Veikko Huuska

Stephen F Cohen - eräs näkemys Venäjän probleemiin

*

Yhdysvaltalainen tutkija, Princetonin yliopiston professori Steven F Cohen (s. 1938) tunnettaneen hieman heikosti meillä Suomessa, mutta jotkut muistanevat hänet mm. Buharin-kirjan taustatekijänä 1980-luvulta.

Häntä saatetaan pitää amerikkalaisena ”toisnajattelijana” ja Kremlin myötäilijänä, mutta ainakin hän on yrittänyt valottaa myöskin sitä ”peilin toista puolta”.

Cohen syyttää että yhdysvaltalainen ja yleensä läntinen media tukahduttaa keskustelun, jos joku edes yrittää ymmärtää tilannetta Kremlin näkökulmasta, ja tällaiset näkökulman avaajat leimataan Putinin puolustajiksi.


Eräässä artikkelissaan The Nation -sivuilla, Cohen totesi, että Yhdysvaltain poliittisen-median establishment, voimalinja, oli hiljaa ”Kiovan julmuuksista” Donbassin alueella.  Hänen artikkelinsa sai voimakasta kritiikkiä mm. Cathy Youngilta, joka sanoi että se oli täynnä virheitä kuin Turusen pyssy (Error-riddled narrative) ja toisti ”kiusallisella” tavalla Kremlin propagandaa.

Katso Wikipedia-artikkeli Cohenista; https://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_F._Cohen

*

Cohen on väittänyt The Nation -sivustolla, että Yhdysvallat oli se, joka jatkoi edelleen kylmän sodan politiikka edelleen sen  jälkeen kun Neuvostoliitto hajosi vuonna 1991, ilman USA: n johtajat olisivat myöntäneet, että he olivat tekemässä niin.  https://www.thenation.com/authors/stephen-f-cohen/

Hän sanoo, että virheellinen tulkinta Kylmän sodan lopputuloksesta "amerikkalaisten voittona" ja "Venäjän tappio" aina presidentti Bill Clinton presidenttivuosilta on johtanut Venäjää koskevien suhteiden hoidon pohjalle, jossa Venäjään on suhtauduttu tuhoutuneena kansakunta, vaikka Venäjä monin mittarein on edelleen suurvalta ja se peri Neuvostoliitolta mm. vankan joukkotuhoase-arsenaalin.

Cohen sanoo, että tämä "triumphalismi"  - usko Lännen triumfinomaiseen voittoisuuteen - johti oletukseen, että Venäjä jatkossa antautuu kokonaan myötäilemään Yhdysvaltain ulkopolitiikkaa.

*

Ne julkiset ystävyydenosoitukset, joita nähtiin Clintonin ja Jeltsin välillä olivat vailla todellista arvoa, kun otetaan huomioon niiden todellinen tausta, Cohen toteaa.

Professori Cohen väittää että presidentti Bill Clinton, toisin kuin hänen edeltäjänsä lupaus edellytti, jatkoi NATOn itälaajentumista ja Venäjän eristämiseen tähtäävän strategian toteuttamista.

Venäjä väistämättä reagoi tähän, ja omaksui epäilevän asenteen Länttä kohtaan. Lisäksi Cohen mainitsee muun muassa Yhdysvaltain vetäytymisen vuonna 1972 solmitusta ohjustorjuntajärjestelmät kieltävästä ABM-sopimuksesta joulukuussa 2001.   http://yle.fi/uutiset/yhdysvallat_vetaytyy_abm-sopimuksesta/5116737 , sekä kieltäytymisen ottamasta maailmankaupan (WTO) –asioita käsittelyyn G8-huippukokouksessa Pietarissa 2006.

ABM:stä lue lisää; https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinaseriisunta

Yhdysvaltain puolustusministeri Rumsfeld ilmoitti 2002 että ABM-sopimus on tarpeeton. http://www.kaleva.fi/uutiset/ulkomaat/rumsfeld-abm-sopimus-tarpeeton/138686/

Samoin Cohen nostaa USA:n kieltäytymisen ottamasta WTOa todesta G8-huippukokouksessa Pietarissa 2006. 

Edelleen Cohen arvostelee Vladimir Putinin ”turhasta demonisoinnista” eräänlaisena ”autokraattina”.

Haastattelussa, jonka Cohen antoi heinäkuussa 2015 hän katsoi että tapa jolla Putin käsitteli Ukrainan kriisiä – siis Krimin annexointi ja hänen tukensa kapinallistaistelijoille itäosissa – olivat reaktiota Yhdysvaltain ja sen liittolaisten aggressiivisille otteille niiden annettua tukensa presidentti Viktor Janukovitsin kaatamiseen pyrkineille voimille.  Cohen jatkoi sanomalla, että vaikka Putinin reaktio oli myös aggressiivinen, Yhdysvaltain tulisi nyt neuvotella Venäjän kanssa välttääkseen konfliktin eskaloitumisen.

*

Monk Debate

”Monkin keskustelu” on puolivuosittainen sarja keskusteluja tärkeistä kysymyksistä, ja se järjestetään Torontossa, Kanadassa.  Tapahtuman toteuttaa Aurea Foundation, jonka johdossa toimii Peter Monk, Barric Goldin perustaja vaimoineen.  Kyseessä ei siis ole luostaristaan karanneiden munkkien seurat vaan tutkijoiden ja vaikuttajien meeting, yksi monista. Keskustelujen teemat ovat ajankohataisia ja keskustelijat tunnettuja hahmoja.  Viime marraskuun 2015 teema kiteytyi toteamukseen Voidaanko pitää päätettynä, että ihmiskunnan parhaat päivät ovat edessä?  Viime huhtikuun tapahtuman teemana oli: Be it resolved, give us your tired, your poor, your huddled masses yearning to breathe free...

Katso lähemmin;

https://en.wikipedia.org/wiki/Munk_Debates

*

Professori Steven F. Cohen osallistui Monk Debattiin huhtikuussa 2015, kun teemana oli vahva aihe: Päätettäköön, että Lännen ei tulisi saada eristää Venäjää…

Stephen F. Cohen ja Vladimir Posner puolustivat tätä tavoitetta, kun taas opponentteina toimineet  Anne Applebaum ja Garry Kasparov torjuivat sen. 

Ennen keskustelua yleisöstä 58 % puolsi yhteistoimintaa ja 42 vastusti.  Keskustelun jälkeen 52 prosenttia yleisön yhtyi kontraajien eli  Applebaumin ja Kasparovin näkemuyksiin, ja 48 prosenttia Cohenin ja Posnerin.

*

Steven F. Cohenin kolumnit ovat räväköitä

Esimerkkejä:

29.6.2016:

Syyllistetään Putinia ja äänestäjiä (= Kansaa)

Yhdysvaltin poliittinen media-eliitti on jälleen haluton kantamaan omaa vastuutaan ja demonisoi Putinia ja halventaa demokratiaa selittäessään Brexit-äänestyksen tulosta.

https://www.thenation.com/article/blaming-brexit-on-putin-and-voters-the-people/

*

6.7.2016:

Yhdysvaltojen ja Venäjän yhteistoiminta välttämätöntä kansainvälisen terrorismin lannistamiseksi. Terroristijärjestöt ovat numero Yksi eksistentiaalinen uhka, eikä ”Putinin Venäjä”, ja Venäjä on Amerikan paras liittolainen tämän uhkan torjunnassa.

https://www.thenation.com/article/the-imperative-of-a-us-russian-alliance-vs-international-terrorism/

*

13.7.2016:

Voiko Euroopan lopettaa Washingtonin sotilaalliset provokaatiot Venäjän rajoilla?
 
Äärimmäisyysajattelu NATOn Varsovan huippukokouksessa paljasti NATOn kyyhkyset, jotka vastustavat Uuden Kylmän sodan haukkoja, mutta niitä ei löydy Yhdysvalloista.

https://www.thenation.com/article/can-europe-stop-washingtons-military-provocations-on-russias-borders/

*

20.7.2016:

Venäjä-suhteiden liennytyksen ystävät ja viholliset

Tapahtumat Turkissa, Washingtonissa, Moskovassa, ym. Syyriasta Clecelandiin vaikuttavat Obama-Putin suhteiden lähentymisyrityksiin.

https://www.thenation.com/article/the-friends-of-detente-with-russia/

*

27.7.2016:

Uus-McCarthyismi ja Olympiakisojen tiimoilta käyty poliittinen vääntö ovat lisätodisteita Uuden Kylmän Sodan ajasta

McCarthyismi oli ominaista edelliselle kylmälle sodalle, mutta nyt se tihkuu liberaaleista, jopa Hillary Clintonin kampanjasta.

https://www.thenation.com/article/neo-mccarthyism-and-olympic-politics-as-more-evidence-of-a-new-cold-war/

*

Kovaa tekstiä, mutta panee ajattelemaan. 

*

Miksi Kylmä sota jälleen/Why Cold Ear Again?

Pyöreänpöydän keskustelu johdattelijana Steven F. Cohen. Striimattu 2 kk sitten eli n. 7.5.2016.

(kesto 2:38:44 h).

https://

*

Stephen F. Cohen is professor emeritus of Russian studies, history, and politics at New York University and Princeton University. A Nation contributing editor, his recent book, Soviet Fates and Lost Alternatives: From Stalinism to the New Cold War, is available in paperback from Columbia University Press.

https://www.thenation.com/authors/stephen-f-cohen/

*

Lue myös: http://www.hs.fi/kulttuuri/a1374292838455 by Veli-Pekka Leppänen, HS 21.7.2013;

muistokirja

Stephen F. Cohen hyödyntää Gulag-tietojaan, jotka hän kokosi 1970–80-luvun Moskovassa.

Neuvostoliittoa tutkittiin ja pohdittiin lännessä paljon. Kommentaareja yhdisti useimmiten se, että näkökulma ja lähteet rajoittuivat kremlologisen läntisiksi nekin.

Amerikkalainen professori Stephen F. Cohen (s. 1938) eroaa sikäli joukosta, että Gulagista selvinneet -teos pohjaa ensikäden neuvostolähteisiin ja hänen pitkään oleskeluunsa Moskovassa. Hän asusti siellä pitkiä jaksoja stipendiaattina vuosina 1976–82, kunnes sai viisumikiellon.

Cohen ehti kuitenkin saada ystävikseen merkittäviä vankileirit läpikäyneitä "zekejä", kuten Nikolai Buharinin lesken Anna Larinan (1914–1996).

*

http://www.turpeinen-saari.net/blogi/?k=Cohen

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Vesa Leinonen

Veikko Huuska.

Venäjän johtajilta tulee liian paljon valheellista puppua, mikä aina yrittää sekoittaa tosi asiat.

Tosi kyllä että Venäjän johtajille ei ole muita vaihtoehtoja, jos menee rikkollisuuden harmaalle puolelle, niin sitten on menettänyt totuuden tajunnan. "There is no rest for wicket" periaate.

Totuuden kovan kallion pohjan sijaan, on sitten tullut pohjaton suo.

Joseph Stalin oli henkisesti itsekäs, anti luonnonoikeudenmukaisuutta kunnioittava johtaja.

Russian narrative is always riddled with serious errors.
Relation to truth.

Neuvostoliitto oli jumalaton mutaatio.

https://en.wikipedia.org/wiki/Political_repression...

Miksi mutaatio?

Tässä muuta todistus USSR mutaatiosta.
1. Mikä tarkoitus on valtion johtajalla?
2. Mikä tarkoitus on pääministerillä?
3. Mikä tarkoitus on presidentillä?
Onko sen tarkoitus, olla kuin lotto voitto, että voi toteuttaa itseään?
Omaa mielivaltaa?

Mikä on kansan johtajan suhde luonnon oikeidenmukaisuuteen?
Mikä on kansan johtajan suhde maailman kaikkeuden luojaan?
Miksi järkevät ihmiset, kautta aikojen, ovat kääntyneet suuremmalle taholle, löytääkseen järjen tolkkua ihmisen elämälle?
Sillä itse keskeinen intohimoinen ihmisen joka vain toteuttaa itseään, aina munaa tasapainoisen elämän tarkoituksen.

USSR oli jumalaton mutaatio.
Ihmisen pitää olla aika lailla pimeän vallassa, älytön olio joka rakastaa pimeyttä, jos näkee jotain hyvää siinä jumalattomassa pahuuden valtakunnassa.
Eihän Suomalaiset tiedä paljonkaan Neuvostoliiton pahuudesta, lintukodassa.
Mutta oli ihmisiä ketkä itse kokivat, USSR pahuuden vallan, vuosi kausia.
USSR on samaa luokkaa kuin Natsi Saksa. Pahuuden voiman ja vallan ilmestyminen maan päällä.

https://www.youtube.com/watch?v=bqdPkDPMCwk

Richard Wurmbrand

"Wurmbrand oli alkujaan menestyvä juutalainen liikemies. Vuonna 1936 hän sairastui tuberkuloosiin ja lähti vaimonsa Sabinan kanssa toipumaan pieneen vuoristokylään Romanian vuorille. Kylässä oli kristitty puuseppä, joka rukoili pariskunnan puolesta ja antoi heille Uuden Testamentin. Richard kääntyi tämän seurauksena kristinuskoon ja myöhemmin myös hänen vaimonsa Sabina.

Natsi-Saksan ja kommunistien vainoissa

Natsi-Saksan miehittäessä Romaniaa Sabinan perhe tuhottiin keskitysleirissä. Wurmbrandit pidätettiin moneen otteeseen ja he olivat usein kuolemanvaarassa. Sodan päätyttyä Wurmbrandit aloittivat salaisen lähetystyön maata miehittävien neuvostosotilaiden parissa. Vuonna 1945 he osallistuivat kommunistihallituksen järjestämään ns. ”Kulttien kongressiin”, jossa kirkonmiehet vannoivat uskollisuutta uudelle kommunistihallitukselle. Sabina käski miehensä ”pyyhkiä häpeä Jeesuksen kasvoilta”. Riskin tietäen Richard julisti kokoukselle, että "kristityn tehtävä on korottaa yksin Kristusta".

Vankilassa

Wurmbrand pidätettiin 1948 ja hän vietti kaikkiaan 14 vuotta vankilassa uskonsa vuoksi.[1]. Sabina pidätettiin 1950, ja hän oli kolme vuotta pakkotyössä Tonavan kanavatyömaalla. Heidän 9-vuotias Mihai-poikansa jäi ystävien huomaan.

Siirtyminen maanpakoon länsimaihin
Vuonna 1964 norjalaiset kristityt ostivat kommunistiviranomaisilta Wurmbrandille, hänen vaimolleen Sabinalle ja pojalleen Mihaille luvan poistua maasta 10 000 yhdysvaltain dollarilla. Länsimaissa Wurmbrandin tarina herätti huomiota tiedotusvälineissä ja kristittyjen keskuudessa".

https://en.wikipedia.org/wiki/Richard_Wurmbrand

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset