Veikko Huuska

Avaruussotaa Syyrian taivaalla - suurvallat testaavat valvontajärjestelmiään

 

Iltalehti totesi tänään (21.12.2015), että

On paradoksaalista, että Isisin harjoittama kiihtyvä terrori on kuitenkin yhdistänyt aiemmin riitaisia Syyrian sisällissodan "ulkopuolisia osapuolia" kuten Venäjää, Ranskaa ja Yhdysvaltoja. Nyt jokaisen maan ykköstavoitteena on kukistaa Isis.”

http://www.iltalehti.fi/paakirjoitus/2015122020860185_pk.shtml

Näinkin voidaan asia ilmaista, mutta siinä on muitakin, hieman komplisoidumpia piirteitä.  Aivan kuten lehti itsekin toteaa,

Terrorin kannalta ongelmana on kuitenkin se, että vaikka Isis saataisiin Syyriassa kukistettua, on pelättävissä, että järjestö vaihtaa kotipaikkaa esimerkiksi Libyaan.

Sekä Syyrian sota että Libyan kaaos ovat seurausta kehityksestä, joka alkoi arabikeväästä.

Vuonna 2011 käynnistyneen arabikevään piti syöstä vallasta itsevaltaiset tyrannit ja tuoda Lähi-itään sekä Pohjois-Afrikkaan lisää demokratiaa. Näin ei kuitenkaan käynyt juuri muualla kuin Tunisiassa.

Eli: Isisin vaientaminen Syyriassa, edes tilapäisesti ja näennäisesti, ei sinänsä ratkaise juuri mitään, korkeintaan heikentää järjestön kykyä välittömiin iskuihin.  Toki rajut pommitukset ”iskevät verta” järjestön riveistä, mutta itse ilmiötä ei räjähtein ja paukkein nujerreta.

Tämän tietävät osapuolet, ja niiden innokkaan osanoton takana Syyriassa onkin nähtävä muitakin motiiveja kuin pyyteetön yhden terrorijärjestön höykyttäminen.

*

Maan sivu jonkun valtion sisäiset kahakat ja suoranainen sisällissota on toiminut imurin tavoin ja vetänyt erilaisia ”haukkoja” paikalle, milloin puolustamaan maailmanrauhaa ja kehittynyttä sivilisaatiota, milloin nujertamaan ideologista vihollista ja sen kavalaa vyöryttäytymistä vieraiden valtojen alueelle jne.

Nyt ei aivan tällaisia planetaarisia motiiveja sinänsä ole, paitsi terrori-iskujen ehkäiseminen niiden synnyttäjien ”pesässä”, mutta esimerkiksi 1936-1939 vuosina käydyn, ja usein esimerkkinä toimineen Espanjan sisällissodan (SCW) tapaista diktatuurivaltojen ”etäsotaa” tästä ei ole kehkeytynyt eikä voikaan, koska osallistujat ovat ainakin näennäisesti demokratioita.

Sen sijaan SCW:n toinen elementti, uusien sotakoneiden ja strategisten taistelumallien soveltaminen (mm. siviilikohteiden tuhopommitukset, muista esim. Guernica 1937) näkyy Syyrian sotatapahtumien taustalla selkeästi. 

”Espanjan sisällissodasta (1936–39) tuli Saksan ilma-aseen koekenttä.”; http://www.kolumbus.fi/salama/lehtijutut/A-2003-12-14-TS.htm

”Espanjan sisällissota sukellusveneiden koekenttänä.”; https://kansalliskirjasto.finna.fi/Record/arto.1619500

Etc.

*

Iltalehti tavallaan vastasi kysymykseensä jo 18.11.2015:

”Koekenttänä Syyria

Venäjä testaa pommituksissaan uusinta aseistustaan”

Venäjä on Syyrian sodassa päässyt ensimmäistä kertaa testaamaan tositoimissa viimeistä huutoa olevaa aseteknologiaansa.

Venäjän syyskuun lopulla aloittama pommituskampanja Syyriassa on maan historian ensimmäinen sotilasoperaatio entisen Neuvostoliiton alueen ulkopuolella.

Se onkin tarjonnut maan asevoimille ainutlaatuisen mahdollisuuden kokeilla niin sanotusti kentällä kaikkein uusimpia tappovälineitä. Asiasta kertoo venäläislehti RBK Daily.

Sen mukaan tällä viikolla nähtiin ensimmäistä kertaa koskaan taistelukäytössä upouusi venäläinen risteilyohjus H-101, joka pystyy kuljettamaan jopa 400 kilon taistelukärjen. Saman ohjuksen koodinimi on H-102, mikäli siinä on mukana ydinräjähde.

Havainnon uudesta ohjusmallista on tehnyt arvostettu brittiläinen sotilasalan asiantuntijajulkaisu Jane´s.”

Lue koko juttu linkin takaa; http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2015112120703367_ul.shtml

*

Tämä sama pätee kaikkiin ilmasodan osapuoliin.

On aivan eri asia suorittaa karttaharjoituksia esikuntien tilannehuoneissa virtuaalisissa hiekkalaatikoissa, kuin johtaa ja toteuttaa iskuja ”luonnossa”. 

*

Konventionaalisten sotalaitteiden käytännön toiminnan harjoittelu erilaisine koordinointeineen on osa Syyrian sodan kuvaa.  Kenties olennaisin harjoituskohde on avaruudesta tapahtuvan valvonnan ja ohjauksen jalkauttaminen sodankäynnin välineeksi. 

*

Lähestymme kysymystä puikkaamalla Puolaan

”Miksi Puola iski NATO-vetoiseen koulutuskeskukseen?”

Lauantaina 19.12.2015 tiettävästi ensimmäisen kerran NATOn 66-vuotisen historian aikana NATOn jäsenmaan sotavoimat iskivät NATOn tukikohtaa vastaan.

”VARSOVA. – Perjantain-aamuna (19.12.2015) Puola heräsi siihen, kun uutisoitiin että NATO-kytkennän omaavaan koulutuskeskukseen on yön aikana isketty Puolan maaperällä.  Mutta tekijä ei ollut mikään vihamielinen ulkoinen voima, vaan Puolan oma puolustusministeriö uuden puolustusministerin Antoni Macierewiczin johdolla.

Toimenpide, jolla oli tarkoitus sivuuttaa edellisen hallituksen nimittämät viranhaltijat uusi oikeistolainen Laki ja oikeus puolueen hallitus pyrki lujittamaan otettaan Puolan puolustus-  ja turvallisuuselimistä.  Valtaanastumisen jälkeen sen ensimmäisiä toimia oli tiedustelupalvelun päällikön korvaaminen omalla miehellä.

Kello 01:30 perjantaiaamuyöstä, puolustusministeriön virkamiehiä ja sotilaspoliisin partio tunkeutui Vastavakoilun huippuyksikön väliaikaisiin tiloihin Varsovassa (se on määrä perustaa lopullisesti Krakovaan, Etelä-Puolaan).  Liberaalin päivälehti Gazeta Wyborcza`n mukaan heillä oli hallussaan avainkopiot.  Isku päättyi edellisen hallituksen nimittämän huippuyksikön syrjäyttämiseen asemastaan, mukaan lukien yksikön päällikkö, eversti Krzysztof Dusza.  Myöhemmin samana päivänä Puolan puolustusministeriö ilmoitti verkkosivuillaan, että uusi vt. päällikkö, eversti Robert Bala on nimitetty.

”Tämä oli luultavasti ensimmäinen kerta NATOn historiassa kun liiton jäsen on hyökännyt NATOn laitokseen”, sanoi Tomasz Siemoniak, edellinen puolustusministeri, joka toimi virassa  kunnes keskustalainen Civic Platform –puolue menetti viime lokakuun parlamenttivaaleissa paikkansa oikeistolaiselle Laki ja oikeus –puolueelle sen palatessa vallan kahvaan.

Tarkkaan ottaen kyseinen keskus ei ole varsinaisesti NATOn rakenteeseen kuuluva organisaatio.  Pikemminkin se on yksi kahdestakymmenestäneljästä osaamiskeskuksesta, joita on perustettu toteuttamaan yhden tai useamman sotilasliiton jäsenmaan sotilasasiantuntijoiden kouluttamiseen, sekä tarjoamaan asiantuntija-apua.  Keskus oli Puolan ja Slovakian syyskuussa perustama, eikä sitä oltu vielä akkreditoitu NATOn toimesta.  NATOn http://www.act.nato.int/nato-welcomes-its-24th-centre-of-excellence julkilausuma kuvailee keskusta “NATOn sotilaallisen vakoilupalvelun asiantuntijakeskukseksi”. Lähde: http://www.thedailybeast.com/articles/2015/12/19/why-did-poland-raid-a-nato-linked-training-center.html

Jos tällaista tapahtuu niin sanotusti ”terveessä puussa” – eli NATOn oman jäsenmaan toimesta – mitä sitten onkaan kun hyökkääjä ja haltuunottaja on oikeasti enemy (vihollinen)?

Teknisten ja koordinoitujen mallien omaksuminen ei aina riitä.  Yllättävät tekijät saattavat aiheuttaa, että tarkkaan suunniteltuun toimintaan putkahtaa ”inhimillinen tekijä”.

Viittaan Puolassa sijaitsevista NATOn koulutuskekuksista puhuttaessa erääseen niistä, jossa suomalaisiakin sotilaita on havainnoitu paikalla:

*

Avaruudesta tapahtuvan valvonnan ja ohjauksen harjoittelu

Venäjä on Putinin 2011 käynnistämän asevoimauudistuksen puitteissa ”tehnyt kotiläksynsä” myös avaruuden suhteen: Se on voimistanut otettaan aggressiivisen avaruudenvalloituksen saralla.  http://www.thedailybeast.com/articles/2015/07/23/moscow-could-be-prepping-for-space-war-with-spooky-new-satellites.html

“Russia Is Using Space Power in Its Attack on Syria”, otsikoi Daily Beast viime keskiviikkona (16.12.2015). – Venäjä käyttää vakoojasateliitteja Syyrian sodassaan.  http://www.thedailybeast.com/articles/2015/12/16/russia-is-using-space-power-in-its-attack-on-syria.html

”Venäjän parin kuukauden mittainen sotilaallinen väliintulo Syyriassa vallassaolevan presidentin Bashar al-Assadin avuksi on ollut dramaattinen veto, jonka näkyvyyttä ovat korostaneet huipputeknisten hävittäjien iskut, raskaiden pommikoneiden käyttö, maanpäällisen raskaan tykistön tuli, sekä tukialusten ja sukellusveneiden hyödyntäminen pitkänmatkan ohjusten lähtöalustoina”, lehti kirjoittaa (käännös, VH).

”Vähemmän näkyvää, mutta yhtä vaikuttavaa on ollut Venäjän toiminta maan kiertoradalla.  Moskovan väitetään sijoittaneen avaruuteen 10 satelliittia, jotka edustavat yli 10 %:n osuutta koko Venäjän avaruusarsenaalista, Syyriaan, kartoittamaan maastoa, paikantamaan kohteita ja keräämään muuta tiedustelutietoa.  Sen väitetään käyttävän sateliittien radiosignaaleja kaukanakin toisistaan olevien maa-, meri- ja ilmavoimien toimintaorgaanien kesken.

Kreml on eittämättä haluton olla käyttämättä Syyriassa avautunutta tilaisuutta hyödyntää omaa sotilaallista osaamistaan käytännön sotatoimissa.  Niinpä Krelm käynnisti marraskuun puolivälissä kokonaisvaltaisen avaruusteknisen käyttöönoton sotatoimiensa tueksi. 

*

Joulukuun alussa Venäjän hallitus pani levitykseen kuvasarjan sen satelliittien ottamista kuvista, joilla se väitti todistavansa miten Turkki – yksi Moskovan kilpailijoista Syyriassa – avustaa omatekoisen islamilaisen valtion terroristeja viemään öljyä Syyrian ja Irakin rajoilta Turkkiin.  Isis tunnetusti rahoittaa toimintaansa olennaisella tavalla öljytuloillaan.

Venäjällä on nyt yksi suurimmista ja tehokkaimmista satelliiteista maailmassa, ja se on saavuttanut toiminnallisen huipun keskellä Syyrian sotatoimia”, ylisti Russia Beyond Headlines (Venäjä otsikoiden takana), valtion omistama tiedotusta harjoittava verkkosivusto.

*

Yhdysvallat edelleen ylivoimainen

Luonnollisesti Yhdysvallat on toiminut avaruuden sotilaallisen hyödyntämisen tienraivaajana, sen käytettyä satelliitteja pommien ohjaukseen, signaalien välitykseen ja tiedustelutiedon laajamittaiseen keräämiseen, se on edelleen ylivoimaisesti maailman johtava toimita tällä sektorilla.  Yhdysvalloilla on noin 400 satelliittia maan kiertoradalla, mukaan lukien lähes 200 sotilaallista mallia.

Tämä tieto perustuu aatteellisen ”Huolestuneiden tutkijoiden Liiton” (Union of Concerned Scientists - UCS) arvioon.  Liiton on perustanut Massachusettsissa toimivat asianajajaryhmä.  UCS:n laskujen mukaan Venäjällä on maailman toiseksi suurin avaruusvoima (Space Force), käsittäen 89 satelliittia, joista noin 50 kuuluu ja työskentelee Venäjän asevoimien alaisuudessa.

“But it’s true that Moscow has been rebuilding its orbital forces following a post-Cold War period of decline. And, if Kremlin claims are to be believed—and you should always treat Kremlin claims skeptically—it’s also true that some of Russia’s newest and best spacecraft are at war over Syria.”

Lue lisää: http://www.thedailybeast.com/articles/2015/12/16/russia-is-using-space-power-in-its-attack-on-syria.html

*

Seuraava vaihe on ns. ”Killer-Satellite”

Marraskuussa ounasteltiin, että Kiina oli käynnistänyt ”tappaja-sateliittien” koelennot:

http://www.thedailybeast.com/articles/2015/11/11/did-china-just-test-a-new-satellite-killer.html

Vastustajan laitteiden torppaaminen niitä tuhoamalla on karkeaa työtä, ja siitä jää helposti kiinni.  Merkittävästi sofistikoidumpaa on ”älyllinen vaikuttaminen” – eli vieraiden vakoilulaitteiden toiminnan häirintä, estäminen ja falsifiointi (toiminnan virheellistäminen mahdollisuuksien mukaan niin, että virhe vaikuttaa toimintaan ja osumiatarkkuuteen etc. mutta ei välttämättä helposti paljastu).

Oletettavaa on, että Yhdysvalloilla ja Venäjällä on ainakin vielä hienoinen etumatka Kiinaan myös tässä suhteessa.

*

PS.

Yhdysvalloissa nähtiin Euroopan diktaattorit kaksoisvalaistuksessa: Hitleriä pidettiin pahempana kuin Stalinia, vaikka molemmilla oli veren likaamat kädet.

The Daily Beast julkaisi eilen 20.12.2015 mielenkiintoisen kokooma-artikkelin siitä, miten Yhdysvaltain lehdistö – tai ainakin osa siitä – ylisti Hitleriä varsin lämpimin sanoin tämän noustua valtaan, vaikka edes Atlantin takana ei valistuneen median voi olettaa olleen tietämätön hänen edustamansa aatteen ohjelmista, tavoitteista ja ennen kaikkea jo tuolloin soveltamista käytänteistä.

Lue ja katso ainakin kuvata (rullaa alas: ainutlaatuisia kuvia!):

http://www.thedailybeast.com/articles/2015/12/20/when-america-s-media-cozied-up-to-hitler.html

Osittain suhtautumisessa saattoi olla jonkinlaista uutuuden viehätystä, kuherruskuukauden tapaista asennetta, mutta epäilemättä myöskin annos flirttailua ”uuden diktaattorin” arvaamattomaksi muodostuvan hahmon edessä.  Hieman samanlaista vaaran viehätyksen ja uskaliaan lähentelyn vivahdetta on nähty suhtautumisessa presidentti V.V. Putiniin.

DB:n kuvat vuodelta 1933 myös tästä; https://picasaweb.google.com/113679801467129695575/AvaruussotaaSyyrianTaivaallaYms21122015#6230755679797313026

*

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Ilkka Timonen/AL 21.12.2015 samasta aiheesta, osin samojen lähteiden nojalla:
Lue täältä:
https://picasaweb.google.com/113679801467129695575...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset