Veikko Huuska

Miten alas raakaöljyn hinta voi painua? Tuorein ennuste: 10 $ tynnyriltä!

 

Kysyin perjantainaamuna 15.1.2016: Putoaako raakaöljyn hinta alle 20 dollarin/tynnyri?

http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/209994-putoaako-raakaoljyn-hinta-alle-20-dollarintynnyri#comments

Kysymys oli varsin aiheellinen.

Kuten ilmeni, Brentin hinta painui – odotetusti – viime perjantaina alle 30:n.  http://www.oil-price.net/

*

Öljyn hintaan ovat vaikuttaneet, ainakin:

  1. Raakaöljyn tarjonta maailmanmarkkinoilla ylittää kysynnän.

  2. Maailmantalouden kasvun hidastumien vähentää kysyntää.

  3. Yksittäisistä maista Kiinan talousnäkymät (kasvun pysyvänoloinen hidastuminen, maan finanssiongelmat, korvaavien energiamuotojen läpimurto).

  4. Yhdysvaltain non-conventional –tuotannon purskaus ja öljyn vientikiellon kumoaminen.

  5. Iranin ydinkieltosopimusprosessin eteneminen, ja odotettavissa oleva viennin käynnistyminen (tuotannon arvioidaan kohoavan 500.000 brls tasolle vielä tämän vuoden aikana, ja varsin nopeasti jopa 2-3 , kenties jopa 4-5 miljoonan brsl tasolle – Yhdysvaltain öljyteknologia puskee paikalle, ja aina ajankohtainen kysymys: mitä tekekään Kiina? http://money.cnn.com/2015/11/24/news/economy/iran-oil-giant-revival/  Viimeisimpien löydöstön jälkeen Iranin öljyvarojen lasketaan olevan 157 miljardia tynnyriä.

  6. Spekulaatiot.  – Näistä spekulaatioista ja peleistä lisää alempana.

*

Turbulentti aika

Öljyn maailmanmarkkinahinnan puljaus osuus arkaan ajankohtaan.  Niin kuin se aina tekee.  Jotta puljaus alkaisi, tilanteen tulee olla herkistynyt, ainakin jossain suhteessa.  Nyt se on herkistynyt multiformaalisti, eli monelta osa-alueeltaan.  Ja paha kyllä kaikki lopulta liittyvät yhteen suurilla avoimilla globaaleilla markkinoilla.

Herkkää juuri nyt on osakemarkkinoilla.  Siellä on takana pitkänpuoleinen nousu, johon sisältyy sahausta, mutta puuttuu enää se ”loppuhenkonen”, eli rumaus.  Monet uskovat, että siitä puhuminen on vain turhanaikaista jaanausta, eikä tuollainen puhe rakenna mitään. 

Herkkä on myös geopoliittisella rintamalla, ja geopolitiikkaa on aina myös talouspolitiikkaa, kasvun ehtoja ja noiden ehtojen heikkenemistä.  Eurooppa on paininut pitkään niukan kasvun vaiheessa, nyt näyttää hieman valoisammalta, paitsi Suomessa, joka on jumittunut seisoviin savissaappaisiinsa.

Ja tähän saumaan tulee sitten öljysota.  Siitähän tässä on kysymys.  Nykyaikaisen sodankäynnin eräästä muodosta.  Kaikki tunnemme yleiset suuntaviivat, joiden myötä maailma on ajautunut tähän asentoon. 

Viimeisin vaikuttaja, aivan viimepäivien laukaisija, näyttäisi olevan Iranin ydinsopimuksen eteneminen tähän vaiheeseen jopa yllättävän nopeaan tahtiin. 

*

Kun dollari ja sydän taistelevat, kumpi voittaa?

Mitä tiedustelutiedot ovat kertoneet, Iran on neuvotteluprosessin kestäessä pystynyt valmistamaan öljytuotantoresurssiaan varsin korkealle tasolle, ja näyttäisi jopa siltä, että koko neuvotteluprosessin punaisen langan keskeinen säie on ollut se, että Obama ja Yhdysvallat öljyteollisuutensa muodossa, on symmetrisesti ja sovitusti kohottanut valmiuttaan osallistua tositoimin öljyn liikkeelle saamiseksi. 

Yhtenä osatekijänä tässä todennäköisesti on Lounais-Iranista löydetty rikas (noin 60 mrd tynnyrin) öljykenttä.  Länsisanktioiden aikana Iranin kansallinen öljy-yhtiö on hyödyntänyt Kiinalaista teknologiaa, mutta nyt usalaiset öljy-yhtiöiden insinöörit ovat jo pitkään laukanneet paikalla, ja ilmeisesti on teknisesti päästy jo sopimukseen, miten yhteistoiminta alueella toteutetaan.  

Yhdysvallat havahtui viime kesänä viimeistään huomaamaan, miten Kiina on saamassa heidän kannaltaan pelottavan vahvan aseman Iranin öljyvarojen hoidossa, ja pani ”ison rattaan pyörimään”.

Niin monesti öljyn vuoksi soditaan ja laitetaan pakotteita, - mutta öljyn vuoksi voidaan myös sopia ja lakaista sanktiot maton alle, kuten tässä ollaan tekemässä. 

Yhdysvaltain presidentille ja demokraateille tämä on maksanut republikaanien, Israelin ja vanhan alueellisen liittolaisen Saudi-Arabian vihat ja pahat.  Mutta kun ”sydän ja lompakko” taistelevat, viime mainittu usein vie voiton, ainakin ensimmäisessä erässä.  -  Mutta mitä tekevät ”petetyt”?  Niihin kuuluu myös Putin.

*

Ennusteita

Goldman Sachsin finanssiasiantuntijat ennustavat viimeisimpien tietojen mukaan, että raakaöljyn hinta laskee koko 2000-luvun alhaisimmalle tasolle… he arvioivat hinnan putoavan 20 dollariin tynnyriltä.  Öljyn hinta voi painua neljännesvuosisadan takaisiin lukemiin ja pysytellä siellä vuosia;

"This (situation) had led to predictions of a short-term fall to $25, $20 or even $10 a barrel and prices could remain at painful lows for longer."

http://www.theweek.co.uk/oil-price/60838/oil-price-could-still-be-as-low-as-25-in-a-years-time

Kohta sen jälkeen kun GS:n ennuste tuli julki The Royal Bank of Scotland ilmoitti, että öljy putoaa 16 $:iin tynnyriltä.

"Royal Bank of Scotland (RBS) on varoittanut asiakkaitaan varautumaan "katastrofaaliseen vuoteen" ja globaaliin deflaatiokriisiin, väittäen, että monet suuret osakkeet laskevat ja öljyn hinta voi painua $ 16 tynnyriltä"; http://www.zmescience.com/science/news-science/oil-barrel-price-13012016/

Ja nyt sitten yksi Aasian johtavista pankeista ennustaa öljyn maksavan pian vain 10 $ tynnyriltä.  (Jätän pankin nimen mainitsematta tässä)

Monet Läntiset pankit leikkasivat jo perjantaina (15.1.2016) hinta-arvoitaan:

"Useat pankit alensivat öljyn hinta-ennusteitaan maanantaina, kuten Barclays, Macquarie, Bank of America Merrill Lynchin, Societe Generale ja Standard Chartered. Jälkimmäinen oli kaikkein rankin; se varoitti, että hinnat  voisivat laskea niinkin alhaisiksi kuin 10 $." ; http://www.cnbc.com/2016/01/15/

*

Tämä tarkoittaa sitä, että todellinen ”pudotuspeli” öljymarkkinoilla on käynnistynyt.  Eikä ainoastaan öljymarkkinoilla, vaan tämä horjuttaa jo stabiiliutta kaikkialla muuallakin:

Pörsseissä;

Valtiovarainministeriöissä;

Keskuspankeissa;

Sijoitusyhtiöissä;

kaikkialla … siis toistan: Kaikkialla.

*

Iso peli – iso järinä

Kuka ikinä tämän öljypelin panikaan liikkeelle, hän ei varmasti tiennyt, mitä oli tekemässä.  Muutoin kukaan tolkullinen taho ei tälläista hyrrää olisi laskenut keskilattialle pörisemään.

Tämä oli kuin lopullinen palapelin pala, joka täydensi taistelutantereen kokonaiskuvan; peliä käydään ja rajusti tutkan alapuolella, mutta ilmasotana, sähköisesti (an under-the-radar-trade).  Tutkan alapuolella tehtävä bisnes.

Siinä joku tekee jotain, josta muut tahot eivät tiedä mitään..  Sokkopeliä, voitot maksimaalisia; game ever.  Jotkut tekevät valtavia rahoja öljymarkkinoiden epävarmuudella.  Samalla ne huojuttavat koko finanssimarkkinaa; mukana kun on todella Big Money; Now or Ever.

Koskaan tällaista peliä ei ole nähty, koska koskaan ei ole näin isoa peliä käyty, eikä koskaan ole tällaisesta tiedetty – korkeintaan fantasiakirjallisuudessa. 

Kaikki odotusarvot pielessä:

Lähi-Idän sotatilanne huomioiden öljyn pitäisi maksaa nyt vähintään 80 taalaa, mutta mieluummin 3numeroisesti. 

Ja nyt eräät puhuvat 20 taalasta, vakavastiotettavat pankit ja finanssilaitokset ja niiden erikoisammattihenkilöt veikkaavat kymmentä taalaa

Normaali ihminen ei ymmärrä, tämä menee hilseen yli: pelureille tämä on periaatteessa arkipäivää, panos, riski, voitto – tai kuolema:

desperaadojen aika.  Investointipankkien sijoittajille, pelureille, hillotolppa tai hirsipuu.  Ne, jotka tämän jälkeen rikastuvat,

*

Monta samanaikaista syytä

Kriisillä on aina syynsä.

Nyt kriisille on monta syytä: monta samanaikaista syytä.

Voiko tätä kriisiä torjua?  Johtaako monen samanaikaisesti vaikuttavan tekijän esiintyminen tilanteen ”lähtöön lapasesta”?

Kukaan ei hallitse tätä prosessia.

*

Taloussasnomat/Teemu Muhonen kirjoitti viime heinäkuussa (2015);

”"Seuraavan kriisin syy" paisuu Euroopassa

Edellinen finanssikriisi lähti liikkeelle subprimeista – seuraava saatetaan muistaa kirjainyhdistelmästä CCP. Euroopan keskuspankki on pitänyt rahoitusmarkkinoiden korttitalon pystyssä kolme vuotta, mutta tuuli yltyy jälleen.

Vuonna 2007 alkanutta finanssiromahdusta nimitetään usein subprime-kriisiksi, koska sen katsotaan saaneen alkunsa huonolaatuisista asuntolaina-arvopapereista. Jos yhdysvaltalaisia pankki- ja sijoitusjättejä, kuten JPMorgania ja BlackRockia sekä lukuisia tutkijoita on uskominen, seuraava romahdus tullaan muistamaan central coutnerparty -kriisinä.

Tilanne on kummallinen, sillä clearing houseinakin tunnettujen central counterpartyjen (CCP) eli keskusvastapuolten piti alunperin olla ratkaisu seuraavan kriisin estämiseksi. ”

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2015/07/22/seuraavan-kriisin-syy-paisuu-euroopassa/20159253/12

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Royal Bank of Scotland - RBS, - jolla on hieman näyttöjä osaamisesta - varoittaa sijoittajiaan ja kehoittaa näitä vetämään pörssisijoituksensa ulos, koska pankki näkee tilanteen osakemarkkinoilla varsin kiikkeräksi. Se ennakoi globaaleille pörssimarkkinoille 10 ja jopa 20 %.n niiausta. Samalla pankki suosittelee siirtämään panokset varmoihin obligaatioihin. Kulutuskysyntä jumittaa RBS:n arvion mukaan, ja melko pitkäaikaisesti. Öljyn hinta painuu alle 20 taalan, arvio oli loppuviikosta 16 $/bls.

https://www.consumeraffairs.com/news/royal-bank-of...

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield
Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ei siellä ole hätäpäivää, vajaan vuoden takainen uutinen:

Norjan öljyrahaston arvo on lähes kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa, maan keskuspankki kertoi perjantaina. Rahaston arvo oli viime vuoden lopussa noin 745,1 miljardia euroa, siis noin 6 431 miljardia Norjan kruunua.

Valtavista öljyvarannoista nauttiva Norja sijoittaa valtion öljy-yhtiöiden tuottamia massiivisia voittoja niin sanottuun öljyrahastoon. Kyseessä on sijoitusrahasto, joka koostuu osakkeista, joukkovelkakirjalainoista ja kiinteistöistä ympäri maailmaa.

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015031419356316_...

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Tärkein tavoite on että saataisiin Venäjä lopettamaan sodat ja käyttäytymään normaalisti ilman agressioita ja laajentumista!

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Aivan liikaa öljystä riippuvaisen Venäjän hajottaminen tuli täälläkin mieleen tässä öljysodassa. Jonka hajottamisen jälkeen pääsevät ahneet hyeenat tuon 17 miljoonan neliökilometrin kokoisen maa-alueen valtaviin rikkauksiin kiinni. This is war, war economy!

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Johan Venäjä on rahapulassaan myynyt Kiinalle ja Intialle osuuksia ainakin Vankorin kentästään, ja kenen vika mahtaa olla että Venäjä on aivan liian riippuvainen öljystään ja kaasustaan, ei kai ulkovaltojen?

http://in.reuters.com/article/russia-forum-rosneft...

http://uk.businessinsider.com/r-learning-mandarin-...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Täydennän vielä RBS:n parin päivän takaisella ennusteella:

"Royal Bank of Scotland - RBS sanoo, että maailman taloudellinen tilanne näyttää samanlaiselta kuin vuonna2008, juuri ennen Lehman Brothersin konkurssia, joka johti koko maailman rahoitusmarkkinoiden kriisiin.
Samansisältöisiä kaikuja on kuulunut viime viikolla enemmänkin.

Muun muassa mijardööri-sijoittaja George SOROS kertoi konferenssissa Sri Lankassa että nykyinen taloudellinen tilanne muistuttaa myös hänestä vuotta 2008.
RBS-pankki sanoo monet omaisuuslajit höyötyivät FEDin (ja EKP:n) määrällisestä keventämisestä ja alhaisesta korkotasosta, mutta nyt ne ovat menettämässä merkitystään, kun Fed on käynnistänyt päinvastaisen prosessin, eli nostanut peruskorkoa.
Mutta Kiina, pankki sanoo, tekee asiat päin seiniä. Kiinan ongelmat ovat olleet esillä viime viikkoina, ja kurssit Kiinan osakemarkkinoilla ovat uponneet 10%. RBS sanoo, että ne jatkavat laskuaan, vaikka Kiinan hallitus taistelee taantumaa vastaan sysäämällä velkaa markkinoille..
Hyödykkeiden romahdus kruunaa tilanteen;
Viimeaikainen hyödyke/kulutustavaramarkkinoiden hinnoissa nähdään myös uhkana. Toisaalta kuluttajat nauttivat alhaisemmista bensiinin hintoja.
Mutta pankeille ja joukkovelkakirjojen haltijoille, jotka ovat lainneet rahaa öljynporaukseen yms., olettaen, että öljyn hinta olisi edelleen korkea, riksit kasaantuvat, ja kohta nähdään näiden sijoittajien konkursseja.
RBS huomauttaa myös, että öljyn hinta todennäköisesti laskee $ 26:iin tynnyriltä, voisipa hintapiikki (alaspäin) mennä niinkin alhaalle kuin $ 16.
Kuin tuomiopäivän kakun kuorrutuksena, pankki toteaa, että automaatio saattaa tuhota jopa 30% - 50% kaikista tuotannollisista työpaikoista kehittyneissä maissa.

RBS taloustieteilijät sanovat pitävänsä kiinni heidän laskelmistaan, joiden mukaan kurssit globaaleilla osakemarkkinoilla putoavat 10%: sta 20%.
Niinpä Royal Bank of Scotland -Pankki neuvoo:
Myykää paperinne ennen kaikki muut ehtivät sen tehdä!
.
"Vuonna tungosta saliin, nyt uloskäynnit ovat pieniä", Pankki huomauttaa ja toteaa yhteenvetonaan: "Riskit ovat korkealla." "

*

Eli RBS:kin tähdentää, että Oljyn hintasota on vain osa turbulenttia todellisuutta;
Yhdessä nuo huojuvat tekijät, geopoliittiset jännitteet, talouskasvun yskiminen, kylmän sodan jälkeisen tietyn stabiiliuden murtuminen kansainvälisessä politiikassa, lukuisat hajoittavat tekijät, ja sitten tämä tuotemarkkinoiden deflatiivinen flow, joka on kenties odottamattomin ilmiö tässä tutti frutissa;

anyway kaikki nämä eriluonteiset, mutta samaan suuntaan vaikuttavat tekijät yhdessä tuottavat ison RISKIn koko kansainväliselle järjestelmälle.

Tässä matkan varrella on kysytty, tuleeko uusi Big Bang (Big Crush - Iso Romaus), ja milloin? Nyt olemme jälleen askeleen lähempänä sitä.

Muuan analyytikko, Yhdysvalloista, ilmoitti eilen, että perjantai 22.1.2016 on monella tapaa painokas päivä: sehän on ensi perjantai!

Silloinko tapahtuu jotain?

The Great Currency Shock of 2016?, kuten hän tilannetta kuvaa. -
Suuri valuuttakurssishokki 2016?
*

Jimi näkee suuren valuuttajytkyn 2016 kolmivaiheisena, jota kaksi edeltävää tempausta on alustanut, ja nyt on vuorossa varsinainen tapaus:

*
Suuri valuutta järkytys 2016.

Tammikuussa 2015 Sveitsin teki hiipivän devalvaation ja aikaansai miljardien tappiot silmänräpäyksessä ..

Sitten elokuussa 2015 Kiinan käynnisti, ja vielä laajemman valuuttahyökkäyksen. Markkinat konttasivat useita päiviä ...

Ja sitten nyt, alkuvuodesta 2016, kaverini ennakoi kolmatta ja suurinta valuutta-shokkia ikinä.

… eikä kukaan näe että se on tulossa ..

*

Eväitä boxissa on vaikka mihin; mutta pystyykö suuri järjestelmä itseoikaisuun vielä kerran?

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Onneksi öljyn maailmanmarkkinahintojen vaihtelut eivät näy suomalaisilla mittareilla millään tavalla. Maailmassa on kuin onkin jotain pysyvää ;-)

Itse asiassa öljyn hinnan romahtaminen on katastrofi ympäristölle, koska into säästää ja kehittää öljyä säästäviä teknologioita laskee rinta rinnan öljyn hinnan myötä.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Juha-Pekka Kosonen

Kyllä öljyn halpeneminen näkyy Suomessa pumpulla. Bensan hinta on laskenut toistakymmentä %.

Sitävastoin Saudi Arabiassa bensan hinta on noussut yli 50 % ja litra bensaa maksaa nyt 0,22 €.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Iranin öljyn viennin arvioidaan olevan lyhyellä aikavälillä n. 500 000 barrelia päivässä.

Koko maailamn öljyntuotannon mittakaavassa määrä on merkityksetön. Vertailun vuoksi Suomi kuluttaa 500 000 barrelia öljyä kahdessa ja puolessa vuorokaudessa.

Iranin vaikutus öljyn hintaan on lähinnä psykologinen enkä minä jättäisi vähälle vaikutukselle myöskään spekulanttien öljyfutuureilla keinottelijoille.

Muuten öljyn liian alhainen hinta on vahingollista finanssisektorille. Varovasti arvioiden koko globaali öljy-ja kaasubisness seisoo valtavien velkojen varassa.

Kun velkaiset öljy- ja niiden porausyhtiöt alkavat taipua velkataakan alle, alkaa se heilutella koko pankkisektoria.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#7.
Ilkka,
markkinoilla laskeskellaankin nyt jo, miten nopealla aikataululla Iran pystyy Yhdysvaltain teknillisellä, taloudellisella, liiketaloudellisella, ja poliittisella tuella sysäämään öljyä maaimanmarkkinoille about sanktiokriisiä edeltäneen määrän verran, eli noin 2,5 - 3,5 mrd bls.

Jos Kiina on jytkyssä mukana, aikaa saattaa mennä yllättävän vähän, ehkä 12 kk?
Linkki: Iran oil exports 2015; käppyröitä;https://www.google.fi/search?q=iran+oil+exports&biw=1440&bih=684&tbm=isch&imgil=1XZQCcN-eG4_bM%253A%253B-oQKxTQ6FELROM%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fwww.eia.gov%25252Ftodayinenergy%25252Fdetail.cfm%25253Fid%2525253D14111&source=iu&pf=m&fir=1XZQCcN-eG4_bM%253A%252C-oQKxTQ6FELROM%252C_&dpr=1&ved=0ahUKEwjH8o_qzrPKAhVDJQ8KHZ4BBmYQyjcIJQ&ei=l_ycVofLM8PKPJ6DmLAG#tbm=isch&q=iran+oil+exports+2015

Markkinat diskonttaavat Iran-öljyn jo etukäteisesti kaikkiin laskelmiinsa, ja pelaavat silläkin.

*

No, tuo linkki ei toiminut;
kokeillaan tästä>: http://www.oilandgas360.com/post-sanctions-iran-a-...

http://www.oilandgas360.com/crude-exports-from-ira...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Eniten pelkäisin kahta asiaa:

1.) Ensinnäkin näiden sekoittavien turbulenssien yhteisvaikutusta globaaliin talouteen ja finanssimarkkinoille; niiden lamauttava vaikutus Suomen heikonlaisessa hapessa olevaan talouteen olisi lähes murskaava.

2.) Toisaalta näen, että on täysi syy olla huolissaan naapurimme Venäjän talouden ja kansallisen stabiiliuden puolesta: öljy- ja eläkerahastot alkavat kumista tyhjyyttään, ja jos aikaisemmin laskettiin, että todelliset ongelmat alkavat 2017-2018, niin tämä vientiölkyn nykytaso lyö korville jo tänä vuonna. Novosibirskissä eläkkeet viivästyivät nyt kai 4 päivää, ja selitettiin että tekninen häiriö; mutta pian alkaa olla edessä tosipaikka.

Venäjän talousministeri Alexei Uljukajev puhui Gaidarin talousforumissa Moskovassa viime keskiviikkona, että Venäjän on ruvettava myymään Venäjän pankkien joukkovelkakirjoja, jotta kuoppaa täytettäisiin, ja saataisiin jatkoaikaa..
http://www.cnbc.com/2016/01/13/russia-should-sell-...

Niin ja itseasiassa kaiketi niin, että valtion olisi leikattava omistusosuuttaan maan kahden suurimman pankin, Sberpankin ja VTB:n suhteen. Siis tietynlaista suurpankkien palottelua, viipalointia ja privatisointia. Lopun alun tuntu leijuu ilmassa.

Suomelle pahinta mitä ihan äkkiä voisi tapahtua on hoiperteleva ja konttaava iso naapuri; se voi houkuttaa jotakuta ihan mielikuvan, mutta tarkemmin ajatellen tietäisi valtavasti huolia ja ongelmia meille.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Iranin öljy saattaa laskea öljyn hintojen 5 - 15 dollaria tynnyriltä, 2016

Yhdysvaltain Energiaministeristön tiedotusosasto, Energy Information Administration (EIA) julkaisi viime huhtikuussa (2015) Lyhyen aikavälin Energia Katsauksen (STEO), jossa se arvioi, että huhtikuussa 2015 vallinnnut öljyn hintataso voisi laskea jopa 15 dollaria tynnyriltä, mikäli pakotteita Irania vastaan höllennettäisiin ja maalle myönnettäisiin lupa viedä öljyä.

Raportista kertoi OilAndGas360-sivusto 15.04.2015;
http://www.oilandgas360.com/eia-iran-oil-exports-c...

"Perustason ennusteen mukaisesta raakaöljyn maailmanmarkkinahinnasta vuonna 2016 voitaisiin vähentää 5 - 15 dollaria/barreli STEO;n esittämästä tasosta", sanoo julkaisu.

Iran uskotaan vähintävän 30 Miljoonaan tynnyrin (? 30 MMBO ?) raakaöljy varastojaan, sanoo IEA raportissaaan, ja voisi mahdollisesti aja tuotantonsa ylöspäin ylimääräisellä 700 MBOPD loppuun mennessä 2016. Tämä tuotantomäärä tulisi takaisin markkinoille vasta ensi vuonna nostokielto rauetessa Iranille säädettyjen sanktioiden lauetessa, ehdolla että se toteuttaa ydinsopimuksen ehtoja.

Eli;
Nostamalla nyt vuosituotantoaan 700.000:lla barrellilla, Iran saavuttaisi nykyisen (2014) 2,7 milj. brs:n sijasta noin 3,4 milj. barrellin tuotantotason. Paljonko siitä heruisi vientimarkkinoille? Kenties kaikki? http://www.oilandgas360.com/flood-of-oil-from-iran...

Lounais-Iranin äskettäin tunnistetuilla kentillä tehdään jo töitä täyttä häkää; kysymys kuuluukin, miten nopeasti Iran saa siellä uinuvat varannot markkinoille?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä kenties tuorein kartoitus Iranin öljy- ja kaasuvaroista;

Laatijana on Yhdysvaltain Energiaministeriön Energiatiedotus osasto,
raportti julkaistu 19.7.2015;

https://www.eia.gov/beta/international/analysis.cf...

"Upstream Projects

There were a number of new exploration and development blocks announced over the past several years that could provide Iran with an increase in its crude oil production capacity, but sanctions have negatively affected the Iranian oil industry.

Virtually ALL WESTERN COMPANIES have halted their activities in Iran, although some CHINESE AND RUSSIAN COMPANIES are still participating.

The sanctions and lack of international involvement have particularly affected upstream projects, as the lack of expertise, technology, and investment has resulted in delays and, in some cases, cancellations of projects. Nonetheless, development of a few projects continues, albeit at a much slower pace than originally planned.

Table 2. Status of new upstream crude oil projects
Project Developer Plateau output
(000 b/d) Est. plateau year

Yadavaran phase 1 Sinopec 85 2016
Yadavaran phase 2 Sinopec 95 2019-20
Yadavaran phase 3 Sinopec 120 post 2020
Azar phase 1 NIOC subsidiaries 30 2016
North Yaran Persian Energy 30 2016
South Yaran NIOC subsidiaries 55 2018
North Azadegan phase 1 CNPC 75 2016-17
North Azadegan phase 2 CNPC 75 2019
South Azadegan phase 1 no developer 150 NA
South Azadegan phase 2 no developer 110 NA
Forouzan NIOC subsidiaries 100 2017-18
South Pars (oil layer) phase 1 PEDCO 35 2017-18
The Yadavaran, South Azadegan, and Forouzan fields are currently producing crude oil, but below their plateau levels.
CNPC is China National Petroleum Corporation. PEDCO is PetroIran Development Company. Sinopec is China Petroleum & Chemical Corporation.
Source: Facts Global Energy

*

Siis Iranin ydinsopimus-homman etenemisen kannalta avian olennaista lienee ymmärtää yllä olevaan tekstiinkin sisältyvä maininta jo aiemmin “leipätekstissä” viitatusta status-päivityksestä:

nimittäin Lännen sanktioiden vuoksi Lännen firmat ovat olleet ulkona Iranin öljyvarojen hyödyntämisprosessista JA eräät KIINALAISET JA VENÄLÄISET yhtiöt ovat toimineet siellä.

Etenkin nyt kun Lähi-Idän tilanne alkoi ottaa lämpöä, ja myös kun Iranin West Coastaliset öljyvarat varmentuivat viime ja edellisen vuoden aikana, Yhdysvalloille tuli vimmattu kiire osingoille.

Siksi Iran-neuvottelut nytkähtivät vauhdilla liikkeelle; osasyy oli tämä US Energiaministeristön raportissa näkyvä varantokartoitus ja sen uhkaava lipuminen Venäjä-Kiina –parivaljakon käsiin…

*

Veli-Pekka Niemi

Eipä tuosta paljoa aikaa ole kun vielä puhuttiin öljy huipusta.http://kaikenhuippu.com/oljyhuippu/nyt nämä jutut on unohtuneet ja halpaa öljyä näyttää riittävän kaikille loputtomasti?
Nyt ilmeisesti katsotaan kenen perse kestää näitä hintoja

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos joku kestää, niin Venäjä. Putinilla on media ja armeija; ensinmainitulla pidetään kurissa kansa, jälkimmäisellä rajanaapurit. Venäjän asukkaidenkaan kärsivällisyys ei lopu ensimmäisenä... muistellaanpa vaikka maailmansodan vuosia tai Jeltsinin aikaa. Niihin verrattuna nyt on harashoo.

Raaka-aineiden hinnanlasku yleensä ja öljyn erityisesti ovat ilmiöitä, joiden ei pitänyt olla mahdollisia. Laskelmat, ennusteet ja ilmapiiri ovat puoltaneet ja mananneet planeetan köyhtyvän geologisesti, mikä tietysti nostaisi mineraalien arvoa kohti ääretöntä katkeran lopun lähestyessä.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ensimmäisenä pelistä taitaa pudota pois Venezuela:

Venezuela economy: Nicolas Maduro declares emergency

http://www.bbc.com/news/world-latin-america-35329617

Käyttäjän Jouni kuva
Jouni Tuomela

Samoja miettii hra
sifferkoll.se.

Financial Timeskin uskaltaa kirjoittaa:
http://www.ft.com/intl/cms/s/0/fa1aa276-a41e-11e5-...
"Lurking out in left field is a third way — utterly different in that it claims to release fusion energy in much more moderate conditions, close to room temperature. This approach, a successor to the “cold fusion” experiments carried out by Stanley Pons and Martin Fleischmann in 1989 and now usually called “low energy nuclear reaction” or LENR, is ignored by the scientific mainstream but making progress according to devotees in labs around the world."

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset