Veikko Huuska

Suomen puolustus tukeutuu maahan, jolla ”ei ole toimivaa puolustusjärjestelmää”

Suomen puolustus tukeutuu maahan, jolla ”ei ole toimivaa puolustusjärjestelmää”

*

"Miten luottaa maahan, joka ei ole välittänyt puolustuksestaan?"

Näin kysyy Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak, joka puhui Ruotsin Sälenissä järjestetyssä perinteisessä puolustus- ja turvallisuusseminaarissa.

Tutkija Salonius-Pasternakin puheenvuorosta kertoi ensimmäisenä Juha-Pekka Tikka Verkkouutisten sivuilla äsken: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/charly%20salen-45370

Tutkija Charly Salonius-Pasternakin mielestä Ruotsilla ei ole toimivaa puolustusjärjestelmää.

*

Ruotsi ajoi takavuosina maanpuolustuksensa alas, eritoten maavoimien osalta.  Se lakkautti yleisen asevelvollisuuden ja ilmoitti keskittyvänsä kansainväliseen rauhanturvaamiseen.  Siis toisin sanoen Ruotsi, ehkäpä ensimmäisenä sivistysvaltiona maailmanhistoriassa, uskoi siirtyneensä ”ikuisen rauhan aikaan”.  Salonius-Pasternak ei tätä sanonut, mutta johtopäätös on selvä.

*

J-P Tikka kirjoittaa vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternakin esityksen johdosta:

”Salonius-Pasternakin mielestä Suomen ja Ruotsin sotilaallisen yhteistyön näkymien isoimpia huolenaiheita on, että "Ruotsilla on puolustus, mutta ei toimivaa puolustusjärjestelmää, ainakaan vielä".

Hän sanoi syyksi Ruotsin poliitikkojen monen hallituksen aikana pienentämää kansallista puolustuskykyä.

– Siten myös kynnys käyttää sotilasvoimaa Ruotsia vastaan on pienentynyt. Sanon tämän siksi, että jos Suomi ja Ruotsi syventävät turvallisuuspoliittista yhteistyötään, on sillä suora vaikutus Suomeen.”

*

”Paljon rahaa

Ruotsin nyt käynnistämä puolustuskykynsä vahvistaminen tulee Salonius-Pasternakin mukaan tehdä paljon lyhyemmässä ajassa kuin tavallisesti. Hän painotti, että sen tulee maksaa enemmän, ja varsin pian.

Salonius-Pasternakin mukaan summat tulevat olemaan huomattavia - "paljon enemmän kuin täällä on mainittu" - ja asia vaatii myös monen muun alan panostusta.”

*

Tikka jatkaa:

”Sen sijaan…(CS-P) kysyi, miten hyvin Ruotsin eri puolustushaarojen näkemyksiä sodasta hitsattu yhteen.

– Uskon itse asiassa, että Ruotsin ja Suomen puolustuskyvyt täydentävät toisiaan hyvin. Sitten on monia Suomessa, jotka aidosti kysyvät, antaisiko Ruotsi tukea kun on tosi paikka. Osin tässä on kyse suomalaisten omista myyteistä ja aaveista, että "kukaan ei koskaan ole auttanut meitä", joka on valetta.

– Mutta osin on kyse siitä, että on vaikeaa ehkä luottaa maahan, joka ei vuosikymmeneen tehnyt operatiivisia suunnitelmia oman maansa puolustamisesta. Mitä varten puolustusvoimat ovat olemassa, jos ei oman maan puolustamista?, Salonius-Pasternak kysyi.”

*

Varsin aiheellisia kysymyksiä, kieltämättä.

Lue koko Juha-Pekka Tikan juttu täältä:

http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/charly%20salen-45370

Tikan artikkeliin liittyy video, joka sisältää tutkija Salonius-Pasternakin koko esitelmän; hänen osuutensa alkaa ajassa 39:20 –

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

C S-P:n twiitti 13.1.2016 1.01

https://twitter.com/charlyjsp/status/6871978560594...

"Paluumatkalla #fofrk - unohtumaton kokemus! Molemmissa puhuneena pitää todeta että eri fiilis kuin #Kultaranta."

Hän viitannee siihen, että puhuttiin asioista niiden "oikeilla nimillä", eller hur?

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Viime aikojen tapahtumien ja puheiden jälkeen voisin siteerata itseäni vajaan puolen vuoden takaa:

"Viime päivien tapahtumat ovat todentaneet entistä vahvemmin indisioin, että Suomi de facto on jo hyvän aikaa sitten ulkoistanut kysymyksen Nato-jäsenyydestä Ruotsille.

Suomen harkinnat, kannanotot, linjaukset ja ratkaisut – ja niin myös NATO-hakemuksen teko on ehdollistettu Ruotsin toimenpiteille. Ennen kaikkea Suomen Nato-haku on täysin ja jäännöksittä sidottu Ruotsin Toimenpiteelle.

Niin kauan kuin Ruotsi ”ei tee mitään” – niin kauan Suomikin on rauhallisesti marssikynnyksen takana, toki ”valmiina reagoimaan”.

Jos Ruotsi ei hae Naton jäsenyyttä, Suomi ei missään tapauksessa hae sitä.

Mutta:

sitten kun Ruotsi hakee Nato-jäsenyyttä, Suomikin ampaisee liikkeelle ja hakee Nato-jäsenyyttä."
Lähde; http://veikkohuuska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20150...

*

Vaikutelmaa ei loivenna oikein mikään, eikä eniten Ruotsin ulkoministerin Margot Wallströmin puheenvuoro Sälenin tämän kertaisessa konferenssissa:

"Suomessa pelätään Ruotsin liittyvän NATOon salaa". (Paino sanalla: salaa, vh)

http://yle.fi/uutiset/ruotsin_ulkoministeri_suomes...

Samoin Ruotsin sd-hallituksen varsin rutakasti toteutettu maahanmuuttopoliittinen kurva - tai kyseessä taisi tosiasiassa olla U-käännös, ei omasta puolestaan ainakaan vähennä olettamaa sitä kohtaan, että Ruotsi on kykenevä tekemään diskuteeraamisen ja aseriisunnan yms. ohella myöskin rivakoita käännöksiä, jotka liittyvä sen kansalliseen olemassaoloon ja selviytymiseen reaalisessa maailmassa.

Kun unikuvat särkyvät, astuu realismi sijaan, ja lopulta ruotsalaiset ovat kovia realisteja. -

Suositteleen perehtymään Ruotsin kuningaskunnan toimintaan WW II:n aikana, erityisenä fokuksena tapa/tavat, joilla Ruotsi "poimi kukat sotatantereelta". Eli siis teki sitä, mikä on valtion perustehtävä, keskeinen perustehtävä: Piti puoliaan.

*

"Puheet Nato-selvityksestä suututtivat Ruotsin ulkoministerin.

Ruotsin porvaripuolueet haluavat selvittää Nato-jäsenyyden edellytykset. Sosiaalidemokraatit vastustavat aikeita.

Ruotsin ulkoministeri, sosiaalidemokraattien Margot Wallström oli sunnuntai-iltapäivänä silmin nähden kiukustunut porvaripuolueiden vaatimuksista, joiden mukaan Ruotsin pitäisi tehdä selvitys Nato-jäsenyydestä.
- Ensin puhutaan yhtenäisyydestä ja yhteistoiminnasta, mutta sitten aloitetaan tuomalla keskusteluun kysymys, jossa puolueiden ja blokkien tiedetään eroavan toisistaan, sanoi Wallström turvallisuus- ja puolustuskonferenssissa Ruotsin Sälenissä.
Ruotsin maltillisen kokoomuksen vastavalittu puheenjohtaja Anna Kinberg Batra esitti lauantaina Nato-jäsenyyden edellytysten selvittämistä Ruotsissa."
Näin Aamulehti Sälenistä 12.1.2016; http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194952837700/art...

*

Wallströn on ottanut näköjään komentoonsa jo Suomen armeijan, tai ainakin osan siitä:

"Ruotsalaisministeri lehdelle: Suomikin lähettämässä sotilasjoukon Irakiin

Suomi on halukas lähettämään sotilasjoukon Irakiin, sanoo Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström Aftonbladetin mukaan. Wallström kertoi Sälenissä järjestetyssä turvallisuuskonferenssissa, että Ruotsi aikoo lähettää sotilaita Irakiin koulutustehtäviin ja mainitsi samalla Suomen suunnitelmista.
Sotilaat olisivat osa kansainvälistä joukkoa, joka kouluttaisi kurdeja taistelussa äärijärjestö Isisiä vastaan.
STT ei ole tavoittanut puolustusministeri Carl Haglundia (r.) kommentoimaan tietoa.
Haglund on arvioinut aiemmin, että Suomi voisi lähettää Irakiin kouluttajiksi 10–30 sotilasta.
Ruotsalaisministerin tiedosta kertoi Suomessa Yle."
Yle/Satakunnan Kansa 12.1.2016; http://www.satakunnankansa.fi/Ulkomaat/11949527426...

Ja Suomessa ei asiasta tiedetä vielä mitään.

*

Mutta:
Ruotsin sd-hallitus on hyvin ohuen piuhan varassa; se on vähemmistöhallitus, jonka Ruotsin keskusta-oikeistolaiset puolueet (tarvittaessa yksikin) voi kaataa, ja uusien hallitusneuvottelujen ajautuessa tällä kertaa karille, edessä olisivat uudet vaalit, tai sitten vaihtoehtona jokin muu hallituspohja. Puolue kerrallaan ruotsalaiset ei-demaripuolueet ovat lämmitelleet länsikantojaan, ja lisänneet "valmiuksiaan harkita" NATO-hakemusta.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Tämä tukeutuminen on vain yksi askel tiellä NATO:on. Ruotsi näet tukeutuu Tanskaan jne...Kansanäänestystä NATO:sta odotellen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Juuri näin.

Samoin kuin nuo vaatimukset NATO-selvityksen tekemisestä; jos ei halua lähentyä Natoa, niin mitä merkitystä selvityksellä on; jos haluaa, niin haluaa että selvityksessä erottuu perustepatteri, johon vedota yhdentymisen puolesta.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Eiköhän tämä kerro jo kaiken oleellisen:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1452395643984

"Ulkoministeri Wallström: Ruotsin on aika palauttaa asevelvollisuus

Mielestäni sille on tarvetta. Ei vähiten, jos ajatellaan erilaisia luonnonkatastrofeja. Meillä on ollut esimerkiksi metsäpaloja ja muita luonnonkatastrofeja."

He eivät edes tiedä, mitä varten armeija on olemassa. Jonkinasteista ryhdistäytymistä pitäisi tapahtua, että minä alkaisin noiden varaan kovin paljoa laskea. Tietysti joku meri- tai ilmavoimien kalusto kelpaa varmaan jokaiselle jos halvalla saa.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Minua nauratti suunnattomasti tämä Suomen puhuttu "liittoutuminen". En tältä istumalta keksi kyllä yhtään huonompaa sotilaallista liittolaista kuin Ruotsi. En tätä hetkeä ajatellen, enkä historiallisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset