Veikko Huuska

BIG-Data töihin – ETLAnow hyödyntää suuria tietomassoja ennustekäytössä

BIG-Data töihin – ETLAnow hyödyntää suuria tietomassoja ennustekäytössä

*

”Suomessa tehdään päivittäin 30 miljoonaa Google-hakua. Niitä voi hyödyntää muun muassa työttömyyden ennustamisessa, ilmenee tutkija Joonas Tuhkurin raportista Big Data: Google-haut ennustavat työttömyyttä Suomessa (ETLA Raportteja 31).

Google-hakujen hyödyntäminen muiden taloudellisten indikaattorien ohella tarkentaa nykyhetken ja lähitulevaisuuden ennustetta potentiaalisesti muutamilla prosenteilla.”

Näin kertoi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA –verkkosivuillaan jo parisen vuotta sitten, tarkemmin sanoen 14.8.2014.

 https://www.etla.fi/uutiset/big-data-google-haut-ennustavat-tyottomyytta-suomessa/

Mainittu ETLAn Raportti 31 on luettavissa täällä: https://www.etla.fi/julkaisut/33195/ (36 sivua).

https://www.etla.fi/wp-content/uploads/ETLA-Raportit-Reports-31.pdf

*

Google-index

Google-hakujen ennusteiden osuvuutta parantava vaikutus kiteytyy raportin mukaan käsitteeseen, jota kutsutaan nimellä ”Google-index”.  Väitetään, että Google-haut parantavat nykyhetken ennustetta jopa noin 10 %, ja kolmen kuukauden prognoosia jopa 39 %.  Tämä toteutuessaan on eittämättä sekä tilastollisesti että käytännöllisesti merkitsevä ero. 

Raportin esittelyssä todetaan:

Google-hakujen sisältämän informaation arvioimiseksi raportissa vertaillaan yksinkertaista työttömyyttä kuvaavaa mallia sellaiseen malliin, johon on lisätty Google-aineistosta muodostettu muuttuja, Google Index. Tämän lisäksi tarkastellaan muuttujien välisiä ristikorrelaatioita ja suoritetaan Granger-kausaalisuustesti.

Yksinkertaiseen vertailukohtaan nähden Google-haut tarkentavat nykyhetken ennustetta 10 % absoluuttisella keskivirheellä mitattuna. Lisäksi Google-hakujen lisääminen malliin parantaa kolme kuukautta eteenpäin tehtyä ennustetta 39 %.

Havaitaan myös, että Google-haut tarkentavat ennustetta erityisesti käännekohdissa.

Tulokset viittaavat siihen, että Google-haut sisältävät hyödyllistä informaatiota nykyhetken ja lähitulevaisuuden työttömyydestä Suomessa.”

*

Google-hauista hieman:

https://en.wikipedia.org/wiki/Google_Search

Google-indexistä vähäsen:

https://support.google.com/webmasters/topic/4589100?hl=en&ref_topic=4558844

Ja vähän lisää indeksoinnista, algoritmeistä etc.:

https://www.google.com/insidesearch/howsearchworks/crawling-indexing.html

Pari sanaa miten Google-haku toimii:

https://support.google.com/webmasters/answer/70897?hl=en

Ja vielä tuoretta selitystä hakujärjestelmästä, Thijs de Valk kertoo tuoreessa postauksessaan 22.5.2016;

https://yoast.com/google-webmaster-tools-google-index/

*

Nyt ETLA on lanseerannut pari päivää sitten ETLAnow –järjestelmän, joka hyödyntää Big Dataa – eli uusia suuria tietomassoja – ja tekee sen nimenomaisesti ennustekäytössä.  Elinkeinoelämän tutkimuslaitos uskoo näin saatavan entistä parempia taloutta ja sen eri dimensioita koskevia ennakointitietoja, ennusteita.

ETLAnow:sta vastaa ETLA:ssa Jouko Tuhkuri.

Tällä hetkellä ETLAnow tuottaa ennusteen työttömyysasteesta jokaisessa 28:ssa EU-maassa käyttäen reaaliaikaisia tietoja työttömyyteen liittyvistä Google-hauista ja tuoreimpia Eurostatin tietoja työttömyysasteesta. ETLAnow tuottaa ennusteet automaattisesti päivittäin. ETLAnow on kehitetty yhteistyössä 29 eurooppalaisen tutkimuslaitoksen kanssa.

Suora linkki ETLAnow –julkaisuun 25.5.2016: 

http://www.etla.fi/etlanow/

https://www.etla.fi/julkaisut/etlanow-a-model-for-forecasting-with-big-data-forecasting-unemployment-with-google-searches-in-europe/

*

Etlan tutkija Jouko Tuhkuri tähdentää, että uudet aineistot mahdollistavat parempia ennusteita taloudesta ”erityisesti sen käännekohdissa, kuten talouskriisin kynnyksellä”.

Hyvä asia, jos näin on.  Vakaassa tilanteessa kuka tahansa osaa viivottimella jatkaa trendiviivaa, ei siinä paljonkaan vaadita. 

Muutoksen tunnistaminen on osaamista.  Muutos, ja mihin suuntaan – siinäpä pointti!

*

Ei uutta auringon alla

ETLAnow ei ole mikään uusi hanke.

JO vuosia on puhuttu Google-hakujen käytöstä monenlaisten ilmiöiden ja tapahtumien haistelussa ja ennakoinnissa.  Oli sitten kyse pörssin romahdus, Krimin valtaus, jonkin suuryrityksen konkurssi tms.

*

Talouselämä kirjoitti 29.7.2014:

”Tutkimus: Google osaa ennustaa pörssiromahduksia”

”Liiketoimintaan ja politiikkaan liittyvistä Google-hauista voidaa ennustaa pörssiromahduksia, väittää Warwick Business Schoolin ja Bostonin yliopiston yhteistutkimus. Tutkijat analysoivat Yhdysvaltalaisten hakusanoja vuosina 2004-2012 ja havaitsivat tiettyjen hakujen lisääntyvän ennen romahduksia.

Tutkijoiden mukaan hakukäyttäytymisen tarkkaileminen voisi toimia talouden tilaa mittaavana ennakkovaroitusjärjestelmänä.

tutkijat loivat sanoista automaattisesti hakuja tarkkailevia algoritmeja luokittelemalla liiketoimintaa ja politiikkaa kuvaavat sanat.Tutkijat hyödynsivät Google Trends -työkalua, jolla he selvittivät, kuinka usein sanoja haettiin.

Vertaamalla hakutilastoja New Yorkin pörssin yleisindeksi S&P 500:n muutoksiin, he huomasivat hakusanojen hakutiheyden korreloivan osakemarkkinoiden myöhempien muutosten kanssa. ”

Talouselämä, 29.7.2014: http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus-google-osaa-ennustaa-porssiromahduksia-3460392

*

Google-trends

Nousevia hakuaiheita voi tutkailla Google-trends´illä:

https://www.google.fi/trends/

Kiehtova seuranta-aihe on juuri nyt lähimmän puolen vuoden ajan Yhdysvaltain presidentinvaali ja sen vaihtuvat kannatuskäyrät, kiinnostuksen sektorit.

https://www.google.fi/trends/explore#q=%2Fm%2F0ncc_0w&date=today%203-m&cmpt=q

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset