Veikko Huuska

”Kaikkien maiden proletaarit!” - Leninin tervehdys vallankumouksen 2 v-päivänä

”Kaikkien maiden proletaarit!” - Leninin tervehdys vallankumouksen 2 v-päivänä 1919

*

Esitän tässä käännökseni Kansankomissaarien neuvoston puheenjohtajan V.I. Leninin tervehdyspuheesta Venäjän lokakuun vallankumouksen 2-vuotispäivän johdosta. 

Puheen tekee suomalaisittain mielenkiintoiseksi siinä esiintyvä robusti määritelmä ”suomalaiset kannibaalit”.

Minulla ei ole tiedossa minkälainen tausta tällä epiteetillä on.  (Olisi eittämättä kiintoisa tietää siitä, mikäli jossain tällaista tietoa sattuisi olemaan.  Toivo Antikaisen Kiimasjärven hiihtoretkikin oli vasta 1922, joten mihinkään nuotiosurmaan tässä ei viitata. https://fi.wikipedia.org/wiki/Antti_Marjoniemi

Puheen teksti on julkaistu hallituksen lehdessä Izvestijassa 2.11.1919.  Se ei sisälly Suomessa julkaistuun 10-osaiseen Leninin Valitut teokset –sarjaan (Kustannusliike Edistys, Moskova, 1977).  Leninin Neuvostoliitossa julkaistujen venäläisen koottujen teosten sivuilla se luonnollisesti esiintyy. 

Käännös VH.

*

Näin puhui V.I. Lenin;

Työmiehet!

Käyhälistö!

Venäjän proletariaatti tulee pian juhlimaan suuren voittonsa toista vuosipäivää.

Kaksi vuotta on nyt kulunut siitä kun venäläiset toverit puolustivat teidän kaikkien yhteisiä etuja osoittaen ennennäkemätöntä sankarillisuutta.

Kahden vuoden ajan Neuvosto-Venäjä on soittanut kutsukelloja koko muulle maailmalle, kutsuen kaikkien maiden työläisiä kohottamaan punaiset liput.

Kahden vuoden ajan Neuvosto-Venäjä on puolustanut itseään sitä joka taholta saartavia vihollisia vastaan, Liittoutuneiden kiihoittaja-agentteja ja Saksan sosialismin kavaltajia vastaan. 

Kahden vuoden ajan Venäjä on vuodattanut vertaan.

Valkokaartilaiset kenraalit, heitä avustavine ulkomaisine ystävineen, ovat ryöstäneet Venäjän öljyä ja kivihiiltä.  He ovat riistäneet siltä leivän.  Joka tunti ja joka minuutti kansainvälisten prikaatien hampaat ovat purreet Venäjän lihaa, mutta – tästä huolimatta – Venäjän sankarillinen proletariaatti jatkaa vakaana paikallaan.

Kaikki vanhan maailman vallat, kaikki maantierosvot ja pyövelit, kaikki pankkiirit ja sosialismin viholliset ovat yhdistäneet voimansa maailman ensimmäistä proletariaatin diktatuuria vastaan; Wilson ja Denikin, Lloyd George ja Rooman Paavi, kunniaton Noske ja Clemenceau, Von der Goltz ja Pederewski, Suomen kannibaalit ja Romanian lurjukset, - mutta tästä huolimatta Venäjän Kommunistinen Puolue on yhä vallan kahvassa, jonka loistavana etujoukkona toimitte te.  Sanoinkuvaamattomassa ryntäyksessään Venäjää vastaan Valkokaartilaiset kaikista maista ovat yhdistäneet voimansa Kautskyn kanssa, mutta työmiehet tietävät näiden panettelijoiden arvon, ja kaikkialla, missä kunniallisten vallankumouksellisten työläisten sydän sykkii, proletaarit marssivat tuon saman iskulauseen alla, jota kaksi vuotta sitten venäläiset toverit toistivat: ”Kaikki valta Neuvostoille”.

Koskaan ei proletariaatti ole kohdannut sellaista vastavallankumouksellisen maailman painetta – mieletöntä painetta – kuin se nyt kohtaa.  Kansainväliset prikaatit suorittavat parhaillaan viimeistä voimainponnistustaan, pelaavat epätoivoista peliään, iskevät viimeistä iskuaan, tarkoituksenaan vaientaa ja vuodattaa kuiviin työläisten rivistöt, koska Venäjä antoi tehtaansa ja myllynsä työtätekevän luokan haltuun, koska Venäjä nosti työtätekevän luokan valtaan, koska Venäjä antoi työläisille kaikki rikkaudet, jotka imperialistinen sota oli pumpannut tyhjiin tai varastanut, koska työläiset ovat nyt Venäjän herroina.  Kaiken tämän takia imperialistit toivovat näkevänsä Venäjän vallankumouksen murskattuna.

Työläiset, suuren päivän toisena vuosipäivänä, nostakaa lippu salkoon protestinanne Venäjää vastaan suunnattua ryöstöretkeä vastaan.

Marraskuun 7:tenä päivänä sallikaa Churchillin ja Lloyd Georgen nähdä, että Englannin työläiset eivät hyväksy heidän kiihotustyötään: Marraskuun seitsemäntenä teloittaja Noske tietäköön että hänen suunnitelmansa yhteistyöstä kenraali Goltzin kanssa ei tule menestymään; Marraskuun seitsemäntenä oppikoon Clemenceau että Clemenceau ei pysty teloittamaan Neuvosto-Tasavaltaa, mutta että Ranskan proletariaatti tulee tekemään lopun Clemenceausta.

Toverit!,

marraskuun seitsemäntenä (1919] proletariaatti ilmaisee tahtonsa mielenosoituksellisella protestilakolla.

*

 

Selityksiä ja lisäyksiä:

Wilson; Yhdysvaltain presidentti Woodrow Wilson, joka toimi USA:n presidenttinä I maailmansodan aikana.

Denikin; anti-bolshevistinen kenraali, kenraali Judenitsin ja amiraali Koltsakin ohella tärkein vastavallankumouksellisen taistelun johtajista.

Lloyd George, (1863-1945); Brittiläinen liberaalipoliitikko, pääministeri 1916-1922.

Rooman Paavi;

Noske, Gustav (1868-1946); Saksalainen sosialidemokraattinen poliitikko, puolustusministeri, joka I maailmansodan jälkeen palautti kovin ottein järjestyksen vallankumousliikehdintään ajautuneessa Saksassa kukistamalla äärivasemmistolaisen ns. Spartakistikapinan Berliinissä.

Clemenceau, Georges (1841-1929); Ranskan pää- ja sotaministeri 1917-1920, voimahahmo.

Von der Goltz, Rudiger (1865-1946); Saksalainen kenraali, johti Itämeren divisioonan invaasion Etelä-Suomeen huhtikuussa 1918, Suomen tosiasiallinen valtiojohtaja kesäkuu-marraskuu 1918, taisteli 1919 saksalaisten vapaajoukkojen johtajana Baltian maiden kansallisia joukkoja ja bolshevikkeja vastaan Baltiassa.

Paderewski, Ignacy (1860-1941); Puolalainen pianotaitelija, säveltäjä ja poliitikko, oli 1919 kokoomushallituksen pää- ja ulkoministerinä.

"Suomen kannibaalit"; nimitys kohdistuu suomalaisiin heimosotureihin, jotka osallistuivat Itä-Karjalan ym. raja-alueiden ns. heimosotiin; tapaus johon viitataan ei tule yksilöidyksi.  Taustalla saattaa olla epäselväksi jäänyt ns. Davidoffin tapaus Aunuksen pohjoisrintamalla Polovinan seudulla kesäkuussa 1919, mutta siis kutakuinkin peilikuvana.

Romanialaiset lurjukset; poliittista retoriikkaa värikkäästi esitettynä.

Valkokaartit; Venäläisiä anti-bolshevistisia joukkoja ja niitä tukevia erilaisia kansainvälisiä joukkoja.

Kautsky; Saksalainen sosialidemokraattien teoreetikko ja poliitikko, kautskylaisuuden luoja.

Kansainväliset prikaatit; Bolshevikkivaltaa vastaan taistelevia, 14 eri maasta olevia vakinaisen väen tai pääosin vapaaehtoisina taistelevia joukkoja, valkokaarteja.

Churchill; englantilainen poliitikko, toimi I maailmansodan aikana meriministerinä, myöhemmin pääministerinä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Osuu myös tämän päivän tapahtumiin ja politiikkaan.

Käyttäjän HeikkiMkinen1 kuva
Heikki Mäkinen

Kannattaa kaivaa jostain esiin ja lukea ajatuksella Panait Istratin kirjoittama raportti "Alaston totuus Venäjästä". Helsinki 1930. Kustannusosakeyhtiö Kirja.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Mielestäni Lenin oli oikeassa ainakin yhdessä asiassa, nimittäin spiraaliteoriassa. Hän kuvasi tieteen ja totuuden suhdetta spiraalina, joka pyörii totuuden ympärillä, nousten korkeamman tiedon tasolle pyörien puolelta toiselle.Tätä ideaa kehitti edelleen ainakin paleontologian professori ja tieteiskirjalija Ivan Jefremov, jolta on suomennettu mm. Andromedan tähtisumu, ja esitetty radiokuunnelmana meillä v. 1972 - kuulin sen koulupoikana.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Suomi mainittuna. - Lähiaikoina julkaisen toisen samaan ajankohtaan ajoittuvan V.I.L:n puheen, jossa hän mainitsee Uuden Suomen. Siis lehden, jonka vähintäinkin mutkankauttinen seuraaja tämä US-blogisivusto kaiketikin on.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset