Veikko Huuska

Mikä maailmantaloutta riivaa?

 

Mikä maailmantaloutta riivaa?

Vaikka viralliset tahot, kuten FED ja valtamedia, - niin ja EKP - kertovat, että Yhdysvaltain talous on terve ja voi hyvin – ja siinä ohessa Eurotalouskin parantaa juoksuaan, tosiasiat kertovat jotain muuta.

Yhdysvaltain kauppa ja kysyntä ovat heikkoja, tavaratuotanto häilyy aivan taantuman rajamailla.  Eurooppa yskii.  Maailmanlaajuisesti tarina on paljon pahempi – maailmankauppa on romahtamassa, globaali valmistus on taantumassa ja maailmanlaajuinen tavaroiden ja palvelusten kysyntä on laskussa. 

Itseasiassa, globaali kauppa on toiseksi alimmalla tasolla sitten vuoden 1958, ja on putoamassa sekä dollarimääräisesti että paikallisissa valuutoissa laskien.

Kaikki tämä kahdeksan (8) vuotta jälkeen vedenpaisumuksen – eli Finanssikriisin, kun keskuspankit edelleen harjoittavat kriisin aikakauden politiikkaa, sitä joka on jo näyttävästi osoittanut omat talouskasvua huonosti elvyttävät piirteensä.

*

Viimeksi eilen (7.6.2016) asianomaiset tahot alensivat maailmankaupan kasvuennusteitaan alaspäin, lähemmäs 2 %:n tasoa.

https://realitysocial.net/fi/reality/blog/entry/2016/05/maailmankaupan-mielipide

*

Tunnetusti maailmassa, näissä oloissa, näillä tuotto-odotuksilla, juurikaan ei kannata investoida tuotantoon, manufacturing, vaan rahan tekemiseen toisin keinoin.  Siis keinotteluun. 

*

Kulta

On kokolailla väistämätöntä, että näillä talouden tunnusluvuilla, näissä oloissa, raha ja intressi kohdistuu toisarvoisiin kohteisiin, olettaen että ensiarvoisia ovat ne kohteet, jotka tuottavat laajoille kansankerroksille jotain käsinkoettavaa, iholla ja sielussa tuntuvaa: tuotteita, koneita, vimpekkeleitä, ehkä elämyksiä. 

Mutta oloissa, joissa niihin ei kannata panostaa, koska ne eivät mene, eivät ainakaan kannattavasti kaupaksi, koska, vaikka rahaa on ja sitä saa halvalla, ”kukaan” ei osta, koska… ja koska. 

Separaattorikapitalismi ja finanssien diktatuuri on edennyt niin pitkälle, että sen ei tarvitse edes lumeeksi tehdä töitä, tehdä tavaraa, tehdä kauppaa, - riittää kun se, iso saatana, keskittyy olennaiseen: Rahan Tekemiseen. 

Ja sitä se todella tekee.

Siksi kulta.

*

Kulta (josta Kiina, maa, joka ajattelee sukupolvisesti, generationally, ostaa valtavia määriä) pomppii ylös.  Tietenkin se tekee sen, kun kaikki nämä markkinalliset tekijät ovat sitä mitä edellä kuvattiin.  Mutta samalla se on tekojen politiikkaa.  Se on vastavallankumous, se on protesti ja ainoa tapa sijoittajalle pelastaa itsensä kuiville, tuottoihin, ulos epäpätevien ja harhaisten keskusbankstereiden ylläpitämästä tornadokierteestä.

Joskus meillä Suomessakin kannattaisi vilkaista, mitä tekee Kiina.

*

Voiko ihmisen kannalta ja ikuisuuden näkökulmasta olla tympeämpää kohdetta, kuin kulta?  Sehän on melkein kliseinen harhautuvien unelmien kohde, ihmisen harhaankävelyn symboli, eksyneiden arvojen kiteytymä: himoita kultaa, hankkia kultaa, havitella kultaa, kasata kultaa, antaa muotoutua siitä ”kultainen vasikka”.  Vanitas.

*

Joskus oli ihminen, joka haaveili vaikkapa polkupyörästä, ompelukoneesta, omasta kodista, työtilasta, kynistä ja papereista, miten monesta ihminen onkaan haaveillut, ponnistellut sen saamiseksi, kokenut ja elänyt ja ponnistellut unelmaa. 

*

Nyt maailma, jossa:

Kultaan liittyvät investionnit voivat olla ensinnäkin riskaabeleita, ja voi vaatia pitkän ajan ennen kuin voi nähdä, tuottaako sijoitus hedelmää, ja minkälaisia hedelmiä tämä ”puu” tuottaakaan, karvaita vai makeita: voi kulua vuosi tai yli vuosi selvittää mitä tuli tehtyä ja miksi: näin siksi, koska kulta on sukupolvien peilaaja.  Pitkä peli kullan tähden.

*

Kuitenkin viime aikoina olemme nähneet merkittäviä lyhyemmän aikavälin voittisia pelelejä, niiltä, jotka iskivät kultaan silloin, kun tämä malli alkoi aueta, aikoihin jolloin kirjoitin aiheesta, 2015.

Eikö kohtalainen voitto ole tuplata panos alle kuudessa kuukaudessa?

NY pörssistä löytyy firmoja, kuten GLDX, joka teki tuplat.

Global X Gold Ecplorers ETF (GLDX), osake 31.12.2015 oli 16.79$ ja nyt 6.6.2016: 34.90$, eli nousua 107,86 %.

*

Toinen nousija, GDXJ, samana aikana 96.69 %.

Ensinmainittu pitää korissaan noin 20 kaivosyhtiön papereita, pääasiassa Kanadassa ja Australiassa.  Paitsi että kurssi on noussut, yhtiö on maksanut neljästi osinkoja viimeisten viiden vuoden aikana, ja tehnee sen kaikesta päätelleen myös tämän vuoden lopussa.

Ja kuten sanottu GLDX ei ollut ainoa lintu alalla, joka liitelee, vaan myös VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (GDXJ) teki vajaassa kuudessa kuukaudessa lähes tuplat.  Sen salkku on vielä laveammalla pohjalla kuin tuplaajayhtiön: kaikkiaan 49:n kaivosyhtiön papereita tällä hetkellä, ja toimintalaajuudeltaan vielä globaalimpi. 

*

Sinänsä kulta on maailman vanhin arvonsa säilyttänyt omaisuuslaji, ja – niin väitetään – vuosisadan parhaiten suoriutunut valuutta.  Kun finanssiyhteydessä puhumme suoritutumisesta tarkoitettaneen tuottavuutta?

Yksi tuotteistamistuotteista on BitGold, aika johdonmukainen johdannainen.  Nykyajan kovat yhteen.  https://www.bitgold.com/

“I’ts called BitGold.com. You buy gold and can take deliver of it for only a 1% fee or you can store it with them for free. The best part is if you use it as your emergency cash reserve and a crisis does happen you can convert your Gold into any Currency and they deliver it to you on a Visa or Mastercard and you have cash to buy groceries and gas.”

Toisaalta: https://www.weusecoins.com/bitgold/  Riskitöntä peliä ei ole.

*

Kupla – harha?

Ovatko nämä – ja muut kaksinumeroisia 6kk-nostoja tehneet kultaan panostavat pörssiyhtiöt – kuplia?  Kenpä tietää, mutta ainakin ne ovat ilmapunteita: isot tahot panostavat nyt kultaan, sen etsimiseen, kaivantaan, ja hallussapitoon. 

Muutkin kuin Kiina.

Mutta onko tässä mitään järkeä?

Hankkia ja omistaa kultaa?

Voihan sitä panna suuhun, hampaisiin, mutta ei sitä syödä voi?

*

YamanaGold –yhtiön Q1/2016 raportti kiinnostuneille: http://s2.q4cdn.com/271094385/files/doc_financials/quarterly/2016/Q1/PRINT_Yamana-Q1_Report.pdf

*

*
Keskuspankkiongelma

Ongelmallinen toimivallan luovutus

Kasvavaa kritiikkiä kohdistetaan Yhdysvaloissa sen keskuspankkia kohtaan, jota maailma kutsuu nimellä ”Federal Reserve Bank” tai vielä sujuvammin ”Yhdysvaltain keskuspankki” – samalla uskoen tai uskotellen, että se on Yhdysvaltain hallituksen elin, mitä se ei suinkaan ole.  FED on yksityinen yritysjärjestelmä, ja sen nimi kuuluu tarkkaan ottaen ”Federal Reserve System”, ja se on yksityisten pankkiirien salaa suunnittelema ja niiden lemmikkien, poliitikkojen, siunaama Jekyll Island, vuodelta 1910.
Monenlaisen manipuloinnin tuloksena syntynyt ja kehkeytynyt Systeemi, jonka ääriviivat laadittiin J.P. Morganin yksityisellä metsästysklubilla, ja josta paperista tuli lainsäädäntö; Federal Reserve Act.

*

FEDin synty

Tämä lainsäädäntö kirjattiin hiljaa ja hissuksiin lakiin päivää ennen jouluaattoa vuonna 1913 presidentti Woodrow Wilsonin allekirjoituksin, miehen, joka oli entinen Princetonin professori, ja vedetty asemiinsa tuntemattomuudesta pankkiirien ja niiden poliitikkojen valitsemana kohteena, osin juuri tätä hanketta varten.

Ja mainitun Federal Reserve Act –lainsäädännön nojalla kongressi luovutti rahan luomisen copyrightin Valtiolta, joka on luonnonlainomaisesti rahan, manin, ainoa orgaanien luoja ja määrääjä, tälle bastardille, tekoluomalle, Federal Reserve Systemille.  Temppu oli iso, ja suurin puhallus maailmanhistoriassa ikinä.
Dollari, jota Amerikka ja muu maailma kantaa taskuissaan, Painetaan Yhdysvaltain valtiovarainministeriössä ja ne allekirjoittaa US:n valtoivarinministeriön antamalla valtuutuksella valtiovarainministeri, mutta Dollarin ovat antaneet pois ja ulkoistaneet valtion lainsäädännöstä vastaavat, eikä Dollaria omista Yhdysvaltain valtiovarainministeriö eikä Yhdysvaltain valtio. 

Dollari on Federal Reserve Systemin paperi, lasku, jonka se lähettää maailmalle.

FED omistaa rahan Yhdysvalloissa, ja sitä kautta se omistaa koko maan.

Nyt, tänään, - näin väitetään ja syytetään – FED tappaa Amerikan, suomii sitä ja ajaa ihmisiä taloudelliseen perikatoon ja tietynlaiseen sosialistiseen helvetiin.  Helvettiin, jossa kansa, jokainen ihminen, jokainen ihmiseksi luotu, joutuu vastaamaan FEDin, tuon yksityisten pankkien luoman, laskuista.

FED ei aja kansalaisten etua, se ei puolusta äänestäjien etua, sen sydän ei syki veronmaksajien sydämien tahdissa: se ei toimi tukeakseen taloudellista hyvinvointia, se ei tähyä kansalaisten hyvään elämään.  Miten voisikaan: sehän on yksityisten pankkien luoma.

Keskuspankkijärjestyksen mukaisesti FED luo rahaa, vaikka se ei olekaan valtion pankki, eikä oikea keskuspankki, sillä on vain keskuspankkioikeudet, mutta ei omistus- ja hallintaoikeuden kautta tuleva myötäsyntyinen velvollisuus kansallisen hyvän edistämiseen.  FED luo rahaa, mutta se ei myönnä luottoa tai luo rahaa yleisölle, vaan antaa sen kaiken jäsenpankeilleen.

Niinpä:

Yhdysvalain Federal Reserve System, joka on yksityinen keskuspankki, omaa vallan pelastaa kaikki pankit, kuten se haluaa.
Se on valtava, lähes jumalan kaltainen voima, joka FEDillä on käsissään.

Niinpä nämä väärät profeetat jumalkomplekseineen – ovat pankkiireja, vaarallisinta lajia!

Niinpä niin.

Yksityiset pankkiirit ovat luoneet sen, minkä ne tarvitsevat, yksityisen keskuspankin.

Pankkiirit loivat poliitikot, joita he tarvitsivat – vain yhteen ja ainoaan asiaan, tämän järjestyksen luomiseen: oikeuttamaan asetelman, jotta näyttäisi siltä, että se on bona fide Valtion Elin, eikä yksityinen pankkijärjestelmä, joka se oikeasti on. 

Siksi nimi ”Liittovaltion” (Federal) eikä ”Hallituksen” (Government), ja ”Reserve” ikään kuin ”Varaturvaverkko”, ja ”System” (Järjestelmä) ikään kuin ”ei mikään pankki vaan Systeemi honk honk..”.

Kaikki tämä suoraan järjestelmän ytimessä.  ”Ei ihme että olemme aikamoisessa sopassa”, sanoo eräs tuttu analyytikko rapakon takana.

*

Vuonna 1977 Kongressi hyväksyi The Federal Reserve Act ´n muutetun muotoilun Federal Reserven rahapoliittisista tavoitteista kuulumaan tähän malliin:

"The Board of Governors of the Federal Reserve System and the Federal Open Market Committee shall maintain long run growth of the monetary and credit aggregates commensurate with the economy's long run potential to increase production, so as to promote effectively the goals of maximum employment, stable prices and moderate long-term interest rates."

Tällä päätöksellään Kongressi antoi FEDille sen, mikä tunnetaan nimellä “kaksoismandaatti” (“dual mandate”), eli tavoitteen ylläpitää kasvua raha-aggregaattien (luomisen avulla) ja maksimoida työpaikkojen määrää.

Eli kaksoismandaatilla Kongressi luovutti FEDille vastuuta talouskasvun ja työpaikkojen luomisesta.  Ja jos FED ei tässä suhteessa onnistu, se on FEDin vika, ei Kongressin vika.

Tällä luovutuksella Kongressi luopui perustuslaillisesta voimivaltuudestaan, vallasta ja vastuustaan talouskasvun ja työpaikkojen suhteen.  De facto maanpetoksellinen toiminta, jolla Kongressi siirsi presidentin ja Kongressin perustuslailliset valtuudet pankeille – ja vielä yksityisten pankkien muodostamalle konsortiolle, mikä on pahempaa kuin pelottavaa.
Kaksoismandaatti on syy siihen, että Yhdysvalloilla on ei-tee-mitään Kongressi, kuten nyt on.  Sillä ei ole rahoitusvastuuta, eikä finanssipoliittista johtovastuuta, koska se antoi perustuslailliset keskeiset tehtävät muualle, ulkoisti nämä ”kuumat perunat” pankkiiriseuralle ja suorastaan tyrkytti ne FEDille.

Ja niin ollaan tilanteessa, jossa ”kahden tempun FED” tekee yhtä ainoaa asiaa, jota se voi tehdä, nimittäin sen lisäksi että pelastaa pankkeja, se manipuloi korkoja.

Ei hyvä.

*

Mitä FED tekee kun talous tilttaa ja kasvu tyrehtyy, - ja työpaikkakehitys ottaa takapakkia?

Ainakaan FED ei joudu siihen vastuuseen, joka sille kuuluu.

Onko tämä ainut tie tulevaisuuteen?

Eräs finanssianalyytikko, jonka toimia tiuhaan seuraan, Shah Gilani sanoo:

”Ainut tapa jolla Yhdysvallat voi tavoitella uudelleen – venäläisen runonlaulaja Aleksandr Lvovichin sanoin ilmaistuna -  ”Olen kuullut on kaupunki tuolla” –henkisen meiningin, tavoitteellisen ponnistuksen, on yksinkertainen resepti:

Haudataan FEDhttp://yle.fi/aihe/artikkeli/2008/07/16/kari-tapio-olen-kuullut-kaupunki-tuolla#media=32208

Taitaa olla helpommin sanottu kuin tehty.

*

Onko FED ikuinen?

Onko läntinen keskuspankkijärjestys ikuinen?

Onko lama ikuinen?

Onko ikuinen ikuinen?

*

…ehkä me vain luulemme.
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset