Veikko Huuska

Filosofi, ”valtakunnan viisas” Tommi Uschanov´in uudenvuoden saarna

Filosofi, ”valtakunnan viisas” Tommi Uschanov´in uudenvuoden saarna

Erikoistoimittaja Simopekka Virkkula jututti Tommi Uschanovia sunnuntain Aamulehdessä (3.1.2016):

Katkelmia artikkelista (vahvistukset vh:n):

”Edistys ei kuitenkaan tuota pysyvää onnea. Ihmisen kipuraja vaihtaa paikkaa ja tyytymättömyys löytää uuden kohteen.

Vuonna 2014 julkistettu kansainvälinen tutkimus paljastaa karun nykytilanteen: vain kiinalaiset uskovat nuorison saavan vanhempiensa sukupolvea paremman elämän.

Muualla ihmisten enemmistö näkee valojen himmenevän ja laulun laantuvan.”

*

Rikollisuus, nälkä ja tappavat kulkutaudit vähenevät eivätkä lisäänny kuten moni olettaa. Ihmiskunta elää päin vastoin historiansa vaurainta ja luultavasti myös väkivallattominta vaihetta. Tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet edistyvät.

- Kun julistetaan, että jokin asia on "totuus meidän ajastamme", puhutaan aina jostakin kielteisestä ilmiöstä. Eurokriisistä, leipäjonoista tai yritysjohtajien ylisuurista palkkioista.

- Koskaan ei sanota, että olemattomiin kutistunut lapsikuolleisuus on totuus meidän ajastamme.

Pessimismiä tuotetaan poliittisiin tarkoituksiin ja sillä tehdään rahaa.”

*

”Media on yksi suhteellisuudentajun hämärtäjä. Uschanov antaa esimerkin. Vielä 1940-luvun jälkipuoliskolla Suomessa hukkui keskimäärin 260 lasta joka vuosi. Nykyisin vastaava luku on neljä.

- Silti viime kesänä iltapäivälehden lööppi kirkui "Taas yksi lapsi hukkui".

Niin optimisti kuin Uschanov itse onkin, hän ei usko pessimismin nopeaan katoamiseen.

- Kuten Groucho Marxin kerrotaan sanoneen seksistä, se tulee luultavasti olemaan keskuudessamme vielä jonkin aikaa.”

Lue koko juttu AL:n verkosta; http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1195012810564/artikkeli/luulitko+etta+kaikki+on+nyt+huonommin+luulit+vaarin.html

Tommi on pohtinut syntyjä syviä lisää tuoreessa teoksessaan Hätä on tarpeen. Kulttuuripessimismin nousu 1965–2015 (Teos). Simopekka määrittelee teoksen: ”tämän talven puhuttelevin ja samalla viihdyttävin tietokirja”.  Saattaa innostaa lukemaan.

*

Kommentti:

Hukkumiskuolemat Suomessa: Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton sivuilla olevan tilaston mukaan Suomessa hukkui 1900 noin 600 henkeä vuodessa.  Huippuunsa vesikuolemat kohosivat 1930-luvulla, jolloin liki tuhat (986 henkilöä) menehtyi vuodessa.  Vuoden 2007 jälkeen menehtyneiden määrä on pysyvästi asettunut alle 200:n.  Siis varsin huomattavaa pudotusta.  SUH:n tilastoista ei ilmene lasten määrä, mutta ei ole mitään syytä asettaa Tommin lukuja kyseenalaiseksi, pikemminkin arvelisin 1930-luvulla hukkuneita lapsia olleen jopa enemmän kuin mainitut 1940-luvun 260 lasta.

Katso tilastot; käyrä ja numerot http://www.suh.fi/tiedotus/hukkumistilastot/pitkan_aikavalin_tilastoja

Huomaa myös tämä:

”Ennakkotietojen mukaan tämän vuoden (2015) tammi-lokakuussa hukkuneita on 84, mikä on peräti 57 vähemmän kuin viime vuonna (2014) ja vähemmän kuin koskaan aikaisemmin vastaavana aikana.”

*

THL:n via Tilastokeskus vuodentakainen tilasto osoittaa, että Suomessa vuosina 1998-2013 hukkui keskimäärin 8 alle 15-vuotiasta lasta: 2 tyttöä ja 6 poikaa = 8 lasta/vuosi.

https://www.thl.fi/fi/web/tapaturmat/tietoa-tapaturmista/tilastot/tilastokatsaukset/hukkumiset

*

Tilastokeskus kertoi 30.12.2015;

”Hukkumistapaturmiin luetaan yleensä veteen putoamisen sekä uimisen ja veneilyn yhteydessä tapahtuneet hukkumiset. Vuonna 2014 hukkumisturmiin menehtyi yhteensä 161 henkeä, joista vesiliikenteessä hukkui 46. Hukkuneista suurin osa, yli 80 prosenttia, oli miehiä. Hukkumiskuolemat vähenivät selvästi vuosina 2011–2012, mutta luvut synkkenivät jälleen vuonna 2013 (kuvio 8).”

http://www.stat.fi/til/ksyyt/2014/ksyyt_2014_2015-12-30_kat_005_fi.html

*

Lapsikuolleisuus (kuolleisuus/1.000 syntynyttä lasta kohden):

Suomi kärjessä 2,3

Yhdysvallat kaukana takana, 6,1. (siis 2,6 –kertainen Suomeen nähden).

Katso virallinen tilasto: http://www.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr63/nvsr63_05.pdf

*

Siis jotain hyvääkin!

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Niinpä. 1960-luvun puolivälistä 1970-luvun alkuun Suomessa kuoli viitenä vuonna peräkkäin yli 1 000 ihmistä liikenteessä. Nyt kauhistellaan, kun viime vuonna luku nousi, tälle vuosikymmenelle poikkeuksellisesti, yli 250:n.

Kieltolain aikoihin Suomessa tehtiin henkirikoksia vuosittain 100 000 asukasta kohden 8,5. Absoluuttisina lukuina yli 200. Minun opiskeluaikoinani niitä tehtiin puolisentoistasataa vuodessa. Tällä vuosikymmenellä on pudottu alle sadan, 100 000 asukasta kohden viimeisen tilaston luku on 1,7.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ongelmahan on siinä juuri,että mikäli ei tunne vastaa tilastoja,niin tilastot ovat melko turhia kuvaamaan edistystä tai onnea.

Väitän..että myös Tommin kohdalla tämä pitää paikkansa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset