Veikko Huuska

Tolkku – mitä se on?

Tolkku – mitä se on?

*

Tolkku ja tolkun ihminen.

Siinä talven 2016 sana. 

Sana, joka kelpaa niin kirjailijalle, kirjoittajalle ja kiroajalle – ja nyt siis myös presidentille.  Presidentillisen hyväksymisleiman jälkeen koko media paukkuu yhtä ”tolkkua”. 

Mutta mitä se on?  Tolkku?

*

Nykysuomen sanakirja sanoo sen näin (lyhennykset selkokielistettynä by VH):

Hakusanat:

Tolkku;

Tolkullinen;

Tolkuta;

Tolkuton;

Tolkuttaa.

*

TOLKKU;

substantiivi.

1.)Ymmärrys, järki, ajatus- ja harkintakyky.

a.

Joltakin on tolkku kokonaan poissa.  Menettää tolkkunsa.  - - millä keinoin/ hän vimmasi pääni ja tolkkuni vei noin; Otto Manninen.  Ei saata sanoilla näillä/ tulla tolkku toisen päähän; Nykysuomen Sanakirjan aineskokoelma.

b.

varsinkin yksikön paikallissijoissa usein adverbiaalisesti (tavallisesti possessiivisuffiksillisena) ajatus- ja harkintakykyisenä olosta: järjissään, järjillään.;;

Kuoleva oli loppuun saakka tolkussaan.  Puhutko sinä täydessä tolkussasi vai hourailetko?  Humalainen oli vielä sen verran tolkussaan, että osasi hoiperrella kotiinsa. 

Tulla tolkkuihinsa.  Päästä, tulla tolkulleen.  Selvitä täydelle tolkulleen.  Hätääntyä tolkultaan. –

”Tolkussa(an”); (adverbin kanssa) toimessaan, innoissaan, vakavissaan, tosissaan.;;

Tehdä jotakin, kertoa, selittää (hyvin) tolkussaan.  Ukko latasi tolkussaan piippuaan.  Johan minäkin epäilin hänelle, että mahtaakohan, mutta hän ihan tolkussaan vakuutti; Teuvo Pakkala.

2.)Järkevä ajattelu, järkevyys, tervejärkisyys, järki, mieli.;;

Jonkun puuhissa, puheissa, sanoissa ei ole mitään tolkkua.  Koettaa saada tolkkua asioiden hoitoon.  Mitä tolkkua siinä on, että jätät kaikki viime hetkeen.  Tolkkua kerjätessäkin pitää olla; sananparsi.  Kyllä se Heikki toimensa tolkulla tekee; Johannes Linnankoski. 

Tolkun mies `järkevä, järkimies`. –

Kansanomaisesti; tolkun (= kunnon, tosi] ruokaa.

3.)Eräissä sanontatavoissa;

a.) selvyys, selvä;;

Koettaa saada tolkku jostakin.  Hänen mongerruksestaan ei kukaan saa tolkkua.  Ota siitä sitten tolkku!  Päästä, tulla tolkulle jostakin.  Sen verran pääsin hänen suunnitelmistaan tolkulle, että - -.  - - siitä ei Katri päässyt minkäänlaiseen tolkkuun; Auni Nuolivaara.

b.) Talossa oli kaikki rempallaan, työkaluistakaan ei ollut tolkkua.  Jostakin ei tule tolkkua, `jokin asia ei suju, ei toteudu, raukeaa`. 

Ei taida tulla tolkkua koko lähdöstä.  Pojan töistä ei sinä päivänä tullut mitään tolkkua, `työt eivät luistaneet`.  Talvestakaan ei tänä syksynä näytä tulevan tolkkua.  Mitäpä sitä sitten turhia viivyttelemään, jos kerta tuumasta aiottaneen tolkkua tehdä; Santeri Ivalo.

c.)Tolkulla” (kansanomaisesti) yhdyssanojen jälkiosana: -kaupalla, -määrin;;

Tunti-, viikkotolkulla.

*

TOLKULLINEN;

possessiivinen adjektiivi,

tolkullisesti; adverbi;

järjellinen, järkevä;;

Onko tuo nyt tolkullista puhetta?  Siihen ei ole tolkullista syytä.  Siitä (kirjoituksesta] ei kuitenkaan syntynyt mitään tolkullista; Kyösti Wilkuna.

*

TOLKUTA;

verbi,

toimessaan selittää, toimittaa, tolkata, tolkuttaa;;

Tolkkusi, kuinka hän aikoo nostaa asiasta oikeusjutun.  - - alati tolkkuaa, että hänen talonpoikaissukunsa johtaa alkunsa puolalaisesta aatelismiehestä; Joel Lehtonen.

*

TOLKUTON;

karitiiviadjektiivi, ilmaisee mitä vailla joku tai jokin on,

tolkuttomasti; adverbi;

tolkuttomuus; ominaisuudennimi;

järjetön, sekava, tarkoitukseton, mieletön, päätön.;;

Tolkuton ehdotus, ajatus, teko.  Mielipuolen tolkuton höpötys.  Vain tolkuttomia sanoja sisältävä hokema.  Tuo oli aivan tolkutonta puhetta.  Älä puhu tolkuttomuuksia!  Juoda itsensä tolkuttomaksi.  Olla tolkuttomassa humalassa, tolkuttomasti humalassa.  Hätääntyi niin, että juoksenteli aivan tolkuttomana sinne tänne.  Tolkuton hätiköinti vain pahensi tilannetta.  Riehua, raivota tolkuttomasti.  Tolkuton hävitysvimma.  Vaatia oppilailta tolkutonta ulkolukua.  On aivan tolkutonta vaatia, että - -.  Tolkuttoman kallis, ylellinen.  Rakentaminen maksaa nykyisin tolkuttomasti.  Väkeä oli vallan tolkuttomasti, `mahdottomasti, ylettömän paljon`.

substantiivisesti; Puhua, jutella tolkuttomia.

*

TOLKUTTAA;

verbi,

tolkutus; teonnimi;

toimessaan, moneen kertaan, painokkaasti selittää, toimittaa, jankuttaa.;;

Poika koetti tolkuttaa, että - -.  Alkoi taas tolkuttaa samasta asiasta.  Sitähän minä juuri olen moneen kertaan tolkuttanut.  Turha siitä minulle on tolkuttaa, se ei kuulu minuun.  Älä tolkuta!  Juopuneen älytön tolkutus alkoi tympäistä.

*

*

Lähde:

Nykysuomen sanakirja.  Valtion toimeksiannosta teettänyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seura. WSOY, II painos, V-osa, 1961.  Toimitus: päätoimittaja: dos. Matti Sadeniemi, toimitussihteeri; fil. maist. Jouko Vesikansa, toimittajat; fil. maist. Arvo Keinonen, fil. lis. Pentti Lyly, fil. maist. Osmo Nikanne, fil. kand. Liisa Nurmela, fil. maist. Taisto Piiroinen.  Neuvottelukunta: päätoimittaja; prof. E. A. Saarimaa, jäsenet; prof. Lauri Hakulinen ja dos. Aimo Turunen.

*

PS.

Huomaa siis;

Tolkun mies, tolkun ihminen = `järkevä, järkimies`; järki-ihminen.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Vesa Leinonen

Hyvä tolkun aihe, sinä kirjoitit Veikko.

Sen määrityksestä voi hyvin helposti luisua, jos ei ole ketään kuka pitää siitä kiinni ja muistuttaa ensiksi itselle ja toisille mitä se oikein on? Kiitos.

Vanha klisee sanonta, tulee mieleen sana tolkusta, "älä keksi pyörää uudelleen", olisi hyvä muistaa kun kuuntele ja katsoo maailman uutisia ja politiikaa.

Sitähän maailmassa on tapahtumassa.

Uudet sukupolvet, tai menneisyyden tapahtumat ovat unohtuneet. Sitten ihmiset ihmettelevät mitä maailmalla on tapahtumassa?

Monien ihmisten mielentila ei ole tietoinen mitä maailmalla on tapahtumassa, siksi että he eivät ole tietoisia mitä kaikkea maailman ihmiset ovat joutuneet kokemaan ja tulleet läpi maailmassa viime 5000 vuoden ajassa, saapuessaan tänne maailman menoon 2016.

Hyvä tolkku kyllä voi yhdistää historian menneisille ajoille, ja oppia siitä tulevaisuuden suhteen.

Ihmisen luonne kyllä toistaa itseään, erikoisesti silloin jos ilmassa ei ole hyvän tolkun henkeä pitää ihmiset ihmisenä.

Tässä hyvä lyhyt video ihmisen luonteen historiasta.

Tolkku = sense.

Vanity = turhuus

Dominointi = dominate

Mitä dominointi saavuttaa?

Saada voimaa ja valtaa.

Keneltä saada voimaa ja valtaa?

Siltä kenellä sitä on enemmän kuin itsellä.

Joku jossain rakentaa itselle lisäarvoa niin sitten siitä tulee väkivallalle kohde mikä vetää epärehellisiä rikollisia kuin magneetti vetää rautaa.

https://www.youtube.com/watch?v=WMyOa9LQ9Jg

Se tuo esille ihmisen yksinkertaisen primitiivisen puolen luonteesta.

Historian menneisyydessä väkivaltaiset voiman käyttäjät alistivat kaikki kenet pystyivät alistamaan umpimähkäisesti.

Sellainen suppea elämän näkemys voiman ja väkivalan käyttö, oli sen ajan väkivaltaisille johtajille A ja O, heidän omalle itsetunnolle. Heidän henki, aivot eikä sydän kyennyt ajattelemaan luovasti rakentamalla ja parantamalla heidän omaa yhteyskuntaa. Keinot saada jotain luovaa ja uutta oli lähteä pitkälle retkelle ja siellä ryöstää ja roistoa naapuri maitten kansoja.

Täysin vastuutonta, se antoi sen ajan roistoille valheellisen tunteet siitä että heillä oli sen kautta ”menestystä”.
Samalla tavalla Toinen maailman sota alkoi siitä että eräillä valtion johtajilla oli väärä ymmärrys ja valheelliset tunteet siitä mitä on ”menestyminen”. Vastuuttomia ahneuden himoja, tai vihan ja koston himoja, vastuuton oma tahto mikä väkivallalla ylittää tolkun rajat.

Samalla tavalla ihmiset ketkä ovat himojen vallassa, ja vastuuton mielentila, valheellisesti ajattelevat että raiskaaminen olisi ”menestystä”. He pettävät itseään ja vääristävät todellisuutta, menemällä tolkun rajojen yli.

Tässä on nopeasti käsittelevä video, ensimmäisistä Maailmanvalloista ja intohimoisista johtajista kenellä usein ei ollut mitään rajoja tolkulle.

Babyloniasta Baghdad.

Alkuajoista ja Lähi-idän alueesta, mistä ihminen sai ajatuksen kehittää pyörivästä puun pätkästä tai kiven pyörästä jotain käytännöllistä. Se ajatus toimivasta pyörästä kehittyi ottamaan ulos sen parhaimmat puolet, ja sai lisäarvoa käytännöllisten työkalujen kautta. Se sama työkalu helpotti arki ihmisten elämää raskaassa työnteossa.

https://www.youtube.com/watch?v=WMyOa9LQ9Jg

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset