Veikko Huuska

Raha on fiktio – poliittinen fiktio

Raha on fiktio – poliittinen fiktio

*

Raha on tuhoutunut.  Ne tekivät sen.  Jäljellä on vain poliittinen illuusio.

*

Ne loivat suuren ”Yhteishyvän valiokunnan”, joka tuhoaa maailman, Keskuspankit, jotka desimoivat maailmantalouden ja rahoitusmarkkinoiden kyvyn toimia.

Tähän ei tarvita futstereita (futurologi + jnkn alan –steri). 

Tämä on jo keskellämme.

Niillä ei ole aavistustakaan siitä, miten hallita rahapolitiikkaa, mutta ne ovat varmoja osaamisestaan, miten luoda rahaa.  Jumalan tavoin.

*

En vielä tiedä, onko tämä hyvä vai huono uutinen: ne ovat epäpäteviä, niin Jumalia kuin ovatkin.

*

Siksi ne nyt hermoilevat, kun Englanti tekee lähtöä Atlantin taakse.  Eivät Englannin vuoksi, vaan oman uskottavuutensa vuoksi.  Lakkaako se, uskottavuus?

Niin kuin kaikilla uskonlahkoilla, myös JuuropeanJuunionilla on viimeinen keino, - yrittää pitää vangit kasassa, karata ei saa.

Pantit.

*

Mikään ei poksahda niin nopeasti ja hiljaa kuin poliittinen illuusio.  Heti, heti kun voima katoaa politiikasta.  Valoakin nopeampi uudelleenjärjestely.

Kukaan ei tahdo tunnustaa koskaan kannattaneensa, uskoneensa, pitäneensä sitä voimakkaana.  Ja kuitenkin me kaikki olemme olleet sen nujertamia, tai sen harteilla ratsastaneita, kuka mitenkin.  Mutta yhteistä meille on: Emme tunnusta.

Emme tietenkään.

Paitsi jos olemme nähneet, taistelleet, vastustaneet.

Meitä veteraaneja tulee olemaan vähän.

*

Juuri nyt, ne luovat yhtä suurimmista kaupankäynnin mahdollisuuksista kautta historian, mahdollisuuden hyötyä keskuspankkien tyhmyydestä ja lammasmaisuudesta investointimaailmassa, meno, joka johtaa teurastukseen. 

Suurten kauppojen aikaa elämme,

ja kaupoista suurin,

meidät,

myydään rahatta ja hinnatta.

 

Näin toimivat ne, jotka sanovat edustavansa meitä, ja joiden pitäisi toimia lautuureinamme.

*

Tämä ei ole vain mieletöntä politiikkaa, se on MAD (Mutually Assured Destruction).  Kylmän sodan aikaisen ydinsodan uhkien varjoista nostettu käsite, jossa peli tuottaa tuhon.  Tämä kaikki siirrettynä talouteen ja finansseihin.

https://en.wikipedia.org/wiki/Mutual_assured_destruction

*

Viikolopun uutiset Yhdysvalloista varmistavat sen, mitä odotimmekin jo.  FED alkaa ostaa Kultaa.

Kultaa!

Sillä ei ole enää vaihtoehtoja.

Mutta tiedättekö te, mitä tämä merkitsee?

Ei tämä hyvin pääty.

*

NIRP ei edistä talouskasvua – se tuhoaa Kapitalismin

Selvyyden vuoksi: NIRP – Negative Interest Rate Politic – Negatiivisten Korkojen Politiikka.

*

Viime vuonna Bill Gross sai paljon huomiota, kun hän kertoi sijoittajille, että saksalaiset joukkovelkakirjat joutuvat oikosulkuun, joka on elinikäinen. 

Nyt saksalaisia joukkopapereita on kaupan vielä alhaisemmin saannoin kuin vuonna 2015, viimeisin liikku viime viikolta.  Euroopan Keskuspankki – EKP, on ostanut jo 1.000 miljardin dollarin edestä valtionvelkoja.  Mutta se ei saavuttanut mitä tavoitteli, ja niinpä se jatkoi vielä mielettömyyden ytimeen, alkoi ostaa takaisin yrityslainoja.  Tämä työnsi Euroopan investointikohteiden joukkolainat alle 1 %.

*

Tahaton tuki Yhdysvaltain yrityksille

Yksi niistä tahattomista seurauksista, joita tällä politiikalla on, on, että yhdysvaltalaiset yritykset ovat siirtämässä lainanoton Euroopan markkinoille, koska hinnat ovat siellä noin 200 pistettä pienempiä kuin Yhdysvalloissa (Barclays Corporate Investmetn Grade tuotto-indeksi on 3 %). 

Tiedättekö, mitä tämä tarkoittaa?

Tämä tarkoittaa, että EKP on nyt ryhtynyt tukemaan yhdysvaltalaisten yritysten lainanottoa.

Ja mihin tarkoitukseen?  Sikäläiseen finanssipeliin, osin Eurooppaa ja eurooppalaisia sekä heidän rahayksikköään (€) vastaan, ja vähässä määrin tavaratuotannon investointeihin: eikä yhtään Euroopan hyväksi, tuon murjopojan.

Loistavaa! 

Great,

kerta kaikkiaan.

*

Kaikkiaan nyt on enemmän kuin 10.000 miljardin euron – kyllä Iso Raha Summa – edestä valtion joukkovelkakirjoja kaupankäynnin kohteena negatiivisin koroin eri puolilla maailmaa (pääasiassa Euroopassa ja Japanissa).

Tämä tarkoittaa, että kuka tahansa, joka on riittävän tyhmä ostaakseen näitä takavarikointitodistuksia, joutuu maksamaan tästä etuoikeudestaan

Näin on tullut todistetuksi, että kapitalismi tuhoutuu entisten taloustieteen professorien toimesta, jotka käyttävät uniikissa tilanteessa vanhanaikaisia keinoja, sen sijaan että järki palautettaisiin politiikkaan.  Järki.

*

Kun Pääoma kuolee

Negatiiviset korot ovat pääomien takavarikko, jonka hallitus suorittaa, laitta ja oikeudetta.

Kerrankin sosialistinkin velvollisuus on puhua kapitalismin puolesta, tänään, – huomenna on myöhäistä, eikä sillä siten ole mitään merkitystä.

Ihmisten tulisi olla kaduilla huutamassa ”bloody murder!” (verinen murha), mutta kukaan ei tee niin, parlamentti ei pidä hiljaista hetkeä, kampanjoita ei pysäytetä, myllyt jauhavat.

Hiljainen kuolema, parrasvalojen loisteessa. 

Jotain olennaista kuolee juuri.  Iso kuolema, hiljaisuuden vallitessa.  Merkillistä.

Mutta sen sijaan ne television puhuvat päät saarnaavat siitä, miten tämä typerä politiikka edistää talouskasvua! 

Papisto ja hiljainen seurakunta.

*

Sallitteko sanoa se suoraan:

Lainanantaja A. antaa lainanottaja B:lle 100 euroa ja jonkin ajan kuluttua lainanottaja B. antaa takaisin A:lle 99 euroa, - ja kaiken tämän tarkoitus on kasvattaa taloutta!

Tarkoitus on kannustaa luotonantajaa luomaan uutta, rakentamaan tehdas, palkkaamaan työntekijöitä.. Aloittaa uuden tuotteen valmistusta koskeva tutkimus- ja kehitystyö.  En tiedä, millä planeetalla ihmiset, jotka näitä systeemeitä kehittävät, asuvat, mutta ainakaan he eivät noudata talouden perussääntöjä ja logiikkaa.  Enemmän tämä haiskahtaa korruptiokapitalismilta.

*

Korko, tuottoisa korko, on taloudellisen toimeliaisuuden perusta, sen tiesivät jo nuijamiehet. 

Mutta nyt nämä silkkisolmioissaan, uskovat kehittäneensä uuden mallin, rahatalouden alkemistit.

*

Negatiivinen korko tuhoaa taloudellisen järjestelmän.  Sitä varmemmin, mitä kauemmin tämä jatkuu, ja mitä negatiivisempia ne ovat.

Matalat korot ovat tarpeeksi vahva myrkky tappaakseen härän, rahan, talouden.

Negatiiviset korot tekevät eläkerahastoille mahdottomaksi ansaita riittäviä tuottoja rahoittaakseen vastuunsa, jotka nousevat merkittävällä prosenttiosuudella vuosittain, riippumatta toteutuneista sijoitustuotoista. 

Negatiiviset korot tekevät  vakuutusyhtiöille mahdottomaksi toimia kannattavasti, koska ne eivät voi muuttaa ulosmaksettujen vakuutusvastuiden tasoa.  Vakuutusyhtiöt Japanissa ja Euroopassa pakotetaan syömään omia pääomiaan ja siten heikentämään omaa toimintavakauttaan.

Negatiiviset korot tekevät pankeille lopulta mahdottomaksi kannattavan normaalitoiminnan harjoittamisen, mikä pakottaa ne uusille poluille, harhailemaan.

Näin NIRP kalvaa järjestelmän välttämättömien, vakaiden perustavien instituutioiden olemassaolon: ne rapautuvat, tapahtuu rakenteellinen eroosio, tuho, johon neutronipommi ei pysty.

Mitä on yhteiskunta, jonka lähtökohtaisesti varmimmat, rahaisimmat, instituutiot sulavat, ja vielä hallitusten siunauksella, keskuspankkien lihamestarien toimesta?  Mikä siinä enää voi elää ja toimia, jos nuo tiettyjä privilegioita, lähtökohtaisia, nauttivat rakenteet murskautuvat?

Eikö tämä nyt kiinnosta todella ketään?

Ihmettelen vain, sanoin Horttanainen.

*

Jotain uutta

Olemme jo kuulleet joidenkin eurooppalaisten pankkien kieltäytyvän lähettämästä varojaan Euroopan Keskuspankille, ja sen sijaan varastoivan käteistä pankkiholveihinsa välttääkseen menettämästä rahaa talletusten negatiivikoroissa.

Japanissa kassakaappien myynti on noussut, koska ihmiset hamstraavat käteistä.

Ja sitten nämä keskuspankki-invalidit alkavat huutaa ja järjestellä käteisen likvidointia.

 

Yhtäläisyydet Stalinin likvidointeihin ovat ilmeiset, kuitenkin sillä yksiselitteisellä erolla, että Stalinilla keskeiset argumentit perustuivat hänen paranoi´isiin näkyihinsä, kun taas Central-Bangsterien huoli perustuu reaalisiin seikkoihin.  Mutta käteiseen satsaajathan toimivat vain järkevästi järjettömäksi tehdyssä tilassa: enää ei ole kysymys uskollisuudesta tai järjestelmälojaliteetista.  Koska järjestelmä itse on pettänyt kaiken: itsensä, tarkoituksensa ja markkinat.

*

Salattain

Vaikka useimmat vainoharhaisessa keskuudessamme istuvat ja kääntävät käsiään, kantaen huolta seuraavasta terrorihyökkäyksestä, samaan aikaan hallitus hiipii kansalaisten pankkitileille ja suorittaa varkaan hyökkäyksen heidän säästöjensä kimppuun, kun he eivät huolehdi eivätkä valvo, vaan vetävät hurskaan unta.

*

Keskuspankkien harharetket, koko aasien federaation kerman tuhopolitiikka, ansaitsee tuomion.

Mutta – sittenkin – ovatko hekin olosuhteiden uhreja, ennen heitä aloitetun ja pahaksi päässeen politiikan jatkajia?  Rahan täytyy olla sidoksissa johonkin, ja se jokin ei voi olla mikään muu kuin sijoitetun pääoman ja ihmisten työn tuloksena syntynyt talouden tuotto, aineellinen hyvä.

Kauan sitten, 45 vuotta sitten tämä sidos, viimeinenkin liekanaru, laukaistiin irti, ja vaikka kestiin kaksi sukupolvea päätyä tähän tuhon maisemaan, loputtomille hiekkasärkille, meidän täytyy nähdä purjehtimamme reitti.  Vahinko vain, meillä ei ole tulevaisuutta purjeillemme.

*

Rahaa ei ole.

Se, mitä kutsumme rahaksi, on fiktio.

Se on finanssimarkkinoiden sateenkaari, ja loppujen lopuksi ei edes sitä.

Vaan poliittinen harha.

Harha, joka käy kalliiksi niille, joita asia ei lainkaan koske, mutta joka laitetaan logiikan rautaisen lain mukaisesti koskemaan heitä, syyttömiä.

Kansalaisia.

Sinua.

*

Finanssitaivaalle laukaistut ”Mario Draghit”, nykypäivän astronautit, hajoavat atomeiksi, harhojen spektrin aineksiksi.

Eivät auta vanhaa taattoa, inflaatio-pappaa, elämälle.

*

Liberaalit, miten heitä nimitämmekään,

haluavat sinun säästävän ja osallistuvan kilpailukykykilpailukilpailuun, - vastoin kaikkia intressejäsi.

Vapauksien ajajista tämä aika teki totalitaristeja.

Sinä, kollektiivien kannattaja, viet vapauden soihtua, jonka ne tahtovat raivolla sammuttaa.

*

Raha on fiktio.

Toimintamme, enenevässä määrin, pakotetusti, tottelee rahaa, rahan fiktiota.

Teemme teologian historiaa: tulen ja raudan sijasta meitä johtaa utuinen fiktio, köyhä heijastekuva, joka näyttää rahalta, mutta on enimmäkseen jäljitelmä.

Meitä johtaa jälleen ”henki”, aineeton ja voimakas, voimakkain kaikista. 

Kyllä luulisi ateisteja hämmentävän.

Raha on kuollut.  Jumala on syntynyt, se kauan eläköön ja meitä hallitkoon, - minkä se jumala paratkoon epäilemättä tekeekin, tahdoimme tai emme.

Ja Jumala on Raha, joka voimansa kautta elää, vaikka onkin kuollut, ja kauan kuolleena ollut Jumala nousi takaisin päivilleen ja johtaa meitä.

Aamen.

*

PS.

Raha on performanssi.

Ei totta, pelkkä näytös.

Hyvästi, Euromäki!

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tekstissä mainittu Bill Gross sanoi viime syksynä (Kauppalehti 6.10.2015):
”Bill Gross: Sijoittajat käyttäytyvät nyt kuin kasinossa
Gross kehottaa sijoittajia istumaan kurssiheilunnan yli käteisen päällä.
Sijoittajat käyttäytyvät nyt kuin kasinossa, Gross sanoi sijoittajatilaisuudessa viime viikon lopulla uutistoimisto Bloombergin mukaan.
Viime viikon yllättävän vaisut Yhdysvaltain työllisyysluvut saivat aikaan sahausliikkeen osakkeissa, korkean riskin yrityslainoissa sekä kehittyvien maiden lainoissa. Tämä oli Grossin mukaan esimerkki kasinopelistä.
Janus Capitalin Global Unconstrained Bond -rahastoa hoitava Gross uskoo osakekurssien Yhdysvalloissa korjaavan vielä, sillä talouden tila ei tue nykyrallia markkinoilla.
Yhtiöiden tulokset eivät ole paranemassa yhtä vinhaa tahtia kuin markkinakehityksestä voisi odottaa. Alhaiset energiahinnat vielä rokottavat Yhdysvalloissa keskeisiä energiayhtiöitä.
”Vielä negatiivisempia lukuja on luvassa. Jos karhumarkkina määritellään 20 prosentin korjausliikkeeksi, jossain kohtaan 6-12 kuukauden sisällä meillä on klassillinen karhumarkkina. Tämä tarkoittaen siis vielä 10 prosentin kurssien laskua”, Gross selitti.
Tänä vuonna laaja S&P 500 -indeksi on laskenut vajaat neljä prosenttia. Toukokuun huipputasoista indeksi on pudonnut lähes seitsemän prosenttia. Viime kahden kuukauden aikana kurssiheilunta markkinoilla on kuitenkin ollut voimakasta.
Grossin neuvoo sijoittajia painottamaan nyt käteistä. Se on paras vaihtoehto sijoittajille ennen kuin saadaan selvyys, mitä Fed tekee ja mihin Yhdysvaltain talous on menossa.
”Käteinen ei tuota mitään, mutta sillä ei myöskään häviä mitään. Sijoittajat tarvitsisivat kylmää vettä kasvoilleen ja heidän kannattaisi jättää tämä tanssikappale väliin.”
Viime sijoitusnäkymissään Gross arvosteli Fedin päätöstä jättää korot ennalleen. Grossin mielestä nollakorkopolitiikka on lopetettava heti, sillä se vie investointihalukkuuden.
http://www.kauppalehti.fi/uutiset/gross-kurssit-la...
*
Näin se menee ja jatkuu…

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset