Veikko Huuska

Vuoden 2015 Suuri Journalistipalkinto -voittajaehdokkaat on julkistettu

Vuoden 2015 Suuri Journalistipalkinto -voittajaehdokkaat on julkistettu

Hetki sitten julkistettiin ”Vuoden 2015 Suuri Journalistipalkinto” –voittajaehdokkaat.

Lähde ja lisätiedot; http://suurijournalistipalkinto.fi/fi/

*

Koska US-blogisto on myös journalismia, tämä epäilemättä kiinnostaa.

Huomiota herättää tietysti se, että jokin raati on ensin valinnut kohteet, ja sitten nimetty raati valitsee. 

Jääkö jokin mielenkiintoinen, tärkeä, olennaisia näkökohtia avaava journalisti tai journalistinen työ huomiotta, katveeseen?

Mietitään!

*

Ehdolla ovat:

 Vuoden juttu -ehdokkaat:

Jessikka Aro, Yle Kioski: Venäjän trollit Suomessa
Jessikka Aron juttusarja käsitteli monipuolisesti Venäjän verkkopropagandaa ja yrityksiä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Suomessa. Jutuista tehtiin myös huomiota herättäneet englannin- ja venäjänkieliset versiot. Juttujen jälkeen kansainvälinen media kiinnostui Jessikka Arosta ja hän on auttanut ihmisiä tutkimaan propagandanlevittäjiä omissa maissaan. Juttujen seurauksena hän on joutunut massiivisen häirinnän, propagandakampanjan ja hiljentämisyritysten kohteeksi.

Mirva Heiskanen, Pekka Lähteenmäki, Ismo Virta ja työryhmä, Talouselämä: Kuoleeko media?
Työryhmä: Reijo Ruokanen, Anne Vanhanen, Erkka Felt, Marjut Nousiainen, Pekka Lähteenmäki, Ilkka Jauhiainen, Ninni Myllyoja. -

Suomalaiset mediat eivät ole kovin laajasti ruotineet julkisuudessa oman toimialansa asioita. Talouselämän juttusarja on poikkeuksellinen, perusteellinen ja asiantunteva kokonaisuus suomalaisen median tilasta. Jutut antavat hyvää pohjaa pohdinnoille siitä, mitä media-alalle kuuluu ja mitä sille mahdollisesti tapahtuu tulevaisuudessa.

Tuomo Pietiläinen, Helsingin Sanomat: Vuorineuvokset muuttivat Portugaliin
Tuomo Pietiläisen kahden jutun kokonaisuus toi esiin uuden ilmiön: entisten yritysjohtajien muuton Portugaliin, jossa heidän ei tarvitse maksaa eläkkeestä veroa. Jutut käynnistivät laajan keskustelun verotuksesta, tulonjaosta ja veropakolaisten moraalista. Ne kiihdyttivät myös Suomen verosopimusneuvotteluja Portugalin kanssa.

*

Vuoden journalistinen teko -ehdokkaat

Aamulehden kulttuuritoimitus: Viikko Tallinnassa
Markus Määttänen, Simopekka Virkkula, Anne Välinoro, Matti Kuusela, Nina Lehtinen, Erik Ahonen, Tiina Leinonen, Pekka Kymäläinen, Kimmo Penttinen

Tampereella ei jääty valittelemaan aikojen ankeutta vaan toteutettiin poikkeuksellinen projekti: Aamulehden koko kahdeksanhenkinen kulttuuritoimitus muutti kuvaajan kanssa viikoksi Tallinnaan. Lukijoille tarjottiin kuukauden aikana yli 50 sivun mittainen paketti Viron kulttuurista ja puheenaiheista. Juttujen aiheet oli valittu asiantuntevasti, ja lehti pystyi tuottamaan ainutlaatuisen läpileikkauksen naapurimaan kulttuurielämään.

Anne Leppäjärvi, Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Oy
Haaga-Helia ammattikorkeakoulun toimittajakoulutus on koulutusohjelmajohtaja Anne Leppäjärven johdolla jatkuvasti ajan hermolla ja pyrkii tarjoamaan keinoja median kriisin ratkaisemiseksi. Koulutusohjelma on hyvin verkostoitunut, tekee yhteistyötä media-alan kiinnostavimpien hankkeiden kanssa, hankkii kiinnostavia luennoitsijoita ja kehittää uusia tapoja tehdä journalismia. Tässä kaikessa Anne Leppäjärven rooli on ollut aivan keskeinen.

Tuomas Peltomäki ja työryhmä: Uutisraportti, HSTV/Nelonen
Työryhmä: Paavo Teittinen, Jussi Sippola, Henry Lehto, Maria Pettersson, Juha-Pekka Raeste, Pekka Torvinen, Kimmo Norokorpi, Jussi Pullinen, Paavo Järvilehto, Boris Stefanov, Uolevi Holmberg, Matti Nousiainen, Mikko Peura, Janne Elkki, Kristiina Marttinen

HSTV:n ajankohtaisohjelma Uutisraportti käsittelee uutisviikon tapahtumia perusteellisesti ja kriittisesti, mutta myös hauskalla tavalla. Tuomas Peltomäen juontamaa ohjelmaa tehdään kevyellä organisaatiolla, ja sitä käsikirjoittavat Helsingin Sanomien toimittajat muiden töidensä ohessa. Ohjelma on onnistunut tekemään kovasta journalismista viihdyttävää ja se on saanut myös nuoret katsojat kiinnostumaan suomalaisen yhteiskunnan ja maailman keskeisistä uutistapahtumista. Ohjelma esitetään HSTV:ssä verkossa ja Nelosella, mutta se herättää runsaasti huomiota ja keskustelua myös sosiaalisessa mediassa.

*

Vuoden kirja -ehdokkaat

Kavereita nolla - Lasten ja nuorten yksinäisyys, Niina Junttila, Tammi
Lapsen ja nuoren sosiaalinen ja emotionaalinen yksinäisyys voi satuttaa niin, että hyvän elämän edellytykset vaurioituvat pysyvästi jo varhaislapsuudessa. Aikuisen velvollisuus on huomata ja tarttua, katkaista yksinäisyyden ja syrjäytymisen kierre, jotta suomalaiset voisivat paremmin.

Viimeinen juna Moskovaan, René Nyberg, Siltala
Omakohtaisesta yleiseksi kasvava kertomus perheen kunniasta, jonka edessä läheisyys ja rakkaus pannaan väistymään. Miten historialle annetaan anteeksi? Kuka kelpaa ja millä ehdoilla, silloin ja nyt? Eurooppalainen selviytymistarina suomalaisten omasta lähihistoriasta.

Kasvonsa menettänyt mies, Kimmo Oksanen, WSOY
Kun ihmiseltä riisutaan kasvot, joiden kautta muut hänet kohtaavat, mitä jää jäljelle? Rankoista kokemuksista kasvaa uusi vahvuus, entistäkin herkempi kyky löytää ja nähdä, mitä voi toisten ihmisten hyväksi tehdä. Syvästi inhimillinen kuvaus elämän vaikeuksien suhteellisuudesta.

*

Vuoden journalisti -ehdokkaat

Tom Kankkonen, Yle Uutiset
Tom Kankkosen raportit Syyriasta, Irakista ja Turkista ovat tuoneet konfliktialueen tapahtumat käsin kosketeltavan lähelle suomalaisia television katselijoita ja radion kuuntelijoita. Hän hakeutuu sinnikkäästi hankaliin paikkoihin, taustoittaa ja tarkistaa. Tiukoissakin tilanteissa ja järkyttävien ihmiskohtaloiden keskellä hän säilyttää rauhallisen, maltillisen ja luottamusta herättävän tyylinsä.

Markus Leikola, freelancer Markus Leikola on tuottelias viestinnän moniottelija. Hän kirjoitti vuoden 2015 aikana mm. lukuisia kolumneja ja analyyseja eri lehtiin, toimitti yhdessä Jussi Lähteen kanssa viikoittaista radion keskusteluohjelmaa Leikola & Lähde, profiloitui näytelmäkirjailijana ja osallistui sosiaalisessa mediassa mitä erilaisimpiin keskusteluihin. Pitkä kokemus ja laaja yleissivistys ovat jalostaneet hänestä hahmon, joka pystyy antamaan perspektiiviä päiväkohtaisiin uutistapahtumiin ja kyseenalaistamaan liian helppoja totuuksia.

Vesa Sirén, Helsingin Sanomat
Vesa Sirén tekee klassisesta musiikista juttuja tavalla, joka tempaa mukaansa myös aihepiiriin vihkiytymättömiä. Hän tuntee teokset ja tekijät syvällisesti, mutta osaa kirjoittaa kohteistaan vetävästi ja viihdyttävästi. Viimeistään Jean Sibeliuksen syntymän juhlavuosi osoitti, kuinka perusteellisesti Vesa Sirén hallitsee säveltäjämestarin tuotannon ja elämän. Lisäksi Sirénille tyypillistä on se, että juttumatkoilta syntyy erinomaisia reportaaseja myös aivan muista kuin matkan varsinaisista aiheista.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Toivottavasti Jessikka Aron hasbara valitaan. Se olisi kuin iso säteilevä mansikka kermakakun päällä.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ketään ei jää katveeseen. Huolellisen alkukarsinnan ja pitkällisen pohdinnan jälkeen voittajaksi selviytyy .... Kim!

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Listan nähtyään oli helppo arvata, että Jessika Aro ja hänen trolliartikkelinsa nousevat puheenaiheeksi, ja useilla tahoilla suoraan "voittajasuosikiksi n:o 1".
https://twitter.com/hashtag/SJP2015?src=hash

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Päivän mittaan mediataloissa on asia noteerattu, mikäli on ollut aihetta.
Suuret tietysti näkyvät:
Sanoma/Helsingin Sanomat;
”HS hyvin esillä Bonnierin suuri journalistipalkinto -kisassa – ehdolla Uutisraportti ja kolme toimittajaa”
http://www.hs.fi/kulttuuri/a1455159333772?jako=49d...
*
YLE;
”Kaksi Ylen toimittajaa ehdolla Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon saajaksi
Ylen toimittajan Jessikka Aron juttusarja Venäjän verkkopropagandasta on ehdolla vuoden jutuksi. Tom Kankkonen on puolestaan ehdolla vuoden journalistiksi.”
http://yle.fi/uutiset/kaksi_ylen_toimittajaa_ehdol...
*

MTV3;
http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/journa...
https://twitter.com/merjaya Alan parhaissa töissä #SJP2015

*

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tom Kankkonen on ehdottomasti erittäin hyvä toimittaja. Samoin se kaunotar Pariisissa, taitaa olla Anna-Stiina Nykänen ( en ole aivan varma nimestä). Jenkkitapaan näyttävä, kuitenkin analyyttinen ja terävä työssään. Ylelle harvinainen onnepotku, tyylikäs look ja vielä makuukamarillinen äänensävy.H3erkkua niin sisäisesti kuin ulkoisestikin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset