Veikko Huuska

Putoaako raakaöljyn hinta alle 20 dollarin/tynnyri?

Putoaako öljyn hinta alle 20 dollarin/tynnyri?

*

Nyt kun öljyn hinta näyttää kohdakkoin puhkaisevan 30 taalan hinnan tynnyriltä, on paikallaan saman tein kysyä:

Tipahtaako öljyn hinta seuraavaksi alle 20 $/brl?

Ainakin poikkeuksellisen vahvat edellytykset sille on luotu.  - Niistä enemmän alla.

*

Öljy tulvii

Kansainvälisten tietojen mukaan maailmalla tulvii öljyä. 

Öljyä on nyt varastoissa ja tankkereissa ynnä muissa sammioissa koko maailman vuosikulutusta vastaava määrä.

Minkä tahansa muun tuoretuotteen tuottajille tämä merkitsisi globaalien markkinoiden hintaromahdusta.  Niin se on merkinnyt myös öljysektorille. 

Olennaista on havaita, että tilanne vain pahenee – siis öljyn tuottajien kannalta: tuotanto ylittää merkittävästi kulutuskysynnän, ja vuoden päästä tammikuussa 2017 vielä selkeämmin kuin tänään.  Vallitsee ostajan markkinat.  Sitä paitsi tuotantojärjestelmää vinouttaa markkinateorioiden vastaiset voimat; liian monet pumppaavat öljyä juuri nyt kuin henkensä hädässä.

Liian monille juuri nyt on tärkeämpää saada vaikka sitten alempi hinta heti, kuin kenties korkeampi ei koskaan.

*

Yhdysvallat

Yhdysvaltain epäkonventionaalinen öljyntuotanto on rikkonut kaikki ennakko-odotukset, sekä tuotantomäärien, niiden jatkuvuuden, kasvun ja ennen kaikkea ale-hinta-kestävyytensä vuoksi.

Liuske/särötysöljyn tuotanto ei pysähtynyt kuin seinään silloin, kun markkinahinta putosi alle 70 euron, jota yleisesti sanottiin omakustannushinnaksi tuolla sektorilla.  Kenttiä on avattu rajusti vielä alle 70 taalan tynnyrihintatason vallitessa; pumput käyvät punaisina, selviytymistaistelua käydään.  Peli on raakaa sikäli, että yhdysvaltalinen öljybusiness on yksityistä urheilua, mutta sen tappiovastuut kaatuvat luontojaan kaikkien kontolle; niinpä idealistinen presidentti on virkakautensa jälkimmäisillä kuukausilla joutunut pönkittämään hänelle niin ynseää öljyrintamaa hartiavoimin. 

Nyt liittovaltio pyrkii lainsäädännöllisin keinoin säästämään amerikkalaisia työpaikkoja ja paikallista veropohjaa.  Markkinoille annetaan tukea jo etukäteen, toiminnallinen piristysruiske tuotannon ylijäämien jäytämässä markkinatilanteessa, jossa kaikki toivovat, odottavat ja vaativat öljytuotannon rajoittamista.  Mutta näin tämä maailma pyörii: kiihdytetään kun pitäisi jarruttaa!  Jos tästä pelistä jotain lohdullista haluaa löytää, niin yhdysvaltalaisen puristeöljyn rikkipitoisuus on merkittävästi alempi kuin saudien hiekkakentiltään pumppaaman öljyn.

Jom Kippur –sodan (lokakuu 1973) jälkeisissä turbulenteissa oloissa kansallista turvallisuutta ja selviytymistä varmistamaan säädettyä öljyn vientikieltolakia löysätty.  Pyritään vetämään kassaan dollari sieltä, missä se on saatavissa, ulkomarkkinoilta, samalla kun toivotaan yhä vain villimmäksi käyvän maailmanmarkkinan pakottavan OPECin supistustoimiin. –

1973 perustetun Strategic Petroleum Reserve – SPR:n (US) oma kapasiteetti näyttää olevan parin kuukauden kotimarkkinakäyttöä vastaava.  Amerikoista ei ole tihkunut tietoa, miten suuret yksityisen öljyteollisuuden reservit ovat, mutta veikata saattaa, että jokainen ämpäri ja sammio on piripinnasssa. https://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_Petroleum_Reserve_(United_States)

Liittovaltio tekee kaikkensa, kieli keskellä suuta, tukeakseen toisaalta uudistuvien energialähteiden hyödyntämisponnistuksia, ja toisaalta loiventaakseen käsiin räjähtäneen non-kontentionaalisen öljyteollisuuden konkurssiaallon mittasuhteita.  Uutta lainsäädäntöä on vielä lähiaikoina odotettavissa edistämään kaatuvien öljy-yhtiöiden kaatumisen edistämiseksi: tarkoittaa sanoa, jotta fuusioin ja erilaisin liikejärjestelyin öljykenttä hoitaisi mahdollisimman pitkälle oman tonttinsa, ”sisäsiististi”.  Nyt juuri koko  toimalaa kuormittaa jo 15 %:iin kohonneet velkapääomien riskikertoimet.  Sellaista ei mikään ala kestä, eikä horjuva ala etenkään.

Lähtökohtaisesti Yhdysvaltain kotimainen ei-konventionaalinen öljyteollisuus on riskialttein – kevyin kaatumaan – joko pelkillä nykyisen menon jatkuessa, ja sitä nopeammin ja komeammin, jos maan kansantaloutta kohtaa jokin jo melko kauan uumoilluista ylläreistä.  Viime mainituista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä pörssiromahdusta. 

Yhdysvalloissa vakavasti otettavat tahot ennustavat että pörssi lakoaa 2016:

“ALBERT EDWARDS: If I'm right, the US stock market will fall 75% , -

Jos olen oikeassa, Yhdysvaltain pörssi romahtaa 75 %.”

BusinessInsider 13.01.2016, http://uk.businessinsider.com/albert-edwards-if-im-right-the-us-stock-market-will-fall-75-2016-1?r=US&IR=T

Mr. Edwardsin teesi on:

I will repeat that: If I am right, the S&P would fall to 550, a 75% decline from the recent 2100 peak. That obviously will be a catastrophe for the economy via the wealth effect and all the Fed’s QE hard work will turn dust.”

“Most believe a 75% equity bear market to be impossible. But those same people said something similar prior to the 2008 Global Financial Crisis. They, including the Fed, failed to predict the vulnerability of the US economy that would fall into deep recession, well before Lehman’s went bust in September 2008.”

*

Saudi-Arabia

Kaikki kysyvät, miksi Saudi-Arabia ei suostu tekemään sitä, mitä sen öljyn suurtuottajana pitäisi tehdä: supistaa omaa, ja OPECin keskeisenä mahtina, ajaa öljyjärjestössä merkittävä yhteinen tuotannonrajoitus säädäntö päälle.  Siis tehdä mitä legendaarinen öljyministeri Ahmed Zhaki Jamani teki 1973 ja eräitä kertoja muulloinkin.  https://en.wikipedia.org/wiki/Ahmed_Zaki_Yamani

https://fi.wikipedia.org/wiki/OPEC:n_%C3%B6ljyministereiden_panttivankikriisi

*

Konspiraatioita

Saudi-Arabian toiminnan takana on nähty erilaisia konspiraatioita, muun muassa yhteistyö sen liittolaisen Yhdysvaltain kanssa, tavoitteena murskata Venäjä ja sen talous uittamalla maailmalle öljyä niin että öljyriippuvaisen Venäjän talous painuu kuralle.  Tämän skenarion potentiaalia heikentävät muun muassa ne tosiseikat, että Yhdysvaltain oma non-konventionaalinen ja investointinvelkainen öljytuotantosektori kärsii tästä yhtäläisesti, ja toisaalta Saudi-Arabian kansantalous on sekin perin riippuvainen öljytuloista.

Mikä sitten on selitys?

Selitys – tai ainakin johdanto sellaiseen – voisi löytyä Saudi-Arabian oman öljy- ja mineraalivarojenministerin, Ali Al-Naimi`n lausunnosta, jonka hän taannoin antoi.  Öljyministerin mukaan Saudi-Arabia voisi täydellisesti lopettaa käyttämästä öljyä ja kaasua…  Maan uusien energiamuotojen kasvava kapasiteetti riittäisi kattamaan Saudi-Arabian oman energiatarpeen ehkä jo 2040;

“In Saudi Arabia, we recognise that eventually, one of these days, we are not going to need fossil fuels. I don’t know when, in 2040, 2050 or thereafter.”

For that reason, he said, the kingdom planned to become a “global power in solar and wind energy” and could start exporting electricity instead of fossil fuels in coming years.”

Öljyllä rakennettu Kuningaskunta (Saudi-Arabia) tulee vaiheittain kieltämään fossiiliset polttoaineet tämän vuosisadan aikana”, Al-Naimi sanoi Financial Timesille viime vuoden toukokuussa.  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/89260b8a-ffd4-11e4-bc30-00144feabdc0.html#axzz3xJDUhgpb

Viime marraskuussa öljyministerin viesti oli tämä;

http://news.yahoo.com/saudi-says-oil-price-slump-not-stop-investment-095045572.html

”Saudi-öljyministeri Ali Al-Naimi vaatii jatkuvia investointeja  uuteen tuotantokapasiteettiin, maailmanmarkkinahintojen lamasta huolimatta.

Naimi sanoi, että globaali öljyn tuotanto menetti 4 miljoonaa brls/päivä kapasiteetistaan luonnollisen kenttien ehtymisen seurauksena.

”Öljyteollisuus tarvitsee uutta tuotantokapasiteetti 5,o miljoonaa tynnyriä päivässä kompensoidakseen luonnollisen poistuman ja vastatakseen maailmanlaajuisen kysynnän kasvuun”, hän kertoi energia-alan konferenssissa Manamassa (18.11.2015).  ”Tarvitaan suuria investointeja näiden tarpeiden tyydyttämiseksi.  Meidän on jatkettava, ja jopa nopeutettava, investointeja energia-alalle”, Al-Nami ilmoitti.

*

Vuoden 2015 lopussa (30.12.2015) öljyministeri Al-Naimi kertoi The Telegraphin haastattelussa, että Saudi-Arabia tulee jatkamaan öljyn pumppausta korkeapaineella, ennätysalhaisesta maailmanmarkkinahinnasta huolimatta.  ”Ei ole olemassa mitään rajoituksia tuotannolle hinnan laskusta huolimatta”.

http://www.telegraph.co.uk/finance/oilprices/12074752/Saudi-Arabia-wont-stop-pumping-oil-says-minister.html

Edellisenä vuonna Al-Naimi ilmoitti, ettei Saudi-Arabia hätkähdä, vaikka raakaöljyn hinta painuisi 20 dollariin tynnyriltä.

*

Miten öljyn ylituotanto on kasvanut?

Vuoden 2013 neljännellä kvartaalilla globaali ylituotanto oli 2.589 miljardia tynnyriä.

Tästä se on melko tasaisesti kohonnut, niin että se viimeisimmän tiedossa olevan tilaston mukaan oli 2015 kolmannella neljänneksellä: 2.989 miljardia tynnyriä.  Kumuloituvana kertymänä tämä merkitsee tätä nykyä yhden globaalin kulutusvuoden varantoa.

*

Saudi-Arabian loppuunmyynti

Saudi-Arabian pitkäaikaisen öljyministerin avoimista lausunnoista voisi tehdä yksinkertaisen johtopäätöksen.  Jospa hän puhuu totta. 

Sheikki Al-Naimi on edustanut jatkuvuutta niin Saudi-Arabian kuningashuoneessa, OPECissa, öljymarkkinoilla ja maailmassa.  Hän on syntynyt 1935, ja on siten 80-vuotias.  Ehkä hänellä on varaa puhua suoraan. 

Kenties Saudi-Arabian öljysektorilla on tehty analyysi, jonka tuloksena on voimistuva ja nähty panostus uusiutuviin energiamuotoihin; ehkä siellä nähdään, että öljy, tuo musta kulta, on ”iltaruskon energiamuoto”, ja siksi sitä ajetaan nyt markkinoille kuin ”käärmettä pyssyyn”. 

Hinnasta välittämättä.  Parempi saada nyt 20 taalaa tynnyriltä, kuin nolla taalaa tynnyriltä jossain tulevaisuudessa; ei hassumpi strategia, kun sitä oikein ajattelee.

Forbes noteerasi vuoden 2015 globaalien talousvaikuttajien listauksessa öljy- ja mineraaliministeri Al-Naimin sijalle 53.  Siinä oli pudotusta kolme sijaa (50. sijalla 2014). 

En mitenkään voi ymmärtää, miten Forbesin analyytikot ovat voineet päätyä tuollaiseen.  Saudi-Arabian öljyministerin paino-arvoko  laskenut?  

Itse alan nähdä tämän pelin ytimeen, ja pidän mr. Ali Al-Naimia ehdottomasti maailman vaikuttajien joukossa TOP 10 –sakkiin kuuluvana.  Aika näyttää.

*

TIME arvioi Ali Al-Naimin vuonna 2008 – finanssikriisin hetkutellessa maailmaa – maailman vaikuttajien sijoille 81-102.  http://content.time.com/time/specials/2007/article/0,28804,1733748_1733758_1736086,00.html

*

Reutersin Jamie McGeever twiittasi äsken ja rinnasti Kiinan osakekurssit ja raakaöljyn maailmanmarkkinahinnan vaihtelut: (15.1.2016  0:54 )

https://twitter.com/ReutersJamie/status/687920810707791872/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

“Oil and Chinese stocks - pretty closely tied together since the start of last year:”

Öljyn ja Kiinan pörssi - melko tiiviisti yhdessä viime vuoden alusta lukien.

Kiina yhä menossa alas; siis öljykin menee?

Hinta painuu 20 dollariin Q2 2016 aikana?

*

ps.

Myös kanan syönnin käyrä noudattaa öljyn hintaa… ks. Jamien Twiitti..

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (23 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Brentin hinta on ollut tänään alle 30 dollarissa, käväisi alimmillaan jossain 29,40 paikkeilla.

REBCO on painunut jonnekin 27 dollarin tienoille ja Venäjä jatkanee ennätyksellistä öljyn pumppaamistaan, jotta sieltäkin tulvii raakaöljyä markkinoille:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-02/...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Yhdysvaltalaiset öljy-yhtiöt ovat sulkeneet 1 200 porauskaivoa vuoden 2014 huipputasosta. He ovat siis leikanneet tuotantoaan ja kustannuksiaan.

In the past year 2015, the oil rig count fell 64% from 1,421, while the total rig count dropped 62% from 1,750.

Yhdysvaltalaiset öljyntuottajat ovat yksityisiä toimijoita ja useat pienemmät yritykset ovat menneet jo konkurssiin. Ei amerikassa öljy-yhtiöitä tueta. Chapter 11 suojelee hetken.

Yhdysvaltojen öljyntuotanto on pudonnut huipusta n. 20 000 barrelia päivässä.

Kun lähtökohtana öljyn halpenemiselle on ollut kysynnän maailmanlaajuinen vähentyminen, Saudi Arabia ryhtyi markkinaosuuksien lisäämiseksi dumpata öljyn hintaa tavoitteena kaataa USA:n "kallis" liuskeölytuotanto.

Saudi Arabia on yllätyksekseen saanut huomata, että amerikkalaiset yhtiöt ovat tehokkaita ja vakavaraisia ja pysyvät tuottavina alhaisesta hinnasta huolimatta.

Yllätys Saudi Arabialle oli myös se, että Yhdysvallat, omavaraisena öljyntuottajana, vapautti pannassa olleen öljynvientinsä helpotukseksi öljyntuottajille. Lisää öljyä kansainvälisille markkinoille. Kiina on ostanut Yhdysvalloista jo ensimmäisen ölylastin.

China's Sinopec has also purchased its first ever batch of U.S. oil for export, a landmark transaction after the ending of a four-decade ban on domestic exports.

Öljysodasta nyt ei kannata ainakaan amerikkalaisia syyttää, Yhdysvaltojen öljyntuotanto on vain 10 % maailman öljyntuotannosta. Mitätön tekijä maansa ulkopuolella. USA:n öljyntuottajat osoittavat ainoastaan olevansa kestäviä ja valmiita haasteisiin.

Suurimmat öljyntuotannon määriä lisänneet maat ovat Saudi Arabia, Brasilia, Indonesia ja Venäjä. Näistä maista Brasilia ja Venäjä ovat jo nyt pahassa taloudellisessa tilassa.

Suurimmat häviäjät tässä öljysodassa ovat muualla kuin Yhdysvalloissa. Pikemminkin tässä käy niin, että se $20 hinta käydään katsomassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Venäjä saa tällä hetkellä Uralsistaan n. puolet siitä 50 dollarista, jolle budjetti on laskettu, joten eiköhän siellä jouduta näillä näkymin leikkaamaan pitkin hampain puolustusmenoistakin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Seija Nylund

Todella heikko tilanne Venäjällä nyt, mutta syyllinen on lännessä.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1452658111800

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #6

Niin aina, mutta pisnes kukoistaa, joku oli varastanut 50 km maantietäkin.

http://www.taloussanomat.fi/ulkomaat/2016/01/14/ve...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Katselin ja kuuntelin tuossa amerikkalaistuneen Dmitri Orlovin juttuja ja uskoi hänen ennustuksiinsa kytevästä romahduksesta tai ei, hänellä oli mielestäni mielenkiintoisia huomioita venäläisistä ja heidän kyvystään käsitellä kriisejä;

Kun Neuvostoliitto romahti, keskimääräisen venäläisen maailma muuttui 1/2 omvaraistaloudesta 3/4 omavaraistalouteen. Huonosti toiminut järjestelmä ei kaatuessaan vienyt mukanaan oikeastaan mitään - paitsi ehkä ylpeyden.

Siitä ei ole pitkä aika. Onko siitä niin pitkä aika, että Venäläisistä on tullut samanlaisia kermaperseitä kuin meistä? Että kun vaikkapa sähköt katkeavat se on katastrofi eikä ennemminkin ihmetyksen paikka siitä, että olivatpa ne pitkään päällä?

Sillä minä vaan, että jotenkin ilmapiiri näyttää minusta sellaiselta, että Venäjän odotetaan keikkaavan ja perustetaan se toivo sille, että se on vallankumous kun vessapaperia ei saa kaupasta, palkkaa ei tule tilille ja ei voi lentää 2 kertaa vuodessa etelään ryyppäämään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Budjetin leikkauksiin siellä ainakin varaudutaan, joskaan ei vieläkään armeijan. Kullan myynti voisi olla seuraava siirto jos valtion kassakirstun pohja alkaisi paistaa.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/01/15/...

Viimeisin huuto on arvio 25 dollarista barreli, tänään kun Brent kävi alle 29 dollarin. - 25 dollaria Brentiltä olisi Venäjän Urals blendille siinä 22-23 dollaria ja ruplan jatkuvaa luisua.

http://www.reuters.com/article/us-global-oil-idUSK...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Bloomberg todisti jo eilen 14.1.2015;

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-14/...

"Raakaöljyn reaalinen hinta on paljon alempi kuin tajutkaan.
Samaan aikaan kun öljyn hinta on painunut alimmilleen vuosikymmeniin, öljyn reaalihinta on romahtanut vieläkin syvemmälle.

West Texas Intermediate futuurit painuivat USAssa jo alle 30 taalan viime tiistaina – ensimmäisen kerran sitten vuoden 2003.
Saudi-Arabia myy öljyä Aasiaan – sikäläisille markkinoille markkinaosuustaistelu-hintaan, joka on vielä halvempi: eli 26 $/tynnyri."

Tämä on alhaisin noteeraus sitten vuoden 2002, inflaatio huomioiden, ja lähellä hintatasoa, joka vallitsi ennen vuosituhannen vaihdetta, eli jossain 1998-1999.

*

HUOM.
Vuoden 1998 dollari-arvoon konvertoituna tammikuun 2016 raakaöljyn hinta on painunut jo 18 dollariin/ tynnyri.

Katso Blombergin esittämä käyrä;
http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-01-14/...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Ja on saudienkin öljyä halvempaa, artikkeli on joulukuulta, jolloin Brentin hinta oli siinä 38 dollaria.

http://www.bloomberg.com/news/articles/2015-12-14/...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

*
En väheksyisi Yhdysvaltain öljytuotannon määrää, enkä sen lisääntyneen tuotannon seurauksia öljykaupan kentällä:
Talousssanomat 4.7.2014;
”USA nousi maailman suurimmaksi öljyntuottajaksi
Yhdysvallat ohitti vuoden ensimmäisellä puoliskolla Saudi-Arabian ja Venäjän maailman suurimpana öljyntuottajana, kun liuskekivestä valmistetut energiatuotteet paisuttivat tuotantoa.”
http://www.taloussanomat.fi/energia/2014/07/04/usa...
Se käännehän tässä on tosiaan tapahtunut, että ennen uusia öljyn tuotantomuotoja Yhdysvallat oli suuri öljyn tuoja, ja nyt se on siis avannut myyntihanat, jopa Kiinaan, kuten mainitsit.
Mutta mikään mainittava öjynviejämahti Yhdysvallat ei siis ole. Sen roolin merkitys globaalissa öljykaupassa liittyy juuri vaihtoon ostajasta myyjäksi. Kaikki se vaikuttaa maailman öljytasapainoon, ja koska öljy on aina strateginen raaka-aine, myös maailman strategisiin voimasuhteisin, ja intressikenttiin.
*
TalSan päivitys noin tunti sitten:
http://www.taloussanomat.fi/energia/2016/01/15/olj...
Ensi viikolla nähdään, mihin hinta alkaa asettua. Lasku epäilemättä jatkuu pitkään..

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Iranhan siinä on kysymysmerkki ja on esitetty erilaisia arvioita siitä miten nopeasti saa lisää öljyä markkinoille. Osin on viitattu vanhentuneeseen, uusimisen tarpeessa olevan öljynporauskalustoonkin.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Oletan, että Yhdysvaltain junailemien ydinsopimusneuvottelujen ohella on ihan kahdenkesken Yhdysvaltain ja Iranin edustajien toimesta edetty myös jo varsin pitkälle öljynporaus- ja pumppaus + kuljetuskaluston ja välineistön sekä asiaan liittyvän fiinimmän teknologian toimittamisesta. Iran tuskin ilman pitkälle menevää esisopimuspakettia olisi liikahtanut neuvottelupöydässä niinkään kuin on nyt tehnyt. Saudi-Arabian, Venäjän ja eräiden muiden äkämystymisen kyllä ymmärtää.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #11

Iranillahan on ollut Venäjän kanssa yhteisiä suunnitelmia, viimeisimpiä käänteitä en ainakaan heti löytänyt.

Russia: Iran oil-for-goods deal still in effect

http://217.218.67.231/Detail/2015/11/10/437058/Ira...

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Veikko Huuska

Mielenkiintoiseksi asian tekee se, että USA oli pääroolissa Iranin pakotteiden purkamisessa. USA olisi sen voinut estää. Miksi ei estänyt ? Ehkä tämä oli vastaus Saudi Arabialle.

Iranin tuotantoa voidaan viikossa nopeuttaa 500 000 barrelin päivätahdilla ja kuukaudessa miljoonan barrelin päivätahdilla.

Iranin tähtäimessä on kasvattaa tuotantoaan samoille tasoille kuin se oli ennen sanktioiden asettamista.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin.

Mielenkiintoiseksi kuvion tekee se, että nimenomaan Yhdysvallat on nyt vauhdilla purkamassa Iranin sanktioita, mutta painaa samalla voimakkaasti päälle Venäjän saktioiden suhteen. En tässä epäsuhdassa näe juuri muita rationaalisia perusteita, kuin valtiollisen itsekkyyden - ja sen lisäarvon, jonka Iranin öljyntuotannon ja -viennin käynnistämisen myötä syntyy Yhdysvaltain katsannossa: paine Venäjää kohtaan sen kun kasvaa.

Suomelle näen hoipertelevan ja lysähtämäisillään olevan Venäjän muodostavan hirmuisen uhkan, jonka kaikkia piirteitä on ilman Ilkka Remeksen osaamista ja mielikuvitusta vaikea etukäteen edes hahmotella tai luonnostella. Paha juttu, jos naapuri laukeaa, minkä se tällä menolla lähivuosina tekee, kun sen politiikka on niin lukkiutunut tähän nykyiseen kansallisuhoon ja epäilemättä talouden kiristyessä yhäti vain kiristyvään sisäiseen valvonta- ja rajoitushallintaan.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

IEA:n tilastokirja 2015, sivu 11 kertoo tuotantoluvuista ja öljykaupasta, vuositilastot suurimmista nettoviejistä ja nettotuojista (tilanne 2013).
Eli tuo oli ikään kuin lähtötilanne 2014 tuotantoloikalle USA:ssa;

https://www.iea.org/publications/freepublications/...

Nyt ollaan uudessa tilanteessa, jota hahmottelin.

Käyriä 2015 tuotantomääristä Yhdysvalloissa;
https://www.google.fi/search?hl=fi&site=imghp&tbm=...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kehittyvien markkinoiden yritysten velka on kasvanut raketin tavoin viime vuosina, joten ne muodostavat varsin riskialttiin kohteen vuonna 2016.
http://uk.businessinsider.com/societe-generales-ch...

"Nollakorko on vetänyt puoleensa myös kehittyvien maiden ryhmää, ja vain murot-osa kehittyvien maiden ryhmästä on immuuni nykyisille finanssimarkkinoiden heilahteluille. http://uk.businessinsider.com/societe-generales-ch...
"Zero interest policies in the developed world have bolstered debt issuance from EM corporates. Only a fraction of EM countries are immune to the current adverse conditions requiring a cautious approach to these markets."
Vuonna 2007 ns. kehittyvien maiden velka oli n. 600 mrd $.
Nyt se on kasvanut yli kolminkertaiseksi: 2015 se oli 2100 mrd $.
Kuten todettu, monet öljyriippuvaiset öljynviejävaltiot ovat juuri näitä ns. kehittyviä maita: ovatko ne
miten pitkälle ”ostaneet Aikaa” odottaessaan että kysynnän kasvu ja jotkin toteutumatta jääneet tekijät saisivat öljynmaailmanmarkkinahinnan palaamaan jälleen >100 $ tasolle, ja mieluiten jonnekin 140:ään.
Myös Venäjä on tässä ajassa velkaanunut: lähinnä itselleen. Se on pahoin louhinut vakausrahastojaan, joiden arvioidaan tyhjenevän tällä menolla 2016 tai viimeistään 2017.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Öljyn vientituloista riippuvat maat myyvät pakosta, mutta ainakin Venäjällä tuntuisi olevan optimistiset odotukset, mahdollisesti kotimaan politiikkaa varten:

Officials had hoped for an end to recession this year, but a near 20 percent decrease in the price of oil in early January has forced a reassessment.

The new outlook, obtained by the Vedomosti business newspaper, assumed an average oil price of $40 per barrel over 2016, down from the $50 per barrel built into the current budget plan, but higher than the current price of around $30.

http://www.themoscowtimes.com/business/article/rus...

Venezuelalla menee vielä kehnommin:

Venezuela’s oil-based economy is about to flatline. Then what?

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

#16
Venezuela lienee seuraava maa, jossa tapahtuu "kansannousu" - kohtalaisella väistämättömyydellä. Oletan, että Yhdysvalloilla on myöskin sillä suunnalla "legitiimejä intressejä" valvottavana, - tai se ainakin valvoo, jokatapauksessa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17

Mihinkähän tuo perustuu, Venezuelan ja USA:n välit kun ovat olleet tulehtuneet vuosikausia, joskin jonkin asteista lähentymistä lienee tapahtunut.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Öljyn hintakehitystä voisi katsoa kahvinporoista, tai sitten erilaisin käppyröin markkinatoimijoiden arviointien perusteella. Kolmas tapa on katsoa vain silmällä ja arvioida, miten homma tunnetuilla edellytyksillä tod.näk. suttaantuu. Melkein kannatan viimemainittua, ainakin tällä epätieteellisellä tasolla, jolla itse liikun.

*

Tässä yksi lähestymiskulma:
Tom Gentile laskee, että öljy voi piakkoin laskea jopa mainitun 20 $/bls tasolle;
Hän tukeutuu United States Oil´in (NYSE: USO) kartoitukseen, jonka hintahaarukointi näyttää jatkuvan ja yhä vain jatkuvan alaspäin. (TomsOption Tools.com); osaselitys on aivan normaali kausivaihtelu, mutta ei tietenkään yksin, avan isossa kuvassa nuo jo mainitut.
Take a look at the chart of United States Oil (NYSE: USO) – it’s already down 20% in little more than one week!
http://powerprofittrades.com/wp-content/uploads/20...
As you can see, there’s been a severe depreciation in the price of oil. But beyond that, many of the world’s best companies with the best balance sheets are dropping right along with oil prices.
And so are the markets…
I credit many factors for the low oil prices, but the biggest one is oversupply.
While the cost of producing a barrel of oil is just $35 in the U.S., it is much higher in other countries – especially in Russia. And then there’s Saudi Arabia, whose cost to produce oil is MUCH less than almost any other country.
Some people believe that Saudi Arabia has intentionally maintained its oil production and has not slowed down at all in an effort to force other oil companies out of business. The claim here is that these other companies will lose so much on their operations that production cuts will need to be made, rigs will need to be taken offline, and employees will need to be laid off as a result.
Regardless of these factors and popular belief, my focus is on what the patterns tell me. And the seasonal pattern I found tells me that an oil and energy upswing runs mid-February through mid-July and calls for a 10% higher move on average over that time frame.
Now it’s one thing to find a pattern in a commodity like oil… It’s another to have the right asset to trade it. And I believe the best asset is a basket of oil stocks.
Let’s take a look at the chart below on Market Vectors Oil Services ETF (NYSE:OIH), which is an ETF that tracks an index of 25 of the largest US-listed, publicly traded oil services companies.

http://powerprofittrades.com/wp-content/uploads/20...
It is the ETF that I favor when trading options using this pattern. There are other ETFs you can look at, like United States Oil Fund LP (NYSE: USO), and Energy Select Sector SPDR (NYSE: XLE), but OIH is the one I prefer.
My initial assessment of OIH was a bit too conservative, as it it’s currently trading at $22.50. And while I don’t know where it will be by mid-February, I am suggesting a 10-15% increase by then.
*
lähde:
http://powerprofittrades.com/2016/01/the-1-thing-t...
*

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Saudeilla on syynsä pitää kiinni markkinoistaan:

Facing new oil glut, Saudis avoid 1980s mistakes to halt price slide

http://www.reuters.com/article/us-saudi-oil-policy...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Jos öljyn hinta armon vuonna 2016 putoaa alle 20 dollarin, niin sen reaalihinta suomalaisen näkövinkkelistä on vain puolet siitä kuin se oli edellisellä alennusmyyntikaudella vuonna 1987, jolloin nimellishinta putosi 13 dollariin tynnyriltä. 20 dollarilla saa Suomessa kymmenen ruislumppua, vuonna 1987 sai 13 dollarilla kaksikymmentä ruislimppua.

70-luvun öljykriisin aikoina vuonna 1974 väitettiin, että öljy loppuu maailmasta kymmenessä vuodessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset