Veikko Huuska

Ivan Serovin päiväkirjoihin syytä suhtautua suurin varauksin

Ruotsalaisen diplomaatin Raoul Wallenbergin kohtalo kiinnostaa

*
Ilta-Sanomat siteeraa tänään laajasti kansainvälisessä lehdistössä jo kesäkuun 2016 alusta asti liikkeellä ollutta tietoa Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB:n ex-johtajan Ivan Serovin ilmi tulleiden päiväkirjojen tarjoamasta ”uudesta tiedosta”, joiden mukaan Raoul Wallenberg teloitettiin vuonna 1947 Moskovassa.  Taloituskäsky tuli virkatietä linjalla Stalin – ulkoministeri Molotov – valtiollisen turvallisuuden ministeri Abakumov.  IS, 8.8.2016; http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-2000001235563.html

Serovin "päiväkirjat" revittiin kirjaimellisesti perheen datshan seinästä, remontin yhteydessä - jo vuonna 2012.  Nyt ex-tiedustelupalvelun päällikön pojantytär on toimittanut matkalaukullisesta paperinivaskasta kirjan, joka julkaistiin Moskovassa pari kuukautta sitten.

*

Mielenkiintoista tässä on se, että Serovin paperien viestissä ei ole mitään uutta eikä mitään tietoa, sellaista, jota ei jo aikaa sitten olisi ollut ”tiedossa”.

Miksi sitten jälleen tällainen epäuutinen?

Tähän samaan asetelmaan törmäämme lukuisissa yhteyksissä.  Erityisesti tämä koskee kaikkea sitä toimintaa ja kirjoituksia, jotka liittyvät salaiseen valtiolliseen tiedustelu- ja valvontatoimintaan, ja erityisesti sellaisten valtioiden suhteen, jossa kyseiset toimielimet toimivat tyrannian tai valvomattoman autokratian oloissa.  Silloin sekä sisäiseen että ulkoiseen valvonta- ja ohjausmekanismiin syntyy ns. ”märkien töiden” osastoja, ja niissä toimivien ihmisten työura sisältää normaali-ihmiselle kestämättömiä tunnontuskia aiheuttavia virkatoimia.  Mutta nämä miehet (he ovat useimmiten miehiä, mutta eivät aina) ovat eri maata, he kestävät suorittaa ammattiaan, - ainakin johonkin pisteeseen asti, ellei sitten noutaja iske ennen aikojaa, jotta mitään havahtumista ehtisi tapahtua.

Erikoista tässä kontekstissa on se lapsenuskonkaltainen lähtösuhde, jolla läntinen media varsin usein suhtautuu näissä tehtävissä toimineen organisaation tuottamaan materiaaliin: siihen uskotaan enemmän kuin lääkäri määrää.  Samoin myös organisaatiossa palvelleiden henkilöiden myöhemmät tai jossain tapauksessa virantoimistuksen aikaan kirjatuissa henkilökohtaisissa kirjoituksissa esiintyviin ”tietoihin”.  Lähtökohtaisesti niihin kannattaisi suhtautua vähintäinkin varauksella: ne on tuottanut systeemin mies.

*

KGB-miehen sana

Miksi uskoa, että KGB-miehen muistelmat kertoisivat totuuden jostain asiasta tai tapahtumasta?

On luonnollista, että monet haluavat – aidosti, vilpittömästi, lopullisesti – saada tietää totuuden, mitä tapahtui ruotsalaiselle rahamagnaatti-perheen monitoimimiehelle, diplomaatti Raoul Wallenbergille.  Siksi jokainen johtolanka tai ”uusi avaus” herättää mielenkiintoa ja jopa toivoa.  Mutta kuten kenraali Ivan  Serovin pojantytär Vera Serova aivan oikein toteaa, täytyy ensin rauhassa ja syvällisesti tutkia mitä Serovin laajat paperit sisältävät ja miten ne suhteutuvat siihen tietoon ja todistusaineistoon, joka tapaus Wallenbergistä jo on olemassa.  Vasta sen jälkeen voidaan asiassa lausua jotain painavaa.

Siihen saakka voimme kysyä: mikä saisi salaisen palvelun kenraalin kertomaan totuuden.  Totuuden edes sellaisena kuin hän omasta ammatistaan ja ihmiskokemuksestaan on omaksunut. 

Ja vielä lisäksi: jos hän alkaisi kertoa totuuksia, hänellä olisi paljon kerrottavaa muun muassa 1930-luvun Ukrainasta toverinsa Nikita Sergejevithin johtamista omankansan tuhoamistöistä sekä toverikansan panssarisosialismissa, Unkarin, kurittamisesta syksyllä 1956. 

Kaikesta muusta nyt puhumattakaan.

*

Ivan Serov:

Kerron Donin leipäkapinan 1962 kuvauksessani myös salaisen palvelun ex-päällikön Ivan Serovin työhistoriasta mm. seuraavaa:

Historiallisiin lähteisiin tukeutuen siteeraan Montefioria:

”Hrustshev oli juuri niin fanaattinen stalinistiterroristi, kuin kolmekymmentäluvulla oli mahdollista olla, mutta koska hän onnistui hävittämään kaikki raskauttavat todisteet ja kirjoittamaan muistelmansa, hänen todelliset tekonsa ovat jääneet arvoitukseksi.

Entinen KGB-johtaja A.N. Selepin [Aleksandr Selepin, VH] kertoi vuonna 1988, että Hrustshevin tappolistojen siirtämisestä muualle oli vastannut I.V. Serov –niminen salaisen poliisin työntekijä.  Kaikkiaan 261 sivua Hrustshevin papereita oli poltettu heinäkuun 2. ja 9. päivän välisenä aikana 1954”.

Sekä:

”KGB:n päälliköt Hrustshevin kaudella ja vähän sen jälkeenkin:

Ivan A. Serov 1954-1958; Lavrenti Berijan kukistumisen jälkeen KGB:n päälliköksi tuli kenraali Ivan Serov, joka oli sodan aikana hoitanut kokonaisten kansojen pakkosiirtoja Neuvostoliitossa.  Hän hävitti Hrustshevin käskystä Berijan arkistot, joihin Berija oli kerännyt muuta johtoa kompromettoivaa aineistoa.”

Lisäksi vielä Serovin kansainvälisestä ”diplomaattisesta maineesta” jo vuoden 1956 keväällä – siis ennen Budapestin likaista työrupeamaa:

Serovin ansaitusta teurastajan maineesta oli tullut diplomaattinen häpeäpilkku.  Kun Serov keväällä 1956 kävi Lontoossa valvomassa Hrustshevin ja Bulganinin valtiovierailun turvajärjestelyjä, lehdistö nostattama meteli pakotti hänet poistumaan nopeasti.  Myöhemmin samana vuonna liikkuneet huhut Serovin osuudesta Unkarin kansannousun murskaamisessa vahvistivat lännessä hänen maineensa uusstalinistisen sorron jatkuvana symbolina.”

Linkki: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109243-leip%C3%A4kapina-donin-rostovissa-1962-joudutti-hrustshevin-kaatumista

*

Serov sanoi Tamminiemen saunassa – ”tietysti”:

”Neuvostoliiton pääministeri Bulganin ja korkeimman neuvoston jäsen Hrustsev tekivät pääministeri Sukselainen ja presidentti Kekkosen kaksoiskutsusta valtiovierailun Suomeen 6.-13.6.1957.  Protokollan mukaan pääministeri Sukselainen isännöi Bulganinia ja eduskunnan puhemies K-A Fagerholm puolestaan korkeimman neuvoston jäsen Hrustsevia.  Kekkonen uhkasi jäädä ”lehdellä soittelemaan”.  Mutta sellainen ei sopinut hänen tyyliinsä.

Niinpä Tehtaankadulla, Neuvostoliiton suurlähetystön iltatilaisuuden päätösvaiheessa, runsaiden neljätuntisten ystävyysmaljojen nautinnan jälkeen ”noin klo 23.00 presidentti yhtäkkiä ja yllättäen kutsuu venäläiset saunomaan Tamminiemeen”.

Kutsu jakaa vieraat kahtia: Bulganin kannattajineen, mm. varaulkoministeri Andrei Gramyko, kieltäytyvät lähtemästä.  ”Hrustsev lähimpine miehineen, joihin kuuluvat hänen uskolliset luottomiehensä jo Ukrainasta, KGB:n päällikkö Serov, kulttuuriministeri Mihailov ja tulkkina Kekkosen yhteysmies Tehtaankadulla, Mihail Kotov, ottavat kutsun vastaan”.  Seurue viettää pitkän yön Tamminiemessä ja palaa majapaikkoihinsa runsaan viiden tunnin saunomisen uuvuttamana vasta kello viiden jälkeen aamulla.

Presidentti ei kelpuuttanut saunayön ”todistajaksi” sen enempää pääministeri Sukselaista kuin ulkoministeri Virolaistakaan, vaan otti mukaan vain ensimmäisen adjutanttinsa, kenraalimajuri Ragnar Grönvallin, jota Hrustsev kutsui kenraali ”Grynvaldiksi”.  Tästä syystä, kenraalin pitäessä salaisuudet tietonaan, Tamminiemen saunayöstä onkin syntynyt mysteeri .”

Linkki: http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109731-donin-alueen-leip%C3%A4kapina-1962-%E2%80%93-hrustshevin-l%C3%A4ht%C3%B6laskennan-vauhdittaja-osa-ii

*

Summa summarum

Tiedustelupalvelun ja sen erikoisryhmien toiminta on salaista ja sen intressiin kuuluu pitää toiminnan menetelmät ja työt salassa.  Kaikkein innokkaimpiin salaisuuden murtajiin kuuluu yleensä samaisen palvelun seuraava viranhaltija, ainakin jossain tapauksissa (kuten Neuvostoliitossa 20. puoluekokouksen tiimoilta edelläkin sitaatista havaitaan).  Mutta edes seuraaja ei monesti pääse - vaikka kovasti yrittääkin - jyvälle ainakaan kaikkein kuumimmista kohteista: paperit on poltettu tai muuten hävitetty.  Se on melko kätevä menettelytapa, etenkin, jos myös avainhenkilö/henkilöt ovat kuolleet, tavalla tai toisella.

Toinen usein käytetty keino on - alunperinkin - luoda peitekertomus, mitä etevämpi ja kontekstiin sopivampi, sitä hankalampi ja lisätyötä vaativa on "murtaa" tuo alkukertomus!  Hämärien ja märkien töiden keskellä ahertavilla kun on yleensä vahva motiivi sepittää ja peittää muutenkin, ota siitä vyyhdistä sitten selvä.  Peitetyön luonteeseen kun kuuluu ilmiselvien faktojen pujottaminen valheiden kuteiden sekaan lähes irrationaalisessa järjestyksessä, ja joskus jopa uhkarohkeasti salaistakin palaa valottaen..

Jää vain palapeli, joka joskus voidaan ratkaista vaikka puzzlen kaikki palaset eivät olekaan tallella, mutta ei aina. 

Raoul Wallenbergin tapauksessa ensitietojen valossa näyttäisi siltä, että datshan seinästä löytynyt ex-johtaja Serovin matkalaukku ei tarjoa paljonkaan uutta, mutta ennen kuin totean mitään tällaista, jääkäämme odottamaan tarkempia tietoja matkalaukun paperin mysteereistä, ja pojantyttären julkaiseman kirjan sisällöstä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ruotsissa Expressen ja SvD kirjoittivat jo kesäkuun 7.päivä 2016 Serovin päiväkirjoista:
http://www.expressen.se/nyheter/stalin-gav-order-o...

Ex-KGB-päällikkö Ivan Serovin pojantytär tilasi timpurit remontoimaan perheen kesämökkiä, jonka seinän sisästä timpermannit löysivät matkalaukun täynnä Serovin salaisia papereita. Serovin pojantytär toimitti aineistosta päiväkirjakollaasin: Matkalaukullinen muistiinpanoja. Ivan Serovin salainen päiväkirja, joka ilmestyi siis kesäkuun alkupäivinä Venäjällä.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ostaisitko totuuden tältä mieheltä?

Ivan A. Serov, Wikielämäkerta;

”Serov liittyi NKVD:hen, selvisi Stalinin puhdistuksista 1930-luvulla ja oli itsekin teloittamassa marsalkka Mihail Tuhatševskia.
Hänen epäillään vastanneen myös Nikolai Ježovin teloituksesta.

1939 Serovista tuli Ukrainan NKVD-komissaari, jolloin hän murhautti tuhansia ukrainalaisia talonpoikia. Hän oli vastuussa myös Katynin joukkomurhasta Puolassa ja Puolan kotiarmeijan jäsenten karkotuksista Siperiaan.
1941 hän järjesteli myös balttien ja kaukasialaisten karkotuksia Siperiaan, ja kohosi sadistisen NKVD-johtaja Lavrenti Berijan lähimmäksi alaiseksi.
Vuonna 1946 Serov oli mukana hirttämässä Neuvostoliiton johdon silmissä petturiksi ryhtyneen kenraali Andrei Vlasovin ja hänen lähimmät alaisensa Moskovassa.
Serov tuli Berliiniin 1946 ja järjesteli siellä Itä-Saksan salaisen poliisin Stasin toimintaa.
Hän toimi myös vastavakoilujärjestö Smeršin palveluksessa toisen maailmansodan aikana.
Serov selvisi hengissä myös Stalinin kuolemaa seuranneesta puhdistuksesta, jossa Berija ja tämän alaiset teloitettiin ja NKVD muutettiin KGB:ksi.

Serov palveli KGB:n johtajana ja kukisti Unkarin kansannousun verisesti.

Brittilehdistö leimasi hänet teloittajaksi, kun puna-armeijan tankit vyöryivät Budapestin kaduille 1956. Serov erotettiin viroistaan 1958.

”Budapestin teurastaja” kuoli vuonna 1990, juuri ennen Neuvostoliiton romahdusta.”

Katso lisää; https://fi.wikipedia.org/wiki/Ivan_Serov
*
Englanninkielinen Wikipedia on hieman perusteellisempi:

https://en.wikipedia.org/wiki/Ivan_Serov
*
KGB ex-päällikön etc. Ivan Aleksandrovits Serovin elämäkerta kannattaa vilkaista, myös sellaisena kuin US ulkoministeriön Intelligence and Researche –toimisto (INR) ja sen silloinen päällikkö R.Gordon Arneson esittivät 30.9.1958 CIA:lle ja sen päällikölle Allen W. Dullesille lähetetyssä selonteossa.
https://www.cia.gov/library/readingroom/docs/CIA-R...

Yhdysvaltain viranomaisilla oli tuossa(kin) vaiheessa luukuisia syitä päivittää ja esittää tiivistelmä Serovin elämästä ja toiminnasta.
Mielenkiintoisena sivuhuomautuksena voidaan todeta Kuuban päämiehen Batistan vallastasyöksemishankkeisiin liittyvä tiedusteluaineisto, joka kytki Neuvosto-tiedustelun eri yksiköt mukaan antiBatista –hankkeisiin, puhumattakaan US-toimijoiden näihin ja muihin toimiin liittyvät tai liittymättömät proBatista-toimenpiteet..

*
Artist Bio
x
R. Gordon Arneson was born May 14, 1916 in Osnabrock, North Dakota. He earned a Bachelor of Science degree in 1938 from North Dakota State College. While a lieutenant in the U.S. Army in 1945, Arneson served as secretary to the Interim Committee on Atomic Energy, a special body appointed by Secretary of War Henry Stimson to provide advice on the use of the atomic bomb and the future development of atomic energy. Later, Arneson served in the State Department as a special assistant (first to the Under Secretary of State, and subsequently to the Secretary of State) dealing with atomic energy matters. In this position, he worked during the Truman and Eisenhower administrations with Secretary of State Dean Acheson and Acheson's successor, John Foster Dulles. In 1954 Arneson served as Deputy Science Adviser to the State Department. He died March 16, 1992 in Arlington, Virginia. http://www.trumanlibrary.org/hstpaper/arneson.htm
R.Gordon Arneson, CV http://art.state.gov/artistdetail.aspx?id=166168
https://history.state.gov/historicaldocuments/frus...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Edellä mainittu Svenska Dagbladetin laaja artikkeli ilmestyi jo kesäkuun alussa 2016, ja Expressen linkkasi juttunsa siihen 7.6.2016.

SvD:n Serovin päiväkirjoista ym. kertova juttu täällä: http://www.svd.se/hemlig-dagbok-wallenberg-avratta...

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Serov esiintyy BBC:n dokumentissa Race for the Rockets mm. Sergei Korolevin päällystakkina, ja vaikuttaa tiukalta mieheltä. Hän johti mm. rakettitiedemiesten tuontia Saksasta.

Идея создания ракетной отрасли появилась в 1946 году, она была выдвинута министром вооружений Д. Ф. Устиновым и его первым заместителем В. М. Рябиковым, посетившими институт «Рабе» в 1945 году. Позже, в феврале 1946 года, в Берлин, Нордхаузен и Бляйхероде вылетала специальная комиссия во главе с маршалом Яковлевым. Комитет № 2 был создан специальным постановлением ЦК и Совета Министров СССР от 13 мая 1946 года № 1017—419.[3]

В комитет вошли: председатель — партийный советский деятель, соратник И. В. Сталина Г. М. Маленков, заместителями председателя стали министр вооружений Д. Ф. Устинов и министр промышленности средств связи СССР И. Г. Зубович. Рядовыми членами комитета стали: маршал артиллерии Н. Д. Яковлев, заместитель председателя госплана СССР в 1940—1949 П. И. Кирпичников, учёный А. И. Берг, заместитель наркома боеприпасов СССР П. Н. Горемыкин, деятель советских спецслужб И. А. Серов, генерал-майор инженерно-артиллерийской службы Н. Э. Носовский[4].

Kuten huomaamme, suomalaissyntyinen insinööriamiraali Berg, myöhemmin SNTL:n varapuolustusministeri, kuului samaan rakettitekniikan komiteaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kiintoisaa.
Btw; Lentokone-erikoismetalleita koskevia keskusteluja ja kontakteja selvitteleviä papereita on mahdottomasti, eräitä niistä tässä: vuosi on 1958 ja liippaavat myös Serovin virkakautta.. https://www.nsa.gov/news-features/declassified-doc...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Serov uusintaa jo P. Sudoplatovin 1990-luvun alussa välittämän sepityksen Moskovan kuolemanlaboratoriosta, joka teki tiivistä yhteistyötä Lubjankan kanssa ja yhteydessä. Laboratoriota johti tutkijatohtori Majranovski/Miranovski, joka näiden versioiden mukaan suoritti toimenpiteitä pakkovankien keskuusesssa.
Katso Wikipedian lakoninen esittely:
https://en.wikipedia.org/wiki/Grigory_Mairanovsky
*
Ex-KBB-päällikkö Serovin oma loppupäätelmä päiväkirjojensa sivuilla on, että hän "ei epäile, etteikö Wallenberg tullut teloitetuksi 1947".

*
Kyseistä kuolemanlaboratoriota, "Laboratorio 1" Laboratorio 2" ja "Kamera" eli Kamari tarkoittavat Neuvostoliiton salaisen palvelun kidutuslaboratoriojärjestelmää, jonka tilille tiettävästi lankesi lukuisa määrä epätoivottujen kansalaisten hengenpäästöjä.

Labran toimenpidekohteiden kokoelma on toden totta kiintoisa, siis tunnettujen ja oletettujen uhrien suhteen: aina neuvostojohdon raskaista nimistä pullikoivien sateliittien ym. kumppanien päämiehiin á la Tito ja Gamsahurdia, sekä nykypäivän Politkovskaja, Litvinenko etc.

Ks. engl.Wiki-artikkeli edellä.

Engl. Wikipedia;
https://en.wikipedia.org/wiki/Poison_laboratory_of...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kuittaan tähän vielä auki tuon edellä linkatun Sudoplatov-version:
Eräs versio Raoul Wallenbergin lopusta;
Neuvostoliiton sisäasiainministeriön NKVD:n erikoisoperaatioista ja vakoilusta vastaavana upseerina vuosina 1938-1953 toiminut kenraaliluutnantti Pavel Anatoljevits Sudoplatov kertoo ”Stalinin Erikoistehtävissä – Kiusallisen todistajan muistelmat” -teoksessa, 1994 myös Wallenbergin loppuvaiheista. Sudoplatovin muistelmiin tulee suhtautua kaikella niiden vaatimalla varauksellisuudella.
Liitän tähän ensisijaisesti Sudoplatovin tunnetusti epäluotettavien muistelmien tarjoamista lähtökohdista taannoin kirjoittamani version, josta voisi käyttää nimitystä ”Raoul Wallenberg – mahdollinen kohtalo”.

”He [aviopari Boris Jartsev eli Boris Rybkin ja Zoja Rybkina] toimivat aktiivisesti myös salaisissa operaatioissa talouselämän alueella. Vuonna 1942 Rybkin järjesti erään agentin, suositun ruotsalaisen näyttelijän ja satiirikon Karl Earhardtin, avulla sopimuksen vetolujuudeltaan korkealuokkaisen teräksen toimittamisesta Neuvostoliiton lentokoneteollisuudelle. Kaipasimme kipeästi kyseistä terästä, sillä metallurgiset laitoksemme olivat joutuneet vuonna 1941 saksalaisten käsiin ja Siperiasta tulevat toimitukset olivat epäluotettavia. Sopimus rikkoi karkeasti Ruotsin puolueettomuuspolitiikkaa, kun taas Wallenbergin suvun valvoma Enskilda Banken keräsi huomattavia voittoja teräksen vaihtamisesta venäläiseen platinaan.

Wallenbergit olivat kiinnostuneita rauhansopimuksen aikaansaamisesta Suomen ja Neuvostoliiton välille, koska heillä oli suuria pääomasijoituksia Suomessa. Raoulin setä Marcus Wallenberg tunsi läheisesti Karl Earhardtin, joten Keskus ehdotti että Earhardt esittelisi Zoja Rybkinan Marcus Wallenbergille joillakin cocktailkutsuilla.

Zoja hurmasi Wallenbergin, ja he sopivat uudesta tapaamisesta Wallenbergien Saltsjöbadenissa Tukholman ulkopuolella omistamassa loistohotellissa. Zoja Rybkina vietti viikonlopun Marcus Wallenbergin kanssa pohtien, miten Neuvostoliiton ja Suomen diplomaatit saataisiin tapaamaan toisiaan, jotta erillisen rauhansopimuksen ehdoista voitaisiin päättää. Rybkinan mielestä Wallenbergin tuli saattaa suomalaisten tietoon ennen muuta se seikka, että neuvostoliittolainen osapuoli oli valmis takaamaan Suomen todellisen puolueettomuuden vastineeksi siitä, että maa suostuisi Neuvostoliiton rajoitettuun sotilaalliseen läsnäoloon Porkkalan alueella sijaitsevissa Suomen Itämeren-satamissa.

Ei kestänyt kuin viikon, kun Marcus Wallenberg oli järjestänyt Zoja Rybkinan ensimmäisen tapaamisen Suomen Tukholman-suurlähettilään ja tulevan presidentin Juho Kusti Paasikiven kanssa. Aleksandra Kollontai, Neuvostoliiton Ruotsin-suurlähettiläs ja ensimmäinen naisdiplomaattimme, osallistui neuvotteluihin Stalinin ja Molotovin antamien ohjeiden mukaan. Konsultaatiot jatkuivat koko kesän 1944, ja sopimus solmittiin syyskuun 4. päivänä. Uutistoimisto Tass tiedotti Suomen luopuneen liitosta Hitlerin kanssa ja allekirjoittaneen Neuvostoliiton kanssa sopimuksen aselevosta.

Raoul Wallenbergin pidättäminen Budapestissa vuonna 1945 ei siis ollut mikään sattuma. Stalin ja Molotov halusivat kiristää Wallenbergin sukua ja käyttää hyväkseen sen suhteita solmiakseen edulliset sopimukset lännen kanssa. Vuonna 1945 Neuvostoliiton johto pelasi ”juutalaiskysymyksellä” ja levitti liittolaistamme Englantia rauhoittaakseen kyynisesti huhuja Krimille – ei siis Palestiinaan – perustettavasta juutalaisvaltiosta. Sain Berijalta suullisesti ohjeen levittää tämänsuuntaisia tietoja neuvotteluissa, joita vuonna 1945 kävin Yhdysvaltain suurlähettilään Averall Harrimanin kanssa Matvejevin peitenimellä. Kuvittelin Stalinin halunneen värvätä Wallenbergin auttamaan kansainvälisen pääoman hankkimisessa jälleenrakentamisen vauhdittamiseksi sodan jälkeen ja käyttäneen tässä juutalaisvaltiota syöttinä.

Raoul Wallenberg järjesti parhaillaan intensiivisesti Saksan ja Unkarin juutalaisia Palestiinaan, kun puna-armeija pidätti hänet Budapestissa. Tiesimme maailman juutalaisyhteisön johtajien pitävän häntä sankarinaan. Wallenbergiä ei olisi voitu pidättää ilman Moskovan suoraa käskyä. Ja vaikka hänet olisi pidätetty vahingossa, kuten Budapestin kiivaiden taistelujen keskellä joskus tapahtui, Smersin viranomaisilla oli velvollisuus tiedottaa tapahtuneesta Moskovaan. Nyt tiedetään, että määräyksen Wallenbergin pidättämisestä Unkarissa vuonna 1945 oli allekirjoittanut silloinen puolustuskomissaarin sijainen Nikolai Bulganin, joka myös toimitti sen edelleen Smersin johtajalle Abakumoville.

KGB-virkailijat ja lehtimiehet ovat tutkineet Wallenbergin tapausta tuloksetta melkein puoli vuosisataa, mutta hänen tietojensa väitetään salaperäisesti kadonneen. Aleksandr Belkin, yksi entisistä työtovereistani ja Smersin silloinen varapäällikkö, sanoo nähneensä kansiot ennen niiden katoamista. Hän kertoo Smersin kaikkien asemapaikkojen saaneen 1945 orientirovkan eli yhteenvedon, jossa Wallenbergiä luonnehdittiin Saksan, Yhdysvaltain ja Ison-Britannian tiedustelupalvelujen vanhaksi tutuksi. Ohjeiden mukaan Wallenbergistä liikkeistä oli koko ajan raportoitava Moskovaan ja hänen yhteyksiään Saksan valtion edustajiin ja paikallisviranomaisiin oli valvottava ja tutkittava.

Muistan Kutuzov-nimisen agenttimme, Budapestissa asuneen venäläisemigrantin ja kaksikymmenluvulla värväämämme ruhtinas Kutuzovin sukulaisen, antaneen raporteissaan Wallenbergin työstä Unkarissa hyvin kyseenalaisen kuvan. Kutuzov työskenteli Punaisen Ristin Budapestin-toimistossa ja piti silmällä Wallenbergin liikkeitä. Hän väitti Wallenbergin auttavan Saksan tiedustelupalvelua. Wallenbergin työ juutalaisten vapauttamiseksi oli erittäin vaarallista, ja hänen oli pakko neuvotella usein Saksan turvallisuusvirkailijoiden kanssa. Kutuzov tulkitsi tämän niin, että Wallenberg pelasi kaksoispeliä. Raoul Wallenberg ei ollut suojautunut pakkovärväystämme vastaan ja oli joutunut vallinnan eteen: ellet liity meihin, paljastamme sinut saksalaisten agentiksi. Tällä tavalla hänet nähtävästi oli ollut tarkoitus värvätä ja sitten hänen avullaan edistää Wallenbergin suvun ja Neuvostoliiton Skandinaviassa olevien edustajien [= residentti Rybkina & miehensä Rybkin] välistä yhteistyötä”.

Rafal Krolikowski, puolalainen ohjaaja, ohjasi 2002 elokuvan toisen maailmansodan loppuvaiheista keski-Euroopassa, päähenkilöinä ruotsalainen diplomaatti Raoul Wallenberg ja neuvostotiedustelun agentti Zoja Rybkina. Muita keskeisiä henkilöitä neuvostoagentti Kutuzov, joka työskenteli Punaisen Ristin Budabestin toimistossa ja ”paljasti” Moskovalla, että Wallenberg, juutalaisia pelastaessaan toimi kaksoisagenttina, sekä ruotsalainen lehtimies Viktor Brand. Asiakirjojen ja muun muassa Sudoplatovin esittämän version pohjalta jää arvailtavaksi, oliko Rybkinalla ja Wallenbergilla intiimi suhde, aineksia siihenkin esiintyy.
Ruotsin historia toisen maailmansodan ajalta on vielä loppuunkirjoittamatta. Ruotsin puolueettomuuspolitiikka, Ruotsin suhteet taistelevaan Suomeen ja miehitettyihin veljesmaihin Norjaan ja Tanskaan, Ruotsin suhteet Saksaan ja Neuvostoliittoon sekä muihin kolmansiin maihin, Ruotsin malmivarat ja kuulalaakerit sopuilun välineinä. Siinä aiheita vaikkapa suomalaisille tutkijoille. Vähiten kiinnostavia eivät ole sellaiset aiheet kuin Tukholma sodan ajan tiedustelu-, vakoilu-, juonittelu- ja sabotaasikeskuksena. Tai Raoul Wallenbergin toiminta ja kohtalo.
Ruotsalainen näkökulma - synvinkel
Ruotsalainen Stefan Lindgren arvosteli 9.1.2003 ankarin sanoin tutkija Vilhelm Agrellin silloin tuoretta tutkimusta ”Venona – spåren från ett underättelselkrig” [Venona – tiedustelusodan jäljillä, 2002] lähdekritiikin puutteista ja ennen kaikkea keskeisten lähteiden hyödyntämättä jättämisestä.

Lindgren kirjoitti: - ”Tiedemies” Agrell kirjoittaa omahyväisin tutkijanottein neuvostoliiton tiedustelupalvelusta Ruotsissa sotavuosina, ilman että on lukenut ainuttakan kolmesta omaelämäkertateoksesta, jotka venäläisen puolen keskushenkilöt ovat jättäneet jälkeensä. Nimittäin Zoja Rybkinan [Voskresenskaja], Vasili Razinin (Rositshin) ja Vitali Nikolskin teoksia”.

Löperöstä alan käytännöstä Lindgren esittää muutamia esimerkkejä, mm. ilmeisen houreväitteen [hjärnspöke] siitä, että entinen armeijakomentaja Carl-Erik Almgren olisi ollut neuvostovakooja.
Wallenbergin loppu
Raoul Wallenbergin mieliä askarruttavassa kohtalossa kiteytyy ainakin kaksi asiaa. Neuvostoliiton salaisen poliisitoiminnan toimintalogiikan eräät piirteet. Sekä ”puolueettoman” Ruotsin toiminnan kaksinaamaisuus. Ruotsi ei ollut toisessa maailmansodassa suinkaan puolueeton. Se oli kiistatta puolueellinen. Sen puoli oli Ruotsi ja Ruotsin etu. Pavel Sudoplatov pohtii muistelmissaan:
”Ruotsalaiseen Wallenbergin sukuun liittyy yhä ratkaisemattomia arvoituksia, joista tunnetuin lienee diplomaatti Raoul Wallenbergin tapaus. Neuvostoliiton armeijan vastavakoilujärjestö Smers [venäjänkielinen lyhennelmä sanoista ”kuolema vakojille”] pidätti hänet vuonna 1945 Unkarissa, ja uskoakseni hänet teloitettiin muun maailman tietämättä Lubjankan vankilassa 1947. Wallenbergit olivat vuoden 1944 alussa olleet salaa yhteydessä Neuvostoliiton edustajiin [Tukholmassa, rouva Rybkina]… Wallenbergiä koskevien armeijan vastavakoiluraporttien kaava ja hänen sukunsa yhteydet meihin viittaavat siihen, että hänet oli yritetty värvätä. Myös hänen pidätyksensä, kuulustelunsa ja kuolemansa Lubjankassa sopivat epäonnistuneen värväysyrityksen kuvioon. Wallenbergin vapauttamisen pelättiin johtavan yrityksen paljastumiseen, ja hänet oli pakko eliminoida kiusallisena todistajana”.

Sudoplatovin käsityksen mukaan Raoul Wallenbergin tappoi laboratorio X:n johtaja, professori Grigori Maironovski, joka oli saanut määräyksen antaa hänelle myrkkyruiskeen muka lääkärintarkastuksen yhteydessä. Pavel Sudoplatov kertoo:
”Eräät todistajat ovat kertoneet minulle, että Wallenbergiä oli pidetty vankilan toisessa rakennuksessa, jossa lääkärintarkastukset ja ruiskeet kuuluivat vankien rutiiniin. Eräs syy Wallenbergin myrkyttämiseen oli se, että hänen ruumiinsa poltettiin ilman ruumiinavausta turvallisuusministeri Viktor Abakumovin suoralla käskyllä. Ruumiinavaus olisi paljastanut todellisen syyn hänen kuolemaansa. Sääntöjen mukaan hallituksen erityismääräyksestä teloitetut tuhkattiin Donskoin hautausmaan krematoriossa ja heidän tuhkansa haudattiin yhteishautaan. Viranomaiset ovat vastahakoisesti myöntäneet, että sellaisista tunnetuista henkilöistä kuin Pjotr Jakir, Mihail Tuhatsevski, Ieronim Uborevits, Vselevod Meyrehold ja eräät muut oli hankkiuduttu eroon juuri tällä tavalla.
Koska Donskoin krematorio oli Moskovan ainoa vuoteen 1965 saakka, on todennäköistä, että Raoul Wallenbergin, Nikolai Jezovin ja Lavrenti Berijan tuhka on kätketty samaan yhteishautaan”.
*
Huom. tämä on siis tiivistelmä NKVD:n ulkomaanosaston erikoisosaston johtajan Pavel Sudoplatovin postuumeissa muistelmissa (suomeksi 1994) julkaistu versio ”myllyn sisältä”: eli diplomaatti Raoul Wallenbergin toiminta ja kohtalo:
http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/94628...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tähän yhteyteen lienee vielä paikallaan kytkeä Brittiläinen näkökulma.
Iso-Britannia avasi MI5:n arkistoja eräiltä osin pari vuotta sitten (2014) määrävuosirajojen ylityttyä. Näiden turvallisuuspalvelun aineistojen eräitä osia olivat KV2-sarjan kansiot, ja siellä erityisesti Personal Files (PF) ja Security Service -sarja.

Tämän aineiston kiinnostavimpia osia oli NKVD/KGB -mies Ivan Aleksandrovits SEROVIN kansio, jonka sisältöä GB:n Kansallisarkisto valotti 2014, todeten, että nykynäkemysten mukaan harvoilla turvallisuuspalveluiden parissa palvelleiden henkilöisen maine on yhtä vastenmielinen, kuin IVAN SAROVin. Hänen elämänsä oli omistettu J. Stalinin ja L.Berijan palvelukseen, ja kokonaiskuvasta ilmeni merkittävän läheinen henkilökohtainen suhde päämiehiin.

I.A. Serov oli vastuussa "massakarkoitusten ajasta" (aikakaudesta) ja "anti-Neuvostoliittolaisten elementtien likvidoinnista Baltianmaissa, Ukrainassa ja Puolassa, minkä toiminnan seurauksena satojatuhansia ihmisiä tapettiin.

28.2.2014 julkaistut kaksi aineistokokonaisuutta keskittyi Serovin (jo edellä mainittuun) Britannian-matkaan vuonna 1956, osana ennakkojärjestelyjä myöhemmin toteutettavan N.S. Hrusthevin vierailun turvajärjestelyjen suhteen.

Britannian lehdistö kutsui häntä "Iivana Julmana", "Pyövelinä" ja Kremlin "Likaisena", ja hänen läsnäoloaan vastaan esitettiin rajuja vastalauseita, m.m. Britanniassa olevien ko. maiden maanpakolaisryhmien ja heidän järjestöjensä taholta.

Mikä tekee Natinal Archiven (NA) raportista poikkeuksellisen, ovat henkilötiedot miehestä, joka näyttäytyy niiden valossa kuin sarjakuvakirjan konnalta, omalta karikatyyriltään.
*

JOS vertaa tätä MI5:n aineistojen pohjalta laadittua tektuuria edellä linkattuun CIA:n aikanaan julkistamaan Serov-karasterikaan, henkilö-yhteenvetoon, näkee, että Läntiset tiedustelut ovat (luonnollisesti) tehneet tiivistä yhteistyötä, tarkkoja identtisiä sanamuotoja myöten.

"Hänen huumorintajunsa on hieman raskas, ja hänen vitsinsä ovat sarkasmin raskainta sarjaa", lukee eräässä raportissa.

Vaikkakin toinen lisää: "Serov kertoi pari räikeää antisemitististä vitsiä, jotka otettiin hyvin vastaan, eikä vähiten hän itse."

Hänen turhamaisuutensa oli "huomattava", mutta tämä "kova ja karkea pikkumies" oli myös hyvin tietoinen puuttuvista senteistään, siksi "piilokorkokengät" paksuine pohjineen.

Pitkällä automatkalla Portsmouthiin Serov avautui, kertoi koko elämäntarinansa ja puheli kaikesta maan ja taivaan väliltä. Hän kertoi brittiläisille isännilleen, että hän oli vain "yksinkertainen talonpoika", jotka tykkäävät sanoa mitä ajattelivat, vaikka ihmiset loukkaantuisivatkin. Hän itse oli huomattavan suorapuheinen, kertoi keskusteluistaan Neuvostojohdon kanssa, ja kuulija saattoi vain arvailla, mikä tässä oli spontaania ja mikä etukäteen tarkoin harkittua tarinaa.

Ja loppujen lopuksi, hän - Serov - on ainoa mies koko Neuvostovaltion historiassa, joka on kavunnut huipulle sekä poliittisen tiedustelun (KGB) ja sotilastiedustelun (GRU) lohkolla.

Serov kiitteli brittiläisiä isäntiään turvallisuusjärjestelyistä ja julisti, "täydellistä luottamustaan" Britannian turvallisuuselimiä kohtaan, mutta tuomitsi amerikkalaiset "naiveiksi", ja ranskalaiset ja italialaiset "degeneroituneiksi".

Serov itse oli urheilumiehiä, ja luetteli mielilajejaan: hiihto, luistelu, ratsastus. Hän sanoi, että ”Venäläiset ihailevat Britannian urheilullisuutta ja erityisesti kykyämme olla hyviä häviäjiä” – odottamaton kohteliaisuus, josta ei puuttunut ironiaa.

Lue NA:n teksti täältä;
"Kun "Iivana Julma" vieraili Britanniassa"; http://blog.nationalarchives.gov.uk/blog/ivan-terr...

Ja kuten näkyy, lehdistössä kyseltiin Serovin Britannian-matkan aikana - eikä ensimmäistä tai viimeistä kertaa valtion edustajan ollessa kyseessä:
"Kantoiko Servo asetta mukanaan Britanniassa käydessään?"

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset