Veikko Huuska

Enemmistö maailman väestöstä asuu maissa, joissa kuolemantuomio sisältyy lakiin

Kuolemantuomio voimassa maissa, joissa asuu yli puolet maailman väestä

*

Turkin presidentti Recep Taayip Erdogan on viime aikoina useissa eri yhteyksissä puhunut kuolemantuomion palauttamisesta Turkin lainkäytön arsenaaliin.  Hän totesi asiasta  CNN:n haastattelussa (19.7.) olevansa valmis hyväksymään kuolemantuomion palauttamisen maan lakiin, jos hallitus sitä ehdottaa.

"Päättäjien täytyy keskustella asiasta. Presidenttinä hyväksyn minkä tahansa päätöksen, jonka he tekevät", Erdogan sanoo CNN:lle.

Erdoganin kannattajat ovat toistuvasti vaatineet vallankumoukseen osallistuneille kuolemantuomiota.

"Miksi heitä pitäisi ruokkia vuosia vankilassa? Niin ihmiset sanovat", Erdogan sanoo CNN:lle.”Lähde: Talouselämä 19.7.2016;  http://www.talouselama.fi/uutiset/erdogan-olen-valmis-hyvaksymaan-kuolemantuomion-6567538

*

YLEn verkkosivuston uutisen mukaan kymmenen vuotta sitten (8.11.2006) kuolemantuomio oli voimassa 72:n maan lainsäädännössä:

”Kuolemanrangaistus on osa oikeuskäytäntöä 72 maassa sekä palestiinalaishallinnon alueella. Lisäksi joissakin maissa kuolemantuomioita voidaan langettaa sota-aikana, ja joissakin tuomion mahdollisuus on yhä laissa, vaikka teloituksista on luovuttu.”

”Euroopassa kuolemanrangaistuksesta luopui ensimmäisenä Portugali 1867, ja viimeisinä joukkoon ovat liittyneet entiset sosialistimaat Valko-Venäjää lukuunottamatta. Ukrainassa teloitettiin vielä vuonna 1996 tiettävästi yli 170 ihmistä.

Suomi poisti kuolemanrangaistuksen rikoslaistaan vuonna 1949, myöhemmin kuin muut Pohjoismaat, mutta selvästi ennen useimpia muita Euroopan valtioita. Jo 1820-luvulta oli kuitenkin ollut tapana muuttaa kuolemantuomiot karkotukseksi Siperiaan. Sodanaikaisista rikoksista kuolemantuomio tunnettiin Suomessa aina vuoteen 1972. Nykyisin perustuslaki kieltää kuolemantuomiot.”

http://yle.fi/uutiset/kuolemanrangaistus_voimassa_yli_70_maassa/5753807

AI:n alempana silmäilty vuosiraportti 2015 ei suoraan listaa maita, joissa kuolemantuomio on voimassa.

*

Kuolemantuomio osa oikeuskäytäntöä 72 maassa sekä palestiinalaishallinnon alueella:

Seuraavissa maissa kuolemantuomio on edelleen voimassa:

(Euroopan maat vahvennettu)

Afganistan, Antigua ja Barbuda, Bahama, Bahrain, Bangladesh, Barbados, Belize, Botswana, Burundi, Dominica, Egypti, Eritrea, Etelä-Korea, Etiopia, Gabon, Ghana, Guatemala, Guinea, Guyana, Intia, Indonesia, Iran, Irak, Jamaika, Japani, Jemen, Jordania, Kamerun, Kazakhstan, Kiina, Komorit, Kongon demokraattinen tasavalta, Kuuba, Kuwait, Kirgisia, Laos, Lesotho, Libanon, Libya, Malawi, Malesia, Mongolia, Nigeria, Oman, Pakistan, palestiinalaisalueet, Päiväntasaajan Guinea, Qatar, Ruanda, Sambia, Saudi-Arabia, Sierra Leone, Singapore, Somalia, St. Kitts ja Nevis, St. Lucia., St. Vincent ja Grenadiinit, Sudan, Swazimaa, Syyria, Taiwan, Tadzhikistan, Tansania, Thaimaa, Trinidad ja Tobago, Tshad, Uganda, Uzbekistan, Valko-Venäjä, Vietnam, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat, Yhdysvallat sekä Zimbabwe.

Seuraavissa maissa kuolemanrangaistus voidaan määrätä vain poikkeusoloissa, esimerkiksi sodan aikana;  

Albania, Argentiina, Bolivia, Brasilia, Chile, Cookin saaret, El Salvador, Fidzhi, Israel, Latvia sekä Peru.

Seuraavissa maissa kuolemanrangaistusta ei ole poistettu lainsäädännöstä, mutta teloituksista on käytännössä luovuttu;  

Algeria, Benin, Brunei, Burkina Faso, Gambia, Grenada, Kenia, Keski-Afrikan tasavalta, Kongon tasavalta, Madagaskar, Malediivit, Mali, Marokko, Mauritania, Myanmar, Nauru, Niger, Papua-Uusi-Guinea, Sri Lanka, Surinam, Togo, Tonga, Tunisia sekä Venäjä.

*

Tuo lista kuolemantuomion sallivista maista elää.  Eräät maat ovat poistaneet deathpenaltyn lainsäädännöstään, ja – kuten tunnettua Turkissa on ilmaistu valmiutta jopa palauttaa se takaisin lakikirjan sivuille.

Tarkkojen tilastojen tekeminen aihepiiristä on vaikeaa, koska läpinäkyvyys ei tämän aiheen tiimoilta ole parasta ykkösluokkaa.  Amnestyn mukaan Valko-Venäjä, Kiina ja Vietnam ovat päättäneet että kuolemantuomioita koskevat asiakirjat luokitellaan valtiosalaisuuksiksi.  On paikallaan todeta, että kuolemantuomion sisältyminen lakiin ja kuolemantuomion määrääminen – ja etenkin sen täytäntöönpano ovat eri asioita.  Vuoden 2015 aikana tietoa täytäntöönpannuista kuolemantuomioista saatiin niukasti tai ei lainkaan tietyistä maista, kuten Laos, Malesia, Pohjois-Korea.  Syyrian ja Jemenin osalta tietojen saantia vaikeuttivat maissa sovellettavat valtiolliset käytännöt sekä vallitseva sotatila.

*

Amnesty International kertoo kotisivuillaan:

”Teloitusten määrä nousi vuonna 2015 hälyttävällä tavalla. Teloituksia toteutettiin vuonna 2015 jopa 54 prosenttia enemmän edellisvuoteen verrattuna. Kuolemanrangaistus elää sitkeästi.

Amnestyn vuosittain julkaistavan raportin mukaan viime vuonna teloitettiin ainakin 1 634 ihmistä. Se on eniten sitten vuoden 1989, jolloin Amnesty alkoi koota tietoja kuolemanrangaistuksesta globaalisti. Luvussa ei ole mukana Kiinassa toimeenpantuja kuolemantuomioita, sillä Kiina salaa teloitettavien kansalaistensa määrän. Todennäköisesti Kiina teloittaa tuhansia ihmisiä.”

TOP 3 –maata

”Jopa 89 prosenttia Amnestyn raportoimista teloituksista tapahtui kolmessa maassa – Saudi-Arabiassa, Iranissa ja Pakistanissa. Teloitusten määrän kasvu johtuu pitkälti juuri näissä kolmessa maassa tapahtuneesta kehityksestä”, Amnesty kertoo.

*

Enemmistö maista sanoo ensi kerran EI

”Vuonna 2015 tapahtui silti myös myönteistä kehitystä:

Ensimmäistä kertaa enemmistö maailman maista ei enää salli kuolemantuomioita. Kuolemanrangaistus on kielletty kokonaan 102 maassa. Kaikkiaan 140 valtiota on kieltänyt kuolemanrangaistuksen tai ei toteuta sitä käytännössä.”

Huom.:

Maa-listaa silmäillessä voi päätellä, että maailman ihmisistä selkeä enemmistö (yli 50 %) kuitenkin edelleen – ehkäpä pitkäänkin – elää ”kuolemanvarjon maissa”, eli hengenriiston sanktiokäytäntöihinsä sisällyttävissä valtioissa. (vh)

Amnesty jatkaa:

”Kuolemanrangaistus maailmalla

Linkki Amenstyn sivuille: https://www.amnesty.fi/tyomme/teemat/kuolemanrangaistus/?gclid=Cj0KEQjwoau9BRDMvsnv5MCh24UBEiQAKOqcfSTeYKEXXeufC0yubip7lba_qUZPlFgwc3O7j8XDw9caAovs8P8HAQ

*

Vuoden 2015 tunnistetut teloitukset

Amnestyn vuosiraportti kertoo:

EXECUTIONS RECORDED GLOBALLY IN 2015

Afghanistan (1), Bangladesh (4), Chad (10), China (+), Egypt (22+), India (1), Indonesia (14), Iran (977+),

Iraq (26+), Japan (3), Jordan (2), Malaysia (+), North Korea (+), Oman (2), Pakistan (326), Saudi

Arabia (158+), Singapore (4), Somalia (25+: Federal Government of Somalia 17+; Somaliland 6+; Jubaland 2+), South Sudan (5+), Sudan (3), Taiwan (6), UAE (1), USA (28), Viet Nam (+) and Yemen (8+).

 

Huomattakoon, että Amnesty lopetti 2009 jälkeen kirjaamasta lukuja Kiinan osalta, koska tietojen saanti maasta on niin niukkaa, ettei perusteita esittää mitään eksaktia lukua tai arviota edes ole.  Se tiedetään, että täytäntöönpanoja joka tapauksessa vuosittain on.

Plus-merkki luvun perässä merkitsee varteenotettavaa oletusta siitä, että kaikki täytäntöönpannut tuomiot eivät sisälly esitettyyn lukuun.

*

Metodit:

Teloituksissa käytettiin seuraavia menetelmiä:

mestaus  (Saudi-Arabia),

hirttäminen
(Afganistan, Bangladesh, Egypti, Intia, Iran, Irak, Japani, Jordania, Malesia, Pakistan,
Singapore, Etelä-Sudan, Sudan),

myrkkyruiskeella  (Kiina, Yhdysvallat, Vietnam) ja

ampumalla
(Tšad, Kiina, Indonesia, Pohjois-Korea, Saudi-Arabia, Somalia, Taiwan, Arabiemiirikunnat
(UAE), Jemen).

*

Tuomiot 2015

Tilastoihin kirjatut maailmassa vuonna 2015 annetut tuomiot, joissa on langetettu kuolemantuomio (ei välttämättä täytäntöönpantu):

Kuolemantuomiot maailmanlaajuisesti 2015
Afganistan (12+), Algeria (62+), Bahrain (8), Bangladesh (197+), Valko-Venäjä (2 +), Botswana (1), Brunei Darussalam (1), Burkina Faso (2), Kamerun (91+), Chad (10), Kiina (+), DRC (28), Egypti (538+),
Etiopia (3), Gambia (3), Ghana (18), Intia (75 +), Indonesia (46+), Iran (+), Irak (89+), Japani (4),
Jordan (3+), Kenia (30), Kuwait (14), Laos (20 +), Libanon (28), Libya (10+), Malawi (3), Malesia (39+),
Malediivit (3), Mali (10), Mauritania (5), Mongolia (2+), Marokko / Länsi-Sahara (9), Myanmar (17+),
Nigeria (171), Pohjois-Korea (+), Pakistan (121+), Palestiina (State of) (12+ Hamas viranomaiset, Gaza),
Qatar (9), Saudi-Arabia (6+), Sierra Leone (13), Singapore (5+), Somalia (5+: liittohallituksen
Somalia 4+; Somalimaa 1+), Etelä-Korea (1),  Etelä-Sudan (17+), Sri Lanka (51+), Sudan (18),
Syyria (20 +), Taiwan (9), Tansania (5+), Thaimaa (7 +), Trinidad ja Tobago (9), Tunisia (11), Uganda (1),
UAE (8), USA (52), Vietnam (47+), Jemen (+), Sambia (7 +) ja Zimbabwe (2+). (Tässäkin plus luvun perässä tarkoittaa varteenotettavaa näkemystä esitettyä lukua suuremmasta tuomittujen määrästä, vh).
 

Huomiota kannattaa kiinnittää siihen, että johtava Lännen ”arvoyhteisön” valtio, Yhdysvallat, langetti viime vuonna yhteensä 52 kuolemantuomiota: yksi per viikko! 

Siinäpä mallia koko globaalille yhteisölle!

Joidenkin maiden, kuten Kamerun, Ghana, Indonesia, Irak, Libanon, Kuwait, Sierra
Leone, Palestiina (State of) ja Tunisian, langettamien kuolemantuomioiden määrä on huolestuttavassa kasvussa, Amnesty International kirjaa vuosiraportissaan 2015 vuodelta.


Ainakin 20.292 ihmistä oli tuomittu kuolemaan maailmanlaajuisesti vuoden 2015 loppuun mennessä ja odottaa joko asiansa uudelleenkäsittelyä, lievennystä, muuntoa, armahdusta – tai täytäntöönpanoa tms.

Tuo runsaan kahdenkymmenentuhannen ihmisen määrä vastaa lähes Mäntsälän koko asukaslukua!

*

Yhdysvaltain ”tili” 2015

Otetaanpa tähän vielä siunatuksi lopuksi tärkeän orientaatiomaamme Yhdysvaltain tilinpäätös kuolemantuomioiden rintamalla.

KUOLEMANRANGAISTUKSET Yhdysvalloissa vuonna 2015;


28 teloitusta kuudessa osavaltiossa:

Texas (13), Missouri (6), Georgia (5), Florida (2), Oklahoma (1), Virginia (1).
 

52 kuolemantuomioista 15 lainkäyttöalueilla (14 valtiota ja 1 liittovaltion tuomioistuin):

Kalifornia (15), Florida (10), Alabama (6), Arizona (3), Pennsylvania (3), Oklahoma (3), Arkansas (2), Nevada (2), Texas (2), Delaware (1), Kansas (1), Louisiana (1), Missouri (1), Ohio (1) ja Federal (1).

Yhdysvalloissa on vuoden 2015 lopussa yhteensä elossa 2851 ihmistä, jotka on tuomittu kuolemaan.  Heistä suurimmat ”keskittymät” ovat  746 Kaliforniassa, 389 Floridassa, 250 Teksasissa, 185 Alabamassa ja 181 Pennsylvaniassa.

Kuten yleisesti tiedetään Yhdysvallat ei ole aikonut luopua kuolemantuomiosta, eikä siellä ole vireillä vakavasti otettavia valmisteluja tämänsuuntaisista pyrkimyksistä.

On mielenkiintoista seurata, miten Eurooppa suhtautuu näiden kahden maan, alussa mainitun Turkin ja lopussa tarkastellun Yhdysvaltain kuolemantuomio-politiikan statusta ja tulevaisuuden näkymiä koskevaan keskusteluun.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Tiivistän. Kaltaiseni, sivistynyt ihminen, valtiokaan, ei tuomitse ketään kuolemaan. Elinikäinen vankeus olkoon elinikäinen eikä kuten tänään tuomiot, että joukkomurhaaja pääsee puolella jos joukkomurha on ensimmäinen.

Käyttäjän ErkkaRuotsalainen kuva
Erkka Ruotsalainen

Tuskin Breivikiä vapautetaan 11 vuoden jälkeen ensikertalaisena vaan saanee suorittaa koko 21 vuoden "elinkautisensa". Veikkaisin että sen jälkeen laitetaan vaikkapa pakkohoitoon ettei pääse vapaaksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset