Veikko Huuska

Kuusi kummaa juttua Yhdysvaltain presidenteistä

Kuusi kummaa juttua Yhdysvaltain presidenteistä

*

Yhdysvalloissa on jo parina tiistaina ”verrytelty” presidentinvaalien esivaalikiertueen merkeissä.  Ihan varmaa tietoa siitä ketkä tulevat olemaan johtavien puolueiden ehdokkaat, ja tunkeutuuko varsinaiseen vaaliin marraskuussa mukaan vielä jokin ”kolmas pyörä”, ei ole.

Joitain hassuja tai kummallisia juttuja menneistä presidenteistä sentään tiedämme.  Tässä puolitusinaa niistä – enemmänkin on, mutta niistä joskus toiste.

*

Presidents` Day

Presidents` Day (Presidentin päivä) vietetään Yhdysvalloissa aina helmikuun kolmantena maanantaina,   - eli tänä vuonna se osuus ensi maanantaihin 15.2.2016.  http://www.timeanddate.com/calendar/?country=1

Presidentin päivänä kunnioitetaan kahden merkittävän presidentin, nimittäin Abraham Lincolnin ja George Washingtonin, syntymäpäivää.

Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti George Washington syntyi 22.2.1732 Westmorelandin piirikunnassa Virginiassa.  Koska Presidentin päivä on lukittu helmikuun kolmanteen maanantaihin, osuu juhlapäivä käytännössä lähes aina jollekin muulle kuin viralliselle ja oikealle syntymäpäivälle 22.2.  Esimerkiksi vuosikymmenellä 2010-2020 juhlapäivä ei ole eksaktina syntymäpäivänä kertaakaan. https://fi.wikipedia.org/wiki/George_Washington

Orjien vapauttaja-presidenttinä tunnettu Abraham Lincoln syntyi 12.2.1809 Hardinin piirikunnassa Kentuckyssä.  https://fi.wikipedia.org/wiki/Abraham_Lincoln

Käytännöt eri puolilla Yhdysvaltoja hieman vaihtelevat.  Jossain yhteyksissä Presidentin päivää vietetään yksinomaan ensimmäisen presidentin, Washingtonin, muistoksi, monesti kuitenkin molempien suurmies-presidenttien, eli myös Lincolnin kunniaksi.  Ja jossain juhlitaan Washingtoinin ja kolmannen presidentin Thomas Jefferson in kunniaksi, vaan ei Lincolnin.  Neljäs tapa on muistaa tuolloin kaikkia maan presidenttejä.  https://en.wikipedia.org/wiki/Washington%27s_Birthday

*

The Fourt of July

Fourth of Jyly (”neljäs heinäkuuta”) on Yhdysvaltain kansallispäivä ja yksi suurimmista juhlapäivistä vuodessa.

”Neljättä heinäkuuta” juhlitaan sen johdosta, että uskotaan, että Yhdysvaltain itsenäisyysjulistus julkaistiin silloin ja maasta tuli itsenäinen valtio.

Mutta 4.7.1776 ei itseasiassa ollut se päivä, jolloin Continental Congress (Mantereenlaajuinen Kongressi) antoi itsenäiyysjulistuksen, vaan se teki tuon tempun jo 2.7.1776.

Eikä 4.7. ole myöskään se päivä, jolloin Amerikan vallankumous syttyi, vaan se tapahtui jo varhemmin huhtikuussa 1775.

Eikä se ole myöskään se päivä, jolloin Thomas Jefferson kirjoitti ensimmäisen versionsa Itsenäisyysjulistuksesta – se nimittäin tapahtui kesäkuussa 1776.

Eikä 4.7. ole päivä, jona Julistus toimitettiin Ison-Britannian hallitukselle, - se nimittäin tapahtui vasta marraskuussa 1776.  Eikä siten päivä, jona se allekirjoitettiin; se nimittäin oli vasta 2.8.1776.

 Lue lisää Amerikan Yhdysvaltojen itsenäisyysprosessista täältä: https://www.constitutionfacts.com/us-declaration-of-independence/fourth-of-july/

*

Joka tapauksessa Yhdysvallat juhlii itsenäisyyttään ”on the Fourth of July”.

Jos Yhdysvaltain itsenäistyminen ei tarkkaan ottaen tapahtunut silloin, niin MITÄ silloin oikeasti on tapahtunut?

Kolme presidenttiä on kuollut 4.7.

Yksi merkillisimmistä sattumista Yhdysvaltain historiassa tapahtui kun USA:n kolmas presidentti Thomas Jefferson ja järjestyksessä toinen presidentti John Adams kuolivat.  He siirtyivät ajan rajan taakse samana päivänä, samana vuonna; ja päivä oli vielä mitä juhlavin, nimittäin 4.7.1826 – eli Yhdysvaltain 50:s itsenäisyyspäivä. 

On kerrottu, että John Adamsin viimeiset sanat hänen kuolinvuoteellaan olivat: ”Jefferson sinnittelee vielä elävien kirjoissa” (”Jefferson still survives.”).  Tarinan todenperäisyydestä keskustellaan, mutta mikäli hän noin totesi, hän oli väärässä.  Vaikka Adamsin sydän ei hetki tuon jälkeen enää jaksanut sykkiä Massachusettsissa, Jefferson oli kuollut noin 5 tuntia aikaisemmin Monticellossa useisiin häntä jäytäneisiin sairauksiinsa.

Neljäs heinäkuuta on lisäksi kuollut:

Yhdysvaltain viides presidentti James Monroe, joka kuoli 4.7.1831.

Ja sitten vielä presidentti Calvin Coolidge, järjestyksessä 30:s presidentti.  Hän on ainoa Yhdysvaltain presidentti, joka on syntynyt itsenäisyyspäivänä, nimittäin 4.7.1872 Plymouthissa, Vermontissa.

*

Washingtonin kaksi syntymäpäivää

Kuten edellä on tullut todetuksi, Yhdysvaltain ensimmäinen presidentti George Washington ei syntynyt 4.7., vaan 22.2.1732.  Mutta hänellä on todettavissa aivan asiallisin perustein toinenkin syntymäpäivä.  Iso-Britannia, joka oli Amerikan emämaa tuohon aikaan, ei hyväksynyt gregoriaanista kalenteria, ennen kuin hyväksyessään Calender Act –lain parlamentissa 1751.  Aikaisempi juliaaninen kalenteri oli käytössä Britanniassa ja sen kaikissa alusmaissa, ja siten myös Pohjois-Amerikassa.  Juliaaninen kalenteri poikkesi gregoriaanisesta kalenterista tuohon aikaan 11 vuorokauden verran.  Ja niinpä vuonna 1732 pikku-Georgen syntyessä – jos Washingtonin perheen seinällä roikku kalenteri, hänen syntymäpäivänään kalenteri osoitti päivämäärää 11.2.1732.

*

”Riskit pressat”

Millard Fillmore (13. presidentti) ja William Howard Taft (27. presidentti) kuolivat 8. päivä maaliskuuta.

Fillmore kuoli Buffalossa, New Yorkissa vuonna 1874, 74:n vuoden iässä aivohalvauksen seurauksena.

Taft kuoli Washington DC:ssa vuonna 1930, 72 vuoden iässä sydänsairauteen, 153 kilon painoisena.  Oli jokseenkin merkillistä, että Taft saavutti noinkin korkean eliniän.  Hän kirjoitti kerran ystävälleen: ”Kesti kauan ratsastaa hevosella tänään, mutta voin hyvin”.

Ystävä vastasi ja kysyi: ”Entä, miten hevonen jaksaa?”

*

70 vuoden ero

James K. Polk (11. presidentti) ja Warren G. Harding (29:s presidentti) ovat molemmat syntyneet 2.11. mutta siten, että välissä on tasan 70 vuotta.

Polk syntyi Pohjois-Carolinassa vuonna 1795. 

Harding syntyi Ohiossa vuonna 1865.

*

Boxing day blues

Ensimmäisen – ja toisen, mutta samalla viimeisimmän – atomipommin pudottajaksi mainittu presidentti Harry S. Truman (33. presidentti) ja Nixonin eron jälkeen varapresidentin pallilta ykköseksi kohonnut Gerald Ford kuolivat kumpikin joulukuun 26. päivänä.

Ford eli 93 vuoden ikäiseksi.  Hän kuoli tapaninpäivänä 2006 Rancho Miragessa, Kaliforniassa, verisuonisairauksiin.

Hän on vanhimmaksi elänyt Yhdysvaltain presidentti, 45 päivää vanhempi kuin Ronald Reagan.

Siispä Trumanin ja Fordin kunniaksi, ”tapaninpäivän blues”..

*

Olisiko syytä alkaa sihtailla tämän kertaisen Yhdysvaltain presidentinvaali-karusellin tätä nykyä tiedossa olevia ehdokkaita.  Sattuisiko jollain olemaan syntymäpäivä, joka ”stemmaisi” jonkun aiemmin syntyneen presidentin kanssa?  Se voisi olla vahva viite ”kolmannen asteen yhteydestä”..

Mielenkiintoisia sattumuksia joka tapauksessa, nuo edellä kerrotut?

*

Lähde; http://www.britannica.com/list/5-wacky-facts-about-the-births-and-deaths-of-u.s.-presidents

Thank You, Britannica.com – very interesting facts!

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Amerikassa on ollut muistaakseni n. vajaa 50 presidenttiä... todennäköisyys syntymä- ja kuolinvuosien päivämäärien samankaltaisuuteen suhteessa vuoden 365 päivää, ja esiintyminen tässä joukossa sattumanvaraisesti... monta presidenttiä tilastoissa jäi mainitsematta... tilastollisen merkitsevyyden kaavallahan tämän saisi selvitettyä, mutta en just nyt ala...
Sen sijaan uskon amerikkalaisten halukkuuteen kohti muutosta presidentti-instituution kautta... menee vasemmalle, eli se hillaryn haastaja, nimi ei muistissa ;)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Täytyy aina muistaa, jotta USA ei ole parlamentaarinen demokratia - hallituksen ei tarvitse nauttia parlamentin luottamusta.

Tätä ei taida moni ymmärtää.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Juu.. Hallitus on aina presidentin tiimi ja varapressa mukana... Mutta senaatin lisäksi on kongressi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset