Veikko Huuska

Saksan energiakäänne – mitä sille tätänykyä kuuluu?

Saksan energiakäänne – mitä sille tätänykyä kuuluu?

*

Avainsana: Energiakäänne.

Energiakäänne (Energiewende) on käsite, jolla viitataan Saksan tavoitteeseen rakentaa energiantuotantonsa vuoteen 2050 mennessä uusiutuvien energiamuotojen varaan.

*

Subventiot

”Sähkön kulutuksen ja tuotannon epätasapainoa on edelleen vaikea korjata, koska siirtoverkkojen rakentaminen etenee nihkeästi.

Saksa on luopumassa ekosähkölle maksetuista syöttötariffeista vuodesta 2017 lähtien. Uusille tuuli- ja aurinkovoimaloille ei jatkossa enää makseta automaattisesti 20 vuoden ajan selvästi markkinahintaa korkeampaa takuutariffia.

Ekosähkön lisärakentamiselle määritellään vuotuinen katto ja rakentamisluvat kilpailutetaan. Vähiten tukiaisia tarvitsevat hankkeet voittavat.”

Näin kirjoitti Kauppalehti 2.6.2016.

http://www.kauppalehti.fi/uutiset/saksa-luopuu-ekosahkon-muhkeista-takuuhinnoista/ikGrX6Pi

*

Energiatuet

Talouselämä uutisoi 15.5.2016:

”Euroopan unionin ilmasto- ja energia-politiikassa voi olla edessä hurja muutos, sillä Euroopan unionin yleinen tuomioistuin tuomitsi Saksan vuoden 2012 energiatuet osittain laittomaksi yritystueksi.

Tiistaina (10.5.2016) annettu päätös on merkittävä suunnannäyttäjä sille, millä tavoin EU:n energiatuet pitää suunnata ja mikä on valtiontukea yrityksille. Uusiutuvan energian tukijärjestelmiä on noussut eri EU-maihin kuin sieniä sateella.

Saksassa uusiutuvia energiamuotoja sekä niihin liittyvän infrastruktuurin rakentamista on tuettu viime vuosina 20–25 miljardilla eurolla vuodessa syöttötariffeilla. Sähköyhtiöiden asiakkaat joutuvat laskuissaan maksamaan lisämaksun, joilla taataan tuuli- ja aurinkovoiman tuottajille tietty minimihinta näiden tuotannosta.

Samalla sähköverkkoja hoitavat yritykset on velvoitettu ottamaan vastaan kaikki sähkö, jonka nämä tuottajat tuottavat.”

Talouselämä, 15.5.2016; http://www.talouselama.fi/uutiset/saksa-antoi-laittomia-yritystukia-6550051

EU: Yleisen tuomioistuimen ym. kotisivut: http://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7000/

*

Saksan rooli – sen ulkopoliittiset ja ekologiset tavoitteet?

The ulkopolitist.fi –sivuston Vieraskynä-palstalla kirjoitti 20.5.2016 Jyväskylän yliopiston projektitutkija Miina Kaarkoski, joka väittelee syksyllä 2016 tohtoriksi yleisestä historiasta väitöskirjalla, joka käsittelee Saksan liittopäivien ydinenergiapoliittisia debatteja 1991-2001.  Kaarkoski totesi, - taustoitettuaan ensin ansiokkaasti saksalaisen energiailmaston kehitystä 1970-luvulta lähtien, muun muassa:

”Nykyhetken näkökulmasta Saksan energiakäänteeseen liitettyihin ulkopoliittisiin visioihin ja niiden toteutumiseen on mahdollista suhtautua erittäin kriittisesti. Energiakäänteen kustannuksista ja muutoksen hitaudesta on kirjoitettu paljon puheenvuoroja. Saksan energiakäänteestä ydinenergiasta luopumisen merkityksessä ei ole tullut kansainvälistä mallia, vaan monissa maissa Suomi mukaan lukien ydinvoimaa rakennetaan edelleen.”

Ja edelleen artikkelin loppulauseessa:

”Arvio Saksan onnistumisesta energiakäänteen ulkopoliittisten johtajuusvisioiden toteuttamisessa voi muuttua ajan kuluessa. Syytä on tässä suhteessa pitää mielessä, ettei Saksassakaan ole vielä sanottu viimeistä sanaa ydinenergian tulevaisuuden osalta siinä mielessä, että ydinvoimaloita on edelleen toiminnassa. Esimerkiksi kotitalouksien näkökulmasta energiakäänteen myötä noussut sähkön hinta voi vaikuttaa mielipiteiden kehittymiseen ja sitä kautta puolueiden näkökantoihin. Toisaalta energiakäänteeseen perinteisesti liitetty ulkopoliittinen visio Saksan esikuvaroolista teknologisesti kehittyneenä, ydinteknologiasta eroon pyrkivänä suunnannäyttäjänä voi osaltaan selittää saksalaisten sitoutumista kalliina pidettyyn energiakäänteeseen.”

Lue koko Vieraskynä-artikkeli täältä: https://ulkopolitist.fi/2016/05/20/vieraskyna-energiakaanne-saksan-ydinvoimaton-voimannaytto/

*

Käytännön tilanne Saksassa

Yrittäessään vieroittaa Saksan ydinenergia- ja hiiliriippuvuuksistaan Angela Merkelin hallitus on vuosien ajan panostanut uusiutuvien energiamuotojen – ennen kaikkea aurinko- ja tuulivoiman – ohjelmaan ja tukemiseen.

Alustavat tulokset ovat tuskin olleet mitä ministerit tavoittelivat.

Pyrkimys luopua ydinvoimasta ja siirtyä vähähiilisiin virtalähteisiin on itseasiassa johtanut tilanteeseen, joka on paljon pahempi – sekä ympäristölle että Saksan sähkönkuluttajille.  Mutta, vastalauseista huolimatta, Berliini on edelleen pullollaan yrityksiä pelastaa Saksan massiivinen energian uudelleen suuntaamisen –programmi.

*

Saksasta puuttui teknologia, jolla toteuttaa alkuperäinen suunnitelma.

Nyt kaikki tietävät ja melkein tunnustavat, että tällainen muutos edellyttäisi merkittäviä parannuksia sekä infrastruktuuriin että itse energiantuotantoon.  Jotkut uudistuksen osa-alueet vaativat tekniikkaa, jota yksinkertaisesti ei ole saatavilla markkinoilla vielä.  Yhtäältä tilanne kieltämättä tarjoaa positiivisessa mielessä haasteen sekä tutkijoille että teknikoille. 

Keskeisiä kysymyksiä ovat ne, jotka liittyvät inversion ongelmaan (auringon ja tuulen tuottaman tasavirran muuttaminen vaihtovirraksi, jota voidaan jakaa sähköverkon kautta), ja toisaalta energian varastoimiseen akkuihin (sähköntuotannon seuraavan sukupolven kynnyskysymys).

Tämän hetken välitase on:

Saksan käyttösähkö on nyt merkittävästi kalliimpaa ja hiilidioksidipäästävämpää kuin tämän nolla-ydinvoimakokeen alkamista.

Matkaa nolla-ydinvoimaiseen energiaan on vielä rutkasti.

Selviytyäkseen oman ydinvoimansa alasajosta Saksan tuo ennätyksellisen paljon sähköä naapurimaastaan Ranskasta, jossa yli 70 % vientisähköstä tuotetaan ydinvoimalla.

*

Saksan talousministeriö on julkaissut uuden 17 miljardin euron strategian, jonka tarkoitus on edistää Saksan energiatehokkuutta.  Suunnitelma ulottuu vuoteen 2020 ja siinä on viisi osa-aluetta:

  1. Ensinnäkin: Lämpöhäviöiden estäminen ja yritysten hukkalämmön käytön tehostaminen, sekä näihin tavoitteisiin tähtäävien hankkeiden rahoittaminen niin päivittämällä vanhoja laitoksia kuin rakentamalla uusia.

  2. Toisekseen: Investointituki tehokkaampien pumppujen, sähkömoottoreiden, ilmanvaihtimien ja pakkausjärjestelmien tuottamiseen.

  3. Kolmannekseen: Ohjelma kaikkien alojen toimijoille, tavoitteena haastaa energiayhtiöt kilpailemaan energiatehokkuudesta keskenään, sekä lisäpanostukset energiaasäästäviin kohteisiin.

  4. Neljännekseen: Pilottiprojekteja tarkoituksena edistää digitaalista energianmittausta, joka kertoo kuluttajille, mistä he voivat tehokkaimmin säästää omaa energiankulutustaan.

  5. Viidennekseen: Julkinen tiedotuskamppanja, jolla pyritään vähentämään lämmön ja sähkön kulutusta niin kuluttajien, yritysten kuin valtion toimesta.

Saksan energiapähkinä on kaikkea muuta kuin helppo ratkaista!

Mutta panoksetkin ovat valtavat.  Ja panostukset, - kuten nyt tämä 17 miljardin euron satsaus, joka omalta osaltaan vauhdittanee tätä laajenevaa teollisuuden ja osaamisen alaa: energiatehokkuuden segmenttiä.

*

Lue lisää, esim.

Miikka Salon: EnergiakäänneSaksan ja Suomen energiapoliittiset valinnat. (2015).

”Saksassa on tuettu tuuli- ja aurinkovoimaa erittäin voimakkaasti 1990-luvulta lähtien ja nyt Saksa on uusiutuvan energian suurvalta. Suomessa taas uusiutuva energia on perinteisesti tarkoittanut vesivoimaa ja puun käyttöä eri muodoissaan.

Saksa on päättänyt luopua ydinvoimasta nopealla aikataululla samalla kun Suomessa on rakenteilla tai suunnitteilla kolme uutta ydinreaktoria.

Miten nämä kaksi maata ovat ajautuneet näin eri kurssille? Miksi Saksa on ylpeä energiakäänteestään ja Suomessa sitä pidetään kalliina epäonnistumisena? Entä miksi Suomessa ei tueta Saksan tavoin hajautettua pientuotantoa?”

http://www.visili.fi/fi/energiakaanne

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Euroopan energiapamfletti ei ole enää enemmän tai vähemmän epäonnistunut. Se on täydellisesti epäonnistunut. Uusiutuvan energian rakentaminen Euroopassa on jo nyt osoittautunut olevan yksi historian suurimmista fiaskoista.

Vuoteen 2014 mennessä uusiutuvaa energiaa EU oli rakentanut yhteensä 1,1 triljoonan euron edestä eli 1 100 000 000 000 €. Tällä suunnattomalla rahamäärällä on pystytty tuottamaan vain 3,8 % koko EU:n energiantuotannosta.

Uusituvan energian virhepäätösten ongelma on se, että päätöksiä on tehty poliittisin perustein. On Rakennettu ideologista energia. Poliitikothan eivät voi myöntää virheitään. Poliitikot mieluummin valehtelevat kuin myöntävät tehneensä virhepäätöksen.

Angela Merkelin aikana Saksa on rakentanut suunnattomasti uusiutuvaa energiaan, jota on tuettu 110 miljardin euron edestä. Tämä on valtava tulonsiirto köyhiltä rikkaille. Saksan kotitalouksien sähkön hinta on Euroopan korkein ja Saksassa on yli 8 miljoonaa kansalaista, jotka eivät pysty enää maksamaan kohonneita sähkölaskujaan.

Kuitenkin Saksan CO2-päästöt ovat vain lisääntyneet. Vuonna 2015 Saksan päästöt lisääntyivät 10 miljoonaa tonnia verrattuna vuoteen 2014.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Tuulivoimassa oleellinen juttu on, että sitä ei olisi pitänyt ottaa käyttöön, ennen kuin se on keksitty ja tuotteistettu. Nyt näin on lähdetty tekemään tuulivoimaloiden osalta täysin silmät ummessa ottamatta huomioon mitään haittatekijöitä ja ilmastopolitiikan kummallisuuksia, mitä siihen liittyy.

Tässä muutamia:
- satunnaisesti saatavilla käyttöaste 0 – 35 %
- vaatii hurjat tukiaiset Suomessa tuet nousemassa vuosittain yli 300 miljoonaan Euroon.
- vahvan säätövoimatarpeen takia tuhlaa energiaa ja aiheuttaa ohijuoksutuksia vesivoimaloista.
- lisännyt reilusti hiilenpolttoa Saksassa ja Tanskassa. Hampurissa avattiin juuri 1654 MW:n hiilivoimalaitos, joka kuluttaa 480 tonnia hiiltä tunnissa. Saksalaiset ovat kovin ylpeitä uudesta hienosta voimalastaan, joka tuottaa hiukan myös lämpöä Hampuriin. Voimalan hyötysuhde on jopa 50%:n luokkaa. Helsinki on vihreän ilmastopolitiikan ”ansiosta” lopettamassa 250 MW:n CHP-voimalansa, jonka hyötysuhde on vaivaiset 90%!
- Suomessa CHP-voimalan lakkauttaminen (maailman puhtain ja tehokkain voimala) lisää hiilenpolttoa mm. Tahkoluodossa (lauhdevoimalaitos) ja jopa Tanskassa asti, kun sähkön tuontitarve lisääntyy.
- Hiilivoimaloita joudutaan pitämään käytössä jatkuvasti, kun niiden käynnistäminen on hidasta eivätkä ne pystyisi vastaamaan tuulivoiman on/off heittelyyn, jos olisivat kylmänä. Tästä syystä niitä joudutaan ajamaan vajaateholla, jolloin hyötysuhde kärsii.
- tuulivoimalla on etuoikeus verkkoon, mutta ei mitään vastuita huoltovarmuudesta eikä varavoimasta. Perusvoimalaitoksilla on lukuisia lakisääteisiä velvollisuuksia. Tukiaisilla tuotettua sähköä lahjoitetaan tuulisina päivinä naapureille Tanskasta ja Saksasta. Tekee varavoimalaitoksista kannattamattomia, kun tuotettua tehoa joudutaan jatkuvasti säätämään.
- tuulivoima lisää ns. taajuuden tukemistarvetta. Se tarkoittaa siihen osallistuvien voimaloiden tehonlaskemista sovitulla määrällä, jotta ne voisivat reagoida nopeasti tuulivoiman tehoromahduksiin.
- tuulivoima lisää riskiä voimala-alueen lähistön jännitevaatimusten täyttämistä, kun linjan tehonsiirtosuunta muuttuu. Kotitalouksille annettu lupa tuottaa sähköenergiaa verkkoon aurinko- ja pientuulivoimalla lisää tätä riskiä merkittävästi.
- lyhyt käyttöikä ja vaatii paljon huoltoa, 10 - 15 v.
- kuluttaa harvinaisia maametalleja.
- miljoonia tonneja betonia Suomen luontoon.
- voimalat yhtiöitetty lähes varattomille yrityksille, kun voimala
kuluu loppuun ja tuet loppuvat, on riski, että purku jää maanomistajalle
- lisää tarvetta uusiin sähkölinjoihin ja teihin.
- vie valtavasti pinta-alaa ja vähentää metsänkasvua, kun tuulta vaimentava metsä pitää kaataa nuorena.
- maisemahaitta
- laskee kiinteistöjen arvoa.
- meluhaitta ja ilmanpaineen värähtelyenergia on ihmisten ja eläinten terveyshaittana. Äänimittauksen painotuksesta. A-painotus ei mittaa matalaa 0-20 Hz infraääntä. Useimmat äänimittarit eivät mittaa infraääniä, koska taajuusvaste loppuu n. 20 Hz:ssa. Terveys- ja ympäristöhaittojen uutisointi halutaan pitää vielä piilossa.
- välkyntä haittaa
- häiriöitä radioliikenteelle ja tutkille.
- tappaa lintuja ja lepakoita.
- rahat etupäässä ulkomaille.
- liittyy nepotismia ja muuta korruptiota runsaasti.
- sähkönkulutus vaihtelee Suomessa etupäässä vuodenaikojen mukaan 8 – 15 GW.
- Energiaviraston syöttötariffin piirissä on nyt tuulivoimaloita 1 400 megawatin verran, ja järjestelmään hyväksyttyjä hankkeita on lähes 800 megawattia.
- Vuonna 2015 syöttötariffilla tuetut tuulisähköt maksoivat veronmaksajille 143 miljoonaa euroa ja vastasivat 0,5% kokonaisenergiatarpeesta
- EU komissiolle Suomi on luvannut tarkistaa syöttötariffin tason vuosittain (SA.31107 sivu 9 kohta 42): "Jotta voitaisiin välttyä siltä, että korvaukset kasvavat ajan myötä liian suuriksi, Suomen viranomaiset aikovat seurata tuotantokustannuksia vuosittain ja tarvittaessa mukauttaa tukea ohjelmaan liittyvien uusien voimaloiden osalta." Mitään säätöjä ei ole tehty, rahahana on jätetty auki..
- Suomeen ostetut tuulivoimalat eivät ole EU:n konedirektiivin mukaisesti hyväksyttyjä laitteita. http://www.sundcon.fi/uploads/PowerPoint_sarja_Kon...

Uusi suomalainen taidonnäyte arktisesta "offshore" rakentamisen osaamisesta on käynnistynyt Porissa.
Merituulipuisto rakennetaan 2 - 4 km päähän Reposaaren kaupunginosasta, (600 m Tahkoluodon rannasta), Reposaaressa asuu n. 1000 asukasta. Värähtely energian saa jokainen asukas tuntea kehossaan Reposaaressa halusi sitä tai ei. Heikommat sairastuvat ensin, ja jokainen saa haitoista pysyvät haitat.
Tuulivoimalat ostetaan Siemensiltä ja pystyttäminen merelle hoidetaan belgialaisella kalustolla ja työvoimalla?? = suomalaisesta osaamisesta erikoinen ja hyvin kallis näyttö.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Saksalaiset ovat rakentaneet miljardeilla kasinkertaisen sähköjärjestelmän :

https://www.energy-charts.de/power_inst.htm

- Saksan tehon tarve on n. 80 GW
- Tuuli/Aurinkotehoa on n. 80 GW

Ja silti Saksassa pyörii ydinvoimalat, hiilivoimalat jne..

Vaikka Saksa hulluudessaan nostaisi sattumasähkön kymmenkertaiseksi ( 800 GW:in) , ei yhtään pahisvoimalaa voitaisi sulkea ; tämä alkaa pikkuhiljaa mennä perille Saksan-maassa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset