Veikko Huuska

Rujot eurooppalaiset pankit uhkaavat ajautua uuteen kriisiin

Rujot eurooppalaiset pankit uhkaavat uudella kriisillä

*

Viime torstain nikkauksen jälkeen Yhdysvaltain kaikki kolme keskeistä indeksiä ovat punaisella, vuosisaldo on: http://money.cnn.com/data/markets/dow/

DOW alas -8,33%, S & P 500 alas -8,77 % ja lättynä Nasdaq alas -13,38 %.

US markkinat huilasivat eilen, Presidents` Day, mutta tänään jatkuu peli..

*

Keskuspankit

Alkaa näyttää siltä, että sijoittajat ovat vihdoin menettämässä luottamuksensa keskuspankkeihin.

On ehkä paikallaan havaita, että torstaita edelsi FED:in pääjohtajan Janet Yellenin kuuleminen Kongressissa (Congressional testimony), jossa oli mahdollisuus tehdä johtopäätöksiä keskuspankin johdon kyvystä hallita tilannetta. http://blogs.marketwatch.com/capitolreport/2016/02/10/live-blog-and-video-of-janet-yellens-appearance-before-house-committee/  Eipä ihan putkeen mennyt.

*

Pankkien pulmille ei näy loppua

Myynnin kehitys on saanut huolestuttavia piirteitä nyt myös systeemisesti herkillä sektoreilla, kuten pankkialalla.

Sinänsä Yhdysvaltain pankit ovat hyvin pääomitettuja eikä niissä pitäisi piillä järjestelmäriskejä.. paitsi elleivät niiden monenkirjavat johdannaispaperit räjähdä käsiin.

Tästä huolimatta pankkien osakekurssit ovat laskeneet 30-40 % viime kuukausien aikana kiihtyvästi, mikä ilmentää niiden kannattavuuskehitystä, ja luottojen laatu heikentynyt, mistä on pääteltävissä, että isompiakin luottotappioriskejä piilee jyhkeitten seinien sisällä.

Keskeisten toimijoiden kurssikehitys, vilkaisu:

Goldman Sachs Group Inc. tullut alas 33 % sen 52 viikon huipusta, joka oli 218,77 $;

Morgan Stanley alas 43,7 %;

Bank of America Corp. alas 35,3 %;

Citigroup Inc. alas 38,4 %;

JPMorgan Chase & Co Chase alas 18,6 %.

Eräät pankit ovat käyneet kauppaa selkeästi alle kirjanpitoarvojen, mikä tässä tilanteessa tarkoittaa, että sijoittajat kyseenalaistavat niiden taseiden laadun.

*

Euroopan “peluripankit” voivat räjähtää

Eurooppalaisten pankkien kurssiverilöyly on vieläkin rajumpi kuin Yhdysvalloissa nähty, mutta niinpä eurooppalaisten pankkien tila on paljon vakavampi kuin yhdysvaltalaisten pankkien. https://larouchepac.com/20160215/gambler-banks-will-detonate-are-they-only-europe

Ne potevat riittämättömästä pääomasta ja valtavista määristä huonoja lainoja, jotka voivat ajaa maksukyvyttömyyteen ilman valtion tukea.

Deutsche Bank AG:n tilasta olenkin kertonut jo aiemmin: tänään noteeraus heiluu 14:84 tasolla.  http://www.bloomberg.com/quote/DBK:GR  Velkojen takaisinosto ei tule ratkaisemaan pankin ongelmia, yhtä vähän kuin se, että pankin uusittu johto on joutunut julkisesti rauhoittelemaan markkinoita samalla kun se on joutunut osoittamaan, miten huonosti talon asiat ovat, mikä kaikki viittaa vakavan systeemiuhan olemassaoloon.

 Jotkut näkevät tilanteen leppeämmin; vaikeuksia on, mutta ne voidaan voittaa; http://blogs.spectator.co.uk/2016/02/the-banks-have-serious-problems-but-a-european-wide-crisis-lets-be-serious/

*

Lukuisien Euroopan pankkien osakkeet, kuten Credit Suisse Group AG joutuivat melkoiseen vääntöön niiden ilmoitettua heikentyneestä tuloksestaan.   http://www.bloomberg.com/quote/CSGN:VX

Euroopan pankit ovat pulassa, sitä ei voi kieltää, ja se aiheuttaa vakavan vaaran muualla maailmassa, koska nämä pankit käyvät kauppaa kaikkien muiden rahalaitosten kanssa kautta maailman.  Tietty tartuntavaara vaanii.

STOXX Europe 600 Banks indeksi on vaappunut alas todella rajusti.  Puolisen vuotta sitten huippu oli 215. ja viime viikolla DB:n jäljiltä käytiin 130:ssa.  Tänään mennään tasolla 142.  https://www.stoxx.com/index-details?symbol=SX7P

Sinänsä kohtuutahtiin jyskyttävä Yhdysvaltain talous ja US-finanssimarkkinat eivät voi eristäytyä näiden ongelmien ulkopuolelle.

*

The Barclays High Yield Indexin keskituotto putosi viime viikolla 10 %, mikä on pahempi tulos kuin miltä näyttää, koska FED:in nollakorko-politiikan on ollut tarkoitus pitää kasvu päällä, ja sen se on tähän saakka pitänytkin, mutta vain keinotekoisesti, tekohengityksen avulla.  http://www.bloomberg.com/quote/JNK:US

Kokonaissaldo 2016 vuodelle on jo -5,16 %, ja olemme eläneet tätä vuotta vasta 6 viikkoa.  Rumimpia lukuja näyttävät sekavassa tilassa oleva energiasektori, - 20,75 %, eikä perusteollisuuden lohko rämmi kaukanakaan takana, - 14,37 %.  Olosuhteisiin nähden markkinat ovat katastrofi, ovat eräät kriitikot määritelleet eilen. 

Vastaavasti tuottokäyrän toisessa päässä joukkovelkakirjojen tuotto on alentunut ja tuotot litistyneet.  10-vuoden paperit ovat pudonneeet 1,75 %:iin (itseasiassa ne olivat ennen viime perjantaita vielä alempana) kun sijoittajat katsovat riskien perään.

Kulta on ponkaissut kuukaudessa (15.1.-12.2.2016) 1090 dollarista/unssilta 1238 dollariin, koska lisääntyvä määrä sijoittajainstituutioista on todennut, että keskuspankki on suurelta osin menettänyt hallintansa turbulentoituvassa finanssimaailmassa.  Noteeraus on korkein yli vuoteen.  Raha pakenee epävarmoista papereista ”varmaan” kultaan, jälleen kerran. 

*

Omat kontaktini vilkuttavat yllättävän voimakkaasti sen puolesta, että Euroopan  ”Lehman-Brothers hetki” on lähellä. (Europe is on the verge of a ”Lehman-Brothers Moment” of its own).

Omasta puolestani toivon parasta, Eurooppa.  Muuta en voi.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset