Veikko Huuska

Mihin minä uskon - mitkä asiat elämässä ovat tärkeitä ja keskeisiä minulle?

Mihin minä uskon - mitkä asiat elämässä ovat tärkeitä ja keskeisiä minulle?

YLE lanseerasi Vapun alla kyselyn ”Mihin sinä uskot?”.

YLE/Oppiminen esittelee testisarjansa fb-sivuillaan seuraavasti:

”Mihin sinä uskot? Mitä asioita pidät elämässäsi tärkeinä? Testaa! Testi perustuu tieteelliseen tutkimukseen. Se kartoittaa perinteisen uskonnollisuuden lisäksi myös ns. implisiittistä uskonnollisuutta eli asioita, joilla voi olla nykyihmisen elämässä sama rooli kuin uskonnoilla.”

https://www.facebook.com/yleoppiminen/posts/1096544717077951

Vuorokautta myöhemmin jo yli 10.000 oli tehnyt testin, siellä kerrottiin.  Mikähän on nyt saldo?

*

YLEn usko-testi on täällä;

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/27/mihin-sina-uskot-testaa-itsesi

Näin testi laadittiin:

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/27/nain-tehtiin-mihin-uskot-testi 

*

Minun testi

Minäkin tulin tehneeksi itselleni tuon testin – tosin hieman empien.  Toisaalta vierastan uskon mittaamista ja lähempää määrittelyä, koska lähtökohtaisesti en pidä sitä mielekkäänä.

Mutta toisaalta omien käsitystensä, tuntemustensa – ja myös uskonsa ja sen kohteiden, uskon laadun ja pitävyyden, pohdinta aika ajoin – vaikka saattaakin johtaa mukavuusalueen ulkopuolelle, voi olla ihan paikallaan.

Testin tehtyäni olin itseasiassa hyvilläni, että tein sen.  Tietysti olin hieman hämilläni, kun luin testin palautteen.  En ehtinyt pahemmin etukäteen miettiä, mitä sieltä tulee, mutta oletin oman uskonlaatuni ja mallini olevan jotain sen verran rationaalista ja ehkä niukkaa, että siitä olisi testikone voinut lausua melko tylystikin. 

”Sinä penseä, ankea, nykysuomalainen sekulaari tylyttäjä…!” 

Tms. vastaavaa.

Mutta menin siis hämilleni, ja samalla vähän ilahduinkin, kun testituloksessa luki näin.

*

Testikone vastasi minulle sille syöttämieni vastusten (pajunköyden?) perusteella:

”Uskot johonkin, joka on enemmän kuin puhdasta materiaa

Sinusta ihmisjärjellä ei yksinkertaisesti pysty selittämään kaikkea. On olemassa muutakin! Tunnet yhteyttä korkeampaan voimaan – ilman, että välttämättä kuvittelet sen olevan jossakin toisessa maailmassa. Kenties uskot tiettyjen asioiden elämässä olevan pyhiä, edellyttävän kunnioitusta ja kiitollisuutta. Kenties uskot myös, että kaikella on tietoisuus ja keskinäiset sidoksensa. Riippumatta siitä, miltä uskosi näyttää konkreettisesti ulospäin, elämääsi ohjaa ajatus siitä, että tässä maailmassa on ulottuvuus, joka on enemmän kuin materiaa.

Uskot yhteiskunnalliseen vastuuseen

Ovatko Edward Snowden ja Mahatma Gandhi sankareitasi? Kenties. Joka tapauksessa uskot siihen, että elämässä on kyse ennen kaikkea vastuun ottamisesta – omasta itsestäsi, muista ihmisistä ja ympäristöstä. Näet elämäsi laajemmassa yhteydessä ja tunnet itse olevasi osa suurempaa kaikkeutta. Yksi tai useampi seuraavista periaatteista on sinulle erityisen tärkeä: panostaminen tuleviin sukupolviin, terveystietoisuus, luonnonläheisyys, aitous ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.”

*

Että ihan Edward Snowden ja – Mahatma Gandhi!  Ymmärtänette, että menin änkäksi.  Sitten rupesi tuntumaan, että taisin vähän fuskata vastauksia rustatessani: enköhän sittenkin vähän sievitellyt ja parannellut omaa arviotani itsestäni ja tuntemuksisstaani?  Siis petin itseäni!

No, ainakin tällaisen ”jälkipuinnin” perästä aloin ajatella, että ehkä tämän testin tekeminen sittenkin oli hyväksi.  Jos ei muuten, niin ainakin aloin epäillä itseäni, omaa vilpittömyyttäni.  Ilmankos vaimo aina joskus sanoo, että oot sä Veikko aika silmänpalvoja.

*

Hyvä, mahdollinen lukija, harkitsepa, kannattaisiko sinunkin kenteis täyttää tuo YLEn Mihin minä uskon? – testi?

Vastaamalla noin 70 kysymykseen voit saada selville, mitkä asiat elämässä ovat sinulle tärkeitä ja keskeisiä.  Noin, sivusto asiaa kuvaa.

Testi perustuu professori Tatjana Schnellin pitkäaikaiseen tutkimustyöhön Innsbruckin yliopistossa.

Linkki;

http://yle.fi/aihe/artikkeli/2016/04/27/mihin-sina-uskot-testaa-itsesi

*

Pari linkkiä; prof. Tatjana Schnell ja hänen tutkimusaiheisiinsa:

https://www.researchgate.net/profile/Tatjana_Schnell

Dr. Schnell esittelee tutkimustoimintaansa:

Minun tutkimusalueeni on eksistentiaalinen PSYKOLOGIA, jossa keskitytään vahvasti elämän tarkoitukseen ja maailmankuvaan.  Mittauksen ja määrittelyn kohteina ovat: terveys, kärsimys, hyvinvointi, työn mielekkyys, kansalaisuus, uskonnollisuus, hengellisyys, sekulaarin rooli pätöksenteossa. Lisäksi mikroprosessit; merkitysvivahteiden rakentaminen.  Avainsanoihin kuuluu psykoneuroimmunologia (psychoneuroimmunology):, maallistuneisuuden ulottuvuuksien mittaaminen.

Merkityksestä ja eritoten elämän merkityksestä; http://www.religiousstudiesproject.com/podcast/sources-of-meaning-and-meaning-in-life-an-interview-with-tatjana-schnell/

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Minulle tuli tuollainen vastaus:

"Et usko Jumalaan

Tämän oletkin jo varmasti tiennyt entuudestaan: et ole uskovaista tyyppiä. Rukoileminen ei ole sinun juttusi, etkä tiedä, miksi joku Jumala antaisi sinulle voimaa. Muut asiat elämässä ovat lähempänä sydäntäsi. Löydätkö ne tästä palautteesta? Vai olemmeko unohtaneet jotakin? Siinä tapauksessa kirjoita meille kommentti!"

Sanoisin todella tyhjäksi testiksi. Ei siis mitään uutta allekirjoittaneelle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset