Veikko Huuska

Euroalue vuotaa Amerikkaan

Euroalue vuotaa Amerikkaan

eli hirmuinen Euro-Leaks josta kukaan ei piittaa tuon taivaallista..

*

Hönttejä asioita tapahtuu kun keskuspankit kilvan halpuuttavat rahaa.

Ne tekevät rahaa tyhjästä ja jakavat sitä ilmaiseksi, korotta, - silmänkääntötemppu, jonka todellisen luonteen ne, banksteristit, haluavat häivyttää ihmisten mielistä.

*

Yhdysvaltain pankkien pankkilainojen ja talletusten kasvu jatkuu hullunmenoaan, vuositasolla lainoituksen kasvu on yli 8 % ja talletuskasvukin noin 6 %. 

Atlantin toisella rannalla, Euroopassa, missä negatiivinen korkotaso (NIRP – Negative-Interest-Rate Policy) on rumaa todellisuutta, lainojen ja talletusten kasvu on lähellä nollaa – ja tämä kaikki siitä huolimatta, että EKP:n pääjohtaja Draghi ja hänen iloinen banksterilaumansa ovat heittäneet tuleen kaiken seinästä repimänsä saadakseen kasvun käyntiin.

*

Mutta Draghi ja kumppanit eivät näytä tajuavan, että heidän toimintansa on tappamassa Euroopan markkinat, samalla kun se pönkittää kasvua odottamattomasti toisaalla, nimittäin Yhdysvalloissa.

Tämä lysti tulee päättymään onnettomasti Eurooppalaisille, mutta järjettömien operaatioiden tavoin joku siitäkin hyötyy, ja se on siis Amerikka.

*

”NIRPitrage” (nollakorko-vimma) tuhoaa Euroopan

Draghi on juuri nyt niin innoissaan että hän unohtaa täysin sen, minkä hän oppi pankkiirien esikoulussa.

Nimittäin: ”Raha menee sinne, missä siitä maksetaan parhaiten”.

Siksipä juuri nyt pääomat valuvat Euroopasta Yhdysvaltoihin nopeammin kuin mr. Draghi ehtii printata sitä lisää.

*

Tämä on niin yksinkertaista, että nuijamieskin sen tajuaa

Mutta jos laitetaan 12 keskuspankkiiria huoneeseen, he yksinkertaisesti lukitsevat oven sulkeakseen todellisuuden tajunansa ulkopuolelle.

Pääomat rullaavat länteen koska Euroopassa on voimassa negatiivinen korko, kun taas Yhdysvalloissa on positiivinen.  Alkeismatematiikkaa: 0,36 % on enemmän kuin -0,3 %.

Isot sijoittajat, keinottelijat, liiketoimijat, turvallisuuskauppiaat etc. haluavat option, minne sijoittaa ja pitää rahansa, ja jos (lue: kun) Eurooppa on riittävän tyhmä sakottaakseen niitä, jotka pitävät kapitaalinsa vanhalla mantereella, he yksinkertaisesti ”äänestävät tuotto-odotuksillaan”.

*

Pääomat siirtyvät paikkaan, joka on paitsi turvallinen, myös tuottaa plus-merkkisesti, vaikkakin laihalla siivulla.  Ja vaikka FEDin kaikki toimet eivät kestä kriittistä tarkastelua, erottuu se maailman keskuspankkien joukossa yksinäisenä ”majakkana”.  Se sentään on tehnyt oikeita liikkeitä, lähes oikeaan aikaan ja riittävän isosti, siis kohdalleen.  Euroopassa kaikki näyttää menevän pieleen, niin toimet, ajoitus, määrät, temput.

Nyt nimittäin näyttää siltä, että mrs. Yellen ja hänen esikuntansa on lukenut oikein muun maailman, lähinnä Euroopan ja Japanin keskuspankkien, toimet, ja varmistamalla oman lähes-nolla-korkokantansa, mutta kuitenkin positiivisen, US pystyy nyt pelaamaan kotiin sen, minkä EKP ja JKP pakkas-koroillaan tulevat häviämään. 

Pääomavirrat, jotka nyt virtaavat Yhdysvaltoihin, saattavat ylittää kaikki odotukset.  Saattaa jopa olla niin, että virta Yhdysvaltoihin kasvaisi edelleen, jos FED vielä nostaisi korkotasoaan.  Silloin ei enää puhuttaisi ”quantitative easingista” (QE), vaan kyseessä olisi aivan uudenlainen määrällinen elvytys, ”quantitative expropriation”, - määrällinen pakkolunastus.  Kohde vain olisi ”ulkoinen”.

Siinä missä Euroopan Keskuspankki ja Bank of Japan suorittavat määrällistä keventämistä, siinä FED vetää pidemmän korren, kun valtamerten yli virtaa käteistä Amerikkaan kuin karvaköyttä.

*

Europe´s Leak – ”Eurovuoto”

Euroopan vuoto kohentaa Yhdysvaltain taloutta. 

Europe`s Leak käy kalliiksi Euroopalle.

EKP:n tietojärjestelmien mukaan pankkisijoitukset Euroalueelle osoittivat tammikuussa nousua, mutta pysyttelivät kuitenkin vuositilaston vaihteluvälin sisällä.

EKP:n toteuttaman rahan buukkauksen pitäisi kaiken järjen mukaan näkyä euromääräisten sijoitusten merkittävänä kasvuna.  Mutta näin ei ole tapahtunut.

 

Näin on, koska merkittävä osa EKP:n luomasta rahasta pakenee Euroalueelta, välttääkseen NIRP-politiikan seurauksen, negatiivisen koron, jota voisimme nimittää EKP-veroksi.

 

Talletuskanta on nyt tuskin juurikaan korkeampi, kuin se oli maaliskuussa 2015, jolloin EKP aloitti määrällisen elvytyksen, virtuaalirahan syötön markkinoille (alkuun 60 mrd €/kk, ja nyt sen määrää on ilmoitettu nostettavaksi 80 miljardiin, ainakin elokuuhun 2016 saakka, mutta mitä ilmeisimmin siitäkin yli, määräämättömään ajankohtaan saakka, vh).

 

Ottaen huomioon, että EKP on tähän mennessä printannut ja pumpannut noin 650 miljardia euroa Euroopan pankkijärjestelmään QE-ohjelman alkamishetkestä lähtien, on selvää, että systeemi on juoksuttanut ulos varsin mittavaa LEAKsia – Vuotoa.

*

Euroalueen sijoitusdataa tutkimalla havaitsee nopeasti, minne kapitaali on virrannut.

On nähtävissä selvä korrelaatio Euroopan pankkitalletusten ja Yhdysvaltain valtionlainojen hintakehityksen välillä.  Siitä voimme päätellä, että eräät merkittävät Eurooppalaiset pankkitalletusten haltijat ovat suunnanneet Länteen, ja ajankohtakin on varsin tarkalleen QE:n käynnistysajankohta, pian sen jälkeen kun EKP käynnisti NIRP-ohjelman kesäkuussa 2014.

*

Pakkaskorolliset panokset Euroopan markkinoilla ovat kuin kuuma kekäle, jota kukaan ei halua pitää käsissään kauempaa kuin välttämätöntä.  Niinpä talletusten haltijat suuntaavat vihreämmille laitumille, ja hankkivat valtion joukkovelkakirjoja ja jopa osakkeita, suhteellisen riskinkin puitteissa, Atlantin takaa. 

Tiettyä puljaamista.  Euromääräiset talletukset veivataan Amerikkaan siten, että tallettaja ostaa valtion joukkovelkakirjoja tai US osakkeita, ja hänen pankkinsa vaihtaa euromääräiset talletukset Yhdysvaltain dollareiksi ja siirtää dollarit amerikkalaisen arvopaperikauppiaan tilille, joka usein on diileri tai sijoittaja tai itse Yhdysvaltain valtio.  Näin euromääräiset talletukset muuntautetaan dollareiksi ja niistä tulee hupsista Yhdysvaltalaisia pankkitalletuksia.

Tämä tapahtuu peruskorkopolitiikan katvealueilla ja pahentaa NIRP-menon vaikutukset äärimmilleen.

 

Tapahtuu tämä:

EKP voi pumpata 650 miljardia euroa Euroopan pankkijärjestelmään, mutta systeemin sisäinen logiikka, rahan logiikka, aikaansaa lopputuloksen, jossa järjestelmän sisällä virtaava, Euroopan talouden elinvoimaa elvyttäväksi tarkoitetun rahamäärä ei kasva senttiäkään.

*

Sijoittajat eivät ole tyhmiä.  He välttävät helvetin väistöliikkeellä.

Järjestelmät voivat olla tyhmiä.  Etenkin järjestelmät, jotka ovat tosiasiallisen kritiikin ulottumattomissa.

Päättäjät voivat olla tyhmiä.  Etenkin päättäjät, jotka ovat tosiasiallisen kritiikin ulottumattomissa.

 

Jos, viimeistään nyt, ei ala näyttää siltä, että koko orkesterin ainoa typerys on Draghi ja hänen kaksitoista tonttuaan, keskusbanksteriaan, EKP:ssä, niin ei sitten koskaan.  Ja nyttemmin myös Bank of Japan.

Nämä lunaatikot (Lunatics) ylläpitävät Suurta Amerikkalaista Sponzi-Peliä, näytellessään ikävää pantomiimia, jossa he ovat käynnistävinään Euroopan sammunutta moottoria, saamatta aikaan mitään todellista – paitsi vauhdittavat siis Atlantin takana pyörivää rulettia.

*

Mitä isommaksi kuilu Yhdysvaltain positiivisen ja Eurozonen negatiivisen koron välillä kasvaa (ja näyttää siltä että kasvaa), sitä enemmän pääoma rohkaistuu pakenemaan Euroopasta – ja ryntää kelluttamaan Yhdysvaltain joukkovelkakirjojen hintoja entisestään ylöspäin.

Ja omalla tahollaan Wall Street tekee voitavansa kahmaistakseen Euro-vuodosta oman mahdollisimman rohkean osansa sekin.

Tämä naurettava kuvio voi jatkua vielä pitkään.  Todennäköisemmin se jatkuu todella pitkään.  Todella pitkään.  Mikä hulluuden pysäyttäisi.  Ellei sitten FED jossain vaiheessa sitä itse tee, sillä vaikka se nyt rennosti vapaamatkustaakin eurovuodon vaahtopäällä, ymmärtää se sittenkin sisimmässään, ettei näin voi aina jatkua, eikä tämä ole tervettä, millään muotoa.

*

Mutta Euroopassa tätä ei käsitetä.  Ei.  

Eurooppa on ajautunut oman perspektiivittömän politiikkansa akanvirtaan, jossa mikään järkevä ei enää ole järkevää, koska se ei ole mahdollista; ainoa mahdollinen on vain näennäinen toiminta päivänkohtaisten ongelmien lakaisemiseksi maton alle mukatekemisen ja yleisen hyörinän voimalla.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Vaihtoehdot ovat vähissä. Toisenlainen rahapolitiikka olisi nopea euroopan loppu.

Siis, jos EKP ei olisi laskenut korkoa, ostanut valtionlainoja ja viimeisen päätöksen mukaan myös yrityslainoja, euroopan pankit ja teollisuus olisivat nyt konkurssissa.

Sinun olis pitänyt esittää arvioissasi myös tämä huonompi vaihtoehto. Nyt ollaan euroopassa vielä pelissä mukana kolmen suurimman talouden joukossa jotka painivat samoissa ongelmissa.

USA on kolmesta mainitusta selviämässä rahapolitiikallaan parhaiten, Kiinan alamäki on jo alkanut, eurooppa on pohjalla, mutta tekee edes jotain sellaista joka USA:ssa käänsi suunnan.

Minusta eurooppa käsittää varsin hyvin vaihtoehdot ja valitsi vähiten tuhoavan tien.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

EKP tekee sen, mihin sillä valtuuksia on. Fed elää liittovaltiossa.

Investoisiko suurpääoma säästötileihin? Luulisi nollakorkoisten lainojen olevan tärkeämpi asia kuin talletuskorot.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eurooppalaisten pankkien ja sijoitusmagnaattien toiminta on kieltämättä hieman erikoista; ainakin se on näin laajamittaisena "vuotona" yllättänyt Draghin ja kumppanit - näin luulen. Tai sitten ei.
En kyllä pysty kaikkia vaihtoehtoisia investointimotiiveja kartoittamaan, mutta uskon, että ensinnäkin tämä vuoto on tosiasia; vinkki sen olemassaolosta tuli suoraan Amerikoista, ja kyllä se itseasiassa näkyy myös tilastoista.
Negatiivisen koron välttäminen ei kylläkään ole ainoa, eikä edes keskeinen syy tuohon vemplaamiseen. Ennakoivatko jotkut taalan-euron vaihtosuhteen vaihtelua, on jo varteenotettavampi vaihtoehto. Mutta tietysti ihan lähinäkymien nousuodotukset Yhdysvalloissa kyseisissä rahoituskohteissa ovat yksi peruste. Toisaalta luulen, että nyt kun rahaa saa, niin aika monella on halu ottaa sitä ihan vain varastoon monin tavoin niukkenevia olosuhteita silmälläpitäen, ja huomioiden, että vaikka melkein mitä vain tapahtuisi, niin korkoja EKP ei nosta edes etäisessä tulevaisuudessa (?).
Suoraan sanoen: Lukisin mielelläni jonkin "oikean" asiantuntijan analyysin tästä kuviosta - mutta mistäs sellaisen löydät, kun koko ilmiö (Euro Leaks) on ns. todellisten asiantuntijoiden horisontin ulkopuolella, tai ainakin vaikenema epätoivottu oheisilmiö.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Yleensä aika reaalivakaa Kirsikkala kirjoitti lauantaina (AL 12.3.2016) finanssipalstallaan jo omaan skaalaansa nähden skeptisesti:

”Mario Draghi on rohkea mies. Vuonna 2012 hän sanoi, että EKP tekee kaikkensa euroalueen puolesta. Sen jälkeen Super-Mario on käyttänyt karttua. Otteet ovat kovat mutta samalla löysät. Hän työntää kasvua rahalla. Se on loputonta elvytystä, raha on ennätyshalpaa. Mutta tulokset puuttuvat”.

sekä:

”Eurooppa mataa. EKP:n iso uutinen on, että tämän vuoden inflaatio on 0,1 prosenttia. Draghi julisti, ettei kyse ole deflaatiosta. Se on enää makuasia, helmikuussa hinnat laskivat 0,2 prosenttia. Olemme Japanin tiellä, se on velkavivulla kituuttamista. Se ruokkii itseään ja juurtuu talouden ytimiin.”

Voin sanoa, että olen samaa mieltä, joskin pari napsua selkeämmin.

*

Huomionarvoista oli maltillisen Kirsikkalan jatko:

”Moni seuraa Draghin korkokoetta kauhulla. Se on vaarallista. Miinuskorot romuttavat ajan oloon pankkien voitot ja taseet. Edessä häämöttää pankkikriisi. Se iskee aluksi säästöpankkeihin. Eivätkä toimet edes lisää luotonantoa. Rahoitussektorin ulkopuoliset lainat ovat kasvaneet vain 4,6 prosentti vuoden 2008 romahduksen jälkeen. Luku on surullinen.”

sekä:

”Mutta EKP:n helikopteriraha on tuplannut EKP:n taseen 2.900 miljardiin vuodesta 2008. Se on jättisumma, ja sen maksu tulee vastaan.”

Totta. Pankkikriisihän tässä on jo käsillä (viittaan mitä kirjoitin viime kuussa Deutsche Bankista). Juuri se terve ja maanpinnantasainen pankkitoiminta – juuri Kirsikkalan mainitsemat säästöpankit – ovat suurimmassa vaarassa. Ja kun säästöpankit alkavat korista, korisevat myös ns. tavalliset kansalaiset. Se, että ehken jossainmäärin uhkarohkeastikin sijoittelevat ja keinottelevat investointipankit pärjäävät vielä, on sinänsä myönteistä, mutta mitä pitempään mahdollinen kuplapeli jatkuu, sitä kovempi rysähdys.

Aivan oma lukunsa on EKP:n puljaus. Mitenkähän vain sen taseen kanssa käy? Sitä kysyin jo pari vuotta sitten, mutta aika monet rauhoittelivat silloin, ettei keskuspankilla mitään hätää ole, koska on verkosto ja on printti. Mutta niin se vain on, että joskus sielläkin joudutaan kohtaamaan ”Suden hetki”.

*

Hyödynnän Kirsikkalan mielestäni realistista tilannekatsausta vielä tällä loppuhuipennuksella:

”Negatiivinen korko on paha oire. Isompi ongelma on se, jos Draghin lääkkeet ovat väärät. EKP:n ajatus, että inflaatio on aina rahalähtöinen ilmiö, on monen strategin mukaan väärä. Se ei toimi globaalissa maailmassa. Eikä se huomioi epätoivottuja vaikutuksia.
Virheiden maksajat pelkäävät jo.”

Hyvin sanottu. Itse sanoisin sen vielä selkeämmin.

Kun Draghin lääkkeet ovat väärät. Inflaatio ei ole rahalähtöinen ilmiö, ei ainakaan tässä ja nyt: muutoinhan tämän rahanpumppauksen jälkeen Euroopan inflaatio olisi yli 5 %, eikä alta Zero.

*

Tiivistän näkemäni ongelmat:

1.) Demokratian Vaje. Eihän tässä Draghin ja EKP:n souvissa ole pätkääkään demokratiaa. Ja silti kaikki tähtää ja koituu kansan maksettavaksi

2.) Rahan pumppaaminen ei auta, kun järjestelmä vuotaa melkein kaiken lisärahan tynnyrinliitoksista jonnekin ei-tarkoitettuihin kohteisiin, jossa se toimii vain ja ainoastaan suuren uhkapelin lisäpanoksena.

3.) Koko järjestelmä on mätä. Siksi pomot eivät pysty tekemään mitään remppaa: aivan kuin lahoa taloa yrittäisi oikaista ja tukea ja vahvistaa, mutta kun jokainen reelinki jää löysälle, koska kovaa kohtaa ei löydy, naula, pitkäkin, uppoaa, kuin tikku p-kaan.
4.) jne.
*

PS. Tänään YLE R1:n Ykkösaamussa ekonomisteilta kysyttiin teoreettisesta vaihtoehdosta; Nyt EKP on pumpannut rahaa valtioille ja pankeille. Mitä jos rahaa kylvettäisiin suoraan kuluttajille, joilta se lähtisi varsin korkealla prosenttiosuudella suoraan kulutukseen?
Ekonomistit kuittasivat asian hieman vuoraviivaisesti ehkä ikään kuin ajatuskokeena, jolla ei ole menestymismahdollisuutta. - Ongelma onkin se, että virallisten tahojen aloittama ja qualifikoima järjestelmä, kuten tämä nykyinen Draghin QE, saa olla rauhassa, jatkua loputtomiin, ja kukaan ekonomisti ei kyseenalaista sitä. Mutta kukaan ei myöskään tahdo vaatia siltä tuloksia.
Tuloksia - niitähän sillä ei ole! ei lainkaan. Siis sellaisia tuloksia, joita siltä odottiin, talouden elpymistä. Mutta silti - vaikka tulokset ovat huonot tai olemattomat, monikaan ei vaadi pelin viheltämistä poikki. Epäkelvon menetelmän hylkäämistä.
*
Niin, onhan väärin sanoa, että Draghin rahaelvytyksellä ei olisi tuloksia. Ne vain ovat epätoivottuja. Collateral Damages. Epäterveitä ja epäsuotavia oheistuotteita.

*

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

"Mitä jos rahaa kylvettäisiin suoraan kuluttajille..."

Siitähän Mario Draghilla ei ole valtuuksia päättää. Kyllähän tuo kaikille keynesiläisille sopisi, mutta kas kun kuluttajat itse ovat äänestäneet valtaan kokoomuslaisia, kristillisdemokraatteja, kansallismielisiä, oikeistoliberaaleja ja muita elvytyksen vastustajia joka puolella Eurooppaa.

Tavallinen suomalainenkin äärioikeistolaisköyhä vastustaa kaikkea, mikä ei kiristä vähäväkisten asemaa entisestään.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Täsmennän, että en itse välttämättä ole kovin uskonnollinen keynesiläinen. Kansantalouden kiertokulkumalli lähtee kuitenkin yhä siitä, että niin luonnonvarat kuin kuluttajien tarpeetkin oletetaan äärettömiksi.

Järkevä teoria siitä, mitä talouspolitiikalla voidaan tehdä, jos peruslähtökohtana on nollakasvu, puuttuu vielä.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Väärään kohtaan rahankiertoahan tässä jaetaan bittihelikopterirahaa, banksterivelikullat tekevät rahalla rahaa, vaikka sen pitäisi olla vain vaihdantaväline. Sama tapahtui 90-luvun laman aikaan Suomessa, koska pankit muka piti pelastaa, vaikka eivät vielä olleet liian suuria kaatumaan kovasta fuusioitumisesta huolimatta.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Määrittelitkin juuri markkinatalouden ja kapitalismin eron. Edellisessä on kyse prosessista T-R-T (tavara-raha-tavara); jälkimmäisessä prosessista R-T-R' (raha-tavara-lisää rahaa), tai kiireiselle finanssipääomalle jopa R-R' (rahalla lisää rahaa), jos käytetään vanhoja Louhivuoren Marx-suomennoksen kaavoja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset