Veikko Huuska

Poliitikkojen maltti petti "katupartiointi" -kohussa; asiatonta mustamaalaamista

*

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen otti loppiaisen alla kantaa tapetille jälleen kerran nousseisiin vapaaehtoisiin ”katupartioihin”. 

Kannanotto oli tyynen ammatillinen, eikä siinä korkea poliisiviranomainen – aivan oikein – lähtenyt leimaamaan kaikkia turvallisuudesta ja lähipiirin vakaudesta kiinnostuneita. 

Korhonen twiittasi: ”#katupartio Hyvä, että ihmiset ovat kiinnostuneita turvallisuudesta.Yleisestä järjestyksestä ja turvallisuudesta vastaa kuitenkin poliisi.”

https://twitter.com/SJKolehmainen/status/684320840742207488

Samoin poliisihallinnon tiedote 5.1.2016: https://www.poliisi.fi/poliisihallitus/tiedotteet/1/0/katupartiointi_ei_anna_ylimaaraisia_oikeuksia_puuttua_toisten_ihmisten_tekemisiin_43169

Se oli siinä.  Kaksi olennaisinta pointtia esitettynä mitä tulee kansalaisten vapaaehtoiseen lähiturvallisuuden valvontaan ja takaamiseen.

Ihan kaikkien pirtaan tämä lausunto ei ollut.

*

Sisäministerin hiha paloi

Yllättävää oli että ensimmäisten joukossa Kolehmaisen lausunnon arvostelijoihin liittyi sisäisestä turvallisuudesta vastuussa oleva sisäministeri Petteri Orpo; 

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) pettyi poliisin tiedotteeseen, koska se jätti tulkinnanvaraa. Tarkoitus oli tiukentaa linjaa.” http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/sisaministeri-petteri-orpo-katupartioinnissa-on-piirteita-jotka-eivat-lisaa-turvallisuutta/

Herää välitön kysymys: Mitä linjaa Orpo oli tiukentamassa?

Kärppänä paikalla myöskin puheenjohtaja Paavo Arhinmäki:

”Ei enää mitään löperöä puhetta talkootoiminnasta.”  5.tammikuuta; https://twitter.com/paavoarhinmaki

*

Leimakirves heilui

Varsinaiset pohjat veti jo osin tuttuun tapaan kansanedustaja Erkki Tuomioja, joka blogissaan paukutteli:

Suomen poliisia olen kiittänyt myös siitä asiallisuudesta, jolla se turvapaikanhakijoita on käsitellyt, mutta joukkoon mahtuu tältäkin osin maineenpilaajia. Sisäministeri Orpo on joutunut nyt oikomaan poliisiylijohdon katupartiointia puolustellutta typerää lausuntoa, kun se mitä poliisilta nyt odotetaan on, että se ei osoita pienintäkään ymmärrystä rasistisen ideologian sävyttämälle oman käden oikeuden käytölle.”

Erkki 5.1.2016; http://tuomioja.org/

Tässä moninkertainen ministeri on jo varsin syvällä omien mielikuviensa pauloissa ja uumenissa. 

Ei poliisiylijohtaja suinkaan antanut ”typerää lausunto”, vaan kenttätoimintaa varsin hyvin tuntevan ja vastuullisen viranomaisen tiiviin lausunnon.  Kaikkein vähiten Kolehmainen syyllistyi Tuomiojan leimaamaan toimintaan eli osoittamaan ”pienintäkään ymmärrystä rasistisen ideologian sävyttämelle oman käden oikeuden käytölle”.

*

Meillä kentällä

Minä tunnen useita pienyrittäjiä, jotka ovat täällä maalla joutuneet perustamaan omia päivystys- ja turvapartioitaan suojatakseen ja varjellakseen omaa ja naapurien omaisuutta, työpaikkaa ja elinkeinoa – sekä perheidensä taloudellista toimeentuloa.

Suomessa on lukuisa määrä eläviä kirkonkyliä ja maapitäjiä, joissa ei enää ole ainuttakaan valtion viranomaista, poliisista nyt puhumattakaan. 

Virallinen valtio on vetäytynyt osasta Suomea aivan järkyttävällä nopeudella ja piittaamattomuudella.  Sympatisoin perustellusti paikallisia asukkaiden sekä poliisiviranomaisten eri aikoina avoimesti julkituomaa huolta paikkakuntien ja niiden asukkaiden tosiasiallisesta turvasta ja turvallisuudentunteesta, joka sekin on perin huomionarvoinen asia.

Nämä ”kansalaispartiot” eivät todellakaan ole mitään ”rasistisen ideologian sävyttämiä” ja oman käden oikeutta käyttäviä toimijoita. 

Johtavat ja  näkyvät poliitikot, sellaiset kuin Orpo, Arhinmäki ja Tuomioja näyttävät erkaantuneen niin kauas kansalaisten arkipäivän elämästä, että heiltä sujuu tällainen leimakirveen heiluttelu kuin tyhjää vain.

*

Myös media napautti tuomionsa

Eikä poliitikkojen ensirivi ollut asialla, vaan media soitti samaa säveltä.

Nyt tämä näkyvistö on suorasukaisesti niputtamassa kaikki samaan nippuun. 

Niinpä jo vuosia vaihtelevalla intensiteetillä ja muuttuvien tarpeiden mukaisesti partioineet ja yhdessä yhtä köyttä vetäneet porukat, kuin muutkin tällaista todellisesta tarpeesta syntynyttä toimintaa harjoittaneet, kuin sitten jokusen ”mustan lampaan”. 

Loppiaisen aikaan likipitäen kaikki ”itseään kunnioittavat” mediat jo kerkesivät napauttamaan omat tuomionsa, joissa käytännössä – jos kohta ei aina suoraan  ja kirjaimellisesti – naulattiin ”katupartiot” rikollisten johtamiksi ja lähtökohdiltaan tuomittaviksi toimijoiksi.

  -  Olisi toivonut jälleen kerran hieman enemmän viileää harkintaa ja laajempaa näkemystä koko suomalaiselta mediakentältä.

*

Seis leimakirveille

Tuon kaltaista leimaamista, mistä tässä on kysymys, ei voida sallia.  Poliitikkoja ja muita kommentaattoreita koskevat samat säännöt, kun mitä he edellyttävät meidän muiden noudattavan. 

Nyt vain on niin, että karusta todellisuudesta omiin käsitteellisiin ja ideologisiin sfääreihinsä itsensä kohottaneet tahot – kutsutaan heitä sitten suvaitsevaistoksi tai joksikin muuksi – tulee omia ideoitaan toteuttaessaan paitsi tervanneeksi aivan liian monta kanssamatkustajaa, myöskin itse asiassa syyllistyneeksi siihen samaan mistä he niin vapajavin äänin syyttävät toisia: vihan lietsontaan ja toisella tapaa asiat näkevien leimaamiseen.

Asiallisten ihmisten leimaamiseen, vilpittömin aikein oman lähipiirinsä hyvinvoinnista huolta kantavien työteliäiden ja vastuullisten henkilöiden ja porukoiden tölvimisen, heidän näkemystensä likaamiseen ynnä muuhun perin negatiiviseen seikkaan.

Onneksi meillä  on jämäköitä viranomaisia ja toimijoita, jotka eivät ihan joka käänteessä lähde mukaan poliitikkojen tuulellapyöriviin tempauksiin ja kiihkoiluun.

*

Poliitikkojen ketju petti

Eniten olisin toivonut malttia ja viisasta harkintaa poliitikoilta, mutta juuri se ”ketju” petti tässä pelissä pahiten.

Sen sijaan, että sieltä olisi saatu valtioviisaita harkintaan ja malttiin kannustavia kommentteja, tulikin suoria militantteja iskuja, niin poliisiylijohdolle, asiallisille turvapartioissa öitään ja iltojaan uhranneille, heidän perheilleen, vähän kaikille niille, joilla on käytännön elämän tuntuma siihen perustaan, josta nämä partiot ovat aikoinaan nousseet. 

Kärkeen nostettiin, joidenkin pienryhmien ilmoitus partioiden järjestämisestä: en ainakaan vielä ole kuullut, että niidenkään toimesta olisi mitään uutisoinnin arvoista pahaa täytäntöön pantu. 

Oikeusvaltion perusteisiin kuuluu lähtökohtainen oikeustoimikelpoisuus: jos joku on joskus tehnyt pahojaan ja saanut siitä lain mukaisen rangaistuksen: sen kärsittyään ei ole asiallista leimata tekijää rikollisena vaan sen sovittaneena – sujut siis ollaan.  Näiden sovitettujen sanktioiden suhteen medialle voisi suositella normaalia, journalististen ohjeiden mukaista menettelyä, nyt nähdyn rääpimisen sijasta.

*

Varsinaista pointtia ei loivenna se, että Kolehmainen vielä samana päivänä erillisessä haastattelussa totesi ilmiselvän tosiasian, että rasistisini motiivein toteutettu katupartiointi on tuomittavaa.  http://www.lapinkansa.fi/lappi/poliisiylijohtaja-rasistisin-perustein-tehty-katupartiointi-on-tuomittavaa/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

13Suosittele

13 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ex-poliisiylijohtaja Mikko Paatero ehdotti - kuten muistetaan - jokunen vuosi sitten vapaaehtoisapua poliisille. Silloin(kin) katupartiointi oli ajankohtainen, ja sille oli tunnetut asialliset perusteensa.

Nyt Mikko Paatero Iltalehdessä hetki sitten 7.1.2016;

"Viime kesänä poliisiylijohtajan virasta eläkkeelle jäänyt Mikko Paatero ehdotti kolme vuotta sitten blogissaan Suomeen vapaaehtoisia katupartioita, mutta nykyisenlaisia katupartioita hän ei tarkoittanut.

- Tämä on surullista seurattavaa. Ei ääriliikkeitä ja rikollista toimintaa pidä hyväksyä enkä hyväksy tämäntyyppisiä katupartioita. Tämä nykyinen keskustelu on myös mennyt vikaan, Paatero sanoo.

Paatero on edelleen oman ehdotuksensa kannalla, jonka mukaan vapaaehtoisia pitäisi hyödyntää poliisin apuna rikosten ennaltaehkäisemiseksi. Apu pitäisi vain järjestää toisella tavalla kuin nykyiset katupartiot tekevät.

- Sen pitäisi olla harkittua ja poliisijohtoista toimintaa, jossa poliisi rekrytoi vapaaehtoiset ja valvoo niiden toimintaa. Kun poliisien määrät vähenevät ja poliisi näkyy yhä vähemmän katukuvassa syrjäseuduilla, niin vapaaehtoisia pitäisi ottaa siinä kohtaa avuksi, hän perustelee."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016010620916579_u...

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eiköhän tuossa katupartionnista nostetussa hälyssä ole kysymmys siitä, että huomio halutaan siirtää pois Kölnin ja muiden Saksan kaupunkien tapahtumista ja siitä, että vastaavaa ilmeisesti valmisteltiin myös Suomessa. Sehän on vanha taktiikka, että kiinnitetään huomio kärpäseen ettei nähtäisi härkästä.

Käyttäjän TapioRantanen kuva
Tapio Rantanen

Hyvää tekstiä! Hienoa, kun jaksat laittaa pintaliitopoliitikkojen ja mediasopulien öyhötystä järjestykseen.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tässä muuten yksi esimerkki - järeä sellainen - virkamiehestä, joka ei pettänyt silloin, kun "poliitikoilla lipsui";

http://www.verkkouutiset.fi/blogit/lauri%20sutela%...

Poimin aivan erikseen Tapani Ruokasen kommentin tuon J-P Tikan huomionarvoisen artikkelin perästä:

Tapani Ruokanen;
"Kannattaa lukea - Suomella on ollut hyvä onni, kun poliitikkojen liepeillä on ollut tällaisia virkamiehiä."

Niinpä niin.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Paateron ehdottamalla vapaaehtoistyöllä ei pidä ruveta korvaaman perusteellisen ja korkeatasoisen koulutuksen saaneita poliisejä. Tällaisella pikakoulutuksella ei kuitenkaan voisi antaa poliisivaltuuksia.

Käyttäjän PauliVennervirta kuva
Pauli Vennervirta

Odinin poikien sivustolla muuten ylläpitäjä eli tuon sivuston pääkäyttäjä rinnasti "suvakit" pedofiileihin ja sanoi että sama kohtalo odottaa molempia. Tällaisia kansan turvaajia. Uskon olevani paremmin turvassa ilman heidän turvaamistoimiaan.

Juha Hämäläinen

Saavat haukkua sakut samaan syssyyn, koska siellä on sama ilmiö liikkeellä uuden vuoden juhlien jälkeen.

http://www.focus.de/regional/nordrhein-westfalen/n...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Valitut Palat (Reader`s Digest) toteutti parisen vuotta sitten kyselytutkimuksen, minkä ammattikuntien edustajiin kansalaiset luottavat.

Tästä Valittujen Palojen ja sen eurooppalaisten Reader’s Digest -sisarlehtien yhdessä brittiläisen Wyman Dillon –tutkimuslaitoksen kanssa tekemästä laajasta tutkimuksesta, jossa kysyttiin haastateltavien luottamusta eri ammattien edustajiin.

Asiasta raportoinut rd-fi –sivusto kertoi tuloksista:
http://www.rd.fi/tutkimus-suomalainen-luottaa-enit...

”Virkapukuisiin luotetaan eniten

Suomalaisten mielestä luotettavimpia ammattilaisia ovat palomiehet, lentäjät, sairaanhoitajat, apteekkityöntekijät (esim. apteekkarit, proviisorit) ja poliisit. Myös opettajat, lääkärit, taksinkuljettajat ja maanviljelijät ja nauttivat Suomessa verrattain laajaa luottamusta.

Kaikkein vähiten suomalainen näyttää luottavan poliitikon sanaan. Suomalainen luottaa poliitikkoon selvästi vähemmän kuin sijoitusneuvojaan, toimittajaan ja automyyjään, jotka nekin ovat luottamuslistan häntäpäässä. Luotettavuusvertailun heikoimpaan kolmannekseen sijoittuvat myös ammattiyhdistysjohtajat.

Suomalaisia poliitikkoja lohduttanee tieto, että yleisön luottamus ei enää heikentynyt vuosi sitten tehtyyn tutkimukseen verrattuna. Poliitikkoihin sanoo luottavansa nyt 9 prosenttia suomalaisista (luottaa suuressa määrin tai melko paljon), kun vuosi sitten heihin luotti 8 prosenttia vastaajista. Vuonna 2002 poliitikkoon luotti vielä 13 prosenttia suomalaisista.”

Miten kysely tehtiin?

Haastateltaville esitettiin seuraava kysymys.

”Kuinka paljon luotat seuraavien ammattien edustajiin (Suomessa)?”

Kysymyksen perässä oli valmiiksi lueteltuna 20 ammattia. Haastateltavia pyydettiin valitsemaan kunkin ammatin kohdalla jokin seuraavista vaihtoehdoista: suuressa määrin, melko paljon, en kovin paljon, en lainkaan.

Heihin suomalaiset luottavat eniten (luottamusprosentti)
1. Palomies 97
2. Lentäjä 96
3. Sairaanhoitaja 94
4. Apteekkityöntekijä 93
5. POLIISI 92

Heihin suomalaiset luottavat vähiten (luottamusprosentti)
1. POLIITIKKO 9
2. Sijoitusneuvoja 23
3. Toimittaja 24
4. Automyyjä 27
5. Ammattiyhdistysjohtaja 32
*
Kommentoimatta sen kummemmin kyseistä tutkimusta ( en pidä sitä asettelultaan tieteellisenä tai muutoinkaan vakavastiotettavana; ainoastaan viitteitä ja suuntaa antavana), joudun toteamaan Loppiais-kohun 2016 tarkan seurannan tiimoilta:

Nyt kun minitason luottamusta nauttivat poliitikot eivät enää malta toimia pilttuissaan, vaan rupeavat voimalla käymään kaikkein luotettavimpiin ammattikuntiin kuuluvan poliisin lausuntoihin kiinni ja vaatimaan että poliisi ryhtyisi noudattamaan tuulipoliitikkojen mielitekoja, aletaan olla niin sanotusti viimeisillä rajoilla.

En näillä näytöillä ihmettele yhtään, että luottamusbarometrit ovat tuollaiset.

Sitä saa mitä tilaa.

Mitähän seuraavat luottamusbarometrit mahtavat kertoa?
*

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Tilanne Suomessa on tietenkin monessakin mielessä uusi ja jännitteisyydessään se luo epävakautta.

Tämä ilmenee nähdäkseni jo siinäkin että yleensä aina niin maltillinen Koskelan Anttikin tempautui kokolailla railakkaaseen noottiin:

http://anttikoskela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/20946...

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Kiitos asiallisesta tekstistä !

Meillä on yleinen tiedottamisen kulttuuri muuttanut kummasti muotoaan. Ihan muistuu nykyään mieleen 70 luvun tiedottaminen ja uutistarjonta.

Tän ymmärtäis kyllä, jos kommarit olis vallassa, mutta ei...

Eero Mattila

Asiallinen yhteenveto asiattomista kommenteista.
- Kohta varmaan kielletään itsepuolustuskin jos hyökkääjänä on ulkomaalainen - Saksan mallin mukaan.
- Orpo voisi malliksi miehistyä sen verran, että luopuisi valtion kustantamasta henkilökohtaisesta turvapalvelusta. Sen jälkeen olisi jotenkin helpompi lukea kritiikkiä, joka kohdistuu ihmisten vapaaehtoistoimintaan.
- Muutama vuosi sitten ei tutkittu edes lastentarhan työntekijöiden rikostaustaa nyt sitä edellytetään jo vapaaehtoistoiminnasta. Mikä kummallisinta taas ovat Kokoomus ja SDP käsikädessä tässäkin asiassa...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Timo Vihavainen katsoo eilen iltasella lataamassaan blogissa Quo Vadis? – Mihin Suomi on menossa;

"Olen pitänyt Erkki Tuomiojaa yleensä viisaana miehenä ja pidän edelleenkin. Samalla ymmärrän, että hän on poliittinen taktikko, jonka puheita ja kirjoituksia ei kannata luulla naiiviudeksi. Ei niitä päästellä vahingossa tai hetken huumassa, vaan vakain tuumin.”

http://timo-vihavainen.blogspot.fi/2016/01/quo-vad...
Vihavainen näkee SDP:n kaikonneen aika kauas maamme vähäosaisen kansanosan elämästä:

”Sosialidemokraattien kannattajat eivät nykyään kuulune kansakunnan vähäosaisiin, joten puolueen terävän pään tuskin kannattaa kantaa niistä huolta eikä se kannakaan. Sokea Reettakin näkee, kenen leipää kutsumattomat vieraat ensi sijassa syövät. Jonkun kai sentään tulee kaiken kohtuuden mukaan kantaa huolta myös siitä, mitä oma köyhälistömme tuntee nähdessään joutuvansa uusien vieraiden ohittamaksi jonoissa, jopa leipäjonoissa. Myös sellainen vähäpätöiseltä ehkä kuulostava asia, kuin maamme tulevaisuus on demokratiassa myös aina ollut legitiimi kiinnostuksen kohde, jopa niille. jotka suhtautuvat hallitsemattomaan maahanmuuttoon kriittisesti.”

Tottahan tämä on: elämme rajallisten resurssien maailmassa, ja ”kyllä kansa tietää”, mikä on osaltaan kiristämässä omien vähäväkistemme osaa.

Lopuksi totean, että tapasin viime lokakuussa koirankävelytysreissullani paikallisen Katsa Oy:n edustalla erään työteliään miehen, Ikaalisten työläisiä, jonka spontaani arvio ja johtopäätös turvapaikanhakijoiden myötäänsaattamasta tilanteesta oli niin nappiin osuva, että siihen ei ole mitään lisättävää.
Siinä yksi mies kolmessa minuuttissa tiivisti kaikki syyt ja seuraukset pakettiin:
en nyt ehdi kirjata niitä pointteja tähän, mutta kaikki stemmaavat nytkin ja varmasti loppuun asti.

Työmies on hirmuisen terävä näkemään ilmiöitä!

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Keski-ikäiset Ingridit ja Gertrudit Kölnissä, yksi pitelee kylttiä, jossa lukee eka rivillä Missä olet Rouva Merkel? Taitaa olla aika harvinaista maassa, jossa kansansallissosialismi on tabu hihamerkeistä lähtien, naisia tori täynnä peräämässä oikeuksiaan.
Tietynlaista fatalismia kuitenkin irakilaisilta pyrkiä Euroopan keskelle maahan, jolla on jo viime vuosisadalla todettu kyky löytää ja leirittää sellaisia , jotka eivät tunnu sopivan maahan maan tavoille tottuneille ryhmille. Odotetaan, ettei Pandoran rasia aukea syntitaakan takia, Ruotsihan olisi paljon turvallisempi kohdemaa.
Jotenkin tuli mieleen toisen maailmansodan aikaiset uutispätkät ja kuvat Hitleristä, joka kelpasi ainakin niille kultakutrisille naisille, joilla oli käsi samssa asennossa kuin Lehdolla eduskunnassa, eikä nämä naiset varmaan tsoukilla tuulettaneet oikeaa kainalokuoppaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset