkaissota meneillään ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Henry

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Yksinkertaisin ja helpoin selitys on kuitata kysymys lyhyesti. Hinta laskee, kun tuotantoa ei rajoiteta, vaikka öljyn kysyntä ei kasva.

Öljyn vientituloista riippuvaisten maiden budjettien tasapainoittamiseksi tuotetaan lisää öljyä alhaisesta hinnasta huolimatta.

OPEC maiden(kartellin)kyky sopia tuotannon rajoituksista on heikentynyt. Kukin tulkoon toimeen omillaan.

OPEC:in ja Venäjän yritys sopia edes pienestä yhteistyöstä öljytuotannon rajoituksista ei suuren epäluottamuksen johdosta tuota edes kunnon neuvotteluja. Satunnaisia lausuntoja on annettu ja öljyn hinta on pomppinut viime kuukausina $40-$52 välillä.

Öljyn varastotasot ovat huipussaan ympäri maailmaa ja ylituotantoa jatketan niin kauan kuin kaikki säiliöt, tankkerit ja uima-altaat ovat piripintaan täynnä. Uudeksi markkinapeluriksi nousi Iran joka ilmoitti välittömästi tavoittelevansa pääsyä öljyntuottamaiden kärkkijoukkoon, eikä Iranilla ole aikomustakaan keskustella mistään tuotantorajoituksista.

Edes kansainväliset konfliktit ja pienet rähinät öljyntuotantoalueilla eivät vaikuta öljyn hintaan.

Itse asiassa kaikki alkoi USA:n liuskeöljytuotannosta vuonna 2013-2014. Öljyn hinta oli huipussaan ja jenkit kykenivät tuottamaan öljyä enemmän kuin Saudi-Arabia ja Venäjä.

Tähän odottamattomaan kehitykseen päätti Saudi-Arabia iskeä laskemalla öljyn hintaa tasolle, että liuskeöljytuotanto ja offshore poraus olisi kannattamatonta. Saudien hyökkäys öljyn hinnan alentamisessa epäonnistui ja sai aikaan edellämainitun ylituotantokierteen.

Outoa on havaita, että mitään ei tehdä. Sekä Saudi Arabia ja Venäjä ylittivät viime kuussa kaikkien aikojen suurimpaan tuotantomäärään barreleissa mitattuna.

Nyt ylituotannon lisäksi on alettu taistella markkinaosuuksista. Markkinoita voi voittaa vain tarjoamalla edullisia pitkäaikaisia sopimuksia. Markkinhaukat siis sitovat öljyn hintansa vuosiksi eteenpäin edulliseen tasoon. Osa sopimuksista kattaa myös öljyputkien rakentamisen joka halvan öljyn lisäksi lienee täysin tappiollista toimintaa. Poliittisesti putki on aina riski.

Ölyn hintaan ei tällä sopimusmallilla nouse vielä vuosiin $80-$110 huipputasolle. Ehkä ei koskaan, koska suuntaus on tehokkaat toimet fossiilisista energialähteistä eroon pääsemiseksi.

Öljyntuottajat joiden tuotantokustannukset ovat yli $60 ovat käytännössä entisiä yrityksiä.

Jotenkin voisi ymmärtää, että Saudit kestäisivät alekampanjat, koska heidän öljyn tuotantokustannuksensa ovat $15-$30 haarukassa, mutta ei, Saudi Arabian Kuningaskunta on vaikeuksissa. Valtiollinen ARAMCO on kaupan. Sen arvoa ei kukaan tiedä, mutta puhutaan 2 000 miljardin osakeannista.

Jukka Laine

Yhdysvallat on maailman suurin öljyntuottaja vesisärötyksellä, joka aiheuttaa merkittäviä ympäristötuhoja. Tällä lyhytnäköisellä öljyntuotannolla voidellaan USAn taloutta, kun kiinalaiset eivät enää rahoita jenkkien kulutusta ja elintasoerot ovat revenneet.

OPEC ei voi mitään USA:n tuotannolle. USA rauhoittelee saudeprinssejä myymällä heille alehintaan aseteknologiaa. Samalla Yhdysvalloissa on rotuerot kasvaneet ja poliisi ampuu päivittäin ihmisiä ja pelolla hallitaan maata joka kamppailee valtavan velkavuoren ja poliittisten kiistojen keskellä. Köyhintä väestönosaa kohdeltiin kaltoin subprime-kriisissä, kun pankit myivät lainoja ja yllyttivät ihmisiä ottamaan lainoja, joiden ehtoja he eivät ymmärtäneet. Yhteiskuntakritiikki ja väkivalta ovat sen jälkeen hallinneet maata. Valkoinen väestönosa pelkää mustien kapinaa.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Valaiseva kirjoitus – kiitos siitä.

Muistelen lukeneeni jostakin joku päivä sitten, että seuraavaan OPEC:n kokoukseen on kutsuttu myös Venäjä. Aika näyttää, mitä se merkitsee vai merkitseekö mitään.

Lisäys: Foreignpolicy 16.8.2016 kirjoittaa otsikolla 'Saudi-Arabia iskee takaisin'. Siinä pyöritetään kolmiodraamaa Saudi-Arabia / Iran / USA.
Russia sana tässä pitkässä artikkelissa mainitaan vain Syyrian pommitusten yhteydessä.
http://foreignpolicy.com/2016/08/16/saudi-arabia-s...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jukka Laine

Niin. Yhdysvallat on öljyomavarainen, eikä Yhdysvaltojen talous ole riippuvainen öljyn vientituloista. Yhdysvaltain öljyreservit ovat ensimmäistä kertaa suuremmat kuin Saudi-Arabialla tai Venäjällä

Itse asiassa Yhdysvallat hyötyy halvasta öljystä, vaikka halpa öljy kurittaa rankasti maan omaa yksityistä öljy- ja kaasuteollisuutta.

Yhdysvalloissa on hyödynnettävissä olevaa öljyä noin 264 miljardia tynnyriä. Öljy sijaitsee nykyisillä ja vasta löydetyillä öljykentillä. Luku sisältää myös arvion vielä löytämättömistä öljyvaroista.

Vuonna 2014 Yhdysvaltain talousministeriö purki 40 vuotta voimassa olevan öljyn vientikiellon. Lakiuudistuksen myötä entistä suurempi osa maassa pumpattavasta liuskeöljystä on kelvollista vientiin, sillä viennin ehtona raakaöljyä tarvitsee käsitellä aiempaa vähemmän.

Kansainvälisen energiajärjestö IEA arvioi jo vuoden 2012 lopulla raportin, jonka mukaan Yhdysvallat ohittaa öljyn tuottajana Saudi-Arabian ja Venäjän ja nousee maailman suurimmaksi öljyn tuottajaksi vuoteen 2017 mennessä. Öljyn nettoviejäksi Yhdysvallat tulisi vuoden 2035 tienoilla.

Ehkäpä se OPEC alka olla kiinnostunut Yhdysvaltojen roolista tulevana johtavana öljynviejänä ja Kiina saa velkapaperinsa kuittattua USA öljyllä.

Käyttäjän TimoKohvakka kuva
Timo Kohvakka

Veikko Huuskalta terävä ja ainutlaatuinen analyysi öljysodan syistä. Tämän tasoista ei ole lehtien sivuilta saanutkaan lukea.

Olennaista öljykaupassa on, että "hintaohjurina toimii Aasian kasvava energian ruokahalu." Miten itsestäänselvää nyt, mutta enpä ollut osannut priorisoida tätä kärkeen aiemmin. Öljysodan syitä on etsitty kaikkialta muualta, muttei sieltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On selvää, että öljyn hinta ajettiin 80-luvun loppupuolella huikean alas osana kylmän sodan viimeisiä taisteluja. Vuonna 1987 öljyn hinta käväisi Rotterdamin raaka-ainepörssissa alle 12 dollarissa tynnyriltä.

Neuvostoliitto oli jo siinä vaiheessa näännytetty Reaganin taitavalla Tähtien Sota -projektilla sekä konventionaalisten ohjusten keskittämisellä Eurooppaan. Öljytulojen romahduttaminen löi viimeisen naulan arkkuun valtiolle, josta vielä muutamaa vuotta aikaisemmin olivat parhaat kansainvälisen politiikan asiantuntijat todenneet tyyliin: "Neuvostoliiton järjestelmä on naulittu joka kantiltaan kiinni niin perinpohjaisesti, ettei siellä mikään voi muuttua".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset