Presidentti Harry S. Truman arvioi Potsdamin konferenssia vuonna 1957

Presidentti Harry S. Truman arvioi Potsdamin konferenssia 12 vuotta myöhemmin 1957

*

Uskomattomia juttuja – siitä, mikä meni pieleen

*

Alkuvuodesta 1957 entinen valtion virkamies, historioitsijaksi ryhtynyt Herbert Feis, tiedusteli ex-ulkoministeri Dean Achesonin välityksellä, oliko mahdollista tutustua Yhdysvaltain 33. presidentin, Harry S. Trumanin (1884-1972) Potsdamin konferenssiin (12.7.-2.8.1945) liittyviin yksityisiin papereihin. 

Feis oli kirjottamassa kirjaa, josta hän sittemmin sai Pulizerin palkinnon (1960).  Acheson puhui asiasta Trumanille, joka pohdiskeli luvan myöntämistä Feisille, mutta päätyi lopulta eväämään sen.  Vuoden 1957 aikana pohtiessaan asiaa, presidentti kirjoitti käsin kirjeen Achesonille kertoen omista kokemuksistaan Potsdamissa.  Truman piti kuitenkin kirjeen pöytälaatikossaan jonkin aikaa, miettien mitä tekisi sille, ja useita kuukausia myöhemmin, 12.4.1957, hän kirjoitti epätietoisuudestaan (”Minä kirjoitin sinulle käsin kirjeen, sen jälkeen kun olin puhunut kanssasi Potsdamin papereista, mutta en saanut päätettyä lähettää kirjettä.”). 

Sitten hän pani kirjeen syrjään. 

Asiasta kerrotaan teoksessa ”Off Records; Private Papers Harry S. Truman. Tekijät: Harry S. Truman ja Robert H. Ferrel, sivu 348.

*

Trumanin postittamaton kirje

Tämä pitkä käsinkirjoitettu kirje sisältää silmiinpistäviä samankaltaisuuksia erään toisen kirjeen kanssa, jonka Truman kirjoitti Achesonille, mutta ei lähettänyt sitäkään, nimittäin 15.3.1957 päivätyn kirjeen.  Se, että Truman käytti kahdessa noin kuukauden välein kirjoitetussa kirjeessä samoja kielikuvia ja ilmaisuja viittaa siihen, että ex-presidentti lienee ollut vakuuttunut siitä, että tämä hänen kertomansa versio tapahtumista Potsdamissa oli historiallisesti ottaen se, miten hän toivoi niiden menneen. Näkymä, jonka hän  kaksitoista vuotta myöhemmin antaa, on tiukasti revisionistinen, ja Truman pistää kaiken uusiksi.

Itsestään hän kirjoittaa naivina idealistina, ja hänen kerran niin suuri ystävänsä, Josef Stalin, on vain ”pieni paskiainen” (liitle son of a bitch).  Truman  kertoo Achesonille (ja ehkäpä epäsuorasti Potsdamin konferenssin historioitsijalle, Herbert Feisille), mitä tapahtui Potsdamissa.

*

Truman toteaa, että hän ”tuskin koskaan katsoi taakseen hautoakseen mielessään, ”mitä olisi voinut olla (toisin]”, mutta Potsdam saa hänet ihmettelemään, ”mitä olisi voinut (tapahtua)”, jos Acheson olisi ollut siellä valtiosihteerin tehtävässä, James F. Byrnes´in sijasta. 

Truman suorastaan pilkkaa valtiosihteeri Byrnes´iä, jonka hän peri FDR:ltä (presidentti Franklin Delano Roosevelt), siis "kongressiedustaja, oikeusneuvos, presidentin avustaja, valtiosihteeri, entinen Etelä-Carolinan kuvernööri, kunnianarvoisa James F. Byrnes!”, ja kertoo vitsin miten ”Kunnianarvoisa” (Honorable) Byrnesin nimen edessä oli merkityksetön Potsdamissa, sillä kuten Truman tunnustaa, hän ”luotti `kunnianarvoisaan` Jimmyyn epäsuorasti” – vaikkakin ”hän ummisti silmänsä ja auttoi puheenjohtajavaltiota (NL, Stalin, vh) juonittelemaan minun pääni yli, aivan samaan tapaan kuin vanha Seward aikoinaan yritti tehdä presidentti Lincolnille”.  Seward oppi läksynsä, Truman sanoi.  ”Kunnianarvoisa” Jimmy ei”.

*

Suomi mainitaan

Useimmat Potsdamissa olleet yhdysvaltalaiset, mukaan lukien Truman itse, olivat ”Russofiileja” (Neuvostoliittoon myötämielisesti suhtautuvia); ainoastaan Ed Pauley ja ”kova vanha amiraali, Bill Leahy” olivat ”anti-Russian” (Neuvostoliittoon vastenmielisesti suhtautuvia).  Kaikki mitä Neuvostoliitto (Russia) halusi, oli ”levittää valtansa yli vapaan Euroopan, Kiinan ja Korean, tappaa niin paljon saksalaisia, puolalaisia ja liettualaisia kuin mahdollista ja murtaa Länsiliittoutuneiden rintama”. (All Russia wanted was to ”take over free Europe, China and Korea, kill as many Germans, Poles and Lithuanians as possible and break up the Western Alliance”)

Ja “Britannia tahtoi vain kontrolloida Itäistä Välimerta, pitää Intian, omia Persian öljyn, Suetzin kanaalin ja kaiken muun mikä vain kellui löysällä, mukaan lukein maailman merien valvonnan!”

Mutta ”kaikki, mitä Truman halusi”, kuten ”naiivi, viaton idealisti” ikinä, oli ”vapaat vesiväylät, Rein-Tonava, Keilin (sic] kanaali, Suetz, Mustan meren salmet, Panama, kaikki vapaina. Lisäksi (vapauden] palauttaminen Saksalle, Ranskalle, Italialle, Puolalle, Tshekeille, Romanialle, Balkanin maille, Virolle, Latvialle, Liettualle, Suomelle, Indonesialle, Indo-Kiinalle, Kiinan tasavallalle, Filippiinien (sic] tasavallalle ja vapaalle Japanille… Vapaakaupan järjestäminen kaikkien maiden kesken maailmassa ja täydet edellytykset kehittää resurssejaan näiden kansakuntien hyväksi eri alueilla maailmaa”.

*

Mikä show se olikaan!” Truman huudahtaa.  ”Huolimatta siitä, että huomattavan suuri määrä sopimuksia saatiin aikaan, mutta vain jotta ne rikottaisiin, kun kaiken Venäjän Diktaattori, mies ilman omaatuntoa, palasi kotiinsa omalle tunkiolleen.  Ja minä pidin tästä pikku paskiaisesta (”little son of bitch”) – täysin itse aikaansaadusta, enhän tunne hänen äitiään.  Hän oli hyvät kuusi tuumaa lyhyempi kuin minä ja jopa suuri Churchill oli vain kolme tuumaa pitempi kuin venäläinen.  Mutta olipa pieneen ihmiseen keskittynyt maine ja äly! Ainakin, jos uskoimme siihen, mitä meidän ”vapaa lehdistömme” kirjoitti.”

*

Toivonpa, että te olisitte ollut siellä”, Truman toteaa – ja lisää ”kerro kaverillesi (Herbert Feis), että haluan auttaa häntä kaikessa missä vain voin.”

*

Tämä teksti siis käsin omakätisesti kirjoitetusta kirjeestä, laajuudeltaan 8 sivua.  Yhdysvaltain presidentti Harry S. Truman, postittamaton kirje 8.4.1957, kirjoitettu Dean Achesonille.  Löytynyt Trumanin historiallisesta aineistosta.

Lähde: http://www.shapell.org/manuscript/truman-potsdam-conference-wwii 

Linkin takana kuva kirjeestä sekä puhtaaksikirjoitettu versio. – Shapell.Com –sivusto.

*

Tekstissä mainittuja henkilöitä, lisätietoja:

Harry S. Truman; https://fi.wikipedia.org/wiki/Harry_S._Truman

Herbert Feis; https://en.wikipedia.org/wiki/Herbert_Feis  & Potsdamin konferenssi http://journals.cambridge.org/action/displayAbstract?fromPage=online&aid=6093212

Dean Acheson; https://fi.wikipedia.org/wiki/Dean_Acheson

James S. Byrnes; https://fi.wikipedia.org/wiki/James_F._Byrnes

Ed Pauley; https://en.wikipedia.org/wiki/Edwin_W._Pauley

Bill Leahy; https://en.wikipedia.org/wiki/William_D._Leahy

*

veikkohuuska
Ikaalinen

historianharrastaja,
tanakasti ajassa

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu