Veikko Huuska

Lasikattoa murtamassa – naisia Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 1848 - 2016

Lasikattoa murtamassa – naisia Yhdysvaltain presidentinvaaleissa 1848 - 2016

*

Yhdysvalloissa nainen on toiminut muun muassa edustajainhuoneen puheenjohtajana, Federal Reserven pääjohtajana ja ulkoministerinä.  Eräitä korkeita virkoja on vielä ”korkkaamatta”.  Yksi näistä on Yhdysvaltain presidentin virka.

Yritystä on vuosikymmenten varrella kuitenkin ollut.  Nuo ponnistelut ovat kuitenkin valuneet hiekkaan.  Nähtäväksi jää, miten käy tänä vuonna: pääseekö demokraattien todennäköinen presidenttiehdokas Hillary Rodham Clinton ”takaisin Valkoiseen taloon”.  Miehensä Bill Clintonin taistelutoverina hän, Mrs. Bill Clinton, on tuossa korkeassa talossa ollut jo kahdeksan vuotta elämästään, nimittäin 1993-2001.

*

Naisia ehdolla presidentiksi tai varapresidentiksi vuosien 1872 – 2016 aikana https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election

Vaalit:   Ehdokas:  Puolue tai ryhmittymä:  Tulos, yms..

1848:

Lucretia MOTT, Liberty Party ; puolue ei nimennyt Mottia presidenttiehdokkaaksi, sai kuitenkin vaalikonventissa 8 ääntä 84:stä. During the June of 1848 National Convention of the Liberty Party, 5 of the 84 voting delegates cast their ballots for Lucretia Mott to be their party's candidate for the Office of U.S. Vice President. In delegate voting, she placed 4th in a field of nine.”  https://en.wikipedia.org/wiki/Lucretia_Mott

*

1872:

Victoria Claflin WOODHULL, myöhempi Victoria Woodhull Martin, s. 23.9.1838 – k. 9.6.1927, yhdysvaltalaisen suffragettiliikkeen johtaja.  Nimettiin Equal Rights Partyn presidenttiehdokkaaksi, mutta ehdokkuus käytännössä mitätöitiin, koska hän oli nuorempi kuin perustuslain määrittämä 35 vuoden ikäraja edellytti.  Monet tutkijat ym. pitävät silti Woodhullia ensimmäisenä Yhdysvaltain presidentinvaalien naispuolisena ehdokkaana.  Yritti presidenttiehdokkaaksi  myös vuosien 1884 ja 1892 presidentinvaaleihin.

”Woodhull ilmoitti ehdokkuudestaan presidentinvaaliin kirjoittamalla kirjeen New York Healdin toimittajalle huhtikuun 2 päivänä 1872.

Woodhull nimitettiin uudelleen muodostetun Equal Rights Party ´n (Yhdenvertaisuuspuolue) presidentinvaaliehdokkaaksi 10. toukokuuta 1872 New York Cityn Apollo Hallissa.  Vuotta aikaisemmin hän oli ilmoittanut halukkuudestaan ehdokkaaksi.  Tällöin, 1871, hän myös arvosteli julkisesti sitä, että hallitus koostuu yksinomaan miehistä; hän esitti perustuslain uudistusta ja hallitusovien avaamista näin myös naisille.  Hänen ehdokkuutensa presidentinvaaliin vahvistettiin puolueen valitsijamieskokouksessa 6. kesäkuuta 1872.  Kokous nimesi varapresidenttiehdokkaaksi aiemmin orjien ja neekeriorjuudenvastustajien johtajan, Frederick Douglass ´in.  Douglas ei ollut läsnä konventiossa eikä myöskään koskaan hyväksynyt nimitystään.  Hän toimi Yhdysvaltin presidentinvaalien New Yorkin osavaltion valitsijamieskollegiossa.  Woodhullin nimitys teki hänestä ensimmäisen naispuolien presidenttiehdokkaan.  Samalla kun monet historioitsijat ja kirjailijat ovat yksimielisiä hänen asemastaan ensimmäisenä naisena Yhdysvaltain presidentinvaalien presidenttiehdokkaana, jotkut ovat asettaneet kysymyksenalaiseksi hänen ehdokkuusnimityksensä laillisuuden.  Kiista ehdokkuuden kelpoisuudesta liittyy siihen, että hän oli nuorempi kuin perustuslain mukainen 35-vuoden kelpoisuusikä.  Mutta kaiken kaikkiaan aihetta käsitelleet ajankohdan sanomalehdet eivät nostaneet ikä-kysymyksestä minkäänmaailman haloota.  Presidentin virkaanastumispäivä oli maaliskuussa 1873, kun taas Woodhullin 35:s syntymäpäivä oli vasta syyskuussa 1873.

Woodhullin kampanja meni muutenkin poskelleen: Hän piti joukon puhetilaisuuksia New Yorkin seudulla vaalikampanjan aikana.  Mutta hänen kukkaronsa oli kovin ohut ja kun hän lainasi rahaa kannattajiltaan, hän ei useinkaan kyennyt maksamaan velkojaan heille takaisin.  Päivää ennen presidentinvaalia Woodhull pidätettiin ”säädyttömän aineiston julkaisemista sanomalehdessä”, eikä hän tämän vuoksi voinut äänestää itesään.

”… Woodhull again tried to gain nominations for the presidency in 1884 and 1892. Newspapers reported that her 1892 attempt culminated in her nomination by the "National Woman Suffragists' Nominating Convention" on 21st September. Mary L. Stowe of California was nominated as the candidate for vice president. The convention was held at Willard's Hotel in Boonville, New York, , and Anna M. Parker was its president. Some woman's suffrage organizations repudiated the nominations, however, claiming that the nominating committee was unauthorized. Woodhull was quoted as saying that she was "destined" by "prophecy" to be elected president of the United States in the upcoming election.”

Lue lisää: https://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_Woodhull &

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1872

*

*

1876:  Naisia ei ehdokkaina.  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1876

1880: Naisia ei ehdokkaina.  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1880

*

1884:

Belva Ann Bennett LOCKWOOD, S. 24.10.1830 – K. 19.5.1917, yhdysvaltalainen asianajaja, poliitikko, kouluttaja ja kirjailija. Aktiivinen naisasianainen ja äänioikeustaistelija.  Nimettiin vuosina 1884 ja 1888 puolueensa, the National Equal Rights Party (Kansallinen yhdenvertaisuuspuolueen) presidenttiehdokkaaksi.  Hän oli ensimmäinen nainen joka oli vaaleissa virallisesti ehdolla (vert. edellä).  https://en.wikipedia.org/wiki/Belva_Ann_Lockwood  Puolueen varapresidenttiehdokas vuoden 1884 vaaleissa Marietta Lizzie Bell STOW.

Lockwood suostui asettumaan puolueen presidenttiehdokkaaksi, vaikka suurin osa naisista Yhdysvalloissa ei vielä ollut saanut äänioikeutta.  Hän sanoi: ”En voi äänestää, mutta minua voidaan äänestää”.  Hän oli ensimmäinen nainen joka Yhdysvaltain presidentinvaaliehdokkaana, joka suoritti täyden presidentinvaalikampanjan (vert. edellä Victoria Woodhull, joka suoritti suppeamman kampanjan vuonna 1872).  Equal Rights –puolueella ei ollut kampanjarahaa, mutta Lockwood maksoi luennointipalkkioillaan kampanjamatkansa.

Marietta Lizzie Bell STOW, varapresidenttiehdokas, National Equal Rights Party´n VP-ehdokas (presidenttiehdokas B.A. Bennet Lockwood).  Lähteistä: katso mm. https://www.amazon.com/American-Women-Studies-amp-Community/dp/1257755595?ie=UTF8&*Version*=1&*entries*=0

https://en.wikipedia.org/wiki/Marietta_Stow

Yhdenvertaisuuspuolueen periaateohjelman keskeisiä tavoitteita olivat miesten ja naisten yhtäläiset oikeudet, alkoholin jakelun rajoittaminen, yhtäläiset avioliiton solmimista ja avioeroa koskevien lakien säätäminen koko liittovaltion alueelle sekä ”universaali rauha”.  Equal Rights –puolue saavutti 4.194 ääntä koko liittovaltion alueella.

Victoria Claflin WOODHULL, yritti Equal Rights Partyn presidenttiehdokkaaksi (ks. edellä Woodhullin yritys 1872)

Abigail Scott DUNIWAY, 1834-1915, pioneeri-farmari, kirjailija, suffragettijohtaja, pyrki Equal Rights Party presidenttiehdokkaaksi, mutta kisan voitti Belva Ann Lockwood.  https://en.wikipedia.org/wiki/Abigail_Scott_Duniway

Clemence s. LOZIER, Equal Rights Party, ei ollut puolueen asettama ehdokas, ei saavuttanut nimeämistä: Marietta  Lizzie Bell Stow nimettiin puolueen varapresidenttiehdokkaaksi.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1884

*

1888:

Belva Ann Bennett LOCKWOOD, S. 24.10.1830 – K. 19.5.1917, The National Equal Rights Party´n presidenttiehdokas. Ei tullut valituksi.  Puolueen varapresidenttiehdokkaaksi nimitettiin Alfred H. Love, mutta hänet korvattiin myöhemmin Charles S. Well´illä, Nw York.  Toisten yhdysvaltalaisten lähteiden mukaan puolueen varapresidenttiehdokas olisi ollut John Colvin, Kansas.  – Neljän pääpuolueen (Demokraatit, Republikaanit, Kieltolakipuolue ja Union Labor –puolue) lisäksi ryhmä Muut sai liittovaltiossa yhteensä 8.519 ääntä, joista merkittävä osa Lockwoodille (osuus n. 0,07 %).  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1888

*

1892:

Victoria CLAFLIN-WOODHULL, pyrki jälleen presidenttiehdokkaaksi:

Sanomalehdissä kerrottiin, että Woodhull oli yritetty nimittää National Woman Suffragists' presidenttiehdokkaaksi valintakonventissa 21.9.1892.  Mutta Mary L. Stowe, Kaliforniasta, nimettiin puolueen johtavaksi ehdokkaaksi.  Nimeämistilaisuus pidettiin Williard Hotell Boonvillessä New Yorkissa ja Anna M. Parker toimi konventin puheenjohtajana.  Woodhull julisti, että tilaisuus on laiton, ja että hänet on ”tarkoitettu” Yhdysvaltain presidentiksi, hän kun oli ”saanut profetian”, jonka mukaan ”hän tulee valituksi US presidentiksi tulevissa vaaleissa”.  https://en.wikipedia.org/wiki/Victoria_Woodhull & https://www.geni.com/people/Victoria-Woodhull/6000000015679647241

Pääpuolueiden (Demokraatit, Republikaanit, Populist, Prohibition/Kieltolakipuolue, Socialist Labor) lisäksi ryhmä Muu sai yhteensä 4.673 ääntä (0,04 %).

Marietta L.B. Stowe, National Woman Suffragists –puolueen varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokas oli Victoria Claflin-Woodhull (ks. yllä).

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1892

Huomio:

Wyoming, joka oli kesällä 1890 liittynyt Yhdysvaltoihin sen 44. osavaltiona, tuli ensimmäinen US osavaltio, joka antoi (1892) naisille äänioikeuden presidentinvaaleissa sitten vuoden 1804 vaalijärjestelmän käynnistymisen.  Mainittakoon kuitenkin, että New Jerseyn osavaltion alkuperäisen perustuslain mukaan naisilla oli äänioikeus, mutta tämä oikeus oli kumottu vuonna 1807.

*

1896:

Ei naisia ehdolla.  Pääpuolueet (rep., dem., National Democratic, Prohibition, Social Labor, National Prohibition) saivat lähes 14 miljoonaa ääntä.  Ryhmä muut: 1.570 ääntä (noin 0,01 %)

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1896

*

1900:

Ei naisia ehdolla.  Pääpuolueet (ks. edellä) saivat jälleen lähes 14 miljoonaa ääntä.  Ryhmä Muut vain 6.889 ääntä, ja näistäkin merkittävä osa paikallisilmiöinä. (0,05 %). https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1900

*

1904:

Ei naisia ehdolla.  Kuusi suurinta (rep., dem., socialist, prohibition, populist, socialist labor) saivat 13,5 miljoonaa ääntä.  Ryhmä Muut: 1.229 ääntä (0.01 %).

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1904

*

1908:

Ei naisia ehdolla.  Kaksi suurta ja viisi seuraavaksi suurinta puoluetta (rep., dem., socialist, prohibition, independence, populist, social labor) saivat 14,9 miljoonaa ääntä.  Ryhmä Muut 1.519 ääntä (0,01 %).

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1908

*

1912:

Ei naisia ehdolla.  Pääpuolueet (dem, rep, progressive, socialist, prohibition, socialist labor) saivat 15,0 miljoonaa ääntä.  Ryhmä Muut 4.556 ääntä (0,03 %).

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1912

*

1916:

Kate Richard O´HARE, (1876 – 1948), Missouri, Amerikan Sosialistipuolueen aktivisti, toimittaja ja puhuja tunnetaan parhaiten hänen kiistanalaisesta vangitsemisestaan Ensimmäisen maailmansodan aikana.  O´Hare toimi puolueensa Sota ja militarismi –komitean johdossa, ja Yhdysvaltain liityttyä sotaan 1917 hän piti sodanvastaisen puheen Pohjois-Dakotassa, jonka jälkeen liittovaltion viranomaiset pidättivät hänet syytettynä Vakoilunvastaisen lain rikkomisesta; laki kriminalisoi rekrytoinnin ja sotilashenkilöstöön liittymisen vastustamisen.  O´Hare sai 1919 viiden vuoden tuomion, mutta armahdettiin joukkoliikehdinnän jälkeen jo 1920.  O´Hare tavoitteli 1916 Socialist Party´n varapresidenttiehdokkuutta, mutta hävisi postiäänestyksessä vastaehdokkaalleen, new jerseyläiselle luennoitsija George Ross Kirkpatrick´ille, äänin 20.670 – 11.388.  Samassa postiäänestyksessä puolueen presidenttiehdokkaaksi valittiin sanomalehtimies Allan L. Benson, joka löi edustaja James H. Maurerin äänin 12.264 – 3.495 ääntä. 

Kaksi suurta puoluetta ja neljä seuraavaksi suurinta (dem., rep., socialist, prohibition, progressive, social labor) saivat 18,5 miljoonaa ääntä.  Kasvua edellisistä vuoden 1912 vaaleista noin 3,5 miljoonaa ääntä.  Nousu johtui toisaalta yleisestä mielenkiinnon kohoamisesta vaalia kohtaan ja toisaalta naisten äänioikeuden laajenemisestä useissa yksittäisissä valtioissa, kuten Illinois, Kansas ja Montana.  Ryhmä Muut sai vain 462 ääntä (ääniosuus 0,00 %).

https://en.wikipedia.org/wiki/Kate_Richards_O%27Hare & https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1916

*

1920:

Naisia ei tiettävästi ehdolla.  Mutta helppoa ei aina ollut miehilläkään.  Viidesti US presidentiksi pyrkinyt Socialist Party´n ehdokas Eugene V. Debs kävi presidentinkampanjaansa telkien takaa.  Debs oli sanoutunut irti Yhdysvaltain sotaponnistuksista WWI:n rintamalla ja saanut toisen vankilatuomionsa 1918, tuomion oli 10 vuotta vankeutta, mutta presidentti Harding lievensi sen ehdolliseksi 1921.: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1920#/media/File:EugeneDebs.gif

Laura Clay , pyrki  Democratic Party –puolueen presidenttiehdokkaaksi, mutta hävisi puolueen esivaalissa James M. Cox´ille.

Cora Wilson Stewart pyrki  Democratic Party –puolueen presidenttiehdokkaaksi, mutta hävisi puolueen esivaalissa James M. Cox´ille.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1920

*

1924:

Cora Wilson Stewart pyrki  Democratic Party –puolueen presidenttiehdokkaaksi, mutta hävisi puolueen esivaalissa; sai 1 äänen ensimmäisessä ja 15:ssa ehdokasäänestyksessä.  Puolueen presidenttiehdokkaaksi nimitettiin John W. Davis.

Sarah HUGHES, Liike- ja ammatissatoimivien Naisten Kansallinen Liitto (The National Federation of Business and Professional Women (BPW)  varapresidenttiehdokas.  Puolue taisteli saadakseen naisen varapresidenttiehdokkaaksi.  https://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_T._Hughes

Lena Jones Wade SPRINGS (esiintyy toistuvasti myös muodossa: SPORING), nimitettiin Demokraattien varapresidentti ehdokasehdokkaaksi, mutta ei tullut valituksi ehdokkaaksi, sillä hän sai vain 38 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Lena_Springs  & http://www.rootsweb.ancestry.com/~sclancas/records/bios/lenasprings.htm & http://www.ourcampaigns.com/CandidateDetail.html?CandidateID=36665

Marie Caroline BREHM, (k. 21.1.1926), oikeusoppinut, America Prohibition Party (Kieltolakipuolue), pyrki puolueen varapresidenttiehdokkaaksi.  Ei valittu;  “Marie C. Brehm – Vice Presidential candidate in 1924 – first unambiguously legally qualified woman ever to be nominated for this position”;  Wikipedian mukaan Marie Caroline Brehm pyrki 1924 puolueensa varapresidenttiehdokkaaksi (presidenttiehdokas oli Herman P. Faris), jäsenäänestyksen voitti tri A. P. Gouthey, ja Brehm tuli toiseksi, ja William F. Varney kolmanneksi; kun Gouthey vetäytyi kisasta niin Brehm nimitettiin suosionosoituksin. https://en.wikipedia.org/wiki/Prohibition_Party & https://en.wikipedia.org/wiki/Marie_C._Brehm

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1924

*

1928:

Nellie Tayloe ROSS, pyrki Demokraattien varapresidenttiehdokkaaksi, mutta ei tullut valituksi.  Hän sai lipuäänestyksessä 31 ääntä.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Nellie_Tayloe_Ross Lue lisää; http://www.wyohistory.org/essays/ambition-nellie-tayloe-ross

Marie Caroline BREHM, America Prohibition Party (Kieltolakipuolue), pyrki puolueen varapresidenttiehdokkaaksi.  Ei valittu.  http://www.westervillelibrary.org/antisaloon-prohibition-party & https://en.wikipedia.org/wiki/Prohibition_Party ;

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1928

*

1932:

Florence GARVIN, America National –puolueen (Yhdysvaltain kansallispuolueen) varapresidenttiehdokas.  Sai vaalissa 1.645 ääntä. https://en.wikipedia.org/wiki/Florence_Garvin >Osallistui vuoden myös vuoden 1936 presidentinvaaleihin, ks. alla. https://en.wikipedia.org/wiki/National_Party_(United_States)

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1932

*

1936:

Florence GARVIN, Rhode Island, asetettiin varapresidenttiehdokkaaksi, puolueen nimi oli tällä kertaa esiintyi muodossa National Greenback Party (Dollaripuolue).  Puolueen presidenttiehdokas John Zahnd, Indiana. https://en.wikipedia.org/wiki/Florence_Garvin &

Seitsemän eniten ääntä saanutta puoluetta keräsivät 45,6 miljoonaa ääntä.  Ryhmä Muut sai 3.141 ääntä (ääniosuus 0,00 %).  https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1936

*

1940:

Anna MILBURN, pyrki National Greenback Party´n presidenttiehdokkaaksi, ei onnistunut saamaan nimitystä: ehdokkaaksi nimitettiin John Zahnd.  Kuva: http://www.ebay.co.uk/itm/1940-Press-Photo-Mrs-Anna-Milburn-Presidential-candidate-of-Greenback-party-/371239949714

Grace Ethel Cecile Rosalie "Gracie" ALLEN, (1895-1964), yhdysvaltalainen komedienne.  Näyttämöpartnerinsa ja aviomiehensä George Burnsin kanssa pitkäaikainen viihdesuosikki.  Surprise Party´n presidenttiehdokas.  Burns ja Allen tekivät kautta maan Whistlestop-kampanjakiertueen yksityisellä junalla, ja esitti liveradioviestintää eri kaupungeissa.  Eräässä kampanjapuheistaan Gracie sanoi: ”En tiedä paljonkaan Lend-Lease –avusta (USA:n maailmansodan aikainen tuki Neuvostoliitolle) mutta jos olemme sen velkaa meidän tulee meidän kuuluu maksaa se”.  Toinen tyypillinen Gracie-ismi kampanjajunassa meni näin: ”Kaikki tietävät, että nainen on parempi kuin mies, mitä tulee kotitalouden menoihin”.  Surprise Partyn maskottina oli kenguru; ja mottona: ”It`s in the Bag!” (Se on siellä!).  Allen saavutti vaaleissa 42.000 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Gracie_Allen

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1940

*

1944:

Arla A. ALBAUGH, (1906-2003), Socialist Labor Party (Sosialistinen Työväenpuolue), puolueen varapresidenttiehdokas, Ohio.  SLP:n presidenttiehdokas oli Edward A. Teichert, Pennsylvania.  Ääniä vaaleissa 45.336 (hyv. 45.188).  Sijoitus vaaleissa: 15.  https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_A._Teichert

Arla pyrki senaattiin vuonna 1962; https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_Senate_election_in_Pennsylvania,_1962

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1944

*

1948:

Grace CARLSON, (1906-1992), Minnesota, Socialist Workers Party (Sosialistinen Työväenpuolue), varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokas Farrel Dobbs, New York.  https://en.wikipedia.org/wiki/Grace_Carlson  - Presidenttiehdokas Farrel Dobbsin elämäkerta lyhyesti kelattuna täällä: https://en.wikipedia.org/wiki/Farrell_Dobbs

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1948

*

1952:

Sarah HUGHES (1896-1985)  JA India EDWARDS, heitä molempia ehdotettiin yhdessä Demokraattien varapresidenttiehdokkaiksi.  Molemmat vetäytyivät kilvasta ennen äänestystä, joten puolueen presidenttiehdokkaaksi nimitettiin Adlai Stevenson.  Kumpaakaan naista ei valittu Stevensonin aisapariksi varapresidenttiehdokkaaksi, vaan sellaiseksi nimitettiin suosionosoituksin Estes Kefauer, joka oli mies.   Sarah Hughes toimi asianajajana ja liittovaltion tuomarina. Hänestä tuli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa tuomari, joka on vastaanottanut virkaansa astuvan presidentin virkavalan: tämä tapahtui presidentti John F. Kennedyn salamurhan jälkeen presidentin Air Force One –lentokoneessa matkalla Dallasista pääkaupunkiin, kun varapresidentti Lyndon B. Johnson vannoi virkavalansa vuonna 1963.  https://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_T._Hughes   https://en.wikipedia.org/wiki/India_Edwards

India EDWARDS, ks edellä.

Charlotta A. BASS, (1874-1969), New York, Progressive Party (Edistyspuolue), puolueen asettama varapresidenttiehdokas.  Esimmäinen presidentillinen naispuolinen musta ehdokas (First female black candidate).  Edistyspuolueen presidenttiehdokkaana Vincent William Hallinan, Kalifornia.  Ääniä 140.746 ääntä (0,23 % ääniosuus), ei yhtään valitsijamiestä.   Charlotta oli ensimmäinen afro-amerikkalainen nainen joka nimettiin presidentinvaaleissa varapresidenttiehdokkaaksi.  https://en.wikipedia.org/wiki/Charlotta_Bass  

Vivian KELLEMS, Constitution Party (Perustuslaillinen puolue).  Puolueen asettama varapresidenttiehdokas (ainakin pyrki sellaiseksi, vh).  (Joidenkin lähteiden mukaan Harry F. Byrd oli vp-ehdokas; https://en.wikipedia.org/wiki/Harry_F._Byrd mikä ei pitäne paikkaansa?; lue Wikipedia-artikkeli).  https://en.wikipedia.org/wiki/Vivien_Kellems  Ks. myös;  https://books.google.fi/books?id=VbFEaef6YKQC&dq=Vivian+KELLUMS&hl=fi&source=gbs_navlinks_s (sivu 119), https://en.wikipedia.org/wiki/Constitution_Party_(United_States,_1952)

Myra TANNER WEISS, New York, Socialist Workers´ Party (Sosialistinen Työväenpuolue), varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokas Farrel Dobbs, New York.  Saivat vaaleissa ääniä 10.312 ääntä (0,02 %). Myra oli puolueensa varapresidenttiehdokas myös vuosien 1956 ja 1960 presidentinvaalissa, ei valittu. https://en.wikipedia.org/wiki/Myra_Tanner_Weiss

Ellen Linea W. JENSEN, (1897-1991), Washington Peace Party presidenttiehdokas, ei menestystä laajemmin.  ”Washington Peace Party” vaati periaateohjelmassaan paluuta presidentti Georg Washingtonin periaaatteisiin. -   “Vaaleissa ehdolla presidentiksi on rouva Ellen Linea W. Jensen, 50-vuotias Miamista oleva isoäiti ja astrologi, joka väittää olevansa tiiviissä yhteydessä George Washingtonin ”toiselle puolelle”, johtajaan, jonka henkilöllisyyttä mrs. Jensen ei rohkene paljastaa.  Ehdokas Jensen sanoo, että hän on ”Himalayan Master” – ”Himalajan Hallitsija”, ja edellisen inkarnaatio, lupaa tukahduttaa kommunismin ”yhdeksässä minuutissa” virkaanvihkiäisissään.  Vaikka hän onkin ”erittäin löyhästi järjestäytynyt” ja on vain ”pelkkä mahdollisuus” ('a bare possibility') menestyä Teksasin ja Washingtonin äänestyksissä, rouva Jensen uskoo että häntä ”hätistellään sisään” (she is a shoo-in) koska hänen horoskooppinsa vaikuttaa suotuisalta.”    – Time. 1.9.1952 (käännös VH).

Mary KENNEDY, American Party presidenttiehdokas, ei mainittavaa menestystä.

Agnes WATERS, American Woman's Party´n presidenttiehdokas, ei valittu presidentiksi.  Puolueesta: American Women's Party or National Woman's Party, founded by Blanche Winters, a right-wing party in 1948 or 1952.  1944, 1948, 1952, 1956 write in candidate. Vote totals unknown.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1952

*

1956:

Myra TANNER WEISS, New York, Socialist Workers´ Party (Sosialistinen Työväenpuolue), varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokas Farrel Dobbs, New York.  https://en.wikipedia.org/wiki/Myra_Tanner_Weiss

Georgia COZZINI, Visconsin, America Socialialist Labor Party (Yhdysvaltain Sosialistinen Työväenpuolue), varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokkaana Eric Hass, New York.  Ääniä vaaleissa 44.547  Sijoitus: 14.  https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Cozzini

Anna Marie YEZO, kotirouva, New Jersey, American Third Party (Yhdysvaltain Kolmas puolue) (entinen Poor man´s Party), varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokas Henry Krajewski, New Jersey.  http://www.newyorker.com/magazine/1956/06/30/other-candidates

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1956

*

1960:

Myra TANNER WEISS, New York, Socialist Workers´ Party (Sosialistinen Työväenpuolue), varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokkaana Farrels Dobbs, New York.  Ääniä 40.175 ääntä (0,06 %).  https://en.wikipedia.org/wiki/Myra_Tanner_Weiss

Georgia COZZINI, Wisconsin, Socialialist Labor Party (Yhdysvaltain Sosialistinen Työväenpuolue), varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokkaana kuten 1956 vaaleissa Eric Hass, New York.  Ääniä vaaleissa 47.647 tai 47.522 ääntä (0,07 %).  Sijoitus: 15.  https://en.wikipedia.org/wiki/Georgia_Cozzini & https://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Hass

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1960

*

1964:

Margaret Chase SMITH, (1897-1995), senaattori, pyrki republikaanisen puolueen presidenttiehdokkaaksi vuonna 1964.  Hän hävisi Barry Goldwaterille.  Presidentinvaalit voitti demokraattien varapresidentin paikalta John F. Kennedyn salamurhan jälkeen marraskuussa 1963 presidentiksi noussut texasilainen Lyndon B. Johnson.  Margaret oli ensimmäinen nainen, joka nimitettiin suuren puolueen (republikaanisen) presidenttiehdokkaaksi puoluekonventtiin.  Hän sai puolueen esivaalissa 227.007 ääntä (3.48 %), ja puoluekonventissa 27 ääntä (neljänneksi eniten).  Hän oli aikanaan pisimpään senaatissa senaattorina palvellut nainen (1949-1973), ja nykyisinkin pisimpään tehtävässä ollut republikaani.  https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Chase_Smith & http://www.biography.com/people/margaret-chase-smith-280222#congresswoman-smith

Fay T. Carpenter SWAIN, pyrki demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi.  Sai 7.140 ääntä Indianan esivaalissa.  Presidenttiehdokkaaksi nimitettiin ja presidentiksi valittiin Lyndon B. Johnson.  https://filmschoolrejects.com/the-movie-presidents-of-election-years-1282b26053f6#.60x6oejt4

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1964

*

1968:

Charlene Alexander MITCHELL, synt. noin 1930 Cincinnati, Ohio, kansainvälisen sosialisti, feministi, työläinen ja kansalaisoikeusaktivisti; Communist Party (Kommunistinen puolue), varapresidenttiehdokas.  Ensimmäinen afro-amerikkalainen nainen, joka nimitettiin puolueensa presidenttiehdokkaaksi.  (”the first African-American woman to run for president – for the Communist Party”.  Sai vaaleissa 1.076 ääntä. -https://en.wikipedia.org/wiki/Charlene_Mitchell & https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_African-American_United_States_presidential_and_vice_presidential_candidates

Peggy TERRY, s. 1922, tehdastyöläinen, Peace and Freedom Party –puolueen varapresidenttiehdokas; varsinaista presidenttiehdokasta Rauhan ja Vapauden puolueelle ei nimetty.  Itseasiassa PFP:n varapresidenttiehdokkaaksi nimitettiin puolueen kansallisessa konventissa Ann Arborissa, Michiganissa Jerry Rubin.  Mutta kuitenkin Peggy TERRY oli nimetty Kalifornian valtionkonventiossa Sakramentossa vp-ehdokkaaksi.  Huippukomplisoitu tilanne, sillä Mark Lane puolestaan oli Dick Gregoryn vp-ehdokas useissa eri osavaltioissa, mukaan lukien Kalifornia, ja sitten vielä Corky Gonzales oli saanut PFP-puolueen vp-ehdokkuuden Utahissa, ja tämä kaikki ilman presidenttiehdokasta.  Peggy Terryn lista sai tästä hinkkauksesta huolimatta 27.707 ääntä.  http://www.peaceandfreedom.org/home/about-us/historical-information/presidential-candidates & https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_and_Freedom_Party

PIGASUS, vitsikäs presidenttiehdokas vuoden 1968 presidentinvaaleissa, ehdolle hänet asettivat teatraalisena eleenä the Youth International Party (Yippies) elokuun 23. päivänä 1968, vähää ennen kuin the Democratic National Convention /Demokraattisen puolueen puoluekokous käynnistyi Chigacossa.  Pigasus on määritelmän mukaan 145 naulainen (n. 66 kiloinen) maatiaissika.  Nimi Pigasus on soveltava mukailu antiikin myytistä Pegasuksesta, lentävästä hevosesta.  Suosittu sanonta onkin "When pigs fly" (kun siat lentävät; Suomessa käytetympi on muoto: Kun lehmät lentvät, vh) jostain hyvin epätodennäköisestä tai mahdottomasta tapahtumasta.   Kaupungin poliisi pidätti useita Pigasuksia ja myös Yippiesin edustajat joutuivat tutustumaan pamppuun ja poteroon.  Yippies´in, pyrkimyksenään havainnollistaa olettamaansa, että ”yksi sika on yhtä hyvä kuin mikä tahansa niistä”.  Pigasus –ehdokkaan sukupuolta ei tiettävästi ole määritelty, joten voitaneen hänet tasapuolisuuden nimissä huomioida myös tässä yhteydessä.. https://en.wikipedia.org/wiki/Pigasus_(politics) & https:// Yippie action during the Democratic National Convention of 1968 in Chicago, the height of the New Left and the anti-war movement.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1968

*

1972:

Shirley CHISHOLM (1924-2005), pyrki Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi: sai esivaalissa 430.703 ääntä (2,69 %).  –Demokraattien presidenttiehdokkaaksi valittiin George McGovern, joka presidentinvaalissa hävisi selvin numeroin republikaanisen puolueen ehdokkaalle, Richard M. Nixonille.  Chirleyn suosittelijoita olivat feministi Betty Friedan , pastori Jesse Jackson ja feministi, DNC:n edustaja Gloria Steinem .    https://fi.wikipedia.org/wiki/Shirley_Chisholm

Patsy Takamoto MINK, (1927-2002), kolmannen polven amerikan-japanilainen demokraattipoliitikko, Hawaiji, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi Vietnamin sodan vastaisena ehdokkaana.  sai esivaalissa ennen luopumistaan 8.286 ääntä (0,05 %).  Luopui maaliskuussa 1972.  https://en.wikipedia.org/wiki/Patsy_Mink

Bella Savitsky ABZUG, (1920-1998), lakimies, lempinimi ”Battling Bella”, pyrki Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi, menestymättä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Bella_Abzug

Genevieve GUNDERSON, (1921-2001), Socialist Labor Party (Sosialistinen Työväenpuolue), varapresidenttiehdokas.  Minnesotalaisen Gundersonin aisaparina vaaleissa, puolueen presidenttiehdokas Louis Fisher III.  Ääniä vaaleissa 53.831.  Sijoitus: 12.  http://www.ourcampaigns.com/CandidateDetail.html?CandidateID=22054

Frances FARENTHOLD, tähtäsi Demokraattisen puolueen varapresidenttiehdokkuuteen, ja sijoittui puoluekokousäänestyksessä toiseksi.  Sai puoluekonventin äänestyksessä 400/405 ääntä.  – Wikipedia kertoo: “Farenthold was the third woman whose name was put into nomination for Vice President of the United States at a major party's nominating convention. The first was Lena Springs, who was not a public official and whose 1924 nomination was a gesture of affection. The second was India Edwards in 1952, whose nomination was also a gesture of gratitude for her influence over Harry Truman. At the Democratic National Convention in 1972, Farenthold came in second to the presidential nominee's choice, U.S. Senator Thomas F. Eagleton of Missouri. She garnered more delegate votes (404.04) than then-U.S. Senator Mike Gravel of alaska, Senator Birch Bayh of India, and future U.S. President Jimmy Carter of Georgia, among others.”  Lähde: https://en.wikipedia.org/wiki/Frances_Farenthold

Martha GRIFFITHS, saavutti yhden äänen demokraattisen puolueen kansallisessa konventissa (National convention)  https://en.wikipedia.org/wiki/Martha_Griffiths

Patricia HARRIS, saavutti yhden äänen demokraattisen puolueen kansallisessa konventissa: https://en.wikipedia.org/wiki/Patricia_Roberts_Harris

Eleanor McGOVERN, saavutti yhden äänen demokraattisen puolueen kansallisessa konventissa: https://en.wikipedia.org/wiki/Eleanor_McGovern

Marha MITCHELL, saavutti yhden äänen demokraattisen puolueen kansallisessa konventissa: https://en.wikipedia.org/wiki/Martha_Beall_Mitchell

Maggie KUHN, ”harmaa pantteri”, tavoitteli People's Party n ehdokkuutta, ei menestynyt, kieltäytyi (declined nomination). https://en.wikipedia.org/wiki/Maggie_Kuhn

Theodora (Tonie) NATHAN, (1923-2014), puolueensa Libertarian (Libertaarit) varapresidenttiehdokkaana Nathanista tuli tammikuussa 1972 ensimmäinen nainen Yhdysvaltain historiassa, joka saavutti äänestysvoiton presidentin valitsijamiesten kokouksessa (in the Electoral College), ja tämä teki samalla hänestä ensimmäisen juutalaisen henkilön, joka menestyi vaalikonventissa ja saavutti näin puolueensa varapresidenttiehdokkuuden.  https://en.wikipedia.org/wiki/Tonie_Nathan

Linda JENNES, pyrki Socialist Workers Party presidenttiehdokkaaksi, oli ehdolla 18 osavaltiossa ja sai 83.380 ääntä. https://en.wikipedia.org/wiki/Linda_Jenness

Evelyn REED, Socialist Workers Party presidenttiehdokas Linda Jennesin ohella.  Sai 13.878 ääntä, oli ehdolla vain kolmessa osavaltiossa.  Tapasi Leo Trotskin Meksikossa tammikuussa 1940 ja tutustui mm. amerikan trostkistien johtajaan ja päätyi puolueen presidenttiehdokkaaksi.  https://en.wikipedia.org/wiki/Evelyn_Reed

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1972

*

1976:

Ellen McCORMACK, 1926-2011, demokraattisen puolueen presidenttiehdokas 1976.  Kampanjoi ”kotirouva” (housewifw” –imagolla), pyrkien häivyttämään pre.-dem. –rajalinjaa.  1972 presidenttiehdokkaana esiintyneen Chirley Chrisholmin ohella ensimmäinen pääpuolueiden (dem.) naispresidenttiehdokas. Sai dem.puolueen kansallisessa konventissa 22 ääntö.  -  Ellen oli ehdolla presidentiksi myös 1980, mutta tuolloin Right to Life Partyn riveissä, abortinvastaisin teemoin.  https://en.wikipedia.org/wiki/Ellen_McCormack

Willie Mae REID, varapresidenttiehdokas; Socialist Workers Party (Sosialistinen Työväenpuolue); W.M. Reid, s. 1940, oli Sosialistisen Työväenpuolueen ehdokas Chicagon pormestariksi 1975, sai vaalissa 16.693 ääntä, mutta tuli vasta kolmanneksi.  Äänimäärä putosi rajusti siitä yli 60.000 allekirjoittajan määrästä, jotka keräämällä hän pääsi ehdolle.  Hänet nimitettiin puolueensa varapresidenttiehdokkaaksi vuoden 1976 presidentinvaaleihin (presidenttiehdokkaana oli Peter Camejo), sekä myös vuoden 1992 presidentinvaalien varapresidenttiehdokkaaksi (presidenttiehdokkaana James ”Mac” Warren), saaden 91.314 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Willie_Mae_Reid  Lue: https://news.google.com/newspapers?id=OiohAAAAIBAJ&sjid=jn4EAAAAIBAJ&pg=3641,2178708&hl=fi

Constance Connie BLOMEN, Socialist Labour Party (Sosialistinen Työväenpuolue), varapresidenttiehdokas, Massachuttes.  Puolueen presidenttiehdokas Jules Levin, New Jersey  Ääniä vaalissa 9.265.  Sijoitus: 10.  -  Todettakoon, että Sosialistisella Työväenpuolueella/Socialist Labor Party ei ole ollut presidenttiehdokkaita vuoden 1976 penkin alle menneiden vaalien jälkeen.  https://www.thehenryford.org/collections-and-research/digital-collections/archival-collections/307803/ & https://en.wikipedia.org/wiki/Jules_Levin

Margaret WRIGHT, s. 1922 tai 1923, oli Los Angelesin (Kalifornia) yhteisöaktivistien asettama ns. third-party –presidenttiehdokas vuoden 1976 presidentinvaalissa.  Wright toimi toisen maailmansodan aikana telakkatyöläisenä, hän oli yksi pääosan esittäjistä elokuvassa The Life and Times of Rosie the RiveterHän kuului myös Women against Racism –ryhmän perustajiin ja aktiiveihin LA:n Wattsin kaupunginosassa. Presidentinvaaleissa 1976 hän edusti People's Party –puoluetta (Kansalaisten puolue) ja hänen varapresidenttiehdokkaanaan toimi Benjamin Spock joka 1972 oli ollut puolueen presidenttiehdokas.  Vaalitarroissa ( Bumper stickers ) Margaretia mainostettiin “Socialist for President” (Sosialisti presidentiksi).  Margaret keräsi aisaparinsa kanssa 49.016/41.731 ääntä (ääniosuus 0,06 %).  https://en.wikipedia.org/wiki/Margaret_Wright_(American_politician)

Angela Yvonne DAVIS, s. 1944, eteni Communst Party´s (Kommunistisen Puolueen) varapresidenttiehdokkaaksi presidenttiehdokas Gus Hall´in rinnalla sekä (eräiden yhdysvaltalaisten tutkimuslähteiden mukaan, VH) vuoden 1976 että vuoden 1980 presidentinvaaleissa.  Gus Hall (oik. Arvo Kustaa Halberg; Matti ja Susanna Halbergin poika) oli legendaarinen Yhdysvaltain kommunistisen puolueen puheenjohtaja, joka suomalaisten sukujuuriensa mukaisesti alun perin oli nimeltään Gustav Hallberg, ja joka piti aatteensa loppuun asti: hänen johtamansa KP vastaanotti Kremlin rahallista tukea vielä elokuussa 1991 (90.000 $), vain hetkeä ennen pääpuolueen loppua.  Angela Davis oli aikansa superjulkkis.  – HUOM.: Toisten lähteiden, mm. Gus Hall/Wikipedian mukaan Angela oli Gusin aisaparina vuosien 1980 ja 1984 presidentinvaaleissa.  – Lähteiden mukaan Yhdysvaltain Kommunistisen puolueen (CPUSA) presidenttiehdokas Gus Hall sai vuoden 1972 presidentinvaaleissa (varapresidenttiehdokkaansa Jarvis Tyner) 25.597 ääntä (0,03% ääniosuus); vuoden 1976 vaaleissa (vp Tyner) 58.709 ääntä (0,07 %); vuoden 1980 presidentinvaalissa, varapresidenttiehdokkaanaan Angela Davis, 44.933 ääntä (0,05 %) sekä vuoden 1984 vaaleissa (Davis) 36.386 ääntä (0,04 %).  https://en.wikipedia.org/wiki/Gus_Hall  - Angela Davisin presidentti-/varapresidenttiehdokkuuksiin – kuten niin moniin muihinkin, liittyy runsaasti ristiriitaisia lähdetietoja, osin monimuotoisen ehdokkuusjärjestelmän ja toisaalta monia variaatioita sisältävän ehdolleasettamis/-asettumis-käytännön vuoksi.  Lue tästä ja muusta mm. täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/Talk%3AList_of_female_United_States_presidential_and_vice-presidential_candidates

Barbara JORDAN, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi, puoluekonventissa 1 äänestys, jonka voitti tuleva presidentti Jimmy Carter.  Jordan sai kuitenkin 17 ääntä.  Barbara Jordan & https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_African-American_United_States_presidential_and_vice_presidential_candidates

Nancy PALM, Republican Party sai vaalikokouksessa 1 äänen.  https://en.wikipedia.org/wiki/Nancy_Palm

Anne ARMSTRONG, Republican Party ei nimennyt häntä; Armstrong veti omaehtoisen kampanjan; sai 6 ääntä puolueen vaalikonventissa.  https://en.wikipedia.org/wiki/Anne_Armstrong

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1976

*

1980:

Koryne Kaneski HORBAL, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi, sai puolueen vaalikokouksessa 5 ääntä.  Ääniosuus 0,15 %.  https://en.wikipedia.org/wiki/Koryne_Kaneski_Horbal

Alice TRIPP, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi, sai puoluekokouksessa 2 ääntä. (0,06 % äänistä)  https://en.wikipedia.org/wiki/Koryne_Kaneski_Horbal

Maureen SMITH, Peace & Freedom Party (Rauha ja Vapaus –puolue), puolueen presidenttiehdokas, ja hänen varapresidenttikandidaattinaan Elizabeth Cervantes BARRON.  He saivat 18.116 ääntä (0,2 %). https://en.wikipedia.org/wiki/Maureen_Smith & https://en.wikipedia.org/wiki/Third_party_(United_States)

Matilde ZIMMERMANN, varapresidenttiehdokas, Socialist Workers Party; Matilde Zimmermann, s. 1943, yhdysvaltalainen kirjailija ja professori, toimi SWP:n äänenkannattajan Militant´in toimittajana.  Nimettiin puolueensa varapresidenttiehdokkaaksi vuoden 1980 vaaleihin, joissa SWP:llä oli kolme vaihtoehtoista presidenttiehdokasta vaihtelevasti eri osavaltioissa.  Vaalissa ääniä 38.738 + 6.264 (Clifton DeBerryn ja Andrew Pulleyn varapresidenttiehdokkaana)  https://en.wikipedia.org/wiki/Matilde_Zimmermann & https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_African-American_United_States_presidential_and_vice_presidential_candidates

Angela DAVIS, Yhdysvaltain Kommunistisen puolueen varapresidenttiehdokas, puheenjohtaja ja presidenttiehdokas Gus Hall´in rinnalla.  Tänään Angela Davis jatkaa edelleen oikeusavustajana tavoitellen rikoslain rangaistusten uudistusta sekä uskollisena rasismin  ja oikeusjärjestelmän luutumien vastustajana.  Lähteiden mukaan Yhdysvaltain Kommunistisen puolueen (CPUSA) presidenttiehdokas Gus Hall sai vuoden 1980 presidentinvaaleissa (varapresidenttiehdokkaansa Angela DAVIS) 44.933 ääntä (0,05 %) sekä vuoden 1984 vaaleissa (Davis) 36.386 ääntä (0,04 %).  https://fi.wikipedia.org/wiki/Angela_Davis & https://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Davis

Eileen M. SHEARER, American Independent Party (Yhdysvaltain Itsenäisyyspuolue), varapresidenttiehdokas.  Ääniä 66.336 (0,07 %).   https://en.wikipedia.org/wiki/American_Independent_Party

LaDonna HARRIS, Citizen´s Party in United States of America (Kansalaisten puolue), puolueen varapresidenttiehdokas.  Avioitui Oklahoman ex-senaattori Fred Harrisin kanssa.  https://en.wikipedia.org/wiki/LaDonna_Harris

Sister Diane DRUMFENBROEK, Socialist Party (Sosialistipuolue), varapresidenttiehdokas.

Deidre GRISWOLD, Workers World Party presidenttiehdokas, vp-ehdokkaansa Gavrielle Holmes. Sai vaaleissa 13.300 ääntä.  Oli ehdolla myös 2004 vaaleissa.   https://en.wikipedia.org/wiki/Deirdre_Griswold

Gavrielle HOLMES, Workers World Partyn varapresidenttiehdokas. Holmes oli neljä vuotta myöhemmin presidenttiehdokas Gloria E. LaRiva´n varapresidenttiehdokas.

Naomi COHEN, Workers World Party presidenttiehdokasta tavoitteli, jäi lehdelle soittelemaan, sai 3.790 ääntä.

Diane Drufenbrock, tavoitteli Socialist Party presidenttiehdokkutta sitä saamatta, vaalissa ääniä: 6.898.

Elizabeth Cervantes BARRON, Peace & Freedom Party (Rauha ja Vapaus –puolue), puolueen varapresidenttiehdokas, ja puolueen presidenttiehdokas Maureen Smithin varapresidenttiehdokas (18.116 ääntä).  https://en.wikipedia.org/wiki/Elizabeth_Cervantes_Barron

Ellen McCORMACK, 1926-2011, demokraattisen puolueen presidenttiehdokas 1976, mutta nyt abortinvastaisuuteen perustaneen Right to Life Partyn ehdokkaana.  Puolueen varapresidenttiehdokas oli Carroll Driscoll.  Ääniä karttui 32.327.   https://en.wikipedia.org/wiki/Ellen_McCormack & https://en.wikipedia.org/wiki/Right_to_life & https://en.wikipedia.org/wiki/Third_party_(United_States)  Nekrologi; http://www.nytimes.com/2011/03/30/us/30mccormack.html

Carroll DRISCOLL, Right to Life Partyn varapresidenttiehdokas, Ellen McCormackin aisapari.  Ääniä 32.327.

Wretha HANSON, Citizens Party presidenttiehdokas, sai 8.564 ääntä.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1980

*

1984:

Martha KIRKLAND, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaksi, sai vaalikokouksessa yhden äänen. Ääniosuus 0,03 %.  https://en.wikipedia.org/wiki/1984_Democratic_National_Convention

Geraldine FERRARO (1935-2011), Demokraattisen puolueen varapresidenttiehdokas vuoden 1984 presidentinvaaleissa.  Demokraattisen puolueen presidenttiehdokas Walter F. MONDALE hävisi presidentinvaaleissa republikaanien ehdokkaalle Ronald REAGANille.  Vaalissa ääniä 37.577.352.  Ferraro oli edustajienhuoneen jäsen 1978-1984.  Hävisi Senaatin esivaalit 1992 ja 2998.  Yhdistyneiden Kansakuntien Ihmisoikeuksien komission lähettiläs 1993-1996. Geraldine Ferraro

Shirley CHRISHOLM, tavoitteli demokraattisen puolueen varapresidenttiehdokkuutta: kolme äänestystä vaalikokouksessa, nimetyksi tuli Geraldine Ferraro.  https://en.wikipedia.org/wiki/Shirley_Chisholm

Jeane J. KIRKPATRICK, tavoitteli Republican Party n ehdokkuutta, osallistui yhteen esivaaliin.  Pitkään demokraattihallintoa palvellut Kirkpateick loikkasi Reaganin kelkkaan.  “In April 1985, Kirkpatrick became a Republican, a move which The Economist called her "only recourse" after her speech at the 1984 Republican convention.”  https://en.wikipedia.org/wiki/Jeane_Kirkpatrick

Gloria E. LaRIVA, presidenttiehdokas, ja hänen varapresidenttikandidaattinaan Gavrielle HOLMES.  Holmes oli varapresidenttiehdokas vuosien 1984, 1988 ja 1996 presidentinvaaleissa, ja sen lisäksi presidenttiehdokas vuosien 1992 ja 2008 presidentinvaaleissa.

Gavrielle HOLMES, varapresidenttiehdokas; presidenttiehdokas Gloria E. LaRIVA´n aisapari ehdokkaana.

Matilde ZIMMERMANN, varapresidenttiehdokas, Sosialist Workers Party; Zimmermann pyrki myös SWP:n varapresidenttiehdokkaaksi vuoden 1984 vaaleissa, vaihtoehtona Andrea Gontzalesille (presidenttiehdokas Melcin T. Mason).

Maureen Kennedy SALMAN, Populist Party (Populistipuolue), varapresidenttiehdokas.

Andrea GONZALES, Socialist Workes´ Party (Sosialistinen Työväenpuolue), puolueen varapresidentiehdokas.

Helen Betty HALYARD, Workers League/Socialist Equality Party (Työläisten Liitto/Sosiaalisen Yhdenvertaisuuden Puolue), puolueen varapresidenttiehdokas vuosien 1984 ja 1988 vaaleissa, sekä presidenttiehdokas vuoden 1992 vaaleissa.  Helen Halyard

Nancy ROSS, (New) Alliance Party (Allianssipuolue), puolueen varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokas Dennis L. Serrette.  46.853 ääntä.

Sonia JOHNSON (alkujaan Sonia Ann Harris), s. 1936 Idaho, yhdysvaltalainen feministiaktivisti ja kirjailija.  Johnson oli Equal Rights Amendment (ERA) –yhdenvertaisuusjärjestän suorasuinen tukija ja esitti 1970-luvun lopulta tiukkaa kritiikkiä The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints (LDS Church) – Myöhempien aikojen pyhien JC-järjestöä vastaan, jonka jäsenenä hän oli.  Lopulta hänet erotettiin kirkkokunnasta ja hän jatkoi radikaalifeminististen kirjojen julkaisijana ja puhujana.  Sonia osallistui vuoden 1984 presidentinvaaleihin.  Hän oli kolmen poliittisen ryhmän yhtymän nimeämä presidenttiehdokas: U.S. Citizens Party , Pennsylvania's Consumer Party and California's Peace and Freedom Party.  Johnson sai vaaleissa 72.161 ääntä (0,08 %) ja sijoittui viidenneksi.  Hänen varapresidenttiehdokkaansa olivat: Citizens Party´n Richard Walton ja the Peace and Freedom Party´n Emma Wong Mar.  Eräs hänen kampanjamanagereistaan, Mark Dunlea, kirjoitti myöhemmin romaanin ensimmäisestä naispuolisesta presidentistä, Madame President – päähenkilössä nähtiin piirteitä Soniasta.  Vuoden 1984 vaaleissa tuöo 26.297 ääntä (0,3 %). https://en.wikipedia.org/wiki/Sonia_Johnson

Emma Wong MAR, (s. 1926 Chinatown, NYC -2015), kalifornialainen poliittinen aktivisti ja sosialisti.  Emma oli viides kiinalaisen maahanmuuttajaperheen seitsemästä tyttärestä.  Vastusti jo varhain Vietnamin sotaa ja liittyi Peace and Freedom Party (Rauha ja Vapaus –puolue).  Emma nimitettiin puolueensa presidenttiehdokkaan (ks. edellä) Sonia Johnsonin varapresidenttiehdokkaaksi: hän oli ensimmäinen aasian-amerikkalainen (Asian-American) joka nimitettiin US. presidentinvaaleissa valtakunnalliseksi ehdokkaaksi; vaaleissa heltisi 26.297 ääntä (0,3 %).  .  https://en.wikipedia.org/wiki/Emma_Wong_Mar

Angela DAVIS, https://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Davis

Isabelle MASTERS, https://en.wikipedia.org/wiki/Isabell_Masters

Helen Halyard tavoitteli Socialist Equality Party n presidenttiehdokkuutta, onnistumatta: sai vaalissa 10.801 ääntä.

Jean B. BRUST, tavoitteli myös Socialist Equality Party presidenttiehdokkuutta.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1984

*

1988:

Lenora FULANI, New Alliance (Uusi Allianssi/Liitto), puolueen presidenttiehdokas.  Leonora sai vaaleissa 217.221 ääntä (ääniosuus 0,24 %).  Hänelle ei New Alliance nimennyt; sen sijaan hänellä oli kaikkiaan kuusi (6) varapresidenttiehdokasta vaihdellen eri osavaltioissa.  Näiden joukossa oli myös naisia: Joyce Dattner ja Wynonia Burke. – Lisäys: Itseasiassa kyse oli ns. kolmannen puolueen nominaatioista: Vuoden 1988 vaaleissa Peace and Freedom Party´n valtiollinen konventti jakoi ehdokkuuksia ja ministeriö Washingtonissa ei suostunut hyväksymään yhtään Kalifornian puoluekonventissa esitettyä kandidaattia.  Kuitenkin useita presidentti- ja vp-ehdokkaita ja ”liitutaulu-ehdokkaita” oli moniaalla.  PFP:n aktivistien tuloksia vaaleista: Leonora B.Fulani ja vp-ehdokkaansa vaihtoehtolakimies Kwaku Duren: 31.180 ääntä (0,3  %);  https://en.wikipedia.org/wiki/Lenora_Fulani

Eugene J McCarthy ja vp-e Maureen Smith 234 ääntä (0,000 %).;

Herb Lewin ja vp-ehdokas Emma Wong Mar: 58 ääntä (0,0000%).;

Larry Holms ja vp-e Gloria La Riva: 11 ääntä (0,000000%). Katso: http://www.peaceandfreedom.org/home/about-us/historical-information/presidential-candidates & https://en.wikipedia.org/wiki/Gloria_La_Riva

Maureen SMITH, Peace and Freedom Party –puolueen varapresidenttiehdokas (ks. yllä). 

Emma Wong MAR, Peace and Freedom Party –puolueen varapresidenttiehokas (ks. yllä). Emma oli jo 1984 PFP-puolueen Sonia Johnsonin varapresidenttiehdokkaana. 

Gloria E. LaRIVA, Peace and Freedom Partyn varapresidenttiehdokas. (ks. Leonora B Fulani).  Sai 7.846 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Gloria_La_Riva

Helen Betty HALYARD, Workers League/Socialist Equality Party (Työläisten Liitto/Sosiaalisen Yhdenvertaisuuden Puolue), puolueen varapresidenttiehdokas vuosien 1984 ja 1988 vaaleissa, sekä presidenttiehdokas vuoden 1992 vaaleissa.  Helen Halyard   Vaalissa 18.693 ääntä.

Vikki MURDOCK, Peace & Freedom Party (Rauha ja Vapaus –puolue), puolueen varapresidenttiehdokas.  Sai 10.370 ääntä.

Kathleen MICKELLS, Socialist Workers Party (Sosialistinen Työväenpuolue), puolueen varapresidenttiehdokas.  15.604 ääntä.

Susan GARDNER, tavoitteli Consumer Party n presidenttiehdokkuutta, hävisi, sai 30.905 ääntä.

Debra FREEMAN, National Economic Recovery Party/National Economic Reconstruction (Ydysvaltain Kansallinen talouden jälleenrakennuspuolue), puolueen varapresidenttiehdokas, Lyndon H. LaROUCHEn presidenttiehdokkuuden rinnalla. 

Joan ANDREWS, Right to Life Party (Oikeus elämään –puolue), puolueen varapresidenttiehdokas.  Sai 20.504 ääntä.

Joyce DATTNER, New Alliance –puolueen presidenttiehdokas Leonora Fulanin vaihtelevasti eri osavaltioissa nimettyjen, yhteensä kuuden varapresidenttiehdokkaan joukossa oli myös kaksi naisehdokasta: Joyce Dattner ja Wynonia Burke. 

Wynonia BURKE, New Alliance –puolueen presidenttiehdokas Leonora Fulanin vaihtelevasti eri osavaltioissa nimettyjen, yhteensä kuuden varapresidenttiehdokkaan joukossa oli myös kaksi naisehdokasta: Wynonia Burke ja Joyce Dattner .

Willa KENOVER, Socialist Party, Liberty Union Party presidenttiehdokas, sai 3.928 ääntä.

Patricia SCHROEDER, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi.  ”She chaired the 1988 presidential campaign of Gary Hart in 1987 until his withdrawal, at which point she briefly entered the race, before announcing her own withdrawal in an emotional press conference on September 28, 1987. According to her, she received hate mail because of her tears even twenty years later. She said to journalists she used to keep a "crying file" on weepy politician episodes, but it got so huge she threw it out.  https://en.wikipedia.org/wiki/Patricia_Schroeder

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1988

*

1992:

Susan K.Y. SHARGAL, pyrki demokraattisen puolueen varapresidenttiehdokkaaksi, sai 1.097 ääntä New Hampshiren esivaalissa (2. sija). 

Tennie ROGERS, pyrki Republican Party n presidenttiehdokkaaksi, sai 754 ääntä Texasin esivaaleissa, luopui.  https://en.wikipedia.org/wiki/Tennie_Rogers 

Georgiana DOERSCHUCK, pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi, sai New Hamsphiren esivaaleissa 58 ääntä, luopui.

Caroline KILLEEN, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi, sai New Hampshiren esivaaleissa 96 ääntä, luopui.

Helen Betty HALYARD, Workers League/ Socialist Equality Party (Työläisten Liitto/Sosiaalistinen Yhdenvertaisuuden Puolue), puolueen varapresidenttiehdokas vuosien 1984 ja 1988 vaaleissa, sekä presidenttiehdokas vuoden 1992 vaaleissa, jolloin sai 3.050 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Helen_Halyard

Leonora B. FULANI, The New Alliance Party (Uusi Liittopuolue), puolueen presidenttiehdokas, jonka varapresidenttiehdokas-aisaparina oli toinen nainen; Maria Elizabet MUNEZ/MUNOZ.  Vaalissa tuli 73.714 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Lenora_Fulani

Maria Elizabeth MUñOZ/MUNEZ, chicano-aktivisti, The New Alliance Party (Uusi Liittopuolue), puolueen varapresidenttiehdokas, ja presidenttiehdokas Leonora B. FULANIn aisapari.  Vaalissa sai 73.714 ääntä.  Hän tähdensi meksikolais-amerikkalaista edentiteettiä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Elizabeth_Mu%C3%B1oz &   https://en.wikipedia.org/wiki/Chicano

Willie Mae REID, varapresidenttiehdokas; Socialist Workers Party (Sosialistinen Työväenpuolue); Willie Mae Reid oli toisen kerran Sosialistisen Työväenpuolueen varapresidenttiehdokkaana (presidenttiehdokas James ”Mac” Camejo) ja sai 91.314 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Willie_Mae_Reid

Gloria E. LaRIVA, Workers World Party´n presidenttiehdokas vuoden 1992 presidentinvaalissa, sekä 2008 vaaleissa.  Näissä vaaleissa sai kokoon 181 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Gloria_La_Riva

Nancy LORD, The Libertarian Party (Libertaarinen puolue/Vapaa-ajattelijoiden Puolue), puolueen varapresidenttiehdokas.  Puolueen presidenttiehdokkaana Andre Marrou.  Nancy Lord sai vaalissa 290.087 ääntä.

Mary RUWART, pyrki Libertarian Party presidenttiehdokkaaksi.  Sai puoluekonventissa 2 ääntä ja varapresidenttiedokkaaksi 129/64 II-ääntä, mikä ei riittänyt valintaan.  https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Ruwart

Asiba TUPAHACHE, syntyperäinen amerikkalainen, joka nimettiin The Peace & Freedom Paty´n varapresidenttiehdokkaaksi, presidenttiehdokkaana; Ronald Daniels. He saivat valeissa 18.597/27.961 ääntä (0,2 %).   https://en.wikipedia.org/wiki/Asiba_Tupahache

Barbara GARSON, Socialist Labor Party (Sosialistinen työväenpuolue), puolueen varapresidenttiehdokas.  Sai 3.057 ääntä.

Debra Hanania FREEMAN, Independent Party (Itsenäisyyspuolue), puolueen varapuheenjohtaja ja sen presidenttiehdokas Lundon H. LaROUCHEn aisapari.

Estelle DeBATES, Socialist Workers Party (Sosialistinen Työväenpuolue), puolueen varapresidenttiehdokas, ja puolueen presidenttiehdokas James MacWARRENin aisapari.

Doris FEIME, The American Party (Amerikka-puolue), puolueen varapuheenjohtaja, ja sen presidenttiehdokas Robert J. SMITHin aisapari.  Sai vaaleissa 292 ääntä.

Isabell MASTERS, Looking Back Party presidenttiehdokas.  Vaalissa karttui 327 ääntä.  Presidentinvaaleissa ehdokkaana neljä kertaa: vuosina 1984, 1992, 1996 sekä 2004. https://en.wikipedia.org/wiki/Isabell_Masters

Joan ROLAND, Third Party n ehdokas, ei menestynyt.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1992

*

1996:

Connie Chandler, Independent Party of Utah sai vaalissa 1.101 ääntä.

Anne NORTHROP, AIDS Cure Party sai 408 ääntä.

Marsha FEINLAND, Peace & Freedom Party (Rauha ja Vapaus –puolue), puolueen presidenttiehdokas, varpapresidenttiehdokkaanaan Kate McCLACHY.  Ääniä kertyi 25.332 (0,25 %).  https://en.wikipedia.org/wiki/Marsha_Feinland

Kate McCLATCHY, Peace & Freedom Party (Rauha ja Vapaus –puolue), puolueen varapresidenttiehdokas, ja puolueen presidenttiehdokas Marsha FEINLANDin aisapari.  Ääniä kertyi 25.332 (0,25 %).

Gloria E. LaRIVA, Workers World Party´n varapresidenttiehdokas.  pääehdokas Monica Mooreheadin rinnalla: saivat 29.083 ääntä. https://en.wikipedia.org/wiki/Gloria_La_Riva

Rachel Bubar KELLY – America Prohibition Party (Kieltolakipuolue), varapresidenttiehdokas 1996;  1.298 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Prohibition_Party & https://en.wikipedia.org/wiki/Rachel_Bubar_Kelly & http://www.prohibitionists.org/history/votes/Rachel_Bubar_Kelly_bio.html

Vinona LaDUKE, Green Party (Vihreä puolue), puolueen varapresidenttiehdokas, ja puolueen presidenttiehdokas Ralph NADERin aisapari.  Winona LaDuke  Vaalissa 596.780 ääntä.  Viona LaDUKE on syntyperäinen amerikkalainen/juutalainen (Native American/Jewis).  Hän oli myös vuoden 2000 presidentinvaaleissa Vihreän puolueen varapresidenttiehdokas.  Vuonna 2004 hän epäonnistui yrityksessään päästä presidentinvaaleissa Vihreän puolueen presidenttiehdokkaaksi puolueen esivaaleissa.

Muriel Tillinghast, tavoitteli Vihreiden ehdokkuutta, sai 75.956 ääntä.

Anne Goeke, tavoitteli Vihreiden ehdokkuutta, sai 12.135 ääntä.

Laura GARZA, afro-amerikkalainen, Socialist Workers Party (Sosialistinen Työväenpuolue), puolueen varapresidenttiehdokas.  Vaalissa 8.286/8.476ääntä.  Laura Garza

Joanne M. JORGENSEN, Libertarian Party (Libertaarinen puolue/Vapa-ajattelijoiden puolue), puolueen varapresidenttiehdokas, ja puolueen presidenttiedokas Harry BROWNEn aisapari;   Jo Jorgensen

Rosemary GUIMARRA, Independent Party (Itsenäisyyspuolue), puolueen varapresidenttiehdokas, ja puolueen presidenttiehdokas Charles E. COLLINSin aisapari.  8.952 ääntä.

Rachel B. KELLY, Prohibition Party (Kieltolakipuolue), puolueen varapresidenttiehdokas, ja presidenttiehdokas Earl F. DODGEn aisapari.

Shirley Jean MASTERS, Looking Back Party (Katso menneeseen –puolue), varapresidenttiehdokas, ja puolueen presidenttiehdokas Isabell MASTERSin aisapari.  Shirley Jean Masters sai vaalissa 752 ääntä.

Isabell MASTERS, Looking Back Party (Katso menneeseen –puolue), puolueen presidenttiehdokas, aisaparinaan varapresidenttiehdokas Shirley Jean MASTERS.  Sai 752 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Isabell_Masters Katso myös: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_African-American_United_States_presidential_and_vice_presidential_candidates

Monica MOOREHEAD, Workers World Party –puolueen presidenttiehdokas, varapresidentti-aisaparinaan Gloria E. LaRiva.  Ääniä 29.083 ääntä. Monica Moorehead

Elvena Lloyd-DUFFIE, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi.  Sai 91.292 ääntä.  Valituksi tuli Bill Clinton. 

Dr. Heather Anne HARDER, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi, sai 28.772 ääntä Teksasin esivaaleissa (oli 3:s), ja 376 ääntä New Hampshiren esivaaleissa ja jonkun rep.-äänen: 6 puoltoääntä Illinoisin esivaalissa.

Carolina KILLEEN, sai demokraattien esivaalissa New Hampshiressa 118 ääntä.

Susan Gail DUCEY, demokraattien presidentin esivaaleissa; 539 votes in (9th place) at Arizona primary; 152 votes (12th place) at New Hampshire primary; 1,092 votes (8th place) at Texas primary; luopui.

Mary "France" LeTulle, republikaanien ennakkovaaleissa; 650 votes (9th place) at Texas primary; 290 votes in Nevada primary.

Georgiana DOERSSCHUCHK, republikaanein esivaaleissa New Hampshiressa sai 140 ääntä.

Tennie Rogers republikaanien esivaaleissa: 35 votes at Mississippi primary; 12 votes in New Hampshire primary.

Diana Beall TEMPLIN, s. 1947, oli vaaleissa varapresidenttiehdokkaana;  third-party –poliitikko (The American Party – Coloradossa, jossa sai 557 ääntä) Independent American Party (IAP) (1.290 ääntä), ja sai täten yhteensä 1.847 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Diane_Beall_Templin ; Huom.:  lisäksi presidenttiehdokkaana vuosien 1996, 2004 ja 2008 vaaleissa.  

Mary Cal HOLLIS, Socialist Party, Liberty Union Party n presidenttiehdokas, sai 4.766 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Cal_Hollis

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_female_United_States_presidential_and_vice-presidential_candidates

*

2000:

Cathy Gordon BROWN, Independent puolueen presidenttiehdokas, vp-ehdokkaanaan Sabrina R. Allen. Saivat ääniä 1.606.  https://en.wikipedia.org/wiki/Cathy_Gordon_Brown

Sabrina R. ALLEN, Independent –puolueen varapresidenttiehdokas, ks. yllä Brown.  1.606 ääntä. https://en.wikipedia.org/wiki/Cathy_Gordon_Brown 

Mary Cal HOLLIS, Socialist Party Vice Presidential –ehdokas, sai 5.602 ääntä.  Oli presidenttiehdokkaana 1996 vaaleissa.  https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Cal_Hollis

Gloria E. LaRIVA, Workers World Party varapresidenttiehdokas.  Asiaparinaan Monica Moorehead, ks. alla.

Vinona LaDUKE, Green Party (Vihreä puolue), varapresidenttiehdokas 2000 vaaleissa, samoin kuin jo 1996.  Aisaparinaan Vihreiden presidenttiehdokas Ralph NADER.  LaDUKE epäonnistui pyrkimyksissään päästä Vihreiden presidenttiehdokkaaksi 2004.  Winona LaDuke Vihreät saivat presidentinvaalissa 2.883.105 ääntä.

Ezola B. FOSTER, Reform Party (Uudistuspuolue), puolueen varapresidenttiehdokas.  Ezola Foster sai vaalissa 449.225 ääntä.

Margaret TROWE, Socialist Workers Party varapresidenttiehdokas.  7.038/7378 ääntä.

Monica MOOREHEAD, Workers World Party presidenttiehdokas, aisaparinaan Gloria La Riva .  Vaalissa 7.102 tai 4.795 ääntä.

Angel Joy ROCKER, sai republikaanien esivaalivaiheessa Alabamasa 7 ääntä gallupissa G.W. Bushia vastaan.   http://www2.chappaqua.k12.ny.us/hgfaculty/madevane/Chavis-Rocker.htm   & https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_African-American_United_States_presidential_and_vice_presidential_candidates

Tennie ROGERS, pyrki Republican Party n presidenttiehdokkaaksi kolmannen kerranKatso vaalimenestys lähemmin täältä: https://en.wikipedia.org/wiki/Tennie_Rogers 

Elizabeth Dole republikaanein esivaalissa NH:ssa sai 231 write-in ääntä, luopui.

Dorian YEAGER, republikaanien esivalaissa NH:ssa sai 98 ääntä (10. sija).

Angel Joy Chavis ROCKER, republikaanien esivaaleja edeltävässä gallupissa sai 6 äntä.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2000

*

2004:

Lorna Salzman sai Vihreän puolueen puoluekokouksessa 40 ääntä (5. sija).

JoAnne Bier BEEMAN, vihreät, sai puoluekokouksessa 14 ääntä.

Carol A. MILLER, vihreät, sai puoluekokouksessa 10 ääntä.

Sheila Bilyeu, vihreät, sai puoluekokouksessa 2 ääntä.

Pat LaMARCHE, Green Party (Vihreä puolue), varapresidenttiehdokas.  Sai vaalissa 119.859 ääntä. https://en.wikipedia.org/wiki/Pat_LaMarche

Florence WALKER, demokraattien esivaalissa sai 246 ääntä (6. sija) Washington D.C.:n esivaalissa.

Katherine Bateman, demokraattien esivaalissa sai 68 ääntä (14. sija) New Hampshiren esivaalissa.

Jeanne Chebib, demokraattien esivaalissa  sai 43 ääntä (12. sija) Washington D.C.:n esivaalissa.

Caroline Killeen, demokraattien esivaalissa sai 31 ääntä (19. sija) New Hampshiren esivaalissa.

Mildred T. Glover, demokraattien esivaalissa; 11 votes (22nd place) in New Hampshire primary; 4,039 votes (8th place) in Maryland primary.

Carol Moseley Braun, demokraattien esivaalissa vetäytyi kisasta tammikuussa 2004; saanut ääniä esivalissa 103.189. 

Millie Howard, republikaanien esivaalissa sai 239 ääntä (13. sija) New Hampshiren esivaalissa.

Janice JORDAN, Peace and Freedom Party ´n varapresidenttiehdokas (presidenttiehdokas Leonard Peltier).  Ääniä tuli 27.607 (0,2 %).  https://en.wikipedia.org/wiki/Peace_and_Freedom_Party & https://en.wikipedia.org/wiki/Janice_Jordan & http://www.peaceandfreedom2004.org/jjordan/  & http://www.janicejordan.org/

Teresa GUTIERREZ, Workers World Party –puolueen varapresidenttiehdokas.  Vaaleissa 1.646 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Teresa_Gutierrez

Margaret TROWE, Socialist Workers Party varapresidenttiehdokas.  Vaalissa 7.102 ääntä.  

Arrin HAWKINS, Socialist Workers Party sai vaalissa 3.689 ääntä.

Carol Moseley BRAUN, pyrki demokraattien presidenttiehdokkaaksi, mutta vetäytyi ennen Iowan valmistavaa vaalikokousta, valituksi tuli John Gerry.   Carol Moseley Braun  Ääniä 103.189.

Diana Beall TEMPLIN, s. 1947, third-party –poliitikko, The American Party, joka oli presidenttiehdokkaana vuosien 1996, 2004 ja 2008 vaaleissa. Menetti 2004 vaaleissa vaalikelpisuuden (ei äänisummaa).  https://en.wikipedia.org/wiki/Diane_Beall_Templin

Mary Alice "Mal" HERBERT, s. 1935 Vermont, koulunopettaja, Socialist Party USA varapresidenttiehdokas, sai 10.837 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Alice_Herbert

Karen SANCHIRICO, Independent –puolueen ehdokas, sai  6.146 ääntä.

Jennifer A. RYAN, Christian Freedom Party sai 2.387 ääntä.

Irene M. DEASY, Independent vaalissa 804 ääntä.

Marilyn CHAMBERS, Personal Choice Partyn ehdokas, sai vaalissa 946 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Ralph_Nader_presidential_campaign,_2004#Nader_on_the_ballot

https://en.wikipedia.org/wiki/Stanford_Andress

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2004

*

2008:

Hillary Rodham CLINTON, pyrki voimakkaasti Demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi, mutta ennakkosuosikin asemasta huolimatta presidenttiehdokkaaksi nousi Barack Obama.  Reached second place in the Democratic Party primaries, winning 1,726½ Delegate votes and more primaries than any other woman in history, with 21 states won and more than 18 million votes, the race between Clinton and Obama was among the closest in history. Clintonista tuli Obaman hallinnon ensimmäisen kauden ulkoministeri.  https://en.wikipedia.org/wiki/Hillary_Clinton

Caroline Killeen, demokraattien esivaalissa New Hampshiressa sai 11 ääntä.

Sarah PALIN, Republikaanisen puolueen varapresidenttiehdokas, presidenttiehdokas John McCainin aisapari.  Ääniä kertyi 59.948.323 ääntä (45,65 % ääniosuus).  Eniten Yhdysvaltain presidentinvaaleissa koskaan ääniä saanut nainen, - näinkin voidaan sanoa.  https://en.wikipedia.org/wiki/Sarah_Palin

Cynthia McKINNEY, s. 1955, demokraattinen aktivisti, istui kuusi kautta demokraattisen puolueen edustajana edustajainhuoneessa.  Hän oli ensimmäinen musta nainen joka edusti Georgiaa edustajainhuoneessa.  Cynthia hävisi vuoden 2002 edustajanhuonevaalien demokraattien esivaalissa Denise Majette´lle – spekulaatioiden mukaan osavaltion republikaanien majavantyön tuloksena.  Vuoden 2006 edustajanhuonevaalien alla hän hävisi demokraattien esivaalissa Hank Johnson ´ille sen jälkeen kun oli päätynyt kansalliseen valokeilaan 29.3.2006 Washingtonissa Kapitolin kukkulalla purkautumisestaan poliisille, joka pyysi häntä esittämään henkilöllisyyspaperinsa (Capitol Hill Police Incident) https://en.wikipedia.org/wiki/March_29,_2006,_Capitol_Hill_police_incident .  McKinney jätti demokraattisen puolueen 2007. Green Party (Vihreä puolue) nimesi hänet presidenttiehdokkaakseen 2008, varapresidenttiehdokas-parinaan Rosa CLEMENTE, New York.  Cynthia kampanjoi ohjelmalla, joka tuki universaalia terveydenhoitojärjestelmää, Yhdysvaltainjoukkojen poistumista Irakista ja Afganistanista, hyvityksiä afro-amerikkalaisille, sekä Rauhanministeriön (Department of Peace) perustamista.  https://en.wikipedia.org/wiki/Cynthia_McKinney  - Vaalibudjetti noin 240.000 dolaria. Sai ääniä 161.797 ääntä.  Äänen hinta 1,48 dollaria.  (Obaman kampanjalla 10,94 $).

Rosa CEMENTE, Green Party (Vihreä puolue), varapresidenttiehdokas ja puolueen presidenttiehdokas Cynthia McKINNEYn aisapari.  Vaaleissa tuli 0,12 % ääniosuus.  Rosa Clemente sai 161.797 ääntä.

Kat Swift, sai Vihreiden vaalikokouksessa 6 ääntä (8. sija).

Elaine Brown, Vihreiden ehdokkaana vetäytyi joulukuussa 2007, hankittuaan 9 varmaa delgaattia (6. sija).

Nan Garrett, Vihreiden ehdokas, vetäytyi helmikuussa 2007.

Susan Gail Ducey, republikaanien ehdokas, vetäytyi kahden esivaalin jälkeen (8. sija).

Gloria E. LaRIVA, presidenttiehdokas vuosien 1992 ja 2008 presidentinvaaleissa; lisäksi varapresidenttiehdokas vuosina 1984, 1988, 1996 ja 2000.  Vuoden 2008 vaaleissa LaRiva edusti Party for Socialism and Liberation –puoluetta https://en.wikipedia.org/wiki/Party_for_Socialism_and_Liberation  Hän oli ehdokkaana 3:ssa osavaltiossa, ja sai 6.088/7427 tai 6.821 (lähteestä riippuen) ääntä.  Presidenttiehdokkaita oli kaikkiaan 23: Gloria saavutti heidän joukossaan 10:nnen sijan.  https://en.wikipedia.org/wiki/Gloria_La_Riva

Mary RUWART, s. 1949, filosofian tohtori, eläköitynyt biomekaaniikan tutkija, libertaarinen puhuja.  Hän oli Libertaarien johtava ehdokas vuoden 2008 presidentinvaalissa.  Mutta miehiset kilpakumppanit sivuuttivat hänet sittemmin ehdokasmenettelyssä; “In March 2008, in response to an informal draft effort by a group of Libertarian Party activists, Ruwart announced her candidacy for the Libertarian presidential nomination in the 2008 election. She lost the nomination to Bob Barr on the sixth ballot at the 2008 Libertarian National Convention on May 25, 2008. Despite tying with Barr on the third and fourth ballots and taking the lead on the fifth, she ultimately lost after third-placed candidate Wayne Allyn Root threw his support behind Barr. Root later received the vice-presidential nomination”. https://en.wikipedia.org/wiki/Mary_Ruwart & Libertarian Party (LP).

Christine SMITH, Libertarian Party sai puolueen vaalikokouksessa 6 ääntä (8. sija).

Alyson KENNEDY, Socialist Workers Party varapresidenttiehdokas, 2424/7.197 ääntä.  Alyson Kennedy

Mary Alice HERBERT, tavoitteli Socialist Partyn ehdokkuutta, ilman menestystä, puolueen ehdokkaaksi nimettiin mies, Stewart Alexander.

Diana Beall TEMPLIN, s. 1947, Kalifornia, The American Party , third-party –poliitikko, joka oli presidenttiehdokkaana vuosien 1996, 2004 ja 2008 vaaleissa.  Vuoden 2008 vaalissa vp-ehdokkaanaan oli Linda Patterson.  Menettivät vaalikelpoisuuden (Lost Ballot Status).  https://en.wikipedia.org/wiki/Diane_Beall_Templin

Linda PATTERSON, Indiana, The American Party varapresidenttiehdokas (D.B.Templin presidenttiehdokas); menettivät vaalikelpoisuuden (Lost Ballot Status).

Andrea Marie PSORAS, Vote Here Party´n ehdokas; sai 604 ääntä.

Patricia RUBATCKY, New American Independent Party , ei mainittavaa menestystä.

The 2008 election was a catalyst for Internet use in American politics. Jay Samit, a writer at Ad Age magazine, predicted the 2012 election to be "the most participatory election in our nation's history" because of social media.

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2008

*

2012:

Jill STEIN, Green Party (Vihreä puolue), presidenttiehdokas, varapresidenttiehdokas-parinaan suomalaissyntyinen Cheri HONKALA.  Stein – HONKALAn parivaljakko sai presidentinvaalissa 469.628 ääntä (ääniosuus 0,36 %).  https://en.wikipedia.org/wiki/Jill_Stein

Cheri Lynn HONKALA, s. 1963, Green Party (Vihreä puolue), varapresidenttiehdokas.  Suomalaissyntyinen ehdokas – isä suomalainen.  Vihreiden presidenttiehdokas Jill Stein.  Honkala on kunnostautunut (an anti-poverty activist) köyhyyden vastaisen taistelun aktivistina.  Lisäksi hänet tunnetaan asunnottomien puolestapuhujana Philadelphiassa.  Cheri Honkala syntyi köyhiin oloihin Minneapolisissa, Minnesotassa, vuonna 1963. Hänen isänsä, Maynard Duane Honkala, oli suomalaista syntyperää, ja hänen äitinsä oli Cheyenne intiaani syntyperältään.  Hän kasvoi joutuen katsomaan miten, äiti kärsi perheväkivallasta.  Honkalan äiti kesti voiman väärinkäyttöä hiljaa pelätessään menettävänsä lapsensa. Honkala joutui pois kotoaan ja vietti suurimman osan nuoruudestaan vangittuna yhteensä yhdeksässä nuorten pidätyskeskuksessa.  Hänen poikansa on tunnettu näyttelijä, Mark Webber (s. 1980).  https://en.wikipedia.org/wiki/Cheri_Honkala  Stein – HONKALAn parivaljakko sai presidentinvaalissa 469.628 ääntä (ääniosuus 0,36 %).

Roseanne BARR, televisiopersoona, ilmoittautui 2012 hyvissä ajoin Green Party´n presidenttiehdokkaaksi, mutta ei tullut hyväksytyksi; tuli kakkoseksi, kun ehdokkaaksi nimettiin Jill Stein, joka spekuloinneista huolimatta ei hyväksynyt Barria aisaparikseen, vaan valitsi varapresidenttiehdokkaakseen suomalaissyntyisen Cheri Honkalan;  ”On July 14, 2012, Barr came in second, losing the nomination to Jill Stein. Stein chose Cheri Honkala as her running-mate despite suggestions that she could choose Barr. Barr was given a prime speaking role at the Green Party National Convention in Baltimore, Maryland, but decided to instead send a surrogate (Farheen Hakeem) to speak on her behalf. Barr's surrogate reportedly chided the Party for not respecting Barr's candidacy. A shouting match in a hallway reportedly ensued. Barr repeatedly criticized Jill Stein after losing the Green Party nomination, and caused controversy by using alleged transphobic words in statements about Stein on twitter.”; https://en.wikipedia.org/wiki/Roseanne_Barr - Niinpä Barr ryhtyi  Peace and Freedom Party –puolueen presidenttiehdokkaaksi.  Varapresidenttiehdokkaanaan Cindy Cheehan;  ”Barr's running mate, Cindy Sheehan, immediately had disagreements with Barr, from Barr's views on policy, to Barr's desire to only campaign online, and Barr's treatment of Green Party nominee Jill Stein, leading Sheehan to request her name taken off the Peace and Freedom Party ticket. Sheehan was told it was too late to have her name removed, so she instead announced that she was simply leaving the campaign.” ks. em. Wikipedia/Roseanne Barr.  – Hän sai vaaleissa 61.971 ääntä ja saavutti kuudennen (6.) sijan.  https://en.wikipedia.org/wiki/Roseanne_Barr  - Vihreiden vaalikokouksessa sai 72 ääntä = 2. sijan; Jill Stein nimettiin presidenttiehdokkaaksi.

Cindy CHEEHAN, S. 1957, Peace and Freedom Party –puolueen varapresidenttiehdokas (presidenttiehdokas Roseanne Barr).  Cindy on rauhan-aktivisti, jonka poika menehtyi vihollistoiminnan seurauksena Irakissa.  Saavutti 2005 laajaa mediahuomiota yhden-naisen mielenosoitustoimillaan presidentti G.W. Bushin Texasin ranchin edustalla.   Tehnyt monia näkyviä mielenilmausaktioneita. Vaalissa 67.236 ääntä.https://en.wikipedia.org/wiki/Camp_Casey,_Crawford,_Texas & https://en.wikipedia.org/wiki/Cindy_Sheehan

Peta LINDSAY, S. 1984 Virginia, Party for Socialism and Liberation –puolueen presidenttiehdokas (varapresidenttiehdokas Yari Osorio ), vaikka olikin kelpaamaton vastaanottamaan US presidentin viran vastaan; kuten jo vuonna 1872 todettiin Yhdysvaltain perustuslain (Article II, Section 1, Clause 5 of the U.S. Constitution) presidentiksi valittavan tulee täyttää 35 vuotta viimeistään viran vastaanottamispäivämääränä.  Peta oli kumppaneineen ehdolla yhteensä 13:ssa osavaltiossa (Arkansas, Colorado, Florida, Iowa, Louisiana, Minnesota, New Jersey, New York, Rhode Island, Utah, Vermont, Washington, and Wisconsin).  Hän sai presidentinvaalissa 9.388 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Peta_Lindsay

Michele Marie BASCHMANN, S. 1956, yhdysvaltalainen republikaanipoliitikko, edustajanhuoneen jäsen 2007-2015.  Pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi, mutta alkumenestyksen jälkeen keskeytti kampanjansa tammikuussa 2012 rep. puolueen ehdokassijalta 6.  Edustaa puolueensa ns. Teekutsuliike-siipeä. https://en.wikipedia.org/wiki/Michele_Bachmann

Maura DeLUCA, Socialist Workers Party varapresidenttiehdokas.  Saavutti 4.115/4517 ääntä, mikä on puolueensa heikoin tulos kautta aikojen.     https://en.wikipedia.org/wiki/Maura_DeLuca

Susan Gail DUCEY, https://votesmart.org/candidate/biography/82904/susan-ducey#.V2FRr7df2po

Virginia ABERNETHY, s. 1935, kuubalaissyntyinen yhdysvaltalainen akateeminen henkilö, American Third Position Party vaalissa 2.701 ääntä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Virginia_Abernethy

Phyllis SCHERRER, Socialist Equality Party vaalissa 1.279 ääntä.  

https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2012

*

2016:

Hillary Rodham CLINTON, Demokraattisen puolueen johtava presidenttiehdokas, ilmeisesti ehdokkuus vahistetaan heinäkuun puoluekonventissa.

Carly FIORINA, s. 1954, yhdysvaltalainen bisnespersoona ja vaikuttaja, Hewlett-Packardin ex-toimitusjohtaja,  joka pyrki Republikaanisen puolueen varapresidentiksi (Ted Cruzin vp:nä).  Ted Cruz ilmoitti 27.4.2016 tähtäävänsä tähän, mutta menetettyään Indianan esivaalit vain kuusi päivää myöhemmin, hän ilmoitti luopuvansa presidentinvaalikampanjasta, ja näin Carly Fiorinan ”varapresidenttiehdokkuudesta muodostui modernin Yhdysvaltain lyhyin”.  https://en.wikipedia.org/wiki/Carly_Fiorina

Jill STEIN, Green Party (Vihreä Puolue), presidenttiehdokas.  https://en.wikipedia.org/wiki/Jill_Stein

Gloria LaRIVA on jälleen, nyt Party for Socialism and Liberation –puolueen, presidenttiehdokkaana, vp-kumppaninaan Eugene Puryear . The Party for Socialism and Liberation (PSL) on kommunistinen puolue communist party Yhdysvalloissa, ja se on luotu the Workers World Party (WWP):n hajoamisen tuloksena.  Katso: Gloria La Riva &  http://www.pslweb.org/ & https://en.wikipedia.org/wiki/Party_for_Socialism_and_Liberation#Electoral_participation

Monica MOOREHEAD, ilmoitti 8.11.2015 vastaanottavansa Workers World Party ´n presidenttiehdokkuuden 2016 vaaleissa.  Hänen varapresidenttikumppaninaan vaaleissa esiintyy Lamont Lilly. https://www.facebook.com/mooreheadlilly2016/

Carly FIORINA, republikaanien presidenttiehdokas, vetäytyi kisasta helmikuussa 2016 koottuaan 1 taatun delegaatin (Iowa) vaalisijalta 10.  Koonnut tuohon mennessä 40.572 ääntä.

*

Vuoden 2016 presidentinvaalien ehdokasasettelusta; https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_2016

*

Tämä luettelo pyrkii olemaan täydellinen, mutta ei ole sitä.

Mahdollisia täydennyksiä tai tarkennuksia mielihyvin vastaanotetaan, kiitos.

*

Lähteitä:

Useita Yhdysvaltain virallisia ja epävirallisia presidentuurilähteitä.  Lisäksi myös verkkolähteitä, kuten:

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_female_United_States_presidential_and_vice-presidential_candidates sekä eri puolueiden ja ryhmittymien vaalitietoja.  Lisäksi tietysti United States presidential election –vaalikohtaiset verkkotiedot: https://en.wikipedia.org/wiki/United_States_presidential_election,_1848  Joitain lähteitä on merkitty käytettävyyssyistä myös tekstin yhteyteen.  Ainakin kiinnostavimpien ehdokkaiden yhteyteen olen liittänyt linkit Wikipedia-elämäkertoihin tai muihin kiinnostaviin henkilöä koskeviin artikkeleihin - tosin tässä suhteessa olen pyrkinyt hieman hillitsemään halujani, koska teksti muutoinkin on linkitettyjä jo muodostunut melko raskassoutuiseksi, ja - aika monet pystyvät etevästi etsimään verkosta tai muista läheistä heitä kiinnostavien henkilöiden lisätietoja.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lista

Muutama omakommentti ylläolevasta listasta.

1.) Listat ja listojen tekeminen on selvästi aliarvostettu toimenpide Suomessa. Erityisesti ns. akateeminen perinteemme suorastaan karttaa listoja ja erilaisia tilastollis-loogisia tietokarttumia. Toisin on esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa on vahva perinne laatia listoja mitä moninaisimmista asioista, joskus ilman varsinaista asiaakin. Esimerkiksi tästä aiheesta - naiset Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kautta aikain (1848-2016) - voisi kirjoittaa 20 liuskaisen esseen, jossa pohdinta eri aspekteista kietoutuisi aristoteelisen estetiikan mukaisesti alku-keskikohta-loppu -rakenteiseen, loivasti kohoavajänteiseen tunneviritettyyn kuvaukseen, jossa loppuhuipentumana poliittisesti ja keskustelukäytäntöjen mukaisesti korrekti loppunousu. - Toinen tapa on laatia tämänkaltainen lista, niin sanotusti pure facta -periaatteella. Väittäisin, että tällaisellakin formulalla on oma elämisen oikeutuksena, siksi laadin näitä, - tietoisena tarkoituksena katsoa aihepiiriä lopulta käteen jäävillä tosiseikoilla, niihin juurikaan mitään lisäämättä, niistä poistamatta tai muuttamatta. Tietenkään tämä ei ole kuin yksi keino monien muiden, suositumpien, esitystapojen joukossa, mutta suosittelen tämän keinon, listojen laatimisen, harkintaa monissa yhteyksissä, sellaisissakin, joissa sitä ei sovinnaiskäytäntöjen mukaisesti ole koskaan käytetty.

2.) Tämä lista sisältää 222:n naisen nimet. Siinä on joitain kertautumia, koska osa naisehdokkaista on ollut ehdolla useammin kuin kerran: osa 2-4 kertaa, ja taitaapa joukossa olla jokin jolla yrityksiä on ollut joko 5 tai 6. Nimet listalla ovat mielenkiintoisia: nimien takana olevat ihmiset, naiset, ovat monenlaisia, itseasiassa varsin heterogeeninen joukko. Lähtökohtaisesti monet heistä ovat voimakastahtoisia, omissa yhteisöissään vaikuttaja-asemaan nousseita - tai nostettuja, kuten monesti asianlaita on - ja sellaisenaan kuvastavat mielestäni varsin kiintoisalla tavalla omaa aikaansa, elinoloja, ongelmia, pyrkimyksiä, unelmia; taistelua. Silmäänpistävää on kahden pääpuolueen keskuudesta nousseiden naisten vähäisyys ja "myöhäisherännäisyys", useimmiten nainen presidentinvaaliehdokkaana on jonkin pienryhmän, sorretun tai muutoin muutosta hakevan tahon, äänenkäyttäjä, vaikuttaja. Merkittävän monessa tapauksessa saadut äänet ovat suorastaan surkuteltavan huonoja; tavallisessa pienessä suomalaisessa kaupungissa kunnallisvaaliehdokas hiemankaan vaalityötä tehtyään saa enemmän ääniä kuin monet Yhdysvaltain presidentinvaalin ehdokas! Joskus kyseessä vaikuttaa olevan jokin erikoisuudentavoittelija tai elämäntapaerikoisuus. Aivan oma lukunsa on 23.8.1968 Chicagossa lanseerattu "Vote Pig" -kampanja, sika-ehdokas. Jutussa on värikkään ajankohdan ironiaa ja kepeyttä: muistan hämärästi tuon jutun, vaikka paljon kovemmat - tavallaan - jutut täyttivät tuolloin tajunnan: kaksi päivää aikaisemmin 21.8.1968 olivat tähti-panssarit jyrisseet kauniiseen Prahaan.

3.) Toivoisin keskustelua ja kommentteja otsikon aiheesta...!

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

On vaikeaa uskoa, että Killary /Hitlery Clintonista tulee pressa, niin paljon on hänellä vastustajia, Trummppi on selkeä suosikki ja hänesta leivotaan seuraava pressa.Näin on näreet ja näppylät.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Toisaalta taas täytyy myös muistaa, että jenkeissä on aiemminkin väärennetty ja huijattu äänestystuloksissa, joten ei olisi mikään ihme, jos sellaista tapahtuisi uudestaan ja bankstereiden suosikki runnotaan väkisin ja äänestystuloksen vastaisesti pressaksi. Usa on nimittäin demokratian irvikuva.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset