Veikko Huuska

Mikä muutti "Euroopan Vuosisadan" 10 vuodessa Euroopan romahdukseksi?

”Tiedot Euroopan kuolemasta ovat vahvasti liioiteltuja ja ennenaikaisia”!

Euroopan vastavallankumous on alkanut!

Otsikot ja puheet Brexitin jälkeen ovat olleet muhevia, itsensäilmaisijat ovat kilvoitelleet siitä, kuka kehittää räväkimmän muotoilun sille, mitä luulemme nyt tapahtuneen.  Ristiriitaisiakin ne ovat!

Voiton kommenttikilpailussa tietysti vei Daesh (ISIS) joka twiittasi ykskantaan: ”Death of Europe”.

*

Mutta voiko Eurooppaa enää katsoa tyynin silmin, ilman ”doom and gloom” (tuho ja hävitys) –tyyppistä ajattelua?

Bloomberg sentään 14.4.2016 lohdutteli, jo etukäteen, Brexitin mahdollisuuden haistaen: ”Tiedot Euroopan kuolemasta ovat suuresti liioiteltuja”http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-13/eu-prophets-of-doom-wring-armageddon-out-of-crisis-prone-europe

Bloomberg kertoi keväällä, että Roubini Global Economics (RGE) näkee 40 prosentin todennäköisyyden, että EU ei nykymuodossaan ole elossa enää vuonna 2025 – syystä että se ei ole tarpeeksi oikeudenmukainen, ja kun otetaan huomioon, että Britannia saattaa olla poissa piakkoin kuvasta, mikä vain on omiaan lisäämään ritoloiden ottoa myös muissa maissa.  

Mutta samaan aikaan se (RGE) myös pitää 40 prosenttia kertoimet sille että EU jatkaa loputtomien sekasotkujensa suossa rämpimistä, - ja 20 prosentin mahdollisuuden, että EU muodostaa 2025 mennessä yhtenäisemmän blokin, kompaktimman ja verotuksellisesti integroituneen euroalueen.  http://www.livemint.com/Politics/JuAOwtccS7W4lnAyf3sCMM/Reports-of-the-death-of-Europe-are-greatly-exaggerated.html

*

Stratforin tutkija Mark Fleming-Williams kutsuu Euroopan Unionia ”Aaveunioniksi” (Ghost EU).

Se tikittää muotokauniisti, mutta ei toimi.  (..”ticking along in form but not function.)

Jotenkin se kuitenkin tuottaa yhteistä BKT:tä 17.000 miljardin edestä: taloudellinen jättiläinen – joskin poliittinen, sotilaallinen ja fiktiivinen jättiläinen.

Merkittävä enemmistö EU-kansalaisista arvostaa sisämarkkinoita ja EU:n sisäistä työvoiman liikkuvuutta.  More than three-quarters of Europeans support ‘the free movement of EU citizens who can live, work, study and do business anywhere in the EU” (78%).

En juuri nyt pysty kertomaan, miten kysely on Suomessa toteutettu, mutta sen mukaan peräti 85 % suomalaisista kannattaa EU.n sisäistä työvoiman vapaata liikkuvuutta; 12 % vastustaa ja 3 % ei osaa sanoa.  (raportin s. 30) Public opinion in the European Union 2015 - Europa.eu .

Kysymyksen ”tunnetko olevasi EU:n kansalainen”? suomalaisista vastasi raportin mukaan 75 % myöntävästi, 24 % kieltävästi ja 1 % eos.  Suomi oli tämän mukaan Euroopan Unionin 7:nneksi EU-fiksoitunein kansakunta.  Heti Baltian maiden ja Tanskan yms. jälkeen.  Uskokoon ken tahtoo..

*

Mutta monikaan ei tunnusta luottavansa EU:iin ja sen systeemeihin, mutta mitä on sanottava siitä, että viime marraskuisessa raportissa havaitaan: EU-kansalaiset ilmoittivat kyselyssä, että 66 % heistä ilmoitti, etteivät he luota omiin kansallisiin hallituksiinsa!  http://www.livemint.com/Politics/JuAOwtccS7W4lnAyf3sCMM/Reports-of-the-death-of-Europe-are-greatly-exaggerated.html

Raportista henkii jotensakin tyypillinen organisaatio-myönteinen henki, joka tiivistyy kulahtaneeseen lausekkeeseen:

”Jos EU:ta ei olisi, meidän pitäisi keksiä se.”

*

Vaikuttaa siltä, että Euroopasta aika ja taltta hakkaa erilleen tiettyjä blokkeja: Saksan-Ranskan akselin, pohjoismaisen blokin, itä- ja kaakkois-Euroopan ryhmät, sekä Alppien eteläpuolisen alueen.

Poliittisen ja sotilaallisen menneisyyden lisäksi oman mausteensa tuo yksityinen liike-elämä ja sen logiikka.  EU-hahmotelmissa tulokset vaihtelevat Armageddonista Nirvanaan.  Oli sellainenkin hanke kuin ”Globaali Eurooppa 2050”, joka oli Euroopan Komission tutkimusosaston aivopelien tuloksena julkaistu suunnittelupaperi.  https://ec.europa.eu/research/social-sciences/pdf/policy_reviews/global-europe-2050-report_en.pdf

Raportti tuli julki 2012, - ja alkoi murentua ennen kuin painomuste sen sivuilla ehti kunnolla kuivua: Euroopan pirstotuminen pysäytti ”EU-Renessanssin”.

*

Mitä suurimmassa määrin yhteisö nimeltä Euroopan Unioni oli sosiologista termiä käyttääksemme ”Kuviteltu yhteisö(Imagined Communities), ja valitettavasti ilmaisun laimennetussa ja sekoitetussa muodossa.  Ei kiihkeän tunteen ja kiintymyksen yhteisö.  http://agricola.utu.fi/julkaisut/kirja-arvostelut/index.php?id=1292

& https://fi.wikipedia.org/wiki/Benedict_Anderson & http://www.elore.fi/arkisto/1_08/fin_b_1_08.pdf

*

The Atlantic.com –sivuston laajassa artikkelissa Mark Leonard sanoi heti lauantaina 24.6.2016: Brexit voi merkitä ”erityisen Eurooppa-idean kuolemaa” (“death of a certain idea of Europe,”).  Tässä on jo jonkinlainen määrite, ei vain huiskaisu ilmaan.  Ilmaan jää vain kysymys: Mikä on ”tietty idea Euroopasta”?

Juttu oli otsikoitu Euroopan Vastavallankumous On alkanut.  Europe’s Counterrevolution Has Begun

http://www.theatlantic.com/international/archive/2016/06/europe-brexit-britain-future/488612/

*

Mark Leonard on se heppu, joka 2005 julkaisi kirjan Why Europe Will Run the 21st Century.  Se oli se lyhyt aika 11.9-tapahtuman ja Lehman Brothers –iskun välillä, kun talous näytti kasvavan kohtuuhyvin ja ikuisesti.  Hetki oli kypsä tuollaiselle kirjalle.  Euroopan Unioni oli juuri aloittanut suurimman laajentumisvaiheensa historiansa aikana, se toivotti kerhoon 10 uutta jäsentä, ja otsikot versoivat unelmia ja unia, kuten ”eurooppalainen identiteetti” ja ”Euroopan Yhdysvaltojen” synty.  Ja – kuin kirsikkana jäätelökakussa – Kreikka jopa myönsi hyödyntäneensä luovaa ekonomiaa tilastojensa parissa, vain toteuttaakseen innokkaan pyrkynsä päästä liittymään Euroopan rahaliittoon.

Kirjassaan Leonard pohdiskeli, miten Kiina ja Intia pian peittoavat Yhdysvaltain maailmanvallan.  ”Ne maat kärsivät samoista ongelmista, kuin Yhdysvallatkin: ne ovat suuria, kansallismielisiä kansallisvaltioita globalisaation aikakaudella. 

Mutta, Euroopan Unioni on johtava vallankumouksellinen muutosvoima tänä aikana, ja se johtuu siitä jättimuutoksesta, jonka ne ovat viimeisten 50 vuoden aikana kokeneet, kääntyessään totaalisen sodan uhkan alta ikuisen rauhan aikaan. 

Rakentamalla verkostoja, se luo voiman, joka sitoo valtiot yhteisille markkinoille, yhteisiin toimielimiin ja kansainvälisen oikeuden piiriin, ennemmin kuin hierarkiseen kansallisvaltioon, Euroopan Unioni luo 21. Vuosisadan säännöt ja mallin”, Leonard hehkutti. 

Tämä tapahtui 11 vuotta sitten, ennen suuria järkytyksiä.

*

Perjantaina 23.6.2016, kun Britannian Brexit alkoi varmistua Leonhard soitteli toisenlaista kanteletta, murheen soitinta.  Teksi oli tuimaa:

Britannian Brexit merkitsee riskien lisääntymistä, vahvistumisen syklin murtumista, oppositiovoimien nousua Puolassa, Unkarissa ja Ranskassa.  Euro-kiriisin jatkuminen, vapaan liikkuvuuden kriisin jako, ja jos päälle päätteeksi transatlanttisia suhteita lännen suunnalta ohjaa jatkossa Trump, on olemassa todellien vaara hajoamiselle.

*

Niinpä, Mark Leonhard, kysyy – ja aivan aiheellisesti:

Miten on mahdollista, että 10 vuotta muutti ”Euroopan Vuosisadan” Euroopan romahdukseksi?

How, in just 10 years, did we go from the European Century to European Collapse?

http://www.theatlantic.com/international/archive/2016/06/europe-brexit-britain-future/488612/

Tätä sopii miettiä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Jos UK todella eroaa, nähdään käytännössä miten ero tapahtuu ja mitä vaikutuksia sillä on talouteen. EU-kriittisten kannattaisi nyt seurata tilannetta ja kirjata muutokset tarkasti ylös. Täysin typerää olisi syöksyä heti perään tietämättä miten britit onnistuvat.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Koska britit ovat olleet pitkälti EU:n ulkopuolella ei mitään mullistavia muutoksia erosta tule olemaankaan. Eihän britit ole rahaliitosssa tai shengenissäkään.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Ei varmaankaan mullistavia muutoksia ainakaan positiiviseen suuntaan, ellei itsenäisyyttä oteta lukuun. EU ei enää sanele direktiiveillä patalapun kokoa.

Talouden kasvusta en menisi takuuseen mutta kuten kirjoitin edellä, turha spekuloida, parin kolmen vuoden aikana nähdään miten kävi.

Jorma Harkonen

Britannia on EU:ssa käyttäytynyt kuin prinsessa vaatien jatkuvasti erityiskohtelua itselleen. Kun Englanti ei kerran halua olla mukana se joutaa mennä. Toivotetaan siis Skotlanti tervetulleeksi EU:iin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset