Veikko Huuska

Punatähden liitto hakaristin kanssa – Brestin salailtu voitonparaati 22.9.1939

Punatähden liitto hakaristin kanssa – Brestin salailtu voitonparaati 22.9.1939

Neuvostoliiton/Venäjän reparoitu historia on restusoinut Saksa-kumppanuuden 1939-1941.

*

Kun taannoin kävin Kremlissä, mielessäni aktualisoitui muuan vanha kysymys:

”Neuvostoliitto kävi näköjään sotansa 1941-1945.  Miksiköhän se isäukko lähti Sortanlahdesta Antinpäivänä 1939?”

Katso: https://picasaweb.google.com/113679801467129695575/MoskovaTsherepovetsSyvarinLuostariKizi#5524501829518787954

Selkeä syy kysymykseen oli tietenkin se, että Neuvostoliitto ja sen seuraajavaltio Venäjä esittää itsensä toisen maailmansodan voittajavaltiona, ja tekee sen ”Suuren isänmaallisen sodan nimissä”.  Tämän tarinan mukaan Puna-armeija kävi suuren sotansa vuosien 1941-1945 aikana, ja nimenomaan sankarillisena mutta voittoisana otteluna fasistisia maahantunkeutujia vastaan.

Tämä kertomus on epäilemättä kaunis ja tunteisiinvetoava, mutta siinä on ainakin yksi puute.  Siitä puuttuvat kokonaan toisen maailmansodan merkittävät alkuvuodet, vuodet 1939-1940.  Tämä amputaatio onkin aiheuttanut sen että ystävämme idässä eivät halua puhua niinkään toisesta maailmansodasta, kuin itselleen ja sepitteelleen niin olennaisen tärkeästä Suuresta isänmaallisesta sodasta.

Neuvostoliiton ja myöhemmän Venäjän pyrkimys häivyttää toisen maailmansodan olennainen alkuvaihe historian lehdiltä on onnistunut hämmästyttävän hyvin.  Se on Euroopan nykyhistorian hämmentävimpiä historian peukalointeja.  Neuvostoliiton rooli maailmansodan voittajavaltana on merkittävästi peittänyt ja kätkenyt koko maailmanpalon sytyttäjän roolin ikään kuin uhrin ja uhrautujan sankarillisen viitan kätköihin.  Syyllisyys – merkittävä osasyyllisyys – tuhoisan sodan käynnistäjänä, on häivytetty, tai ainakin roolin näkyvyyttä on kummallisesti kuurattu piiloon. 

Ilmankos vähäisintäkään häpeän saati katumuksen piirrettä ei naapurimme toiminnassa ja käytöksessä ole havaittavissa.

*

Wehrmachtin ja Puna-armeijan yhteinen voitonparaati 22.9.1939 Brest, Puola

Elävää kuvaa – vaikkakin tehokkaasti historiasta pois puunattua.

https://  Kesto: 03:48 min.

“Wehrmacht and Red army parade - Brest Poland - 22-9-1939”

9.5.2016: 1242 katselukertaa.

*

Yhteinen Natsi-Neuvosto –voitonparaati Puolassa 22.9.1939

Hieman perusteellisempi, ja paljastavampi, ystävyydenosoitusten kimara:

https:// Kesto: 07:36 min.

“Joint Soviet-Nazi military parade in Poland. The history of Russian aggression.”

Punatähden ja Hakaristin koristelemat paraatiportit on tehokkaanpuoleisesti retusoitu historian sivuilta.

Katso Tube ajassa 01:12. -  Katselukertoja 9.5.2016 mennessä: 1494 kpl.

*

Toinen maailmansota kuitenkin alkoi tunnetulla tavalla Neuvostoliiton ja Saksan diktaattorien tekemän liittosopimuksen merkeissä. 

Maiden ulkominiterien nimeä kantavan Molotov-Ribbentrop –paktin mukaisesti Euroopan kaksi mahtia jakoi välissään olevan maa-alan lähes kristillisenä tasajakona keskenään.  Siinä saivat kyytiä niin Puola, Baltian maat kuin myös syrjäinen Suomi.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Molotov%E2%80%93Ribbentrop-sopimus

Itse sotatoimet käynnistyivät Saksan hyökkäyksellä Puolaan 1.9.1939, ja Wehrmachtin salamasodan edettyä keskinäisen jakolinjan tuntumaan Neuvostoliitto puuttui peijaisiin 17.9.1939 ja valtasi nopeaan tahtiin oman jako-osansa.  https:// (Kesto: 02:47 min).

Puolan neljäs jako oli tosiasia 30.9.1939 kun Puolan armeijan viimeiset joukot antautuivat.  Liittolaismaiden Neuvostoliiton ja Saksan ensimmäinen ryöstöretki oli saatettu loppuun.  Mutta liittolaisuus jatkui, ja oli voimassa 22.6.1941 saakka.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Puolan_offensiivi

*

Toisen maailmansodan aloittivat Neuvostoliitto ja Saksa.  Niiden ”suloisen sopusoinnun” tietynlainen huipentuma nähtiin 22. päivänä syyskuuta 1939.  Saavutettua sotilaallista voittoa Puolasta juhlittiin asianmukaisin menoin.  Paikkana oli Puolalainen vanha linnoituskaupunki Brest-Litovsk/Brest.  http://www.minelinks.com/war/epilogue_doc3.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Brest_(Valko-Ven%C3%A4j%C3%A4)

*

Kahden kumppanuksen johtajat, Hitler ja Stalin, eivät sentään rynnänneet Brestiin voitonparaatiin, vaan häpeällinen ystävien keskinen voitonjuhla delegoitiin sotilasportaalle, joka oli likaisen työn tehnyt – ja jatkoi sitä rintarinnan.

Puola – tuo Versaillesin rauhansopimuksen synnyttämä paskiainen on poistettu maailmankartalta!  Kauan eläköön Neuvostoliiton ja Saksan ystävyys!”

Näin julisti M-R –sopimuksen toinen korkea allekirjoittaja, Neuvostoliiton ulkoministeri Vjatseslav Mihailovits Molotov.

*

Verellä ja raudalla halki Puolan lyöty veljellinen uusi raja sai nimen ”Rauhan raja” (Border of Peace”).  Mutta vain kahden hyökkääjävaltion kielipelissä, muut – Puola itse ja koko ulkoinen maailma paheksui tätä ”riistanjakoa”.

Katso kuvia veljellisestä vehkeilystä ja juhlinnasta Neuvostoliiton ja Saksan edustajien kesken Brestissä 22.9.1939:

http://www.rferl.org/media/photogallery/history-world-war-soviet-union/26538932.html

*

Generalissimus Stalinin mukaan (22.9.1939) Neuvostoliiton ja Saksan yhteinen tavoite oli ”uuden rauhan ja järjestyksen” luominen ”entisen Puolan valtion” alueelle, joka oli tuhoutunut ”entisen Puolan valtion romahtamisen seurauksena”. 

Rauhan rajan tarkoituksena oli myös auttaa Puolan kansalaisia luomaan uudenlaiset ehdot poliittiseen elämäänsä.  Sanomattakin on selvää, että ”entisen Puolan valtion romahtaminen” on saanut aikaan myönteisiä näkymiä, jotka nyt lupaavat ”palauttaa rauhan ja järjestyksen”.

Näiden noteerausten jälkeen olikin luontevaa, että vajaata viikkoa myöhemmin eli 28. päivänä syyskuuta 1939 korkeat osapuolet, Neuvostoliitto ja Saksa, vahvistivat näin muodostuneen ”rauhan rajan” ja allekirjoittivat ystävyyssopimuksen, joka perustui Saksan ja Neuvostoliiton sekä ”entisen Puolan” ”kansallisille eduille”, ja lupasivat vakuutta siellä asuvalle väestölle ”niiden kansallisten erityispiirteiden kunnioitukselle perustuvaa mukaista rauhallista elämää”.

*

Neuvostoliiton ja Saksan voitonparaati Brestissä 22.9.1939

https://en.wikipedia.org/wiki/German%E2%80%93Soviet_military_parade_in_Brest-Litovsk

Paraatin vastaanottivat sulassa sovussa kaksi kenraalia.  Saksan puolelta salamasodan isäksi kutsuttu maineikas saksalainen panssarikenraali Heinz Guderian (1888-1954) ja Neuvostoliiton puolelta prikaatinkomentaja Semjon Krivoshein (1899-1978), joka myöhemmin kuului puna-armeijan panssarivoimien uudistajiin ja tunnetaan ”Kurskin voittajana”. https://en.wikipedia.org/wiki/Heinz_Guderian & https://en.wikipedia.org/wiki/Semyon_Krivoshein

Osoituksena Saksan eräänlaisesta asemasta kuskin pukilla lienee sekin, että saksalaisia oli paraatin vastaanottajissa itseasiassa kaksi: Guderianin lisäksi kenraaliluutnantti Mauritz von Wiktorin (1883-1956).  https://en.wikipedia.org/wiki/Mauritz_von_Wiktorin

*

Brest ystävien vaihtotavarana

Aamulehden yliössään toimittaja Kari Huoviala kirjoitti eilen (8.5.2016):

AL/Lisäpöytäkirja/Kari Huoviala: http://www.aamulehti.fi/kotimaa/lisapoytakirja-sirppi-vasara-ja-hakaristi/

Hitlerin ja Stalinin sopimuksen mukaisesti puna-armeija miehitti Puolan itäosat.

Jatkosopimuksessa Brest kuului Neuvostoliiton saaliiseen, mutta Guderian joukkoineen ehti sinne ennen puna-armeijaa.

Liittolaisuuden hengessä Guderian luovutti Brestin puna-armeijalle.

Tapauksen kunniaksi Brestissä järjestettiin yhteinen voitonparaati, jossa sirppi ja vasara seurasivat hakaristiä.

Natsien ja puna-armeijan voitonjuhlia nähtiin myös muissa Puolan kaupungeissa.  Nuo seremoniat venäläinen sotahistoria mieluiten unohtaa.”

*

Kari jatkaa:

”Saksalaiset luovuttivat puna-armeijalle myös puolalaisen upseerin, joka johti Brestin puolustustaistelua.

Tuon upseerin lopullinen ”palkinto” taistelusta natseja vastaan oli paikka valtavassa joukkohaudassa.

Stalinin turvallisuuspalvelu murhasi tuhansia puolalaisia upseereita ja muita Puolan kansalaisia Katynin metsässä 1940.

Taistelu Hitlerin Saksaa vastaan palkittiin kunniamerkein vasta sodan myöhemmissä vaiheissa.

Jopa Brestin linnoitus sai aikanaan Neuvostoliiton korkeimman kunniamerkin tunnustuksen sankarillisesta urhoollisuudestaan.

Miehitys on liian lievä sana kuvaamaan sitä, mitä Hitlerin ja Stalinin jakamalle Puolalle tapahtui.

Todellisuudessa Puolan valtio rakenteineen tuhottiin.  Puolalaisen eliitin tappaminen oli osa valtion järjestelmällistä tuhoamista.

Valtion tuhoutuessa juutalaisista tuli lainsuojatonta riistaa Euroopan juutalaisten monisatavuotisella ydinalueella.

Kirjassaan ”Musta maa” Timothy Snyder kertoo, että suurin osa holokaustin uhreista ammuttiin joukkohautoihin Hitlerin ja Stalinin alistamilla alueilla”.

*

Nykyeurooppalaisille – tänä Eurooppa-päivänä 2016 – on terveellistä muistaa kahden diktaattorin, mustan ja punaisen, välisen ystävyyden hinta, joka yltää pitkät johdinjuurensa tähänkin hetkeen asti – ja epäilemättä vielä kauas tulevaisuuteenkin saakka. 

Kimmo Rentolan ja kumppanien selvitykset Katynin puolalaisten uhrien kohtalosta ja Suomen vastaavan kansallisen ”eliitin”, siis upseerien, opettajien, siviilivirkamiesten jne. säästyneestä kohtalosta, ja niiden kytkeytymisestyä toisiinsa puhutelkoon meitä nytkin.  http://agricola.utu.fi/julkaisut/julkaisusarja/katyn/rentola.php & http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/katynin-teloituksilla-yhteys-suomen-talvisotaan/1819130

Samoin muistakaamme Puolan kansan syvät kärsimysten pohjavirrat, ennen kuin yhdymme brysseliläisten tuomareiden jyliseviin julkilausumiin siitä, mitä kuuluu Puolan valtion ja sen kansan rauhaan. 

*

Mutta ennen kaikkea – muistakaamme historian faktiset yksityiskohdat, ja pitäkäämme niitä esillä, niin että käsitetty historia ei kaikkinaisen sumunheiton ja valikoivan kohotuksen keskellä saisi muotopuolia, artefaktisia muotoja.  Voittajien historia on osittainen väistämättömyys, mutta sinnikkyytemme kärsineiden ja lyötyjen historian partaalla rohkaiskoon meitä muistamaan, että siinä kiillotetussa kuvassa, jota eteemme niin halukkaasti kannetaan, on aina myös se ”kääntöpuoli”.  Tämän voimme muistaa myöskin ns. läntisen historiankuvan edessä.

*

The NewObserver tänään 9.5.2016 esittää:

http://newobserveronline.com/russian-victory-day-hypocrisy/

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

17Suosittele

17 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

A British perspective on the nonaggression pact in a cartoon by David Low, published in the "Evening Standard" on September 20, 1939

Brittiläisen – tuossa vaiheessa melko pilaantumattoman näkökulman – Neuvostoliiton ja Saksan 23.8.1939 solmimaan hyökkäämättömyyssopimukseen ja sen pää-arkkitehteihin esitti pilapiirtäjä David Low kuvassaan, joka on julkaistu Evening Standard –lehdessä 20. päivä syyskuuta 1939.

Pääotsikko: Kohtaaminen.

Hitler ja Stalin kohtaavat toisensa maassa kasvoillaan makaavan uhrin (Puola) äärellä.

Hitler: Maailman haisunäätä, uskoisin?

Stalin: Työläisten verinen salamurhaaja, otaksun?

Ei kaipaa kommentteja.

Oma lukunsa on se, että Britannia – ja Länsivallat muutoinkin, Rooseveltin johdolla – omaksuivat sittemmin perin opportunistisen asenteen Stalinia kohtaan. Mutta sehän onkin sitten aivan eri juttunsa.

David Low`n piirros löytyy täältä rullaamalla: Kuva n:o 14:
http://www.rferl.org/media/photogallery/history-wo...
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tasapuolisuuden nimissä:

Invasion of Poland in 1939 by German Army,

eli Saksan hyökkäys Puolaan 1.9.1939 alkaen.

Tämän dokumentin valmistumisajaksi on ilmoitettu 1943, mutta kuvaus on syyskuulta 1939.
Kesto: 20:23 min.
https://www.youtube.com/watch?v=HRgb47xISsU
*

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kiitos tietoiskuista! Siitä se alkoi se punaisen torinkin Molo-Ribbe-riekunta. Tämän päivän ym. uudempiin fasistisiin voitonpäivän paraateihin liittyvää juttua on täällä: http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/216633-v...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Asiasta kiinnostuneille:
Joint victory parade of Wehrmacht and Red Army in Brest-Litovsk at the end of the Invasion of Poland.
A joint Russian-German parade took place that day in Brest-Litovsk celebrating their victory over Poland.
https://justice4poland.com/2014/09/22/historical-e...
Soviet and German friends – Poland 1939
Uusi rajatolppa pystytetään. Kesto: 01:07 min.
*
German-Soviet troop parade in Brest Litovsk
Kesto: 02.14 min.
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Googlaa:
Puolan + jako + 1939

https://www.google.com/search?q=puolan+jako+1939&b...

Tuloksena kiinnostava kollaashi asiaan liittyvää.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämän jakoa hieman emmin:

Martyrologia Wsi Polskich -sivut kuva-arkistoineen. Karua katsoa.

http://www.martyrologiawsipolskich.pl/mwp/wirtualn...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

US-sivustoilla pitkään vaikuttanut Juhani Putkinen on koonnut katselmuksen:

”Venäjä ja Saksa hyökkäsivät liittolaisina Puolaan”

Sivustoon liittyy jatkolinkkejä mielenkiintoisin kohteisiin:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Venaj...
*

Käyttäjän JaakkoWilenius kuva
Jaakko Wilenius

Tämäkin on hyvä tietää:

Saksan hyökkäys Puolaan aiheutti Englannin ja Ranskan sodanjulistukset. Länsivallat olivat taanneet Puolan koskemattomuuden. Sen sijaan Neuvostoliiton hyökkäys painettiin villaiselle. Englanti vetosi asiaa tiedusteltaessa siihen, että annetut turvatakuut koskivat vain Puolan länsirajaa.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Aivan oikein. Tosin Puolan kohtalo oli jo pian 1.9. jälkeen "sinetöity", joten maito oli jo kaatunut.. Ja toisaalta, kuten edellä linkkien takana on todettu, Stalin pyrki kehimään länsimaita niiden Puolalle antamien turvatakuiden ja muun ison pelin puitteissa mukaan, siis lähinnä Saksan kimppuun kootuin voimin lännessä. Tämä on muuten teema, joka kulkee vahvana punaisena lankana koko sodan läpi, loppuun asti.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tämän linkin takana blogissa vielä laajempi kuvakokoelma:
http://riowang.blogspot.fi/2009/09/brest-nazi-sovi...

Menestyksellinen salama:
http://riowang.blogspot.fi/2014/09/a-successful-bl...

http://riowang.blogspot.fi/2011/04/saul-wahl-king-...

*
Tässä brittiläisessä pilakuvassa Punatähden lentäjä ja Hakaristin lentäjä kättelevät toisiaan veljellisessä sovussa, pommien pudotessa yhtenäisenä vanana... (Kuvassa tosin Lontooseen, mutta faktisesti Puolaan..)
The brother nations fixed the appointment
above the enemy city.
On each of their handshakes
the imperial Britain trembles.

*

Ja sota Euroopassa päättyy ja päätyi tähän:
Taas kaulailtiin. Mutta hakaristin poikien tilalla olivat Lännen pojat..
http://riowang.blogspot.fi/2014/04/los-yankis-y-lo...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Lopuksi vielä:
Postikortteja ja lentolehtisiä.
Menee vähän ohi alkuperäisestä tekstistä, mutta linkki on muutoin mielenkiintoinen:
http://riowang.com/2011/10/safe-conduct.html

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Punahilkan yllätys 1939:

http://www.blavatnikarchive.org/history-eve2/

Punahilkka = Puola.. isoäidin sängyssä on Susi - ja Karhu!

http://www.blavatnikarchive.org/history-eve2/

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

YLE kertoi:

http://yle.fi/uutiset/analyysi_venajan_paraatissa_...

Venäjä juhli alkuperäisestä liittolaisestaan Saksasta saamansa voiton 71-vuotispäivää Punaisen torin paraatissa. Torilla nähtiin mm. ryhdikäs naiskadettien osasto, samoin uudet panssarimallit Kurganets ja T-14 Armata –mallit, sekä uusin mannertenvälinen ohjus RS-24 Yars.

YLE kuvaa:

”Armata-nimellä kulkeva venäläinen panssarimallisto oli ensi kertaa esillä julkisuudessa voitonpäivän paraatissa vuonna 2015. Vuoden mittaan siitä on saatu lisää tietoa, mutta se on tietysti valmistajan antamaa ja korostaa kaluston laadullista ylivoimaisuutta. Armatan suunnittelijat kehuvat tuotteensa olevan 20 vuotta edellä kaikista länsipanssareista.
Armata-vaunuihin kuuluvat mm. T-14-taistelupanssarivaunu, jollaisten tehtävä on taistella toisia panssarivaunuja vastaan, sekä T-15- ja Kurganets-rynnäkköpanssarivaunut, jollaisten tehtävä on kuljettaa jalkaväkeä ja tukea sen taistelua.
Venäjän tarkoitus on valmistaa maavoimilleen 2 300 T-14-vaunua vuoteen 2020 mennessä. Siis neljän vuoden päästä. Armata-vaunumallit ovat vasta kokeiluvaiheessa eivätkä sarjatuotannossa vielä pariin vuoteen.”

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

No, mutta:
”Kremlin nolo moka: Suuren isänmaallisen sodan alku neljä vuotta pieleen”
Verkkouutiset/Ilkka Luukkonen uutisoi tänään 11.5.2016, hetki sitten:
http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kremlin%20nol...
”Venäjän presidentti Vladimir Putin muisteli maanantaina Voitonpäivän juhlassa Suuren isänmaallisen sodan alkua. Kremlin puhereferaatin mukaan Putin muisti väärin sodan alkamispäivän.
– Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta suuren isänmaallisen sodan alkamisesta: Kesäkuun 22. päivänä 1945 natsit hyökkäsivät petollisesti Neuvostoliittoon. Valtavan maamme elämä muuttui hetkessä, Putin sanoi puheen englanninnoksen mukaan.
Todellisuudessa sota oli tuolloin jo päättynyt. Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon jo kesäkuun 22. päivänä 1941. Osapuolten välinen sota päättyi, kun puna-armeija valtasi Berliinin toukokuussa 1945.
– Neuvostokansa toi vapauden muille kansoille. Meidän sotilaamme maksoivat natseille takaisin miljoonat uhrit sekä barbaarisuudet ja julmuudet maatamme kohtaan, Putin sanoi.”
*
Kremlin kotisivuilla olevan presidentti Putinin puhereferaatin mukaan VVP lausui näin:

http://en.kremlin.ru/events/president/news/51888
*
No, menee varmaan avustajien näppäilyvirheen nimiin.
*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset