Veikko Huuska

Miksi finanssimarkkinoiden eräät suurimmat toimijat hikoilevat verta?

Miksi finanssimarkkinoiden eräät suurimmat toimijat hikoilevat verta?

*

Turbulenttien finanssimarkkinoiden seuranta viehättää, joten paremman tekemisen puutteessa tulee silmäiltyä alan näkymiä.

Epävakaan tilanteen hahmottamisessa, ja erityisesti tulevien muutosten ennakoinnissa hyvänä ohjenuorana on joskus kauan sitten kuulemani ohje: seuraa rahaa (follow the money).  Suurten ”valaiden”, siis valtavien institutionaalisten toimijoiden, sellaisten kuin eläkerahastojen, liikkeet antavat usein esimakua siitä, miten iso massa liikehtii, reagoi.  Vaikeaksi kuvion tekee se, että jätitkin saattavat olla liikkeissään keijukaismaisen nopeita, herkkiä ja säväköitä; epäsovinnaisia; silloin seuraaja on jo jäljessä kohtalokkaasti.  Momentum meni, mutta jo pelkkä aavistus miten voisi seurata, auttaa ainakin jälkikäteen arvioimaan ”miten kaikki oikein kävi”.

*

Edelliseen liittyen: valtiolliset sijoitusrahastot (Sovering wealth funds – SWFs) ovat olleet erittäin aktiivisia mutta myöhään.  Useimmat niistä ovat suuria, kansallisia varoja kokoamaan tarkoitettuja ja usein ne hallinnoivatkin ”kansojen varallisuutta”.

Credit Suisse Group AG:n mukaan valtion sijoitusrahastot ohjaavat nykyisin yli 4.000 miljardin dollarin omaisuusmassoja, tyypillisesti sijoitettuina osakkeisiin, joukkovelkakirjoihin ja muihin suhteellisen konventionaalisiin rahoitusinstrumentteihin.  Tästä määrästä lähes 1.800 miljardia dollaria on kertynyt vuosien 2009-2014 aikana, - siis finanssikriisin jälkeisenä ajanjaksona.  https://en.wikipedia.org/wiki/Credit_Suisse  &  http://www.swfinstitute.org/tag/credit-suisse/

Monissa tapauksissa varallisuus on peräisin öljyn tuotannosta ja viennistä.  Menneinä vuosina, kun öljyn markkinahinta keikkui yli 100 $/tynnyriltä, nämä varannot kasvoivat ja kasvoivat, ja niitä kasaantui vieläpä pahan päivän varalle rahastoitavaksikin.

On arvioitu, että lokakuussa 2015 Saudi-Arabialla ja Kuwaitilla oli kummallakin noin 500 miljardin $:n, ja Abu Dhabilla yli 700 mrd ja Norjalla noin 900 miljardin dollarin (öljy)rahastot.  http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-02-12/norwegian-sovereign-fund-bought-credit-suisse-shares-this-week

*

Rahastoja rokotetaan

Ongelma on siinä, että öljyllä on lähes mahdotonta tehdä lisää rahaa, kun kauppaa käydään tasolla 35 $ tynnyriltä tai vieläkin vähemmän, kuten jo kuukausien ajan on tapahtunut.  Niinpä valtion sijoitusrahastojen ”säästöpossu” on vasaroitu auki monessa maassa, ja kiihtyvään tahtiin rahastoja käytetään budjetin aukkojen täyttämiseen.  Hietanen varmaan sanoisi tänään: ”Rahaministeri ratsasti budjettiaukkoja katsellen..”  Pahimmillaan tätä tehdään jotta junat kulkisivat, ja äkäiset kansalaiset pysyisivät poissa kaduilta, ja kaikkein ankarimmissa tilanteissa: torjumaan väkivaltaisen vallankumouksen uhkaa.

*

Tämä merkitsee myyntiä – isoja myyntejä..

Tässä on syy, miksi maailman osakemarkkinoiden kehitys on usein korreloinut globaalin öljyn hinnan muutoksia viimeisten vuosien aikana.

Ongelma on se, että lopulta myyjiltä loppuu omaisuus, jota myydä, ja se tullaan näkemään paljon ennen kuin öljyn kurssi palaa viimevuosikymmenen tasolle.  Rahoja nostavat hallitukset tekevät usein epätarkoituksenmukaisia investointi- ja käyttöpäätöksiä.

*

Vakuutusyhtiöt

Jälleenvakuuttajat, ja yleensäkin vakuutusyhtiöt, ovat kantavat osan kurssiriskeistä.  Saksalainen Munich Re on yksi suurimmista jälleenvakuuttajayhtiöistä maailmassa.

Sijoitustoiminnan ohella se toimii vakuutusalan konsulttina.  Munich Re tarjoaa jälleenvakuutuksia henki-, työkyvyttömyys-, tapaturma-, palo-ja liikennevakuutusten sekä ilmailu- ja tekniikan aloilla. Vuonna 2015 Munich Re`llä oli 56 miljardia dollaria tuloja, ja sen sijoitussalkun arvo vastasi 261 miljardia dollariahttps://fi.wikipedia.org/wiki/Munich_Re  &  https://en.wikipedia.org/wiki/Munich_Re

Yhtiön 136 vuotta kestäneen elinkaaren tuloksena voitaneen todeta Munich Ren hoitaneen leiviskänsä vähintäinkin kelvollisesti, esitettyjen numeroiden valossa.

Mutta lähempi tarkastelu voi tuoda uusia sävyjä kuvaan.

Reuters raportoi äskettäin, että yhtiön toimitusjohtaja Nikolaus von Bomhard sanoi hiljattain lehdistötilaisuudessa, että ”me vain kokeilemme sitä, mutta voit päätellä, miten vakava tilanne on”.  ”Sillä” von Bomhard viittasi edustamansa yhtiön päätökseen satsata varoja kultaan sekä toisaalta käteisvarojen kartuttamiseen, sekä toisaalta EKP:n hyväksymään nolla-korko-politiikkaan (NIRP).  https://de.wikipedia.org/wiki/Nikolaus_von_Bomhard

Munich Re`n hallussa arvioidaan tätä nykyä olevan noin 285.000 unssia kultaa, sekä fyysisesti käteisvarojen summana reippaasti kaksinumeroinen luku miljoonia euroja (siis jotain 10 ja 99 miljoonan euron väliltä, vh).

Ennustaja se, joka ennalta pystyy päättelemään, mihin tällaiset jättivarantojen omistajat jossain vaiheessa isot satsauksensa kohdistavat.  Munich Re on iso, mutta vain yksi isoista.

*

UniCredit`in maailmantalouden yksikön johtaja Erik Nielsen kertoi CNBC:lle että, ”jos he ostavat kultaa (fyysisesti) niin he ovat kyllä menettäneet järkensä… Luulen ja toivon, että he yrittävät vain lähettää poliittisen viestin (ja kullan sijasta sijoittavat rahansa viisaasti)”.  https://en.wikipedia.org/wiki/UniCredit  &  http://unicreditanduniversities.eu/index.php/en/Erik_F_Nielsen.html

Samoin kriittisesti asiaan suhtautui Tatton Investment Managementin sijoitusjohtaja Lothar Mentel, joka kertoi CNBC:lle, että hän voi sinänsä nähdä mieltä siinä että pidetään käteistä kassassa, mutta kullan aika on ohi, ja katsoi että kulta sijoituskohteena ”voisi olla erittäin riskialtis tapa reagoida NIRP:iin (nollakorkoon).  http://www.profiwiki.com/info/dWVUdUFBVEFk/London%252C%2BUnited%2BKingdom/Chief%2BInvestment%2BOfficer/Lothar-Mentel

Mutta Munich Re`n johtajat eivät ole typeryksiä.  He pyrkivät erittäin riskitietoisina sijoittajina yksinkertaisesti reagoimaan ympäristöön, jolla ei ole taloushistoriallisia ennakkotapauksia.  Tilanne, jossa elämme on uniikki.

Mutta juuri torjuakseen näitä taloutta taannuuttavia (repressive) poliittisia elementtejä, von Bomhard kertoo yrityksensä kartuttavan kultavarantojaan ja säilyttävän sen osana salkkuaan, sekä viime aikoina lisänneensä käteisen määrää yhtiössä. 

Hän jatkaa:

”Se, mitä juuri nyt näemme, on poikkeuksellista, ja sanoisin kauhunväristyksiä aiheuttavaa.  Osa markkinoista on selvästi jo tyhjentynyt… EKP:n finanssipolitiikan sivuvaikutuksia ovat ilmiselvästi nyt nähtävät varsin tuhoisat seuraukset.  Minä näen, että he ovat ratkoneet vääriä ongelmia väärillä korjaustoimenpiteillä”.

Vaikka suhteuttaisimme tätä lausuntoa miten päin tahansa, emme pääse mihinkään siitä, että maailman suurimman jälleenvakuutusyhtiön ja poikkeuksellisen merkittävän sijoittaja-actorin toimitusjohtajan sanomaksi lausunto on kova.  Se on ankaruudessaan lohduttoman kova.

*

Loppujen lopuksi yksi suurimmista syistä vastustaa kullan omistuksia on ollut sen ilmiselvä kyvyttömyys maksaa korkoa tai osinkoja.  Parjaajat sanovat, että vaihtoehtoiskustannus ei oikeuta hankkimaan ja pitämään hallussaan kultaa.  Mutta negatiivinen korkopolitiikka NIRP, aiheuttaa sen, että tämä vanha  perustelu ei enää tänään pidä kutiaan.

Mutta, ja kuitenkin: Mihin Eurooppa oikein on ajanut itsensä, kun minkään tahon ei enää kannata panostaa rehelliseen tuotantoon ja konventionaaliseen kauppaan.  Spekulatiivinen kauppa, ja siinä tehdyt valinnat, näyttävät ainoilta jotenkin järkeviltä siirroilta juuri nyt. 

Eihän tämä näin voi jatkua.

Ei tämä hyvin voi päättyä.

*

Häijyt-elokuvan repliikkiä hyödyntäen pakko sanoa:

”Kummalliseksi mennyt tämä maailma…”

http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000001156984.html

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Eikö rahan häviämättömyyden laki olekkaan luonnonlaki. Ei ole, koska rahalaitokset ovat luoneet ilmassaliikkuvaa leikki_, eli monopolirahaa. Toisin sanoen ihmiskunta syö leipää, jota ei ole olemassakaan. Mielikuvituleivällä psyy muutaman tovin hengissä, mutta kuolo kangistaa varmuudella.

Jos annamme rahalaitosten leikkiä monopolipeliään, on edessä suurin katastroofi jääkauden jälkeen. Siitä taistelusta ei tule historioitsijat koskaan kertomaan. Ei ole edes kenelle voisi kertoa.

Toivottavasti maailma kuitenkin näkee valon ennen suurta pimeyttä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Jos annamme rahalaitosten leikkiä monopolipeliään, on edessä suurin katastroofi jääkauden jälkeen."

Ei tätä enää mikään estä, toivotaan vain että hallituksella on plan-B valmiina. Parempi kertarytinä kuin hidas surkastuminen.

Käyttäjän HannuValtonen kuva
Hannu Valtonen

Plan B on ihmisten hautaus pystyasentoon. Vie vähemmän tilaa homo erectuksen poistoon.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Jenkeissä kohta taas pankit tutisee, siellä on taas hierottu hallituksen fedin ja imfn kesken toimenpiteitä, pääsemästä sopuun

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset