Veikko Huuska

“Panama Papers” –skandaalin paljastaman toiminnan esikuva on Yhdysvalloissa

“Panama Papers” –skandaalin paljastaman toiminnan esikuva on Yhdysvalloissa

Tarkastelussa yhdysvaltalainen ”yritystaivas”, jonka vuodelta 1927 oleva Delaware General Corporation Law (suopea yrityslainsäädäntö) mahdollistaa.  https://en.wikipedia.org/wiki/Delaware_General_Corporation_Law

*

“Panama Papers” –skandaali on paljastanut kanava-valtiossa toteutetun salamyhkäisen, ja mitä ilmeisimmin omaehtoiseen veronkevennyspolitiikkaan keskittyneen joukkotoiminnan.

*

Vähemmän ainakaan meillä Suomessa on kiinnitetty huomiota siihen, että Panaman yrityslainsäädäntö ei ole viime vuosien finanssipeijaisiin luotua, vaan sillä on jo kohtalaisen vanhat juuret.  Ne menevät itseasiassa vuoteen 1927, siis aikaa vähän ennen New Yorkin pörssin romahdusta ja Suurta Lamaa.  Eli aikaan, joka kaikessa härskiydessään muistuttaa epäilyttävän paljon päiviä, joita nyt elämme.

Panama on toiminut, kuten monet muutkin latinalaisen Amerikan maat, yhdysvaltalaisen politbusineksen vaikutuksen alaisena.  Niinpä sen lainsäädäntö vuodelta 1927 muistuttaa varsin paljon – on itseasiassa identtistä – kuin eräät Yhdysvaltain osavaltioiden vastaavat lait. 

Panaman Sociedad Anonima and the Law 32 of 1927 (also Bearer Share Corporations) on omanlaisensa kopio Yhdysvaltain Delawaren osavaltion Delaware General Corporation Law –lainsäädännöstä.  Molemmat on laadittu tarkoituksella tarjota turvasatama yrityksille.  Käytännössä se on “The Heaven for Corporations”.

Delwaren General Corporations Law säätelee yritysten asemaa Delawaren osavaltiossa.  Delawaren lainsäädöntö on joustavin ja liiketoimintaystävällisin koko Yhdysvalloissa. (“Delaware’s corporate legislation is the most flexible and pro-business legislation in the United States”.)

Itseasiassa puolet Yhdysvaltain yrityskentän “kermasta” eli Fortune 500 –yrityksistä on perustettu Delawaren osavaltiossa ja näin ollen kuuluu sen tarjoaman ”liberaalin kohtelun” piiriin.

Fortune 500 on yhdysvaltalaisen Fortune -talouslehden vuosittain julkaisema luettelo yhdysvaltalaisista julkisista yhtiöistä järjestettynä liikevaihdon mukaiseen suuruusjärjestykseen.”; Wikipedia; https://fi.wikipedia.org/wiki/Fortune_500

Yhdysvallat on Panama, omanlaisensa. 

Delaware Corporation Law tarjoaa merkittävälle osalle yhdysvalatalaisia firmoja pitkälle ottaen samat liiketoimintaedut kuin nyt paljon kohua herättäneet Panama –paperit ovat osoittaneen ”US:n 51:n osavaltion”, Panaman tarjoavan.

*

Leaf Logistics – Logistics Solution –sivusto kertoi jo vuonna 2001:

Panamas Corporate Law is Safe Heaven – Panaman yrityslainsäädäntö on Turvasatama

http://www.leaflogistics.com/international-research-center/panamas-corporate-law-as-a-safe-haven-white-paper/

lue muun muassa:

“V. (Chapter) Comparison with Delaware’s Corporate Law

Similar to Panama’s Sociedades Anonimas, Delaware’s Corporate Law is also known to offer a safe haven for corporations. The Delaware General Corporation Law governs the corporations in the US State of Delaware. Delaware’s corporate legislation is the most flexible and pro-business legislation in the United States. Consequently, half of the Fortune 500 corporations are incorporated in the US State of Delaware.”

*

Leaf Logistics tiivistää edellä linkatussa Panama-katsauksessaan:

”Panaman tasavalta on tunnettu viime vuosikymmeninä (yrityselämän) turvasatamana, koska maan hallitus vuonna 1927 sääti lain, jolla myönnetään yrityksille luottamuksellisuus sekä erilaisia etuja, kuten verovapaus (sociedades Anonimas).  Sociedad Anonima on espanjalainen käännös yhtiölaista (Laki 32,/ 26. päivältä helmikuuta 1927).  Edellä kerrotun lisäksi laki tarjoaa aulista luottamuksellisuutta hyödykkeisiin, identiteettiin, liiketoimintaan ja pankkitapahtumiin nähden. 

Sen jälkeen kun Laki 32 säädetiin, Sociedad Anominan luottamuksellisuus ja sen tarjoamat muut edut ovat tuottaneet monia seurauksia, jotka ovat vaikuttaneet Panaman maineeseen.  Tällä hetkellä (2011) Panaman hallitus on pyrkinyt puhdistamaan mainettaan allekirjoittamalla erilaisia sopimuksia, jotka luovat lisää avoimuutta maan yritystoimintalain juridiseen rakenteeseen.”

Kuten Panama Papers –skandaalin yhteydessä on havaittu perin hitaita ja näkymättömiä ovat olleet nämä Panaman hallituksen viisi vuotta sitten antamat lupaukset.

*

Yhdysvallat – palvelua tarjolla

Hakusanoilla: Delaware Corporate Law Firms, googlaamalla saa runsaasti linkkejä yhtiöistä, jotka ovat keskittyneet liiketoimintaan näillä sektoreilla:

”Täyden palvelun talo mitä tulee (uhka)pelaamiseen (gaming), liike- ja riita-asioihin, yritys perustettiin vuonna Atlantic Cityssä 1957 palvelemaan yrityksiä ympäri New Jerseyssä ja maapallolla”

”Yli neljän vuosikymmenen ajan GT LLP on toimittanut käytännön liiketoimintavetoisia ratkaisuja asiakkaille, kehittyvien yritysten Fortune 500 –listalaisille.  Kansainvälinen toimistoverkostomme tarjoaa monitieteellisen osaamisensa sekä strategisen liiketoiminnan, sekä juridiikan ja poliittisen kokemuksensa niin alueellisten, kansallisten kuin kansainvälistenkin yritysten kohtaamien yhä monimutkaisempien haasteiden ratkaisemiseksi.”

“Duane Morris LLP, one of the 100 largest law firms in the world, is a full-service law firm with more than 700 attorneys in 24 offices in the United States and internationally, and...”

Ja niin edespäin… Lakiasiaintomistoja riittää..

http://www.martindale.com/corporate-law/s-delaware/all-law-firms.htm

*

The Delaware General Corporation Law´n piirissä jopa 60 % USA:n suuryrityksistä

"Delaware General Corporation Law (osasto 8, 1 luvun Delaware Code)”  on säädetty säätelemään yhtiöoikeuden piiriin kuuluvia asioita Yhdysvaltain Delawaren osavaltiossa. Yli 50% julkisesti noteerattujen yritysten Yhdysvalloissa ja 60% Fortune 500 on rekisteröity Delawaren osavaltiossa."

“The Delaware General Corporation Law (Title 8, Chapter 1 of the Delaware Code) is the statute governing corporate law in the U.S. state of Delaware. Over 50% of publicly traded corporations in the United States and 60% of the Fortune 500 are incorporated in the state.”

Lähde: Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Delaware_General_Corporation_Law

Eli väljä yrityslainsäädäntö vetää yrityksiä puoleensa kuin avoin hunajapurkki kärpäsiä.

*

Delaware Law´n historia (Wikipedia)

Delawaren osavaltio hankki aseman yritysten keitaana jo 1920-luvulla.  Seuraten New Jerseyn esimerkkiä, joka oli säätänyt yrityksille sopivia lakeja jo 1800-luvun lopulla houkutellen siten firmoja New Yorkista, Delaware sääti 10. maaliskuuta 1899 yleisen lain joka sisällytti tekoja ja etuuksia, joiden tarkoituksena oli houkutella lisää yrityksiä osavaltioon.  Ryhmä, joka ajoi tätä lainsäädäntöä ei toiminut kokonaan epäitsekkäin aikein, koska sen pyrkimyksenä oli luoda yhtiö, joka auttaisi muita yrityksiä jalkautumaan Delawareen. …

Poikkeava oikeuskäsittely firmoille

Koska Delawaren tuomioistuimet ajan mittaan kartuttivat laajan kokemuksen yrityslainsäädännön kiemuroista, Delawareen kehittyi pisimmälle kehittynyt kehittynein oikeuskäytännön taito kuin missään muissa osavaltioissa, joka palveli yrityksiä ja tyydytti niiden tarpeita hallinnon ja kaupankäynnin vastuukysymyksissä.  Osavaltion yritysten asiat on yleensä ratkaistu Delawaren Court of Chanceryssä, joka on erillinen yleisistä oikeusistuimista poikkeava oikeus.  Koska se käsittelee liiketoimintaoikeuden teemalla, siinä ei ole valamiehistöä, ja sen asiat käsitellään tuomarikollegiossa, nimeltään kanslerit.  Vuodesta 19189 lähtien tuomioistuin on koostunut yhdestä kaslerista ja neljästä varakanslerista.  Oikeus on tuomioistuin, jossa yksi kansleri käsittelee kunkin oikeustapauksen.  Asianosaiset voivat hakea muutosta Delawaren korkeimmasta oikeudesta.

*

Delawaren veroedut yrityksille

Delaware ei peri tuloveroa yrityksiltä jotka eivät toimi osavaltion sisällä, joten ne eivät hyödytä Delaware verotuksellisesti.  Samaan aikaan Delaware on aggressiivisesti verottanut pankkeja, jotka sijoittuvat valtioon.  Kuitenkin yleensä Delawarea pidetään myönteisenä paikkana yritysten verotuksen suhteen, koska suotuisan yrityslainsäädännön piirissä olevat yritykset voivat minimoida menojaan (esim. Amerikassa niin yleisten yritysoikeudenkäyntien oikeudenkäyntikulujen suhteen), mikä luo perustan sille että Delawaressa rekisteröidyt yhtiöt toimivat usein muissa osavaltioissa.

*

Nämä maininnat olkoot esimerkkinä siitä, että Panamassa tarkentunut liiketoiminnallinen veivi on vain pieni yksityiskohta isosta ”maailman tavasta”, joka on ottanut sijansa niin lokaalissa kuin globaalissakin liiketoiminnassa, ja että – aivan kuten Euroopastakin havaitaan – tällaisen toiminnan mahdollistaminen ja jopa suosiminen, ei ole vain leimallisesti epämääräisten banaanitasavaltojen tai finanssisaarien yksinoikeus:

tätä toimintaa harjoitetaan kaikkialla.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*

Vertailua:

In Delaware, identical to the Sociedad Anonima’s incorporation, the client who is interested in incorporating does not need to be present in the state when the corporation is being formed. In the US State of Delaware there is no need to register the corporation’s owners or operators in the state’s public records; which leaves Delaware’s authorities in the same situation as Panamanian authorities, they do not have any record as to who is the real owner of the corporation. In Delaware, the corporation’s owner does not need to be a United States citizen or resident, it can be any foreign investor who is interested in incorporating in Delaware. Analogous to Panama’s corporate legislation, in Delaware one person can be the exclusive owner of a corporation.

Similar to Panama’s inexpensive corporate franchise tax, in Delaware the annual corporate franchise tax is only US$125.00. In Delaware and in Panama there is no need to pay income tax if the income is earned in an offshore business. Therefore, if the corporation’s income is not coming from a business in the state of Delaware, the only tax the corporation has to pay is the annual corporate franchise tax. Identically to Panama’s Registered Agent legislation, Delaware’s corporate law states that the corporation can be established in any foreign country, only if they keep a Registered Agent in Delaware. Delaware’s Registered Agent has the same function as the Registered Agent in the Republic of Panama; they are responsible for all the corporation’s documentation process and any legal issues.

Lähde:
http://www.leaflogistics.com/international-researc...

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

"Kansojen kätketty varallisuus" on teema, jonka tärkeyttä ja kaikkinaista merkittävyyttä ei voi väheksyä.

Berkeleyn Yliopiston (Kalifornia, US) ekonomisti Gabriel Zucman arvioi, että maailman kaikesta kotitalouksien rahoitusvarallisuudesta 7.600 miljardia $ on kätketty puheenaolevan kaltaisten pöytälaatikkoyhtiöiden kautta - enimmäkseen veroparatiiseihin. Näiden verparatiisien joukkoon kuuluu myös USA.

On huomattava, että tuo 7.600 miljardia $ on noin 8 % kaikesta kotitalouksien rahoitusvaroista maailmassa. Mukaa EI siis ole luettu yrityksiä ja niiden rahoitusvaroja. - Ja, kuten blogista ilmenee, Yhdysvallat kuuluu näiden maailman veroparatiisien joukkoon.

Lue lisää: http://boingboing.net/2016/01/01/tax-havens-hold-7...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kollegat Yhdysvalloissa käyttävät mm. seuraavia termejä aihepiiriä käsitelleessään:

ill-begotten money:
"kyseenalaisesti siitetty raha"; laittomin keinoin tai harmaalla vyöhykkeellä hankittu raha.

Shell-companies:
kilpi-yritykset, kuorifirmat, peitteen alle kätketyt.

Shell game:
kilpi-peli, kuoripeli; veroparatiiseihin kätkeminen, yritys taivaisiin piilotettaminen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Gabriel Zucmanin mukaan maailman varallisuudesta on siis 7.600 miljardia dollaria kätketty verotaivaisiin. Se on 8 % maailman kaikista rahoista.

Guru Pikettyn tavoin Zucman ehdottaa globaaliin varallisuusveroon perustuvaa kansainvälistä yhteistyötä, nykyisen täysin epäterveen järjestelmän sijaan, jossa vallitsee kaikkien sota kaikkia vastaan verohuojennusten ja muiden piilotusjärjestelmien muodossa. Zuckman hahmottelee menetelmää, jossa tämä voitaisiin toteuttaa asteittain.

Kansojen varallisuuden kätkeminen ulkomaille vaihtelee maittain ja alueittain suuresti.

Euroopassa se on noin 10 %. Mutta Afrikassa ja Latinalaisissa maissa se on merkittävästi suurempi, noin 20 – 30 prosentin välillä.

Venäjällä se on peräti 52 %.

Tästä seuraa, että vaikka veroparatiisit kuppaavat absoluuttisesti ottaen eniten rikkaita maita, nykyisellä systeemillä on kaikkein tuhoisimmat vaikutukset köyhien ja kehittyvien maiden piirissä, koska noin suuri osa niiden rahasta on offshore –rahaa, kätkettyä ja kansantalouden piiristä ulkoistettua.

Yhtenä syynä näin valtavaan kansakunnan varallisuuskatoon Zuckman mainitsee maissa rehottavan korruption sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Poikkeuksellisen korkea kätkö-luku Venäjällä voidaan parhaiten ymmärtää sen kautta, että suurin osa ko. rahoista on kelvottomasti hankittua (ill-begotten money) tai sijoitettu kohteisiin, jotka eivät kestä päivänvaloa. Joskus virkamiehet ovat niitä, jotka ovat kiertäneet veroja, ja heillä ei ole ”varaa” lopettaa tuota kierrettä.

Huolestuttavaa on se, että finanssikriisin jälkimainingeissa luulisi ja uskoisi, että käytössä olisi kansainvälinen tehoisku veroparatiiseja vastaan, ja tällainen aktiivinen huomio kiinnitettäisiin asiaan entistä tiiviimmin.

Mutta numerot osoittavat, että mitään iskuja ei ole toteutettu.

Luxemburgin offshore-rikkaudet itseasiassa kasvoivat vuosien 2008-2012 aikana n. 20 prosentilla!

Sveitsissä kasvu oli samoin huomattava: ulkomaiset salaiset omistukset ovat nyt lähellä kaikkien aikojen huippua!

Uusien varallisuuksien siirtyminen kehittyvien maiden sisältä on vakava ongelma, kun otetaan huomioon niiden kansallinen rahoitustarve ja niiden rajallisia budjetteja kohtaan suuntautuva kasvava paine.

*

Lähde: Hidden Wealth of Nations: vitsaus Veroparatiisit [Gabriel Zucman / University of Chicago Press]
http://boingboing.net/2016/01/01/tax-havens-hold-7...

*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

YLE keksi entligen/vihdoinkin Delawaren veroparatiisit:

Washington (Pirkko Pöntinen 9.5.2016)

"Yhdysvalloissa on osavaltioita, joissa peiteyhtiön perustamiseen ei tarvitse ilmoittaa henkilötietojaan eikä toimintaa veroteta. Toiminta maassa on niin helppoa, ettei amerikkalaisilla ole ollut syytä siirtyä Panaman puolelle.

Hieman rähjäisen näköinen puolitoistakerroksinen tiilirakennus Wilmingtonin pikkukaupungin keskustassa, Delawaren osavaltiossa, saattaa olla maailman suurin toimistorakennus. Kuvissa rakennus näyttää lähes hylätyltä, mutta sinne on rekisteröitynyt 285 000 yritystä.

Delawaren osavaltio itärannikolla on yksi Yhdysvaltain pienimmistä. Asukkaita on alle miljoona, mutta yrityksiä sinne on perustettu 1,1 miljoonaa."

http://yle.fi/uutiset/yhdysvalloista_tulossa_suuri...

*

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset