Veikko Huuska

Onko Euroopan Unioni pystyssä vuoden 2016 päättyessä?

Onko Euroopan Unioni pystyssä vuoden 2016 päättyessä?

*

Kova aika herättää kovia kysymyksiä.

Kovia kysymyksiä ei ole syytä kaihtaa vain yksinomaan siitä syystä, että ne ovat kovia kysymyksiä.

*

Saksaan tuli 1.100.000 turvapaikanhakijaa vuonna 2015

Saksan sisäministeriö ilmoitti keskiviikkona 6.1.2016, että maahan on rekisteröity 1.100.000 turvapaikanhakijaa vuonna 2015.  Pakolaisista noin 40 % on ilmoittanut tulleensa sodan runtelemasta Syyriasta.

Vuotuinen saapumismäärä on ennätyksellisen suuri.  Edelliseen 2014 vuoteen nähden Saksassa rekisteröitiin nyt viisinkertainen määrä asiakkaita.

Maittain tulijat jakautuivat:

Syyriasta turvaa etsi Saksasta 428.468;

Afganistanista tulleet kakkosena 154.046;

Irakista tulleet kolmantena 121.662.

Neljänneksi ja viidenneksi suurimmat ryhmät tulivat Albaniasta ja Kosovosta, sekä Serbiasta, pääosin heitä saapui alkuvuodesta ja heidän suhteensa turvapaikan saannin todennäköisyys on liittokansleri Merkelin lausunnon mukaan alhainen.

*

Kaikki Saksaan tulleet ihmiset eivät ole jättäneet vielä viranomaisille turvapaikkahakemusta.  Sisäministeriö ilmoitti, että luku 1.100.000 voi sisältää toistuvia rekisteröintejä eri Saksan osavaltioissa, sekä sellaisia henkilöitä, jotka ovat sittemmin siirtyneet muihin EU-maihin.

Todellisia, voimassaolevia turvapaikkahakemuksia rekisteröitiin vuonna 2015 keskellä valtavaa byrokraattista ruuhkaa 476.649, Saksan sisäministeriö ilmoittaa, ja luku on kaksinkertainen 2014 tasoon verrattuna.

Toisaalta liikkuu tietoja, joiden mukaan Saksassa olisi arviolta noin 200.000 tulijaa, joita ei ole missään kirjoissa eikä kansissa, he ovat kätkeytyneet ja piilossa.  Tästä mainitsi viime viikolla mm. YLEn Berliinin kirjeenvaihtaja.  Tilanne on siis varsin epäselkoinen, kaikenkaikkiaan.

Onko Saksaan ilman normaaleja maahantulomenettelyjä tullut tuntemattomia, kirjaamattomia tulijoita jopa 1.300.000?  Onko sekään todellinen katto?  Onhan Saksasta tapahtunut läpikulkuliikennettä, lähinnä pohjoismaihin, mutta myös ”paluuliikennettä” samasta ja vähän muistakin suunnista.

Tästä kysymyksestä juontuu luontevasti jatkokysymykset:

Miten monta turvapaikanhakijaksi itsensä määrittänyt henkilöä kaiken kaikkiaan saapui Eurooppaan 2015  kuluessa? - Sen täytynee näillä pohjilla laskien olla mieluummin yli 2 miljoonaa, kuin alle?

Miksi tällainen ruljanssi sallittiin?

Miksi Euroopan ja erityisesti EU:n ja avustusjärjestöjen mittaamattoman massiivinen apu suunnattiin – ilman harkittua päätöstä – tähän lähialueiden ”pakolaiseliittiin”, jolla on varaa maksaa 1.000 – 14.000 euron salakuljetuspalkkiot laitonta ihmissalakuljetusta/henkilöliikennettä harjoittaville tahoille, ja joilla monillakin on mukanaan teknologiaa, johon monella natiivikansalaisella ei suinkaan ole?

*

Saapuneiden määrät Saksassakin laskivat jyrkästi joulukuussa.  Sisäministeri Thomas de Maiziere  katsoi sen ensisijaisesti johtuvan Välimeren talvimyrskyistä, mikä on alentanut tulijoiden valmiutta antautua Välimeren tyrskyjen varaan.

Sisäministeri ilmaisi huolensa Marokosta ja Algeriasta saapuneiden kasvun vuoksi.  Marokkolaisia turvapaikanhakijoita saapui Saksaan joulukuussa 2.896, joten he olivat viidenneksi suurin ryhmä, de Maiziere totesi eilen, ja seuraavaksi suurin ryhmä olivat algerialaiset.

Lopullisen turvapaikkahakijoiden summan hän arvioi supistuvan alle miljoonaan.

*

Saksalaiset näkemykset siitä, miten paljon maa voi 2016 puolella ottaa vastaan tulijoita vaihtelevat suuresti.  Liittokansleri Merkel on korostanut diplomatiaa ja muiden taakanjakajien osallisuutta, mutta hänen konservatiivinen liittolaisensa Baijerissa ovat huomattavasti tiukemmalla linjalla.  Baijerin kuvernööri Horst Seehofer on ehdottanut kansalliseksi enimmäisrajaksi 200.000 tulijaa vuodelle 2016.  Seehofer varoitti, että jos tulovirta jatkuu ennallaan, ”olisimme tänä vuonna pakotetut ottamaan enemmän pakolaisia kuin koko 2015 vuonna”.

Edelläolevan lähteitä: http://america.aljazeera.com/articles/2016/1/6/refugees-germany-more-than-1million.html via AFP                     

http://www.cbc.ca/news/world/germany-migrants-syrian-1.3391244  http://www.germanynews.net/index.php/sid/240013679  http://www.algarvedailynews.com/news/7634-more-than-a-million-ask-for-german-asylum

Suomalaiset uutistoimistot ja mediat ovat ”luonnollisesti” vaienneet näistä lukemista. 

Kaiken kaikkiaan voimme todeta, että EU:n pakolaispolitiikka on levällään.  Kukaan ei näytä tietävän mitä seuraavaksi tapahtuu.  Parin-kolmen kuukauden jälkeen kansainvaellus Eurooppaan käynnistyy uudelleen, kenties entistä voimakkaammin, ja mikä syytä huomata: entistä laajemmalla rintamalla.  Eli kuten Saksan sisäministeri huolestuneena totesi, Länsi-Afrikan suunnalta alkaa pukata väkeä. –

Ja mikä onkaan Venäjän ja presidentti Putinin taktiikka ”hanamiehenä”; niin Suomeen, kuin koko EU:n itärajan valtioihin ja niiden ”selustavaltioihin” suuntautuvan muuttoliikkeen hallinta on nyt EU:n toimesta luovutettu Kremlin herralle, aivan kuten jo syyskuussa 2015 tällä paikalla kirjoitin.

*

EU-valtion presidentin uudenvuodentervehdys

Muutkin presidentit kuin Sauli Niinistö ovat tervehtineet kansakuntaansa – ja siinä ohessa myös muita Eurooppalaisia veljeskansojaan:

Tsekin tasavallan presidentti Milos Zeman totesi alla Youtube-videona näkyvässä uudenvuodentervehdyksessään, että hän pitää Eurooppaan tulevien turvapaikanhakijoiden vyöryä järjestettynä invaasiona eikä pakolaisten spontaanina liikkeenä.

Tsekkiläinen ČRo Plus -radio kysyi häneltä maanantaina asiasta lisää. Zeman vastasi arvelevansa, että invaasion on järjestänyt muslimiveljeskunta.”

Näin kirjoittaa Juha-Pekka Tikka tiistaisessa Verkkouutisten artikkelissaan, jonka hän on otsikoinut ”Tsekin presidentti: Muslimiveljeskunta on pakolaiskriisin takana  .  http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/zeman%20veljeskunta-45084

Presidentti Zema ilmoittaa lähteekseen hän mainitsee Arabiemiirikuntien Liiton (UAE) hallitsevan kruununprinssin ja Marokon ulkoministerin.  Melko arvovaltaisia poliittisia actoreita kaikki.

Presidentti Zema tapasi UAE:n johtajan kenraali sheikki Khalifa bin Zayed Al Nahyan viime vuonna, jolloin sheikki "kertoi minulle että kaikkien näiden islamilaisten terroriryhmien kattojärjestö on muslimiveljeskunta".  https://www.wam.ae/en/news/emirates/1395276469611.html   &  https://en.wikipedia.org/wiki/Khalifa_bin_Zayed_Al_Nahyan

Zemanin toinen lähde on heinäkuussa 2015 Tshekin tasavallassa vieraillut Marokon ulkoministeri Salaheddine Mezouar:

”– Ja toinen lähde: kun ei kovin kauan aikaa sitten Marokon ulkoministeri kävi täällä, hän kertoi minulle, että muslimiveljeskunta ei yritä hallita vain koko muslimimaailmaa - hehän melkein onnistuivat Egyptissä - vaan koko maailmaa. Ja se on osa sen ideologiaa.”, Tikka jatkaa Zemanin teemaa.

http://www.maroc.ma/en/news/working-visit-foreign-minister-czech-republic

Ja edelleen:

”Presidentti Zeman huomautti kummankin tietolähteensä olevan muslimeja ja huomattavia arabipoliitikkoja.

– (Niinpä) luulen että tämän invaasion on järjestänyt muslimiveljeskunta, tietysti hyödyntäen useiden valtioiden taloudellista apua, presidentti tiivisti.

Muslimiveljeskunta ei hänen mukaansa pysty käynnistämään sotaa Eurooppaa vastaan, mutta se voi valmistella kasvavaa siirtolaisaaltoa ja asteittain päästä kontrolloimaan Eurooppaa siirtolaisuuden avulla.

Venäjä kielsi 2003 muslimiveljeskunnan toiminnan. Järjestöä pidetään terroristisena Bahrainissa, Egyptissä, Saudi-Arabiassa, UAE:ssa, Venäjällä ja Syyriassa.”

EU-valtion presidentin voimakkaan lausunnon jälkeen on aivan välttämätöntä kysyä, voimmeko sulkea tämän huomion tietoisuudestamme, hetkauttaa sille hartioitamme, vai onko tämä nyt pakko ottaa ihan oikeasti käsittelyyn.

Euroopan Unionin valtioiden näkemykset Eurooppaan suuntautuneen/suuntautuvan pakolaisuuden synnystä, syistä ja seurauksista näyttävät entistä vahvemmin poikkeavan toisistaan.  Sen ennustaminen, että näin vahvasti eroavaisten orientaatioiden omaavien maiden kesken syntyisi yhteistä politiikkaa tai edes jossain määrin samaan suuntaan vetävää yhteistyötä on vaikea uskoa.

*

Sotakassa EKP:n hallussa

Ruotsin keskuspankin Riksbankenin emeritus pääjohtaja Bengt Dennis, jonka toiminnan ansiosta pitkälti Ruotsi jättäytyi EMU/EUROn ulkopuolelle, antoi mielenkiintoisen haastattelun Kauppalehdelle 28.12.2015.  Siinä Denis ruotii ammattimiehen ottein Ruotsin ja Suomen kansantalouksien suorittamia valintoja. Kannattaa lukea: http://www.kauppalehti.fi/uutiset/ruotsi-oppi-talouskriisista---jokainen-ymmarsi--ettemme-voi-toistaa-samoja-virheita/RCPXPv9g

Dennisin haastattelussa käsiteltyjä teemoja, nimenomaan turvallisuuspolitiikan näkökannalta, jatkaa erittäin valaisevassa artikkelissaan Varman pääjohtaja Risto Murto.  Otsikko on paljon puhuva:

”Keskuspankki on myös sotakassa – euromailla vahva riippuvuus toisistaan”

(Verkkouutiset, blogi 6.1.2016) http://www.verkkouutiset.fi/blogit/riisto_murto_euro-45105

Murto kirjoittaa EU/EURO -kysymykseen nimenomaan Suomen ja suomalaisten kannalta piilomerkityksiä vahvasti sisältäneen turvallisuuspoliittisen aspektin osalta:

”Yhteisellä valuutalla on kuitenkin myös suoria valtion kokonaisturvallisuuteen liittyviä yhteyksiä. Erityisesti kysymys on kriisiajan rahoituksesta.

Sotilaallisen kriisin uhatessa valtion rahoituksessa tapahtuu voimakas muutos. Valtion rahoituksen tarve nousee yleensä äkillisesti, kun kriisiin varautuminen ajaa kaiken muun yli. Samaan aikaan normaalit rahoituskanavat uhkaavat mennä kiinni. Muutokset voivat olla erityisen dramaattisia, jos ja kun valtion odotetaan menettävän merkittävän osan tai kokonaan taloudellista ja teollisesta pohjastaan. Voittajat eivät yleensä huolehdi häviäjän veloista.

Yksi keskeinen kriisirahoituksen lähde on keskuspankki. Tällöin tapahtuu jotain samankaltaista kuin pankkikriiseissä. Valtion ja pankkijärjestelmän lyhytaikainen rahoitushuolto pitää hoitaa hätärahoituksella, jota voi kotimaassa tarjota vain keskuspankki. Linkki historiassa on ollut erittäin keskeinen. Esimerkiksi Iso-Britannian ja Ranskan keskuspankit perustettiin nimenomaan sodankäynnin rahoituksen helpottamiseksi.

Euromaat ovat tässä suhteessa erityisessä asemassa, koska niillä ei valtioina ole enää itsenäistä keskuspankkia. Kriisitilanteessa hätärahoitus pitää hoitaa Frankfurtin kautta. EKP:ssa tilanne on samalla hyvin poliittinen. Voiko yhteinen keskuspankki kieltäytyä hätärahoittamasta yksittäistä sotilaallisen kriisin kourissa olevaa valtiota?

Vertailukohta koettuun eurokriisiin on hyvä. Ajatusharjoituksena voidaan ajatella tilannetta, jossa Kreikassa ei olisi ollutkaan puhdas budjettialijäämän paisuminen vaan sotilaallinen kriisi. Miten euroalue olisi reagoinut silloin? Kuinka Suomi reagoisi tilanteeseen, jossa osallistuisimme de facto geopoliittiseen kriisiin rahoituksen yhteisten kanavien kautta? Ajatusharjoituksen voi tehdä myös Suomea maantieteellisesti läheisimmillä mailla tai koskien Suomea itseään.”

Pysyvään turbulenssiin joutuneen Euroopan, ja nimenomaan EU:n, Euromaiden ja EKP:n johdot joutuvat linjauksissaan nykytilanteessa huomiomaan myös tämän sotilaalliseen kriisiin liittyvän sotakassan olemassaoloa ja siihen liittyviä kytkentöjä. 

Mahdolliset muutokset voivat olla vain sen suuntaisia, jotka heikentävät Suomen mahdollisuuksia saada solidaarisuustukea, jos ja kun tilanne sitä edellyttäisi.

Voin ainoastaan suositella Risto Murton artikkelia.

*

Tässä vain kolme satunnaisesti valittua näkökulmaa EU:n järjestelmiin.

Yhtä sekavaa ja epämääräistä joka puolella.

*

Ennuste

En ennusta Euroopan Unionin ratkeavan liitoksistaan vuonna 2016. 

Mutta sen todennäköisyys, että Unioni ei pysy kasassa on entistä ilmeisempää, nyt jo lähes väistämätöntä.  Ja samoin se hetki, jolloin repeäminen alkaa, on hetki hetkeltä lähempänä.

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän AriKananen kuva
Ari Kananen

Eu alkaa olla sietorajoillaan. Lysti loppuu kun realiteetit iskee kovaa naamaan. Enää ei auta näpertely ja lämpimät puheet.

Juha Hämäläinen

Ei ole kasassa.

Britit ei pidä tilanteesta yleensäkään, Unkari on EUforisten EUnukkien hylkimä valtio, Tsekit pitää linjansa pakolaisten suhteen, Puola on kääntymässä enemmän USAn puoleen ja seuraavat wanhoja kumppaneitaan Brittejä tarvittaessa, Ranska on ongelmissa taloutensa kanssa, kuten tietysti Kypros, Kreikka, Irlanti ja Portugali. Italia haluaa omaa rauhaa ja Espanja leikkii vaalien kanssa "Irlanti-uusintoja", koska äänestystulos ei sopinut Kataisen komissiolle.....Suomi seisoo kovennettua ja Ruotsi palaa loppuun pakolaistensa kanssa ja Tanska tekee rajamuuria Legoista.

Ei lupaa hyvää!

PS. Farage yritettiin tappaa ja Le Pen on viety poliisin kuulusteluihin.....DEMONkratiaa EUlta sitä saa, hurraa!

Käyttäjän MiksuVes kuva
Mikael Vestama

Hyvä blogi-kirjoitus EU:sta! Olisin tällä hetkellä jopa valmis lyömään jonkin verran vetoa (joskaan en ylettömän suuresta summasta) siitä että EU tosiaan tulee kaatumaan vuoden 2016 aikana? Ainakin sellaisena kuin sen nyt tiedämme (eli Schengen hajoaa - oikeastaan on jo nyt hajonnut, kelvoton €uro hajoaa ja nykymuotoinen EU-parlamentti hajoaa). Tämä taatusti ainakin mikäli noiden pakolaisten sikailuja ei saada kondikseen. Ja jos ei saada, niin ihan oikeasti uusi natsismin/fasismin aalto tulee myös pyyhkäisemään euroopan läpi. Näet mitä esim. en pelkästään suomalaista mediaa ole tänään lueskellut, vaan myös kansainvälistä, niin asenteet ovat nyt todella kovina näiden uuden vuoden tapahtumien jälkeen. Voi jopa olla että nyt katkesi kansalaisten pinna ja seurauksena on joko vallankumous tai vallanpitäjien järkevöityminen? Vielä sentäs on päättäjien käsissä että kumpi. Toivottavasti päättäjien, sillä sitä toista vaihtoehtoa ei oikeasti kukaan halua...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

" En ennusta Euroopan Unionin ratkeavan liitoksistaan vuonna 2016. "

Euroopan Unionin hajoaminen alkoi viimeisellä neljäksellä 2015, tuskin tässä tarvitaan ennustajaa.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Kunhan britit saavat kansanäänestyksensä Unioniin kuulumisesta pidettyä, nähdään miten käy.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset