Veikko Huuska

Englannin keskuspankin ex-johtaja: Euroalue on tuhoon tuomittu

Englannin keskuspankin ex-johtaja: Euroalue on tuhoon tuomittu...

Turun Sanomat kertoo HS:iin tukeutuen: tänään pe 3.6.2016 klo 7:2o;

”HS: Kärkiekonomisti varoittaa euroalueen tuhosta”

ja jatkaa;

”Euroalueen kriisiä paraatipaikalta seurannut ekonomisti Mervyn King varoittaa, että euroalue on tuhoon tuomittu, ellei se muutu.

Englannin keskuspankkia vuosikymmenen ajan hiljattain johtanut King arvioi euroalueen tilannetta Helsingin Sanomille.

Euroalueella on Kingin mielestä jäljellä kolme vaihtoehtoa.

Ensimmäinen on se, että hintakilpailukykynsä menettäneet eurovaltiot polkevat palkkansa ja hintansa pohjamutiin. Tämä auttaisi vientiä ja piristäisi talouskasvua, mutta hintana olisi pitkittyvä suurtyöttömyys.

Toinen vaihtoehto on sen hyväksyä, että rahaliitossa on sekä köyhiä että rikkaita alueita, ja niiden välillä tarvitaan pysyviä tulonsiirtoja. Kingin mukaan mikään ei kuitenkaan viittaa siihen, että rikkaiden euromaiden poliitikot olisivat valmiita myöntämään tulonsiirrot välttämättömiksi.

Kolmas keino on euroalueen hajottaminen, esimerkiksi niin, että heikoimmat maat jättävät rahaliiton määräaikaisesti.”

 

Lähde: http://www.ts.fi/uutiset/talous/2677714/HS+Karkiekonomisti+varoittaa+euroalueen+tuhosta

 

*

Tässä muuten paradoksi:

Helsingin Sanomien vuosikertatilaajana saatoin lukea klo 5.oo jälkeen tänä aamuna koko Hesarin jutun aamukahvipöytäni ääressä.

Nyt en voi sitä lukea (viitsi maksaa), koska HS:n versio on maksullinen.

Mutta apu tulee Turuust: Turun Sanomat esittää tiivistelmän HS:n jutusta – ja Tursarin juttu on ilmainen!

Näin pelaa nykyinen mediamaailman logiikka.

 

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kuka Mervyn King?
Mervyn Allister King (s. 30. maaliskuuta 1948) on brittiläinen ekonomisti, joka toimi Yhdistyneen kuningaskunnan keskuspankin eli Bank of Englandin pääjohtajana vuosina 2003–2013.
King opiskeli Cambridgen ja Harvandin yliopistoissa. Hän on opettanut Cambridgen ja Harvardin lisäksi Birminghamissa, MIT:ssä ja LSE:ssä.
Bank of Englandin palvelukseen King siirtyi pääekonomistiksi vuonna 1991. Hänestä tuli pankin varapääjohtaja vuonna 1998 ja pääjohtaja vuonna 2003.
*

Mr Kingillä on suomalaisittain melkoinen meriitti: hän on naimisissa suomettaren kanssa!
King on naimisissa suomalaisen Barbara Melanderin kanssa vuodesta 2007, pariskunta avioitui vuonna 2007 Helsingissä. He olivat tavanneet toisensa ensimmäistä kertaa 1970-luvulla Cambridgen yliopistossa.
Ja vielä toinenkin ”etu”:

Hän arvostaa Sir Ristoa;

”King on sanonut ihailevansa Suomen Pankin etistä pääjohtajaa Risto Rytiä!.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Mervyn_King
*

Toisaalta, tämä Bank of Englandin ex-pääjohtaja sanoi viime maaliskuussa:
”Saksasta on kasvanut liian voimakas toimija, joten sen tulisi erota Euroalueesta pelastaakseen rahaliiton”, hän kiteytti CNCB:n haaastattelussa.

Joten:
”Saksan pitäisi lähteä Euroalueesta!”
Germany should leave euro zone: Mervyn King

Lue lisää: http://www.cnbc.com/2016/03/21/
*
Kommentti:

Tässä ollaan asian ytimessä:
Euron ja Euroalueen ongelma ei löydy laidoilta – vaan keskeltä.
Euron ongelma on Saksa. Euro ei voi toimia eikä pelastua niin kauan kuin Saksa on Eurossa. Saksan on erottava Eurosta. Mutta se on mahdotonta. Se on poliittisesti mahdotonta. Se tietäisi Euron hajoamista.

Euro ei toimi, eikä Euroa voi pelastaa.

Siksi Euro = Eurexit.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Mervyn King em. haastattelussa:

"Germany has grown too powerful and should leave the euro zone in order to save the union, former Bank of England Governor Mervyn King said Monday.

"That would be the best way forward, and I would hope that many of my American friends would stop pushing the Europeans to throw money at the problem and say we must make the euro successful," he told CNBC's "Squawk Box."

The tragedy of the euro zone, said King, is that Germany entered the project in a bid to bind itself into Europe so that no European country would ever again fear the country's power. But now Germany is more powerful economically and politically than it was when the euro was adopted, he said."

*

Nostamatta millään muotoa omaa häntää, totean, että tässä Bank of England´in ex-pääjohtaja puhuu samasta asiasta, josta itse kirjoittelin jo vuonna 2011, eli:

Euroopan suuri hanke, Euroopan Unionin laajeneminen ja syveneminen, ja Euro sen "kirsikkana" oli poliittinen päätös, poliittinen strategia ja hanke, jonka julkilausuttuna, mutta nyttemmin jossain määrin unohdettuna argumenttina oli WW II:n jonkinlainen ajatuksellinen synteesi siitä, että
"Saksaa ei saa koskaan päästää kasvamaan niin vahvaksi, että se (jälleen kerran) uhkaisi koko Euroopan ja Maailman rauhaa".

Siksi tämä Euroopan Unioni ja siksi Euro - kapaloimaan ja "keskinäisriippuvuuden lisäämisen kautta", kaupan ja muun inhimillisen vuorovaikutuksen avulla, sidomme Saksan Eurooppalaisen kodin ytimeen.

Mutta - EU:n syvenemisen ja Euron kautta maailmanhistorian ironiset kasvot näyttäytyivät meille, ja tarkoitusperämme, niin hienot kuin olivatkin, kääntyivät täydelliseksi vastakohdakseen:

Poliittisella hankkeella, jolla pyrimme sitomaan ystävyyden sitein ja kumppanuuden kahlein Saksan muun Euroopan yhteyteen, pyhien yhteyteen, onnistuimmekin sitomaan itsemme - muun Euroopan - Euron kahleisiin, ja Saksan alamaisuuteen.

Saksa on nyt vahvempi kuin koskaan. Se on taloudellinen jättiläinen ja poliittinen mahtaja, joka määrää viime kädessä olennaiset siirrot Euroopassa. Siltä puuttuu vain yksi. Armeija - ja ydinpommi, ja näiden muodostama pelote. Mutta ei hätää: kotvan kuluttua sillä on nekin.

Tämä on kuin Grimmin sadusta:

Gretchen piti sitoa, mutta sitojat sitoivat itsensä.

King puhuu asiaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Hei, tämä tyyppi, tämä King, taitaa olla aika terävä:
The Guardian esitteli 31.3.2016 tuon hänen uusimman kirjansa ”Ehe End of Alchemy” .
Taattua: – nimi on enne.
He also has a hinterland, quoting at the outset two of TS Eliot’s most haunting lines: “Where is the wisdom we have lost in knowledge?/ Where is the knowledge we have lost in information?” – lines that any education minister should have pinned up on their office wall.

The Jamesian donnée of his book is a remark made towards the end of his governorship.
“We in China have learned a good deal from the west about how competition and a market economy support industrialisation and create higher living standards,” a Chinese central banker observed to him in Beijing in 2011, as they relaxed after a game of tennis. “We want to emulate that.”
Then, as King recalls, came the sting in the tail: “But I don’t think you’ve quite got the hang of money and banking yet.”

Juttu täällä:
https://www.theguardian.com/books/2016/mar/31/merv...
*

Käyttäjän jhuopainen kuva
Juhani Huopainen

Kingin pointit ja vaihtoehdot eivät eroa mitenkään siitä, mitä minä olen toitottanut täällä 2011->

Mä yritin sanoa, että kaikesta julkisuudessa harrastetusta valehtelusta huolimatta se on konsensuskäsitys. Ei se mennyt perille. Liian rakastuneita monet olivat silloin valehteleviiin auktoriteetteihinsa.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Toimiakseen euro tarvitsisi liittovaltion yhteisine verotuksineen, mutta eihän tuohon utopiaan enää kukaan usko.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset