Veikko Huuska

Itsenäisyyspäivän visa 2015

Itsenäisyyspäivän visa 2015

Näin Suomen itsenäisyyden 98. muistopäivän tietämissä juhlistamme tätä liputuspäivää visalla, jossa kysymme:

Kuka tasavaltamme presidenteistä on puhunut eräänä itsenäisyyspäivänä tähän tapaan. 

Vastaa spontaanisti!

”Kun vietämme itsenäisyytemme merkkipäivää sisäpoliittisen epävakaisuuden jatkuessa, joudumme kysymään, ovatko hajaantumisilmiöt uhkaamassa kansanvaltaamme. Jos vastaisimme tähän kysymykseen myöntävästi, antaisimme hermostuneille mielialoille suuremman merkityksen kuin niillä on. Minulla on se vakaumus, että esimerkiksi puolueiden väliset asialliset vastakohtaisuudet ovat meillä todellisuudessa entisestään lieventyneet ja ovat sovitettavissa niin, että hedelmällinen yhteistyö kansanvaltamme piirissä ja sen vahvistamiseksi on aikaansaatavissa. Jos nykypäivien oloja verrataan vuosisadan alussa tai valtiomuototaistelun aikana tahi 1930-luvulla ilmenneisiin poliittisiin ristiriitoihin tai nyt onneksemme loppuneeseen kielitaisteluun, niin kehitys parempaan suuntaan on ollut todella merkittävä. Mutta kysymään silti joutuu, eikö asiallisia ja vapaassa yhteiskunnassa ymmärrettäviä erimielisyyksiä voida saada selvitetyksi ilman sitä kiihkomieltä, mitä poliittisessa elämässämme nykyäänkin on niin runsaasti.”

*

Lisäksi bonuskysymys:

Milloin puhe pidettiin, ja paljonko Suomi silloin täytti?

*

*

*

*

Koska vastaus on kohtalaisen helposti googlattavissa, liitän vastauksen tähän hieman alemmas – vaivan säästämiseksi.

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

*

Vastaus:

Tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkonen; Itsenäinen Suomi 40-vuotias (Messuhallin pääjuhlassa 6.12.1957)

Linkki: http://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/8949/TMP.objres.2122.html?sequence=1  

*

Lisäkysymys:

Muistuttaako tämä presidentti Kekkosen ”tilannekuva” jossain määrin tätä hetkeä ja tasavaltamme 98.:tta vuosijuhlaa 6.12.2015?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"tai nyt onneksemme loppuneeseen kielitaisteluun,..."

Tuo kielitaistelu on ainakin tuon puheen jälkeen muutaman vuosikymmenen kuluttua noussut ilmaan kuin Fenix-lintu tuhkasta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Sitaatin alkupuolen ilmaisut toivat mieleeni Kekkosen. Sisäpoliittinen epävakaisuus, hermostuneet mielialat, asialliset vastakohtaisuudet, hedelmällinen yhteistyö kansanvaltamme piirissä - pitkähköistä sanoista muodostettuja raskaita käsitteitä, joita nykyajan mediassa olisi erittäin vaikeata saada iskemään.

Kun sitaatin loppupuolella verrattiin olosuhteita vuosisadan alkuun ja 30-lukuun, vakuutuin lukevani nimenomaan Kekkos-lainausta. Urkkihan ei ollut kansanmies siinä mielessä kuin Timo Soini, eikä kirjoittajanakaan varsinaisesti säkenöinyt. Toisaalta UKK:n erittäin laajassa kirjallisessa tuotannossa on myös todellisia täysosumia, vaikkapa Veli Merikoskelle lähetetty tökerö "*** tunarit" -myllykirje; sitä ei pidä lukea käytös-, vaan populismikurssilla!

PS. Vaikka päättelin kysymykseen oikean vastauksen, olisin ajoittanut sen 60-luvulle.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Tuo "saatanan tunarit", jonka kansliapäällikkö oli siistinyt julkisuuteen muotoon "onnettomat tunarit", oli populistinen, mutta myös jollain tavalla tykillä hiirtä ampuva ilmaisu. Kysehän ei silloin ollut sen kummemmasta kuin että Kekkosta harmitti, kun tietyt tahot julkisuudessa olivat asettuneet tukemaan saman kokoomuslaisen maaherrakandidaatin nimittämistä kuin Kekkonen itsekin tuki. Tunareiksi haukkuminen johtui siitä, että Kekkonen olisi halunnut antaa kansalle kuvan, että häntä ei painosteta nimitysasioissa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Jos nykypäivien oloja verrataan vuosisadan alussa tai valtiomuototaistelun aikana tahi 1930-luvulla ilmenneisiin poliittisiin ristiriitoihin tai nyt onneksemme loppuneeseen kielitaisteluun, niin kehitys parempaan suuntaan on ollut todella merkittävä."

Poliittiset ristiriidat ovat kehittävämpiä kuin nykyinen poliittinen apatia, vatulointi ja oman edun tavoittelu, jolla ei saada mitään aikaiseksi. Kekkonen oli myös sitä mieltä, että valta otetaan. Koska Suomen politiikka on lamaannustilassa, nyt valtaa on ottamassa EU, korporaatiot ja ylikansalliset yritykset.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Mutta eikös nimenomaan Sipilän hallitusta moitita siitä, että se on ottamassa itselleen liian suurta valtaa?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Joo, Sipilää kyllä pitää kehua siitä, että yrittää ottaa vallan takaisin vaaleilla valituille poliitikoille. Mutta valitettavan voimattomiksi Sipilän yritykset ovat ainakin toistaiseksi jääneet.

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska Vastaus kommenttiin #6

Niinpä:

YLE, pe 4.12.2015, klo 14:18; http://yle.fi/uutiset/sipila_yhteiskuntasopimusneu...
”Sipilä: Yhteiskuntasopimusneuvotteluita ei jatketa – painopiste nyt paikallisessa sopimisessa
Pääministeri kertoi tavanneensa työmarkkinajärjestöjen edustajia tänään perjantaina.
Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden jatkamiselle ei ole edellytyksiä, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).
Hänen mukaansa työmarkkinajärjestöjen kanssa käytävän keskustelun painopiste siirtyy paikallisen sopimisen kokonaisuuteen.”
*
Pääministeri Juha Sipilän pikainen tiedotustilaisuus kesti noin pari minuutti + kolme täydentävää kysymystä asiasta.
Niinpä:
Seuraavaksi näemme, miten ammattiliitot kieltävät jäseniltään paikallisen sopimisen.
Pääministerin ja EK:n kaavailema malli tulee jälleen joutumaan tuiverruksiin.
*

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suuren yleisön mielenkiintoa lähempänä on kyllä muunlaiset visailut kuin jonkin entiset pekkapeitsen jutut 50-luvulla, vaikka ne ovatkin relevantimpia ja kovastikin muistuttavat tätä päivää.

Olen sitä mieltä Linnan juhlista, että pukeutumiskoodiin ja käytänteiden kommentointiin keskitytään liikaa, eivätkä anarkististalinistien terroritoimet siellä ulkonakaan ihan kiva ilmiö ole, ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/207748-l...

Käyttäjän veikkohuuska kuva
Veikko Huuska

Kun satunnaisesti seuraan televisio-ohjelmia, niin joskus tuntuu, ettei siellä juuri muuta olekaan kuin erilaisia "visailuja" ja muita pudotuskilpailuja.

Mutta itse tilannekuvaan. Aivan kuten kokmmenteissa todettiinkin, kyllä tässä UKK:n puheessa 40-vuotiaalle Suomen tasavallalle nostettiin esiin aivan samoja jännitteitä, jotka näkyvät - voimistuvina - juuri nyt Suomen kansalaisyhteiskunnassa:

Sisäpoliittinen epävakaus, siihen liittyvä Urkin pointit;
Hajaantumisilmiöt, uhkaavatko ne kansanvaltaa?
Hermostuneet mielialat, niiden merkitys?
Puolueiden väliset asialliset vastakohtaisuudet, ovatko livenemään vai jyrkkenemään päin?
Hedelmällisen yhteistyön aikaansaaminen ja vahvistaminen.
Nykyiset olot; ristiriidat nyt versus 1900-luvun alku, vuosi 1919 tai 1931?
Voidaanko yhteiskunnalliset erimielisyydet ratkoa ilman kiihkomieltä?

Jonkinlainen pienoisyhteenveto voisikin olla:
Onko Suomessa tehty kaikki voitava yhteishengen ylläpitämiseksi ja erimielisyyksien ratkomiseksi ilman kiihkomieltä?

Nostamatta tässä EK:n "me emme ole neuvotteluosapuoli" -klausuulia mitenkään erityisesti tikun nokkaan, niin totean vain, että tammikuussa 1940 vaikeissa oloissa solmittu "Tammikuun kihlaus" on sitten marraskuussa 2015 vaikeissa oloissa purettu.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset